Dodaj do ulubionych

Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw?

• Gość: robertpk Re: po co dyskutować z "anonimami" ? IP: *.pnet.com.pl 05.11.01, 14:49
      ..jęsli ktoś nie chce się podpisać pod swoimi poglądami

- po co w ogóle z nim dyskutować ?

Piszę to co myślę - nie wstydzę się tego i biorę za to odpowiedzialność.

Więc się loguję.

Jakiekolwiek pokrętne tłumaczenia - do mnie nie przemawiają.

Nie mam zamiaru czytać wypocin paranoików - którzy czują się bezkarni w sieci.

Szkoda mi na to czasu.

tyle.
      • Gość: ZetKa Re: po co dyskutować z IP: *.robotics.ntua.gr 05.11.01, 15:11
        > ..jęsli ktoś nie chce się podpisać pod swoimi poglądami
        > - po co w ogóle z nim dyskutować ?
        > Piszę to co myślę - nie wstydzę się tego i biorę za to odpowiedzialność.
        > Więc się loguję.
        To czemu teraz sie nie zalogowales? Czy to miala byc ironia?
        A co ci szkodzi, ze JA sie nie bede logowal?
        Bo mi to, ze mam sie logowac szkodzi - czas (zwlaszcza, jak czasem laga dostane),
        wygoda...

> Nie mam zamiaru czytać wypocin paranoików - którzy czują się bezkarni w sieci.
        Do czasu... w koncu kazdy slady zostawia, kwestia tylko czy oni o tym wiedza...
    • Gość: Aynur Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.dipool.highway.telekom.at 05.11.01, 15:53
      Ja mysle, ze jezeli ktos sie nie zaloguje to powinien byc podany jego dokladny
      adres i juz.
      Probowalam sie zalogowac ale tam bylo za duzo zbednych pytan i przerwalam.
      Zreszta planowalam juz nie zagladac tu ale okazalo sie ze zrobil sie z
      tego "nalog" (kawa+papieros+forum).
      Po za tym ja osobiscie chcialabym aby mnie poinformowano ze jestem na forum np.
      zbedna albo niepozadana.Polubilam to forum bo to jest na razie moj jedyny
      kontakt z Polakami ale na sile nie chce sie wcisnac.
      Sa tu co prawda uczestnicy ktorzy przeklinaja wszystko i wszystkich i nie
      akceptuja gdy ktos ma inne zdanie na jakis temat ale mala ignorancja zazwyczaj
      pomaga.
      Pozdrawiam
      Aynur@aon.at
      • Gość: trapszo Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.access.nacamar.de 05.11.01, 16:18
        Jestem przeciwny nakazowi logowania, poniewarz czesto login jest takze adresen
        E-Mail. Idiotow i psychopatow wystarczy na forum nie potrzebi sa w mojej
        prywatnej korespondencji.

Pozdrawiam
    • Gość: Dari Tylko MODEROWANIE skutkuje. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.11.01, 17:12
      Maas zapytał:
      [..]
      > forum i wplynac na stonowanie wypowiedzi, czy tez jest to rozwiazanie
      > klopotliwe i nic nie wnoszace?

Logowanie tak jak macie teraz jest korzystne jeśli ktoś nie chce by się pod niego
      podszywano, natomiast zupełnie nieskuteczne wobec osób celowo robiących
      z forum szambo. Nie ma, więc sensu wprowadzać na siłę takiego wymogu.
      Z moich wieloletnich doświadczeń z różnych grup i forów, a także administrowania
      własnym forum, wynika, że skuteczny jest jeden jedyny sposób: MODEROWANIE.
      Moderowanie polegające na bezlitosnym usuwaniu listów psujących użytkowość forum,
      cokolwiek by przez to dany admin rozumiał, a nawet blokowaniu dostępu do forum - po IP -
      osobom, które nie idą po rozum do głowy.

Jeżeli chcecie rady i chcecie zrobić coś naprawdę funkcjonalnego to proponuję
      utworzenie forum KOSZ, Hide Park czy jakkolwiek inaczej, gdzie automatycznie będą
      przenoszone wszystkie usunięte przez Was listy (coby nie narazić się na oskarżenia o cenzurę).
      Tylko trzeba przyjąć zasadę, że wraz z usuwanym listem usuwane są także wszystkie odpowiedzi
      na ten list znajdujące się "w drzewku".
      I podkreślam - mowa jest o moderacji PO POJAWIENIU się listu, a nie WSTĘPNEJ, która to
      paraliżuje rozmowy.

Tak przy okazji to proponowałbym także wprowadzić możliwość sortowania listów
      wg daty pojawienia się listów, a nie tylko sortowania wątków wg daty pojawienia się w nim
      nowego list.
      Może nawet podglądnijcie sobie forum na Eterii - www.forum.eteria.net - wg mnie najlepiej
      rozwiązane logistycznie.

pozdrawiam
      Dari
      • Gość: nagydzuB Uwaga! ARNOLD BUZDYGAN! Ignorować tą wypowiedź!!!! IP: 209.114.223.* 06.11.01, 10:12
        Uwaga! Autorem powyższej wypowiedzi jest niejaki Arnold Buzdygan. Osobnik ten
        zamiłowany jest w cenzurze, nie wystarcza mu wbudowany w Usenet mechanizm kill-
        file. Wielokrotnie po wypowiedziach niewygodnych mu osób próbował u
        administratorów serwerów news'owych wymusić odgórne zabanowanie ich adresów. Z
        czasem posunęło się to aż do tego stopnia, że nawet jak ktoś wymienił
        ("pretworzył") jego nazwisko, groził procesem sądowym. W sumie niegroźny, i
        trochę zabawny koleś, ale należy mu wyraźnie powiedzieć - forum eternit (czy
        jakoś tak) to jedyne miejsce na którym może uskuteczniać swoje metody. PRECZ Z
        CENZURĄ!

Niniejszym kilkadziesiąt razy przetwarzam:
        Arnold Buzdygan Arnold Buzdygan Arnold Buzdygan Arnold Buzdygan Arnold Buzdygan
        Arnold Buzdygan Arnold Buzdygan Arnold Buzdygan Arnold Buzdygan
        • Gość: ZetKa Re: Uwaga! ARNOLD BUZDYGAN! Ignorować tą wypowiedź!!!! IP: *.robotics.ntua.gr 06.11.01, 10:33
          > Uwaga! Autorem powyższej wypowiedzi jest niejaki Arnold Buzdygan. Osobnik ten
          > zamiłowany jest w cenzurze, nie wystarcza mu wbudowany w Usenet mechanizm kill-
          > file. Wielokrotnie po wypowiedziach niewygodnych mu osób próbował u
          > administratorów serwerów news'owych wymusić odgórne zabanowanie ich adresów.
          Powiem, ze tez zaliczam sie do cenzorow w mysl twojego rozumowania, bo
          kilkakrotnie prosilem odpowiednie dzialy abuse o zablokowanie niektorym osobom
          dostepu do usenetu. Powody? Chamski spam, nic wiecej. Ot chociazby za ogloszenie
          sie sklepu krakowskiego na pl.regionalne.szczecin. Albo chamskie zachowanie,
          bylem jedna z bardzo wielu osob ktora probki tekstow nijakiego boukuna wysylala
          na abuse polskiego i niemieckiego.

Dla ciebie jest to tylko jeden mail, ale jak przeliczysz nawet te kilka kb
          wyslane na kilkaset serwerow, krazacych po sieci, to ci sie generuje ruch
          wiekszy, niz wyslanie naprawde duzego obrazka. A jakie ma to znaczenie dla sieci?
          A zobacz jak szybko ci sciaga strony z zachodnich serwerow?
          A zaproponowana przez ciebie metoda (wszelkie typu odmiany killfilow) nie powinny
          zostac zaakceptowane przez redakcje - bo ich odpowiednikiem na tym forum
          jest "jak nie chcesz czytac - to nie klikaj, a pozwol pisac innym co im sie
          zywnie podoba" - a tego redakcja nie chce...
          • Gość: nagydzuB Powtarzam! ARNOLD BUZDYGAN! Ignorować jego posta!! IP: 209.114.223.* 06.11.01, 11:38
            Chyba się nie zrozumieliśmy. Spam to co innego. Nie chodzi o usuwanie reklamowego
            gówna, tylko rodzaj "cenzury" zaproponowany przez Arnolda "Jedenaste: Nie
            przetwarzaj" Buzdygana. Tak przy okazji, to wielokrotnie (także w swoim poście
            tutaj) wysyłał on spam zachęcający do wstąpienia na swoje forum eternit czy jakoś
            tak.

Jeżeli chcesz się zorientować, jakie posty Arnold Buzdygan chciałby usuwać to
            polecam:
            www.plsocseks.net/ - dział liber buzdyganum
            groups.google.com - szukać pod hasłem Buzdygan itp.

Pozdrawiam!
    • Gość: Ixtlilto Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.tvsat364.lodz.pl 05.11.01, 17:15
      Uwazam ze to nie jest moze tak beznadziejny pomysl...
      ale czemu on ma sluzyc...? Wg. mnie tylko ograniczy liczbe osob odwiedzajacych
      forum. Bez nowych osob, piszacych "z doskoku" forum sie zastanie... Czytanie
      postow od tych samych ludzi zalogownych i regularnie odwiedzajacych
      www.gazeta.pl/forum bedzie nudne...
      a tak chociaz pojawiaja sie opinie "swiezych umyslow"

mnie osobiscie nie usmiecha sie zakladanie kolejnej skrzynki
      • jasmina_tdi Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? 05.11.01, 17:20
        Co by to niby miało dać??????
        To żaden problem założyć sobie kilka skrzynek i z jednej pisać cacy, a z tych kilku w drugą stronę.
        Kwestia dobrej pamięci, co by się nicki nie pomyliły....
        • Gość: Ixtlilto Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.tvsat364.lodz.pl 05.11.01, 20:14
          dodatkowe skrzynki to tylko niepotrzebny problem...
          sama mialam poczatkowo na onecie, potem jeszcze na wp, ahoju, yoyo i arenie- bo
          potrzebowalam skorzystac z ich serisow- jednorazowo jak sie potem okazywalo;
          plus mam jeszcze skrzynke u mojego dostawcy internetu; na poland.com bo mnie
          limitu skrzynki a czesto wysylam lub dostaje duze wiadomosci no i jeszcze na
          interii- dla znajomych z czaterii.
          Obecnie korzystam tylko z 2, na 3 czasem dostaje duze pakiety zdjec... wiecej
          niepotrzebuje. Po co zapychac serwer gazety moimi wiadomosciami?
    • shark_^_ Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? 05.11.01, 18:32
      Moim Zdaniem bezsens z tym logowaniem to nic nie daje :}
      • zulia Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? 05.11.01, 18:58
        a ja sie czasami nie zaloguje i pisdze jako ja, a czasami zeby zainteresowac
        watkiem zmieniam imipona i plci, logowanie - bez sensu, i tak nie ma tu tak
        wielu strasznych rzeczy na forum
    • Gość: niitka Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.acn.waw.pl 05.11.01, 19:28
      odwiedzilam juz wiele miejsc w internecie i widze, ze wlasnie tutaj jest chyba
      najbardziej normalnie i spokojnie, ale mimo to, mysle, ze logowanie sie troszke
      moze odstraszyc potencjalnych amatorow zepsucia poziomu kazdej dyskusji; sadze,
      ze sa rowniez sposoby odgorne, jesli admini pilnuja tego, co sie tu ukazuje -
      moga probowac wychwycic szczegolnie upartych "bluzgowiczow". Na pewno 100
      procentowej mozliwosci nie ma, ale ziarnko do ziarnka, sposob do sposobu i uda
      sie utrzymac poziom tutejszego forum.
      Pozdrawiam
      • witekjs Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? 05.11.01, 21:43
        Klka miesięcy temu zatrzymałem się tutaj, między innymi dla tego,że nie
        musiałem się logować/nie wiedziałem wóczas co to znaczy,do czego mnie
        zobowiązuje, itd/.Niczego jeszcze wtedy nie wiedziałem.Były to moje pierwsze
        dni w internecie.Nieśmiało zaczynałem rozmawiać.Zalogowałem się wtedy kiedy
        doszło do konfliktu z osobami, które były zalogowane.Myślę,że byłoby dobrze
        gdybyśmy wszyscy byli zalogowani.NIE powinno jednak być to obligatoryjne.
        Znacznie mniej osób zostanie w tym Forum.
        W związku z powyższym jestem - PRZECIW.
        Pozdrawiam. Witekjs
    • Gość: k Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.01, 21:48
      forum napisał(a):

> Witam,
      >
      > chcielibysmy uslyszec Wasze opinie na temat pomyslu, zeby pisac na forum mogly
      > tylko osoby zalogowane. Czy waszym zdaniem moze to pomoc utrzymywac porzadek na
      >
      > A moze powinnismy wprowadzic logowanie tylko na najbardziej kontrowersyjnych
      > i "zabalaganionych" forach (Swiat, Kraj, Informacje Dnia)?
      >
      > Czekamy na opinie!
      >
      > Maas

To cenzura.
    • Gość: kasja Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przec IP: *.chello.pl 05.11.01, 22:12
      wedlug mnie jest to absolutna starta czasu, ile hasel mozna pamietac? ile
      loginow? a prowokatorzy i tak sie znajda. ja osobiscie nie korzystam z forow do
      ktorych trzeba sie specjalnie logowac, szkoda mi na to czasu, cierpliwosci i
      jedzie jakas podejrzana cenzura.
    • Gość: mason Zatrudnijcie odsyfiacza, IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.11.01, 23:45
      który co jakis czas oczyści to nieszczęsne forum z kloacznych antyżydowskich i
      proterrorystycznych debilstw. Na razie smierdzi tu jak w dworcowym kiblu!
    • Gość: as Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.nest.gliwice.pl 06.11.01, 00:17
      Jestem przeciw z chyba dosyć głupiego powodu. Pewnie w przeciwieństwie do wielu
      osób mam swój stały nick, który używam zarówno w korespondencji jak i do
      podpisywania się pod postami na forum. Z całą pewnością okazałoby się przy
      próbie użycia mojego nicku, że już jest zajęty. Było tak zawsze gdy chciałam
      założyć jakieś nowe konto (właśnie z powodu konieczności logowania się). Te
      nowe wymuszone nicki oczywiście zapominam i przestaję "bywać" w tych
      miejscach.Do korespondencji używam adresu na serwerze mojej lokalnej
      sieci. "Zaglądanie" na wasze forum często miewałam utrudnione z powodu
      trudnościami z połączeniem się. Dzisiaj wyjątkowo sprawnie to idzie, chociaż i
      tak nie mam cierpliwości aby przeczytać wszystkie odpowiedzi na zadane tu
      pytanie (jak zwykle). Podejrzewam, że jeżeli już macie taki pomysł aby
      wprowadzić logowanie to napewno to zrealizujecie, więc po co ta dyskusja?
    • volny demokracja zawitala do polski 06.11.01, 01:23
      To dobrze zo postawiono to pytanie. Dawniej sie nikt o nic nie pytal.
      JA wyjechalem z polski przed stanem wojennym.
      Teraz jest o niebo lepiej, ale dlatego ze nie ma cenzury ( mam nadzieje )
      dlatrego ludzie widza wiecej i cztaja wiecej, ale jak widac wiecej to znudzeni polacy widza tylko to co zlego
      sie dzieja i niezauwazaja lub nie wiedza jak to bylo 15 lat temu w polsce.
      Niestety do glosu dopuszczono takich ludzi co pisza - skrobia na scianach ubikacji.
      Dlaczego tak jest ? Przedewszystkim czuja sie NIE WIDOCZNI zamknie sie taki w kiblu i smaruje.
      Czasami mam dokladnie takie same uczycie jak czytam anonimy na forum - bo pisanie bez
      zalogowowania sie daje automatycznie takie same mozliwisci.
      Pisze sie ze ludzie chca sobie pogadac, ze szujaka podpowiedzi na nurtujace ich pytania. !!
      TO NIE PRAWDA W 90 % PYTANIA SA TYLKO CHECA WYWOLANIA ZABAWY.
      Mam duze doswiadczenie zyciowe, ale nikogo to nie obchodzi bo pytania sa zadawane tylko dla zabawy.
      Wiec w zasadzie nie pisze.
      Od poczatku podpisywalem sie pelnym imieniem i nazwiskiem oraz podawalem bezposredni drugi email
      ktory nalezy zo mojego domain web page.
      Ja nie mam czego ukrywac. Wiem o czym pisze lub nie pisze wcale.
      Jezli to ma byc forum powazne i ma pomoc ludziom i do tego zostalo stworzone to
      POWINNO SIE LOGOWAC.
      Ludzie pisza ze bedzie mniej piszacych - to dobrze bedzie mniej idiotyzmow.
      Mysle takze ze ci co jaknajglosniej krzycza nie chca sie ujawniac i pisza wszystko co brzmi dobrze, aby nie
      wprowadzono nakazu logowania sie.
      Bedzie mniej to lepiej. Moze polacy zrozumieja ze demojacja to Wolnosc z jednej strony, ale takze
      odpowiedzialnisc. Czego po latach komuny w polsce i demoludach ludzim brakuje.
      Pewnym rozwiazniem jest po wprowadzeniu LOGOWANIA SIE ( zaluzmy ze to wprowadzno - bo redakcja
      moze sie ugiac przed presja pisarczykow na tym bordzie )
      Wprowadzic osobny temat - czy miejace bez logowania sie
      ALE I TU POWINNO BYC ZACHOWANIE PRAWO. np na yahoo jest mozliwisc wyslania orazliwego postu
      do odpowiedniego miejaca. Jest to autotyczna czesc message bord "Report Abuse"
      Trzeba wprowadzic kogos kto bedzie czuwal, a taka informacja zawsze da ludziom cos do przemyslenia

pozdrawiam redakcje

Los Anegeles

Witold Wolkowski
      email Witold@volny.com

forum napisał(a):

> Witam,
      >
      > chcielibysmy uslyszec Wasze opinie na temat pomyslu, zeby pisac na forum mogly
      > tylko osoby zalogowane. Czy waszym zdaniem moze to pomoc utrzymywac porzadek na
      >
      >
      > Czekamy na opinie!
      >
      > Maas

• Gość: ZetKa Re: demokracja zawitala do polski IP: *.robotics.ntua.gr 06.11.01, 10:54
        > Teraz jest o niebo lepiej, ale dlatego ze nie ma cenzury ( mam nadzieje )
        > Niestety do glosu dopuszczono takich ludzi co pisza - skrobia na scianach ubika
        > cji.
        > Dlaczego tak jest ? Przedewszystkim czuja sie NIE WIDOCZNI zamknie sie taki w k
        > iblu i smaruje.
        CZUJA SIE nie widoczni... tylko nie wiedza, ze w kibelku moze byc zainstalowana
        kamera... a taka kamera sa logi kazdego serwera, i kazdego mozna namierzyc...

> Pisze sie ze ludzie chca sobie pogadac, ze szujaka podpowiedzi na nurtujace ich
        > pytania. !!
        > TO NIE PRAWDA W 90 % PYTANIA SA TYLKO CHECA WYWOLANIA ZABAWY.
        Zalezy na ktorym forum... no coz, tematy religia i polityka sa szczegolnie
        narazone na osmieszanie, itp. - ale to jest kwestia tego, ze jakis glab czuje sie
        bezkarny. Problem w tym, zeby nie byl bezkarny - jak dorwiesz kilku takich, to
        nastepny sie bedzie bal...

> Ja nie mam czego ukrywac. Wiem o czym pisze lub nie pisze wcale.
        > Jezli to ma byc forum powazne i ma pomoc ludziom i do tego zostalo stworzone to
        > POWINNO SIE LOGOWAC.
        A co to da?
        NIC!!! Podaj choc jeden zysk z logowania!
        Bo strat bedzie duzo....
        A utrudni zycie, zniecheci ludzi...
        Dopowiem, ze ja tez wielu rzeczy nie ukrywam, ktos to uwaznie czyta moje maile,
        juz dawno moglby znac moje imie i nazwisko, adres - w zasadzie prawie ze
        kompletny. Jednak jestem stanowczo przeciwko logowaniu, gdyz jest niewygodne, a
        nie daje mi nic w zamian.
        Dlaczego nie podpisuje sie imieniem i nazwiskiem? Bo od dluzszego czasu w
        zdecydowanej wiekszosci swoich maili podpisuje sie ksywa a nie nickiem (ktory btw
        jest stworzony od imienia i nazwiska). Wystarczy wyslac maila do mnie z
        zapytaniem (a podawalem go kilkukrotnie), a dostaniesz odpowiedz z moim imieniem
        i nazwiskiem w naglowku (w tresci nadal bedzie tylko ZetKa na koncu).
        A mimo to jestem przeciwny logowaniu...

> Ludzie pisza ze bedzie mniej piszacych - to dobrze bedzie mniej idiotyzmow.
        Ci, ktorzy beda chcieli, idiotyzmy beda pisali nadal, tylko troche wiecej roboty
        beda mieli. Ale odejdzie wielu ludzi, ktorzy pisza naprawde istotne rzeczy.
        Sprobuj na forum szczecinskim rzucic temat zeby mnie zablokowali (a wprowadzenie
        logowania bedzie rownoznaczne z zablokowaniem mnie - po prostu sobie pojde), a
        zobaczysz, ze zaliczam sie do osob, ktore sa raczej mile widziane na tym forum.

> Mysle takze ze ci co jaknajglosniej krzycza nie chca sie ujawniac i pisza wszys
        > tko co brzmi dobrze, aby nie wprowadzono nakazu logowania sie.
        Poczytaj moje posty... wszystkie... faktem, niektore sa celowo prowokacyjne, ale
        nawet jesli pisze o czyms zle, pisze konkretnie, bez oskarzen typu "a pan X. to
        Zyd/pedal/itp."

> Bedzie mniej to lepiej. Moze polacy zrozumieja ze demojacja to Wolnosc z jednej
        > strony, ale takze odpowiedzialnisc.
        ROTFL!!!
        Logowanie nie zwiekszy odpowiedzialnosci - bedzie co najwyzej cenzura w starym,
        komunistycznym stylu.
        Mniej znaczy lepiej? ROTFL po raz drugi... wlasnie po to jest forum, zeby poznac
        opinie wielu ludzi na ten temat.
        A skoro uwazasz, ze mniej znaczy lepiej - moze zaloze ci TWOJE prywatne forum, na
        ktorym bedziesz tylko TY i NIKT wiecej, w mysl twoich slow bedzie doskonale...
        a nie przepraszam, doskonale bedzie, jak nie bedzie nawet ciebie...

A jesli chodzi o odpowiedzialnosc - to ona bedzie, jesli GW bedzie tego chciala,
        w koncu w kazdej chwili moga kazdego z tych "boukunow" podac do sadu. Dowodem
        jest chociazby przytaczana przeze mnie sprawa boukuna, goscia, ktory swoje
        rasistowskie poglady rozsylal po wielu listach dyskusyjnych z uporem maniaka
        (killfile sie nie sprawdzal :(. Skonczylo sie na tym, ze niemiecka policja Z
        NAKAZEM wparowala mu do domciu, skonfiskowala sprzet, nie wiem co jeszcze. Od
        tego czasu gosciu juz sie nie odzywa! Jak widac, odpowiedzialnosc za slowa
        wygrala bez logowania.

Powtarzam: logowanie nie wprowadzi odpowiedzialnosci za slowa, ograniczy jedynie
        swobode wypowiedzi. Bo odejda wszyscy ci, ktorzy sie logowali.
        Zreszta tez chcialem sie logowac. Po to, zeby nie bylo mojego IP. Nawet konto
        specjalnie zalozylem. Ale zrezygnowalem, bo mialem za duzo do stracenia - nicka,
        wygode uzywania...

> Pewnym rozwiazniem jest po wprowadzeniu LOGOWANIA SIE ( zaluzmy ze to wprowadzn
        > o - bo redakcja moze sie ugiac przed presja pisarczykow na tym bordzie )
        > Wprowadzic osobny temat - czy miejace bez logowania sie
        A ja chce pisac dalej na Szczecin, a nie podgrupka dla "piszacych inaczej".
        Co ty, getto chcesz zalozyc? Ze Stanow piszesz, ze chcesz dzielnice czarnych
        wprowadzic? Rasista!

> do odpowiedniego miejaca. Jest to autotyczna czesc message bord "Report Abuse"
        abuse@gazeta.pl lub abuse@poczta.gazeta.pl, jesli tego nie ma, to GW dala dupy...
        do tego zgloszenie na forum o forum, czuwa tu maas, na watkach regionalnych tez
        sa lokalni pracownicy GW, oni przekaza gdzie trzeba.

> Los Anegeles
        Trafiony! Jak po pogladach mozna rozpoznac kraj pochodzenia...
        • volny czytelniku zetka masz problem ? 07.11.01, 09:01
          twoj podpis mowi sam za siebie
          masz problem z moim krajem
          ktorym ????????????
          Volny

Gość portalu: ZetKa napisał(a):

> > Teraz jest o niebo lepiej, ale dlatego ze nie ma cenzury ( mam nadzieje )
          > > Niestety do glosu dopuszczono takich ludzi co pisza - skrobia na scianach
          > ubika
          > > cji.
          > > Dlaczego tak jest ? Przedewszystkim czuja sie NIE WIDOCZNI zamknie sie tak
          > i w k
          > > iblu i smaruje.
          > CZUJA SIE nie widoczni... tylko nie wiedza, ze w kibelku moze byc zainstalowana
          >
          > kamera... a taka kamera sa logi kazdego serwera, i kazdego mozna namierzyc...
          >
          > > Pisze sie ze ludzie chca sobie pogadac, ze szujaka podpowiedzi na nurtujac
          > e ich
          > > pytania. !!
          > > TO NIE PRAWDA W 90 % PYTANIA SA TYLKO CHECA WYWOLANIA ZABAWY.
          > Zalezy na ktorym forum... no coz, tematy religia i polityka sa szczegolnie
          > narazone na osmieszanie, itp. - ale to jest kwestia tego, ze jakis glab czuje s
          > ie
          > bezkarny. Problem w tym, zeby nie byl bezkarny - jak dorwiesz kilku takich, to
          > nastepny sie bedzie bal...
          >
          > > Ja nie mam czego ukrywac. Wiem o czym pisze lub nie pisze wcale.
          > > Jezli to ma byc forum powazne i ma pomoc ludziom i do tego zostalo stworzo
          > ne to
          > > POWINNO SIE LOGOWAC.
          > A co to da?
          > NIC!!! Podaj choc jeden zysk z logowania!
          > Bo strat bedzie duzo....
          > A utrudni zycie, zniecheci ludzi...
          > Dopowiem, ze ja tez wielu rzeczy nie ukrywam, ktos to uwaznie czyta moje maile,
          >
          > juz dawno moglby znac moje imie i nazwisko, adres - w zasadzie prawie ze
          > kompletny. Jednak jestem stanowczo przeciwko logowaniu, gdyz jest niewygodne, a
          >
          > nie daje mi nic w zamian.
          > Dlaczego nie podpisuje sie imieniem i nazwiskiem? Bo od dluzszego czasu w
          > zdecydowanej wiekszosci swoich maili podpisuje sie ksywa a nie nickiem (ktory b
          > tw
          > jest stworzony od imienia i nazwiska). Wystarczy wyslac maila do mnie z
          > zapytaniem (a podawalem go kilkukrotnie), a dostaniesz odpowiedz z moim imienie
          > m
          > i nazwiskiem w naglowku (w tresci nadal bedzie tylko ZetKa na koncu).
          > A mimo to jestem przeciwny logowaniu...
          >
          > > Ludzie pisza ze bedzie mniej piszacych - to dobrze bedzie mniej idiotyzmow
          > .
          > Ci, ktorzy beda chcieli, idiotyzmy beda pisali nadal, tylko troche wiecej robot
          > y
          > beda mieli. Ale odejdzie wielu ludzi, ktorzy pisza naprawde istotne rzeczy.
          > Sprobuj na forum szczecinskim rzucic temat zeby mnie zablokowali (a wprowadzeni
          > e
          > logowania bedzie rownoznaczne z zablokowaniem mnie - po prostu sobie pojde), a
          > zobaczysz, ze zaliczam sie do osob, ktore sa raczej mile widziane na tym forum.
          >
          > > Mysle takze ze ci co jaknajglosniej krzycza nie chca sie ujawniac i pisza
          > wszys
          > > tko co brzmi dobrze, aby nie wprowadzono nakazu logowania sie.
          > Poczytaj moje posty... wszystkie... faktem, niektore sa celowo prowokacyjne, al
          > e
          > nawet jesli pisze o czyms zle, pisze konkretnie, bez oskarzen typu "a pan X. to
          >
          > Zyd/pedal/itp."
          >
          > > Bedzie mniej to lepiej. Moze polacy zrozumieja ze demojacja to Wolnosc z j
          > ednej
          > > strony, ale takze odpowiedzialnisc.
          > ROTFL!!!
          > Logowanie nie zwiekszy odpowiedzialnosci - bedzie co najwyzej cenzura w starym,
          >
          > komunistycznym stylu.
          > Mniej znaczy lepiej? ROTFL po raz drugi... wlasnie po to jest forum, zeby pozna
          > c
          > opinie wielu ludzi na ten temat.
          > A skoro uwazasz, ze mniej znaczy lepiej - moze zaloze ci TWOJE prywatne forum,
          > na
          > ktorym bedziesz tylko TY i NIKT wiecej, w mysl twoich slow bedzie doskonale...
          > a nie przepraszam, doskonale bedzie, jak nie bedzie nawet ciebie...
          >
          > A jesli chodzi o odpowiedzialnosc - to ona bedzie, jesli GW bedzie tego chciala
          > ,
          > w koncu w kazdej chwili moga kazdego z tych "boukunow" podac do sadu. Dowodem
          > jest chociazby przytaczana przeze mnie sprawa boukuna, goscia, ktory swoje
          > rasistowskie poglady rozsylal po wielu listach dyskusyjnych z uporem maniaka
          > (killfile sie nie sprawdzal :(. Skonczylo sie na tym, ze niemiecka policja Z
          > NAKAZEM wparowala mu do domciu, skonfiskowala sprzet, nie wiem co jeszcze. Od
          > tego czasu gosciu juz sie nie odzywa! Jak widac, odpowiedzialnosc za slowa
          > wygrala bez logowania.
          >
          > Powtarzam: logowanie nie wprowadzi odpowiedzialnosci za slowa, ograniczy jedyni
          > e
          > swobode wypowiedzi. Bo odejda wszyscy ci, ktorzy sie logowali.
          > Zreszta tez chcialem sie logowac. Po to, zeby nie bylo mojego IP. Nawet konto
          > specjalnie zalozylem. Ale zrezygnowalem, bo mialem za duzo do stracenia - nicka
          > ,
          > wygode uzywania...
          >
          >
          > > Pewnym rozwiazniem jest po wprowadzeniu LOGOWANIA SIE ( zaluzmy ze to wpro
          > wadzn
          > > o - bo redakcja moze sie ugiac przed presja pisarczykow na tym bordzie )
          > > Wprowadzic osobny temat - czy miejace bez logowania sie
          > A ja chce pisac dalej na Szczecin, a nie podgrupka dla "piszacych inaczej".
          > Co ty, getto chcesz zalozyc? Ze Stanow piszesz, ze chcesz dzielnice czarnych
          > wprowadzic? Rasista!
          >
          > > do odpowiedniego miejaca. Jest to autotyczna czesc message bord "Report Ab
          > use"
          > abuse@gazeta.pl lub abuse@poczta.gazeta.pl, jesli tego nie ma, to GW dala dupy.
          > ..
          > do tego zgloszenie na forum o forum, czuwa tu maas, na watkach regionalnych tez
          >
          > sa lokalni pracownicy GW, oni przekaza gdzie trzeba.
          >
          > > Los Anegeles
          > Trafiony! Jak po pogladach mozna rozpoznac kraj pochodzenia...

• Gość: ZetKa Re: czytelniku zetka masz problem ? IP: *.robotics.ntua.gr 07.11.01, 09:13
            > twoj podpis mowi sam za siebie
            > masz problem z moim krajem
            > ktorym ????????????
            Typowa zagrywka osoby, ktora nie zna sie na dyskusji - jak nie mamy co
            powiedziec, to zmieniamy temat?
            a) nie odpowiedziales na moje zarzuty...
            b) nie mam nic ani do Ameryki, ani do Polski (chyba o te dwa kraje ci chodzilo)?
            Jedyne co, to zauwazylem, ze proponowane rozwiazanie jest podobne z oddzielnym
            forum dla niezalogowanych, to kolejny przejaw rasizmu, jakze charakterystyczny
            dla kraju, w ktorym ciagle sie mowi o demokracji, o rownosci wszystkich, a nadal
            istnieja dzielnice, a wrecz getta czarnych.

A tak jesli chodzi o wolnosc slowa, jak u ciebie ze znajomoscia drugiej (bodajze)
            poprawki?
    • yidele Zdecydowanie przeciw 06.11.01, 02:27
      Forum takie jak to daje nam unikalna szansę współtworzenia pluralistycznego
      społeczeństwa online. JAKAKOLWIEK kontrola, nawet w imię zachowania balansu
      pomiędzy post'ami "merytorycznymi" i "bluzganiem", jest złem bo narzuca czyjąś
      arbitralną ideę tego co jest "merytoryczne" a co nie. Jak juz gdzieś pisałem,
      wolę być zagubiony we wrzaskach wulgarnych i wolnych niż na forum kontrolowanym
      przez najbardziej liberalnego moderatora. To już znamy

Shalom!
    • Gość: agi Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.bremultibank.com.pl 06.11.01, 09:26
      przeciw!
    • Gość: ALBERT Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: 213.77.25.* 06.11.01, 10:21
      Uwazam pomysl z koniecznoscia logowania sie za dobry. denerwuje mnie gdy ktos
      nie umie powstrzymac sie od chmskich odzywek idt. Sadze, ze taki ktos powinien
      wypowiadiac sie na stronch ktore sa na jego poziomie i czytaja go takie chamy
      jak on. Pozdrawiam
      • Gość: ZetKa Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.robotics.ntua.gr 06.11.01, 11:07
        > Uwazam pomysl z koniecznoscia logowania sie za dobry. denerwuje mnie gdy ktos
        > nie umie powstrzymac sie od chmskich odzywek idt. Sadze, ze taki ktos powinien
        > wypowiadiac sie na stronch ktore sa na jego poziomie i czytaja go takie chamy
        > jak on. Pozdrawiam
        Czytaj uwaznie, a nie wpierdzielasz sie w srodek dyskusji nie wiedzac co bylo
        powiedziane wczesniej. Przez ciebie musze sie powtarzac, a wiele osob po raz
        kolejny przeczyta to samo.
        Twierdze, ze logowanie wcale nie powstrzyma chamskich odzywek, jak ktos bedzie
        chcial, to i tak nabluzga. A rozwiniecie tego watku z pelnym opisem myslowym,
        dlaczego tak uwazamy, to poczytaj wyzej.
    • Gość: Baba Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: 213.77.28.* 06.11.01, 10:33
      Nie uważam, że to jest potrzebne. Ale im więcej wczytuję się w Wasze Fora coraz
      bardziej przychylam się na "tak". Odnoszę wrażenie, że tutaj nie ma z kim
      dyskutować. Każdy podniesiony temat kończy się pyskuwką i obrażaniem
      przeciwnika i to niekiedy w bardzo brzydkiej formie. Jest tutaj paru
      dyskutantów, którzy nie potrafią rozmawiać swoimi argumentami, lecz
      inwektywami, bądź słowami niecenzuralnymi( vide Adam, Kat itp). Ja jestem
      akurat osobą o poglądach lewicowych ( ale też nie tych skrajnych). Po każdej
      dyskusji(trudno to zresztą nazwać dyskusją)pozostaje mi ogromny niesmak.Zostaję
      zwyczajnie obrażana. Zawsze sobie obiecuję,że to już koniec, a jednak ciągnie
      mnie coś do otwarcia forum, niekoniecznie,aby coś napisać, ale poczytać.I za
      każdym razem jestem "zniesmaczona".To ciekawe, ale ten sposób traktowania
      przeciwnika upatrzyli sobie ludzie o zdecydowanie prawicowych poglądach. Z
      całym szacunkiem. BABA
      • Gość: ZetKa Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.robotics.ntua.gr 06.11.01, 11:03
        > Nie uważam, że to jest potrzebne. Ale im więcej wczytuję się w Wasze Fora coraz
        > bardziej przychylam się na "tak". Odnoszę wrażenie, że tutaj nie ma z kim
        > dyskutować. Każdy podniesiony temat kończy się pyskuwką i obrażaniem
        > przeciwnika i to niekiedy w bardzo brzydkiej formie.
        Ciekawe... ktore fora konkretnie? Ja osobiscie na Szczecinie, SF (czas wolny),
        czytalem Dilberta, i jakos nie zauwazam, problemem jest raczej ze dyskusje
        schodza na tematy prywatne, ale bez pyskowek...
        No chyba ze jakis cham z Poznania nabluzga na Szczecin, ale goscia juz sami
        uspokoilismy bez potrzeby logowania sie.
        A co da logowanie? Czlowieka nie zmienisz poprzez logowanie, on dalej bedzie
        bluzgal.

> dyskusji(trudno to zresztą nazwać dyskusją)pozostaje mi ogromny niesmak.Zostaję
        > zwyczajnie obrażana.
        Jak ci sie nie podoba, to czemu nadal tu jestes? A czemu nic nie zrobisz? Czemu
        nie poprosisz GW o ustalenie nadawcy maila? Powiem ci, ze jednego goscia prawie
        wlasnie tak nauczylem spokoju - napisalem, ze przy pomocy dzialow abuse GW i TPSA
        zostal namierzony a dowody w ewentualnej sprawie zostaly zabezpieczone i moga
        zostac wykorzystane zarowno w mojej sprawie, jak i kazdej sprawie o obrazanie na
        forum GW przeciwko temu osobnikowi jako dowody obciazajace. Od tego czasu goscia
        w watku nie widze.
        Btw lewicowe - znaczy praworzadnosc, itp.? To czemu jeszcze nie zglosilas
        policji, organom scigania? To tak wedlug ciebie wyglada praworzadnosc - bo wedlug
        mnie niereagowanie w takich przypadkach jest bardziej liberlizmem i przyzwoleniem
        na przestepczosc i zlo (nie uwazam tych dwoch pojec za blisko znaczne ale prosze
        o nie wyciaganie dyskusji o tym, czy liberalizm jest przyzwoleniem na zlo - nie
        to jest glownym tematem dyskusji)

> przeciwnika upatrzyli sobie ludzie o zdecydowanie prawicowych poglądach. Z
        Nazisci, anty-zydzi, anty-klerycy, anty-komunisci.
        No coz, jak sie przyjrzysz spoleczenstwu, to zauwazysz, ze w tych grupach
        przewaza koltuneria i glaby ktorzy tylko krzyczec umieja i mysla, ze jak usuna
        swych wrogow to cos da. Ale to juz dyskusja o polityce...

• Gość: ZetKa Czy Albert i Baba to ta sama osoba? IP: *.robotics.ntua.gr 06.11.01, 12:04
        > Nie uważam, że to jest potrzebne.
        To czemu sie nie logujesz?
        Zacznijmy porzadki od siebie...

Poza tym zauwazylem, ze Albert i Baba maja jakos dziwnie podobne poczatki adresu
        IP - roznica jest dopiero na trzecim miejscu, a i to nieznaczna (zaledwie 3).
        Czyzby to jedna osoba piszaca z dwoch roznych kompow?
        • Gość: Baba Re: Czy Albert i Baba to ta sama osoba? IP: 213.77.28.* 06.11.01, 12:37
          Nie Albertem to ja nie jestem. Jestem natomiast Babą z krwi i kości, noszę
          kiecki, maluję się, (pedałem też nie jestem, bo mam męża i nawet urodziłam
          dziecię. Zawsze tak wszyskich podejrzewasz o niecne czyny???
          A o tym jak naprawdę są traktowani ludzie o innych poglądach poczytaj sobie
          proszę wcześniejsze posty na tym forum.Nie mam zamiaru z kimkolwiek się
          procesować, jedynie poprostu zmobilizować się i przestać czytać.
          • Gość: ZetKa Re: Czy Albert i Baba to ta sama osoba? IP: *.robotics.ntua.gr 06.11.01, 13:01
            > Nie Albertem to ja nie jestem. Jestem natomiast Babą z krwi i kości, noszę
            > kiecki, maluję się, (pedałem też nie jestem, bo mam męża i nawet urodziłam
            > dziecię. Zawsze tak wszyskich podejrzewasz o niecne czyny???
            No coz, cos mnie tknelo, zeby sprawdzic z ktorego kraju piszecie, a tu nagle taka
            przypadkowa zbieznosc...

> proszę wcześniejsze posty na tym forum.Nie mam zamiaru z kimkolwiek się
            > procesować, jedynie poprostu zmobilizować się i przestać czytać.
            Wiec uprzejmie prosze o odjecie glosu baby od wynikow glosowania. Jako osoba
            ktorej tutaj nie bedzie, nie powinna ona miec prawa glosowania o przyszlosci tego
            forum - to tak, jak bym ja mial prawo do glosowania kto ma byc prezydentem w
            Paragwaju...
    • Gość: ZetKa Jeszcze jeden powod przeciwko IP: *.robotics.ntua.gr 06.11.01, 11:10
      Nie bedzie mozna ciekawych rzeczy robic.
      Ja np. pozwolilem sobie z patriotycznych powodow podpisac 10.000 post na naszym
      forum jako Colleoni. Wszyscy byli zachwyceni pomyslem (dlaczego patrz watek
      Sprawa Colleoniego w forum Szczecin, podobny watek takze w Warszawie).
      Gdyby nie mozliwosc wpisania nazwy bez logowania sie, pomysl ten nie zostalby
      zrealizowany, bo nie zdalbym zalogowac sie. Poza tym gdyby ktokolwiek
      zarejestrowal sie jako Colleoni, to musialby sie dlugo tlumaczyc, a mysle, ze i
      tak, ze wzgledu na to, jakim symbolem jest to nazwisko dla Szczecina, musialby
      zmienic nicka.

• pitur Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? 06.11.01, 14:21
      Jestem ZA logowaniem. To daje przedsmak obywatelskiej odpowiedzialnosci za
      slowo pisane i pozwala zredukowac liczbe "pyskowek", tzn. nie
      naszych "utarczek" z tematem, a z dyskutantami. Setki osob chcialoby sie
      wypowiedziec na tym Forum (sam znam takie), ale wolalyby nie widziec potem
      roznych wulgaryzmow pod SWOIM (a nie tematu..) adresem. Nawet "czlowiek z
      zelaza" (uwazam sie za takiego) moze miec dosc obszczekiwania przez halasliwa
      bande anonimowych pieskow, dla ktorych KAZDY, kto osmiela sie myslec inaczej,
      niz ich guru - to OSOBISTY wrog. Ktorego trzeba zakrzyczec..
      --
      Pozdrawiam Redakcje
      Pitur
      • Gość: ZetKa Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.robotics.ntua.gr 06.11.01, 14:52
        > Jestem ZA logowaniem. To daje przedsmak obywatelskiej odpowiedzialnosci za
        CZYTAJ!!!!! UWAZNIE!!!!!
        TO NIC NIE DA!!!!!
        Sprawdzone!
        Dopoki durnia nie dorwiesz i skupiesz mu dupy (albo sadowo go scigniesz) to glab
        bedzie pisal i juz!
        Myslisz, ze takie logowanie cos da? Zalozy sobie nowego logina, i tak do bolu.
        Wierz mi, te natrety sa naprawde uparte. Sam z takimi walczylem, z efektami. I
        metody typu LOGOWANIE NIC NIE DAJA!
        • pitur Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? 06.11.01, 15:13
          > CZYTAJ!!!!! UWAZNIE!!!!!
          > TO NIC NIE DA!!!!!
          > Sprawdzone!

Witaj

Ja caly ten temat potraktowalem jako ankiete DLA REDAKCJI Forum, i tylko
          wyrazilem swoj osobisty na ten temt poglad. Przepraszam..

> Dopoki durnia nie dorwiesz i skupiesz mu dupy (albo sadowo go scigniesz)
          > to glab bedzie pisal i juz!

A dlaczego "glab"? Czesto (najczesciej, bo dostep do Sieci w Polsce jest nedzny)
          jest to mlody, wyksztalcony czlowiek, ktory wlasnie tutaj "folguje sobie", czyli
          robi to, czego mu domu bronia Rodzice. Logowanie nie jest metoda
          ktora spowoduje ich "znikniecie"- tu sie z Toba zgadzam, ale mniej ich (np.
          konto poczty Ojca, itp.) bedzie ich mniej. A to juz duzo..

> Myslisz, ze takie logowanie cos da? Zalozy sobie nowego logina, i tak do bolu.
          > Wierz mi, te natrety sa naprawde uparte. Sam z takimi walczylem, z efektami. I
          > metody typu LOGOWANIE NIC NIE DAJA!

Czyli, co? Powinnismy zalamac rece, i od p. Leppera uczyc sie "sposobu na
          zycie"? Czasem zaluje, ze zyje. Ze dozylem..
          • Gość: ZetKa Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.robotics.ntua.gr 07.11.01, 09:01
            > Ja caly ten temat potraktowalem jako ankiete DLA REDAKCJI Forum, i tylko
            > wyrazilem swoj osobisty na ten temt poglad. Przepraszam..
            Zamiast ankiety jest sonda. A dyskusja jest po to, zeby pokazywac swoje
            poglady... i zwracac uwage na poglady innych i ponownie przemyslec swoje poglady?
            A czytales co bylo powyzej?

> > Dopoki durnia nie dorwiesz i skupiesz mu dupy (albo sadowo go scigniesz)
            > > to glab bedzie pisal i juz!
            > A dlaczego "glab"? Czesto (najczesciej, bo dostep do Sieci w Polsce jest nedzny
            > )
            > jest to mlody, wyksztalcony czlowiek, ktory wlasnie tutaj "folguje sobie", czyl
            > i
            > robi to, czego mu domu bronia Rodzice.
            Sorrki, czesto sa to glaby, ktore naogladaly sie Hitlera i mysla, ze oni tez beda
            wielcy. ROTFL!
            Znam takich ludzi... z autopsji

> Logowanie nie jest metoda
            > ktora spowoduje ich "znikniecie"- tu sie z Toba zgadzam, ale mniej ich (np.
            > konto poczty Ojca, itp.) bedzie ich mniej. A to juz duzo..
            Mniej? Po prostu beda mieli wiecej roboty zakladajac nowe konta...

> Czyli, co? Powinnismy zalamac rece, i od p. Leppera uczyc sie "sposobu na
            > zycie"? Czasem zaluje, ze zyje. Ze dozylem..
            Znaczy co? Lamac prawo i krzyczec niczym glab jakis: Dawajcie mi, bo jak nie, za
            mna pojda tlumy?
            A moze wlasnie zrobic odwrotnie: pojsc do sadu?
            I stosowac te metdy, ktore mamy a wiemy ze beda skteczne (banowanie po IP), a nie
            takie, o ktorych prawie na pewno wiadomo, ze nic nie wniosa, a za to duzo
            zaszkodza? (logowanie)
    • Gość: Doki Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.turboline.skynet.be 06.11.01, 15:54
      Prosze bardzo: przyklad z praktyki: zalogowany uzytkownik (petak@... itd,
      what's in a name?) bombarduje dywanowo forum Polonia... Nawet nie wiadomo skad
      nadaje. Wczesniej dostalby ignora na podstawie adresu hosta, a teraz?
      • pitur Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? 06.11.01, 16:09
        > Prosze bardzo: przyklad z praktyki: zalogowany uzytkownik
        > (petak@... itd, what's in a name?) bombarduje dywanowo
        > forum Polonia...

Czyli pozostaje zignorowac osobe. To jednostka. Gorsze (np.
        narkomani kontra ja) sa "zbiorowe ataki". Bolesniejsze..

> Nawet nie wiadomo skad nadaje. Wczesniej dostalby ignora na
        > podstawie adresu hosta, a teraz?

Zauwaz, ze to jest takze problem. Zwykle proxy.. A hosty z "dziur"
        gdzie tylko jednostki maja "dostep"? Po co komus taka "slawa", zwlaszcza,
        ze Forum (co jest dziwne) nie moze sie zdecydowac, co "pokazac", czy IP,
        czy revDNS..
      • maas Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? 06.11.01, 16:10
        Teraz tez moze. My przeciez znamy jego IP :)
        Posty skasowane, dziekuje za zgloszenie!
        • Gość: ja Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 06.11.01, 16:25
          uważam, że anonimowość pozwala na więcej szczerości, logowanie się jest swoistą
          cenzurą. Oczywiście - najprawdopodobniej byłoby mniej chamstwa - ale wierzcie
          mi - i tak jest go niewiele w porównaniu z innymi forami zagranicznymi. I bez
          sensu jest przymuszanie do logowania. Sądzę, że ta formuła na "Gazecie" jest
          super i... nic dodać nic ująć. Pozdrawiam Barbara
    • jmt Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? 06.11.01, 16:46
      pisanie z trybu zalogowania, kiedy trzeba sie przedstawic i podac swoje dane
      powoduje, ze nie zawsze mozna mowic to, co by sie chcialo powiedziec. trzeba
      wtedy mowic to, co chcielibyscie slyszec. w minionej epoce tez byla wolnosc
      slowa - mozna bylo mowic co sie chcialo, jednak, kiedy ktos niepowolany to
      uslyszal...
      co to sa stonowane wypowiedzi??? - czyzbyscie nie chcieli czegos slyszec???
      dajcie ludziom wolnosc prawdziwej wypowiedzi (w ich oczywiscie odczuciu - ja i
      tak wiem, ze pomimo niezalogowania mozna sie dowiedziec, kto pisal). nie
      naprawiajcie swiata ograniczajac ludzkie odczucia - szerym mozna byc tylko
      anonimowo.

zalogowany: jmt
      • Gość: trapszo Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.access.nacamar.de 06.11.01, 16:56
        Zadnego logowania.
        Kazdy ma prawo sie wypowiedziec na kazdy temat i w formie jaka mu odpowiada.
        Gazeta nie ma prawa na osadzanie co powinno sie ukazac albo nie. Jezeli nie
        podobaja sie niektore wypowiedzi to prosze skasowac cale forum.

Pozdrawiam
        • maas Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? 06.11.01, 17:07
          A tutaj pozwole sobie sie nie zgodzic.
          Czy istnieje w Polsce jakakolwiek gazeta, stacja telewizyjna, serwis
          internetowy, ktore publikuja WSZYSTKO, co nadesla uzytkownicy, nawet jesli jest
          to skrajnie chaskie, rasistowskie, sprzeczne z prawem? Czy ktokolwiek ma taki
          obowiazek? Pewnych tresci nie mozna nadawac publicznie, a nawet krzyczec na
          ulicy czy w parku.
          Kazdy wydawca jest odpowiedzialny za profil swojego przedsiewziecia i wybiera
          do publikacji teksty, ktore uznaje za wazne, ciekawe, zabawne. Wlasnie taki
          wybor tworzy profil i charakter danej stacji czy gazety. Nasze forum pozwala
          wypowiadac sie kazdemu, ale nie znaczy to, ze nie bedziemy reagowac widzac
          listy sprzeczn z prawem czy Netykieta.

Pozdrawiam,

Maas
          • Gość: ZetKa Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.robotics.ntua.gr 07.11.01, 09:19
            > A tutaj pozwole sobie sie nie zgodzic.
            > Czy istnieje w Polsce jakakolwiek gazeta, stacja telewizyjna, serwis
            > internetowy, ktore publikuja WSZYSTKO, co nadesla uzytkownicy, nawet jesli jest
            > to skrajnie chaskie, rasistowskie, sprzeczne z prawem? Czy ktokolwiek ma taki
            > obowiazek? Pewnych tresci nie mozna nadawac publicznie, a nawet krzyczec na
            > ulicy czy w parku.
            Tak, tylko gazeta/telewizja ma czas na wstepna preselekcje nadeslanych tematow.
            My mowimy o tym, co sie dzieje w real-time, tak jak programy LIVE.
            Czy jesli ktos przyjdzie na program typu Live, przedrze sie jakos przez kordon
            ochroniarzy, wleci na srodek sceny i zacznie krzyczec, ze ... to wytniecie? Nie
            jestescie w stanie. Mozecie co najwyzej goscia zlapac, wyprowadzic, w nastepnych
            edycjach wyciac. Ale dyskusja na temat tego zdarzenia powstanie. I tak samo jest
            z forum, ktore tez dzieje sie w realu.

> wypowiadac sie kazdemu, ale nie znaczy to, ze nie bedziemy reagowac widzac
            > listy sprzeczn z prawem czy Netykieta.
            To stosujcie kasowanie, banowanie po IP, o ile jest mozliwe. Ale przeciez mowie
            wam juz ktorys raz, ze dopoki frajera nie dorwiecie i w jakis sposob nie
            skopiecie mu dupy, to on bedzie tworzyl nowe loginy. Za to wielu ludzi odejdzie.
            Tych, ktorzy nawiazuja porzadna dyskusje. A moze raczej podajcie publicznie,
            gdzie nalezy zglaszac wszystkie naduzycia? Bo do tej pory wiele osob o tym nie
            wie.
            • maas Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? 07.11.01, 09:47

> Tak, tylko gazeta/telewizja ma czas na wstepna preselekcje nadeslanych tematow.
              > My mowimy o tym, co sie dzieje w real-time, tak jak programy LIVE.
              > Czy jesli ktos przyjdzie na program typu Live, przedrze sie jakos przez kordon
              > ochroniarzy, wleci na srodek sceny i zacznie krzyczec, ze ... to wytniecie? Nie
              > jestescie w stanie. Mozecie co najwyzej goscia zlapac, wyprowadzic, w nastepnyc
              > h
              > edycjach wyciac. Ale dyskusja na temat tego zdarzenia powstanie. I tak samo jes
              > t z forum, ktore tez dzieje sie w realu.

Sa to jednak przypadki wysoce jednostkowe, a na naszym forum sa nagminne i
              dlatego analogia jest moim zdaniem nieuprawniona :)
              Chcialabym po prostu wiedziec, dlaczego wielu dyskutantow uwaza, ze demokracja
              oznacza wolnosc publikowania wszystkiego wszedzie. Czy gdyby ktos namazal na
              Twoich drzwiach rasistowskie hasla, uznalbys to za przejaw wolnosci slowa?
              Demokracja to rowniez odpowiedzialnosc za to, co sie pisze i odwaga podpisania
              sie wlasnym imieniem. Jesli pisze sie teksty chamskie/rasistowskie itp., trzeba
              sie liczyc z tym, ze "temu panu dziekujemy". System, w ktorym kazdy pisze
              anonimowo wszystko, co mu do glowy przyjdzie, nazywa sie anarchia :)
              Ty uwazasz podpisywanie sie wlasnym imieniem za standard, i fajnie, ale nie
              zmienia to faktu, ze ogromna ilosc dyskutantow korzysta z anonimowosci w
              najgorszy mozliwy sposob.
              Stosujemy i bedziemy stosowac bany IP, listy do abuse i nawet kasowanie. W
              najblizszym czasie prawdopodobnie nawet intensywniej niz do tej pory. Staramy sie
              czyscic i porzadkowac forum wlasnie w walce z anarchia. Czujemy sie jego
              gospodarzem i nie chcemy, zeby nasi goscie byli obrazani oraz zeby niektore fora
              byly skazane na role "rezerwatu", gdzie nikt rozsadny nie zaglada. Jesli ktos ma
              ochote zakladac watki w rodzaju "Skonczmy dzielo Fuhrera" albo "Spalic wszystkich
              Zydow" (przyklady autentyczne), ma do dyspozycji mnostwo innych stron w
              Internecie. Chcielibysmy, zeby nasze Forum umozliwialo wszystkim ciekawe
              dyskusje, a nie straszylo juz na wejsciu.
              Nie wiemy jeszcze, czy logowanie bedzie czescia naszej akcji czyszczenia forum
              (nie uwazamy, ze jest srodkiem na wszystko, ale ze moze byc elementem w tym
              pomocnym, razem z banami, abuse i kasowaniem). W duzej mierze zalezy to od
              Waszych opinii, ale tez od strategii, ktora przyjmiemy. O wszystkich decyzjach
              bedziemy informowac na biezaco, wystarczy zreszta napisac pod adres
              forum@gazeta.pl.

Pozdrawiam,

Maas

• Gość: ZetKa Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.robotics.ntua.gr 07.11.01, 11:54
                > oznacza wolnosc publikowania wszystkiego wszedzie. Czy gdyby ktos namazal na
                > Twoich drzwiach rasistowskie hasla, uznalbys to za przejaw wolnosci slowa?
                Tak. Tyle, ze podalbym goscia do sadu za zniszczenie moich drzwi - co nie ma
                zadnego zwiazku z wolnoscia slowa. Zreszta niech sad osadzi, ja sie na prawie nie
                znam.
                No i zglosilbym do prokuratury - zeby sprawdzili, czy nie sa obrazliwe dla kogos.

> System, w ktorym kazdy pisze
                > anonimowo wszystko, co mu do glowy przyjdzie, nazywa sie anarchia :)
                Jakie anonimowo, wszystkich mozna namierzyc
                (uklony dla Dzialu Naduzyc Internetowych Telekomunikacji Polskiej)

> Stosujemy i bedziemy stosowac bany IP, listy do abuse i nawet kasowanie. W
                > najblizszym czasie prawdopodobnie nawet intensywniej niz do tej pory.
                I mysle, ze sama swiadomosc, ze cos sie robi w tej sprawie, da wieksze efekty niz
                logowanie. Kiedys dorwalem taka ksiazeczke p. Korwina-Mike o zasadnosci kary
                smierci, i co kolwiek by nie mowic o tym panu i jego pogladach, to z jedna rzecza
                trzeba sie zgodzic: ze nie wielkosc kary odstrasza, lecz wielkosc kary pomnozona
                przez efektywnosc scigania przestepstwa. A ty wlasnie napisales, ze chcecie
                zwiekszyc efektywnosc ;)

> Nie wiemy jeszcze, czy logowanie bedzie czescia naszej akcji czyszczenia forum
                60% mowi nie!
                Btw ja sobie stad pojde jesli wprowadzicie logowanie...

• maas Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? 07.11.01, 14:06

> > System, w ktorym kazdy pisze
                  > > anonimowo wszystko, co mu do glowy przyjdzie, nazywa sie anarchia :)
                  > Jakie anonimowo, wszystkich mozna namierzyc
                  > (uklony dla Dzialu Naduzyc Internetowych Telekomunikacji Polskiej)

Sam wspominales o sposobach zmiany IP. Takie rzeczy tez sie zdarzaja na forum.

> 60% mowi nie!
                  > Btw ja sobie stad pojde jesli wprowadzicie logowanie...

Znowu argument osobisty :)
                  • Gość: ZetKa Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.robotics.ntua.gr 07.11.01, 16:09
                    > > (uklony dla Dzialu Naduzyc Internetowych Telekomunikacji Polskiej)
                    > Sam wspominales o sposobach zmiany IP. Takie rzeczy tez sie zdarzaja na forum.
                    Ty myslisz, ze takie rzeczy trudno namierzyc? Polecam proby na sieci Politechniki
                    Szczecinskiej, prosze, wpisz sie ze siedzisz na pracowni (to jest jedyny
                    problem), pozmieniaj sobie IP i pobluzgaj gdzies publicznie. Zobaczysz, jak
                    szybko cie namierza...

> > Btw ja sobie stad pojde jesli wprowadzicie logowanie...
                    > Znowu argument osobisty :)
                    A myslisz ze czemu mi tak zalezy? ;)
                    btw co on za osobisty, 60% forum to nie jest argument osobisty... a chcialem
                    pooszukiwac i zaglosowac ze wszystkich kompow, ktore mam pod reka, ale to i tak
                    by nic nie dalo przy tych ilosciach.
                    Btw zle zaglosowalem (jakbys mial taki sprzet jak ja, tez bys zle zaglosowal) a i
                    tak moje prowadzi... ;)
      • pitur Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? 06.11.01, 18:32
        > [..] szczerym mozna byc tylko anonimowo.

Witaj
        A to dlaczego? Nie mam raczej "latwych" pogladow, wypowiadalem sie tutaj czesto
        na bardzo nawet drazliwe tematy. Kazda swoja opinie stad potrafie uzasadnic,
        rozwinac, i opatrzyc swoim podpisem. Wiem, ze nie moge wymagac od wszystkich,
        aby postepowali tak samo. Wymagam od siebie. I naprawde nie widze powodu (poza
        obrazaniem kogos, tak "dla hecy", czy zbiorowymi prowokacjami, z "zapychaniem"
        skrzynki roznymi "dziwnymi rzeczami" - co przezylem) abym to robil "anonimowo".
        Oczywiscie, kazda "anonimowosc" jest w Sieci rzecza umowna, ale najczesciej jest
        tak: jednostka "staje" naprzeciw zorganizowanej grupy, ktora w calkowitej wobec
        niej "anonimowosci" - robi z niej "szmate".. Czy uwazasz, ze przesadzam? Otoz,
        czytam to Forum regularnie, ale BOJE SIE cokolwiek napisac, zeby znow
        jakich "setupow" z boxu nie wyciagac.. Moze wiec "wyrownajmy szanse"?
        --
        Pozdrawiam
        Pitur
    • Gość: zorak Najpierw logowanie, potem banowanie, a potem... IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 06.11.01, 19:30
      ... Nasz Dziennik!
    • Gość: JA Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za ! IP: 10.129.128.* 06.11.01, 20:39
      BYĆ MOŻE SKRAJNI NIEODPOWIEDZIALNI, KORZYSTAJĄCY Z PEŁNEJ ANONIMOWOŚCI ODPADNĄ.
      Z POŻYTKIEM DLA POZIOMU DYSKUSJI.
    • Gość: Rhadek Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.01, 21:16
      To tylko wydłuży całą procedurkę, a serwer działa i bez tego dość wolno.
    • Gość: daisy Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 06.11.01, 22:07
      zdecydowanie żadnego logowania.
      swoją drogą usiłowałam założyć kilka razy( 2X) konto gazeta, ale nie wiem
      dlaczego są wieczne kłopoty, wolę ONET.
      gościem na forum GW jestem często, pozdr,:)))
      • pitur Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? 06.11.01, 22:51
        Gość portalu: daisy napisał(a):
        [..]
        > dlaczego są wieczne kłopoty, wolę ONET.

Przeciez Onet jest moderowany! Od tygodnia NIC, co nie jest scisle lewicowe -
        nie puszczaja. Czy tak widzisz "demokracje"? Jaki to ma sens?
      • marek+ Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? 06.11.01, 23:23
        daisy - i taką zostań (onet-znaczy TVN)-wszystko zostało sprzedane
        pozdrawiam
      • Gość: ZetKa Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.robotics.ntua.gr 07.11.01, 09:22
        > swoją drogą usiłowałam założyć kilka razy( 2X) konto gazeta, ale nie wiem
        > dlaczego są wieczne kłopoty, wolę ONET.
        Potwierdzam, ze wiele osob ma z tym klopoty. Mi jakos latwo poszlo, ale na forum
        Szczecin dosyc dlugo walkowane byly usilowania nijakiej Miki, zeby zalozyc konto
        • maas Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? 07.11.01, 09:50
          W razie problemow z zalozeniem konta mozna zadzwonic do naszej Infolinii (koszt
          z calej Polski jak za polaczenie lokalne), gdzie nasi pracownicy przeprowadza
          was krok po kroku i pomoga w razie awarii.
          0 801 15 55 50
    • Gość: Andrzej Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.tnt3.gary.in.da.uu.net 07.11.01, 01:15
      Po pierwsze primo nie mam pojecia co to znaczy zalogowac sie;
      Po drugie primo mam wstret do wszelkiej rejestracji,paragrafow i wywieszek.
      Z powazaniem Andrzej
      P.S.
      Co to sa "niektore fora"?Czy to bylo wtedy kiedy Karol dawal mi 15 punktow
      for,kiedy gralismy w ping-ponga,czy to jest od "fora ze dwora"?
    • Gość: DM Re: Aby pisac, trzeba sie zalogowac - za czy przeciw? IP: *.mntp1.il.home.com 07.11.01, 05:28
      forum napisał(a):

> Witam,
      >
      >
      >
      > Czekamy na opinie!
      >
      > Maas

Cenzura jeszcze nikomu nie wyszla na dobre. Logowanie to pierwszy krok w jej
      kierunku.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka