Dodaj do ulubionych

Propozycja kompromisu

IP: 212.185.202.* 18.02.03, 20:56
Widzę, że lamerstwo uparło się na pozostanie przy dziwacznych loginach i będzie ich bronić jak niepodległości, spamując przy okazji forum. Więc niech sobie je zostawią, niech sobie piszą w ten sposób zalogowani na czaty, czy fora dyskusyjne, ale tylko na portalu. Jeśli ktoś nie ma adresu mailowego odpowiadającego ogólnie przyjętym od lat w internecie standardom, zablokowałbym takiemu możliwość wysyłania maili na zewnątrz oraz do usenenetu. Wcale nie dziwię się, że Gazeta robi porządek, na pewno admini gazety nasłuchali się już dosyć od kolegąw z innych serwisów za to, że dopuszczają tak dziwaczne adresy mailowe.
Podsumowując moją propozycję - wewnątrz portalu pozwolić na używanie najbardziej dziwacznych loginów, ale poza portalem dopuścić tylko odpowiadające ogólnym standardom.
Jurek
Obserwuj wątek
    • saper_ Re: Propozycja kompromisu 18.02.03, 21:05
      Na poczcie gazetowej szczerze mówiąc wcale mi nie zależy. Znam lepsze.
      Natomiast zależy mi na zachowaniu mojego loginu, którego używam od półtora
      roku. I dlatego z tymi zmianami nie mogę się pogodzić. Moją pocztę admini mogą
      sobie zabrać.
      • Gość: Jureek Re: Propozycja kompromisu IP: 212.185.202.* 18.02.03, 21:12
        saper_ napisał:

> Na poczcie gazetowej szczerze mówiąc wcale mi nie zależy. Znam lepsze.
        > Natomiast zależy mi na zachowaniu mojego loginu, którego używam od półtora
        > roku. I dlatego z tymi zmianami nie mogę się pogodzić. Moją pocztę admini mogą
        > sobie zabrać.

przypuszczam, że większości zależy właśnie na możliwości pisania na forum, czy też czatowania pod starymi nickami, a pocztę mają gdzieś. Stąd moja kompromisowa propozycja.
        Jurek
        • hm` Re: Propozycja kompromisu 18.02.03, 21:15
          No bo poczta jest tu tak slaba, ze az przykro z niej korzystac.... Taka
          prawda, a propozycja kompromisowa, przynajmniej dla mnie jest do przyjecia.
          Watpie jednak by sie szacowni admini na to zgodzili.
          pozdr. hm`
    • postmaster Re: Propozycja kompromisu 18.02.03, 22:38
      1. Z przyczyn technicznych niestety nie mozemy zrealizowac tej kompromisowej
      propozycji.
      • d.z Re: Propozycja kompromisu 18.02.03, 22:52
        postmaster napisał(a):

> 1. Z przyczyn technicznych niestety nie mozemy zrealizowac tej kompromisowej
        > propozycji.
        Oj!
        A ja nadal nie umiem znaleźć swojej starej poczty spod d.z. ! :(
        Czy to duży problem dla Was wysłać ją na d.z.
        Ja jej najzwyczajniej nie umiem znaleźć pod tym norfem czy czymś takim. Trudno
        informatyk ze mnie kiepski :(
    • Gość: seven Re: Propozycja kompromisu IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 18.02.03, 23:17
      Gość portalu: Jureek napisał(a):

> Widzę, że lamerstwo uparło się na pozostanie przy dziwacznych loginach[...]

ooo! jureek, zawsze byles taki cool i spoko, dobrze, ze
      oswiecasz lamerow...

ciekawe, co bys mowil, gdyby to tobie zmieniano login.
      pewnie powiesz, ze znajac obowiazujace standardy nigdy
      byc teakiego nie zalozyl. zreszta niewazne. nie mam ochoty
      na polemiki, nie rozumiem tylko po co zaczynasz od
      obrazania (a jesli nawet nie obrazania to ukazywania
      swojej wyzszosci) innych forumowiczow.
      • Gość: Niech Re: Propozycja kompromisu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.03, 23:22
        Mykola, odpusc im, albowiem nie wiedza co pisza.
      • eela Re: Propozycja kompromisu 18.02.03, 23:51
        Gość portalu: seven napisał(a):

> na polemiki, nie rozumiem tylko po co zaczynasz od
        > obrazania (a jesli nawet nie obrazania to ukazywania
        > swojej wyzszosci) innych forumowiczow.

Jurek nikogo nie obraża, ani nie okazuje swojej wyższości. Daje całkiem
        rozsądną kompromisową propozycję, która jak widac z odpowiedzi postmastera,
        jest ze względów technicznych niemożliwa do przyjęcia.
        Błędem (i to dużym) ze strony administracji było pozwolenie za zakładanie kont
        niezgodnych ze standardami, ale mleko zostało rozlane i nic sie na to już nie
        poradzi.
        Nie dziwię sie ludziom, że są wściekli, tez bym była zła. Wiadomo, że każdy do
        swojego nicka jest przyzwyczajony i rozpoznawany po nim. Spamowanie forum nie
        ma jednak sensu. Portal gazety nie jest jedynym w internecie i musi dostosować
        sie do standardów, żeby unikać kolizji.
        • Gość: Niech Re: Propozycja kompromisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.03, 23:57
          Eeal, nie masz racji (to eufemizm). Nie pisz, ze nie widzialas jak z M7
          pisalismy do TeBe, ze da sie zalogowac byle gowno. A TeBe uczciwie odpowiedzial
          ze sie dziwi, bo gownomajster powinien do tego nie dopuscic. Blad powinien byc
          naprawiony - ale sposob wybrano najgorszy. Ale ty swoje wiesz lepiej - jak
          zwykle.
          • eela Re: Propozycja kompromisu 19.02.03, 00:19
            Może Cie zdziwi, ale nie widziałam, jak pisaliście i nie wiem w którym wątku.
            • Gość: Niech Re: Propozycja kompromisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.03, 00:23
              Przywrocilem ten watek wczoraj. Razem z M7 odkrylismy ze mozna sie zalogowac
              jak sie da. Itd. Znajdz watek, dyskusje, odpowiedzi TeBe itd. I zorientujesz
              sie ze tylko on wie co jest grane na forum. A reszta twoich ulubionych adminow
              wylacznie stoi w kolejce po wyplate (to figura, dostaja na konto).
              • eela Re: Propozycja kompromisu 19.02.03, 00:26
                Nie mogę znaleźć wątku, bo wyszukiwarka padła.
                • Gość: Niech Re: Propozycja kompromisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.03, 00:29
                  www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=299&w=3768830&a=3768830
                  • eela Re: Propozycja kompromisu 19.02.03, 00:54
                    Dzięki, przeczytałam. Tebe napisał, ze lepiej uzywac tradycyjnych znaków, bo
                    gdzies może nie obsłużyć. I rzeczywiście tak jest. Np # na początku loginu nie
                    każdy system łyka, to wiem na pewno.
                    • Gość: Niech Re: Propozycja kompromisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.03, 00:58
                      Eela nie swiruj. Zalozylem idiotyczny login i przepuscilem go przez swoje
                      platne konta. I nie przez byle jakie, ale - jak sadze - najlepsze w PRL - i
                      dzialal. Co nie znaczy ze nalezy to tolerowac. Ale nie w tym stylu. To jest
                      zero profesjonalizmu i 100% chamstwa. TeBe to dobry czlek - reszta to kupa
                      gowna. Nie mam nic do dodania.
            • zdzicha Re: Propozycja kompromisu 19.02.03, 04:24
              Wez sie babo nie wtracaj, jak nie o tobie mowia. No chyba ze masz zapasowe 43
              nicki z "dziwnymi" znakami. Poza tym powinnas sie orientowac w swoim wlasnym
              forum.
              /Mozesz nie czytac tego posta. Mam cie tam, gdzie ty usilujesz wlezc, a
              skrobnelam swoje nedzne 3 grosze tutaj tylko po to, zeby poczuc sie jak za
              dawnych dobrych czasow.
              Amen.
        • mikolaj7 Re: Propozycja kompromisu 19.02.03, 23:00

> Błędem (i to dużym) ze strony administracji było pozwolenie za zakładanie kont
          > niezgodnych ze standardami, ale mleko zostało rozlane i nic sie na to już nie
          > poradzi.

standardy sie zmieniaja, za rok nie pozwola na cyfre na
          poczatku i co wtedy powiesz??

> Nie dziwię sie ludziom, że są wściekli, tez bym była zła. Wiadomo, że każdy do
          > swojego nicka jest przyzwyczajony i rozpoznawany po nim. Spamowanie forum nie
          > ma jednak sensu. Portal gazety nie jest jedynym w internecie i musi dostosować
          > sie do standardów, żeby unikać kolizji.

kolizji z czym?? z planetoida? czy moze z mailem, ktory
          bym wysylal z adresu (w przyblizeniu...) a!#$%{}_+=a ??
          • eela Re: Propozycja kompromisu 19.02.03, 23:47
            mikolaj7 napisał:

> standardy sie zmieniaja, za rok nie pozwola na cyfre na
            > poczatku i co wtedy powiesz??

Cyfra na początku juz teraz nie będzie mogła być.

Standardy nie są takie zmienne jak myślisz. Dam Ci przykład skutków omijania
            standardów. W Wordzie polskie litery standardowo obsługuje prawy ALT. Kolega w
            pracy stwierdził, że mu tak niewygodnie i zamiast ALT ustawił sobie tyldę. I
            wszystko było dobrze, bo polskie litery oczywiście miał. Jednak wreszcie
            nastapił moment, gdy swoja pisaninę musiał przekazać dalej. Okazało się, że nie
            można jej prawidłowo odczytać, bo odbiorca miał ALT zamiast tyldy. Tak samo
            może być z loginami.
            • mikolaj7 Re: Propozycja kompromisu 20.02.03, 00:04
              eela napisała:

> mikolaj7 napisał:
              >
              > > standardy sie zmieniaja, za rok nie pozwola na cyfre na
              > > poczatku i co wtedy powiesz??
              >
              > Cyfra na początku juz teraz nie będzie mogła być.

oo.. faktycznie. teraz nie wyjdziemy poza litery, cyfry, ., _

czyli najprostsze.. to nie mozna bylo tego ustawic tak na
              poczatku?

aha, ja znam serwis oparty na javie, ktory w loginie
              dopuszcza nawet spacje i to od dobrych kilku lat !

>
              > Standardy nie są takie zmienne jak myślisz. Dam Ci przykład skutków omijania
              > standardów. W Wordzie polskie litery standardowo obsługuje prawy ALT. Kolega w
              > pracy stwierdził, że mu tak niewygodnie i zamiast ALT ustawił sobie tyldę. I
              > wszystko było dobrze, bo polskie litery oczywiście miał. Jednak wreszcie
              > nastapił moment, gdy swoja pisaninę musiał przekazać dalej. Okazało się, że nie
              >
              > można jej prawidłowo odczytać, bo odbiorca miał ALT zamiast tyldy. Tak samo
              > może być z loginami.

kwilke, odpowiem zaraz..
            • mikolaj7 Re: Propozycja kompromisu 20.02.03, 00:15

>
              > Standardy nie są takie zmienne jak myślisz. Dam Ci przykład skutków omijania
              > standardów. W Wordzie polskie litery standardowo obsługuje prawy ALT. Kolega w
              > pracy stwierdził, że mu tak niewygodnie i zamiast ALT ustawił sobie tyldę. I
              > wszystko było dobrze, bo polskie litery oczywiście miał. Jednak wreszcie
              > nastapił moment, gdy swoja pisaninę musiał przekazać dalej. Okazało się, że nie
              >
              > można jej prawidłowo odczytać, bo odbiorca miał ALT zamiast tyldy. Tak samo
              > może być z loginami.

jest tylko mala roznica - na portalu gazety MOZNA bylo
              zakladac loginy z dziwnymi znakami, a kolega ZAWSZE
              uzywal tyldy. innymi slowy - wiekszosc loginow gazety
              spelnia standardy, tylko czesc jest chybiona. czesc, a
              wszystkie to roznica

a teraz to sie prawie poplakalem ze smiechu ! ten standard
              rfc822 jest z 1982 roku !! dlugo zabralo adminom jego
              odnalezienie, chyba, ze dwa lata temu jeszcze go nie
              opublikowali w internecie, hehe
      • Gość: Jureek Re: Propozycja kompromisu IP: 212.185.202.* 19.02.03, 08:57
        Gość portalu: seven napisał(a):

> Gość portalu: Jureek napisał(a):
        >
        > > Widzę, że lamerstwo uparło się na pozostanie przy dziwacznych loginach[...
        > ]
        >
        > ooo! jureek, zawsze byles taki cool i spoko, dobrze, ze
        > oswiecasz lamerow...

Wiesz, najspokojniejszy człowiek może stracić cierpliwość, gdy czyta po raz któryś te jęki o stracone loginy.

>
        > ciekawe, co bys mowil, gdyby to tobie zmieniano login.
        > pewnie powiesz, ze znajac obowiazujace standardy nigdy
        > byc teakiego nie zalozyl. zreszta niewazne. nie mam ochoty
        > na polemiki, nie rozumiem tylko po co zaczynasz od
        > obrazania (a jesli nawet nie obrazania to ukazywania
        > swojej wyzszosci) innych forumowiczow.

To nie jest obrażanie, ani wywyższanie się, tylko nazwanie rzeczy po imieniu. Nie każdy musi znać się na komputerach. Administracja portalu popełniła błąd dopuszczając tworzenie dziwacznych nicków. Ale jakoś trzeba ten problem rozwiązać. I jeśli teraz admini chcą błąd naprawić i mówią jasno i wyraźnie, jakie nicki są dopuszczalne, a mimo to są tacy, którzy opacznie to interpretują, byle obronić swoje udziwnione nicki, to jak mam to nazwać. Jak się na czymś nie znam, to posłucham chociaż specjalisty, a nie tak jak tutaj - posądzanie o złośliwość itp., byle tylko nie dać wiary najnormalniejszemu wytłumaczeniu, że systemy komputerowe nie lubią dziwnych znaczków.
        Jura
        • mikolaj7 Re: Propozycja kompromisu 19.02.03, 22:51

>
          > To nie jest obrażanie, ani wywyższanie się, tylko nazwanie rzeczy po imieniu. N
          > ie każdy musi znać się na komputerach. Administracja portalu popełniła błąd dop
          > uszczając tworzenie dziwacznych nicków.
          Ale jakoś trzeba ten problem rozwiązać.

nie przecze, ale to, co wybrali to wyjscie po prostu zle. nie
          wiem z czym im te loginy sie kloca, z baza danych, z nowa
          wersja javy, czy z czym, ale uwazam, ze jesli owe loginy nie
          powoduja bledow w aplikacjach obslugujacych poczte,
          forum etc to powinny zostac. na wlasna odpowiedzialnosc
          uzytkownikow.
          przy zakladaniu konta winna byc jedynie informacja, ze
          jesli login zawiera "dziwne znaki" to poczta moze nie
          dzialac poprawnie. zwaz, ze wiele osob nie sprawdza nawet
          poczty pod nickami, z ktorych korzysta na forum...
    • kropka Re: Propozycja kompromisu 18.02.03, 23:43

> Widzę, że lamerstwo uparło się na pozostanie przy dziwacznych loginach i
      będzie
      > ich bronić jak niepodległości, spamując przy okazji forum.

Problem w tym, ze jak lamerstwo zakładało konta, to oficjalnie i legalnie była
      możliwość używania "dziwnych" znaków w loginach. Więc proszę, grzeczniej nieco
      i odpinkol się od nas, dobrze?
      • Gość: Niech Re: Propozycja kompromisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.03, 23:45
        Teraz sie wkurzasz na gbura, a jak walczylem o swoje loginy, to co?! To teraz
        pisz sobie posty do gbura. Przepraszam gburow.
        • kropka Re: Propozycja kompromisu 19.02.03, 00:01
          Niechu, nie mogę się ciągle oburzać na Ciebie. Nie masz wyłączności
          • Gość: Niech Re: Propozycja kompromisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.03, 00:04
            Nie kumasz bazy. Jestes jak eela. Myslisz ze w pupie u adminow jest cieplo. Ale
            w lecie zaczna jesc lody.
            PS. Poza tym nie rozdwajaj sie. Moze kiedys nie uda ci sie polaczyc.
      • Gość: Jureek Re: Propozycja kompromisu IP: 212.185.202.* 19.02.03, 08:48
        kropka napisała:

>
        > > Widzę, że lamerstwo uparło się na pozostanie przy dziwacznych loginach i
        > będzie
        > > ich bronić jak niepodległości, spamując przy okazji forum.
        >
        > Problem w tym, ze jak lamerstwo zakładało konta, to oficjalnie i legalnie była
        > możliwość używania "dziwnych" znaków w loginach.

Możliwość była. Przymusu nie było. Wielu założyło "normalne" loginy, bez udziwnień. A jeśli ktoś na siłę chciał być oryginalny, to go teraz pokarało. Można było przewidzieć, że to się źle skończy. A najgorsze, że nie tylko tych pokarało, co dziwne loginy mają, ale wszystkich użytkowników portalu, bo muszą teraz wysłuchiwać lamerskich lamentów.

> Więc proszę, grzeczniej nieco
        > i odpinkol się od nas, dobrze?

Poczułaś się obrażona słowem "lamerstwo"? Przecież nazwałem tylko rzeczy po imieniu. Uważasz, że nie jesteś lamerką? To dleczego nie wiedziałaś, jakie są ogólnie w sieci przyjęte zasady tworzenia adresów emailowych?
        W czyim imieniu piszesz, że używasz liczby mnogiej "odpinkol się od nas"? Masz upoważnienie od wszystkich z dziwnymi nickami? A odpinkolę się wtedy, kiedy przestaniecie załatwiać swoje prywaty na forum.
        Jura
        • d.z Re: Oj to nie tak. 19.02.03, 09:28
          Przyznam się szczerze, że po pewnych wypowiedziach dotyczących "dziwnych" ników
          mogę poczuć się obrażonym:)
          Jako D.Z. pojawiałem się dość dawno (ponad dwa lata temu) ot na róznych forach
          była możliwość wypowiadania się i raz kiedyś podpisawszy się pierwszysmi
          literami imienia i nazwiska postanowiłem, że tak może pozostać.
          Kiedy pojawiłem się na forum Gazety również nie logując się jeszcze tak się
          podpisywałem.
          Ponieważ zawierałem coraz więcej znajomości z ludźmi tutaj pisującymi co
          owocowało wzrostem kontaktów postanowiłem założyć konto na portalu. Wpisałem
          d.z. i to zostało przyjęte.
          Nigdy na forum nie spamowałem, nigdy moje wyopowiedzi nie obrażały uczestników
          forum lub ich uczuć itp. itd. Jednym słowem znalazwszy się na forum
          przestrzegałem zasad ustalonych przez jego właścicieli oraz netykiety.
          Rozumiem, że z różnych względów nicki trzeba zmienić. Już to zrobiłem.
          Wybaczyć proszę jednak ale forma tej zmiany była zwyczajnie dla szanującej się
          firmy niedopuszczalna. Forma ta mogła podważyć zaufanie, które tutaj
          budowaliśmy od dwóch lat. Z godziny na godzinę wszystko zmieniono.
          Nagle bez wcześniejszej informacji okazało się, że nie mogę się zalogować, a
          komunikat błednie mnie informował, iż wprowadzam niepoprawne hasło! Toż to
          dezinformacja.
          Na pytania kierowane do adminów tylko postmaster odpowiedział prosząc o
          sprawdzenie czy caps lock mam wyłączony. To oznaczało, iż nawet postamster nie
          wiedział co się dzieje z pocztą na portalu!
          W końcu admin adam - jak sobie znalazłem nowego nicka d.z (bez kropki z tyłu)
          nadał mu uprawnienia starego d.z.. Wszystko funkcjonuje dobrze i jest ok. ja z
          chęcią pozbędę się tego d.z. ale nie mam pewności:
          1. Co z pocztą? Mogę sobie ponoć ją ściągnąć - teoretycznie. Moim zdaniem
          powinno się zwyczajnie moją starą pocztę pod mój nowy nick skierować. Tak było
          by chyba bardziej elegancko ale to moje zdanie.
          2. Co z tymi, którzy będą pisac na d.z.? Gdyby zrobiono automatyczne
          przekierowywanie już na początku portalu, że d.z. = d.z i poczta sobie szła do
          mnie to by problemu nie było. Ja przekierowanie w d.z. zrobiłem ale jaką mam
          pewność, że wogóle poczta nadchodząc dotknie tego adresu. Może zostanie
          zwrócona do nadawcy? Nie wiem.
          Trochę brak mi zwyczajnie chęci zakończenia tego wszsytkiego.
          Ja nic nie zawiniwszy i postępując zawze zgodnie z normami, których oczekiwał
          ode mnie właściciel portalu, teraz muszę dokonywać dodatkowych czynności tylko
          dlatego, że nikt nawet wcześniej nie poinformował mnie o mogących nastąpić
          komplikacjach.
          To nie jest do końca w porządku.
          Wypowiedzi sugerujące moją głupotę wynikającą z założenia takiego a nie innego
          loginu tylko pogłębiają niezrozumienie całości problemu.
        • eela Re: Propozycja kompromisu 19.02.03, 10:19

> Poczułaś się obrażona słowem "lamerstwo"? Przecież nazwałem tylko rzeczy po
          imieniu. Uważasz, że nie jesteś lamerką? To dleczego nie wiedziałaś, jakie są
          ogólnie w sieci przyjęte zasady tworzenia adresów emailowych?

Jurek, nie zgodzę sie z Tobą. Kropka założyła sobie login, używając
          dopuszczalnych znaków. System tego loginu nie odrzucił. Miała prawo
          przypuszczać, że jest prawidłowy. Miała zakończony kropką nie ze względu na
          oryginalność, tylko dlatego, że Kropka bez kropki na końcu był zajęty. Niby
          mogła użyć innego, ale skoro ten się zarejestrował.... To dopiero teraz od
          pewnego czasu nie można zarejestrowac loginów kończących się niektórymi znakami
          wymienionymi przez postmastera. Użytkownik nie musi byc specjalistą od
          standardów internetowych. To błąd postmastera, że pozwolił zakładac konta
          niezgodne z zasadami obowiązującymi w internecie. A drugi błąd - zwlekanie z
          informacją, że niektóre loginy będą zlikwidowane. Założony został wreszcie
          wątek o tym, jakie znaki sa dozwolone i co czeka loginy niezgodne ze
          standardami, ale dopiero po wielkim krzyku forumowiczów. Powinno byc odwrotnie -
          postmaster powinien był to zrobic wcześniej.
          Pamiętasz, była kiedys dyskusja o ochronie nicków logowanych i podszywaczach.
          Już wtedy padła propozycja ze strony forumowiczów, aby zablokować mozliwość
          wpisywania do loginów niektórych znaków: własnie kropek, przecinków, dwukropków
          i podkreśleń, żeby w ten sposób utrudnic życie podszywaczom. Niestety, admini
          nie chcieli o tym słyszeć. A szkoda.

> W czyim imieniu piszesz, że używasz liczby mnogiej "odpinkol się od nas"?
          Masz
          > upoważnienie od wszystkich z dziwnymi nickami? A odpinkolę się wtedy, kiedy
          prz
          > estaniecie załatwiać swoje prywaty na forum.
          > Jura
          • Gość: Jureek Re: Propozycja kompromisu IP: 212.185.202.* 20.02.03, 09:23
            eela napisała:

>
            > > Poczułaś się obrażona słowem "lamerstwo"? Przecież nazwałem tylko rzeczy p
            > o
            > imieniu. Uważasz, że nie jesteś lamerką? To dleczego nie wiedziałaś, jakie są
            > ogólnie w sieci przyjęte zasady tworzenia adresów emailowych?
            >
            > Jurek, nie zgodzę sie z Tobą.

No i chwała Bogu! Tego jeszcze brakowało, żebyś zawsze się ze mną zgadzała :)

> Kropka założyła sobie login, używając
            > dopuszczalnych znaków. System tego loginu nie odrzucił. Miała prawo
            > przypuszczać, że jest prawidłowy.

Tak jest. Miała prawo tak przypuszczać. Nie każdy musi znać się na komputerach i wiedzieć, że w teorzeniu loginów, nazw plików itp. lepiej zachować ostrożność i samoograniczać się, mimo iż nieraz system pozwala na więcej.
            Pamiętasz, jakie w DOSie były ograniczenia w tworzeniu nazw plików? Najwyżej osiem znaków przed kropką, trzy po kropce, nazwa musiała zaczynać się od litery itp. Współcześnie używane systemy operacyjne pozwalają na dużo więcej, ja jednak wolę się trzymać starych ograniczeń. Dlaczego? Otóż sam przekonałem się, że są błędy w programach wynikające z tego, że nie wszędzie uwzględniono nowe możliwości. Spróbuj np. zaimortować do bazy Access plik *.dbf utworzony przez FoxPro, jeśli jego nazwa nie odpowiada szandardom DOSowskim. Otrzymasz komunikat, że taki plik nie istnieje. I można się głowić, dlaczego import nie udaje się, a wystarczy zmienić nazwę pliku na standardową i wszystko gra.

> Miała zakończony kropką nie ze względu na
            > oryginalność, tylko dlatego, że Kropka bez kropki na końcu był zajęty.

O tym dążeniu do oryginalniści za wszelką cenę napisałem pochopnie. Oczywiście, że nie mogę wiedzieć, z jakich powodów ludzie tworzyli dziwne loginy.

> Niby
            > mogła użyć innego, ale skoro ten się zarejestrował.... To dopiero teraz od
            > pewnego czasu nie można zarejestrowac loginów kończących się niektórymi znakami
            >
            > wymienionymi przez postmastera. Użytkownik nie musi byc specjalistą od
            > standardów internetowych.

Oczywiście, że nie musi. Ma prawo być lamerem.

> To błąd postmastera, że pozwolił zakładac konta
            > niezgodne z zasadami obowiązującymi w internecie. A drugi błąd - zwlekanie z
            > informacją, że niektóre loginy będą zlikwidowane. Założony został wreszcie
            > wątek o tym, jakie znaki sa dozwolone i co czeka loginy niezgodne ze
            > standardami, ale dopiero po wielkim krzyku forumowiczów. Powinno byc odwrotnie
            > -
            > postmaster powinien był to zrobic wcześniej.
            > Pamiętasz, była kiedys dyskusja o ochronie nicków logowanych i podszywaczach.
            > Już wtedy padła propozycja ze strony forumowiczów, aby zablokować mozliwość
            > wpisywania do loginów niektórych znaków: własnie kropek, przecinków, dwukropków
            >
            > i podkreśleń, żeby w ten sposób utrudnic życie podszywaczom. Niestety, admini
            > nie chcieli o tym słyszeć. A szkoda.

Zgadzam się, że admini popełnili mnóstwo błędów. Przede wszystkim takie informacje powinny być przesłane indywidualnie do wszystkich zagrożonych nicków, oprócz tego wielkimi literami na stronie głównej portalu, a tak to można odnieść wrażenie, że problemy użytkowników załatwia się na forum o forum niejako po znajomości - kto się odezwie i jest miły, to admin łaskawie wyszuka mu loginu zastępczego, przekieruje pocztę, przeniesie hasło, a co z setkami czy tysiącami innych poszkodowanych?
            Pozdrawiam
            Jurek
            • eela Re: Propozycja kompromisu 20.02.03, 23:49

> Pamiętasz, jakie w DOSie były ograniczenia w tworzeniu nazw plików? Najwyżej
              >osiem znaków przed kropką, trzy po kropce, nazwa musiała zaczynać się od
              >litery i tp. Współcześnie używane systemy operacyjne pozwalają na dużo więcej,
              >ja jednak wolę się trzymać starych ograniczeń. Dlaczego? Otóż sam przekonałem
              >się, że są błędy w programach wynikające z tego, że nie wszędzie uwzględniono
              >nowe możliwości. Spróbuj np. zaimortować do bazy Access plik *.dbf utworzony
              >przez FoxPro, jeśli jego nazwa nie odpowiada szandardom DOSowskim. Otrzymasz
              >komunikat, że taki plik nie istnieje. I można się głowić, dlaczego import nie
              >udaje się, a wystarczy zmienić nazwę pliku na standardową i wszystko gra.

Ja dalej używam nazw ośmioznakowych, bo korzystam z DOS przy liczeniu. Mam
              sporo programów pracujących w DOS-ie i nie mam zamiaru z nich rezygnować, bo są
              dobre i szybkie, a kompilatory bardzo proste.

> Zgadzam się, że admini popełnili mnóstwo błędów. Przede wszystkim takie
              informacje powinny być przesłane indywidualnie do wszystkich zagrożonych
              nicków, oprócz tego wielkimi literami na stronie głównej portalu

Masz rację, tak powinno być

pozdrawiam
              Ela
            • maas Re: Propozycja kompromisu 21.02.03, 15:48

> Zgadzam się, że admini popełnili mnóstwo błędów. Przede wszystkim takie
              informa
              > cje powinny być przesłane indywidualnie do wszystkich zagrożonych nicków,
              opróc
              > z tego wielkimi literami na stronie głównej portalu, a tak to można odnieść
              wra
              > żenie, że problemy użytkowników załatwia się na forum o forum niejako po
              znajom
              > ości - kto się odezwie i jest miły, to admin łaskawie wyszuka mu loginu
              zastępc
              > zego, przekieruje pocztę, przeniesie hasło, a co z setkami czy tysiącami
              innych
              > poszkodowanych?

Powinnismy i normalnie tak wlasnie postepujemy, ale sprawa loginow wynikla
              nagle i awaryjnie przy pracach nad nowym serwerem poczty, wiec zamiast
              informacji zajmowano sie naprawianiem. W imieniu pocztowcow moge jedynie raz
              jeszcze przeprosic :-(
              • eela Re: Propozycja kompromisu 21.02.03, 16:16
                Pisał to równiez Adam, że awaria zdarzyła się nagle, bywa. Nikt nie oczekiwał
                odpowiedzi na pytania, wystarczyło podac zwykłą informację. Przeciez to kwestia
                jednej minuty.
        • kropka Re: Propozycja kompromisu 19.02.03, 19:54

pokarało,
          > co dziwne loginy mają, ale wszystkich użytkowników portalu, bo muszą teraz
          wys
          > łuchiwać lamerskich lamentów.
          Nie muszą. Mogą nie czytać.

> eniu. Uważasz, że nie jesteś lamerką? To dleczego nie wiedziałaś, jakie są
          ogól
          > nie w sieci przyjęte zasady tworzenia adresów emailowych?
          Bo znam sie na czymś zupełnie innym. Jak dotąd nie ma w regulaminie forum
          obowiązku posiadania wiedzy o zasadach tworzenia adresów emailowych. Nie ma też
          zakazu wstępu na forum dla blondynek. Jak cos jest niemozliwe, to komputer
          odrzuca i już. Mojej kropki nie odrzucił i świetnie sobie z nią radził przez
          półtora roku.

> W czyim imieniu piszesz, że używasz liczby mnogiej "odpinkol się od nas"?
          Masz
          > upoważnienie od wszystkich z dziwnymi nickami? A odpinkolę się wtedy, kiedy
          prz
          > estaniecie załatwiać swoje prywaty na forum.
          Pitolisz. Wszyscy jestesmy wkurzeni, więc proponuję wyluzować. Dla jasności -
          Tobie i sobie proponuję.

> Jura
          kropka
          • Gość: Jureek Re: Propozycja kompromisu IP: 212.185.202.* 20.02.03, 09:38
            kropka napisała:

>
            > pokarało,
            > > co dziwne loginy mają, ale wszystkich użytkowników portalu, bo muszą tera
            > z
            > wys
            > > łuchiwać lamerskich lamentów.
            > Nie muszą. Mogą nie czytać.
            >
            > > eniu. Uważasz, że nie jesteś lamerką? To dleczego nie wiedziałaś, jakie są
            >
            > ogól
            > > nie w sieci przyjęte zasady tworzenia adresów emailowych?
            > Bo znam sie na czymś zupełnie innym.

Całkiem możliwe, że w dziedzinie, na której Ty się znasz, to ja jestem lamerem. I wcale się nie obrażę, jeśli ktoś tak mnie nazwie.

> Jak dotąd nie ma w regulaminie forum
            > obowiązku posiadania wiedzy o zasadach tworzenia adresów emailowych. Nie ma też
            >
            > zakazu wstępu na forum dla blondynek. Jak cos jest niemozliwe, to komputer
            > odrzuca i już.

Fajnie by było, gdyby tak było. Ale komputery bywają zdradliwe. Najpierw coś zaakceptują, a błędy i problemy wyskakują później. Dlatego właśnie jestem ostrożny i zalecam ostrożność.

> Mojej kropki nie odrzucił i świetnie sobie z nią radził przez
            > półtora roku.
            >
            > > W czyim imieniu piszesz, że używasz liczby mnogiej "odpinkol się od nas"?
            > Masz
            > > upoważnienie od wszystkich z dziwnymi nickami? A odpinkolę się wtedy, kied
            > y
            > prz
            > > estaniecie załatwiać swoje prywaty na forum.
            > Pitolisz. Wszyscy jestesmy wkurzeni, więc proponuję wyluzować. Dla jasności -
            > Tobie i sobie proponuję.

No dobra, już luzuję. Zeby tylko, cholera, wróciły maile z 15 lutego do mojej skrzynki. To były ważne maile, a przez całe to zamieszanie z reorganizacją poczty, wyparowały i to jest główny powód mojego wkurzenia. Zadnej reakcji ze strony administratorów, nikt nie wie gdzie podziały się zaginione maile, bo wszyscy zajęci przekierowywaniami, szukaniem wolnych loginów itp. Wywaliłem, co mi leży na wątrobie i ulżyło. Przepraszam, że moje wkurzenie odbiło się na Tobie, d.z i innych niewinnych.
            Pozdrawiam
            Jurek
            • kropka Re: Propozycja kompromisu 20.02.03, 10:33
              No to jednak jakiś kompromis na tym wątku sie udał :))
              pozdrawiam
            • pollak Re: Propozycja kompromisu 20.02.03, 10:35

> No dobra, już luzuję. Zeby tylko, cholera, wróciły maile z 15 lutego do mojej s
              > krzynki. To były ważne maile, a przez całe to zamieszanie z reorganizacją poczt
              > y, wyparowały i to jest główny powód mojego wkurzenia.

Trzymałeś pocztę na serwerze? ;)

Trzeba było ją ściągnąć np. fetchmailem do lokalnego spoola, później przeczytać jedynym słusznym programem pocztowum (mutt), zapisać do jakiegoś normalnego mboksa, zgzipować i .... na płytkę czy gdzieś zarchiwizować... ;) hihihi

PS. Mam nadzieję ze się znajdą.
              • Gość: Jureek Re: Propozycja kompromisu IP: 212.185.202.* 20.02.03, 21:15
                pollak napisał:

>
                > > No dobra, już luzuję. Zeby tylko, cholera, wróciły maile z 15 lutego do mo
                > jej s
                > > krzynki. To były ważne maile, a przez całe to zamieszanie z reorganizacją
                > poczt
                > > y, wyparowały i to jest główny powód mojego wkurzenia.
                >
                > Trzymałeś pocztę na serwerze? ;)
                >
                > Trzeba było ją ściągnąć np. fetchmailem do lokalnego spoola, później przeczytać
                > jedynym słusznym programem pocztowum (mutt), zapisać do jakiegoś normalnego mb
                > oksa, zgzipować i .... na płytkę czy gdzieś zarchiwizować... ;) hihihi

Zdemaskowałeś mnie, Pollaku. Wyszło szydło z worka - lamer jezdem i tyle, bo z Twoich dobrych rad zrozumiałem co drugie słowo i ogólną myśl, żeby pocztę ściągać na swój dysk, a nie trzymać na agorowym serwerze. U mnie niestety niewykonalne. Z poczty gazety korzystam przeważnie w pracy, a jak wiesz, na służbowym komputerze nie mogę sobie instalować dowolnie nawet najsłuszniejszych programów pocztowych. Ja na tej maszynie nawet głupiego outlooka nie mam. Pozostaje mi dostęp do poczty przez web, a w takim przypadku chyba skazany jestem na serwer Agory.

> PS. Mam nadzieję ze się znajdą.

Ja już raczej straciłem nadzieję. Przypuszczam, że to było tak. W nocy z piątku na sobotę coś się popieprzyło, pewnie dlatego, że przenosili bazę na inną maszynę. Zapomnieli przenieść bazę później utworzonych loginów no i na nowym serwerze wyglądało to tak, że poczta jest pusta. Funkcjonowała jednak normalnie, nadchodziły nowe maile i pomału tworzyła się nowa baza. W tym samym czasie ludzie zaczęli robić łomot o puste skrzynki, więc w sobotę wieczorem, ktoś wziął sobie backup starej bazy i wgrał go na nowy serwer, a przy okazji niewiele myśląc i w nerwach (pewnie zamiast opcji "dołącz do bazy" wybrał opcję "zastąp bazę") zamazął bezpowrotnie to, co zdążyło się nazbierać od piątkowej nocy. Jak znam życie, to backupy robione są przeważnie nocą, jeśli więc operację restore z piątkowego backupu przeprowadzono w sobotę wieczorem, to wszystkie maile z soboty szlag trafił. Ciekaw jestem, czy tak naprawdę było i czy admini przyznają się do tego.
                Pozdrawiam
                Stary Jur

• maas Re: Propozycja kompromisu 21.02.03, 15:52

> Zdemaskowałeś mnie, Pollaku. Wyszło szydło z worka - lamer jezdem i tyle, bo
                  z
                  > Twoich dobrych rad zrozumiałem co drugie słowo i ogólną myśl, żeby pocztę
                  ściąg
                  > ać na swój dysk, a nie trzymać na agorowym serwerze. U mnie niestety
                  niewykonal
                  > ne. Z poczty gazety korzystam przeważnie w pracy, a jak wiesz, na służbowym
                  kom
                  > puterze nie mogę sobie instalować dowolnie nawet najsłuszniejszych programów
                  po
                  > cztowych. Ja na tej maszynie nawet głupiego outlooka nie mam. Pozostaje mi
                  dost
                  > ęp do poczty przez web, a w takim przypadku chyba skazany jestem na serwer
                  Agor
                  > y.

Jesli korzystasz z Windows (na co wskazuje wzmianka o Outlooku), polecam
                  programik Kaufman Mail Warrior (www.kaufmansoft.com). To taki mniejszy i
                  prostszy Outlook, nie wymaga instalacji, miesci sie na dyskietce i z niej moze
                  byc uruchamiany. Poczte tez zapisuje w podkatalogu na tejze dyskietce, wiec
                  jesli nie dostajesz duzych zalacznikow, powinno dzialac. Backup sobie mozna
                  zrobic na drugiej dyskietce na wypadek gdyby cos sie zwalilo.
                  • eela Re: Propozycja kompromisu 21.02.03, 16:08
                    maas napisała:

> Jesli korzystasz z Windows (na co wskazuje wzmianka o Outlooku), polecam
                    > programik Kaufman Mail Warrior (<a
                    href="www.kaufmansoft.com)."target="_
                    > blank">www.kaufmansoft.com

To się nie daje otworzyć :-(
                    • maas Re: Propozycja kompromisu 21.02.03, 17:06
                      Rzeczywiscie, usunieto strone...
                      www.5star-shareware.com/Internet/EC/mail-warrior.html
                  • Gość: Jureek Re: Propozycja kompromisu IP: *.netcologne.de 27.02.03, 21:19
                    maas napisała:

> Jesli korzystasz z Windows (na co wskazuje wzmianka o Outlooku), polecam
                    > programik Kaufman Mail Warrior (<a
                    href="www.kaufmansoft.com)."target="_
                    > blank">www.kaufmansoft.com).</a> To taki mniejszy i
                    > prostszy Outlook, nie wymaga instalacji, miesci sie na dyskietce i z niej
                    moze
                    > byc uruchamiany. Poczte tez zapisuje w podkatalogu na tejze dyskietce, wiec
                    > jesli nie dostajesz duzych zalacznikow, powinno dzialac. Backup sobie mozna
                    > zrobic na drugiej dyskietce na wypadek gdyby cos sie zwalilo.

Dziekuje za rade, skorzystam tam, gdzie bedzie mozna. Dosc czesto korzystam z
                    poczty w kafejkach internetowych (np. teraz), a tam krzywo patrza na wlasne
                    dyskietki. Te zaginiony maile w skrzynce widzalem wlasnie w sobote 15.02 w
                    poludnie w kafejce, wieczorem chcialem z domu odpisac i o malo szlag mnie nie
                    trafil, gdy zobaczylem, ze ich nie ma, a zamiast tego wrocily stare maile.
                    Maas, mam do Ciebie goraca prosbe - moglabys potwierdzic, ze zaginione emaile
                    sa nie do odzyskania, wtedy moze sprobowalbym jakos na forum zaapelowac do
                    nadawcow, zeby napisali jeszcze raz, a tak to ciagle sie ludze, ze jednak
                    wroca. Mialem racje, opisujac prawdobodobny blad przy restore z nocnego
                    backupu?
                    Jura
                • Gość: pollak Re: Propozycja kompromisu IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.02.03, 17:39

> Zdemaskowałeś mnie, Pollaku. Wyszło szydło z worka - lamer jezdem i tyle, bo z
                  > Twoich dobrych rad zrozumiałem co drugie słowo i ogólną myśl, żeby pocztę ściąg
                  > ać na swój dysk, a nie trzymać na agorowym serwerze. U mnie niestety niewykonal
                  > ne.

Eechtam. Mało kto lubi bawić się w takie hardcore jak napisałem ;) Od
                  wczoraj przerzuciłem się na parę w3m i vima. Teraz dzięki nim piszę na
                  forum :). Żebyś wiedział jaki czuję komfort (lynx to nie to, a links...
                  trzeba by samemu zaprzęgać do niego możliwość wypełniania pól tekstowych
                  przy pomocy zewnętrznego programu bo jak widzę nie ma takiej opcji,
                  chociaż nie sprawdzałem w najnowszej wersji).

> > PS. Mam nadzieję ze się znajdą.
                  >
                  > Ja już raczej straciłem nadzieję. Przypuszczam, że to było tak. W nocy z piątku
                  > na sobotę coś się popieprzyło, pewnie dlatego, że przenosili bazę na inną masz
                  > ynę. Zapomnieli przenieść bazę później utworzonych loginów no i na nowym serwer
                  > ze wyglądało to tak, że poczta jest pusta. Funkcjonowała jednak normalnie, nadc
                  > hodziły nowe maile i pomału tworzyła się nowa baza. W tym samym czasie ludzie z
                  > aczęli robić łomot o puste skrzynki, więc w sobotę wieczorem, ktoś wziął sobie
                  > backup starej bazy i wgrał go na nowy serwer, a przy okazji niewiele myśląc i w
                  > nerwach (pewnie zamiast opcji "dołącz do bazy" wybrał opcję "zastąp bazę") zam
                  > azął bezpowrotnie to, co zdążyło się nazbierać od piątkowej nocy.

Myślisz?

Zobaczymy, może będzie w końcu jakiś oficjalny komunikat.

pzdr
            • d.z Re: Oooo właśnie 20.02.03, 10:38

> No dobra, już luzuję. Zeby tylko, cholera, wróciły maile z 15 lutego do mojej
              s
              > krzynki. To były ważne maile, a przez całe to zamieszanie z reorganizacją
              poczt
              > y, wyparowały i to jest główny powód mojego wkurzenia. Zadnej reakcji ze
              strony
              > administratorów, nikt nie wie gdzie podziały się zaginione maile, bo wszyscy
              z
              > ajęci przekierowywaniami, szukaniem wolnych loginów itp. Wywaliłem, co mi
              leży
              > na wątrobie i ulżyło. Przepraszam, że moje wkurzenie odbiło się na Tobie, d.z
              i
              > innych niewinnych.
              > Pozdrawiam
              > Jurek

O to chodzi.
              Ja mogę zmienić nicka Jeśli jest taka potrzeba, ja mogę sobie pocztę
              przekopiować jeśli jest taka potrzeba. Na miłość boską jednak muszę być o tym
              uprzedzony! Ja nie lubię swoją osobą sprawiać innym kłopotu i wydaje mi się, że
              wszystko co mogłem to zrobiłem by z tego całego, powstałego zamieszania każdy
              mógł wyjść z twarzą. :)
              Nie odpuszczę jednak poczty, która zniknęła.
              Piszę pytam i odpowiedzi brak. Poinformowano mnie, że mogę sobie ją skądś
              ściągnąć ale próbowałem i nie mogę.:(
              Jeśli ona przepadła to trudno ale niech mnie ktoś poinformuje i przeprosi -
              awantur wszak robić nie będę.
              Chciałbym mieć tylko pewność, że się w niepowołanych do tego rękach nie
              znalazła.
              Na razie brak jakichkolwiek odpowiedzi i dalszych informacji powoduje u mnie
              sarkazm. Jaki? Ano jak patrzę na reklamę poczty na portalu "Prestiżowy
              adres" "Za darmo" "Poleć znajomym" to aż mnie świeżbi by "polecić" z dopiskiem:
              1. Jeśli chcesz zyskać niepewność co do swojego nicka,
              2. Jeśli chcesz by Twoje listy ginęły,
              3. Jeśli chcesz by Twoje listy prywatne były publikowane na Forum,
              4. Jeśli chcesz próbować pytać, prosić o pomoc i nie uzyskiwac odpowiedzi
              to załóż sobie konto o tak "prestiżowym" adresie.
              Wiem, że jestem tutaj wyjątkowo złośliwy ale milczenie w ważnych sprawach to
              nie jest dobre rozwiązanie.
              Takie jest moje zdanie.
              pzdr.
              d.z

• pacio Re: Propozycja kompromisu do Jureek 20.02.03, 12:01
          Jakiego kompromisu ???
          Admini dali się ponieść niewiedzy poraz enty, gdzie widzisz miejsce na
          kompromis ???
          Nie każdy forumowicz jest tak wyedukowany jak Ty, nie zna protokołu RFC na
          który powołuje się admin. Jeżeli coś jest dozwolone, nie jest zabronione i z
          takiego założenia wyszli założyciele "dziwnych" nicków.
          Tobie oberwało się brakiem listów w poczcie (szczerze współczuje) natomiast
          obarczanie ww. faktem lamerów jest troche od czapy.
          Beszczelnością jest obarczanie lamerów za brak Twojej poczty.
          I nadal uważasz że adinii są cool ?

Ja nie uważam i zdania nie zmienie jak widze dość szybko.
          • Gość: Jureek Re: Do bezkompromisowego Pacia IP: 212.185.202.* 20.02.03, 21:19
            A wiesz, że czułem, że pojawisz się na tym wątku? Do Niecha Ci jeszcze daleko, pewnie aż tak bardzo się nie nudzisz, ale jednak można na Ciebie liczyć, że pojawisz się w każdym temacie, gdzie tylko można dokopać adminom.
            Jurek
            • pacio Re: Do bezkompromisowego Pacia 21.02.03, 15:31
              Też na Ciebie liczyłem :))
              Czy prośba o wcześniejsze informowanie o crashtestach jak wprowadzenie nowego
              protokołu który nie akceptuje pewnych znaków jest atakiem na adminów czy
              propozycją jaką wprowadzą w życie przy następnych operacjach na forum ?

Czy prośba o wcześniejszą informacje jest obelgą, czy chęcia forumowania w
              przyjaznej atmosferze bez niespodzianek ?
              Wystarczyło tylko napisać pare słów na FoF.
              To wszystko.

A Ciebie co ugryzło z lamerami, zły dzień miałeś ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka