dzik0 14.01.08, 19:47 Dlaczego religie starają się zmonopolizować Boga? Bóg nie ma niczego wspólnego z religiami(wyznaniami) Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wladi3 Re: Monopol na Boga 15.01.08, 13:29 Nie ma prostej odpowiedzi . Dla mnie Religie i wyznania to takie "szkoły wiary" . Każdy człowiek wychowuje się i wzrasta w grupie ,społeczeństwie , Kościele i zostaje w ten sposób w jakiś sposób zakodowany na drogę do Boga według spojrzenia grupy z jakiej wyrasta . Jednak Bóg Jest Jeden , Jedyny choć różnie Nazywany i różnie się Objawiający Człowiekowi . Nie możemy zapomnieć , że Bóg Objawia się Człowiekowi zakodowanemu w jakiejś grupie , Religii i to zakodowanie nie pozwala spojrzeć na Boga bezstronnie . Ja Boga poznałem w KK , lecz nie przekreślam innej Drogi do Boga i w każdej Religii , wierzeniu dostrzegam cząstkę Prawdy o Bogu . Ja wybrałem Jezusa , lecz Wiem że każdy Człowiek wychowany w innej kulturze i Religii , lecz wierzący w Jedynego Boga , jest mi Bratem , lub Siostrą i może się Zbawić żyjąc zgodnie z zasadami Miłości , które pochodzą od Boga , Który Jest Miłością . Sama Biblia mówi , że Bóg nie patrzy jak człowiek powierzchownie , lecz zna wnętrze człowieka i jego Serce ,a w każdym narodzie , podobają się MU czyniący Dobro i wprowadzający Pokój . Jezus w naszej Wierze Chrześcijańskiej dodatkowo zaprasza nas do stania się na nowo Doskonałymi jak ON . A coż ja poza ogólnikami wiem o innych kulturach i religiach i dlaczego miałbym kogoś oceniać , lub twierdzić że moja Droga jest Jedyna ? Ja wiem jedno w Jezusie Jestem Umiłowanym Dzieckiem Boga i Jestem z NIM Zjednoczony i w NIM Otoczony Chwałą , Mocą i Świętością i to mi pasuje a innych szanuję i wszystkich Kocham jako że wszyscy Jesteśmy dziećmi tego Samego Boga OJCA . Myślę zę odpowiedzią na Twoje pytanie jest właśnie niemożliwość wyjścia poza kody społeczno religijne , lecz uważam również że takie wychodzenie nie jest konieczne , wystarczy przyjąć że żaden człowiek i żadna religia nie obejmie całej prawdy i nie wyjaśni KIM Jest Bóg .Wystarczy więc Wierzyć w Boga - Jedynego Stwórcę i Ojca i Ufać MU i zrozumieć Kim Jesteśmy i mieć w sobie Miłość i tolerancję do siebie i do innych tak samo ułomnych jak i ja sam . Wzrastamy w grupie , lecz do Boga dochodzimy indywidualnie i to Sam Bóg każdego z nas prowadzi bez względu na nasze ograniczenia i błędne kody . Najprostszą zaś Drogą do Boga według mnie Jest Jezus . Pozdrawiam . Władek . Kocham Cię Boże Ojcze . Władek . Jestem cząstką Boga ! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29975 Odpowiedz Link Zgłoś
diabelski Re: Monopol na Boga 03.03.08, 22:18 wladi3 napisał: > Jestem cząstką Boga ! a co ze Mną ??? Odpowiedz Link Zgłoś
wladi3 Re: Monopol na Boga 04.03.08, 11:13 A co ma być ? Drogę wybiera Człowiek . Ludowe przysłowie mówi :"... jak sobie pościelisz - tak się wyśpisz...". Każdy człowiek jest Dzieckiem Boga nawet ktoś kto przyjmuje nick :"diabelski". Według mnie to tylko poza , pewnego rodzaju bunt biorący się z młodego wieku . I proszę nie traktuj tej wypowiedzi jako ataku z mojej strony . Ja sam choć wychowany w bardzo religijnej rodzinie , prawdziwe Zrozumienie Kim Jest BÓG i KIM Jest Człowiek osiągnąłem około trzydziestki i nadal moje zrozumienie się pogłębia . Odpowiadając więc wprost na Twoje pytanie mówię : Ty też Jesteś Cząstką Boga . Pozdrawiam Cię "diabelski" Bracie . Władek . Kocham Cię Boże Ojcze . Władek . Jestem cząstką Boga ! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29975 Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew31 Re: Monopol na Boga 04.03.08, 20:48 Dzix :) Waldi *) ale ten nick przyjąłem , bo... prawdy Diabeł Wpisać nie mogłem :))) Jednak teraz , gdy wiem, że częścią jestem Niemałą ... znacznie mi bliższy ten Bóg ... Odpowiedz Link Zgłoś