Dodaj do ulubionych

jest wisona

16.04.13, 21:09
Już naprawdę

z takich oto podbiałów

https://www.wigry.win.pl/kwartalnik/nr9_foto3.jpg

moja Babcia robiła herbatę przeciwkaszlową. Zrywałam dla niej kwiatki, ona je suszyła na gazecie, potem parzyła. Niedobre to było bardzo, czy pomagało - nie pamiętam. Ktoś napisał w którymś wątku (Skrzynka?), że tęskni za Babcią, choć już rok upłynął od jej śmierci. Ja za moją tęsknię dziewiętnasty rok, czasem mi się śni.

Jaka u Was wiosna?
Obserwuj wątek
    • paszczakowna1 Re: jest wisona 16.04.13, 22:01
      Już myślałam, że mamy nową forumowiczkę...

Podbiał! Usiłowałam sobie przypomnieć niedawno, jak się toto nazywa.

Wiosna u mnie objawiła się motylami (pojedyncze egzemplarze, rusałka pokrzywnik albo wierzbowiec, nie chciały się dać obejrzeć dokładnie - ale takiego motyla widziałam nawet w marcu, jak było te kilka cieplejszych dni) i katarem uczuleniowym. Krokusy też zakwitły, ale dla mnie to jakieś nieprawdziwe kwiaty (poza środowiskiem naturalnym, górskim krokusom daruję).
      • mamalgosia Re: jest wisona 17.04.13, 10:04
        Jak dotychczas widziałam w tym roku tylko jednego cytrynka. Czy to prawda, że motyle żyją dobę?

Czy miałaś okazję zobaczyć słynne krokusy w Chochołowskiej?
        • paszczakowna1 Re: jest wisona 17.04.13, 11:19
          >Czy to prawda, że m
          > otyle żyją dobę?

Niektóre tak, ale to wyjątki. Dobę (czy nawet kilka godzin) w postaci dorosłej żyją jętki, motyle z reguły żyją dłużej (kilka miesięcy). Akurat te, które widuje się na początku wiosny (cytrynek, rusałki) to gatunki, które zimują w postaci dorosłej.
    • atama Re: jest wiosna 17.04.13, 08:13
      Ptaki drą się o poranku na potęgę. Bardzo to ptasie, wiosenne zamieszanie lubię :)

Co do syropków, to czekam na kwiaty czarnego bzu - pyszny dla odmiany :)

A Babcia... Tęsknię. Była zwornikiem rodziny. Bardzo Jej brakuje. Wszystkim. Do tej pory rodzina nie zgromadziła się tak, jak gromadziła się wokół Niej.
      • mamalgosia Re: jest wiosna 17.04.13, 10:05
        A tak, ptaki wyjątkowo nadaktywne ostatnio:) Spać nie dają
    • mary_ann Re: jest wisona 17.04.13, 08:19
      Ha! U mnie się wczoraj cudnie objawiła - wieczorem. Wizualnie i dźwiękowo. Zgadujcie, zgadujcie!
      Chciałabym wstawić zdjęcie, ale zawsze coś schrzaniam. Jak mi napiszecie krok po kroku jak, może się uda (jeśli będę miała małą chwilkę w pracy...).
      • luna15 Re: jest wisona 17.04.13, 08:37
        A ja słyszałam ptaki nad ranem - miłe i optymistyczne.
        Stawiam na ptaszka świergotka Mary_ann :) tylko zastanawiam się jaki to wieczorem....
      • skrzynka-3 Re: jest wisona 17.04.13, 09:01
        klekoczacy bocian????
      • mamalgosia Re: jest wisona 17.04.13, 10:06
        Zgadnąć nie zgadnę, ale co do wieczorów wiosennych (a potem letnich) to dla mnie najpiękniejszy jest ZAPACH.
        Ale coś mi mówi, że zapachowi zdjęcia byś nie robiła;)
      • atama Re: jest wisona 17.04.13, 10:13
        może powrót gęsi? :)
    • mamalgosia OSIOŁ!!!! 17.04.13, 10:08
      Teraz dopiero widzę, że napisałam WISONA! Rany, ale mi wstyd i głupio, nie no, bez sensu!!!! Tak się staram, żeby w postach literówek nie było, a tu w nagłówku takie coś! Proszę Moderatorów, Gazetę i inne Siły Wyższe o usunięcie tego blamażu!
      • atama Re: OSIOŁ!!!! 17.04.13, 10:13
        ćwicz się w pokorze! :)
        hihihi
        • mamalgosia Re: OSIOŁ!!!! 17.04.13, 10:15
          wisona, wisona... idę się powiesić
          • justyna.ada Re: OSIOŁ!!!! 17.04.13, 10:34
            powisić :-)
            • atama Re: OSIOŁ!!!! 17.04.13, 10:41
              lepiej posiwić :)
              • mamalgosia Re: OSIOŁ!!!! 17.04.13, 11:13
                Ładnie, ładnie, ale miłe koleżanki (kolżeanki), nie ma co
      • mary_ann Re: OSIOŁ!!!! 17.04.13, 10:53
        Nie mogę zmienić - musiałabym usunąć. Wisona jest ładna, nie przesadzaj.

Tytuł "OSIOŁ" wzięłam za odpowiedź na moją zagadkę. Słusznie w sumie kombinujesz, ciągnie swój do swego (osły do mnie). Opis też pasuje - dźwięk i światło, że się tak wyrażę:-)

Ale nie, nie osioł.
        Jak wstawić zdjęcie?
        • justyna.ada Re: OSIOŁ!!!! 17.04.13, 11:02
          masz nad okienkiem postu parę guzików, tam gdzie IMG to jest wstawianie zdjęcia, klikasz, wstawiasz adres foty (url) i tyle... Nie wiem, co wtedy gdy fota jest na dysku.
          • mary_ann Re: OSIOŁ!!!! 17.04.13, 11:06
            No wiem, tylko jak wstawiałam url z Picasy Web, to zwykle mi nie wychodziło. I dlatego się pytam:-)
            Na razie mam na dysku.
            • mamalgosia Re: OSIOŁ!!!! 17.04.13, 11:14
              To przyślij do mnie mailem, a ja wstawię. Ale najpierw udam, że jeszcze nie dostałam i zgadnę;)
              • atama Re: OSIOŁ!!!! 17.04.13, 11:55
                brawo kolżeanko!
                aż serce rośnie!
                tak wiosennie się zrobiło :D
              • mary_ann a oto... 17.04.13, 19:15
                ... rozwiązanie zagadki (Mamałgosiu, dzięki za propozycję, ale muszę się sama nauczyć:-).
                Zaraz zobaczymy, czy się wstawi...
                https://img19.imageshack.us/img19/3530/img0469kv.jpg
                • mamalgosia Re: a oto... 17.04.13, 20:07
                  przytuptał :)
                  • mary_ann Re: a oto... 17.04.13, 23:23
                    mamalgosia napisała:

> przytuptał :)

I to pewnie b. szybko - one strasznie szybko biegają:-)
                    Wyszłam wieczorem zawołać kocicę, był taki rozkoszny, zupełnie letni (nawet nie wisonowy:-)) wieczór, pachniało jak w sierpniu. Zaintrygował mnie odgłos - regularne ni to sapanie, ni to pukanie... Podeszłam i to był(a) on(a). Duży egzemplarz, jakieś 25-30 cm.

Co roku mam takich gości - kto wie zresztą, może to ten sam?
                    • mamalgosia Re: a oto... 19.04.13, 11:35
                      A masz psa?
                      • mary_ann Re: a oto... 19.04.13, 13:46
                        Nie, mam kota (kotkę), a raczej ona ma mnie - jeśli pytanie było do mnie.
                        • mamalgosia Re: a oto... 19.04.13, 14:07
                          Do Ciebie. Bo psy to chyba bardzo nie lubią jeży (jeżów?), nasz szczekał jak opętany godzinami na jeża
                          • mary_ann Re: a oto... 19.04.13, 14:29
                            Kocica się nimi specjalnie nie interesuje. Czasem podchodzi, obwąchuje, ale chyba czuje respekt.
    • slotna Re: jest wisona 17.04.13, 17:29
      Sa tabletki z tymiankiem i podbialem na bol gardla, uwielbiam ten smak i jem je jak cukierki, szczesliwie nie mam dostepu na co dzien.
      • mamalgosia Re: jest wisona 17.04.13, 17:30
        Ale one na coś szkodzą, że "na szczęście"?
        • slotna Re: jest wisona 17.04.13, 18:51
          Na kieszen i na figure - sa z cukru jak landrynki, a drogie jak leki.
          • mamalgosia Re: jest wisona 17.04.13, 20:06
            No to fakt, trudno o gorszą kombinację
      • mary_ann Re: jest wisona 17.04.13, 19:00
        slotna napisała:

> Sa tabletki z tymiankiem i podbialem na bol gardla, uwielbiam ten smak i jem je
        > jak cukierki, szczesliwie nie mam dostepu na co dzien.
        >
        Też je lubię! Uwaga - podobno zakazane w ciąży (chyba ten podbiał szkodzi).
        • mamalgosia Re: jest wisona 17.04.13, 20:09
          ze względu na obecność alkaloidów pirolizydynowych mających słabe właściwości cytostatyczne - czyli mogą uszkodzić szybko dzielące się komórki. Nie wiedziałam, całe życie się człowiek uczy!
          • mary_ann Re: jest wisona 17.04.13, 21:33
            O, czyli słabe działanie przeciwnowotworowe też powinien wykazywać:-)
    • mamalgosia PS 17.04.13, 20:11
      dziś był u nas bardzo wisonowy dzień
    • mamalgosia Re: jest wisona 19.04.13, 11:35
      Dziś u nas pada deszcz. Ale nie śnieg, więc chyba ok?
    • mary_ann małe dzieło sztuki 17.05.13, 13:42
      Nieraz w zyciu zachwycałam się, na pd Europy będąc, kwiatem passiflory. Aż tu nagle, dwa dni temu, dziecko młodsze przyniosło do domu kwiat kasztanowca. Nigdy wcześniej nie przyglądałam mu się z bliska - co za wstyd!
      Jest przepiękny, to kolorystycznie i konstrukcyjnie małe arcydzieło. Ciekawe, ile takich małych cudów, które mam pod nosem, przegapiam dla rzeczy większych, efektowniejszych?

Zdjęcie takie sobie, bo kwiat już nieco przywiądł. Zatem, moi drodzy - kto nie oglądał, jak ślepa mary_ann - w najbliższy weekend wymarsz na spacer, obejrzyjcie kwiat kasztanowca w naturze I powąchajcie, bo też warto.

https://img823.imageshack.us/img823/8231/img0521qy.jpg
      • mary_ann jeszcze próba w innym formacie - wybaczcie ekspery 17.05.13, 14:15
        ...menty. Mam nadzieję, że będzie widać cudownie delikatną, bibulkową strukturę płatków:

https://img853.imageshack.us/img853/2084/img0521eq.jpg
        • mary_ann brzydka Gazeta! 17.05.13, 14:16
          Ciachnęła bez uprzedzenia prawą stronę fotki!
          Na podglądzie edycji zdjęcie było w całości, ładnie wycentrowane. Oszuści. Gazeta kłamie.
          • mary_ann Re: brzydka Gazeta! 17.05.13, 14:18
            O, a jednak nie ciachnęła? Przed chwilą wyświetlało się ciachnięte.
            Widać ten pan z nożyczkami, co siedzi w budce w portalu, zawstydził się i naprawił.
            • mamalgosia Re: brzydka Gazeta! 17.05.13, 16:04
              Gazeta nie kłamie:) Czy telewizja też nie?

A przyrodzie warto se przyjrzeć z bliska, to fakt. Ja ostatnio wącham wszystko w poszukiwaniu zapachów z dzieciństwa. I znajduję czasem, rozklejam się i tęsknię.
              Starość
              • mary_ann Re: brzydka Gazeta! 18.05.13, 02:06
                mamalgosia napisała:

> Gazeta nie kłamie:) Czy telewizja też nie?
                >
                > A przyrodzie warto se przyjrzeć z bliska, to fakt. Ja ostatnio wącham wszystko
                > w poszukiwaniu zapachów z dzieciństwa. I znajduję czasem, rozklejam się i tęskn
                > ię.
                > Starość

To ja byłam stara od urodzenia (bardzo możliwe zresztą). Od kiedy pamiętam zapachy i melodie wywołują u mnie cały zestaw wspomnień i skojarzeń.
    • mary_ann i jeszcze cd jeża - TYLKO DLA DOROSŁYCH 17.05.13, 13:53
      Wieczorne jeżowe amory:-)

https://img692.imageshack.us/img692/4551/img0472mst.jpg

https://img824.imageshack.us/img824/7947/img0476ko.jpg

• mamalgosia Re: i jeszcze cd jeża - TYLKO DLA DOROSŁYCH 17.05.13, 16:04
        Bez kolacji przy świecach...
        • mary_ann Re: i jeszcze cd jeża - TYLKO DLA DOROSŁYCH 18.05.13, 02:09
          mamalgosia napisała:

> Bez kolacji przy świecach...

Nie wiem, czy przy świecach, ale zestaw karma dla kota plus jabłka drugiej świeżości można uznać za całkiem wystawną romantyczną kolację dla jeżowej pary, nespa?
          • luna15 Re: i jeszcze cd jeża - TYLKO DLA DOROSŁYCH 18.05.13, 07:28
            Kasztany faktycznie śliczne.
            • mamalgosia Re: i jeszcze cd jeża - TYLKO DLA DOROSŁYCH 18.05.13, 10:43
              luna15 dodała w temacie amorów jeży:

> Kasztany faktycznie śliczne.
    • otryt Re: jest wiosna 27.05.13, 23:41
      A u nas wisona zimna bardzo. Rankami 6-7 stopni, w dzień niewiele cieplej. Wyjątkowo długa zima ochłodziła nas mocno, przydałyby się bardziej intensywne promienie, które ogrzałyby. Na szczęście ptaki śpiewają z pełną mocą. Ciekawe, że tylko jedna osoba poprawiła literówkę. Ja też by, tak zrobił:) Fajnie nam się zawsze Mamalgosiu rozmawiało, miło powspominać:)

Dobrej nocy:)
      • mary_ann Re: jest wiosna 28.05.13, 08:22
        U nas dziś zimno, ciemno i pada. Ale wszystko ma swoje "plusy dodatnie" - mnie np. czeka dużo pracy w pracy:-), więc dobrze, że nic za oknem nie będzie kusiło.
        Uściski wisonne dla wszystkich forumowiczów.

otryt napisał:

> A u nas wisona zimna bardzo. Rankami 6-7 stopni, w dzień niewiele cieplej. Wyją
        > tkowo długa zima ochłodziła nas mocno, przydałyby się bardziej intensywne promi
        > enie, które ogrzałyby. Na szczęście ptaki śpiewają z pełną mocą. Ciekawe, że ty
        > lko jedna osoba poprawiła literówkę. Ja też by, tak zrobił:) Fajnie nam się zaw
        > sze Mamalgosiu rozmawiało, miło powspominać:)
        >
        > Dobrej nocy:)
        • mamalgosia Re: jest wiosna 28.05.13, 11:21
          U nas same że tak powiem "plusy ujemne": mama planowała imprezę urodzinową w ogrodzie, Młodszy ma na jutro zaplanowaną wycieczkę z ogniskiem i kiełbasą, a pojutrze Boże Ciało i myślałam, ze jak się dzieciaki pierwszokomunijne wyziębiły i wymoczyły w dzień I Komunii, to już w procesję im niebiosa odpuszczą. Ale wygląda na to, że no mercy
    • mamalgosia Re: jest wisona 30.05.13, 12:56
      Kolejny weekend deszczowy. niebo wyraźnie nie sprzyja ludziom pracy
      • mary_ann Re: jest wisona 30.05.13, 13:01
        U nas wczoraj było ładnie i b. ciepło, choć wieczorem rozszalała się porządna burza. A dziś dość ciepło i słonecznie. U Was brzydko?
        • mary_ann korekta 30.05.13, 13:03
          Tzn. słońce takie, hmmm. przesiane przez chmury. Diagnoza via okno, bo jeszcze się z domu nie wygrzebałam. No ale przecież dopiero 13, świt blady, panie dzieju.
        • mamalgosia Re: jest wisona 30.05.13, 18:10
          Tak, u nas okropnie, od rana nie padało w sumie może przez 15 minut. (a w tv pokazują migawki z procesji w całym kraju - wszędzie sucho). Smutno nam, bo po pierwsze mąż rzadko ma wolne i dziś miał, planowaliśmy wycieczkę rowerową. A po drugie: Młodszy już tak przemókł i zmarzł w dniu I Komunii, że mieliśmy nadzieję, że dzisiaj dzieciaki chociaż w tych ubrankach w procesji przejdą. Przeszły co prawda, ale częściowo pozakrywane kurtkami, pod parasolami, zmoknięte, zziębnięte, zniechęcone.
          • mary_ann Re: jest wisona 30.05.13, 18:19
            No, u nas też się zachmurzyło i przed (chyba) godziną przeszła ulewa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka