Dodaj do ulubionych

Mamy więcej mieszkań, ale sprzedaż nie wzrosła....

IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.07.10, 19:11
Jak by nie patrzeć - z artykułu jasno wynika, że powinno dalej tanieć. No bo
dlaczego branża developerska miałaby się cieszyć jakimiś nadzwyczajnymi
zyskami? To se ne vrati! I to mimo programu developer na swoim...
Obserwuj wątek
    • Gość: kasiazpłocka łapcie okzje IP: 109.243.195.* 16.07.10, 20:30
      łapcie okazje bo od teraz nie dość że wybór bedzie coraz mniejszy to
      mieszkania będą tylko drożeć. Wiem bo mój chłopak bierze kredyt na mieszkanie
      na 35 lat i mówi ze to dobry moment na zakup bo jest tanio a i rata to tylko
      dwie trzecie jego wypłaty. Ma karty kredytowe gold i silver i wiele ofert z
      banków na kredyty gotówkowe tak że się o pieniądze nie martwimy.Jeżeli nie
      kupimy teraz to tylko stracimy okazję i pieniądze.
      • Gość: greg1900 Re: łapcie okzje IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.10, 20:44
        Też tak sadzę. Warto żebyście kupili za nie mniej niż 10,000 zł/m2,
        ponieważ ponizej kupuje plebs, a Was na to stać.

Pozdro
        • Gość: Autor Re: łapcie okzje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 21:19
          Dokładnie, ja mam roczną córkę, i teraz z żoną zadecydowaliśmy, że na jej 30
          urodziny damy jej apartament w Łodzi. Właśnie dostaliśmy decyzję o przyznanie
          kredytu na 30 lat na jej własne 45m mieszkanie. Jeżeli nie macie jeszcze dzieci
          to i tak warto wziąć drugi kredyt na drugie mieszkanie dla przyszłego dziecka.
          • Gość: sky is the limit Re: łapcie okzje IP: *.pool.mediaWays.net 16.07.10, 22:11
            Nawet jak sie nie ma i nie planuje dziecka to warto wziac kredyt na mieszkanie. Tylko nie ponizej 10k/m2. To wiocha i wstyd okrutny wziac dlug na 30lat na 45m2 mieszkanie ponizej 10k/m2. Trzeba miec honor i odrobine gestu i duzzzo klasy :))
            • Gość: wer Re: łapcie okzje IP: 79.175.232.* 17.07.10, 00:57
              doradcie jeszcze starszym, babce, dziadkowi, niech zmienają
              mieszkanie na lepsze, nowsze, świeże, bo taka okazja to tylko raz na
              20 lat i następnej mogą już nie dożyć

a następne "Euro 2012" też nam nie gozi przez najbliższe 20 lat

trzeba się spieszyć, trzeba się spieszyć
              • Gość: sdbfsdb Biorąc pod uwagę że idzie następna fala IP: *.jmdi.pl 17.07.10, 12:08
                kryzysu i wszyscy analitycy w usa to widzą to nie wiem o czym wy wogole
                rozprawiacie. Ceny mieszkań w hiszpani w penym momencie walnęły o kilkadziesiat
                procent w dół .. u nas tez sie szykuje. Nie bądzcie naiwni jeszcze pare miesiecy
                temu developerzy mowili ze ceny nie spadna a teraz znowu spadki , tak bedzie
                przez nawet 2 lata :D i tylko sie cieszycs

• Gość: wars Re: łapcie okzje IP: *.vodafone-net.de 16.07.10, 20:49
        rzuc tego WYJATKOWO GLUPIEGO CHLOPAKA!!! durni wszedzie pelno w tym
        kraju
        • Gość: ja Re: łapcie okzje IP: *.chello.pl 16.07.10, 22:21
          szparagi Cię otumaniły.
        • Gość: br00net dlaczego ma go rzucać? IP: *.pruszcz.mm.pl 17.07.10, 00:38
          niech żyje na koszt jego kredytów, później go rzuci, jak już przestanie więcej
          wpływać z kredytów niż ubywać ze spłaty tychże,
          wyszaleje się dziewczyna i znajdzie statecznego 40-50 latka który ma już dom na
          własność bez żadnych obciążeń
      • djkrzywepalce Re: łapcie okzje 17.07.10, 11:25
        Gość portalu: kasiazpłocka napisał(a):

> łapcie okazje bo od teraz nie dość że wybór bedzie coraz mniejszy to
        > mieszkania będą tylko drożeć. Wiem bo mój chłopak bierze kredyt na mieszkanie
        > na 35 lat i mówi ze to dobry moment na zakup bo jest tanio a i rata to tylko
        > dwie trzecie jego wypłaty. Ma karty kredytowe gold i silver i wiele ofert z
        > banków na kredyty gotówkowe tak że się o pieniądze nie martwimy.Jeżeli nie
        > kupimy teraz to tylko stracimy okazję i pieniądze.

Twój chłopak jest głupi jak but :) Jak mają rosnąć ceny skoro ludzi nie stać na
        mieszkania? A poza tym mamy starzejące się społeczeństwo, więc z czasem będzie
        coraz więcej wolnych mieszkań z rynku wtórnego.
        • Gość: aqq Re: łapcie okzje IP: *.centertel.pl 17.07.10, 12:43
          Odsyłam Cię do Wikipedni - szukaj hasła IRONIA :)
          Ale rozumiem, bo w ten upał się masa szara w mózgu wyłącza ;)
          • kretynofil Mam wrazenie ze ten gosc... 17.07.10, 12:51
            ...by nie poznal ironii nawet jakby przed nim stanela i zimnym karpiem
            by mu w pysk strzelila ;)
            • djkrzywepalce Re: Mam wrazenie ze ten gosc... 17.07.10, 16:26
              @kretynofil i aqq

Jesteście widać obaj za durni żeby zauważyć, że dziewczyna nie ironizowała :]
              • kretynofil Smiem polemizowac ;) 17.07.10, 17:47
                To bylo tak grubymi nicmi szyte ze po prostu niemozliwoscia jest zeby
                ktos tak powaznie ;)
    • Gość: jaja Re: Mamy więcej mieszkań, ale sprzedaż nie wzrosł IP: *.chello.pl 16.07.10, 20:44
      Wielu jeleni już na polskim rynku nie ma. (chyba)
      • Gość: MaxX Re: Mamy więcej mieszkań, ale sprzedaż nie wzrosła IP: *.seg17.ucf.edu 16.07.10, 21:43
        Ceny mieszkan w Polsce sa (wciaz) grubo zawyzone.
        I to jest "banka", ktora wczesniej, czy
        pozniej peknie!
        • Gość: 98 Re: Mamy więcej mieszkań, ale sprzedaż nie wzrosł IP: *.cable.smsnet.pl 17.07.10, 00:58
          po magicznym uro 2012 jak kibce wyjadą
          • Gość: Niedo Re: Mamy więcej mieszkań, ale sprzedaż nie wzrosł IP: *.aster.pl 17.07.10, 14:27
            Co ty... mam odmienne zdanie. Jak oni przyjadą i zobaczą jakie tu jest eldorado
            to ich koniem już z Polski nie wyciągniesz.
    • Gość: ciemno wszedzie za Gierka, jak wam ceny kielbasy podniesi o 10% IP: *.vodafone-net.de 16.07.10, 20:47
      to strajkowaliscie a teraz macie mieszkania po 12000zl za meter i je
      kupujecie. GDZIE ROZUM??? Gdzie sens???
      • Gość: mulok no co ty? IP: *.171.143.162.static.crowley.pl 16.07.10, 20:59
        nie wiesz, że im droższe mieszkania tym jest lepiej? - boom gospodarczy i ogólny
        dobrobyt?
        taniejące nieruchomości to powód do zmartwień,
        ja nie kupuję, bo czekam na wzrost cen, aby przyczynić się dla rozwoju naszej
        ojczyzny!
      • Gość: sky is the limit Re: za Gierka, jak wam ceny kielbasy podniesi o 1 IP: *.pool.mediaWays.net 16.07.10, 22:06
        Mieszkania to nie kielbasa.
        Za Gierka strajkowali bo kielbasa drozala, a musztarda zreszta tez.
    • Gość: pazdzioch Re: Mamy więcej mieszkań, ale sprzedaż nie wzrosł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 20:59
      Wspolczesny model niewolnictwa - klitka za kilkaset srednich krajowych i kredyt hipoteczny na kilkadziesiat lat. Tymczasem debilni politycy kombinuja co by tu zrobic, zeby rodzilo sie wiecej dzieci. A skad kur* maja sie brac dzieci, skoro mlodych nie stac na wlasne mieszkanie?

To jest po prostu chore. Kazdego pracujacego czlowieka powinno byc stac na kupno mieszkania i splate w przeciagu kilku lat, ale nie kilkudziesieciu.
      • mara571 takie haslo juz bylo 16.07.10, 21:24
        wiesz gdzie? W USA. Czym sie skonczylo, przekonujemy sie na wlasnej skorze.
        W normalnych krajach, gdzie banki na rynku mieszkaniowym prawie nie wystepuja
        50% ludzi nie mieszka na swoim, ale na wynajetym: raz od tzw "kamienicznika" raz
        od instytucji komunalnej.
        Czesc z nich po kilkunastu latach kupuje nieruchomosc. Najczesciej nie
        mieszkanie ale dom lub segment.
        A z pewnoscia mlodzi ludzie nie zaczynaja swojego doroslego zycia od kupienia
        mieszkania. W dzisiejszym swiecie trzeba byc mobilnym.
        PS. Splata kredytu hipotecznego trwa jednak okolo 20 lat.
        • Gość: gregger Re: takie haslo juz bylo IP: *.197.89.231.edial.pl 16.07.10, 22:04
          No tak, tyle że w normalnym świecie wynajęcie mieszkania jest tańsze niż jego
          kupno. W Polsce zaś jest dziwnie odwrotnie.
          • rydzyk_fizyk Re: takie haslo juz bylo 16.07.10, 22:33
            Już nie.

Poza tym większość kredyciarzy ma dziwną przypadłość by do kosztów kupna nie wliczać kosztów urządzenia mieszkania ani też opłat na rzecz administracji.

No ale ich zdaniem liczy się tylko wysokość raty.
            • Gość: BlackCrow Re: takie haslo juz bylo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 23:26
              rydzyk_fizyk napisał:
              >
              > No ale ich zdaniem liczy się tylko wysokość raty.

Dokladnie. Na zasadzie teraz mnie stac to kupuje i kredyt pod korek.
              Problem w tym, ze wlasnie w PL nie ma "normalnego" rynku najmu. No i
              mamy co mamy.
              • Gość: mmj Re: takie haslo juz bylo IP: *.fbx.proxad.net 17.07.10, 00:50
                Raczej chodzi o to, ze Polak z chlopow sie wywodzi i... sam
                zdechnie, a nie bedzie drugiemu placil. Zarznie sie kredytem, flaki
                sobie wypruje, w zyciu na wakacje nie pojedze, ale musi siedziec na
                swoim.
                Realnie co prawda jest to mieszkanie banku, ktore nasz bohater
                bedzie mial jako wlasne dopiero na emeryturze (jesli jej dozyje, bo
                stres jak wiadomo nie sprzyja dlugiemu zyciu), ale placic innemu "ni
                bedzie".
                • bmc3i Re: takie haslo juz bylo 17.07.10, 01:47
                  Gość portalu: mmj napisał(a):

> Raczej chodzi o to, ze Polak z chlopow sie wywodzi i... sam
                  > zdechnie, a nie bedzie drugiemu placil. Zarznie sie kredytem, flaki
                  > sobie wypruje, w zyciu na wakacje nie pojedze, ale musi siedziec na
                  > swoim.
                  > Realnie co prawda jest to mieszkanie banku, ktore nasz bohater
                  > bedzie mial jako wlasne dopiero na emeryturze (jesli jej dozyje, bo
                  > stres jak wiadomo nie sprzyja dlugiemu zyciu), ale placic innemu "ni
                  > bedzie".

Nie jest to zadne mieskzanie banku, lecz od pocztaku do konca jest to mieszkanie
                  kredytobiorcy. To ze masz odroczona platnosc z jej rozlozeniem na raty - bo tym
                  w gruncie rzeczy jest kredyt - nie ma nic do prawa wlasnosciu.
                  • Gość: Komornik To przestań spłacać kredyt, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 10:27
                    Zobaczysz wtedy jak długo będzie to mieszkanie kredytobiorcy.
                  • rydzyk_fizyk Re: takie haslo juz bylo 17.07.10, 12:18
                    Widzisz własność a własność obciążona hipoteką to dwie różne rzeczy.

To ze masz odroczona platnosc z jej rozlozeniem na raty - bo tym
                    > w gruncie rzeczy jest kredyt - nie ma nic do prawa wlasnosciu.

Gdyby bank nie ustanawiał na nieruchomości hipoteki to może nawet bym się zgodził z tym zdaniem.
                    -
                    eksmisja.wordpress.com/2009/
                • Gość: as Re: takie haslo juz bylo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 14:18

> Raczej chodzi o to, ze Polak z chlopow sie wywodzi i...

Tu nie chodzi o chłopskie pochodzenie, ale o brak mieszkań na
                  wynajem. Dla mnie mieszkanie na wynajem to takie, w którym mogę
                  mieszkać dotąd, dopóki będę chciał i/lub będzie mnie na nie stać. W
                  Polsce wynajmowanie mieszkania oznacza siedzenie na szpilkach, bo w
                  każdej chwili trzeba się spodziewać wypowiedzenia. Jest to wynajem
                  okazjonalny - np. mieszkanie dla dziecka, które za kilka lat
                  dorośnie, lokata kapitału, którą wcześniej czy później właściciel
                  chce upłynnić itp.

Polak, który wynajmował w ten sposób mieszkania przez całe studia i
                  jeszcze trochę po studiach, w końcu decyduje się na kredyt, bo ileż
                  można żyć na walizkach. Zwłaszcza gdy chce się założyć rodzinę i
                  mieć dzieci. Kolejny problem to idiotyczny obowiązek meldunkowy. Bez
                  stałego meldunku trudno jest w tym kraju żyć, a żeby mieć meldunek,
                  trzeba mieć akt własności.
                  • Gość: Niedobry Łukasz Re: takie haslo juz bylo IP: *.aster.pl 17.07.10, 14:45
                    > Tu nie chodzi o chłopskie pochodzenie, ale o brak mieszkań na
                    > wynajem. Dla mnie mieszkanie na wynajem to takie, w którym mogę
                    > mieszkać dotąd, dopóki będę chciał i/lub będzie mnie na nie stać. W
                    > Polsce wynajmowanie mieszkania oznacza siedzenie na szpilkach, bo w
                    > każdej chwili trzeba się spodziewać wypowiedzenia.

Nic nie wiesz w temacie i chrzanisz głupoty. Wynajmuję już 4-te mieszkanie i z
                    każdego rezygnowałem sam, tylko dlatego że np. przeprowadzałem się za pracą.
                    Każdy właściciel był spoko i pozwalał mi w chacie robić co chcę. Teraz np.
                    wynajmuję mieszkanie w Warszawie tuż przy stacji metra którego na pewno nikt mi
                    nie wypowie przez najbliższe 12 lat, gdyż to pewna kasiasta pani kupiła dla
                    swojego dziecka. Powielasz stereotypy, naprawdę chrzanisz głupoty.
                    • Gość: Kaczus (Tomek) Re: takie haslo juz bylo IP: 78.8.192.* 17.07.10, 15:03
                      Ma trochę racji. Bo są mieszkania rozsądne, ale jest ich dużo mniej niż
                      mogłoby być. Niestety ustawy o ochronie lokatorow poszly w niewlasciwym
                      kierunku....
                    • Gość: i ja tak samo Re: takie haslo juz bylo IP: *.chello.pl 17.07.10, 17:38
                      minimum przedmiotów,
                      maksimum mobilności,
                      w wynajmowaniu już jestem specjalistą ;)
              • bmc3i Re: takie haslo juz bylo 17.07.10, 01:45
                Gość portalu: BlackCrow napisał(a):

> rydzyk_fizyk napisał:
                > >
                > > No ale ich zdaniem liczy się tylko wysokość raty.
                >
                > Dokladnie. Na zasadzie teraz mnie stac to kupuje i kredyt pod korek.
                > Problem w tym, ze wlasnie w PL nie ma "normalnego" rynku najmu. No i
                > mamy co mamy.

A co to jest "normalny rynek najmu" i czym polski rynek najmu zasadniczo rozni
                sie od np. francuskiego, oprocz tego ze we Francji nikt nie wynajmie Ci
                mieszkania, jesli nie pokazesz mu swojej umowy o pracy, czy kontraktu, na
                odpowiednio dlugi okres...
                • Gość: Kaczus (Tomek) Re: takie haslo juz bylo IP: 78.8.192.* 17.07.10, 10:16
                  Nasz rynek różni się z wielu powodów... Przede wszystkim brakuje
                  właścicieli całych budynków, tych stać na to, żeby wynająć taniej i
                  nie robić problemów z mityxcznym wbiciem gwoździa w ścianę. Ci
                  posiadacze, którzy są mają rzucane kłody pod nogi, np problem z
                  pozbyciem się lokatorów niepłacących, często posiadają np 90%
                  kamienicy, współudziałowcem jest jednak gmina, która nie zgadza się na
                  remont obiektu, bo musiałaby partycypować w kosztach, a i nie zgadza
                  się na sprzedaż swoich 10%, bo tam ma lokatorów, którym musiałaby
                  znaleźć inne lokum...
                • mara571 normalny rynek najmu 17.07.10, 12:42
                  istnieje w Niemczech, Austrii, krajach skandynawskich, Holandii i we Francji. Nie istnieje w Hiszaanii.
                  Na wolnym rynku mozliwe jest wynajecie mieszkania od niewielkiego inwestora, osob posiadajacych jeden lub kilka kamienic czynszowych, od wiekszych firm posiadajacych tysiace mieszkan i od miasta. Czasami od spoldzielni mieszkaniowej.
                  Komunalne mieszkanie przyznawane jest rodzinom, ktorych dochod nie przekracza okreslonej sumy na osobe w ciagu roku. Czynsze w komunalnych mieszkaniach sa nizsze anizeli na wolnym rynku.
                  Problemem jest natomiast lokalizacja tych mieszkan, najczesciej w blokowiskach na skraju miast i etniczny sklad mieszkancow (bardzo wysoki udzial migrantow ze wszystkich krajow swiata) i na ogol kiepskie szkoly w okolicy.
                • mara571 w Niemczech tez 17.07.10, 12:49
                  ale mozna w razie braku umowy o prace isc do urzedu i poprosic o mieszkanie
                  socjalne.
              • black_halo Re: takie haslo juz bylo 17.07.10, 16:52
                Racja - cale mnostwo ludzi upiera sie, ze rata kredytu = wynajem ale
                to nieprawda. Niedawno przeliczala moja kolezanka, ktora upierala
                sie, ze cudzemu placic nie bedzie. Okazalo sie, ze rata kredytu w
                stolicy to by wyszlo ok. 2300 pln, plus czynsz - 400, oplaty kolejne
                200 czyli razem ok 3 tys. Wynajem ze wszystkim ladnego mieszkania to
                max. 2 tys czyli mozna 1 tys zaoszczedzic. Po trzech latach wynajmu
                ma sie 36 tys w kieszeni i o tyle wlasnie niejszy kredyt. Odsetki jak
                wiadomo to prawie drugie tyle czyli w ciagu 30 lat potencjalnie mozna
                zaoszczedzic jeszcze 30 tys placac mniejsze raty. Zakladajac, ze
                wynajmowalaby 15 lat moze zaoszczedzic cala gotowke a przy tym nie
                musi sie martwic co sie stanie jesli nagle straci prace bo raz, ze
                bedie miala oszczednosci a dwa, ze moze zmienic miejsce zamieszkania.
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: takie haslo juz bylo IP: 78.8.192.* 17.07.10, 10:10
            Mit... Tak było kilka lat temu, teraz już od dłuższego czasu taniej
            jest wynajmować...
        • Gość: br00net Skąd te 20 lat? IP: *.pruszcz.mm.pl 17.07.10, 00:28
          a nie np. 7 jak to próbuje pinokio.pl(gazeta.pl) wmówić
          albo nie 30 jak to kredyty są brane?
        • Gość: bmc3i Re: takie haslo juz bylo IP: *.fbx.proxad.net 17.07.10, 01:42
          mara571 napisała:

> wiesz gdzie? W USA. Czym sie skonczylo, przekonujemy sie na wlasnej skorze.
          > W normalnych krajach, gdzie banki na rynku mieszkaniowym prawie nie wystepuja

Moglbys napisac, jaki ktory to kraj jest taki "normalny"?

> 50% ludzi nie mieszka na swoim, ale na wynajetym: raz od tzw "kamienicznika" ra
          > z
          > od instytucji komunalnej.

> Czesc z nich po kilkunastu latach kupuje nieruchomosc. Najczesciej nie
          > mieszkanie ale dom lub segment.

Bardzo ciekawe informacje podajesz, ciekawsze i coraz ciekawsze...

> A z pewnoscia mlodzi ludzie nie zaczynaja swojego doroslego zycia od kupienia
          > mieszkania. W dzisiejszym swiecie trzeba byc mobilnym.
          > PS. Splata kredytu hipotecznego trwa jednak okolo 20 lat.
          • Gość: Pilot Re: takie haslo juz bylo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 06:58
            n.p. RFN, 60 % ludzi wynajmuje, a ceny nieruchmosci stoja w miejscu
            od 20 lat ( srednio liczac ). W Berlinie zach. w kamienicy
            mieszkanie mozna kupic juz za 50 000 Euro, a mimo tego az 70 %
            wynajmuje.
          • zjadaczkartofli Re: takie haslo juz bylo 17.07.10, 16:20
            > Moglbys napisac, jaki ktory to kraj jest taki "normalny"?

Proszę bardzo, wykres mówi sama za siebie:
            www.trystero.pl/wp-content/uploads/2009/05/banka-na-rynku-nieruchomosci-irl-uk-ger-us-esp.png
        • Gość: alojzy Re: takie haslo juz bylo IP: *.chello.pl 17.07.10, 10:14
          co ty porownujesz. jesli jest jakis kraj ze stac ludzi po kilkunastu latach
          wynajmowania i oszczedzania na kupno domu/segmentu to jedz tam czym predzej.
          poki co dotycza nas polskie realia wiec po co durne przyklady dajesz.

> Czesc z nich po kilkunastu latach kupuje nieruchomosc. Najczesciej nie
          > mieszkanie ale dom lub segment.
          • Gość: BlackCrow Re: takie haslo juz bylo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 11:04
            Gość portalu: alojzy napisał(a):

> co ty porownujesz. jesli jest jakis kraj ze stac ludzi po
            kilkunastu latach
            > wynajmowania i oszczedzania na kupno domu/segmentu to jedz tam czym
            predzej.
            > poki co dotycza nas polskie realia wiec po co durne przyklady
            dajesz.

Z tego co pamietam to Mara juz tam jest :P
          • mara571 juz jestem, ale na okreslony czas 17.07.10, 12:47
            i wynajmujemy na wolnym rynku.
            Wracamy na emeryturze do kraju, wiec nic nie kupujemy.
            Moze pomozemy dzieciom przy zakupie nieruchomosci, ale na razie one nie wiedza,
            gdzie osiada na stale i tez wynajmuja.
            Bausparvertrag maja juz od lat. A to wazne, jesli sie chce dostac kredyt ze
            stalym oprocentowaniem na 5 lub 10 lat i niska marza.
            • Gość: alojzy Re: juz jestem, ale na okreslony czas IP: *.chello.pl 17.07.10, 15:28
              czyli kolejny komentator zza wielkiej wody badz odry. taki kulturysta teoretyk.
              przyjedz pomieszkaj w nie swojej 2 pokojowej zapyzialej klitce za 1500
              miesiecznie + oplaty, a zobaczysz czy to takie fajne. ni ch* ciezkiego nie
              odlozysz po kilkunastu ladach na segment, chyba ze masz zarobki znacznie powyzej
              przecietnej. tu nie ma prostej decyzji mara, ale pogadac sobie i podoradzac z
              zagranicy oczywiscie mozesz...
              • Gość: Bonifac Re: juz jestem, ale na okreslony czas IP: *.chello.pl 17.07.10, 17:45
                ja mieszkam w Polsce i twierdzę to samo co *mara*,
                w tej chwili i przez następny rok nie ma sensu kupować.
                Za 1.5 bańka pęknie i wtedy będzie można się zastanowić.
                Wszystko to chłodna kalkulacja.
                Liczby nie kłamią.
              • mara571 nie teoretyk 17.07.10, 18:56
                moje pokolenie mialo ten sam a moze jeszcze wiekszy problem.
                Bo problemu mieszkaniowego nie rozwiazano ani w II RP, ani w PRL, ani w III RP. Czwarta obiecywala 3 mln mieszkan, ale trwala tylko 2 lata i zamiast 3 milionow moglo byc jedno za 3 mln.
                Gdybys czesciej wpadal na to forum mieszkaniowe, to bys lepiej wiedzial o czym i dlaczego pisze. I dlaczego ciagle sie pytam, gdzie ma mieszkac kasjerka z Biedronki ze swoim mezem kierowca MPK.
                Nie mam pojecia gdzie mieszkasz i jakie sa czynsze w twojej okolicy.
                Prawda jest taka, ze w wiekszych miastach mlodzi ludzie tez kupuja klatki w blokowiskach nazywane apartamentami, musza je wykonczyc i co miesiac myslec, jaki jest kurs franka. I tak przez nastepne 30 lat.
                Za Odra wynajmujemy, bo ciagle zmieniamy miejsce pracy, ale nie pracodawce. Taka moda, a jak chcesz dalej pracowac, to musisz byc mobilny.
    • Gość: Krakus Polacy kupują nowe mieszkania na potęgę IP: *.ip.netia.com.pl 16.07.10, 21:16
      Polacy kupują nowe mieszkania na potęgę.

Taki artykuł na głównej stronie dziś komentowałem, pisząc, że jednak nie kupują.

Nie wiedziałem, że mam taką siłę perswazji. :-))))))))))
      • Gość: Łukasz dokładnie też to czytałem IP: *.chello.pl 16.07.10, 22:32
        Mogli by przynajmniej trzymać się jednej linii a tu rano piszą, że
        mieszkania się sprzedają na potęgę a wieczór, że lipa nie handel.
        Najbardziej zaś bawi tłumaczenie "doświadczonego analityka", że
        sprzedaż mieszkań w największych miastach (tam operują deweloperzy)
        była słaba z powodu powodzi na wioskach i katastrofy u ruskich -
        mądrzejsze analizy to już są w prasie kobiecej
        • Gość: op Re: dokładnie też to czytałem IP: *.cable.smsnet.pl 17.07.10, 01:02
          chłopak z Bravo, z prezerwatywami u 15stek mu nie wyszło, bo za dużo
          dzieci dzieci się pojawiło to wziął się za analizę mieszkań
    • Gość: Krakus Zgubne skutki upałów IP: *.ip.netia.com.pl 16.07.10, 21:21
      Katarzyna Kuniewicz z REAS oczekuje, że deweloperzy wkrótce zdecydują się na znaczną przecenę mieszkań, które stoją gotowe od roku. - Nikt ich nie chce kupić, bo albo są duże, albo niefunkcjonalne - wyjaśnia Kuniewicz.

Komuś w redakcji upał dał się we znaki i nie wykasował niepoprawnych marketingowo fragmentów wypowiedzi przed wysłaniem artykułu do publikacji.
      • Gość: fiberoe Re: Zgubne skutki upałów IP: *.acn.waw.pl 16.07.10, 22:07
        Tej Pani należałoby podpowiedzieć, że poważną wadą budowanych w czasie
        bumu norek jest ich położenie. Ja to nazywam przestrzenią
        zdegradowaną. Widzę te kaniony z oknami a w dole płynie rzeka. Tylko
        nie z wodą a blachą na kółkach. I w takich warunkach ma być wychowane
        nowe pokolenie? Biedni ci ludzie będą.
        • Gość: mmj Re: Zgubne skutki upałów IP: *.fbx.proxad.net 17.07.10, 00:55
          Bezkresne pola to masz chlopie w Bieszczadach.

W wielkich miastach tylko chlopi ktorzy w socjalizmie nagle dorwali
          sie do wladzy dbali o obecnosc ogrodkow dzialkowych na Mokotowie czy
          innym Zoliborzu.

Miasto to zabudowa zwarta. Mzonki o ogrodach sa skutecznie zabijane
          przez ceny gruntow.
          • Gość: ras Re: Zgubne skutki upałów IP: *.perr.cable.virginmedia.com 17.07.10, 01:47

> Miasto to zabudowa zwarta. Mzonki o ogrodach sa skutecznie zabijane
            > przez ceny gruntow.

Przyjedź do Birmingham (tego UK), zobaczysz jak wygląda miasto.
          • Gość: aa Re: Zgubne skutki upałów IP: *.sotn.cable.ntl.com 17.07.10, 08:08
            widac ze propaganda komuny i dzisiejsza wbila ci do glowy ze w miescie musza byc
            tylko wielkoplytowce z mieszkankami
          • rydzyk_fizyk Re: Zgubne skutki upałów 17.07.10, 12:21
            Wysłałeś już swoje rady burmistrzowi Bloombergowi?
    • sselrats Ceny nie spadna tylko sprzedaz wzrosnie bo jest 16.07.10, 21:32
      wiekszy wybor i latwiej znalezc cos odpowiedniego.
    • 12jarek12 czekać ! nie kupować ! ceny mogą tylko spadać ! 16.07.10, 21:36
      czekać ! nie kupować ! ceny mogą tylko spadać !
      • Gość: Wielbłąd Manewry dewelopwerów IP: *.aster.pl 16.07.10, 21:50
        Latają agenci po mieście i sprzedają między sobą i małymi firmami jako
        krótkoterminowe inwestycje ma to sens dla co ładniejszych mieszkań, żeby im się
        przepływ linii kredytowych w bankach nie posypał? Co ma puste stać - wolą już
        dać zarobić drobnym inwestorom, aby przepływ gotówki był... Więc jeszcze pół
        roku rok pościemniają banki, że coś kapie. Ale łańcuszek tudzież piramidka się
        zacieśnia na szyjkach... Bo inwestorzy się kończą, a ci co raz zaryzykowali, to
        z takimi nerwami pozbyli się gorącego ziemniaczka po 7 za metr, że więcej nie
        wejdą w bajkę. I chyba już na reklamę w g też nie bałdzo z kaską? Bo szmaty nie
        kupuję, tylko na portal zaglądam?
        • Gość: mmj Re: Manewry dewelopwerów IP: *.fbx.proxad.net 17.07.10, 00:58
          Prawde mowisz.
          Rozmieszylo mnie zdanie, ze oto wracja na rynek mieszkania, ktorych
          sprzedaz "deweloperzy wstrzymali". Buhahahaha: byl horrendalnie
          drogi towar, ale pod lada lezal, a teraz wraca na rynek. Wczesniej
          nikt go sprzedac nie chcial. Sluzyl za dekoracje deweloperskich biur.
      • kxx1 Lepiej bym tego nie ujął :P 16.07.10, 22:51
        .
    • 5p-factory przeczekajmy developerów :-) 16.07.10, 22:07
      Słuchajcie Ziomale,
      Nie kupujcie teraz mieszkań, niech się szanowni developerzy zagotują i
      w.kur.wią jeszcze bardziej.
      Jak wytrzymacie to zobaczycie jakie będą ceny mieszkań latem 2011... :-)
      Z poważaniem,
      Ekspert ;-)
      • Gość: sky is the limit Re: przeczekajmy developerów :-) IP: *.pool.mediaWays.net 16.07.10, 22:17
        Oj nie jestem taki pewien bo jak sie deweloperka zdenerwuje to podniesie ceny o 50% moze wiecej?

Takze starym zwyczejem:
        Kto niee kupi mieszkania to przegra zycie (zycie dewelopera :))
        • Gość: kiki Re: przeczekajmy developerów :-) IP: *.acn.waw.pl 16.07.10, 22:24
          ciekawe wnioski: ludzie nie kupuja mieszkan z powodu katastrofy
          smoleńskiej. Tylko geniusz mógł na to wpasc....
          • Gość: ras Re: przeczekajmy developerów :-) IP: *.perr.cable.virginmedia.com 17.07.10, 01:54
            Gość portalu: kiki napisał(a):

> ciekawe wnioski: ludzie nie kupuja mieszkan z powodu katastrofy
            > smoleńskiej. Tylko geniusz mógł na to wpasc....

Część potencjalnych kupców mogła się przestraszyć że ruscy celowo strącili samolot prezydenta żeby sprowokować konflikt. Od podobnej historii się zaczęła wojna w Ruandzie w połowie lat 90-tych. Po usilnej akcji pod hasłem "plują nam w twarz ale udawajmy że deszcz pada" rozpoczętej na portalu gazeta.pl mniej więcej minutę po katastrofie i trwającej do teraz widmo wojny się nieco oddaliło.
      • fiberone Re: przeczekajmy developerów :-) 16.07.10, 22:23
        Z wytrzymaniem nie będzie problemu. Pracy coraz mniej. Kto miał kupić,
        kiedy panował powszechny amok to już kupił. Teraz ludzie otrzeźwieli.
        Młodzi jeszcze trochę posiedzą i będą powoli ciurkać na zachód. Tym
        razem już z biletem w jedną stronę. Dotyczy to szczególnie najlepiej
        wyksztzłconych czyli najlepszych klientów.
    • Gość: ag Ależ spokojnie, za kilka dni ukaże się "analiza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 22:41
      Ależ spokojnie, za kilka dni ukaże się "analiza" pewnej bardzo tutaj
      lansowanej agencji nieruchomości i będzie w niej czarno na białym:
      "Kupujcie bo zabraknie i zdrożeje!"
      Po prostu w sobotni gorący wieczór ktoś się zagapił i poszedł
      tekst "nie po linii".
    • Gość: polo "stopniała"???? IP: *.147.200.155.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.07.10, 22:47
      "W stolicy ich średnia cena stopniała w ciągu trzech miesięcy z 7,7 tys. do
      7,6 tys. zł za metr."

Napisałbym co najwyżej "drgnęła"..
      • Gość: jolka34lodz Re: "stopniała"???? IP: *.4web.pl 17.07.10, 13:04
        tez jestem zszokowana tym niezwykłym spadkiem cen.
        to ci dopiero okazja sie nadarza !
    • Gość: br00net Anty reklama REAS i innych IP: *.pruszcz.mm.pl 16.07.10, 22:51
      "Ten doświadczony analityk przyznaje, że trudno jest mu jednoznacznie uzasadnić
      tę sytuację. Nie wyklucza on, że Polacy odłożyli decyzję o zakupie mieszkania na
      skutek wydarzeń, które miały miejsce w naszym kraju między kwietniem a czerwcem:
      katastrofy smoleńskiej, powodzi i wyborów prezydenckich"
      buhahaha Boże ludzie!!!! oni chcą być doradcami finansowymi?
      ja jakbym miał takiego analityka we swojej firmie, to po pierwsze bym go
      wyje..., po drugie wyjeb... bym osobę która rekrutowała tego analityka, po
      trzecie bym w zaparte szedł że HR-owiec który zatrudnił tego analityka to tak
      przez przypadek u nas był, że jakimś cudem przeszedł przez nasze sito
      rekrutacyjne i dlatego taki ćwok analityk u nas pracował ale teraz po wywaleniu
      jego i jeszcze paru innych jest już ok w naszej firmie doradczej, i że warto u
      nas zasięgać opinii o finansach,
      ale to by było w porządnej firmie prowadzonej przeze mnie :)
    • spider78 Mamy więcej mieszkań, ale sprzedaż nie wzrosła.... 16.07.10, 22:54
      Szanowni redaktorzy GW chyba są już osamotnieni w naganianiu na kupno
      "apartamenta 45m " za jedyne 300 tysi. Gdzie się podział rumun_naganiator i
      inni? Jakie jeszcze debilne wytłumaczenie wymyślą na totalny zastój w
      nieruchomościach? Sezon polowań na jelonki się skończył, im szybciej
      deweloperzy i "ynwestorzy" to zrozumieją tym lepiej dla nich.
    • Gość: x Mamy więcej mieszkań, ale sprzedaż nie wzrosła.... IP: 78.158.102.* 16.07.10, 23:46
      taaaa odlozyli ze wzgledu na smolensk, wybory, powodz, taaaaaaa a moze ze
      wzgledu na zbyt wysokie ceny??
    • Gość: Sraka Mamy więcej mieszkań, ale sprzedaż nie wzrosła.... IP: *.138.246.94.ip4.artcom.pl 16.07.10, 23:53
      Ten doswiadczony analityk jest ... tu wpisz dowolne slowo.Kompromitacja,ludzie,gdzie ja zyje?
    • Gość: Sraka Mamy więcej mieszkań, ale sprzedaż nie wzrosła.... IP: *.138.246.94.ip4.artcom.pl 16.07.10, 23:56
      Warto zapamietac firme REAS,zatrudnia tak wspanialych analitykow.Dodam tylko,ze czeresnie tego roku bardzo drogie,z tego powodu nie kupie nowego mieszkania.Moja analiza jest za darmo dla REAS.
      • Gość: ośmiornica Paul Re: Mamy więcej mieszkań, ale sprzedaż nie wzrosł IP: *.acn.waw.pl 17.07.10, 00:54
        w kwietniu nie kupowali, bo Smoleńsk,
        w maju i w czerwcu - powodzie,
        w lipcu i w sierpniu nie kupią, bo upały,
        we wrześniu bo planowane manewry Marynarki Wojennej Republiki
        Czeskiej na Bałtyku i zagrożenie atakiem rekina ludojada w zatoce
        puckiej,
        w październiku erupcja gazu z łupków,
        w listopadzie nie kupią bo przyjdą mrozy ,
        w.....projekcja mi się urwała.
        Podsumowując, czarno widzę przyszłość branży deweloperskiej.
        Za tydzień następna projekcja tzn. analiza, gratis.
    • Gość: tt Mamy więcej mieszkań, ale sprzedaż nie wzrosła.... IP: *.uddi.cable.virginmedia.com 17.07.10, 00:11
      rany, w ciagu 3 miesiecy cena metra spadla az o 100 zl. i z czego ci biedni
      developerzy beda zyli. nikt nie docenia ich poswiecenia i heroizmu dla narodu
      i panstwa.polskim zwyczajem wnioskuje o powolanie sejmowej komisji lub
      ogloszenie 3 dniowej zaloby narodowej .nie , ja tego zadam.
    • Gość: xx Mamy więcej mieszkań, ale sprzedaż nie wzrosła.... IP: *.home.aster.pl 17.07.10, 01:51
      >>> Nie wyklucza on, że Polacy odłożyli decyzję o zakupie mieszkania
      >>> na skutek wydarzeń, które miały miejsce w naszym kraju między
      >>> kwietniem a czerwcem: katastrofy smoleńskiej, powodzi i wyborów
      >>> prezydenckich. Poza tym rozpatrywanie wniosków kredytowych
      >>> mogło się wydłużyć.

Oczywiście - przez żałobę po katastrofie wydłużyło się rozpatrywanie wniosków
      kredytowych - bo wszyscy na kolanach w banku chodzili.

No i - oczywiście - ze względu na wybory - wielu zainteresowanych mieszkaniem
      - odłożyło decyzje o zakupie mieszkania. Bo przecież musieli się zastanawiać,
      na kogo głosować a nie myśleć o kupowaniu mieszkania...

A ja mam swoją teorię - Polacy nie kupowali mieszkań ze względu na żałobę, że
      Polska nie pojechała do RPA. I wszyscy czekali na te mistrzostwa - oczywiście
      wstrzymując się z zakupem mieszkania...
      • rooboy e sprzedaż nie wzrosł 17.07.10, 02:39
        tak sobie czytam te wypowiedzi krytykujace analityka i zastanawiam sie, skad sie
        biora... facet ma racje... trzy wymienione przez niego zdarzenia spowodowaly
        odejscie od stanu stabilnosci i przewidywalnosci najblizszej przyszlosci, a
        wlasnie wowczas ludzie powstrzymuja sie od podejmowania decyzji o tak daleko
        idacych skutkach... btw. oprocz krytyki analityka nikt nie zaproponowal
        alternatywnego wytlumaczenia... ale to typowo polskie - skrytykowac i tyle...
        jesli ten analityk jest taki glupi, to podajcie swoje przyczyny spadku
        sprzedazy, moze sie okazac, ze jestescie jeszcze bardziej glupi niz ten analityk...
        • Gość: kupiec Re: e sprzedaż nie wzrosł IP: *.tmodns.net 17.07.10, 05:35
          Powod pierwszy I najwazniejszy: bo drogo. Powod drugi, ktory jest z
          pierwszym powiazny: trudniej kredyt dostac. I ostatni powod, bardziej
          anegdotyczny: ludziom spadly rozowe okulary I przestali zakladac, ze
          praca jest zawsze a pensja rosnie co chwila. Jak sie okazalo, ze prace
          latwo stracic I nie tak latwo dostac nowa, to skutecznie to ostudzilo
          zapaly brania duzych kredytow.

Takie wytlumacenie moze byc?
          • Gość: majtek Re: e sprzedaż nie wzrosł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 06:51
            Rozważam kupno barki z adaptacją na mieszkanie.Myslę iz miałbym
            metraz duzego domu na różnych poziomach z wieloma tarasami tylko
            problemem byłby jak sadzę stały meldunek i czeste powodzie w miescie
            Wrocław.
            • Gość: beata Re: e sprzedaż nie wzrosł IP: *.centertel.pl 17.07.10, 07:54
              Niech zaczną budować normalne mieszkania, a nie 100 m2, ale tylko
              dwa pokoje z aneksem kuchennym. Ja chciałabym 3 pokoje 70m2 (nie
              znajde takiego)
              • Gość: mieszkaniec Re: e sprzedaż nie wzrosł IP: *.chello.pl 17.07.10, 09:23
                Dokładnie. Sam rozglądam się za mieszkaniem ok. 70-90m2 z czterema pokojami.
                Rzadko czegoś takiego uświadczysz. Najczęściej to 55-metrowe mieszkania
                dwupokojowe. Po co mi dwa duże pokoje, w tym aneks kuchenny?
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: e sprzedaż nie wzrosł IP: 78.8.192.* 17.07.10, 11:04
          Jak nie dał - przecież taki przebieg wypadków był przewidywany od
          dawna.... Więc po co mieli powtarzać... Jelonki jedni są zakredytowani,
          pozostali nie mają zdolności. Ci co mają i chcą kupić, nie akceptują
          cen na tym poziomie, bo mają pieniądze i wiedzą ile one kosztują, więc
          nie wydają ich tak jak kredytowe jelonki, które musiały brać na 130%
          wartości mieszkania, by móc je kupić.
    • Gość: kolo Re: Mamy więcej mieszkań, ale sprzedaż nie wzrosł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 08:47
      ładne mieszkania będą szybko znikały z rynku,
      nawet jak będą kosztowały 29% więcej od średniej z danego obszaru
      to co jest na rynku to poprzebierane ochłapy
      od roku szukam i albo ściana w ścianę albo z handlówkami na dole albo bez szkoły
      i przeczkola jak na miasteczku wilanów albo słaby dojazd albo kubatura budynku
      to 5x taka jak obecnie mieszkam w 10piętrowcu który ma 65mieskzań który przy
      nowych jest kameralny bo potrafią mieć w budynku po 250,
      • Gość: Ala Re: Mamy więcej mieszkań, ale sprzedaż nie wzrosł IP: *.wroclaw.vectranet.pl 17.07.10, 09:08
        A ja kupię - kupię nówkę w centrum Wrocka, ale za nie więcej niż max. 5000 metr.
        Czas mam, poczekam.. :)))
        • Gość: ramzes Re: Mamy więcej mieszkań, ale sprzedaż nie wzrosł IP: 77.242.236.* 17.07.10, 10:59
          wspolczuje ludziom ktorzy mieszkaja w miastach powyzej 200tys... BO
          CENY MIESZKAN SA WYSOKIE POPROSTU zas zarobki są NORMALNE......

innym słowy SZAŁU NIE MA ...

przykład od znajomego z Gorzowa ?!

Gorzow Wlkp. - 125tys mieszkancow - mieszkania dev stan od 2800 do 3200 zl w tym
          kuchnia gratis itd itd itd

• Gość: Ja Re: Mamy więcej mieszkań, ale sprzedaż nie wzrosł IP: 91.211.84.* 17.07.10, 17:36
        Tak, "przeczkola" - głąbie bez szkoły, wróć do przedszkola i najpierw naucz się
        pisać a potem pisz brednie, że szukasz mieszkania.
    • Gość: fatboy Mamy więcej mieszkań, ale sprzedaż nie wzrosła.... IP: *.centertel.pl 17.07.10, 12:31
      Najlepsze są statystki z atykułu: "w 2003 r. przeciętna pensja mieszkańca
      Warszawy pozwalała mu kupić 0,9 m kw. mieszkania, a obecnie - ok. 0,6 m kw"
      Podobno społeczeństwo się bogaci, ma życ w lepszych bardziej komfortowych
      warunkach.
      Wyglada jednak na to że jedni się bogaca, ale kosztem reszty. Ja poczekam
      jeszcze kilka lat, mam czas.
    • ulanzalasem Mamy więcej mieszkań, ale sprzedaż nie wzrosła.... 17.07.10, 12:41
      Ceny w stosunku do zarobków (minimalnej i średniej) są chore ;)
    • Gość: Niedobry Łukasz Mamy więcej mieszkań, ale sprzedaż nie wzrosła.... IP: *.aster.pl 17.07.10, 14:18
      Przecież do jasnej... anielki wczoraj był w tym samym miejscu artykuł że
      kupujemy mieszkania jak po**bani.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka