Gość: oficerfsb Wieloletni Plan Finansowy - PAP dotarł do założeń IP: *.2.8.95.tvksmp.pl 06.08.10, 14:00 Żenada. Jak się nie zreflektują, to paszoł won. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptak dlaczego nie ma cięć w biurokracji ? IP: *.chello.pl 06.08.10, 14:47 po pierwsze wywalić na zbity pysk 90% urzędasów Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 zapomnij 06.08.10, 14:52 to skądinąd najlepszy elektorat, zdyscyplinowany, czesto ze styropianem zamiast mózgu zapatrzony w swych idoli, którzy im suto płaca z nieswoich pieniędzy. To także pretorianie trzymający za pysk tę część społeczeństwa, która ciężko pracuje na caly ten bajzel. Zaklęty krąg. dlatego też nie licz na masowe protesty społeczne, ponieważ praktycznie prawie co drugi zatrudniony to beneficjent budżetu, który rozumie tylko kilka słów: indeksacja, rewaloryzacja, premia, nagroda, trzynastka itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stef Wieloletni Plan Finansowy - PAP dotarł do założeń IP: *.tktelekom.pl 06.08.10, 14:04 Piękny ten plan .. taki optymistyczny .. nasz tusku kochany. Pkb rosnie bezrobocie spada inflacja też spada. Żyć nie umierać władzo nasza jedyna. Ci tu podatki podnoszą a banda debili o krzyż się kłóci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bren Wieloletni Plan Finansowy - PAP dotarł do założeń IP: *.galt.com.pl 06.08.10, 14:05 dymisja panowie, dymisja... Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Wieloletni Plan Finansowy - PAP dotarł do zał 06.08.10, 14:11 kurcze... kiełbasa wyborcza się zaczyna. Tylko, że w ten sposób PO straci swój elektorat... i raczej nie zyska PISuarowego. Ja nie wiem na kogo w tej chwili należałoby głosować. Straciłem już nadzieję, że w polityce są ludzie rozsądni, którzy chcą coś zrobić. Niedługo trzeba będzie zacząć głosować nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Wieloletni Plan Finansowy - PAP dotarł do zał 06.08.10, 14:14 Tak ... bezrobocie będzie spadać bo intensywnie rozwijamy przemysł ... powstają nowe huty, stocznie i elektrownie. Szkoda, że GW nie podaje zadłużenia w liczbach a nie w procentach do jakiegoś wirtualnego miernika. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Wieloletni Plan Finansowy - PAP dotarł do założeń 06.08.10, 14:16 Obciążenia obywatela sięgają nie 19 czy 23%, a od 70 do 90% ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Wieloletni Plan Finansowy - PAP dotarł do zał 06.08.10, 15:37 ulanzalasem napisała: > Obciążenia obywatela sięgają nie 19 czy 23%, a od 70 do 90% ;) Trzeba być niezłym demagogiem, żeby obciążenia podatkami i składkami liczyć od tego co zostaje! Według Twojej metodologii, to Duńczycy płacą ponad 100% "podatków". Skłądka na ZUS to nie podatek, a odkładanie na starość. Wprawdzie mężczyźni są nieco poszkodowani, ale ogromna większość kobiet odbiera w postaci emerytur (albo rent wdowich) znacznie więcej niż same włożyły do "worka" ZUS - owskiego przez całe życie. Nie mam siły tego dowodzić, bo natężenie złej woli u beneficjentów ZUS w zrozumieniu czym może być i czym jest system emerytalny jest niesamowite. Ja przepracowałem 48 lat w szkolnictwie wyższym. Zarabiałem nieźle i sporo płaciłem na ZUS. Mam lat 70 i emeryturę netto 4100 pln. Jeśli pożyję statystyczne (dla mojego wieku) 12 lat odbiorę około 75% tego co włożyłem. Ale jestem tym w pełni usatysfakcjonowany. Gdy okażę się długowieczny, to zyskam. Gromadząc prywartnie oszczędności (gdyby ZUS nie był funkcjonował) stracił bym najpierw wszystko zarobione do roku 1990, potem inflacja by zżerała, a tym co zostało nie wiedział bym jak gospodarować. Na ile lat rozłożyć zjadanie tych oszczędności (tylko wielka, nieosiągalna dla zwykłego zjadacza chleba, kwota pozwala żyć z procentów i zostawić kapitał spadkobiercom), by w wypadku długiego życia nie zostać bez środków? Pewnie rozkładał bym to na lat nie 12 a 20 czy nawet 25 (trafiają się wszak 95 latkowie!). Żył bym więc nędznie i umarł zostawiając znaczną kwotę niewykorzystaną. No ale kobieta (jeszcze niedawno) przechodząca na emeryturę w wieku 55 lat po 30 latach pracy i żyjąca JESZCZE potem (statystyczne) 28, czyli prawie drugie tyle, składała 20% a odbiera w równym czasie 60% albo 70% ostatniej płacy. A trzeba pamiętać, że owe 20% płaciła gdy pensja w Polsce to było 20$. Teraz jest 1000$ i od takiej pensji oblicza się emeryturę. Jest to system waloryzacji wspaniały, nieosiągalny w systemach kapitałowych. To jak ma ZUS nie zbankrutować? A ludziom ciągle mało! Zwłaszcza kobiety powinny milczeć w sprawach emerytalnych. Bo mają ZA DOBRZE!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Wieloletni Plan Finansowy - PAP dotarł do zał IP: 94.75.114.* 06.08.10, 15:50 Kolego. 1.) Dzisiejsi 20,30-latkowie nie będą mieli EMERYTUR W OGÓLE. Dotarło? Dla nich to jest podatek bo nic z niego nie będą mieli. Ten system emerytur jest nie do utrzymania. 2) OFE jest de facto podatkiem, bo wyrok sądu najwyższego spowodował, że uznano, że jest to kasa państwa i ludziom nic do niej. 3) Kreowanie inflacji jest możliwe w systemie opartym o "fiat money", pieniądze wirtualne nie powiązane z jakimikolwiek wartościami i to jest robione CELOWO. Chrzanienie o tym, że ceny wzrastają bo ci źli spekulanci podnoszą ceny włóż między bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r0nin81 Re: Wieloletni Plan Finansowy - PAP dotarł do zał IP: 192.156.102.* 06.08.10, 15:59 tylko niewielka korekta nie "fiat money" tylko "flat money" czyli płaski (lub jak kto woli pusty) pieniądz nie powiązany z żadną fizyczną wartością... ale ja też się zgadzam że inflacja jest napędzana wirtualnie tworzonym pieniądzem ("kreowaniem" pieniądza przez banki przy kredytach) i dodrukiem kasy przez państwo ... jeżeli jakiś 20-30 latek uważa że dostanie emeryturę to życzę powodzenia szanse są bardzo bardzo niewielkie... Odpowiedz Link Zgłoś
waku69 Re: Wieloletni Plan Finansowy - PAP dotarł do zał 06.08.10, 16:00 wiem czym jest system emerytaln i wiem ze nie nalezy go zaliczac do podatków (mimo ze jest obowiazkowy) tylko traktowac jako forme oszczedzania. natomiast to co pozostaje jest wielokrotnie opodatkowane, pit, vat, akcyzy. prawdopodobnie o tym mmyslał ulanzalasem. odszedles prawdopodobnie w dobrym dla siebie momencie gdy masz taka emeryture. ja przepracowalem do tej pory 25 latek, zarobki zawsze ocieraly sie o co najmniej 2 srednie krajowe, wszystkie udokumentowane, lata skladkowe. mam przepracowac jeszcze kolejne 25 latek. dostalem z zusu powiasteke i tam bylo ze jesli przepracuje nastepne l;ata i nie bede placil nizszych skladek przez caly ten czas to dostane ok 1100 brutto. na ofe specjalnie nie licze, tam moze byc roznie. wiec...dla mnie w tym momencie zus i ofe jest niepotrzebnym obciazeniem gdzyz z do tej pory wplaconymi pieniedzmi wiedzialbym co zrobiic (sa rozne formy oszczedzania i inwestowania) wszystko zalezy od tego kiedy przeszedles na emeryture. byly lata lepsze i gorsze do wyliczenia emerytury i czasem oplacalo sie popracowac troche dluzej. znak takie przypadki, nawet w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwww Re: Wieloletni Plan Finansowy - PAP dotarł do zał IP: *.dclient.hispeed.ch 06.08.10, 17:29 Ja przepracowałem 48 lat w szkolnictwie wyższym. Zarabiałem nieźle i sporo płaciłem na ZUS. Mam lat 70 Zaczales pracowac w szkolnictwie wyzszym w wieku 20 lat? Jako sprzatacz czy operator stolowki? Teraz policz ile mialbys emerytury jakbys to co placiles na ZUS inwestowal chocby na 2% powyzej inflacji. To, ze dostajesz 75% tego co wplaciles to poracha bo powinienes dostac wiele powyzej jesli te pieniadze bylyby inwestowane. Odpowiedz Link Zgłoś
talent3004 Wieloletni Plan Finansowy - PAP dotarł do założeń 06.08.10, 14:18 a episkopat plan poparl czy sie wstrzymuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Wieloletni Plan Finansowy - PAP dotarł do zał IP: 213.17.245.* 06.08.10, 14:22 Ale na świątynię opatrzności pewno starczy pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Jeżeli PiS obnizy podatki to ! 06.08.10, 14:24 Wszędzie na placach ludzie postawią krzyże :) Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Goebbels mógłby im buty czyścić... 06.08.10, 14:29 Wszystko bardzo ładnie i pięknie. A rudy mesjasz temu błogosławi jak biblijny patriarcha. Tylko co będzie z dziurą ZUS-u, która rozszerza się jak rozklapiocha starej q...qy? Przybłęda bez peselu bredzi coś o zmniejszaniu deficytu czyli automatycznie potwierdza, że kraj BĘDZIE się zadłużał dalej i to ostro. W Polsce każdego dnia zatrudnia się prawie 108 NOWYCH urzędasów - koszt każdego to min. 50 tysięcy rocznie. kto na to wszystko zapracuje? przez litość nawet nie wspominam, że w połowie przyszłego roku setki tysięcy Polaków będzie szturmować niemiecki i austriacki rynek pracy - TAM będą pracować i płacić składki. Fakt, część z nich przyśle tu zarobioną kasę i ja wyda, co wspomoże ten mityczny popyt wewnętrzny, na myśl o którym Donek ma mokro w slipach. Tylko że będzie to efekt krótkotrwały, bo część ludzi zostanie tam na zawsze - jesli ktoś poczuje co to życie w normalnym kraju za żadne skarby nie będzie chciał wrócić do polskiej kloaki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indiced Ludzie Chcą Reform! IP: 77.223.202.* 06.08.10, 14:30 Nie jesteśmy głupim narodem, wiemy, że bez reform, budżet Polski,nie wyjdzie na prostą. To są jedynie półśrodki które nie rozwiązują realnych problemów! Odpowiedz Link Zgłoś
waku69 bla, bla, bla 06.08.10, 14:30 jak mawiał mój ojciec - "skonczyly sie przyjemnosci, zaczynaja sie ciaze" rzad potrzebuje pieniedzy, kazdych i z kazdego zrodelka. na razie jeszcze nie wiemy na co i ile tak naprawde. ale to kwestia czasu. raczej szybko sie dowiemy. nie zdziwie sie jesli pomysl zawieszenia wpłat do ofe proponowany przez Fedak przejdzie. tylko teraz moze przejsc. nie oszukujmy sie. czy ofe, czy zus i tak emerytury beda co najmniej kiepskie o ile wogole jakies beda. nie ma co szukac teraz winnych. rzad powinien wziac sie do pracy, przedstawic konkretne plany i zaczac niezbedne oszczednosci. ten plan ogólnikowy jakiś bardzo. wpływy wzrosną ale wydatki takze? z czego te niby wplywy beda? z amrozenia placy w administracji i budzetowce? przeniesieniu pieniedzy z ofe do zus? podniesieniu podatkow (nb i tak juz dosc wysokich) i wyprodukowaniu nowych? co zreszta jest zapisane... kto bedzie placil te podatki? bezrobotni ktorych coraz wiecej? co jest jeszcze do sprzedania? jakos malo konkretow. a byly ponoc szuflady pelne ustaw oraz gotowe plany uzdrowienia panstwa. okazuje sie, ze krol jest nagi. przepraszam, nie król - to co saba reprezentuje wladza, to co mowia i robia...cóż do roli blazna co najwyzej ich sprowadza... ...o ile nie do roli glupka wioskowego. i nas przy okazji Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: bla, bla, bla 06.08.10, 14:45 głupek wioskowy czasem kieruje się jakimiś mądrościami ludowymi które pozwalają mu przeżyć, tu nawet nie wiem czy to by się znalazło :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaja Re: bla, bla, bla IP: 81.210.85.* 06.08.10, 14:50 pewnie chodzilo o peioratywne znaczenie glupka... ale fak, lepiej by bylo napisac: duren, idiota, debil. kretyn imbecyl...stopniowac w zaleznosci od pomyslow "wadzuni" Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: bla, bla, bla 06.08.10, 15:29 wiem, emotkę chyba powinienem inną wsadzić tam :D Niemniej podtrzymuję to że głupki wsiowe postępują czasem bardziej racjonalnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stef Wieloletni Plan Finansowy - PAP dotarł do założeń IP: *.tktelekom.pl 06.08.10, 14:40 Useful idiots... chyba tak wypadało ich nazwać.. Zadłużą nas na potęgę w banksterskich ponadnarodowych organizacjach i niewolnictwo jak malowane. Podatki nigdy już nie spadną .. taka jest smutna rzeczywistość. Tylko jeden kierunek nas czeka .. zawsze w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd e tammm planu nie bedzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.10, 14:41 plan nie wypali bo kot Kaczyńskiego wylinieje i GW poda to jako powód że Tuskowi nie wyszło i jazda na Kaczora!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaja przykre ale prawdziwe IP: 81.210.85.* 06.08.10, 14:47 niestety, ale obawiam sie ze takie tlumaczenia takze moga sie zdarzyc. skoro podwyzka podatkow ma spowodowac spadek cen... a ludkowie to kupuja cale cyrki medialne, krzyze, kogo zaprosili, kogo nie, kto byl a kto sie wypial, komisje, mniejsze lub wieksze spektakle to tylko mydlenie oczu i odsuwanie w czasie odpowiedzi na pytania zasadnicze: -jaki jest prawdziwy stan gospodarki i finansow panstwa? -jaki plan poprawy tego stanu ma rza premiera"słupków"tuska? bo ten plan co to niby go przedstawili nie zawiera zbyt wielu konkretow "złej baletnicy przeszkadza rabek spodnicy" - i tej wersji sie bede trzymal Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Wieloletni Plan Finansowy - PAP dotarł do zał 06.08.10, 14:44 PO planuje wieloletni, stały i systemetyczny wzrost. Podatków... Odpowiedz Link Zgłoś
sir_fred Wieloletni Plan Finansowy - PAP dotarł do założeń 06.08.10, 14:51 Co wg rudego kłamcy znaczy "stać nas na to"? Skoro musi podnieść podatki, to znaczy, że nas nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaja jak Wy nic nie rozumiecie IP: 81.210.85.* 06.08.10, 14:56 jak to co to znaczy? mówiąc nas miał na myśli społeczenstwo...w domyśle was czyli nas przeca premier zawsze mówił "my" myslac o nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaja natychmiast NOBLA IP: 81.210.85.* 06.08.10, 14:59 nobla za ten plan oraz pomysly dla aFE-dak, D"slupki" Tuska, Vinca "z ziemi obcej do wadzy" i calego peło. barak dostal a jeszcze nic nie zrobił. ci sie maja juz czym pochwalic, maja juz obszerny dorobek tf-urczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gori Wieloletni Plan leczenia złamania IP: *.ip.netia.com.pl 06.08.10, 15:01 maścią na komary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Wieloletni Plan Finansowy - PAP dotarł do założeń IP: *.jmdi.pl 06.08.10, 15:02 Poprzez podwyzke podatkow ludzie beda unikali ich placenia, wplynie mniej pieniedzy do budzetu niz zaklada nasz cudotworca oraz spadnie popyt na produkty objete podwyzka vatu, co spowoduje zmniejszenie sprzedazy tych produktow, czyli do budzetu wplynie mniej pieniedzy z podatkow mimo ich podwyzki. Kiedy beda mniejsze wplywy pieniedzy z podatkow do budzetu niz przewidywal ognistowlosy to zacznie sie wielkie sciganie przedsiebiorcow przez urzednikow skarbowych. Obywatele beda czuli sie osaczeni przez państwo co prawdopodobnie doprowadzi do zmian w rzadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
waku69 chyba sie wadza znudzila? 06.08.10, 15:09 znudzila sie wladza lub przerosla co poniektorych? po takich ruchach sznse na dobry wynik wyborczy maleja. moze o to chodzi? teraz sie nachapac, poustawiac (ciekawe czy gajowy przytuli wierchszke po w kancelarii prezia jakby co?) dotrwac do wyborów i zostawic to bagno nastepcom a samemu przeczekac? nastepna ekipa dopiero bedzie miala przej.... a moze zrobic panom z po brzydka niespodzianke i ich wybrac na nastepna kadencje? tak z czystej ludzkiej zlosliwosci....:] juz niewiele i tak jest do spieprzenia w tym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx To uciskany naród który zapłaci 23% VAT żyje w cię IP: 84.38.22.* 06.08.10, 15:12 To uciskany naród który zapłaci 23% VAT żyje w ciękich warunkach Tusku! Odpowiedz Link Zgłoś
waku69 to tylko dobrze wyglada na papierze 06.08.10, 15:20 u mnie we firmie pryncypal zapowiedzial ciecia plac aby nie podwyzszac cen. bedzie mniejsza marza/narzut wiec firma mniej zarobi (uwaga - wyplata szefa tez jest uzalezniona od marzy, to sie bilansuje) czyli jak to bedzie wyglądało? mniej zarobie, mniej kupie, mniej zapłace różnych danin (pit, vat - bo mniej konsumuje, zusy etc) ilu pracodawców tak zrobi? a ilu poprostu pozwalnia ludzi? i gdzie te wieksze wpływy z podatków? no chyba ze w myśl zasady "geniusza finansów" - podwyzka podatku vat spowoduje spadek cen... zal mi tylko mlodych, zdolnych, wyksztalconych wyborcow pelo co to maja dozywotnie kredyty do splacenia... to co teraz sie dzieje dotknie dokladnie wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: to tylko dobrze wyglada na papierze 06.08.10, 15:46 młodych, zdolnych i wykształconych proszę w cudzysłów bo mam pewne obiekcje czy oni aby na pewno tacy zdolni i wykształceni (młodzi pewnie tak skoro twarze PO mało kojarzą) czy tylko im wmówiono że tacy bedą jak zagłosują na PO Odpowiedz Link Zgłoś
waku69 Re: to tylko dobrze wyglada na papierze 06.08.10, 16:02 :D, oczywiscie, moj blad...dzieki za uwage, na przyszlosc bede staranniejszy :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Pare suchych faktow o dlugu publicznym... IP: *.emea.ibm.com 06.08.10, 16:13 W 2002 roku dług publiczny Polski wynosił 352,6 mld zł W 2003 roku dług publiczny Polski wynosił 408,6 mld zł W 2005 roku dług publiczny Polski wynosił 440,0 mld zł W 2006 roku dług publiczny Polski wynosił 505,0 mld zł W 2007 roku dług publiczny Polski wynosił 527,4 mld zł Na koniec roku 2008 polski dług publiczny wynosił ok. 595 mld zł i zbliżał się do granicy 50 proc. PKB. W styczniu 2009 roku dług skarbu państwa wynosił 583,9 mld zł, z czego zagraniczny 209,7 mld zł. W kwietniu 2010 roku dług skarbu państwa wynosił 644 mld zł. Według Instytutu Sobieskiego rzeczywista wartość zadłużenia Polski obliczana metodą memoriałową przekracza 200% PKB. Według Janusza Jabłonowskiego (NBP) realne zadłużenie obejmuje takie składniki jak zaległe płatności w systemie ochrony zdrowia czy ubezpieczeń społecznych i w 2010 roku wynosi 220% PKB czyli ok. 3 biliony zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet to istnieje jakiś plan? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.10, 15:32 ja mam wrażenie że działają po omacku Odpowiedz Link Zgłoś
waku69 Re: to istnieje jakiś plan? 06.08.10, 16:07 bo to taki plan ufo, moze byc yeti ponoc niektorzy widzieli ale wielu wierzy Odpowiedz Link Zgłoś
waku69 Re: to istnieje jakiś plan? 06.08.10, 16:24 ten plan to coś jak ufo lub yeti kilku widziało, wielu wierzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Wieloletni Plan Finansowy? To chyba kpina???!!!!!! IP: *.emea.ibm.com 06.08.10, 15:33 Jedynym "konkretem" w calym tym steku bzdur autorstwa Tuska i Spolki z PO/PSL jest podwyzka stawek VAT. Reszta to sa tylko zalozenia lub pobozne zyczenia. To jest chyba jaks bzdura. A gdzie jest rzeczywsita reforma wydatkow publicznych (reforma KRUS, likwidacja przywilejow branzowych, podwyzszenie wieku emerytalnego)??? Gdzie to do cholery jest??? Zachecam wszystkich do lektury raportu Janusza Jablonowskiego i Christopha Mullera "A fiscal outlook for Poland using Generational Accounts". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Plan Finansowy a dlug publiczny!Tusku, mow prawde IP: *.emea.ibm.com 06.08.10, 16:05 W 2002 roku dług publiczny Polski wynosił 352,6 mld zł W 2003 roku dług publiczny Polski wynosił 408,6 mld zł W 2005 roku dług publiczny Polski wynosił 440,0 mld zł W 2006 roku dług publiczny Polski wynosił 505,0 mld zł W 2007 roku dług publiczny Polski wynosił 527,4 mld zł Na koniec roku 2008 polski dług publiczny wynosił ok. 595 mld zł i zbliżał się do granicy 50 proc. PKB. W styczniu 2009 roku dług skarbu państwa wynosił 583,9 mld zł, z czego zagraniczny 209,7 mld zł. W kwietniu 2010 roku dług skarbu państwa wynosił 644 mld zł. W 2009 roku Polska zakończyła spłacanie pochodzącego z lat 70. zadłużenia wobec Klubu Paryskiego. Według Instytutu Sobieskiego rzeczywista wartość zadłużenia Polski obliczana metodą memoriałową PRZEKRACZA 200% PKB. Według Janusza Jabłonowskiego (NBP) realne zadłużenie obejmuje takie składniki jak zaległe płatności w systemie ochrony zdrowia czy ubezpieczeń społecznych i w 2010 roku WYNOSI 220% PKB czyli ok. 3 biliony zł. Odpowiedz Link Zgłoś