Dodaj do ulubionych

ulga odsetkowa - pytanie do eksperta

28.08.06, 22:15
Cztery lata temu zakupiłam mieszkanie na rynku wtórnym. Zaciągnęlam kredyt,
niestety nie mogłam korzystać z ulgi odsetkowej.
Międzyczasie wykupiłam (na swoje nazwisko)na własność mieszkanie rodziców
(teraz spółdzielcze-własnościowe).
Obecnie podjęłam decyzję sprzedaży jednego z mieszkań i zakupu nowego
mieszkania na rynku pierwotnym. Czy mimo tego, iz nie będzie to moje pierwsze
mieszkanie, będę mogła korzystać z ulgi odsetkowej (oczywiście zakup tego
mieszkania również wiąże się z zaciągnięciem kredytu hipotecznego)? Bardzo
prosze o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • arfer Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 28.08.06, 22:36
      WItam,

jeżeli wcześniej nie korzystałaś z ulgi odsetkowej, a także z dużej ulgi
      budowlanej bądź ulgi z tytułu oszczędności w kasie mieszkaniowej, możesz
      skorzystać z ulgi odsetkowej. Warunkiem oczywiście będzie zawarcie w tym roku
      umowy kredytowej oraz akt notarialny prazenoszący własność lub prawo.

Pozdrawiam smile

• waga32 Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 28.08.06, 22:54
        Dzięki smile
        • arfer Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 28.08.06, 22:58
          Dodam, że mimo nowelizacji ograniczającej okres odliczeń do 2027 r., na
          zasadzie praw nabytych (proste jak zasada nonretroakcji) będziesz mogła
          odliczać ulgę nawet przez 30 lat, bo w tym zakresie nowelizację sprostuje TK,
          kwestia czasu.
          • kriss_333 Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 28.08.06, 23:19
            z całym szacunkiem, ale afrer mozesz to jednoznacznie udowodnic, ze do konca
            roku musi byc ten akt, bo we wczesniejszym wątku ten temat był poruszony, ale
            nikt nie napisał jednoznacznie o tym akcie
            • arfer Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 28.08.06, 23:29
              Zapis ustawy, interpretacja US, dość jednoznacze zdanie w tej kwestii kilku
              doradców podatkowych. Nie mam w tej chwili pod ręką ustawy, która znosi ulgę,
              ale jutro postaram się dokładniej odpisać.
              • kriss_333 Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 28.08.06, 23:32
                spokojnie, nie pali sie, ale po prostu chce wiedziec, bo wzialem kredyt, ale akt
                w przyszłym roku...
                • jn422 Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 29.08.06, 00:51
                  Bardzo prosze o tą informację, nigdzie indziej nie doczytałem się informacji, że
                  akt musi być w tym roku... TO byłaby dla tych którzy kupili w tym roku nowe
                  mieszkania w ramach tzw. "udział" niedobra informacja.
                  Dziękuję
                  • jn422 Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 30.08.06, 08:13
                    witam, czy ja mógłbym prosić o odpowiedź eksperta na ww. pytanie?
                    • arfer Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 30.08.06, 10:20
                      Będę potrzebował jeszcze troszkę czasu, poszło kilka pytań do doradców
                      podatkowych i znajomych w US, jak tylko dostanę odpowiedzi, napiszę.

Pozdrawiam
    • ariadnao Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 30.08.06, 10:41
      Ja także mam pytanie do eksperta. Czy same podpisanie umowy kredytowej do końca
      2006 roku na budowę domu systememm gospopdarczym wystarcza, aby skorzystać z
      ulgi?

Ariadna
      • arfer Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 31.08.06, 23:23
        Przy kredytach budowlano-hipotecznych miarodajna jest data podpisania umowy
        kredytowej. Nie ma znaczenia, czy inwestycja przeprowadzana będzie systemem
        gospodarczym, czy będzie generalny wykonawca.

Jeśli tylko spełniasz kryteria do ulgi (o tym post niżej), skorzystaj, bo warto.

Zwróć uwagę na 2 kwestie :
        1. w przyszłości, refinansując stracisz prawo do ulgi - więc chcąc z niej długo
        korzystać wybierz dobry kredyt
        2. (choć to w kontekście zmian podatkowych straci znaczenie - jeśli oczywiście
        zmieni się formuła podatku sprzedaży nieruchomości) - korzystając z ulgi
        odsetkowej, stracisz prawo do ulgi w postaci zwolnienia ze zryczałtowanego
        podatku dochodowego za sprzedaż nieruchomości po 5 latach, czy wcześniej -
        przeznaczając środki na cele mieszkaniowe. O tym niewiele osób wie. Podkreślam -
        JEŚLI zmiany podatkowe planowane przez rząd nie wejdą w życie. Jeśli zaś
        formuła podatku zmieni się na 19 % PIT - nie bedzie to miało dla Ciebie
        znaczenia.
        • piotr-ciochin Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 01.09.06, 00:34
          arfer napisał:

> 2. (choć to w kontekście zmian podatkowych straci znaczenie - jeśli oczywiście
          > zmieni się formuła podatku sprzedaży nieruchomości) - korzystając z ulgi
          > odsetkowej, stracisz prawo do ulgi w postaci zwolnienia ze zryczałtowanego
          > podatku dochodowego za sprzedaż nieruchomości po 5 latach, czy wcześniej -
          > przeznaczając środki na cele mieszkaniowe. O tym niewiele osób wie. Podkreślam

Mam pewne pytanko, obecnie sprzedaje mieszkanie na które zaciągnąłem kredyt
          hipoteczny. Mieszkanie było oddane w tym roku więc teoretycznie odsetki będę
          mógł odliczyć w zeznaniu za 2006 rok. Czy jeśli skorzystam z ulgi odsetkowej
          będę musiał zapłacić 10% podatku od sprzedaży nieruchomości mimo zadeklarowania,
          że uzyskane środki ze sprzedaży przeznaczę na nowe lokum?
          Czy mógłbyś podrzucić jakiś link bądź fragment ustawy gdzie jest informacja, że
          korzystanie z ulgi odsetkowej wyklucza skorzystanie z niepłacenia 10% podatku od
          sprzedaży nieruchomości?

Pozdrawiam
          Piotr
    • mikawisniewska Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 30.08.06, 15:27
      Ja tez mam pytanie odnośnie ulgi odsetkowej. Prosiłabym o
      wytłumaczenie "łopatologicznie", czyli dokładnie kto może skorzystać z ulgi
      odsetkowej, czy można tylko w tym roku. Chcę wziąć kredyt na budowę domu
      systemem gospodarczym, zastanawiam się czy lepiej w tym roku troche wybudować i
      wziąć kredyt na wiosnę. Wiadomo mogę teraz podciągnąć budowę, a na wiosnę wziąc
      kredyt, bo po co płacić raty za miesiące zimowe skoro i tak nic nie można
      zrobić. Skolei słyszałam, że ulga obowiązuje tylko do końca roku, dlatego ważne
      jest czy mam teraz starać się o kredyt. Poza tym na jakich zasadach korzysta
      się z ulgi.Byłabym wdzieczna za odpowiedz.mika
      • arfer Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 31.08.06, 23:35
        ok.

Aby skorzystać z ulgi należy na RYNKU PIERWOTNYM dokonać zakupu nieruchomości,
        nabycia prawa bądź rozpocząć inwestycję budowlaną - do końca 2006 r. -
        miarodajną datą będzie umowa kredytu budowlano-hipotecznego przy budowie domu
        (także nadbudowie, rozbudowie, przebudowie), umowa kredytu + akt notarialny
        przenoszący własność lub prawo przy zakupie.

Jeżeli w przeszłości nie korzystaliście z wybranych ulg - dużej ulgi
        budowlanej, oszczędności w kasie mieszkaniowej, kredytu ministra Pola, kredytu
        dla powodzian - możecie z ulgi korzystać.

Wiele osób pyta, jak sprawa się ma z ulgą remontową. Nie ma problemu - osoby
        które wcześniej korzystały z tej ulgi mogą korzystać z ulgi odsetkowej, o ile
        spełniają pozostałe warunki.

Odliczać można proporcjonalnie tę część odsetek, która dotyczy inwestycji
        mieszkaniowej (nie można odliczać części przeznaczonej na zakup gruntu lub
        prawa wieczystego użytkowania gruntu) - do limitu 189 tys.. Na chłopski rozum -
        budujecie dom za 300 tys. , odliczacie 189/300 część odsetek.

Bank wydaje zaświadczenie o faktycznie zapłaconych w określonym roku odsetkach.

CO do pozostałych warunków - w przypadku kredytu na budowę domu - inwestycja
        musi zostać zakończona w ciągu 3 lat od końca roku kalendarzowego, w którym
        uzyskano lub przepisano pozwolenie na budowę.

Odliczenia można dokonać po raz pierwszy za rok w którym inwestycja została
        zakończona (budowa, zakup), natomiast nie odliczone nakłady z lat poprzednich
        można odliczyć także w roku następnym. Informację o odliczeniu zamieszcza się
        na stosownym załączniku do rocznej deklaracji podatkowej.

Pozdrawiam

• andrew23 Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 01.09.06, 07:50
          czyli kredyt + umowa przedwstępna w formie aktu not. w tym roku nie uprawnia do
          ulgi odsetkowej /zakup domu od developera/ ???

• casual Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 31.08.06, 23:15
      Witam,

A ja mam jeszcze jedno pytanie: z umowy kredytowej musi jasno wynikac, ze
      kredytowana inwestycja podlega pod te wymienione w ustawie i teraz mam pytanie -
      czy umowa powinna zatem zawierac jakas okreslona klauzule z wymienieniem
      odpowiedniego paragrafu? Czy wystarczy, jesli bedzie to zapis, ze chodzi o
      mieszkanie budowane przez developera? A jesli konieczna jest klauzula to czy
      ktos moglby przytoczyc jej brzmienie ze swojej umowy?
      Prosze o szybka odpowiedz!
      • arfer Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 31.08.06, 23:37
        Hmm.. Z umowy kredytowej będzie wynikać, że jest to np. kredyt na budowę domu,
        bądź zakup od developera.
        • kriss_333 Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 01.09.06, 08:05
          arfer znowu piszesz , ze ma byc w tym roku akt notarialny, masz na to jakies
          dowody??, prosze o szczegoły
          • streamers Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 01.09.06, 10:53
            Z tego co wiem to wystarczy podpisac umowe kredytowa. Do uzyskania ulgi nie
            trzeba podpisywac aktu notarialnego. Przeciez jak ktos kupuje od developera to
            wiadmow ze wiekszosci przypadkow mieszkanie bedzie do odbioru dopiero w 2007 r.
            Najlepiej zadzwoncie do US tam powinni udzielic wyczerujaych informacji
            • piotr.andrukiewicz Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 01.09.06, 11:46
              Witam
              nasz prawink również potwierdził że data umowy kredytowej powinna być w tym
              roku.
              Akt notarialny zakupu może byćpóźniej.
              pozdrawiam
            • casual Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 01.09.06, 15:42
              Osobiscie nie polecam dzwonienia do US - ja uslyszalam, ze nie ma sie co
              ekscytowac, bo nie ma nawet projektu ustawy znoszacego ulge odsetkowa - bez
              komentarza heh
              • skandy5 Rynek pierwotny co to? 11.09.06, 11:43
                A ja mam jeszcze takie pytanie:

Czy zakup domu w budowie budowanym przez prywatna osobe to zakup na rynku
                pierwotnym?

Kupuje dom od osoby prywatnej - dom jest w budowie, jeszcze bez pozwolenia na
                uzytkowanie.
                Czy mam prawo do ulgi odsetkowej kupujac taki dom?
    • arfer Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 01.09.06, 16:06
      smile Mnie z kolei doradca podatkowy zinterpretował tę kwestię inaczej. WIęc pewnie
      rozbieżności będą.
      • jn422 Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 01.09.06, 21:52
        no tak, czyli niczego sie nie dowiedzialem...
        w jednym z warszawskich US powiedziano, że akt nie musi być w tym roku i że
        rzeczywiście projektu znoszącego ulge nie ma, więc chyba w tej chwili nic
        pewnego nie można powiedzieć.... no cóż tak to bywa w tym kraju sad
        • casual Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 01.09.06, 21:54
          Zerknij pod tego linka do sasiedniego watku. Wg GP odpis nalezy sie nawet tym
          osobom, ktore dostana kredyt w tym roku, a akt beda miec w latach pozniejszych.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=624&w=47867454
          • streamers Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 02.09.06, 00:32
            Jedna sprawa nie daje mi spokoju z odlicznie m odsetek. Odsetki mozna odliczyc
            od zakupu mieszkania a nie mozna od udziału w gruncie. Tylko co w sytuacji
            jezeli cena podana na umowie przez developera zawiera łącznie cenę mieszkania i
            udział w gruncie. Czy trzeba sporządzic od nowa umowe z developerem czy
            wystarczy jakies oswiadczenie ze udział w gruncie wynosi jakąs tam kwotę?
            • maja307 Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 02.09.06, 13:07
              Mnie również interesuje ta kwestia.
              Mieszkanie od developera.
              Cena całkowita bez podziału na grunt i mieszkanie.
              Mam środki własne i chyba powinny pójść na zakup gruntu, żeby środki z kredytu
              pokryły zakup wyłącznie mieszkania - ze względu na tę ulgę i jak to rozdzielić?
              • yylek Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 03.09.06, 08:02
                a co jeśli kupuję mieszkanie na kredyt na rynku wtórnym? będę robiła generalny
                remont(nie ma tam łązienki, to moje pierwsz emieskzanie czy zatem należy mi sie
                jakaś ulga?
            • kucolek_kucolek Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 15.09.06, 16:04
              tez jestem zainteresowany tematem poniewaz jestem w takiej sytuacji

byłbym wdzieczny za podpowiedzi bo czasu nie wiele pozostało
    • kasik765 Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 05.09.06, 13:53
      zobaczcie na stronie ministerstwa finansów przepisy przejściowe odnosnie ulgi
      odsetkowej w Ustawie o pdof(projekt). Wyraźnie napisali, że będziemy mogli
      skorzystać z ulgi odsetkowej podpiosując umowe kredytu w tym roku (bez
      konieczności posiadania aktu notarialnego)na zasadzie praw nabytych. Natomiast
      akt notarialny jest niezbędny w tym roku , żeby w przyszłości, jak będziemy
      chcieli sprzedać nasze mieszkano, nie płacić 19% podatku, które ma obowiązywać
      od przyszłego roku przy sprzedaży nieruchomości. Radze, aby Ci, co mogą
      podpisać akt notarialny zrobili to do końca grudnia. Pozdrawiam
    • kriss_333 Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 05.09.06, 23:28
      wiec wszystko wskazuje na to, ze mialem racje, ze nie trzeba aktu w tym roku, do
      nabycia praw do ulgi smile
      • ryar Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 07.09.06, 20:05
        czy coś się zmieniło od zeszłego roku ? mi w każdym bądź razie US nie zgodził
        sie na odliczenie
        tyle razy było mówione i pisane że MUSI byc akt notarialny, protokół
        zdawczo-odbiorczy to za mało wiec po co ciągle wałkowac ten sam temat
        • casual Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 07.09.06, 20:12
          Co innego prawo nabyte do ulgi (wystarcza umowa kredytowa w tym roku), a co
          innego moment, kiedy mozna zaczac odliczanie odsetek (tu potrzebny jest juz akt
          notarialny) -> Twoja wypowiedz nie dotyczy tematu, ktory "walkujemy" smile
          • kriss_333 Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 07.09.06, 22:53
            Właśnie! Czemu ludzie sa tak nieprecyzyjni?!
            • jn422 Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 13.09.06, 19:45
              nie ma jak polskie przepisy
              Dwa przyklady:
              1. kolezanka z biura rachunkowego dzwoni do jedego z US w Warszawie. Pani mowi:
              prawa sie nabywa z momentem wziecia kredytu, wiec wlasnosc moze byc pozniej
              2. dzwonie do US w Koninie. Pani mowi, prawa sie nabywa jak bedzie Pan mial akt,
              czyli jesli w nastepnym roku, to zobaczymy, teraz nic nie moge powiedziec, bo
              nie bylo jeszcze nowelizacji ustawy..

Bardzo miło...sad
    • skandy5 Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 11.09.06, 11:44
      ja mam jeszcze takie pytanie:

Czy zakup domu w budowie budowanym przez prywatna osobe to zakup na rynku
      pierwotnym?

Kupuje dom od osoby prywatnej - dom jest w budowie, jeszcze bez pozwolenia na
      uzytkowanie.
      Czy mam prawo do ulgi odsetkowej kupujac taki dom?

• kajka777 Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 13.09.06, 21:16
        skandy5 napisał:

> ja mam jeszcze takie pytanie:
        >
        > Czy zakup domu w budowie budowanym przez prywatna osobe to zakup na rynku
        > pierwotnym?
        >

rynek wtórny
        • andrew23 Re: ulga odsetkowa - pytanie do eksperta 13.09.06, 23:52
          Ale chyba pierwotny gdy osoba ta buduje w ramach działalności gospodarczej??
          Wtedy jest analogicznym podmiotem jak spółki prawa handlowego czyli prawie
          wszyscy developerzy/.

pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka