Dodaj do ulubionych

Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić stare ...

• Gość: 200lat potrzeba!! Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić stare ... IP: 91.211.84.* 28.09.10, 09:57
      Na nowe auta stac tylko nowobogackich buraków .Polska niestac poprostu a to sie niezmieni jak zarobki nie zrównaja sie do sredniej z UE czyli minimum 4tys zł!! obecnie to 900zł!!
      jak zwykle ktos wciska ciemnote !!Nowe auta tez kupuja frajerzy mimo ze ich niestac splacaja potem kredyt prze 20lat!
      • wtopek Re: Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić star 28.09.10, 10:58
        900 zl? Tyle zarabiasz?
    • Gość: Ambitny Re: Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić star IP: *.static.ptr.magnet.ie 28.09.10, 10:01
      Jakbym mial teraz kupowac samochod, to na pewno nie nowoczesnego diesla. Wolabym Turbodiesla sprzed 4-5 lat (oczywiscie nie uda mi sie kupic takiego nowego, nad czym ubolewam). Silnik bez DPF'a - najwiekszej zmory diesli wymyslonej przez pseudoekologow, ktora zabija kazde auto eskploatowane glownie w miescie.
      --------------------
      Zobacz profil F1 2010 - Gra na Facebooku. Najświeższe informacje o F1 2010 - symulacji Formuły 1 firmy Codemasters.
      www.facebook.com/pages/F1-2010-Gra/149181418444071?ref=sgm
    • tornson Naściagali tego zlomu i teraz tylko ulice korkują! 28.09.10, 10:04
      • Gość: paragon Re: Naściagali tego zlomu i teraz tylko ulice kor IP: 217.98.14.* 28.09.10, 10:37
        Czy nowy, czy też stary - liczy się to, jak jeździmy.
        Poprawiając kulturę jazdy, jak i kulturę wypowiedzi - nie będziemy się martwić tym, że ktoś zatrzymał się na środku ulicy, bo mu padł komputer albo chłodnica. Kulturalnie się zatrzymamy pomożemy sholować auto na pobocze i pojedziemy dalej w dobrym samopoczuciu.
        Ja mam i stary i nowy komputer, stary i nowy telewizor, starą i nową pralkę i suszarkę, mam stare i nowe mieszkanie. Ale czy muszę wszystkim udowadniać, że tak jest? Czy muszę się spierać co jest lepsze w moim życiu i życiu innych?

PS. Żonę mam wciąż tą samą (ktoś powie, że starą a ktoś że młodą) i nie zmierzam jej zmieniać na nową. A i ja się starzeję - staję się więc bardziej kosztowny dla państwa.. może nowy podatek?
      • Gość: olo Re: Naściagali tego zlomu i teraz tylko ulice kor IP: *.cable.smsnet.pl 28.09.10, 10:46
        no to chyba dla Ciebie bezpieczniej przechodząc przez przejście dla pieszych!!!
    • Gość: jasiupierdasiu stare auta sa bardziej ekologiczne niz nowe. IP: *.109.kt.cust.t-mobile.co.uk 28.09.10, 10:06
      stare pala tylko odrobine wiecej niz nowe albo wprost przeciwnie.(najoszczednijszym autem do tej pory jest daewoo tico vel.suzuki maruti zaden smart nie pali mniej).psuja sie mniej i jak sie zepsuja to wymienia sie tylko zepsuty podzespol a nie jak w nowych caly zespolony fragment.wyprodukowanie nowego samochodu jest straszliwie materialochlonne i energochlonne .nie mowiac juz o tym ze znajomi posiadajacy nowe volkswageny,audi czy mercedesy sa szczesliwi tylko przez pierwszy rok potem astronomiczne koszty napraw i eksploatacji.a stare golfy,audi,mercedesy,daewoo czy peugoty jezdza i psuja sie ale naprawy sa smiesznie tanie. nie kupie nic nowszego niz 1999 z podatkiem ekologicznym czy bez bo nowe pojazdy to SCIEMA
    • robby.ray.stewart Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić stare ... 28.09.10, 10:07
      Parę dni temu zaszedłem sobie do nowo otwartego salonu VW w Łodzi. Ponieważ pora była dość późna, a salon świecił pustkami, bardzo miły Pan Sprzedawca (którego serdecznie pozdrawiam :) ) poświęcił mi sporo czasu i mieliśmy okazję wymienić się poglądami dotyczącymi za i przeciw zakupu nowego auta.

Przedmiotem naszej rozmowy był VW Polo, 3d, w jakiejś tam podstawowej wersji za ok. 43 tys. brutto. Na ulotce informacyjnej, wystawionej obok auta, podane były warunki zakupu ratalnego: 10% pierwszej wpłaty, reszta na 84 raty ( 7 lat) po około 600 PLN miesięcznie.

W pierwszej chwili myślę: "O kurczę, stać mnie, mam te 8600 na tę pierwsza wpłatę, żadnych innych kredytów, więc te 600 miesięcznie też jakoś dam radę". Oczami wyobraźni już widziałem siebie pomykającego nowiutką Polówką po ulicach mojego miasta.

Potem przyszła refleksja, gdy rozmowa zeszła na temat utraty wartości nowych aut, kosztów ich utrzymania i podobnych.
      Zacząłem liczyć.
      600 PLN przez 84 miesiące daje w sumie kwotę 50400 PLN, po dodaniu do tego pierwszej wpłaty kwota zwiększyła się do niemal 60 tysięcy. Do tego dochodzi spadek wartości. Już po 3-4 latach owe Polo będzie warte góra połowę swojej ceny. Po 7 latach ta kwota zmniejszy się do 12-18 tysięcy (ceny 7-letniego VW Polo w ogłoszeniach na otomoto).
      Czyli z początkowych 43 tysięcy, zakładając wariant optymistyczny, zrobi się max. 18 tysięcy. Stracę więc kolejne 25 tysięcy z tytułu utraty wartości.

Sumujemy: koszt zakupu na przestrzeni 7 lat - 60 tysięcy, plus utrata wartości 25 tys. - daje nam w sumie kwotę 85 tysięcy złotych. Za trzydrzwiowe autko segmentu B, z silnikiem 70 KM.
      Rocznie daje to 12.140 PLN, czyli ponad 1000 zł. miesięcznie. Taki jest całkowity koszt zakupu nowego VW Polo 1.2 3D za 43 tysiące brutto, dodajmy, w ubogo wyposażonej wersji.

Alternatywa?
      W tym samym okresie czasu (7 lat) TRZY AUTA - co 2.5 roku używane auto segmentu C lub D za 28 tysięcy każde. Co otwiera nam drogę do dziesiątek modeli, które mają od 4 do 8 lat, są o niebo lepiej wyposażone, większe i wcale jeszcze nie zniszczone czy wyeksploatowane.

Pominąłem koszty eksploatacji, gdyż będą one porównywalne. I niech mi nikt nie pisze, że to Polo jest na gwarancji, bla, bla. Jest - pierwsze dwa lata, podczas których i tak muszę płacić za przeglądy gwarancyjne. Potem i tak coś się zacznie sypać.

A przy dobrej orientacji w temacie za 28 tys. można zakupić używane, kilkuletnie auto, które w podanym czasie użytkowania (2.5 roku) nie będzie wymagało nic ponad standardowe wymiany eksploatacyjne (oleje, filtry, klocki itepe); to samo czekałoby nas i w tym nowym Polo.
      Przy dostępności zamienników oraz serwisów niezależnych koszty napraw będą zbliżone.

No i kwestia najistotniejsza. ILE musi zarabiać przeciętna polska rodzina, by było ją stać na takie Polo? Na to, by poza comiesięcznymi kosztami, jakie ponosi do tej pory, mogła sobie jeszcze pozwolić na dodatkowy tysiąc, by jeździć, przypominam, małym, trzydrzwiowym Polo?

Także, drodzy eksperci GW - nie pie...ie głupot. Choćbyście się zesrali, nie zwiększycie sprzedaży nowych aut w Polsce, bo zakup nowego auta dla przeciętnej polskiej rodziny to zakup kompletnie pozbawiony sensu. Zresztą, statystyki sprzedaży nowych aut mówią same za siebie: ok. 300 tysięcy rocznie, z czego prawie połowa to auta firmowe. Zostaje 150 tysięcy
      na 40-milionowy kraj.
      Dziękuję za uwagę.
      • fooji Re: Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić star 28.09.10, 10:35
        robby.ray.stewart napisał:

> Sumujemy: koszt zakupu na przestrzeni 7 lat - 60 tysięcy, plus utrata wartości
        > 25 tys. - daje nam w sumie kwotę 85 tysięcy złotych. Za trzydrzwiowe autko segm
        > entu B, z silnikiem 70 KM.
        > Rocznie daje to 12.140 PLN, czyli ponad 1000 zł. miesięcznie. Taki jest całkowi
        > ty koszt zakupu nowego VW Polo 1.2 3D za 43 tysiące brutto, dodajmy, w ubogo wy
        > posażonej wersji.

Trochę błędne przeliczenia - licząc koszt zakupu musisz policzyć sumę rat pomniejszoną o wartość auta po x latach (bo możesz np auto sprzedać).

Z resztą Twojej wypowiedzi się zgadzam
        • robby.ray.stewart Re: Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić star 28.09.10, 10:48
          fooji napisał:
          > Trochę błędne przeliczenia - licząc koszt zakupu musisz policzyć sumę rat po
          > mniejszoną
          o wartość auta po x latach (bo możesz np auto sprzedać).
          >
          > Z resztą Twojej wypowiedzi się zgadzam

Racja :)
          85 tys. - 18 tys. za sprzedanie tego Polo = 68 tysięcy.

Co daje nam przykładowo w ciągu 7 lat dwa auta po 34 tysiące każde :)) , czyli np. dwa 3-letnie kompakty.

• robby.ray.stewart Re: Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić star 28.09.10, 10:51
            Sorki, oczywiście 85 - 18 to 67 tysięcy, a nie 68 :-)))
      • Gość: xcz Re: Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić star IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.10, 10:41
        Dziękuję za rozsądny post i z konkretnym wyliczeniem. Tysiąc złotych miesięcznie za takie nędzne auto to kompletna kpina. No chyba, ze będzie to kiedyś dla mnie marne 250 euro, a ja będę zarabiał 4000 euro. To wtedy dopiero kupię nowe auto. A i tak po zakupy będe jeździł starym, żeby się nie trząść nad rysami zrobionymi na parkingu.
      • az.anonim Re: Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić star 28.09.10, 12:51
        > Sumujemy: koszt zakupu na przestrzeni 7 lat - 60 tysięcy, plus utrata wartości
        > 25 tys. - daje nam w sumie kwotę 85 tysięcy złotych.

Co to za bzdury? Pomijam to, że nie bierzesz pod uwagę zmianę wartości pieniądza w czasie (inflacja) ale jak mozna sumować koszt zakupu z utratą wartości??!!! Czyli nie kupując tego samochodu jeszcze dodatkowo zarobisz? Na to wychodzi, bo nagle dysponujesz kwotą 85 tyś złotych...

Weź się człowieku ogarnij bo kretynizmy wypisujesz.
        • robby.ray.stewart Re: Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić star 28.09.10, 14:01
          az.anonim napisał:
          > Co to za bzdury? Pomijam to, że nie bierzesz pod uwagę zmianę wartości pieniądz
          > a w czasie (inflacja) ale jak mozna sumować koszt zakupu z utratą wartości??!!!
          > Czyli nie kupując tego samochodu jeszcze dodatkowo zarobisz? Na to wychodzi, b
          > o nagle dysponujesz kwotą 85 tyś złotych...
          >
          > Weź się człowieku ogarnij bo kretynizmy wypisujesz.

Kupujesz na raty auto warte 43 tysiące, jako nowe. Suma pierwszej wpłaty, rat kapitałowych i odsetek w okresie 7 lat to 60 tysięcy. Rata miesięczna to 600 PLN po uwzględnieniu pierwszej wpłaty w wysokości 20%.

Po miesiącu auto jest warte już tylko 42,7 tysiąca. Do tego dochodzi rata 600 złotych.
          Po kolejnym - 42,4 tysiąca + druga rata 600 zł.
          I tak 84 miesiące.

Nie wiem, jak dla Ciebie, ale dla mnie - to miesięcznie jestem w plecy ok. 900 złotych.

Nigdzie nie napisałem, że te pieniądze "zarobisz". Są to pieniądze, których teoretycznie "nie stracisz".
          • robby.ray.stewart Re: Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić star 28.09.10, 14:07
            PS. Oczywiście ta utrata wartości po 300 złotych miesięcznie to uproszczenie.
          • Gość: jakbukda dodam, że IP: 217.153.242.* 28.09.10, 14:15
            Możesz nawet sobie odkładać te 600 miesięcznie - do skarpetki - po 84 miesiącach będziesz miał 50 400 plus pierwsza wpłata i możesz mieć coś o klasę wyżej, niż polówka.
            To nie zysk? ;P
    • gasper77 VW T4 28.09.10, 10:15
      Wymiana żarówki bi ksenonowej w nowym volvo S60 -700PLN(serwis)
      Wymiana żarówki w VW T4 -7 PLN (pod sklepem)
      Satysfakcja z oszczędności -bezcenna !
      • jakbukda Re: VW T4 28.09.10, 11:27
        gasper77 napisał:

> Wymiana żarówki bi ksenonowej w nowym volvo S60 -700PLN(serwis)
        > Wymiana żarówki w VW T4 -7 PLN (pod sklepem)
        > Satysfakcja z oszczędności -bezcenna !

Remont 1.6TD w Golfie - 600PLN (części), trzy dni (na podwórku)
        Satysfakcja, że zrobiło się to samemu - (dla mnie) bezcenna!

I nie musicie mnie postować, że nie każdy lubi się brudzić. Rozumiem to. Ja lubię!
        • dzikowy Re: VW T4 28.09.10, 11:33
          Przyklaskuję. Sam dłubałem w staruszku, którego przejąłem od rodziców. Bardzo dużo się nauczyłem, ale bez żalu odprowadziłem grata na złom. Teraz nie dłubię sam (poza drobiazgami), ale nie dam się już naciągnąć w warsztacie. Wbrew pozorom "zmarnowany czas" bardzo mi się opłaca.
          O satysfakcji nie wspominając. :)
          • jakbukda W115 28.09.10, 11:37
            Mi się teraz marzy jakiś Mietek W115, ostatecznie beczka.
            Przywrócić do świetności - bezcenne :))
    • Gość: Adam. Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić stare ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 10:23
      Ten pan chyba nigdy nie napisze sensownego artykułu .
    • Gość: kaz Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić stare ... IP: *.morag.vectranet.pl 28.09.10, 10:28
      autor sugeruje ,ze gdyby politykierzy ,zaczynajac od sld w 2000 r.nie pozwolili na ulatwienia w sprowadzaniu starych aut ,to sytuacja by wyglądala inaczej.No tak ,mniej aut by jeżdzilo ,mniejsze wplywy do kasy państwa też by się dalo policzyć;bo czy z ubezpieczeń ,czy z podatków od paliw,częsc do samochodów ,od warsztatów ,które remontują te samoch.forsa płynie do kiesy państwa .I nie ma co się oszukiwać ,że urzędnikom to jest nie na rękę.Zmotoryzowani są traktowani w tym kraju jak dojne krowy.Co chwile "władcy" podnoszą im opolaty.A ci muszą sie na to godzić ,bo jak nie to jezdzij pksem,albo jeszcze lepiej ,pkp.
    • Gość: Audi A3 Re: Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić star IP: 195.43.143.* 28.09.10, 10:41
      Nowe Audi A3:
      przegląd po 15.000 km - 545 zł brutto (przegląd gwarancyjny mały, olej, filtr oleju, korek)
      przegląd po 30.000 km - 650 zł brutto (przegląd gwarancyjny duży, olej, filtr oleju, filtr pyłkowy, korek)

Ale co ASO to inne ceny, ja mam szczęscie być w pobliżu kilku i wybieram najtańszego bo ceny potrafią się różnić o 100%
    • Gość: andy Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić stare ... IP: 62.225.37.* 28.09.10, 10:43
      W Niemczech dominuja nowe samochody, bo Niemcy wynalezli te pojazdy do szybkiego poruszania sie. Dlatego tez na ich autostradach nie obowiazuja generalnie ograniczenia predkosci. W Niemczech ma wiec sens kupno najnowszego modelu porsche, bo rozwija wieksza predkosc niz starszy model czyli robi leiej to do czego zostal stwozony (szybko sie porusza) Predkosci, jakie mozna u nas legalnie rozwijac na autostradach rozwija moj 30 letni trabant. Wiec po co go zmieniac, puki sie turla?
    • Gość: swoboda_t Kublik od 6 lat ten sam lobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 10:48
      Ehh, dawno nie było żadnego lobbingowo-wierszówkowego tekstu Kublika i proszę :D

1. Ograniczenia w handlu samochodami pomiędzy krajami UE są nielegalne. Były takowe po naszej akcesji i zakwestionowała je sama Komisja Europejska.

2. Park samochodowy w Polsce od czasu wejścia do UE znacząco się poprawił, a nie pogorszył.

3. Średnia wieku samochodów rośnie na całym świecie i jest to związane głównie z technologicznym postępem. Odchylenie od tego trendu mogło nastąpić w ostatnich latach w kilku krajach UE, które prowadziły sztuczne akcje stymulujace typu "premia za oddanie starego auta na złom", ale generalna tendencja jest jaka jest.

4. Średni wiek pojazdu w Niemczech to 8 lat (teraz może nieco spadł z uwagi na "abwrackpramie", w Polsce 13 lat. Statystycznie więc jeździmy jedną generacją aut za Niemcami, biorąc pod uwagę różnice w zarobkach to niedużo. Biorąc pod uwagę, że kilkanaście lat temu Maluch byl dla wielu rodzin drogi, a 10-letni wóz z Niemiec był marzeniem, to pstęp dokonał się znakomity. Średnia wieku pojzdu w USA to 10 lat, podobnie w Wlk. Brytanii i Finlandii, w Szwecji jakoś 12 lat, w Norwegii 13 czy 14, już nie pamiętam.

5. Ulice polskich miast niespecjalnie różnią się dziś od ulich zachodnich i dominują auta młode. Stare samochody jeżdżą głównie w małych miasteczkach i na wsiach, gdzie często jest ich po kilka w zagrodzie i stanowią sprzę AGD na równi z lodówką czy pralką. I dobrze, chyba, że red. Kublik chce spowrotem zagonić wieśniaków na konie i furmanki.

6. Wiele z zarejestrowanych samochodów w istocie nie uczestniczy w ruchu, lub wręcz nie istnieje. Po prostu system jest dziurawy i często auta odstawione lub zezłomowane na własną rękę ew. przez auto-złom, ale "na czarno" dalej figurują jako zarejestrowane. Dotyczy to głównie najstarszych pojazdów.

7. Ograniczenia importowe, pomijając już fakt, że nielegalne, rodzą patologie, z jakimi Polska borykała się przed akcesją i pogarszają, a nie polepszają park samochodowy w kraju. Wsytarczy przypomnieć sobie instytucję "składaka", czy stan, w jakim samochody sprowadzano do Polski 10, 15 lat temu oraz astronomiczne ceny, jakie za ten złom płacono.

Podsumowując: otwarcie granic miało dla polskiego parku samochodowego dobroczynny wpływ i przybliżyło nas do zachodnich standardów motoryzacyjnych. Kublik od 6 lat powtarza te same bzdury i pewnie w duszy śmieje się z nas, łosi komentujących jego wypociny.
      • Gość: jakbukda Re: Kublik od 6 lat ten sam lobbing IP: 217.153.242.* 28.09.10, 14:47
        Byle nazwiska nie przekręcać :)
    • amuzc Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić stare ... 28.09.10, 10:55
      Kolejny kretyński artykuł o tej tematyce. We wszystkich tego typu informacjach brakuje jednocześnie informacji o zasobności polskiego społeczeństwa, relacji ceny nowego samochodu do średnich zarobków itp.
      Wcale nie martwi mnie marna sprzedaż nowych samochodów w Polsce. Skoro ceny są "zachodnie" niech sprzedają na zachodzie.
    • panbramkarz Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić stare ... 28.09.10, 10:56
      Wyglada na to ze Polacy to dziwny narod ...... kazdy zarabia tyle ze stac go na nowego merca a z uporem masochisty kupuja 10 letnie rzechy ba kupuja nawet starsze. No przeciez nawet kasjerke z supermarketu stac na nowe bmw, nie wiem na co ci ludzie wydaja ta "kupe" kasy ktora zarabiaja.
    • Gość: wojciech A gdzie informacja, że to artykuł sponsorowany? IP: 213.76.147.* 28.09.10, 10:58
      Panie Kublik, to już nudne...
    • jan_telecki Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić stare ... 28.09.10, 11:05
      1. ekologia? mój 10-letni samochód nadal pali mniej niż nowiutkie SUV-y
      2. wypadki? prosze o przykłady. wiekszosc z nich dzieje sie przez głupote kierowców, alkohol i przemęczenie.
    • Gość: michcio Rząd gowno zrobi oni nic nie robią aby żyło się IP: 195.205.148.* 28.09.10, 11:27
      lepiej tylko sami polacy radzą sobie lepiej ale rząd i inni podkładają każdemu kłody pod nogi. Nie chodzi tu o ten rząd tylko też poprzedni i jeszcze wcześniejszy. Gdyby polak nie był taki cwaniak nie stalibyśmy na tym co teraz mamy a nie jest najgorzej ale jest kiepsko dla ludzi biedniejszych. Dodatkowo taki motłoch jak kaczor robi popeline na zachód a inni glupcy go popierają. Jak ktoś ma firmę to stać go na nowy samochód bo sobie vat odliczy a reszta normalnych ludzi jeździ złomem starym i nikt z nich nie odważyłby się kupić nowego. Sam wymieniłem samochód po kradzieży na inny i też używany ale nie od handlarza bo tam kupuja idioci ktorzy sami sie oszukują ale tak jest i nikt tego nie zmieni ze nie znają sie na samochodach dlatego kupuja z zachodzu z malym przebiegiem buhahahaha. Pokaż mi niemca czy francuza ktory sprzedaje auto ze 120tys km na budziku chyba ze firmowe auto poleasingowe?! Bylem oglądałem wiele i zadnego bym nie wzial sprowadzonego bo to oszustwo no chyba ze zeszli by mi z ceny co najmniej 10tyś.zł. Rząd nie dba o polaków bo chce załatać dziurę w budzecie. Dlaczego ci co nakradli przez te lata demokracji nie są rozliczani przez prokuraturę. Bo nie ma dowodów bo to kradli rządzący i ich poplecznicy i nikt temu nie zaprzeczy no chyba poplecznik i rząd. Cwaniactwo rządzi nami ale teraz może od paru lat chca cos zrobić ale zobaczymy. Lata rządów miną to ich rozliczymy i napiszemy w ksiazkach historii ze nieuudolini naciagacze biada na przyszłosć takim przy korycie.
    • Gość: d Re: Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić star IP: 195.158.247.* 28.09.10, 11:33
      Problemem jest nie wiek aut ale ich stan techniczny. Mój dziesięciolatek jest zadbany, regularnie wszystko wymieniane i serwisowane. I jest to bardziej ekologiczne niż kupowanie nowego pojazdu auta - jego wyprodukowanie a później użytkowanie (biorąc te 2 rzeczy razem) jest na pewno mniej ekologiczne niż dalsze użytkowanie tego samego (ale zadbanego) pojazdu.

Tak więc rząd powinien wyeliminować nieuczciwych diagnostów a nie robić kolejny złodziejski podatek (złodziejski bo służy wyłącznie temu aby do czegoś zmusić obywateli a nie po to do czego służą podatki).
    • Gość: T Niech podniosą pensje lub obniżą akcyzę IP: *.chello.pl 28.09.10, 11:35
      Niby za co mamy kupować nowe samochody?
    • pandzik Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić stare ... 28.09.10, 11:35
      Znowu zaczynają od dupy strony.

Nikt nie pomyśli po co sie robi coroczne przeglądy rejestracyjne? Oczywiscie zapomniałem dodać - FIKCYJNE - przeglądy rejestracyjne.

Krew mnie zalewa gdy widze jakie gruchoty mają podbite przeglądy - pytam sie czy wszyscy są ślepi? Czy jest tak jak w przypadku 10 krotnego zdawania prawa jazdy - wszyscy mają z tego kase i tak ma pozostać?
    • mariusz2010 Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić stare ... 28.09.10, 11:43
      Uważam, że ci których na to stać, kupują auta nowe, lub prawie nowe.
      Ogromna większość, gdyby nie możliwość importu starych samochodów, nie miałaby dziś żadnego.
      Ci, którzy liczą na zwiększenie sprzedaży, w obecnym położeniu ekonomicznym Polaków, urwali się chyba z księżyca. Tym bardziej, że prognozy nie przewidują w nadchodzących latach wzbogacenia się ogółu społeczeństwa.
    • Gość: MoD Re: Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić star IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 11:56
      "To efekt decyzji rządu SLD, który po akcesji do UE zezwolił na import używanych aut do Polski praktycznie bez ograniczeń, podcinając sprzedaż nowych aut."

Przepraszam ale jesli to ja mam jezdzic moim samochodem, to nie potrzebuje zeby mi rzad narzucal na co ma mnie byc stac. Rzad juz wystarczajaco chce mnie okreasc, zeby mi wybierac czy mam kupic nowy czy stary. Oczywiscie rzad wolalby zebym kupil nowy, wieksza akcyza, podatek itd.
      Ale wolna wola jeszcze nie zginela, i kupie to na co mam ochote i mnie stac.
    • Gość: Piotrggg Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić stare ... IP: 89.108.200.* 28.09.10, 12:15
      kredyt na auto?

kredyt-na-auto.blogspot.com
    • hollowcat Bez wchodenia na artykuł wiedziałem kto pisze :D 28.09.10, 12:26
      Kublik daj se siana. Jak ktoś zarabia 2000zł/ms to nie kupi nowego samochodu za 35tys.zł i to w dodatku którego cena w ciągu roku spadnie o połowę.

Jak będziemy zarabiać jak stara unia to się u nas to poprawi. A teraz widać tylko lobbowanie na rzecz salonów samochodowych...
      • Gość: wojtek Re: Bez wchodenia na artykuł wiedziałem kto pisze IP: *.chello.pl 29.09.10, 12:05
        mój brat kupił starego Forda,śliska nawierzchnia-skasował tył innego.Powód? twierdzi że hamulce się zepsuły.Ja kupiłem sobie nowego koreańczyka podczas gwałtownego hamowania czuję jak ABS się włącza,rozdział siłych chamowania EBD.Do tego nowe opony... gdybym kupił szrota to pewnie bym tak samo wjechał w kogoś.Nie zawsze kasa się liczy.
        Szukałem używanego 2-3 letniego,niestety,99% sprowadzane,pewnie po dzwonach.Niepewne pochodzenie.Dałem sobie spokój bo nie mam żyłki majsterkowicza
    • Gość: taktakoczywiscie Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić stare ... IP: *.ostrog.net.pl 29.09.10, 14:34
      Co za brednie, czasami się zastanawiam czy ludzie piszący takie artykuły wierzą w to co piszą, czy tylko dla kasy??? Przecież nikt mi nie powie, że Polacy z własnej woli kupują stare samochody!!! Przecież jakby było mnie stać na nowy to bym kupił sobie nowy a nie 15latka...i tu żadne zmiany z wyjątkiem wzrostu płac lub spadku cen nowych samochodów nic nie zmienią!!!
    • bratnig Polska potrzebuje pół wieku, by wymienić stare ... 22.11.10, 23:13
      Producenci nowych aut jak najbardziej stawiają na tego typu wymianę nie zależnie od modelu. Volvo chociażby przyjmuje każde auto w rozliczeniu przy zakupie nowego modelu, jeśli jego wartość jest wyższa niż 25 tys. PLN
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka