Gość: ala Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd wątpi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.10, 12:22 "Nie widzę żadnego powodu, ani ekonomicznego, ani społecznego, ani zawodowego, by po otwarciu rynku niemieckiego ruszyła tam wielka fala pracowników z Polski - mówi "Gazecie" Michał Boni" Boszszsze, to niewiarygodne, jak ci lalusie z warszafki są oderwani od rzeczywistości. Pozostaje mieć nadzieję, że skończą jak ta królowa, która kazała ludziom jeść ciastka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekjot Re: Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.10.10, 12:42 > "Nie widzę żadnego powodu, ani ekonomicznego, ani społecznego, ani zawodowego, > by po otwarciu rynku niemieckiego ruszyła tam wielka fala pracowników z Polski > - mówi "Gazecie" Michał Boni" Zapraszam na scianę wschodnią, to moze expert przejrzy na oczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.10, 12:25 W Polsce oligarchia i elity pogardzaja kasjerk > a supermarketu, nazywa sie ja nieudacznica, niewyksztalcona prostczka, w ciagu > dnia pracy kilkanascie ludzi groza, ze ja zwolnia....... Wyglada na to, ze paso > zytnicza oligarchia i elita zabije swojego zywiciela ! Dokładnie. Przed wielką emigracją na Wyspy, gdy w Polsce był kryzys, to te świnie powtarzały, że Polacy nie mają pracy, bo są "leniwi, mobilni i niedouczeni". Potem, gdy okazało się że ci sami lenie i nieudacznicy świetnie sobie radzą w obcym kraju, świnie niemal codziennie występiwały w TV i marudziły, że młodzież jest niepatriotytczna, bo nie chce zap*dalać na ich majątki po 12 godzin dziennie za 300 złotych na rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Obywyjechalo jak najwięcej! IP: *.acn.waw.pl 02.10.10, 12:25 Tylko dzieki emigracji spada u nas bezrobocie a pensje rosną. Niestety Polaków jest zbyt dużo a przez politykę prorodzinnąbędzie nas jeszcze więcej. As strach myśleć co będzie za 20lat jak na rynek pracy wejdzie pokolenie becikowego a nie będzie dla nich pracy u nas a nie będzie już krajów gdzie będą mogli emigrować. Trzeba jak najszybciej wprowadzić politykę jednego dziecka jakto zrobili w Chinach. Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: Obywyjechalo jak najwięcej! 02.10.10, 12:48 > Tylko dzieki emigracji spada u nas bezrobocie a pensje rosną. Niestety Polaków > jest zbyt dużo a przez politykę prorodzinnąbędzie nas jeszcze więcej. As strach > myśleć co będzie za 20lat jak na rynek pracy wejdzie pokolenie becikowego a ni > e będzie dla nich pracy u nas a nie będzie już krajów gdzie będą mogli emigrowa > ć. Nie w tym problem. Teraz rzeczywiście jest za dużo ludzi w stosunku do ilości miejsc pracy, ale głównie przez dwa czynniki. Pierwszy, to niedostosowanie systemu edukacji do potrzeb rynku. Żaden kraj nie potrzebuje 50% ludzi z wyższym wykształceniem (15-20% to max powinno być), a u nas do takiego modelu się dąży. W normalnym kraju np. na 1 inżyniera przypada 50 robotników. U nas dąży się do tego, żeby na 5 robotników przypadał 1 inżynier. Efekt jest taki, że brakuje wykwalifikowanej siły roboczej, a chętnych do "kadry kierowniczej" jest multum. Powinno się obciąć ilość przyjmowanych studentów na kierunkach technicznych i ekonomicznych o połowę, a na humanistycznych nawet o 80-90%. Drugi czynnik, to demografia. Dziś na rynek pracy wchodzą jeszcze ludzie z wyżu lat 80-tych. Do wyjazdów najczęściej są skłonni ludzie w największej desperacji, a niestety takimi najczęściej okazują się ludzie młodzi dla których nie ma perspektyw. Teraz jest za dużo ludzi na rynku pracy, a za mało miejsc pracy. Jednocześnie ludzie, którzy tej pracy nie mają, albo nie mają w niej odpowiednich warunków, nie spieszą się do posiadania dzieci. Co za tym idzie, przez fakt, że teraz nie ma dla ludzi pracy, za kilkadziesiąt lat może nie być ludzi do pracy. Poziom dzietności w Polsce wynosi ile? Coś koło 1.4 chyba? Aby występowało całkowite zastępowanie pokoleń musiałby wynosić aż 2.1, czyli na jedną kobietę powinno przypadać średnio 2.1 dziecka. Skończy się to tym, że nasi młodzi będą zasilaniem awaryjnym dla demografii krajów zachodnich (lepszy Polak, bo przynajmniej chce pracować niż turek na socjalu), a gdy nas dotknie demograficzna bomba (ilość ludzi w wieku produkcyjnym w stosunku do ilości emerytów), to nam zabraknie ludzi, żeby łagodzić jej efekty. Niestety to będzie tylko i wyłącznie wina nasza i naszych władz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregoson Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd wątpi IP: *.net.stream.pl 02.10.10, 12:33 Normalnie nie mogę się doczekac tego 1 maja w przyszłym roku. jak ja sie cieszę z tego, że tyle ludzi wyjedzie z Polski do Niemiec i Austrii, że nie macie pojęcia. :) Powodzenia życzę tylko za wczesnie nie wracajcie. To spaniale, że bez problemów kraj możew pozbyc się miernot, nieudaczników życiowych i wrzucic ich do systemu krajów osciennych. szczególnie cieszę się, że te polskie ciamajdy pojadą do IV Rzeszy, a niedługo : Polsko Tureckiej Republice Niemieckiej. Juz Polacy się zaopiekują starymi Niemcami - tak jak oni Polakami za okupacji. Znając te niegramoty co w Polsce nie umieją sobie miejsca znaleźć to w Niemczech dopiero pokażą - będa brać kindergeldy, hartzIV i inne socjale aż puszczą szkopów z torbami. Mam też nadzieję, że w pierwszej kolejności wyjadą folksdojcze z opolskiego i ze sląska - tak tęskni im się za hajmatem, że wymusili podwójne tablice z nazwami miejscowości. Tylko ja bym prosił naszych rządzących żeby takie prawo uchwalili, że jak ktos [przebywa i pracuje za granica dłużej niż dwa lata to nie ma prawa głosowania w wyborach w Polsce bo te bydlęta niedouczone specjalnie głosuja na idiotów w RP żeby móc potem na forach trollować, że w RP jest okropnie i żeby w ten sposób uzasadnic to, że siedzą za garnicą bo boją się przyznac, że sa nieudaczni i muszą życ z socjalu albo znaleźć pracę odpowiednią nie tyle do wykształcenia do do inteligencji czyli podcieranie tyłków starch szkopów albo zmywanie naczyń czy też praca w handlu - sprzedaż gazet na skrzyżowaniach( bo przecież jak się czyta wywody forumowych emigrantów to każdy jest magister inżynier - hahaha - i nie może znaleźć pracy w Polsce stosownej do swojego wykształcenia i aspiracji finansowych- ale za to w Anglii bez oporów myją gary bo tylko do tego sie nadają z dyplomem z dysleksji, dyskalkuslii, ADHD i innymi załatwianymi przez troskliwe mamusie) BYe bye ćwoki - od razu się w Polsce lużniej zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
lord.wiader Wiesz co mi sie podoba na emigracji? 02.10.10, 14:09 Oczywiscie oprocz tego, ze pracujac w swoim zawodzie, zgodnie z wyksztalceniem dostaje 6 razy wiecej pieniazkow? Ano to, ze jestem z dala od takich okazow jak Ty. I pamietaj - jacy wyborcy, takie rzady. Czytajac twoj post juz rozumiem dlaczego od 20 lat dryfujemy w strone III swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spekulant Re: Wiesz co mi sie podoba na emigracji? IP: *.lumison.net 02.10.10, 19:58 jesli jestes w UK lub Irlandii, to jestes ich blizej niz sobie wydumales.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st Re: Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.10, 14:09 Gregoson, weź się puknij w ten swój "mądry" łeb............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd wątpi IP: *.chello.pl 02.10.10, 12:42 Rzad ,to moze pocalowac ludzi w dupe ,a potem sobie watpic.Niemcy to bogaty kraj od zawsze ,przynajmniej ,dla nas Polakow. Dobra praca i dobra placa , na wyciagniecie reki , a rzad WATPI.!!! Z reszta , co te klamliwe kutasy ,moga powiedziec.? Za komuny pytali: Dlaqczego nie jedziesz do Kanady ,skoro tam masz rodzine. Zawsze mowilem: Kanade ,to ja mam w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd wątpi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.10, 13:07 Tusk powinien się modlić, żeby wyjechało jak najwięcej ludzi. Ten idiota nie rozumie nawet, że tylko nowa fala emigracji może mu uratować doopę. Główną, o ile nie jedyną przyczyną "dynamicznego wzrostu" polskiej gospodarki po wejściu do Unii była masowa emigracja, dzięki której spadło bezrobocie, wzrosły płace tych, którzy tu zostali, a do kraju napłynęły miliardy euro w przekazach bankowych do rodzin - sumy porównywalne z unijnymi dotacjami. PiS do dziś chwali się, że ten "dynamiczny wzrost" to zasługa jego rządów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd IP: 151.59.17.* 02.10.10, 20:53 Gość portalu: ala napisał(a): > Tusk powinien się modlić, żeby wyjechało jak najwięcej ludzi. Ten idiota nie ro > zumie nawet, że tylko nowa fala emigracji może mu uratować doopę. A ty myślisz ze oni nie wiedza o tym? Naiwny? to tylko taki cyrk dla niepoznaki . Zobacz już mamy X tam kolej ny art na g.w i stoi na stronie głównej po 2dni , inne niewygodne w nocy albo zaraz przepadają. Pomyśl logicznie? Odpowiedz Link Zgłoś
rabart W Polsce czeka tylko śmierć 02.10.10, 13:41 Trzeba stąd uciekać. To nie jest państwo-to parodia, nic nie funkcjonuje jak powinno, masakryczna korupcja, absolutnie niski poziom intelektualny zarówno mediów, polityków jak i społeczeństwa. Gospodarka bez oparcia na nowoczesnych technologiach czy przemyśle, jako jedyny atut promująca tanie koszty pracy w dziedzinie prostych usług. Zbieram pieniądze na wyjazd-mimo wyższego wykształcenia, doskonałej znajomości języków obcych pracy tu dla mnie nie ma. Wolę być śmieciarzem w UK niż trupem w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: were Re: W Polsce czeka tylko śmierć IP: 89.108.221.* 02.10.10, 16:16 słusznie szkoda życia, warszawa jest na pozimie białorusi, 1000zl miech i tysiace przyejzdnych ze wschodu bijacych sie o kij wie co Odpowiedz Link Zgłoś
stix Zdrajcy won z polskich stron. 02.10.10, 14:19 Zdrajcy won z polskich stron. Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Spoko, zasuwaj za 1312 brutto 02.10.10, 14:23 Na ZUS którego wypłat nigdy nie zobaczysz patrioto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inteligentny Re: Spoko, zasuwaj za 1312 brutto IP: *.unitymediagroup.de 02.10.10, 17:50 lepszy wlasny (polski) ZUS niz niemieckim z ktorego tez nic nie zobaczysz, a jest o wiele wyzszy niz polski (przy normalnych zarobkach). kazdy Niemiec wie, ze takich emerytur jak teraz juz w DE nie bedzie i nie strzyka jadem tak jak ty, bo demografia ma swoje prawa niezaleznie od kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
etiene8912 Re: Zdrajcy won z polskich stron. 02.10.10, 14:38 jak mam pracować w zawodzie za 1800 do ręki - wolę niemcy, i nauczę się języka, i całej reszty :) Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 bez znajomosci jezyka bedziesz w 02.10.10, 14:47 Niemczech nadal zarabial 1800 (450) do reki. Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: bez znajomosci jezyka bedziesz w 02.10.10, 17:40 Ale już ze znajomością języka od 4500,00 Euro / miesiąc. I mnie się to podoba. Wprawdzie trzeba będzie zacząć od poziomu juniora, ale nic to, odmłodnieję :). Zawsze można szybko awansować na seniora po roku bycia juniorem :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inteligentny Re: bez znajomosci jezyka bedziesz w IP: *.unitymediagroup.de 02.10.10, 18:08 I dont think so, my friend. 4500 na reke czyli jakies 84Keur brutto na rok - przyjmujac nawet najlepiej platne branze (IT, konsulting) to jest poziom plac kogos zajmujacego sie powoli raczej zarzadzaniem a nie praca specjalisty. A do tego nie dojdziesz po nauce jezyka trwajacej rok lub kilka lat, sorry. Tym bardziej jesli po drodze dasz sie zdegradowac do juniora i jestes juz pare latek po studiach, gdy mozg nie chlonie jezykow w takim tempie. proponuje jednak Polske :) Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: bez znajomosci jezyka bedziesz w 02.10.10, 19:03 Brutto mein Freund. Und die deutsche Sprache kenne ich in Wort und Schrift beinahe perfekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inteligentny Re: bez znajomosci jezyka bedziesz w IP: *.unitymediagroup.de 02.10.10, 18:10 pozytym wlasnie na tym polega bajer, ze kazdy kto byl w stanie tyle zarabiac w Niemczech, juz dawno by sie tu dostal - dla wszelkiej masci specjalistow wrota byly dostatecznie uchylone przynajmniej od 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: bez znajomosci jezyka bedziesz w 02.10.10, 21:08 Uwierz osobie żyjącej w Polsce, mającej wielu kompetentnych znajomych w Polsce, że się mylisz. Już kilka osób, potrzebujących nieco więcej czasu ode mnie na lepsze opanowanie języka niemieckiego, rozmawiało ze mną o tym, abym zdobył przyczółek i je potem ładnie przedstawił. Dlaczego nie? Niech się tak stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
etiene8912 Re: bez znajomosci jezyka bedziesz w 02.10.10, 22:22 czy ja wiem ?w chwili obecnej mówię średnio po niemiecku - przez nauczenie języka - chodziło mi o słownictwo specjalistyczne i mówienie perfekt mara571 napisała: > Niemczech nadal zarabial 1800 (450) do reki. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 przepraszam, ale to co innego 02.10.10, 22:56 myslalam o ludzikach, ktorzy sobie wyobrazaja, ze bez znajomosci podstaw jezyka maja nadzieje, ze otrzymaja sensowna prace. Bo przyniesc podaj, pozamiataj to faktycznie 400 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uff Re: Zdrajcy won z polskich stron. IP: *.b-ras2.cld.dublin.eircom.net 02.10.10, 17:10 Ale ci sie RYMŁO. Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Tam koszt zamieszkania jest adekwatny do zarobków. 02.10.10, 15:04 Już to wystarczy by młode rodziny zainteresowały się możliwością pracy w Niemczech. Fachowcy nie będą tam mieć żadnych problemów. Tam doceniają fachową i dobrą pracę. Opowieści o leniwych Polakach istnieją tylko wśród Polskich ekonomistów. Polacy bez problemu osiągają wydajność miejscowych. Tam nigdy nie było zwyczaju pracy na akord, preferowane tempo pracy ustawione jest pod przeciętnego pracownika. Znam spawaczy którzy przenieśli się z pracy ze stoczni do Mercedesa, chłopaki byli wręcz hamowani w pracy. Tempo jakie mieli nie odpowiadało ich niemieckim kolegom. Wielu już kupiło mieszkania i nawet nie myślą o powrocie. Same plusy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baton Re: Tam koszt zamieszkania jest adekwatny do zaro IP: *.akashanet.pl 02.10.10, 16:23 masz rację nasze nazwijmy to,, lenistwo" w Posce jest wynikiem kiepskiej organizacji pracy i dyletanctwem naszych pożal się Boże managerów. Ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
buj_w_chucie Re: Tam koszt zamieszkania jest adekwatny do zaro 02.10.10, 16:47 Nie o to chodzi. Robotnik w Polsce wytwarza taka sama wartosc jak robotnik w Niemczech. Robiac aparatem do spawania czy mlotkiem wydajnosc mozna zwiekszyc tylko przez szybsza lub dluzsza prace. Naturalnym ograniczeniem jest jednak chocby dlugosc doby czy zmeczenie. Problem w tym, ze w Niemczech oprocz robotnikow sa rowniez biura konstrukcyjne i osrodki rozwojowo-badawcze. Tutaj wydajnosc nie zalezy od tego jak szybko sie klika myszka tylko od tego, kto jaka ma kiepele. Przelomowe rozwiazania techniczne o ogromnej wartosci materialnej moga byc efektem wieczoru spedzonego z kolegami przy piwie. I to jest wlasnie ten czynnik, ktory daje owa wysoka "usredniona" produktywnosc. A polska gospodarka jest oparta o montownie i nie widac zadnej szansy na zmiane tego stanu rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Re: Tam koszt zamieszkania jest adekwatny do zaro 02.10.10, 17:33 Zgadzam się z tobą. Ja nie pisałem o inżynierach, to na ogół są bardzo mobilni ludzie, charakteryzujący się świeżością spojrzenia na pewne rozwiązania techniczne. Tam mogą rozwinąć skrzydełka. Pisałem o zwykłych rzemieślnikach którzy dostają do rąk specjalistyczne narzędzia i nowe technologie, ci ludzie wykonują tam tą samą pracę mniejszym nakładem sił za nieporównywalną płacę. Nie muszą się martwić, że ktoś im w wyznaczonym terminie nie zapłaci za pracę. Są szanowani a nie odzierani ze skóry przez kolegów związkowców zasiadających w "radach nadzorczych". Ja to przeżyłem w 1991 roku gdzie zarobki skoczyły mi z 1.800 na (w przeliczeniu) 10.000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
buj_w_chucie Re: Tam koszt zamieszkania jest adekwatny do zaro 02.10.10, 17:58 > Pisałem o zwykłych rzemieślnikach którzy dos > tają do rąk specjalistyczne narzędzia i nowe technologie, ci ludzie wykonują ta > m tą samą pracę mniejszym nakładem sił za nieporównywalną płacę. Tak, ale ta wyzsza placa wynika z tego, ze "dokladaja" sie do niej ci z dzialow badan i rozwoju i to nie tylko z tej firmy, w ktorej delikwent pracuje, lecz z calej gospodarki. Jezeli w gospodarce Niemiec dzieki pracy tworczej wyksztalconej kadry wytwarza sie 3 krotnie wieksza wartosc na lebka niz w Polsce, to i odpowiednio wiecej przypada na "zwyklego" robotnika, ktory wykonuje dokladnie taka sama prace jak w Polsce. Zreszta dotyczy to wszystkich panstw tzw. starej Unii. Zwykly pracownik ma lepsza pensje niz u nas nie dlatego, ze pracodawcy sa tacy dobrzy lecz dlatego, ze cala gospodarka produkuje wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
vonsmroden Re: Tam koszt zamieszkania jest adekwatny do zaro 02.10.10, 16:53 No adekwatne..., tyle że tam mieszkanie kosztuje tyle co w Polsce a nawet i troszku mniej, gdzie nie gdzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: db Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd wątpi IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.10, 15:05 jeśli rząd wątpi to znaczy,że wyczyszczą Odpowiedz Link Zgłoś
irzyk22 Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd wątpi 02.10.10, 15:19 Na pewno pewne zawody są poszukiwane w Niemczech przy znacznie lepszych płacach. Szczególnie strona zachodnia Polski będzie emigrowała za praca do Niemiec. Czy jak kilka lat temu z Anglia teraz z Niemcami otworzy sie bardziej rynek lotniczy www.airportsbase.com więcej informacji niż myślisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mis22 Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd wątpi IP: *.sukcesnet.pl 02.10.10, 15:26 co iny wypisują że za 10 lat do nas będą sprowadzać ciekawe jak ktoś dostanie np 1000zł na rękę a kto da mu nocleg utrzyma się z tego 1000zł zapłaci za nocleg wyżywienia? haha nie jestem ekonomistą ale tyle potrawie liczyć Odpowiedz Link Zgłoś
buj_w_chucie Ale osiol... 02.10.10, 15:54 "Nie widzę żadnego powodu, ani ekonomicznego, ani społecznego, ani zawodowego, by po otwarciu rynku niemieckiego ruszyła tam wielka fala pracowników z Polski - mówi "Gazecie" Michał Boni" To ja podam powod: Realnie (po uwzglednieniu cen) 3 krotnie wyzsze pensje oraz mozliwosc odwiedzania rodziny i/lub znajomych co weekend. Wyjazd w poszukiwaniu pracy do Niemiec niczym sie nie rozni od wyjazdu w tym samym celu do Warszawy. Jezeli ktos nie wyjechal na Wyspy z powodow np. rodzinnych, to tym razem nie bedzie sie wahal. Ja mysle, ze 1 maja to pan Boni sie powinien na drzewo wdrapac aby go nie zadeptali. Odpowiedz Link Zgłoś
nextdragon Szczery facet 02.10.10, 16:00 Ministrowi Boniemu należy pogratulować szczerości, brutalnej szczerości. Przyznaje on, że jego rząd nie będzie się starał polepszyć bytu polskich obywateli, tylko za kilka lat sprowadzi pracowników np. z Wietnamu. W sumie minister ma rację. Żaden rząd nie ma zamiaru ani usuwać gromady przepisów blokujących przedsiębiorczość, ani walczyć z grupami interesów, które żerują na budżecie. Czyli "co ma być, to będzie". Jedynie PR-owo kiepsko to wygląda, kiedy członek rządu przekonuje, że oni nie mogą nic zrobić. Za co w takim razie biorą pieniądze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd wątpi IP: *.gdynia.mm.pl 02.10.10, 16:07 A jedźcie se do tych Niemiec. Ciekawe po ilu miesiącach wrocicie, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd 02.10.10, 17:47 Nie doceniasz siły pieniądza. Przecież wyżej kto już napisał. Co tydzień będziemy w domu. Teraz ludzie pracujący na przykład w warszawie, też co tydzień są w domu. Ciekawe, czy spółki kolejowe postanowią trochę na tym zarobić, czy wszystko przejmie transport samochodowy lub lotniczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inteligentny Re: Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd IP: *.unitymediagroup.de 02.10.10, 18:33 a kto wam bronil "co tydzien byc w domu" pracujac w UK? malo jest polaczn lotniczych? niestety ale w bylym NRD zadnej pracy za stawki nieglodowe nie znajdziesz (bezrobocie pod 20%), a najblizsze miasta zachodnioniemieckie to jest wlasciwie taka sama podroz jak w samolot do UK ewentualnie samochodem do Holanidii, gdzie juz od dawna mogles jezdzic, wiecej niz w DE zarabiac, latwiej ta prace niz w DE znalezc (mniejsze bezrobocie), milej zyc (bardziej otwarci ludzie) i mniej przejmowac sie jezykiem (chetniej mowia po ang.). Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd 02.10.10, 21:00 O mnie się nie martw, ja sobie radę dam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd IP: *.szczecin.mm.pl 26.10.10, 13:56 a ja ze szczecina bede miec bliziutko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regan Re: Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd IP: *.akashanet.pl 02.10.10, 16:19 dla mnie w wieku 45 lat nie było pracy mimo znajomości 2 języków postanowiłem urządzić się świetnie we Francji. ciepły klimat nie za gorący ,żarcie tańsze niż u nas, mieszkania to samo a za 15 lat emerytura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spekulant Re: Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd IP: *.lumison.net 03.10.10, 00:06 yyy... ze jedzenie tansze niz w PL..??? ps reszta sie zgadza, ale powyzsze to chyba nie pisala osoba ktora we Francji zyla ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ocochodzi Ale w czym problem? Na jedno miejsce pracy jest IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.10, 16:24 podobno 300 chętnych. Tylko kadrom będzie lżej jak po 1 maja będzie ich 250. Dla pracodawcy żadna różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vonsmroden "Rząd wątpi" IP: 178.73.48.* 02.10.10, 16:50 Hurra, to Rząd w końcu coś robi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Betty Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd wątpi IP: *.adsl.proxad.net 02.10.10, 16:51 No to przewoźnicy zacierają już ręce... Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd 02.10.10, 17:52 Tak, jeśli Polacy nie zechcą, Niemcy powinni zagospodarować polskie tory kolejowe na odcinku Berlin - Poznań oraz na odcinku do Wrocławia. Tanie połączenia co dwie godziny,a w godzinach największego przepływu pasażerów połączenia co godzinę, zwłaszcza w weekendy. Złoty interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.10, 18:50 chciały, ale że to połączenie międzynarodowe to się musiało wmieszać ministerstwo i tyle z tego było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc USA Re: Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd IP: *.lsanca.fios.verizon.net 02.10.10, 17:58 smieszne jest ze taka sprawa powoduje zupelnie skrajne opinie tzw decydentow i naukowcow.To samo uzmyslawia jak niedojrzala wrecz infantylna jest propaganda. pan Boni opowiada bajki nie poparte nawet zadnym sondazem.Tak jak pan Boni w Polsce sa tysiace jemu podobnych ktorzy opowiadaja ludziom bajki.Problem polega na tym ze pan Boni i jemu podobni biora od podatnikow wformie pensji 10 tys zl i beda klamac w imie utrzymania stanowiska.Biedni i zastraszeni ludzie, w strachu powiedzenia wlasnego zdania. Polska jest bizantyjskim krajem gdzie pokoj w hotelu Sheraton w Sopocie kosztuje 760PZL za noc a sniadanie(bufet) 90zl na osobe..Czyli nauczyciel za pensje miesieczna moze zaplacic 1.5 doby hotelowej. W tym porownaniu miesci sie cala kwintesencja polskiego 'sukcesu gospodarczego' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inteligentny Re: Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd IP: *.unitymediagroup.de 02.10.10, 18:25 bo w USA nauczyciele spia w 5* sheratonach, szczegolnie w sezonie (wlasnie sprawdzilem i pokoj na nast. weekend to 100 euro) i w miastach gdzie nieruchomosci sa najdrozsze w calym kraju (tak jak Sopot w PL), prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzes o czym wy dzieci mowicie? IP: *.dip.t-dialin.net 02.10.10, 20:54 myslicie ze tam w niemczech juz czekaja na was?, wiekszosc z was obudzi z reka w nocniku gdy dostaniecie 5 lub 6 euro na godzine o ile dostaniecie prace to juz inna sprawa, najbardziej smieszy mnie to ze zdecydowana wiekszosc z was kompletnie nie zna realiow jakie obecnie panuja na niemieckim rynku pracy, marzenia nic nie kosztuja ale moga byc bardzo bolesne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inteligentny Re: o czym wy dzieci mowicie? IP: *.unitymediagroup.de 02.10.10, 21:01 dokladnie, ci ktorzy moga i chca tu cos zarobic (czyt. zanjomosc jezyka + poszukiwany zawod) juz tu sa, bo mogli byc od lat mimo pewnych utrudnien. Niemcy dobrze wiedza, ze jezeli ktos teraz do nich przyjedzie to wlasnie rzesza marzycieli, ktorzy skoncza na zmywaku za 5 EUR na godzine. Polecam aktualny artykul SPIEGELa: www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,720537,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: o czym wy dzieci mowicie? 02.10.10, 21:12 jak to skoncza na zmywaku??A czy to przymus dla Polaka na zmywak do Niemiec za 5 euro???To nie 2 wojna i nie robotnicy przymusowi..ha,ha,ha.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzes Re: o czym wy dzieci mowicie? IP: *.dip.t-dialin.net 02.10.10, 21:30 widziszs "cesar" jestes najlepszym przykladem glupoty (bez obrazy) nie wiesz ale gadasz, czy ty myslisz ze w Mercedesie lub innych firmach juz czekaja z niecierpliwieniem na pracownikow z Polski?, kolego zejdz na ziemie bo naprawde obudzisz sie z reka w nocniku Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: o czym wy dzieci mowicie? 02.10.10, 21:18 Co jest w tym artykule złego poza tym, że Der Spiegel powołuje się na Gazetę Wyborczą? Zanim przyjedziemy postanowili wywalczyć nam przyzwoitą płacę minimalną. Poza tym każdy czytający ogłoszenia o pracę wie, że jesteśmy w Niemczech potrzebni ze względu na kompetencje, a ilość ogłoszeń jest wprost proporcjonalna do potrzeb niemieckiej gospodarki, a nie do taniości polskiego pracownika. Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: o czym wy dzieci mowicie? 02.10.10, 21:42 I jeszcze jedno do obydwu panów. Czytali panowie komentarze na forum pod tym artykułem? Czytając panów wypowiedzi wnioskuję, że nie. Wynika z tych wypowiedzi, że zdecydowana większość Niemców, podobnie jak my Polacy pracujący jeszcze w Polsce, z radością powita wprowadzenie przyzwoitej płacy minimalnej w Niemczech i dodatkowo, że Niemcy rozumieją, że ważne są kompetencje bez względu na pochodzenie. W kontekście położenia Berlina względem granicy polsko-niemieckiej, trochę śmieszy używanie pojęcia pracownicy z Europy Wschodniej, ale widocznie jeszcze nie wdrożyli tam pojęcia Mitteleuropa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzes Re: o czym wy dzieci mowicie? IP: *.dip.t-dialin.net 02.10.10, 21:26 obecnie w niemczech panuje trend na roznorakie Leihfirmy dzieki wielkiej pomocy/ochrony rzadu niemieckiego i taka wlasnie obecnie panuje sytuacja w niemczech, to co wypisuje GW i inne media to mrzonki i brak kompletnego profesjonalizmu ze strony dziennikarzy zreszta niema sie czemu dziwic obecny dziennikarz to jak reklama (gowno prawda), wszystkie duze firmy jak Mercedes, Bosch, Stihl, Porsche lub inne tak zgadza sie zatrudniaja ale wszyscy nowi pracownicy pochodza z Leihfirmy ktorzy zarabiaja 7,50 na godzine a tutaj na poludniu to naprawde nie jest za wiele wrecz glodowe stawki, to co pisze propaganda niemiecka bo taka tutaj rowniez jest to liczby pisane na toaletowym papierze ktore i tak niebawem splyna w muszli, pamietajmy ze w niemczech oprocz 3 milionow bezrobotnych (rzad sie chwali tymi danymi?) ale zapomina o 7 milionowej grupie pobierajacych swiadczenie Hart IV a to sa rowniez osoby pozostajace bez pracy oprocz tego istnieje ponad 2 miliowa grupa osob zarabiajaca ponize 7 euro ale dziwnym trafem rzad niemiecki nie chwali sie tymi dwoma grupami bardzo czesto informacje na ich temat sa pomijane ciekawe dlaczego tak postepuja jesli jest tak dobrze to dlaczego jest tak zle, najgorsze jest to ze wiekszosc osob tutaj kompletnie nie zna realiow jakie panuja na rynku pracy w niemczech ale gadaja jak pan Macierewicz ktory cos tam slyszal tylko zapomnial gdzie gdzie to uslyszal;) Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: o czym wy dzieci mowicie? 02.10.10, 21:24 @grzes, mam nadzieję, że gdy już przyjedziemy, nie będziemy się musieli wstydzić za twoją wrogość wobec Polaków i że nie będziemy musieli tłumaczyć Niemcom, co znaczą twoje słowa o nocniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzes Re: o czym wy dzieci mowicie? IP: *.dip.t-dialin.net 02.10.10, 21:34 @xolaptop widzisz nie zrozumiales mnie, ja napisalem jakie sa realia w Niemczech pamietaj nigdy, nigdy nie ufaj mediom to co mowia lub pisza najlatwiej jest to sprawdzic na wlasnej skorze i sie przekonac tylko jak napisalem wczesniej prawda moze byc bolesna p.s. i nigdy nie jestem/bylem wrogo nastawiony Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: o czym wy dzieci mowicie? 02.10.10, 21:45 ok., dobrze, w porządku, rozumiem, od lat współpracuję z Niemcami, nawet niekoniecznie zarobkowo, przy różnych projektach i nie czerpię prawdy z Gazety Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzes Re: o czym wy dzieci mowicie? IP: *.dip.t-dialin.net 02.10.10, 22:01 dodam tylko krotki komentarz od jednej z osob ktora skomentowala artykul ze Spiegla "..Den gibt's doch jetzt schon. Auf einer Großbaustelle im Hamburger Randgebiet haben Rumänen für 900 Euro Brutto/Monat 6 Tage/Woche (~55 h Stunden) im Betonbau gearbeitet. Das wären weniger als 5 Euro/h.", prosto mowiac na jednej z budow w Hamburgu osoby z Rumuni zarabiaja srednio 900 Euro Brutto na miesiac pracujac 6 dni w tygodniu (55 godzin), takie sa obecnie realia zgadzam sie ze nie wszedzie ale w zdecydowanej wiekszosci przedsiobiorcy obecnie tak postepuja, i jeszcze jeden przyklad w firmie Weru AG zwolniono w grudnio 2009 ponad 140 pracownikowa juz po kilku miesiacach a dokladnie 06/2010 przywrocono do pracy tych samych pracownikow ale juz na nowych zasadach placowych (oczywiscie na duzo gorszych) Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: o czym wy dzieci mowicie? 02.10.10, 22:09 @grzes nie wiem jak ci to powiedzieć, lecz tu w Polsce żyjemy w kapitalizmie i takie przypadki nie są nam obce. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: o czym wy dzieci mowicie? 02.10.10, 22:18 Rumun poszedl na to .Ale Polak na to nie pojdzie.Kapitalista marzy o Polaku za ..darmo..he,he..ale go nawet za 10 euro nie dostanie..niech jezdzi dalej MB E Klasse i marzy o MB S klasse...he,he... Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 drogi grzesiu 02.10.10, 23:24 zatrudnienie Rumunow i Polakow opiera sie na innej zasadzie. W ostatnich dniach zaczela sie przeprowadzka mojego oddzialu do nowego budynku, ktory byl technologicznym wyzwaniem dla firm. Budynki wykonywalo 850( !) firm. Stan surowy i proste prace wykonczeniowe wykonywalli Polacy i Rumuni, ktorzy maja firmy z jednam adresem w Niemczech. sa tzw Sus, Sub, Subununternehmer. Zasada jest prosta: oni rejestruja firme w Niemczech, wszystko zalatwia firma, firma robi rozliczenia z Finanzamt, Krankenkasse. Ta firma znajduje mieszkania dla tych "przedsiebiorcow". Te 900 euro to suma netto, ktora oni dostaja. U nas dostali jednak troche wiecej 1000-1100 euro netto. To potwierdzilo mi kilku, ktorych pytalam w zakladowej kantynie. W przypadku naszej budowy zaden sie nie skarzyl. Byc moze Hanseaci sa bardziej skapi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inteligentny Re: o czym wy dzieci mowicie? IP: *.unitymediagroup.de 02.10.10, 22:39 w takim razie jestes wyjatkiem i powinienes sobie z tego zdawac sprawe (+twoj jezyk i zawod). moja teza jest taka i caly czas ja podtrzymuje, ze emigracja do DE z Polski w przyszlym roku to bedzie w 99,99% domena ludzi bez znajomosci jezyka ktorzy beda tam jezdzic do najprostszych prac (niestety) ale tez w ograniczonym zakresie (przez odleglosc do landow gdzie jest chociaz taka praca). Pochwal sie, czym sie zajmujesz jezeli masz na oku prace za 4,5K EUR na miesiac. Jestem w 100% pewien, ze jezeli jestes tyle wart, to otwarcie granic w 2011 nie ma dla ciebie i takich jak ty ZADNEGO znaczenia, bo i tak bys pozwolenie na ta prace i dzis minimalnym nakladem wysilku ze strony pracodawcy dostal. Znam takie przypadki z roznych branz w ostatnich latach. > Uwierz osobie żyjącej w Polsce, mającej wielu kompetentnych znajomych w Polsce, > że się mylisz. Już kilka osób, potrzebujących nieco więcej czasu ode mnie na l > epsze opanowanie języka niemieckiego, rozmawiało ze mną o tym, abym zdobył przy > czółek i je potem ładnie przedstawił. Dlaczego nie? Niech się tak stanie. w to baaardzo watpie i powiem ci dlaczego. Okolo 10 lat temu (o wiele wieksza bieda w PL niz teraz) studiowalem (student=podobno najbardziej mobilna jednostka) w czasach niemieckiego programu GreenCard (czyli otwarta granica dla informatykow) w Szczecinie (bajecznie prosty dojazd do Niemiec) informatyke (techniczna dziedzina, bez wielkich wymagan jezykowych). Na wydziale pojawilo sie ogloszenie o naprawde dobrze platnych praktykach w Hamburgu - to jest kilka godzin od Szczecina. Nie byla wymagana ZADNA znajomosc niemieckiego. Z kilkuset studentow wydzialu nie zglosil sie NIKT oprocz mnie. Dzis po latach nie wiem o NIKIM z mojego roku oprocz mnie ktory pracowalby w Niemczech, bylo kilku ale albo wrocili do Szczecina albo sa w UK/stanach - nie czuli sie w DE dobrze. Niestety znajomosc niemieckiego w PL poza Slaskiem jest bliska zeru, gotowosc do uczenia sie tego jezyka zupelnie zerowa (tu ogromna roznica wzgledem angielskiego), wykwalifikowani i doswiadczeni (wiec nie mam na mysli absolwentow) ludzie bardzo rzadko podejmuja decyzje o emigracji w tym kierunku nawet jezeli maja mozliwosc, a Niemcy od czasu Czterech Pancernych itp nie maja dobrego image´u jako kraj docelowy. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: o czym wy dzieci mowicie? 02.10.10, 22:51 i prawdopodobnie niemiecka policja bedzie przesladowac Polakow parkujacych i obozujacych na Parkplazach .W Niemczech nie wystatczy powiedziec ich bin Pole mache alles für 5 euro... Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: o czym wy dzieci mowicie? 02.10.10, 23:41 Nie wiem, jak w Szczecinie, ale znam ludzi pochodzących z innych miejsc w Polsce, którzy czekają na legalną możliwość podjęcia pracy w Niemczech, która nie jest sezonowa. Dlatego nie wątpię w istnienie wielu takich osób. Znam też ludzi, którzy lepiej zarobią w Polsce niż w Niemczech, więc wiadomo, że nie wyjadą z Polski. Akurat ja w Polsce mógłbym maksymalnie zarobić 9000 zł brutto biorąc dodatkową pracę albo mieszkając w warszawce, więc wybór jest prosty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inteligentny Re: o czym wy dzieci mowicie? IP: *.unitymediagroup.de 03.10.10, 00:19 no to jak dla mnie wyruszasz w swiat raczej dla fun´u niz z powodu "sily pieniadza", bo zakladajac ze jestes singlem to wedlug Twoich zeznan w PL mozesz miec 1600 EUR netto a w DE 2600 EUR netto. Biorac pod uwage jednak mimo wszystko nieco wyzsze koszty w DE oraz koszty wizyt w PL, roznica jest naprawde znikoma jezeli nie zadna - zalezy od twoich nawykow (a pomijam "koszty spoleczne" typu rozlaka z rodzina/przyjaciolmi). To oczywiscie super sprawa i sie ciesze za ciebie ze zawalczysz i cos ciekawego przezyjesz ale jednoczesnie pokazuje to, ze ludzie tacy jak ty wlasciwie nie maja po co wyjezdzac za pieniedzmi, w przeciwienstwie do kandydatow na zmywak/budowe, ktorzy zamiast 2 EUR na godzine w PL dostana 6 EUR + nocleg w baraku czyli ponad 300% tego co w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: o czym wy dzieci mowicie? 03.10.10, 10:06 Nie do końca tak jest, że dla zabawy. W Niemczech: a) życie bez dodatkowej pracy, a więc 8h i wolne b) 2, a teraz w niektórych latach nawet 3 dni więcej wolnych od pracy w porównaniu z Polską c) jakość życia wyższa d) po roku większa wypłata Natomiast z dojazdami tak się umówię, ze ich koszty nie będą wielkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inteligentny Re: o czym wy dzieci mowicie? IP: *.unitymediagroup.de 03.10.10, 11:01 to sa juz twoje indywidualne nadzieje i akcenty, a nie twarde fakty przemawiajace za masowa emigracja. A tu maly reality check a propos "po roku wieksza wyplata" (tu znowu nie interesuje mnie twoja indywidualna sytuacja tylko na ile to jest argument dla mas) www.welt.de/die-welt/wirtschaft/article9493154/Deutschland-hat-EU-weit-den-geringsten-Lohnzuwachs.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: o czym wy dzieci mowicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.10, 18:54 5 euro na godzinę dostawałam jako student za godzinę w biurze projektowym, jako rysownik na etacie świeżo po studiach 8 euro. głupotą dla mnie był powrót do kraju, teraz znowu zbieram się do wyjazdu - raczej na stałe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: o czym wy dzieci mowicie? IP: *.unitymediagroup.de 03.10.10, 19:13 ja mialem 10 lat temu 15 euro na godzine.Jako robotnik.Dzis koledzy maja 18-20 euro. Jesli zony pracuja to maja domy z klinkeru i audice z mercami przed domami.Jako robole... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierre Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd wątpi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.10, 23:24 Tusku, pliiizzz, nie rozśmieszaj mnie: biznes.interia.pl/news/88-procent-chce-wyjechac,1533242 Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Czy Niemcy wyczyszczą nasz rynek pracy? Rząd wątpi 03.10.10, 08:58 gdybym byl mlody nie zastanawialbym sie nawet 5-ciu minut nad wyjazdem...... Mam juz doswiadczenie w "emigracji".Bylem wiele lat w Stanach i teraz "wrocilem" na "godna" emeryture.Widze moich kolegow,polskich emerytow, i jestem przerazony ich losem. To nie chodzi tylko o emeryture,ale o "godne"zycie "tam". Wymaga to jednak na poczatku b.duzego wysilku.Przezylem to.Teraz ciesze sie ze swego statusu emeryta,ktorego stac na wypoczynek pod palmami. Jednak z powodu starosci postanowilem juz nie jezdzic "na poludnie".Spedzam rownie a moze bardziej ciekawie czas w kraju.Podkreslam,ze stac mnie na wybor miejsca wakacji. Pisze tak duzo o tym,bo perspektywa wygodnego zycia "tam" i pozniej "godnej" starosci to jest to czego nie osiagnie sie w kraju.....napewno..... Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Jaki rynek pracy? Kasjerek i robotników mają dość, 03.10.10, 22:56 a dla inżynierów nie ma pracy w Kartoflisku. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Buuuuuahaha!! on tak głupi czy tylko udaje?? ;o> 03.10.10, 22:59 Jednak rząd zapewnia, że nie ma co się bać scenariusza masowych wyjazdów. - Obecnie fala emigracyjna z Polski nie zwiększa się, mamy równowagę. Nie widzę żadnego powodu, ani ekonomicznego, ani społecznego, ani zawodowego, by po otwarciu rynku niemieckiego ruszyła tam wielka fala pracowników z Polski - mówi "Gazecie" Michał Boni, Buuuuuuuuuuuuuahahahahahahahahahahahahaha!!! :D On tak na serio, czy to poprostu dalsza część propagandy o zielonej wyspie! :> Odpowiedz Link Zgłoś