Dodaj do ulubionych

III filar dogorywa: Polacy nie chcą dodatkowo o...

• Gość: MalaRysa Zróbcie ulgę w podatku dochodowym to III filar IP: *.chello.pl 23.10.10, 14:49
      ruszy z kopyta. Obywatelski projekt ustawy już kilka miesięcy leży w sejmie.
      • Gość: rysiek I to byłoby uczciwe podejście do tematu. IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.10, 15:11
        Nie może być tak, że płacę podatek od pieniędzy, z których nie mogę skorzystać. W dodatku te pieniądze przez lata leżenia na koncie w III filarze stracą większość ze swojej wartości, czyli płacę mocno zawyżony podatek.
    • Gość: MalaRysa A teraz jeszcze posłowie wyciągają rękę po darmowe IP: *.chello.pl 23.10.10, 14:51
      ubezpieczenia.
    • Gość: uncja III filar dogorywa: Polacy nie chcą dodatkowo o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 15:06
      Polacy chcą oszczędzać na starość, tylko po pierwsze - najpierw muszą mieć z czego, po drugie - politycy skutecznie odstręczają od IKE, po trzecie - to mało intratne rozwiązanie.

Nie mam konta IKE - i nie będę miała - bo nie ufam politykom i nie wierzę że w którymś momencie ktoś nie wymyśli jakby się tu zaopiekować lepiej moimi składkami. Co zrobili z OFE? założenia były takie, że składki miały być dziedziczone - co z tego zostało? wolę odkładać czy inwestować sama, bez ograniczeń i bez wiązania się umową.
    • Gość: qaz III filar dogorywa: Polacy nie chcą dodatkowo o... IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.10, 15:08
      niech ci wspaniali eksperci z Lewiatana, pani Chłoń-Domińczak, czy OFE powiedzą z czego mam zrezygnować aby oszczędzać ???

jeżeli większość pracujących ma zarobki na poziomie od 1,500 zł. do 2,000 zł. brutto - to z czego oszczędzać

opieka medyczna - państwowa nie istnieje, a razie choroby trzeba pójść prywatnie do lekarza i dodatkowo zapłacić, a NFZ zbiera składki i stawia sobie pałace, podobnie robi ZUS

w OFE jakieś dzieci "zarządzają" moimi pieniędzmi, bawią się na giełdzie i nie ponoszą odpowiedzialności za swoje błędne decyzje inwestycyjne

zyski jakie wypracowują OFE nie pokrywają często nawet prowizji pobieranej od składek, nie mówiąc już o inflacji
      składka przekazywana do OFE powinna gwarantować stopę zwrotu co najmniej równą inflacji, oczywiście stopę zwrotu trzeba liczyć od składki przed potąceniem prowizji
    • gregsmile Polacy mają dużo na IKE odłożone, ale nie w Polsce 23.10.10, 15:09
      w Polsce opłaty za fundusze inwestycyjne czy IKE są prowizyjne lub stałe, a w wiekszości firm zagranicznych opłatę jest wynegocjowany procent od zysku. więc jeśli fundusz ma w danym roku stratę nie otrzymuje nic. kolejnym argumentem za posiadaniem funduszy poza Polską jest możliwość odliczenia w deklaracji rocznej do 5000 eur wpłaconych na dobrowolne fundusze emerytalne. jest jeden haczyk, tych pieniędzy nie da się ruszyć przed 65 rokiem życia.
      sam mam kilka dobrowolnych funduszy emerytalnych poza Polską i nie widzę najwiekszego sensu, żeby choć jeden otwierać w Polsce, głównie z uwagi na opłaty i brak możliwości odpisu podatkowego.
    • Gość: Arek02 Re: III filar dogorywa: Polacy nie chcą dodatkowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 15:40
      Te całe oszczędzanie w różnych funduszach czy to Ike czy innych badziewiach ma taki sens jak zamawianie codziennie taksówki z artykułami spożywczymi. Załóżmy że taksiarz bierze 15% od zamówienia. Więc po co to robić skoro można samemu iść do sklepu? To samo jest z oszczędzaniem. Wystarczy odrobina wysiłku i można sobie wyszukać lokatę, obligacje i samemu je po prostu kupić, a nie oddawać prowizję naciągaczom, którzy zrobią dokładnie to samo co my.
    • olias III filar dogorywa: Polacy nie chcą dodatkowo o... 23.10.10, 15:51
      ciekawe qrwa z czego mam odkładać by oszczędzać? nerke sprzedać?
      szkoda, wielka szkoda że we współczesnym swiecie nie jest możliwe powtórzenie rozwiązania problemu oderwanych od realiów elit za pomocą słynnego ostrza jakobinów
    • popisuar Z czego maja oszczedzac? 23.10.10, 16:00
      Jako adiunkt na polskiej wyzszej uczelni dostawalem miesiecznie nieco tylko ponad tysiac zlotych. Z czego wiec mialem oszczedzac na tzw. III filar?
      lech.keller@gmail.com
    • Gość: residua III filar dogorywa: Polacy nie chcą dodatkowo o... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.10.10, 16:40
      Niby jak młodzi ludzie mają odkładać na III filar? Większość z osób, których potencjalnie byłoby na to stać, ma na karku kredyt hipoteczny...
    • ubiquitousghost88 Nie chcą i nie będą! A po co? A rok 2012 to pies? 23.10.10, 16:48
    • Gość: gość A z czego odkładać? Z tych groszy,które IP: *.olsztyn.vectranet.pl 23.10.10, 17:02
      zarabia przeciętny Kowalski/Kowalska?Ile? 20 zł miesięcznie?:D
    • zawszesilesia III filar dogorywa: Polacy nie chcą dodatkowo o... 23.10.10, 17:04
      czy ci wszyscy mądralińscy w ministerstwach naprawdę nie rozumieją, że przeciętny Polak nie ma z czego oszczędzać !!!
      po co mam zakładać IKE, jak w ciągu roku jest w stanie odłożyć góra tysiąc zł
    • Gość: bewubed III filar dogorywa: Polacy nie chcą dodatkowo o... IP: *.e-wro.net.pl 23.10.10, 17:08
      Polacy chcą tylko z czego?????????????????
    • aktyntasza III filar dogorywa: Polacy nie chcą dodatkowo o... 23.10.10, 17:54
      Ja bym dodatkowo odkładał na emeryturę ale zarabiam 1150 złotych miesięcznie na czteroosobową i nie mam z czego odłożyć na emeryturą.
      Trudno nam teraz związać koniec z końcem …
    • sunday Nie. Głównym problemem... 23.10.10, 23:08
      > Głównym problemem małej popularności trzeciego filara jest brak informacji o korzyściach
      > płynących z długoletniego oszczędzania

Nie. Głównym problemem jest nieelastyczność praktycznie wszystkich IKE. Zakładając IKE w banku wiążę się z nim na parędziesiąt lat. Nie ma głupich.
      • Gość: IKE Re: Nie. Głównym problemem... IP: *.acn.waw.pl 24.10.10, 13:56
        IKE to kilka różnych mozliwosci. A w mediach uparcie lansuje sie teze IKE = ubezpieczyciel/fundusz inwestycyjny
        Tymczasem w ramach IKE mozna wybrac
        - lokate bankową (chyba wiadomo, jakie zyski, wiec zwolnienie z Belki nie ma tu wielkiego przelozenia)
        - fundusz inwestycyjny (wada glowna wysokie koszty nabycia, zwlaszcza w przypadku funduszy agresywnych)
        - produkty ubezpieczycieli (najwieksze zło - nieprzejrzyste, opakowane wszedzie gdzie sie da opłatami i uwiązanie na lata)
        - rachunek w domu maklerskim (wada - trzeba miec pojecie o rynku, zalety - jest to NORMALNY rachunek maklerski, wplacasz kiedy chcesz, kupujesz i sprzedajesz niemal co chcesz (z wyjatkiem opcji i kontraktow) - akcje, obligacje, certyfikaty funduszy, struktury ETF, jesli uznasz ze musisz wyplacic pieniadze, robisz to bez zadnych oplat - jedyna strata to owego zwolnienia z podatku od zyskow kapitalowych, czyli staje sie to zwykla inwestycją)

A teraz kilka liczb pokazujacych czy na pewno IKE traci (i ktore)

w I pol. 2010 srednia wartosc jednego IKE to 2916 zł - niezbyt wiele
        ale średnia wartosc IKE w ramach rachunku maklerskiego to.... 20 120 zł - blisko dziesięc razy więcej.
        Moze redaktorzy zamiast bezmyslnie cos pisac zastanowili sie nad tymi "subtelnymi" roznicami

• Gość: Kagan Re: Nie. Głównym problemem... IP: 193.136.157.* 25.10.10, 20:06
          ... jest to, ze te "inwestycje" niczego ci na starosc nie zapewniaja, gdyz moga sie one okazac bezwrtosciowe na skutek inflacji, wojny, rewolucji czy tez kryzysu gospodarczo-spolecznego...
          Ja mam w szufladzie cale kolekcje papierow "wartosciowych" emitowanych w Rosji Carskiej...
        • tomekjot Re: Nie. Głównym problemem... 20.12.10, 14:16

Promuje się najdroższą i najmnej czytelną forme inwestycji
      • Gość: Kagan Re: Nie. Głównym problemem... IP: 193.136.157.* 25.10.10, 20:12
        ... jest to, ze z polskich pensji to nie sposob jest cokolwiek odlozyc...
    • laptopek24 IKE to przeżytek !!! 20.12.10, 14:23
      Te całe IKE to pic na wodę. Możesz w nie wejść, ale nie możesz już bez strat się wycofać czy nawet zmienić uslugodawcę - też się nie opłaca.

Stara zasada mówi, że nikt nie zadba o ciebie i twoje finanse lepiej jak ty SAM. Ja bym wybrał jakiś fundusz inwestycyjny parasolowy i tam lokował pieniądze. Dużo ciekawych ofert znalazłem na Favore.pl

www.favore.pl/cat14111511_inwestycyjne.html
      Kiedyś podobno w USA listonosz codziennie odkładał na emeryturę 1 USD, a po przejściu na nią miał w kasie ponad 1 milion USD. I to się nazywa odpowiedzialność za własną przyszłość.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka