Dodaj do ulubionych

Kuśtykające mocarstwo

IP: *.centertel.pl 28.05.11, 10:06
Nie straszyć ludzi na weekend
Obserwuj wątek
    • acid.jazz Re: Kuśtykające mocarstwo 28.05.11, 10:32
      Notujący rekordowe zyski przemysł naftowy jest dotowany z budżetu? Ten kraj jest chory.
      • Gość: Gosc987 Re: Kuśtykające mocarstwo IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.11, 10:52
        acid.jazz napisał:

> Notujący rekordowe zyski przemysł naftowy jest dotowany z budżetu? Ten kraj jes
        > t chory.
        >
        ....................................
        A o bankach i przemyśle zapomniałeś?
        Nie sposób wypracowywać zyski sięgając do kieszeni podatnika.
        • dzikowy Re: Kuśtykające mocarstwo 28.05.11, 12:24
          To dlatego Obama przyleciał lobbować za łupkami? Albo zarobią kokosy na gazie, albo zbankrutują. Czyli Polska ma alternatywę: Albo oddać złoża za bezcen, albo znajdą u nas broń biologiczną uzasadniającą inwazję. ;P
          • Gość: Gosc987 Re: Kuśtykające mocarstwo IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.11, 12:33
            dzikowy napisał:

> To dlatego Obama przyleciał lobbować za łupkami? Albo zarobią kokosy na gazie,
            > albo zbankrutują. Czyli Polska ma alternatywę: Albo oddać złoża za bezcen, albo
            > znajdą u nas broń biologiczną uzasadniającą inwazję. ;P
            ......................................
            Te pytanie powinieneś zadać samemu Obamie jak i polskiej świcie. Po darmo nie przyjechał, a co dziwne wizytę w Polsce poprzedziła wizyta w Anglii, u dawnego kompana od niezbyt czystych wspólnych interesów jak i robienia zawieruchy na świecie.
            Tu masz przykład jak polski generał opowiada o "bezinteresownym wzbogaceniu" polskiego wojska.
            www.polityka.pl/kraj/analizy/1509372,1,jak-amerykanie-polska-armie-dozbrajali.read
            • Gość: chyrzy ruj zgadza sie Tupolev bardzo dobry samolot i IP: *.konino.nl 28.05.11, 21:22
              bezpieczny

Pozdrowienia od wujka Putina
              • Gość: jewropa dobry o ile pjany generla nie pilutuje IP: *.191-130-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.05.11, 12:36
                a Najwazniejszy Pasazer nie wykonuje rozkazow od brata. Busik of zo - czyszta prawde o polaczkach w NL buhahaha
                • Gość: anna Re: dobry o ile pjany generla nie pilutuje IP: *.torservers.net 29.05.11, 12:44
                  W USa da sie WEGETOWAĆ, w Polsce jest to troche trudniejsze. Ale najsmieszniejsze jest to jak zachowuje sie polski rzad. jak PIESKI Z MACHAJACYMI OGONKAMI WOKÓŁ OBAMY. Wałeęsa kórego nie lubie, wykazał sie KRESGOSŁUPEM. Obamai ZNWOU zrobił Polakow w BUCA z WIZAMI jak nie wiem. Az sie smiac chce! Ale Komorsowski i rzad wizy maja wiec maja was w DUPIE.

Glosujcie dalje na PO i PiS, zesracie sie. Oni maja WAS Polakow w DUPIE. Kaczynski i Tusk
                  ugrywaja SWOJE PRYWATNE INTERESY TYLKO.

jako Polacy powinnjiscie zaglosowac na Korwina Mikke. PO PiS SLD PSL
                  ma POLAKOW w DUPIE, Polska sie wyludni i bedzie wtedy mozna spokojnie zamienic ja na KSIEZYC GAZU ŁUPKOWEGO!
                  • Gość: Behemot Re: Dobry artykul prosze takich wiecej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 16:03
                    Artykuł znacznie powyżej gospodarczej średniej GW, chciałbym móc przeczytać taki raz na tydzień.
                    Teraz do beczki miodu będzie łyżka dziegciu.

Martwi mnie bardzo brak szerszego zrozumienia, (nie u Autora artykułu tylko u politycznego establishmentu, ale o tym za chwilę) w temacie: "Co się gospodarczo i politycznie dzieje teraz na świecie i jakie są i będą tego konsekwencje dla RP za 5, 10 , 15 lat". Kompletny brak strategicznego i taktycznego myślenia w zakresie polityki zagranicznej (MSZ celuje w tym...).
                    Podam dwa przykłady:
                    USA - kwestia wizowa podnoszona jako istotny element stosunków US-PL jest trzeciorzędna i mówienie o tym nas po prostu kompromituje niezależnie od opcji politycznej (no ale czego żądać od aparatu państwa który nie umie bezpiecznie przewieźć głowy państwa z punktu A do B, bo 50 ludzi po kolei: od X kolejnych premierów (przetargi), po pilota (brak wyszkolenia, wyrok!) nie umie wykonywać swojej pracy). Jeśli ktoś był w USA to wie, że zdobycie wizy jest żadnym kłopotem,
                    Chiny - to nasz drugi partner gospodarczy, ale tylko od nich importujemy, deficyt ponad 10mld USD, 2 lata temu aż SZEŚCIU ludzi w MSZ zajmowało się tym rejonem Azji !, a przecież w Chinach sporo opiera się na wsparciu politycznym i gdyby tak Sikorski i Tusk ruszyli dupę do Pekinu ze świtą i zaprosili Hu Jintao czy Xi Jinpinga na rewizytę to deficyt mógłby być 2 razy mniejszy, w JĘZYKU POTOCZNYM: 100 000 Polaków wiecej miałoby pracę.

ITP ITD aż się wymiotować chce...

Chiny i Indie, przy całej swej zdumiewającej dynamice, przez co najmniej dwie generacje pozostaną biednymi krajami.
                    Błąd Chiny w bogactwie (GDP na 1 mieszkańca) prześcigną Polskę za 6-8 lat, prawda Indie pozostaną biedne.
                    • Gość: chyrzy ruj nie rozumiesz, kwestia wizowa jest b. wazna ale IP: *.konino.nl 29.05.11, 16:55
                      dla kolesi z PO ktorzy wytransferowali duza kase za ocean.

i podkreslam z PO

potrzebuja zniesienia wiz dla swoich bachorow zeby bez krepacji jezdzily i np. wozily dalsza kasiore w walizkach, lapowa dla celnika w Polsce i kazda ilosc przejdzie natomiast Amerykanie przyjma kazda kase bez lapowy.
                      Dlatego POwcy sami naglasniaja kwestie wizowa z pomoca dyzurnych trolli.

Malo ktorego Kowalskiego stac na oplacenie czestych podrozy do USA nawet gdyby plynal kajakiem i zamierzal spac na lawce
                • Gość: chyrzy ruj "pilutuje" nie "pilutuje" oblac wodka generala bo IP: *.konino.nl 29.05.11, 17:05
                  samolot b. dobry i bezpieczny
    • Gość: rety za to Polska potęgą jest i basta IP: *.wifi.tenet.od.ua 28.05.11, 10:33
      za to Polska potęga jest i basta
      • Gość: Patriota Re: za to Polska potęgą jest i basta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 10:57
        Gość portalu: rety napisał(a):

> za to Polska potęga jest i basta

Wystarczy tylko zasłonić bijący licznik długu i znowu będzie git.
        • Gość: wow Re: za to Polska potęgą jest i basta IP: *.torservers.net 29.05.11, 12:47
          Ale najsmieszniejsze jest to jak zachowuje sie polski rzad. jak PIESKI Z MACHAJACYMI OGONKAMI WOKÓŁ OBAMY. Wałeęsa kórego nie lubie, wykazał sie KRESGOSŁUPEM. Obamai ZNWOU zrobił Polakow w BUCA z WIZAMI jak nie wiem. Az sie smiac chce! Ale Komorsowski i rzad wizy maja wiec maja was w DUPIE.

Glosujcie dalje na PO i PiS, zesracie sie. Oni maja WAS Polakow w DUPIE. Kaczynski i Tusk

ma POLAKOW w DUPIE, Polska sie wyludni i bedzie wtedy mozna spokojnie zamienic ja na KSIEZYC GAZU ŁUPKOWEGO!
      • Gość: boombox Re: za to Polska potęgą jest i basta IP: 69.195.136.* 28.05.11, 19:33
        "W następstwie kryzysu finansowego 2008 roku pracę straciło blisko 8,5 mln osób. W kwietniu 2011 stopa bezrobocia wynosiła 9 proc., ale wskaźnik ten nie uwzględnia ani tych, którzy wbrew swej woli pracują w niepełnym wymiarze czasu - a jest ich dziś o 4 miliony więcej niż przed recesją - ani tych, którzy stracili nadzieję, przestali szukać, więc się do bezrobotnych nie zaliczają."

Ciekawe czy w Polsce zaliczają do "robotnych" całe rzesze "rolników" z jedną krówką i paroma
        świnkami i kurami, dotowanymi przez KR(ez)US?
        Ależ skądże - to są przecież "właściciele ziemscy".

W USA ktoś kto, w sposób weryfikowalny, próbuje wystartować działalność farmerską ale jeszcze nie rozpoczął produkcji i sprzedaży JEST liczony jako bezrobotny.

W obydwu krajach pracujący "na czarno" umykają wszelkim oficjalnym statystykom,
        a nielegalni pracujący imigranci w ogóle nie liczą się, tak jak by ich nie było.
        • Gość: gringo majami wajs IP: *.ip.netia.com.pl 29.05.11, 07:50
          żeby chociaż krówke czy choć kaczke mieli,hektar pola dwa motyle i albo stragan albo taxi albo dorywczo z tym gównem i wiele innym nie ma kto porządku zrobić,
        • Gość: ddd Re: za to Polska potęgą jest i basta IP: *.cloudlet-computing.net 29.05.11, 12:49
          W USA bezrobocie to tez FIKCJA jak oni licza....pelno nowych miejsc pracy..gdzie? w McDonaldzie...Ale
          ŻAŁOSNE jest to jak zachowuje sie polski rzad. jak PIESKI Z MACHAJACYMI OGONKAMI WOKÓŁ OBAMY. Wałeęsa kórego nie lubie, wykazał sie KRESGOSŁUPEM. Obamai ZNWOU zrobił Polakow w BUCA z WIZAMI jak nie wiem. Az sie smiac chce! Ale Komorsowski i rzad wizy maja wiec maja was w DUPIE. wizy dla nich i dla rodzinek.

• Gość: erin Taka jest prawda. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 10:34
      Zaraz zjawi się tu szereg Polaków siedzących w Stanach, dla których każda negatywna opinia o USA jest nie do przełknięcia. Może wkurza ich, że w latach gdy emigrowali postawili na złego konia i teraz starają się wybielać Amerykę, tak by ich wybór jawił się cały czas jako najlepszy. Mi osobiście Ameryka podoba się tylko turystycznie. Można zobaczyć kaniony, góry itp. Ale już do życia i mieszkania to nie za bardzo. To co najbardziej mnie zdziwiło w Stanach to stan ich dróg. Bardzo wiele dróg jest kiepskiej jakości i od dawna nieremontowanych. Większość ich freewayów nie spełniła by norm by nazwać je drogami ekspresowymi, a co dopiero autostradami.
      • Gość: brodawka Re: Taka jest prawda. IP: *.034.c72.petrotel.pl 28.05.11, 10:40
        Dla tych z USA polecam wejść na youtube i poszukać filmów o ludziach mieszkających na ogromnych, dzikich polach namiotowych, które nonstop są zasilane przez nowych obywateli wy*ymanych przez banki lub/i władze tego cudownego państwa.
        • Gość: muuuu Trailer park to się nazywa IP: *.home.aster.pl 28.05.11, 10:46
          W polskim kraju można żyć bez kasy, tu się zasadzi ziemniaków tu coś zarobi na lewo, podatki są bardzo niskie (tak właśnie jest, zwłaszcza od nieruchomości), ciągle można spokojnie żyć bez kredytu. W USA to nie jest możliwe.
          • Gość: PL_raj_podatkowy Re: Trailer park to się nazywa IP: *.tvsat364.lodz.pl 28.05.11, 11:00
            > podatki są bardzo niskie

Tak, tak. Akcyza na paliwo:1/2 ceny. 23% VAT to prawie 1/4 ceny prawie wszystkiego co byś nie kupował. Firmy jakoś jeszcze z VAT sobie dają radę (odliczają go) ludzie od tego podatku nie uciekną.

---
            hostingi internetowe, rejestratorzy domen, Sao Paulo
            • Gość: Gosc987 Re: Trailer park to się nazywa IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.11, 11:02
              Gość portalu: PL_raj_podatkowy napisał(a):

> > podatki są bardzo niskie
              >
              > Tak, tak. Akcyza na paliwo:1/2 ceny. 23% VAT to prawie 1/4 ceny prawie wszystki
              > ego co byś nie kupował. Firmy jakoś jeszcze z VAT sobie dają radę (odliczają go
              > ) ludzie od tego podatku nie uciekną.
              .........................................
              Amerykańscy spekulanci na paliwie i dolarze potrzebują pieniędzy żeby się naćpać nimi przed upadkiem pożal się Boże mocarstwa.
              • Gość: boombox Re: Trailer park to się nazywa IP: 69.195.136.* 28.05.11, 20:23
                A widziiisz, spryciarzu! W Ameryce coś się zarobi "na lewo" i można żyć, zupełnie jak w Polsce.
              • Gość: eventhorizon Re: Trailer park to się nazywa IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.11, 08:27
                > 23% VAT to prawie 1/4 ceny prawie wszystkiego co byś nie kupował

W kwestii formalnej:
                udział VATu w cenie brutto to dokładnie 18.7%
            • Gość: meeee Re: Trailer park to się nazywa IP: *.home.aster.pl 28.05.11, 11:08
              Drogie paliwo nie jest wcale złe, bo wymusza większą oszczędność. Ja jeżdżę tramwajem a mam też samochód który pali 5 litrów ON na setkę. Jak mam kaprys to wlewam doń oleum z Biedronki i wszystko świetnie działa. USA jako raj taniego paliwa już się kończy. Jak widać nie wystarcza to do szczęśliwego życia a różne koszty są coraz wyższe. Choćby wojny.

Poza tym wolę mieć wysoki podatek za paliwo a niski za nieruchomości niż odwrotnie.
              • Gość: Gosc987 Re: Trailer park to się nazywa IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.11, 11:13
                Gość portalu: meeee napisał(a):

> Drogie paliwo nie jest wcale złe, bo wymusza większą oszczędność. Ja jeżdżę tra
                > mwajem a mam też samochód który pali 5 litrów ON na setkę. Jak mam kaprys to wl
                > ewam doń oleum z Biedronki i wszystko świetnie działa. USA jako raj taniego pal
                > iwa już się kończy. Jak widać nie wystarcza to do szczęśliwego życia a różne ko
                > szty są coraz wyższe. Choćby wojny.
                >
                > Poza tym wolę mieć wysoki podatek za paliwo a niski za nieruchomości niż odwrot
                > nie.
                ............................................
                Głupku drogie paliwo odbija się na wszystkich cenach jak i spowalnia przemysł. Umiesz ty logicznie myśleć?
                • Gość: muuuuu Spieprzaj dziadu IP: *.home.aster.pl 28.05.11, 11:17
                  Najlepiej gdyby było za darmo :)

Mi obecny poziom cen i zarobków w Polsce odpowiada. Jestem zadowolony, nie mam żadnego kredytu i już.
                  • Gość: jestes prosty Re: Spieprzaj dziadu IP: *.9.175.197.ng.pl 28.05.11, 11:26
                    I co z tego ze Ty nie masz jak Panstwo ma i inni maja? Obligacje Panstwa beda splacac krasnoludki, a nie Twoje dzieci, natomiast zakredytowani klienci beda kupowac tylko Twoje towary - tylko czym handlujesz sznurem, czy trumnami?
                    • Gość: boombox Re: Spieprzaj dziadu IP: 69.195.136.* 28.05.11, 20:33
                      Ja przypuszczam, że on handluje jakimś g...
                      bo tylko tak może się zaopatrzyć bez kredytu.
                      • Gość: muuuuu Ja niczym nie handluję - to nie Ameryka IP: *.home.aster.pl 29.05.11, 11:18
                        Pracuję jako programista. Co więcej, nie mam żadnej, jednej jedynej nawet akcji :)
                • Gość: 1_facet Re: Trailer park to się nazywa IP: *.e-wro.net.pl 28.05.11, 11:43
                  A czego ty sie spodziewales opierajac 99% konsumpcyjnej ekonomii na ropie , ze bedzie tak mozna wiecznie ?
                  • Gość: boombox Re: Trailer park to się nazywa IP: 69.195.136.* 28.05.11, 20:31
                    Myślisz, że mi przeszkadza oparcie ekonomii o inne źródła energii?
                    Wcale nie. Na czym cchesz ją oprzeć? Na wiaterku i słoneczku?

Zaraz wszystkie głodomory świata będą jęczeć, że im olej z miski wyjadasz.
                • Gość: boombox Re: Trailer park to się nazywa IP: 69.195.136.* 28.05.11, 20:28
                  Przecież to jest meeee. Co od niego oczekujesz?
                  Jemu będzie najlepiej na zielonej trawce.
              • Gość: boombox Re: Trailer park to się nazywa IP: 69.195.136.* 28.05.11, 20:27
                > Drogie paliwo nie jest wcale złe, bo wymusza większą oszczędność. Ja jeżdżę tra
                > mwajem a mam też samochód który pali 5 litrów ON na setkę.

A ja jestem Amishem i mam jeszcze lepiej. W ogóle nie jeżdzę a jeśli już to bryczką
                zaprzężoną w osiołka. A jak brakuje siana, to zakładam drewniane chodaki
                i z chodaka. No i kto ma lepiej? A mam sąsiada, który nawet na chodakach oszczędza.
                Ten ma najlepiej!
                • absurdello A ja oszczędziłem jeszcze bardziej !! 29.05.11, 13:54
                  I nie mam nawet sąsiada ;))
            • Gość: piada Re: Trailer park to się nazywa IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.11, 13:18
              dodaj do tego podatek dochodowy i podatek na ZUS oraz szereg innych parapodatków i opłat (odsetki bankowe blisko stopy inflacji i od tego podatek Belki - czyli de facto zabór oszczędności)
            • oxf Re: Trailer park to się nazywa 28.05.11, 19:10
              ale w polsce nie placisz tak wysokich podatkow od nieruchomosci a to jest podatek ktory placisz jak gdziesz mieszkasz, wiec musisz miec jakies dochody!!
          • Gość: boombox Re: Trailer park to się nazywa IP: 69.195.136.* 28.05.11, 20:17
            W USA nie jest możliwe życie bez kredytu jeśli się ma dochody?
            Chyba się rozchorowałeś i to poważnie?

Ciekawe co to za jedni co sprzedają i wynajmują wszystko tylko na kredyt?

Propozycja: Jeśli się czegoś nie wie to się pyta tych co wiedzą albo czyta
            odpowiednie wydawnictwa.
            • Gość: muuuuu Przez rok mieszkałem w USA IP: *.home.aster.pl 29.05.11, 11:19
              I mnie zadziwiło że kredyt mają tam wszyscy: i biedni i bogaci. Im kto bogatszy tym więcej ma długów. To droga donikąd.
          • Gość: boombox Re: Trailer park to się nazywa IP: 69.195.136.* 28.05.11, 20:21
            > W polskim kraju można żyć bez kasy, tu się zasadzi ziemniaków tu coś zarobi na
            > lewo, podatki są bardzo niskie (tak właśnie jest, zwłaszcza od nieruchomości),

No właśnie właśnie, posadzi się ziemniaczków i już można być skreślonym ze statystyk
            bezrobotnych.

Podatku od nieruchomości łatwo uniknąć, wcale ich nie mając.

Zamiast w trailer parku można mieszkać kącikiem przy rodzicach, przez
            całe życie i udawać "pomieszczika".

I można myśleć, że Amerykanie nie potrafią zarabiać "na lewo".

Świat jest prosty!
          • Gość: !!! Re: Trailer park to się nazywa IP: *.torservers.net 29.05.11, 12:39
            dokładnie, ja znam wiele osób co wróciło z USA , w USa da sie WEGETOWAĆ, w Polsce jest to troche trudniejsze. Ale najsmieszniejsze jest to jak zachowuje sie polski rzad. jak PIESKI Z MACHAJACYMI OGONKAMI WOKÓŁ OBAMY. Wałeęsa kórego nie lubie, wykazał sie KRESGOSŁUPEM. Obamai ZNWOU zrobił Polakow w BUCA z WIZAMI jak nie wiem. Az sie smiac chce! Ale Komorsowski i rzad wizy maja wiec maja was w DUPIE.

• Gość: boombox Re: Taka jest prawda. IP: 69.195.136.* 28.05.11, 20:14
          Na youtube mają tego szukać?
          Przecież powinni to mieć za oknem albo sami tam mieszkać?
          Oj, coś z logiką nietęgo.
      • Gość: P Re: Taka jest prawda. IP: *.static.tvk.wroc.pl 28.05.11, 12:43
        Własnie odwiedzila mnie rodzina z USA.

Myslalem, ze te opowiesci o upadajacej Ameryce to taki medialny kit, ale jest to prawda. Oni ciesza sie, ze juz tylko pare lat do emerytury i nadal maja prace. Mowia, ze wszystko wokol sie sypie, pozamykane fabryki, niedokonczone budowy domow i apartamentow, zamykane sklepy (szczegolnie te z bardziej ekskluzywnymi rzeczami). Kombinuja jak w PRLu jak tylko utrzymac sie na powierzchni (a maja przez 30 lat wypracowany majatek dzieki wlasnym biznesom). Daja jeszcze rade dzieki talentowi kombinowania, ich konkurencji padaja jak muchy.
        • Gość: Hanys Re: Taka jest prawda. IP: 77.236.16.* 28.05.11, 13:10
          czyli całkiem jak u nas na Śląsku...
        • Gość: !! Re: Taka jest prawda. IP: *.torservers.net 29.05.11, 12:41
          USA nieststy jest w opłakanym stanie. i nie wiem czy cos sie zmini, ale obiecalo nam PO i PiS
          ze bedziemy miec gaz łupkowy z Polski wiec sie nie martwimy.

Wy glsoujcie dalje na PO PiS SLD i PSL. Wtedy u nas bedzie lepiej. CIOŁY.

kowrin mikke to jedyny facet ktory dba o Polske podobnie jak Ron Paul.

Obama Demokraci i republikanie dbaja tylko o KORPORACJE i wlasne DUPY!
      • Gość: boombox Re: Taka jest prawda. IP: 69.195.136.* 28.05.11, 20:10
        > Zaraz zjawi się tu szereg Polaków siedzących w Stanach, dla których każda negat
        > ywna opinia o USA jest nie do przełknięcia. Może wkurza ich, że w latach gdy em
        > igrowali postawili na złego konia i teraz starają się wybielać Amerykę, tak by
        > ich wybór jawił się cały czas jako najlepszy.

Zamiast pouczać Amerykanów zastanów się lepiej z którego to konia jeźdzcy
        uciekają milionami za granicę.
        I co gorsza są potem nazywani "zmywakami" przez swoich rodaków.

Dla mnie szczytem hipokryzji jest branie milionów swoich emigrantów
        jako świadków dobrobytu w swoim kraju, z którego wyjechali

Poczekaj cwaniaczku na amerykańskich imigrantów w Polsce.

Wtedy będziesz ICH mógł wziąć sobie na świadków tego jak w Polsce jest cacy.
        Nie mów za wczesnie hop, bo własnie Polska hyżo wskoczyła na listę
        kandydatów do bankructwa.

Jestem pewien, że parę lat temu Grecy mieli więcej powodów być być tacy butni jak Ty.
        I popatrz gdzie skończyli.

> To co najbardziej mnie zdziwiło w Stanach to stan ich dró
        > g. Bardzo wiele dróg jest kiepskiej jakości i od dawna nieremontowanych.

A czy jest tajemnicą gdzie oglądałeś te cuda?

To co mnie zadziwia, to stała chęć różnych internetowych szczekaczy
        do upartego wynajdywania tego co gdzieś u innych znaleźlii najgorszego
        i porównywanie tego z tym co u siebie mają najlepsze.
        Przejedzie się taki po Jackowie albo Grinpoincie i już wrzeszczy jaki to kawał
        Ameryki on widział.

Bardzo prawdopodobne jest, że jednak nie widziałeś zbyt dużego kawałka USA
        i wydaje ci się, że jak ktoś widział USA to nie widział Polski i Europy i vice versa
        i nie może sobie dokonać sensownego porównania.

Ktoś kto widział, wie, że w kiepskim stanie nie jest żadna "większość"
        amerykańskich dróg. Ale internetowi szzekacze zawsze wiedzą swoje
        i zawsze piszą o "większość", "wszystkie", "prawie wszystkie".

A przecież (oprócz jeżdzenia, co jest trudniejsze) wystarczy uruchomić taki prosty program jak Google Earth i zacząć sobie przeglądać te drogi.

Drogi są od jeżdżenia a nie od tego by były.
        Najbardziej zniszczone są amerykańskie drogi tam gdzie jest wielki ruch.
        I nieprawda, że nie są od dawna remontowane.
        Niektóre z nich remontowane są niemal non-stop, nawierzchnia jest zdzierana
        i zastępowana nową, a po jakimś czasie i tak zaczyna się od nowa.
        Na dodatek widać nowe, nowoczesne drogi w budowie, nawet w różnych "ciemnych lasach".
        Można bardzo łatwo zauważyć, że tam gdzie jest mniejszy ruch lub sezonowy drogi dłużej trzymają się w dobrym stanie.

Ale po co oglądać jakieś zdjęcia czy jeździć, skoro najlepiej jest zobaczyć gdzieś pozimowe wyboje i lecieć na internet z wielką buzią.

Natomiast drogi w świetnym stanie można zobaczyć n.p. w Meksyku,
        drogie płatne autostrady, które wszyscy miejscowi omijają
        a najbliższy samochód widać na horyzoncie.
        Oczywiście nie jest ich zbyt dużo.

> Większ ość ich freewayów nie spełniła by norm by nazwać je drogami ekspresowymi, a co
        > dopiero autostradami.

Większość polskich można - te całe 500 km.

W USA takie free-waye jak polskie 4-ropasmowe ekspresówki służą jako drogi dojazdowe
        do podmiejskich dzielnic.

Nie mówiąc o tym, że z tych polskich "autostrad" wszystko jest kradzione prawie natychmiast
        po wybudowaniu każdych następnych 20 km -znaki, barierki, słupki, światełka, siatki.

Taka to wielka "cywilizacja", której przedstawiciele, po przejechaniu się parę km po amerykańskich drogach urośli do rangi ekspertów od pouczania Amerykanów w dziedzinie budowania i utrzymywanie dróg.

Nie sztuka spełniać wysokie normy, prawie nie mając autostrad, a te posiadane
        składające się z kawałków, tak, że większy ruch nie jest na nich możliwy
        i skutecznie spowalniany przez korki.
        Ciekawe dlaczego tak nerwowo łatano w Polsce drogi przed wizytą Obamy, metodą potiomkinowską?
        Pewnie dlatego by go nastraszyć polską technologią.

Gdy do USA przyjeżdzą polski prezydent to nikt nie rzuca się do blokowaniai połowy amerykańskiej
        stolicy i remontu dróg w jej sąsiedztwie, na łeb na szyję.

• Gość: !! Re: Taka jest prawda. IP: *.torservers.net 29.05.11, 12:44
          W USa da sie WEGETOWAĆ, w Polsce jest to troche trudniejsze. Ale najsmieszniejsze jest to jak zachowuje sie polski rzad. jak PIESKI Z MACHAJACYMI OGONKAMI WOKÓŁ OBAMY. Wałeęsa kórego nie lubie, wykazał sie KRESGOSŁUPEM. Obamai ZNWOU zrobił Polakow w BUCA z WIZAMI jak nie wiem. Az sie smiac chce! Ale Komorsowski i rzad wizy maja wiec maja was w DUPIE.

• Gość: Miro Re: Taka jest prawda. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 13:19
          O wreszcie ktoś napisał prawdę !
    • szwagier_gpw Kuśtykające mocarstwo 28.05.11, 10:39
      Czytam, czytam i jakbym własne myśli słyszał. Dawno nie doznałem takiego odczucia przy lekturze GW.
      • Gość: Ahk4iePaiv8u Re: Kuśtykające mocarstwo IP: *.net.autocom.pl 28.05.11, 10:53
        Ciekawe, nie? :) Niezły artykuł jak na wyborczowe standardy :)
        • Gość: molester Re: Kuśtykające mocarstwo IP: *.perr.cable.virginmedia.com 28.05.11, 12:36
          Pismaki wzięły po prostu informacje które ludzie publikowali na forach dyskusyjnych lata temu i zrobili z nich arta...

Gość portalu: Ahk4iePaiv8u napisał(a):

> Ciekawe, nie? :) Niezły artykuł jak na wyborczowe standardy :)
          • Gość: Gosc987 Re: Kuśtykające mocarstwo IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.11, 12:48
            Gość portalu: molester napisał(a):

> Pismaki wzięły po prostu informacje które ludzie publikowali na forach dyskusyj
            > nych lata temu i zrobili z nich arta...
            ............................................
            Choćbyś nie wiadomo jak się starał krzyczeć na forum tym nie zakłamiesz rzeczywistości i nie zamkniesz ust tym którzy widzieli to na własne oczy i opisują stan rzeczywisty chcącego jeszcze być chętnie państwa światowym mocarstwem. Rzeczywistość stanu Stanów jest bardzo smutna.
          • Gość: Ibuprofen Re: Kuśtykające mocarstwo IP: *.hsd1.tn.comcast.net 28.05.11, 16:43
            "Pismaki wzięły po prostu informacje które ludzie publikowali na forach dyskusyjnych lata temu i zrobili z nich arta..."

Przy artykule GW figuruje nazwisko Andrzej Lubowski... O ile sie dobrze orientuje pan Lubowski jest ekspertem od spraw ekonomii i od dawna mieszka w USA.
          • Gość: klakier Re: Kuśtykające mocarstwo IP: *.nyc.res.rr.com 29.05.11, 00:22
            Racja ! Towarzysz Barak Obama wyjechał. Wcześniej spotkał się z aktywem który został poinformowany o nowych dyrektywach na odcinku propagandy i dezinformacji.
    • Gość: Wieszcz Re: Kuśtykające mocarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 10:55
      W tej trudnej dla Ameryki chwili, oczywiście Polska zadłuży się jeszcze bardziej, żeby pomóc nowemu przyjacielowi a księża też w tym wezmą udział modląc się na okrągło. Pomożemy amerykańskiej gospodarce kupując przestarzały sprzęt wojskowy i inne jakieś wycofane już maszyny i urządzenia. Odciążymy wojska amerykańskie w rozpoczętych przez nią wojnach wysyłając swoje wojska po pełnej mobilizacji w Polsce i zakupimy też sprzęt, którym będzie można dalej wojnę kontynuować. Nie ma to jak przyjażń, prawdziwa przyjażń polsko - amerykańska. Polska nigdy nie opuści przyjaciela w potrzebie.
      • Gość: Gosc987 Re: Kuśtykające mocarstwo IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.11, 10:59
        Gość portalu: Wieszcz napisał(a):

> W tej trudnej dla Ameryki chwili, oczywiście Polska zadłuży się jeszcze bardzie
        > j, żeby pomóc nowemu przyjacielowi a księża też w tym wezmą udział modląc się n
        > a okrągło. Pomożemy amerykańskiej gospodarce kupując przestarzały sprzęt wojsko
        > wy i inne jakieś wycofane już maszyny i urządzenia. Odciążymy wojska amerykańsk
        > ie w rozpoczętych przez nią wojnach wysyłając swoje wojska po pełnej mobilizacj
        > i w Polsce i zakupimy też sprzęt, którym będzie można dalej wojnę kontynuować.
        > Nie ma to jak przyjażń, prawdziwa przyjażń polsko - amerykańska. Polska nigdy n
        > ie opuści przyjaciela w potrzebie.
        ..................................
        A jak myślisz po co przyjechał Obama?
        • Gość: twoja_stara Re: Kuśtykające mocarstwo IP: *.nyc.res.rr.com 29.05.11, 03:28
          Gość portalu: Gosc987 napisał(a):

> A jak myślisz po co przyjechał Obama?
          ---
          Każdy wie po co przyjechał. Przyjechał nas okraść. Jak rasowy sowiecki czynownik. Pewnie znowu nam wcisną jakieś gó... dla armii albo inne obligacje rządowe lub instrument finansowy które i tak kumple Sikorskiego i sieroty po Jaruzelskim zjedzą w bunkrze NATO w rezerwacie Bukowica niedaleko Moszczańca.
    • Gość: Gosc987 Kuśtykające mocarstwo IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.11, 10:57
      Warto się przyjrzeć kto zbankrutował najbardziej USA, od kiedy i co w dużym stopniu przyczyniło się do bankructwa USA.
      www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/images/USDebt.png
      • Gość: Matma Re: Kuśtykające mocarstwo IP: *.zone5.bethere.co.uk 28.05.11, 12:06
        To nie jest skala logarytmiczna = (tania) manipulacja
        • Gość: r Re: Kuśtykające mocarstwo IP: 195.225.69.* 28.05.11, 13:28
          widac na tej skali, ze najbardziej załdużył państwo Bush junior, bo podwoil dlug, ktory zastal. Obama w ciagu jednej kadencji dolozyl ledwie 2 biliony dolarow.
    • leszek567 Dlatego wiec "glupek musi oddac lupek" 28.05.11, 11:07
      i glupek odda lupek ...
      • wi42 Re: Dlatego wiec "glupek musi oddac lupek" 28.05.11, 16:16
        Trafiles w sedno sprawy!
        Ten kto nie chce oddac - sila odbiora (Irak, Libia...) ale za darmo
        dadza prawa czlowieka i wolnosc i jeszcze dluga lista...
        • d1ler Re: Dlatego wiec "glupek musi oddac lupek" 28.05.11, 21:02
          Ciekawe, jak USA uzasadniłyby "przywracanie demokracji" w Polsce?
      • wi42 Re: Dlatego wiec "glupek musi oddac lupek" 28.05.11, 16:36
        leszek567 napisała:

> i glupek odda lupek ...
        Nie doszedl link

marucha.wordpress.com/
      • andrzejto1 to czego sami nie zaczniesz wydobywać?? 28.05.11, 18:50
        leszek567 napisała:

> i glupek odda lupek ...

Tego gazu z łupków?? Broni ci kto?? Kup albo odkryj technologię, kup sobie licencje na badania, potem na wydobycie. Dlaczego tego nie zrobisz??
        A... Wiem. Jesteś za cienki. Potrafisz tylko na forach szczekać...
    • Gość: Patriot Kuśtykające mocarstwo IP: *.centertel.pl 28.05.11, 11:12
      Kolego lubowski..........co ty tu wypisujesz za bzdury az zal czytac......widac ze jestes z tego brukowca gazetki wyborczej!!!!!!!!!!!!!!!!
      Lepiej sie doucz zanim bedziesz pisal na jakies temat........niebede sie rozpisywal bo szkoda mi czasu ale wkozylo mnie twoje nieuctwo piszesz ze dolar jestes najtanszy w historii od 1973 roku nie wiem czy wiesz ale teraz dolar kosztuje kolo 2.70 zl jakbys sie znal choc troche na temacie to powinienes wiedziec ze jakies 3 ,4 lata tamu kosztowal 2zl!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      No coz jaka gazeta takie i pismaki..............poziom zerowy.
      • Gość: Gosc987 Re: Kuśtykające mocarstwo IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.11, 11:16
        Gość portalu: Patriot napisał(a):

> Kolego lubowski..........co ty tu wypisujesz za bzdury az zal czytac......widac
        > ze jestes z tego brukowca gazetki wyborczej!!!!!!!!!!!!!!!!
        > Lepiej sie doucz zanim bedziesz pisal na jakies temat........niebede sie rozpis
        > ywal bo szkoda mi czasu ale wkozylo mnie twoje nieuctwo piszesz ze dolar jestes
        > najtanszy w historii od 1973 roku nie wiem czy wiesz ale teraz dolar kosztuje
        > kolo 2.70 zl jakbys sie znal choc troche na temacie to powinienes wiedziec ze j
        > akies 3 ,4 lata tamu kosztowal 2zl!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        > No coz jaka gazeta takie i pismaki..............poziom zerowy.
        ................................................
        Co jeden to mądrzejszy i co z tego ze kosztuje 2,7 zł? Porównaj sobie spadek dolara do ceny złota, wtedy jest porównanie wiarygodne a przy tym staną ci włosy dęba na głowie.
        Leniwy wykręt jak i argument człowieka bezmyślnego.
      • Gość: kolo Re: Kuśtykające mocarstwo IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.11, 11:19
        Nie chodzi o nominał, tylko wartość siły nabywczej.
        • Gość: Gosc987 Re: Kuśtykające mocarstwo IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.11, 11:34
          Gość portalu: kolo napisał(a):

> Nie chodzi o nominał, tylko wartość siły nabywczej.
          ...............................................
          Hmmm, siły nabywczej? Za parę dolarów czy parę złotych tez mogę kupić masę chłamu.
          Bardzo złe porównanie.
      • Gość: dd Re: Kuśtykające mocarstwo IP: *.033-191-6c6b701.cust.bredbandsbolaget.se 28.05.11, 12:43
        tu akurat walnales niezle!
        A pomyslales ile wtedy i teraz byla warta zlotowka?
        Moze za 2,70 PLN mozna teraz nabyc mniej niz za 2 PLN 4 lata temu?
      • Gość: prukawa Re: Kuśtykające mocarstwo IP: *.034.c72.petrotel.pl 28.05.11, 16:32
        Nawet sami amerykanie zauważają, że ich waluta przy obecnym długu jest w rzeczywistości papierem toaletowym. Drogi znawco pora się douczyć o FED i derywatach i innych ciekawych aspektach katastrofy gospodarczej USA.
        • Gość: kalamata Re: Kuśtykające mocarstwo IP: 69.195.136.* 30.05.11, 01:59
          To nie chodzi o to, że oni zauważają.
          To chodzi o to, że Ci, ktorzy zauważają to u nich nie zauważają tego u swojej waluty.

Z tą krótkowzrocznością i nieuzasadnionym prężeniem muskułów, jeszcze bardziej
          wiotkich niż amerykańskie, mogą mieć wielki problem. Lepiej będzie dla nich by zajęli
          się swoimi problemami niż amerykańskimi. Ale Polacy, jak widać (do spółki z różnymi ruskimi
          cieciami), postanowili zacząć troszczyć się o Amerykę licząc pewnei na to, że Ameryka w
          ramach wzajemności, zatroszczy się o nich. Widać to było podczas wizyty Obamy.

Z jednej strony butne okrzyki internetowych szczekaczy, z drugiej strony merdanie
          ogonkami dla wizek i roboty na lewo w tych zwiotczałych USA. Mocno pachnie schizofrenicznym machaniem szabelką.
          Polska jest kandydatem do bankructwa. Wiecie o tym, KreZUSi?
      • sadek86m Re: Kuśtykające mocarstwo 29.05.11, 13:50
        Może Cię to zdziwić, ale tak samo jak Ty nie siedzisz w centrum wszechświata,
        tak samo złotówka nie jest bazą do kwotowań innych walut dla reszty świata.
      • aqwa5 Re: Kuśtykające mocarstwo 02.06.11, 02:54
        Patriot - zamiast głowy głowica.
    • Gość: /dev/null Trzeba placic za chciwosc IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.11, 11:21
      Take the pain!
      • Gość: claqueur Re: Trzeba placic za chciwosc IP: *.nyc.res.rr.com 28.05.11, 16:52
        That's right ! No pain, no gain. Be the man.
    • m.p.1970 Kuśtykające mocarstwo 28.05.11, 11:26
      artykul ciekawy, wywazony, obnazajacy pewne od dawna znane fakty, o ktorych w Polsce zadko sie mówi, bo elity i media nadal idealizuja USA i caly zachód.
      Ale co mnie przy takich artykulach najbardziej dziwi, jest strasznie male zainteresowanie forumowców. O kazdym pierdnieciu Kaczynskiego, o Smolensku rozpisuja sie setki, tysiace, a tu, temat naprawde wazny, a zaledwie kilkanascie komentarzy. Swiadczy to o strasznej zasciankowosci Polaków, albo szok po upadku mitu Ameryki jest az tak duzy....
      • Gość: Gosc987 Re: Kuśtykające mocarstwo IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.11, 11:39
        m.p.1970 napisał:

> artykul ciekawy, wywazony, obnazajacy pewne od dawna znane fakty, o ktorych w P
        > olsce zadko sie mówi, bo elity i media nadal idealizuja USA i caly zachód.
        > Ale co mnie przy takich artykulach najbardziej dziwi, jest strasznie male zaint
        > eresowanie forumowców. O kazdym pierdnieciu Kaczynskiego, o Smolensku rozpisuja
        > sie setki, tysiace, a tu, temat naprawde wazny, a zaledwie kilkanascie komenta
        > rzy. Swiadczy to o strasznej zasciankowosci Polaków, albo szok po upadku mitu A
        > meryki jest az tak duzy....
        .............................................
        Temat bardzo ważny i jemu poświecą się mało artykułów, przez to wielu Polaków nie ma zielonego pojęcia o tym temacie, najlepiej jest im krzyczeć Euro bankrutuje wiele krajów a właściwa kolebka czyli przyczyna kryzysu pozostaje bezkrytycznie nienaruszona.
      • exxon71 Re: Kuśtykające mocarstwo 28.05.11, 12:44
        > Ale co mnie przy takich artykulach najbardziej dziwi, jest strasznie male zaint
        > eresowanie forumowców. O kazdym pierdnieciu Kaczynskiego, o Smolensku rozpisuja
        > sie setki, tysiace, a tu, temat naprawde wazny, a zaledwie kilkanascie komenta
        > rzy. Swiadczy to o strasznej zasciankowosci Polaków, albo szok po upadku mitu A
        > meryki jest az tak duzy....

Nie, po prostu to jest temat do przeczytania i zrozumienia, niekoniecznie do komentowania na forum. Nie to co pod artykulami o smolensku gdzie niewazne co w tresci, wazne ze mozna nawrzucac PiSowi (bedac fanem PO) badz zjechac PO (bedac fanem PiSu).
        • Gość: Gosc987 Re: Kuśtykające mocarstwo IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.11, 12:52
          exxon71 dlaczego nie do komentowania na forum, co stoi twoim zdaniem na przeszkodzie? To ze chcące chętnie państwo być "światowym mocarstwem" chce jeszcze mieć coś do meldowania w świecie? Jak najbardziej powinniśmy to komentować na forum.
      • wi42 Re: Kuśtykające mocarstwo 28.05.11, 16:34
        Masz wiele racji, tylko nie chodzi o zasciankowsc Polakow.
        Chodzi o to kto ma w reku media. Domyslasz sie kto to jest? Jezeli nie to musi minac jeszcze troche czasu.
        Powoli to dociera....
        Polecam:

marucha.wordpress.com/

Przy okazji na wesolo od Bartka Kalinowskiego:
        www.youtube.com/watch?v=OvQeZldzgKk&feature=related
        (Bartek Kalinowski – bartkali7@wp.pl)
      • sadek86m Re: Kuśtykające mocarstwo 29.05.11, 13:51
        Poważne tematy nie budzą zainteresowania.
        W przeciwieństwie do podwórkowych politycznych wojenek.
    • tbernard Czas pomyśleć o wizach 28.05.11, 11:44
      Wprowadzić wizy dla obywateli USA, bo zaraz nam się zacznie ich biedota zjeżdżać ;)
      A tak na serio, to po prostu w ramach wzajemności.
      • Gość: Gosc987 Re: Czas pomyśleć o wizach IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.11, 11:49
        tbernard napisał:

> Wprowadzić wizy dla obywateli USA, bo zaraz nam się zacznie ich biedota zjeżdża
        > ć ;)
        > A tak na serio, to po prostu w ramach wzajemności.
        ..............................................
        Już wraca bardzo dużo ludzi którzy wyjechali z miłości do kraju nieograniczonych możliwości, teraz miłość i "wolność" ich opuszcza i wracają do macierzy.
        • Gość: Ibuprofen Re: Czas pomyśleć o wizach IP: *.hsd1.tn.comcast.net 28.05.11, 16:33
          "Już wraca bardzo dużo ludzi którzy wyjechali z miłości do kraju nieograniczonych możliwości"

Bardzo duzo? To znaczy - jak duzo? Czy "Gosc" dysponuje jakimikolwiek liczbami??

P.S. Ktos kto pracuje w USA i otrzymuje tam zarobki na przecietnym poziomie wciaz zyje na wyzszym poziomie od kogos kto pracuje w Polsce i zarabia na przecietnym (polskim) poziomie.
          Oczywiscie, kiedys moze sie to zmieni... Bardzo tego Polsce i Polakom zycze!
          • mr.knox Re: Czas pomyśleć o wizach 28.05.11, 16:49
            Gość portalu: Ibuprofen napisał(a):
            > P.S. Ktos kto pracuje w USA i otrzymuje tam zarobki na przecietnym poziomie wci
            > az zyje na wyzszym poziomie od kogos kto pracuje w Polsce i zarabia na przeciet
            > nym (polskim) poziomie.

Dokladnie, niektorzy w slepym pluciu na USA zatracili resztki rozsadku i logiki ale dla nich najlepiej pluje sie pod wiatr:)))
            W ponizszym linku jest uwidocznione ile zostaje srednio u Amerykanina w portfelu po niezbednych wydatkach zwiazanych z kosztami zycia.

finance.yahoo.com/career-work/article/112515/best-worst-states-make-living-moneywatch?mod=career-worklife_balance
            W "najgorszym" ladowym stanie Maine, zostaje przecietnie na ekstra wydatki ponad $29 tys. rocznie.
            • nannek Re: Czas pomyśleć o wizach 28.05.11, 17:39
              Fakt stany się staczają ale Polska stacza się wielokrotnie szybciej.

Bieda rośnie w tempie zawrotnym realna inflacja 20% , tez jest minimalnie wyższa od tej w USA.
              O tym a by coś zostało po opłatach i jedzeniu mowy niema, raczej brakuje 500-1500zł

W 1980r ponizej minimum socjalnego zyło 5%
              W 1989 po strajkach etc. tylko 15%
              W roku 2004 już rekordowe 60%
              Obecnie 70% (a wysokość minimum zaniżone 2 krotonie)

Polska neokolonia stała się narodem żebraków,
              Przyrost naturalny spadł do wartości prawie najniższej na świecie.
              Setki innych REALNYCH danych III świata, a nie wirtualne PKB z którego lud nic nie ma.

pl.wikipedia.org/wiki/Bieda
              Mimo że w 2004 roku PKB w Polsce wzrósł o 5,3%, większość wskaźników ubóstwa uległa pogorszeniu. Według GUS w zeszłym roku poniżej minimum socjalnego żyło prawie 60% Polaków. W 2003 roku było to 59%, w 2002 58%, w 2001 57%, w 1996 47%, a w 1989 wskaźnik ten wynosił tylko 15%

www.bankier.pl/wiadomosc/Polski-Indeks-Nedzy-najwyzszy-od-pieciu-lat-2331472.html
              Polski Indeks Nędzy najwyższy od pięciu lat
              Mimo względnie wysokiej dynamiki PKB i rosnących obrotów sieci handlowych realna sytuacja ekonomiczna Polaków ulega systematycznemu pogorszeniu. Na wiosnę polski Indeks Nędzy osiągnął najwyższą wartość od 2006 roku, przecząc oficjalnie głoszonej propagandzie sukcesu.

• Gość: s Re: Czas pomyśleć o wizach IP: *.pool.mediaWays.net 28.05.11, 18:23
                "Obecnie 70% (a wysokość minimum zaniżone 2 krotonie) "

rozwin ta mysl matematyku
                • nannek Re: Czas pomyśleć o wizach 28.05.11, 19:53
                  Gość portalu: s napisał(a):
                  > "Obecnie 70% (a wysokość minimum zaniżone 2 krotonie) "
                  >
                  > rozwin ta mysl matematyku

Co prostego zdania nie rozumiesz?
                  Wartość minimum socjalnego jest określona jako 800zł na osobę. a to minimum to jest nędza.
                  Przecie to śmiech na sali w kraju w którym żywność kosztuje tyle co na zachodzie ,prąd ,gaz drożej.
                  Samo tylko średnie utrzymanie (własnego mieszkania) to ponad 1000zł (najdrożej w europie)

To jest może i minimum ale dla mieszkających pod mostem lub rurze ciepłowniczej bo jak człowiek ma się z tego minimum utrzymać?
                  Wynajęcie najskromniejszego mieszkania + opłaty pochłoną te minimum 2 krotonie a gdzie reszta.
                  To nie jest minimum tylko NĘDZA.

Więc to 70% żyje w nędzy a nie poniżej minimum.
                  • Gość: dada Re: Czas pomyśleć o wizach IP: *.adsl.alicedsl.de 29.05.11, 12:11
                    ciekawe rzeczy wypisujesz - 70% zyje w nedzy? moze jakby przesiedli sie na rowery, zrezygnowali z alkoholu i zainwestowali w edukacje, to moze z tej 'nedzy' by sie wyrwali.
                    w dupach sie poprzewracalo - kazdy chcialby miec w domu 50" plazme i konsole, w garazu mercedesa, a przed domem trawnik jak u angielskiej krolowej.
                    • Gość: asd Re: Czas pomyśleć o wizach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 14:20
                      A kto ich zatrudni mistrzuniu? zobacz, że w urzędach pracy zaczynają dominować wykształceni wszystkich specjalności i jakoś nikt ich nie chce zatrudnić. O nowych absolwentach wyższych szkół mówi się jako o straconym pokoleniu. I co Ty na to?
            • Gość: Gosc987 Re: Czas pomyśleć o wizach IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.11, 20:19
              mr.knox napisał:
              > Dokladnie, niektorzy w slepym pluciu na USA zatracili resztki rozsadku i logik
              > i ale dla nich najlepiej pluje sie pod wiatr:)))
              > W ponizszym linku jest uwidocznione ile zostaje srednio u Amerykanina w portfel
              > u po niezbednych wydatkach zwiazanych z kosztami zycia.
              ...............................
              mr.koks poczytaj sobie, nie sa to media ani polskie, ani niemieckie, ani rosyjskie tylko amerykańskie i co piszą o amerykańskiej przyszlosci.
              Sam pisałeś ze jeszcze w ubiegłym roku było 40 milionów Amerykanów bez ubezpieczenia zdrowotnego czyli byli na skraju najcięższej nędzy a dziś jest ich więcej jak 64 milionów. Ile ich będzie w następnym roku? Jest już obliczone, 190 milionów, czyli więcej jak połowa amerykańskiego społeczeństwa.
              Cytat:
              "64 Million people have already been moved into the category of poverty, which the ADB classifies as below $1.25/day. With 3.5 Billion consumers, it is expected that 190 Million will be pushed into poverty if food inflation continues. Food prices were up 30% in February's report, so the 10 percent Asian food inflation is no doubt seriously too low..."

Pooglądaj sobie grafiki o amerykańskich finansach szczególnie ten Fed balance Sheet (tu buduje się następna bardzo niebezpieczna banka do kryzysowego wybuchu), o galopujących cenach żywności w jakim tępię idą do góry - nie ma co dalej komentować bo to jest już przerażające!!!
              Link do źródła:
              www.zerohedge.com/article/guest-post-economic-death-spiral-has-been-triggered
              Te "mocarstwo" już nie kuleje ono nie umie już chodzić.
              • mr.knox Re: Czas pomyśleć o wizach 28.05.11, 22:14

> Sam pisałeś ze jeszcze w ubiegłym roku było 40 milionów Amerykanów bez ubezpiec
                > zenia zdrowotnego czyli byli na skraju najcięższej nędzy a dziś jest ich więcej
                > jak 64 milionów.

Hahahaha, Amerykanie co zarabiaja ponad $100tys rocznie a nie wykupuja zdrowotnego ubezpieczenia, gdyz nie chca, zyja na skraju najciezszej nedzy. Jezeli tak mamy patrezc to na skraju najciezszej nedzy zyja wszyscy mieszkancy Europy, gdyz nie maja prywatnych ubezpieczen i polegaja na rzadowych tak jak ci najbiedniejsi w USA.
                ]Jest już obliczone, 190 m
                > ilionów, czyli więcej jak połowa amerykańskiego społeczeństwa. [/b]
                > Cytat:
                > "64 Million people have already been moved into the category of poverty, which
                > the ADB classifies as below $1.25/day. With 3.5 Billion consumers, it is expec
                > ted that 190 Million will be pushed into poverty if food inflation continues.

Cos ci sie pomieszale w tej pustej lepetynie, zarobki $1,25 na dzien:))))) Nawet w zgnusnialych Niemczech ci co tyraja za 1 euro na godzine maja troche wiecej. Naucz sie czytac ze zrozumieniem o jakich i gdzie 190 milionach pisza:)))))
              • mr.knox Re: Czas pomyśleć o wizach 28.05.11, 22:19
                > Pooglądaj sobie grafiki o amerykańskich finansach

Hahahaa, ty lepiej zajmij sie finansami zdychajacej niemieckiej szkapy, byz moze trzeba bedzie zwieqc do Polski:)))

www.welt.de/wirtschaft/article6870484/Forscher-setzt-deutsche-Schulden-dreimal-hoeher-an.html
                I o prawdziwym bezrobociu w Niemczech:
                www.wsws.org/articles/2009/aug2009/germ-a06.shtml
                • wymiatator1 Re: Czas pomyśleć o wizach 29.05.11, 09:42
                  Ambasadę Rosji przynajmniej było stać na trolli, którzy nie robili z siebie idiotów każdym zdaniem. Widać, że w USA coraz gorzej:P
                  • Gość: lol Re: Czas pomyśleć o wizach IP: *.torservers.net 29.05.11, 12:46
                    Ale najsmieszniejsze jest to jak zachowuje sie polski rzad. jak PIESKI Z MACHAJACYMI OGONKAMI WOKÓŁ OBAMY. Wałeęsa kórego nie lubie, wykazał sie KRESGOSŁUPEM. Obamai ZNWOU zrobił Polakow w BUCA z WIZAMI jak nie wiem. Az sie smiac chce! Ale Komorsowski i rzad wizy maja wiec maja was w DUPIE.

• Gość: kalamata Re: Czas pomyśleć o wizach IP: 69.195.136.* 30.05.11, 02:02
                    Idiota idiotów nie rozpozna. Ma ich za mądrych.
                    To się tobie przytrafiło.
    • Gość: Justynian Ameryka musi oglosic bankructwo IP: *.aster.pl 28.05.11, 11:50
      i odmowic splacania dlugow Chinczykom, argumentujac, ze swoj wzrost gospodarczy Chiny zawdzieczaja Ameryce. I musi znacjonalizowac caly swoj przemysl medyczno-farmaceutyczny, ktory zajmuje sie zabijaniem i zatruwaniem Amerykanow od kolebki.
    • teaforme zadanie domowe 28.05.11, 11:50
      A ile lat ma chlopiec piszacy to zadanie domowe? 12? Chlopiec pisze o rzeczach o ktorych nie ma zadnego pojecia! Czy wolnosc prasy mozemy rozumiec poprzez traktowanie opini dzieci, ignorantow i chorych umyslowo ludzi na tym samym poziomie, jaki opinie osob codziennie zajmujacych sie danym tematem i po dzienkikarskim wyksztalceniu. Nie chce zniechecac tego chlopca, ale chyba na razie czas dla niego bawic sie kijkiem i obrecza, gdy dorosnie, chocby do 15, 16 lat, to wtedy.....maze bezie juz gotowy.
      • Gość: orient Re: zadanie domowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 11:56
        O! Pierwszy głuptak z Greenpointu już się zameldował.
        • Gość: Gosc987 Re: zadanie domowe IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.11, 11:59
          Gość portalu: orient napisał(a):

> O! Pierwszy głuptak z Greenpointu już się zameldował.
          ..................................
          Właśnie i chce mam kit wciskać miedzy uszy. Wystarczy poczytać amerykańską prasę, wystarczy polecieć do USA i ma się obraz tego pożal się Boże "mocarstwa"
      • Gość: Gosc987 Re: zadanie domowe IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.11, 11:57
        teaforme musiałbyś wszystkim dziennikarzom świata zatkać gęby którzy odzwierciedlają niezbyt wesołą jak i obiecująca sytuacje zza oceanu. Prawdy nie da się ukryć i nie da się zakłamać.
        • teaforme Re: zadanie domowe 28.05.11, 12:20
          Odpowiedz chlopcow kolegow z klasy? Solidarnosc, to ladna rzecz, ale dojrzewanie czesto przynosi wypryszcki na buzuni, czy ciepla woda i mydelko nie przydalaby sie tu bardziej niz pobrzekiwanie infantylizmami pomiedzy szklaneczka mleka i wytrzpaniem babci dywaniku?
          • Gość: Igi Re: zadanie domowe IP: *.range86-153.btcentralplus.com 28.05.11, 14:12
            Teaforme, jesli nie uzyjesz konkretnych argumentow to twoja wypowiedz jest tylko szczekaniem ograniczonego emigranta w USA.
            Napisz w jaki sposob panstwa europejskie, Japonia i USA splaca swoj dlug? W jaki sposob zatrzymaja deficyt, dlaczego laduja wszystkich swoich obywateli w dlug pod korek (rodzina na swoim, subprime, kredyty gotowkowe, socjal itd.). Wedlug nieskorumpowanych ekonomistow sa dwa wyjsca: inflacja lub bankructwo. Jakie jest twoje remedium?
      • Gość: Ibuprofen Re: I znow bajdurzenie, "teaforme"? IP: *.hsd1.tn.comcast.net 28.05.11, 16:51
        "Andrzej Lubowski is a Polish economist and journalist born in 1948. Based in the United States, he is a member of several boards of directors and a consultant for NGOs. In 2007, he published Kontuzjowane Mocarstwo – Sila i Ameryka Słabości ("Power Injured – The points of weakness and strength of the United States"), is a regular contributor to the weekly "Polityka", and is part of the editorial board of portal blogs "Studio Opinii.""

Chlopiec? I znow niejaki "teaforme" trafil jak kula w plot. Stac go (czy tez "ja") li tylko na mizerna propagande, ironie i uwagi "ad personam". Podobnie "teaforme" czyni w dyskusjach poswieconych tzw. gazowi lupkowemu - ataki, oskarzenia i zero argumentow!
        • nannek Re: I znow bajdurzenie, "teaforme"? 28.05.11, 17:46
          Gość portalu: Ibuprofen napisał(a):
          > Podobnie "teaforme" czyni w dyskusjach poswieconych tzw. gazowi lupkowemu - ataki, >oskarzenia i zero argumentow!

Nazywanie tego co on robi dyskusją to spore naciąganie.

On tam perfidnie wklej non stop ten sam kłamliwy tekst.
          I nic więcej nie potrafi, on nawet nie bardzo wie co wkleja.
    • Gość: waldi_46 Kuśtykające mocarstwo IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.05.11, 11:58
      ameryka bankrut gospodarczy i truciciel świata a nasi politycy żeby mogli to do dupy by im wleżli .
      • Gość: wwww Re: Kuśtykające mocarstwo IP: *.torservers.net 29.05.11, 12:48
        ŻAŁOSNE jest to jak zachowuje sie polski rzad. jak PIESKI Z MACHAJACYMI OGONKAMI WOKÓŁ OBAMY. Wałeęsa kórego nie lubie, wykazał sie KRESGOSŁUPEM. Obamai ZNWOU zrobił Polakow w BUCA z WIZAMI jak nie wiem. Az sie smiac chce! Ale Komorsowski i rzad wizy maja wiec maja was w DUPIE. wizy dla nich i dla rodzinek.

• Gość: 7 Kuśtykające mocarstwo IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.11, 12:09
      Pierwszy akapit: widać czemu Balcerowicz nie miał czasu żeby się z Obamą spotkać. Pojechał do USA pie...ć im swoje opowiastki o dobroci prywatyzacji w polskim wykonaniu.
      • Gość: Gosc987 Re: Kuśtykające mocarstwo IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.11, 12:19
        Gość portalu: 7 napisał(a):

> Pierwszy akapit: widać czemu Balcerowicz nie miał czasu żeby się z Obamą spotka
        > ć. Pojechał do USA pie...ć im swoje opowiastki o dobroci prywatyzacji w polskim
        > wykonaniu.
        ..............................................................
        Balcerowicz uczestniczy w Bilderberg-Konferenz, a czym zajmuje się ta konferencja poszukaj sobie w necie, wtedy się dowiesz.
        Jak tu gazeta pięknie owija w bawełnę te konferencje i nie chce powiedzieć prawdy ani jej nazwać po imieniu. Dlaczego? Ani nie napisze kto jest patronem tej konferencji. Balcerowicz i Bilderbergowie, dobre co nie?
        "Balcerowicz musi być w Szwajcarii"
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,9676794,Obama_w_Polsce__Walesa_i_Balcerowicz_nie_spotkaja.html
    • Gość: nienienienie bezsensowne recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 12:12
      autor chyba jest jakimś fanbojem republikańskich oszołomów, bo teraz najważniejsze są nie tyle cięcia wydatków socjalnych, co wojskowych oraz podwyżka podatków dla najbogatszych, inaczej budżet padnie. radykalne cięcie socjalu przecież nie przynosi efektów
      • Gość: Fd.Dt Re: bezsensowne recepty IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.11, 12:28
        Jakie ciecie wydatków wojskowych ? Przecież od dawna wiadomo, że nic tak nie nakręca koniunktury jak wojna
        • Gość: pytalski Re: bezsensowne recepty IP: *.nyc.res.rr.com 28.05.11, 16:59
          Gość portalu: Fd.Dt napisał(a):

> Jakie ciecie wydatków wojskowych ? Przecież od dawna wiadomo, że nic tak nie na
          > kręca koniunktury jak wojna
          ----
          To gdzie jest ta koniunktura ?
        • Gość: Sir Galahad Re: bezsensowne recepty IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 28.05.11, 20:47
          Już nie. To nie lata 40te XX wieku... Wojna zażyna państwa. Oczywiście niektórzy na niej zarabiają (np. dochody Blackwater w ostatnim 10 leciu)...
      • oxf Re: bezsensowne recepty 28.05.11, 19:30
        bredzisz, amerykanie za malo oszczedzaja i za malo inwestuja. Cos trzeba zrobic w tym kierunku i bez warunkowo obciac wydatki budzety.
      • Gość: blamer Re: bezsensowne recepty IP: 69.195.136.* 28.05.11, 21:08
        Muszę cię zmartwić: Budżet nic nie wie o tym jakie wydatki obcięto by go podreperować.

Z tego wniosek, że po obcięciu wydaktów socjalnych może się poczuć wprost świetnie.
    • redix68 Dopóki nie rozliczą winych aktualnej sytuacji 28.05.11, 12:45
      nie będzie lepiej..;)
      • Gość: Gosc987 Re: Dopóki nie rozliczą winych aktualnej sytuacji IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.11, 12:55
        A rozliczyli kiedyś? Przecież Amerykanin jest nietykalny, inne nacje mogą być przez nich mordowane na ulicy. Takie sobie rości prawo w USA.
        Dlaczego Mladic i inni są stawiani przed trybunały ale Condi, Bush, Blair (Anglia) i inni winni śmierci milionów ludzi są nietykalni?
    • Gość: straszne co tam A w USA murzynów na wózkach inwal. biją. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 13:13
      www.liveleak.com/view?i=295_1306280814
    • Gość: Piada wprowadżmy im wizy zanim zbankrutują IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.11, 13:26
      bo inaczej zaleje nas masa słabo wykształconej siły roboczej zabierając nam miejsca pracy ( spytajcie amerykańca gdzie leży Polska odpowie że blisko Afganistanu co wydaje się prawdą bo tam są nasi wojacy )
      • Gość: lavirynt Re: wprowadżmy im wizy zanim zbankrutują IP: 69.195.136.* 28.05.11, 21:53
        Widać jaki Ty jesteś wykształcony.
        Amerykańce nie wiedzą gdzie Polska i co to jest a mają ją zalać.
        Jak mają do niej trafić?

Niby oni tacy głupi a na pewno nie bawiliby się w restrykcje wizowe,
        zanim nie odczuliby napływu niepożądanych gości.

Oj, wizki nie dali do roboty na dachach?
    • mille666 bla, bla, bla 28.05.11, 13:44
      pocą się dziennikarze, analizują, a może w końcu ktoś podsumuje liberalizm:
      - koncerny nie płacą podatków, bo mają masę furtek, bądź "inwestują", ponadto są raje podatkowe
      - ludzie masowo tracą pracę i podatków od nich coraz mniej
      - pracujący jeszcze mają śmieciowe umowy, zarobki w dół - tu też ubywa
      - produkcja wyjechała do tanich krajów i tam nie dość, że mało płacą to najczęściej są w ogóle zwalniani z podatków w zamian za inwestycje
      - państwa / miasta inwestują w kretyńskie projekty /wojny, stadiony, fontanny/ zadłużając się na dekady
      - konkurencja polega na wycinaniu mniejszego przez większego, a nie gorszego przez lepsze
      - szalejący konsumpcjonizm zwalnia wszystkich od myślenia i banki biorą w jasyr nie tylko społeczeństwo, ale całe Państwa
      Więcej liberalizmu - większa nędza i w efekcie upadek: od tygrysów azjatyckich, poprzez wszystkie chwalone onegdaj przez media liberalne gospodarki, leży już pół świata... a reszta stoi w kolejce
      • Gość: Znowu ten blad 14 trylionow dolarow a nie 14 bilionow IP: *.226.wifinet.szczecin.pl 28.05.11, 13:58
        Sprawdzic tlumaczenie zanim sie napisze:)
        • mariander Re: 14 trylionow dolarow a nie 14 bilionow 28.05.11, 17:28
          Niestety to Ty sie musisz pouczyc -pl.wikipedia.org/wiki/Liczebniki_główne_potęg_tysiąca
          • Gość: polish-crap Re: 14 trylionow dolarow a nie 14 bilionow IP: *.fbx.proxad.net 28.05.11, 17:57
            Anglosasi nie uzywaja miliarda stad ich trylion jest reszty swiata bilionem.
      • Gość: s Re: bla, bla, bla IP: *.pool.mediaWays.net 28.05.11, 17:50
        > - koncerny nie płacą podatków, bo mają masę furtek, bądź "inwestują", ponadto są raje podatkowe

w liberalizmie nie ma furtek, kazdy placi taka sama stawke procentowa, bez wyjatkow,

w socjalizmie mamy wlansie "ulgi" z ktorych ostatecznie korzystac moga tylko ci co obracaja milionami, ale uchwalone dla celi socjalnych

> - ludzie masowo tracą pracę i podatków od nich coraz mniej

traca prace bo w socjalizmie ktos wymyslil cos takiego jak placa minimalna

im wyzsza placa minimalna tym wieksze bezrobocie,

nikt gosciowi co potrafi wytworzyc produkt za 5$ za godzine nei zaplaci mu 10$ tylko dlatego ze ktos w rzadzie cos takiego wymyslil

> - pracujący jeszcze mają śmieciowe umowy, zarobki w dół - tu też ubywa

smieciowe umowy sa wynikiem bezrobocia i zawyzonej placy minimalnej,

jesli firma juz kogos potzrebuje to stara sie obnizyc koszty zatrudnienia by sie pokrywaly z wydajnoscia pracownika,
        przy braku bezrobocia firmy musza sie przebijac z pensjami o pracownika
        stad w neiktorych zaodach wysokie place, a w innych niskie, bo sie nei oplaca inaczej kogos zatrudnic

> - produkcja wyjechała do tanich krajów i tam nie dość, że mało płacą to najczęś

produkcja wyjechala do tanich krajow bo sa tanie, nikt przy zdrowych zmyslach nei bedzie budowal zakladow tam gdzie ma place minimalna wyzsza niz to co pracownicy sa w stanie wyprodukowac,

do tego jeszcze roznw swiadczenia socjalne i inne nonsensy
        > ciej są w ogóle zwalniani z podatków w zamian za inwestycje

w liberlaizmie nie ma zwolniej poodatkowych, zwolneina podatkowe sa w socjalizmie by dotowac chocby niejakie "zielone technologie" - zero wydajnosci ale ideologiczne przekonania bandy frustratow

> - państwa / miasta inwestują w kretyńskie projekty /wojny, stadiony, fontanny/

w liberalizmie panstwo nie inwestuje, inwestuja prywatniu przedsiebiorcy i ich straty sa wylacznie ich stratami. zadaniem panstwa jest tylko utrzymania prawa i obronnosc

> zadłużając się na dekady

by finansowac "zdobycze socjalne" elektoratu

> - konkurencja polega na wycinaniu mniejszego przez większego, a nie gorszego pr
        > zez lepsze
        > - szalejący konsumpcjonizm zwalnia wszystkich od myślenia i banki biorą w jasyr
        > nie tylko społeczeństwo, ale całe Państwa

banki pozyczaja chetnym, jesli ktos nie potrafi policzyc na jaki kredyt go stac to sam sobie winien. Banki nie sa od nianczenia klientow.

> Więcej liberalizmu - większa nędza i w efekcie upadek: od tygrysów azjatyckich,
        > poprzez wszystkie chwalone onegdaj przez media liberalne gospodarki, leży już
        > pół świata... a reszta stoi w kolejce

Singapur, Tajwan, Hong Kong - to one leza - ciekawe?
        • Gość: Try Re: bla, bla, bla IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 28.05.11, 20:58
          Stara sztuczka przerabiana w Polsce za komuny. To nie system to wypaczenia. Teraz wierzący w globalny, neoliberalny kapitalizm wmawiają nam, że subprime i sztuczki Wall Street to socjalizm. Singapur – liberalny raj? W wielu dziedzinach, na przykład w handlu międzynarodowym, prawie inwestycyjnym, częściowo w prawie pracy, Singapur rzeczywiście kroczy w awangardzie liberalnego podejścia do gospodarki (ja nie lubię nazywania liberalizmem neoliberalizmu, klasyczny liberalizm głównego nurtu był szkołą myślenia znacznie bardziej złożoną, nie tak zacietrzewioną, w ekonomii ostrożną, przeciwnie niż neoliberalizm). Ale też Singapur to kwestia kierowanego przez Bank Centralny kursu walutowego oraz sterowanej przez rząd polityki przemysłowej (industrial policy), która podobnie jak na Tajwanie czy w Korei Południowej leżała u źródeł rozwoju gospodarczego Azjatyckich Tygrysów.Obydwie te polityki są naturalnie kompletnym zaprzeczeniem radykalnie wolnorynkowego modelu gospodarczego.Kluczem do dobrobytu nie jest ‘mały rząd’ lecz ‘efektywny rząd’. Osiemdziesiąt procent populacji Singapuru mieszka w mieszkaniach zbudowanych i zarządzanych przez Housing and Development Board – agencję Ministerstwa Rozwoju Narodowego odpowiedzialną za zarządzanie mieszkaniami komunalnymi (public housing).Aż 95% z nich jest właścicielami mieszkania – to efekt prowadzonej od lat 60’ polityki zwiększania odsetku ludzi mieszkających w swoich mieszkaniach, której efektem jest jeden z najwyższych wskaźników home owneship w Singapurze.Składka na singapurski odpowiednik ZUS, w całości kontrolowany przez państwo i zarządzany przez państwowych urzędników, Central Provident Fund, wynosi obecnie 34,5%, z czego od 6% do 8% trafia na Fundusz Medyczny (Medisave). Udział w systemie emerytalnym zarządzanym przez agencję Ministerstwa Pracy jest obowiązkowy. System istnieje od 1955 roku. Warto podkreślić, że system działa na zasadzie indywidualnych rachunków, co dotyczy także Funduszu Medycznego.System ochrony zdrowia w Singapurze opiera się na obowiązkowych powszechnych ubezpieczeniach zdrowotnych (Medisave) wspieranych przez narodowy system ubezpieczeń od ciężkich chorób (Medishield) i dotacjach singapurskiego rządu. Z 23 szpitali w Singapurze – 13 jest prywatnych a 10 publicznych. Tym co wyróżnia singapurski system ochrony zdrowia od innych systemów publicznych jest umożliwienia w jego ramach konkurencji pomiędzy sektorem prywatnym i publicznym oraz położenie nacisku na indywidualny charakter wydatków medycznych.Zagraniczne banki mogą przyjmować depozyty od mieszkańców Singapuru dopiero od 1999 roku. Do tego czasu detaliczny sektor bankowy w Singapurze był praktycznie zamknięty dla zagranicznej konkurencji. Zaledwie siedem zagranicznych banków operuje w ramach licencji Qualifying Full Bank pozwalającej na prowadzenie pełnego spektrum operacji bankowych.Praktycznie cały system edukacyjny jest państwowy, dotyczy to także szkolnictwa wyższego zdominowanego przez dwa państwowe uniwersytety. Edukacja jest obowiązkowa w wieku szkolnym – nieposłanie dziecka do szkoły jest przestępstwem.Temasek Holdings to w całości kontrolowana przez państwo firma inwestycyjna zarządzająca aktywami wartymi około 127 mld USD, stanowiącymi około 54% singapurskiego PKB.Całkowity i bezwzględny zakaz palenia w miejscach publicznych wprowadzony został w Singapurze w 1970 roku i przez następnie 18 lat był nowelizowany 9 razy by zamknąć pojawiające się ‘dziury’ w ustawodawstwie. W 1971 roku, całkowicie zakazano w Singapurze reklam papierosówWisienka na ultraliberalnym, singapurskim torcie: mandat za palenie papierosów z przemytu wynosi 500 dolarów singapurskich, czyli około 1200 złotych, za każdą znalezioną paczkę papierosów!To właśnie państwo znajduje się na drugim miejscu w rankingu wolności gospodarczej tworzonym przez Heritage Foundation. Taki jest "liberalny' Singapur
          • nannek Re: bla, bla, bla 28.05.11, 21:30
            Gość portalu: Try napisał(a):
            > Stara sztuczka przerabiana w Polsce za komuny. To nie system to wypaczenia.

Dobry tekst ale nie łudź się z idiotami nie wygrasz, przecie oni stwierdzili ze socjalistyczna Szwecja upada.
            a po czasie kiedy to Szwecja ma gigantyczne nadwyżki , pisali ze w Szwecji jest liberalizm.
            Teraz to samo piszą o Chinach ze to kraj kapitalistyczny liberalny.
            Gdyby w Chinach szło coś nie tak zaraz zdanie zmieniają o 100%

Choć ja nie bardzo wierzę ze można być aż tak głupim, są to takie szczury co z obecnego stanu destrukcji są zadowoleni oni mają z tego profity choć świat upada.

Przecie taki gracz giełdowy czy spekulant będzie bronił tego ile wlezie, choć sam czyni szkodę sobie w przyszłości i wszystkim obecnie , strach blady ma w oczach jeśli pomyśli ze tego mogą zakazac.

Z czego on będzie żył , on nic nie potrafi ?
            • oxf Re: bla, bla, bla 28.05.11, 22:19
              no wy uwazacie ze to kapitalizm/liberalizm/neoliberalizm czy diabli jak to nawyzacie upada. ale co wy przez to rozumiecie to juz kazdy ma inna definicje. azjatyckie potegi stosuja sie do jednej zasady, oszczedzania i inwestowania, czy wy to nazywanie kapitalizme, socjalizmem czy diabli wiedza czym innym, jedno jest pewne to wlasnie dziala.
            • wymiatator1 Re: bla, bla, bla 29.05.11, 09:37
              Szwecja upada, ale z zupełnie innego powodu. W ciągu 20 lat z raju na ziemi zmieniła się w drugie państwo na liście częstotliwości popełniania gwałtów (zaraz po Lesotho) a o przestępczości tak niskiej jak w Polsce to Szwedzi mogą już tylko pomarzyć. Nawet ich politycy przyznają, że za 29 lat Szwecja stanie się krajem muzułmańskim.
          • oxf Re: bla, bla, bla 28.05.11, 22:32
            czlowieku, zostaw etykiety zacznij myslec. Sukces krajow tego regionu poczawszy od japonii ktora dala przyklad kolejnym polega zasadniczo na sklonnosci do oszczedzania w skoleczenstwach tych krajow lub tez przynusu tych oszczednosci (chiny)przez np. ograniczenia dostepu do konsumpcji na kredyt. Wysoki poziom oszczednosci przesuwa pieniadze w inwestycje a czym wiecej sie inwestuje tym wiecej rosnie produkcja bo te gospodarki maja co produkowac i sprzedawac bo ciagle udoskonalaja swoja produkcje, co jednak robi juz sam rynek a nie regulujace cokolwiek panstwo.,. to z kolej daje im sukcesy exportowe co dodaje im pieniadzy do oszczednosci ktore znowu mago inwestowac i mechanizm sie kreci.Poza tym jak twoim zdaniem ma wygladac polityka bankow centralnych?? Znasz kraje gdzie ma banku centralnego i nikt nie ustala tam stopy procentowej????? Czy nazwiesz to kapitalizmem liberalizlem czy diabli wiedza czym jest bez znaczenia. to ze rzady sobie cos reguluja a Wy przypisujecie to jako calosciowo zbawcze dla dla tych krajow to brednie. Do kazdej bzdurnej teorii mozna dopasowac fakty. Przykladem jest japonia ktorej to wladze uznaly z przemysle motoryzacyjnym nie maja szansy z USA i ze gospodarka tego kraju powinna inwestowac w co innego. Okazalo sie ze najbardziej rozwinal sie ten sektor ktory najmniej obstawiano. Ale wazne jest glownie to ze te kraje generuja wysoka stope oszczedzania, czyli ze zmniejszaja swoja konsumpkcje na rzecz oszczedzania i to daje im rozwoj,m czy nazywacie to liberalizmem czy dlabli czym innym nie ma znaczenia. Kraje ezjatyckie rozwinely swoje gospodarki dlajac zarazam o bariety wejscia na swoje wlasne rynki, cla inne, ale oni stworzyli warunki we wlasnych krajach do rozwoju konsurencji i mobilizacji kapitalow nawet przy pewnym wyparciu importu. tego inne kraje nie potrafia zrobic bo nie ma takiej dyscypliny i mentalnoisci jak w tamtym regionie nigdzie indziej.
            • remmm-o Re: bla, bla, ble bla ble 28.05.11, 23:05
              oxf napisał:
              > czlowieku, zostaw etykiety zacznij myslec. Sukces krajow tego regionu poczawszy
              > od japonii ktora dala przyklad kolejnym polega z.......................

Twój cały wywód faktycznie można by streścić do tytułu tego posta "bla ,bla,ba" i nic ponad to

Człowieku przeczysz sam sobie....
              • oxf Re: bla, bla, ble bla ble 28.05.11, 23:16
                gdzie sobie przecze i w czym sobie przecze????
            • Gość: Behemot Re: bla, bla, bla super komentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 21:06
              Wreszcie ktoś to napisał, myślałem że nigdy się nie doczekam:
              źródłem szybkiego rozwoju Chin i innych gospodarek tego regionu jest wysoka stopa oszczędzania, a nie eksport netto.
              Teraz niech Autor artykułu umówi się do Pana na korepetycje z rozumienia mechanizmów zachodzących w gospodarce światowej. Niestety jak Polska długa i szeroka wszystkie pismaki metodą copy paste przepisują bzdury z anglojęzycznej prasy webowej, głównie cnn i reutersa. Czasami wręcz mnie to śmieszy bo czytam ponownie te same zdania i mam deja vu w stylu dwa dni temu gdzieś już ten tekst widziałem, google i wszystko jasne.
              Pan Lubowski i tak jest sporo powyżej średniej.
          • Gość: s Re: bla, bla, bla IP: *.pool.mediaWays.net 29.05.11, 00:13
            jakie wypaczenia? toz to sa cechy milosciwie panujacego nam socjalizmu?

czy mamy place minimalna?

czy mamy pnastwoa sluzbe zdrowia?

czy mamy tony swiadczen socjalnych?

czy mamy zasilek dla bezrobotnych?

bo ja widze tylko pzytywne odpowiedzi,

i mimo tego wszytskiego wszystko sie wali i kraje sie zadluzaja?

wiec jak to nie jest socjalizm to nie wiem co jest?

Twoja odpwoeidz na te problemy to co, jeszcze wyzsza placa minimalna?

moze przeglosujmy od razu ze kazdemu po milionie sie nalezy i od jutra nie bedzie juz bidy, tylko ktos musi wlaczyc drukarni banknotow?

jakos zaden zwolennik placy minimalnej nie moze wytlumaczyc dlaczego dana kwota jest ok a nie na przyklad wieksza?

w Singapurze nie wszytsko sie odbywa na zasadzie wolnorynkowym, niemniej wolnosc gospodarcza jest znaczenia bardziej posunieta niz w krajacjh EU czy w USA, gdzie poza horendalnymi kosztami pracy dochodzi jeszcze mnostwo regulacji.

• Gość: LASTBOYSCOUT To ten rozowy czlowiek plecie? IP: 74.108.21.* 28.05.11, 14:07
      Kolejny objaw amerykańskiej anemii to kurs dolara - najniższy od 1973 roku, kiedy to główne waluty uwolniono z gorsetu sztywnych kursów.

Dziś mocny dolar działa bardziej na korzyść Chin, niż Ameryki
      • Gość: gloopipolak Re: To ten rozowy czlowiek plecie? IP: *.dyn.optonline.net 28.05.11, 14:24
        Paru anty-amerykanskich durniow piszacych pod wieloma nickami, nie majacych pojecia o Amryce. Gosc666 i inne biedne hooye nie maga zniesc tego ze kiedys Amerykanie odmowili im vizy wiec teraz wylewaja lzy naforum jaka ta ameryka zla i biedna. A o Ameryce wiedza tyle ile przeczytaja w GW... Zabrac sie biedaki za zbieranie psich klockow z ktorych moznaby wybudowac nowa polska "autostrade"..... do budy biedne hooye a nie szczekac na forum...
        • Gość: Gosc987 Re: To ten rozowy czlowiek plecie? IP: *.pools.arcor-ip.net 28.05.11, 14:38
          Gość portalu: gloopipolak napisał(a):

> Paru anty-amerykanskich durniow piszacych pod wieloma nickami, nie majacych poj
          > ecia o Amryce. Gosc666 i inne biedne hooye nie maga zniesc tego ze kiedys Amery
          > kanie odmowili im vizy wiec teraz wylewaja lzy naforum jaka ta ameryka zla i bi
          > edna. A o Ameryce wiedza tyle ile przeczytaja w GW... Zabrac sie biedaki za zbi
          > eranie psich klockow z ktorych moznaby wybudowac nowa polska "autostrade".....
          > do budy biedne hooye a nie szczekac na forum...
          ..................................................
          Nawet cudzego nicka nie jesteś w stanie poprawnie napisać, a co mówić o wiadomościach jakie piszesz, rzeczywiscie poziom zaoceanicznego Jackowa jest żenujący.
          Jak chcesz wiedzieć nie potrzebuję wizy do twojej hameryki tak jak ludzie mieszkający w Polsce. Byłam wielokrotnie i mam skalę porównawczą, teraz rzeczywiscie widzi się tą biedotę, ten upadek państwa gorąco chcącego być mocarstwem świata. Nawet bagażu nie potrafią nadać poprawnie na lotnisku do właściwego samolotu, a co tu wymagać od upadającego państwa więcej?
          • mr.knox Re: To ten rozowy czlowiek plecie? 28.05.11, 16:19

>Byłam wielokrotnie i mam skalę porównawczą, teraz rzeczywiscie
            > widzi się tą biedotę, ten upadek państwa gorąco chcącego być mocarstwem świata.

Turystka ktora stac tylko na pobyt w amerykanskim gettcie:)))
            Tu masz obrazki ze zbutwialych niemiec, tak dopiero jest bieda i szambo:)
            www.spiegel.de/international/germany/0,1518,622965,00.html
            Coraz wiecej wyksztalconych Niemcow po praktykach w USA nie chce wracac do Niemiec.
            ---
            mr.knox zawsze zalogowany.
            • Gość: lavirynt Re: To ten rozowy czlowiek plecie? IP: 69.195.136.* 28.05.11, 21:04
              Zawsze mnie zadziwiali tacy jaki tutejszy meeee i 987.
              Oni dokładnie widzą i nie widzą, nie to co mają przed oczami tylko to co chcą.

Ciekawe co to za interes? Polityczny, biznesowy, emocjonalny czy zwykły defekt umysłu
              i wzroku? Kiedyś mi się wydawało, że człowiek nie może widzieć czegoś czego nie ma
              i że jeśli o tym mówi to to jest jakaś wyrafinowana gra.
              Dziś widzę, że to jak najbardziej możliwe, a nawet dla niektórych jest naturalną koniecznością.
          • Gość: flybynight Re: To ten rozowy czlowiek plecie? IP: 69.195.136.* 28.05.11, 20:43
            "Nawet cudzego nicka nie jesteś w stanie poprawnie napisać, a co mówić o wiadomościach jakie piszesz, rzeczywiscie poziom zaoceanicznego Jackowa jest żenujący.
            Jak chcesz wiedzieć nie potrzebuję wizy do twojej hameryki tak jak ludzie mieszkający w Polsce. Byłam wielokrotnie i mam skalę porównawczą, teraz rzeczywiscie widzi się tą biedotę, ten upadek państwa gorąco chcącego być mocarstwem świata. Nawet bagażu nie potrafią nadać poprawnie na lotnisku do właściwego samolotu, a co tu wymagać od upadającego państwa więcej? "

Co ty głupia pin.. pleciesz?

Bagażu to nie potrafią nadać w tej Twojej Ewropie i trzeba czekać dwa dni bez kaleson
            i trampek.

W jednym miejscu manifestacje protestatyjne na ulicach, w drugim strajk całodniowy
            i z lotniska nie można się wydostać. Owiń głowę mokrym ręcznikiem to ci gorączka spadnie.
    • ulanzalasem Kuśtykające mocarstwo 28.05.11, 14:53
      Obama kontynuuje niestety politykę Busha, ale czego można wymagać od kolejnej marionetki.
    • Gość: komoruski Kuśtykające mocarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 16:01
      tekst w stylu: "glupi Hitler pchal sie na Kaukaz, zamiast wymyslic paliwo z zydow"
    • galt.john Brakujace zdanie w tym artykule 28.05.11, 16:23
      1. "sztywny kurs walut" to zaden sztywny kurs tylko standart zlota z ktorego ameryka zrezygnowala za Nixona po tym jak faktycznie stala sie niewyplacalna na skutek programu budowy "wielkiego spoleczenstwa" - czyli finansowania programow socjalych i po wojnie w wietnamie

2. Autor nie uwzglednia jednego, cholernie kluczowego czynnika. Chinom USA sa potrzebna tak jak prcowitemy, oszczednemu robotnikow ktos kto zjada jego owoc epracy placa cmu za to bezwartoscioymi obietnicami()obligacjami)
      Predzej czy pozniej(ja mysle ze predzej) Chinczycy stwierdza ze lepsza zaplate niz tracace na wartosci obligacje rzadu USA, bedzie ich wlasny popyt wewnetrzny

I wtedy przestana kupowac obligacje rzedu USA

I zgadnijcie jakie beda konsekwencje
      • wi42 Re: Brakujace zdanie w tym artykule 28.05.11, 16:46
        Chiny wiedza jakie by byle konsekwencje - przykladow niszczenia panstw ktore nie tak pomysla lub zrobia jest juz sporo - ostatnio Libia.
        Dlatego siedza cicho, wiedza swoje (tak jak to madrzy Chinczycy) i powiedza co trzeba w odpowiedniem czasie.

galt.john napisała:

> 1. "sztywny kurs walut" to zaden sztywny kurs tylko standart zlota z ktorego am
        > eryka zrezygnowala za Nixona po tym jak faktycznie stala sie niewyplacalna na s
        > kutek programu budowy "wielkiego spoleczenstwa" - czyli finansowania programow
        > socjalych i po wojnie w wietnamie
        >
        > 2. Autor nie uwzglednia jednego, cholernie kluczowego czynnika. Chinom USA sa p
        > otrzebna tak jak prcowitemy, oszczednemu robotnikow ktos kto zjada jego owoc ep
        > racy placa cmu za to bezwartoscioymi obietnicami()obligacjami)
        > Predzej czy pozniej(ja mysle ze predzej) Chinczycy stwierdza ze lepsza zaplate
        > niz tracace na wartosci obligacje rzadu USA, bedzie ich wlasny popyt wewnetrzny
        >
        > I wtedy przestana kupowac obligacje rzedu USA
        >
        > I zgadnijcie jakie beda konsekwencje
        >
        >
        • Gość: gonzo Re: Brakujace zdanie w tym artykule IP: 69.195.136.* 28.05.11, 21:10
          > Dlatego siedza cicho, wiedza swoje (tak jak to madrzy Chinczycy) i powiedza co
          > trzeba w odpowiedniem czasie.

Oni zupełnie jak mądry wi42 co wszystko wi i mu-wi w odpowiednim czasie.

• Gość: Bolek Re: Brakujace zdanie w tym artykule IP: *.hsd1.nj.comcast.net 28.05.11, 18:51
        no ale co zrobi ten oszczedny, pracowity robotnik jak nikt nie kupi tego coon wyprodoukuje? ciekawe ze popyt wewnetrzny u ciebie jest cacy, a ten sam popyt gdzie indziej to juz be? Chiny nie moga stracic rynku USA bo nawet jak beda juz rozwinieta gospodarka to taki szok bylby nie do przyjecia. W ekonomi jak w przyrodzie , nic nie ginie i wszystko sie uksztaltuje. Zawsze mnie smiesza opinie ludzi ktorzy porownuja dwa spolaryzowane krancowe scenaria ktore nawet gdyby sie sprawdzily to stanie sie to na przestzreni dekad co znaczy ze inne gospodarki sie dostosuja. USA nie musza byc supermocarstwem zeby byc najlepszym krajem gdzie zyc i zalozyc rodzine.
        • galt.john Re: Brakujace zdanie w tym artykule 28.05.11, 22:51
          Drogi Bolku,

Pracowity i oszczedny Chinski robotnik stwierdzi ze bardziej mu sie oplaca sprzedac ten przyslowiowy telewizor swojemu sasiadowi - Chinczykowi za PIENIADZE ktorych Chinczycy maja sporo bo przez kilka ostatnich lat je oszczedzal - niz sprzedac ow telewizor Amerykaninowi ktory mu w zamian da obligacje ktore z czasem traca na wartosci w miare jak rzad USA psuje dolara drukujac go w ilosciach o ktorych nikomu w historii sie nie snilo.

Po prostu Chinczycy maja potezne oszczednosci ktore spowoduja to ze ow popyt wewnetrzy STOPNIOWO zastapi popyt amerykanski

Nie bedzie wiec zadnego naglego szoku, bo to nie lezy w niczyim interesie. Wszyscy juz wiedza ze dolar straci pozycje waluty rezerwowej w takim stopniu w jakim ma ja teraz, tyle ze wszyscy staraja sie by w czasie rozbiorki owego domu, nikomu za duzo cegiel na glowe nie spadlo. Banki centralne powoli dywersyfikuja swoje rezerwy kupujac zloto/srebro. Nie mowie ze nastapi pelen powrot do standardu zlota, ale to co widzimy wyraznie doprowadzi (moze w ciagu dekady?) do upadku dolara jako swiatowej waluty rezerwowej w obecnej postaci

Konczy sie oto historia 90 letniego psucia waluty przez rzad i bank cetnralny USA ktory fiunasuje w ten sposob swoje imperium,programy socjalne itd, okradajac swoich obywateli poprzez owo psucie waluty.

To sa proste fakty.

Co nie zmienia mojej ogromnej sympatii do Ameryki i tego co w tym kraju wspaniale, tego co bylo swego czasu (pomiedzy powstaniem kraju a poczatkiem New Deal) najwiekszym osiagnieciem cywilizacyjnym najwiekszym zakresem wolnosci.

Nie dyskutujemy o tym gdzie najlepiej zakladac rodzine itd. Mieszkalem w Stanach i bardzo lubie i kraj i ludzi. Odrozniam tych wspanialych ludzi, wielkie osiagniecia i (dawny)wzor wolnosci i swobody z tym co robia z tym krajem przerozni socjalisci i zwolennicy "Imperium" oraz "wiekiego rzadu" poczawszy od Roosewelta na Bushu i Obamie skonczywszy

Po prostu Chinska gospodarka stioniw
          • Gość: kalamata Re: Brakujace zdanie w tym artykule IP: 69.195.136.* 30.05.11, 02:37
            "Konczy sie oto historia 90 letniego psucia waluty przez rzad i bank cetnralny USA ktory fiunasuje w ten sposob swoje imperium,programy socjalne itd, okradajac swoich obywateli poprzez owo psucie waluty. "

Od 90 lat progarmy socjalne w Ameryce? Pewien jesteś?

Smieszą mnie ludzie, którzy są uparcie przekonani, że Amerykanie nie są w stanie
            niczego u siebie zmienić i skorygować. Są.
            Jesłi niczego nie zmianią to wiadomo, że skończą marnie.
            Ale to założenie nie ma żadnych podstaw tak zamo jak zakładanie, że inni nie popełnią
            błędu. USA są zbyt dużym, rozwiniętym i dobrze położonym krajem, żeby ot tak sobie
            ktoś je szurnięciem nogi zepchnął do kąta. Różni głupcy mogą sobie pomarzyć. Wolno im.

Historia pokazuje jednak, że to nie jest takie łatwe i proste. Takie cywilizacje, nawet gdy
            rozpadają się politycznie, to zostawiają sukcesorów, którzy mogą mieć jeszcze silniejszą
            pozycję. Przykład - Cesarstwo Rzymskie po którym pozostała Europa Zachodnia.

Możecie się ani nie obejrzeć jak USA wchłonie Kanadę, jeśli nie politycznie to ekonomicznie.

Nie fikajcie więc tak mocno gdyż po USA może przyjść coś jeszcze silniejszego,
            po tym jak po was już smieci wiatr rozwieje. Chiny na razie nie mają szans na
            poziom życia taki jak amerykański.

Musiałyby przejść przez długi proces. Najpierw będą się składać głównie z kilkuset milionów
            starych dziadów bez emerytury. Pózniej, być może, będą miały mniej ludności w porównaniu
            z innymi krjami, chcąc wyjść "na swoje". Ten proces zajmie długi czas i nie wiadomo co z niego po drodze wyniknie.

Wielu już było krzykaczy z dzikich krajów a ich kraje jak były dziką peryferią cywilizacji tak nią zostały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka