Gość: Ahk4iePaiv8u IP: *.net.autocom.pl 04.11.11, 18:22 Ja bym raczej powiedział że polskie cielę desperacko próbuje ssać cycka chińskiej krowy. Ale ja jestem dziwny. :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hubert Re: Polska kusi chińskiego smoka IP: *.bchsia.telus.net 04.11.11, 18:38 Z tego "cycka" to poleci ale mocz. Psychoza niewolnikow. Widza ze Wielki Brat wysiada to szukaja drugiego wasala. Bedziecie za...lac za garsc ryzu 12 godzin przez 7 dni w tygodniu nawet w Boze Narodzenie. (Chiny tego nie obchodza). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do idioty Re: Polska kusi chińskiego smoka IP: *.skole.tcaa.dk 04.11.11, 20:26 sorry, ale już tak zapier**my a chiński robotnik dostaje w przeliczeniu 1500 zł, więc o czym my tu mówimy, o ile niby jest lepiej w Polsce? Gówno wiesz o Chinach, więc się nie wypowiadaj. Rozwój Chin przekłada się na lepsze życie ogółu obywateli, coraz więcej jest tam zamożnych ludzi, miliony Chińczyków kształcą się na całym świecie. Sam jestem teraz na studiach w Danii i mam sporo znajomych z Chin, którzy korzystają z odważnych reform i otwarcia swojego kraju. Czego nie można zrobić w Polsce, przez takich ignorantów jak, tfu, ty! Odpowiedz Link Zgłoś
he1ku Re: Polska kusi chińskiego smoka 05.11.11, 11:23 Gość portalu: do idioty napisał(a): > sorry, ale już tak zapier**my a chiński robotnik dostaje w przeliczeniu 1500 zł > , więc o czym my tu mówimy, o ile niby jest lepiej w Polsce? Gówno wiesz o Chin > ach, więc się nie wypowiadaj. Rozwój Chin przekłada się na lepsze życie ogółu o > bywateli, coraz więcej jest tam zamożnych ludzi, miliony Chińczyków kształcą si > ę na całym świecie. Sam jestem teraz na studiach w Danii i mam sporo znajomych > z Chin, którzy korzystają z odważnych reform i otwarcia swojego kraju. > > Czego nie można zrobić w Polsce, przez takich ignorantów jak, tfu, ty! Zauroczyłeś się faktem,że Chińczycy uczą sie w Ameryce, Rosji , Europie , to bardzo dobrze.Ale czy wiesz ,że Chiny oblegają wybrzeże Afryki,Ameryki Południowej.Wykupili i wykupują surowce oraz sami je eksploatuja w krajach tejże Afryki, Ameryki Poł.oraz niemal opanowały wyspy Oceanii.Obecnie dobierają się do Europy, a tylko przez nadmierny system socjalny i przywileje związkowe, które doprowadzają kraje Europy do bankructwa, jak również przez rozdmuchaną administracj e państwową. To jest jedna strona chińskiej gospodarki , ekspansjonizm w pozyskiwaniu surowców do produkcji. Z drugiej o czym nie wiesz,to to że chiński robotnik to przeważnie chłop,który nie może utrzymać rodziny na wsi , w której wg Mao wieś miała być samowystarczalna i jeszcze utrzymywać miasto. Ten robotnik pracuje za bardzo niskie pobory.Oglądałem kiedys dokumentalny filmik o produkcji plastikowych korali. Tam przedstawiono stosunek właściciela do pracownika, sposób życia ( pracownice były skoszarowane), pracę oraz odpoczynek i mieszkanie oraz ile ta pracownica mogła dać swojej rodzinie prezentów na nowy rok, bo takie święto jest obchodzone w Chinach i pracownicy mogą pojechać do domu na tych kilka dni. Zatem Chiny nie są mekką szczęścia i dobrobytu dla wszystkich.milionerzy są, miliarderzy równierz, bo wiadomo rośnie sprzedaż chińskiej tandety i jedni się na tym wzbogacają kosztem innych , a ci inni to robole.Wg chińskiej kultury zdyscyplinowani i posłuszni i dajacy sie łatwo wyzyskiwać.Ale i oni już mają telewizory i internet , to mimo filtrowania wiadomości zaczynają uczestniczyć w świecie i widzą,że inni lepiej żyją. Tylko nie mają związków zawodowych,które by walczyły o ich pencje , byt. Może z czasem . Desydenci są aresztowani i oskarżani o niepłacenie podatków. Ale ruszy się coś i w ich życiu, taką mają oni nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
city-zen Polska kusi chińskiego smoka 04.11.11, 19:27 Interesuję się kulturą chińską od 25 lat i chciałbym panom decydentom zasugerować pewien ruch, który uczyniłby Polskę chińskim pupliem w Europe - ofiarujcie Chińczykom kilka hektarów polskiej ziemii wraz ze świątynią Żółtego Cesarza (Huang-Di) w tradycyjnym chińskim stylu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A potem proszę się do mnie zwracać po dalsze konsultacje! Odpowiedz Link Zgłoś
city-zen Re: Polska kusi chińskiego smoka 04.11.11, 19:56 Te hektary to właściwie nieistotne, najważniejsza sama świątynia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andre Re: Polska kusi chińskiego smoka IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.11, 23:16 Nie pisz tutaj, tylko idź do ministerstwa na rozmowę. Piszę bardzo serio. Wiedza nie jest po to, by się wymądrzać na forum, tylko by ją w życiu stosować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
city-zen Re: Polska kusi chińskiego smoka 05.11.11, 09:54 Myślę, że to już trafi gdzie trzeba, a mi zaoszczędzi czasu i kosztów dojazdu do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzechoo jest co kusic, autostrady zrobili koncertowo! IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.11, 19:29 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert Re: jest co kusic, autostrady zrobili koncertowo! IP: *.bchsia.telus.net 04.11.11, 19:45 Mialy byc kary nalozone na Chinczykow? Cos cicho o tym. Chiny wiedza ze Polska Walenshuja chce byc teraz "Drugimi Chinami". Nie przejmujcie sie tym razem napewno sie uda..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBS Re: jest co kusic, autostrady zrobili koncertowo! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.11.11, 02:03 Cos placzliwie o Chinach, placzliwie- ale to takie polskie, uzalac sie nad soba a jednoczesnie bronic wartosci duchowych, byc wyzszym - niezle pijany kabaret a la polonais Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: jest co kusic, autostrady zrobili koncertowo! IP: *.dip.t-dialin.net 04.11.11, 21:33 koncertowo to ich polskie cwaniaczki z brazy zalatwili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klakier Polska kusi chińskiego smoka IP: *.nyc.res.rr.com 04.11.11, 19:41 Czerwoni zdrajcy zrobią wszystko by utrzymać się przy korycie. To im jednak nic nie pomoże. Nie unikną nieuniknionego. Odpowiedz Link Zgłoś
cracken001 Polska kusi chińskiego smoka 04.11.11, 19:59 Hmmm,mam mocno mieszane odczucia-Polska juz kiedy byla przemurzem i wiadomo JAK sie to skonczylo,teraz chce byc "brama"(chyba do piekiel) i stawiam dolary przeciw kopiejkom,ze skonczy sie gorzej-probke przy "budowie" autostrady juz mielismy,ale nasza nacja ma te wlasciwosc,ze nie chce uczyc sie na wlasnych bledach Odpowiedz Link Zgłoś
city-zen Re: Polska kusi chińskiego smoka 04.11.11, 20:23 Dla ponadnarodowych korporacji Chiny stały się zdyscyplinowanym "obozem pracy". Te korporacje zgarniają ok. 80% zysku. Reszta pozostaje na płace i inne "chińskie potrzeby" - ale to pracowite narody ( blisko 50!) z kołchozu, który chciałby w końcu być wolnym. Zaprzyjaźnienie się z Chińczykami ma głęboki sens geopolityczny. Odpowiedz Link Zgłoś
city-zen P.S.: Polska kusi chińskiego smoka 05.11.11, 09:45 Kto głównie profituje na rozwoju Chin? Ci zwyczajni podejrzani: 147 ponadnarodowych korporacji blisko splecionych ze sobą udziałami, które uczestniczą w 80% obrotu i posiadają 40% majątku całkowitej gospodarki światowej. Większość z nich to korporacje finansowe. Oto pierwsza dziesiątka: 1. Barclays plc 2. Capital Group Companies Inc 3. FMR Corporation 4. AXA 5. State Street Corporation 6. JP Morgan Chase & Co 7. Legal & General Group plc 8. Vanguard Group Inc 9. UBS AG 10. Merrill Lynch & Co Inc , Potęga niektórych z nich powstała na srebrze wywiezionym z Chin podczas Wojen Opiumowych. www.theintelligence.de/index.php/wirtschaft/finanzen/3424-147-unternehmen-herrschen-ueber-die-weltwirtschaft.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyton Wróg twojego wroga IP: 80.50.4.* 04.11.11, 20:15 jest twoim przyjacielem. Silny sąsiad Rosji na zachodnich granicach (Polska) jest poprostu korzystne dla Chińczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt ważny Miotła w ruch ... IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 04.11.11, 20:27 Politycy chińczyków zapraszają, ale obywatele pogonią! Zwłaszcza jak zobaczą, że chińczycy zabierają im miejsca pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esculap Re: Miotła w ruch ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.11, 20:44 Byłem ponad 5 lat w Chinach i nie chciałbym abyśmy byli od nich uzależnieni i byli ich niewolnikami. To nie tylko inna kultura ale ta ich straszna mentalność-to najbardziej mi u nich przeszkadza są nietolerancyjni dla innych nacji, a co do ich pracowitości to mit- wcale nie są tak pracowici jak to się nam przedstawia w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytalski Polska kusi chińskiego smoka IP: *.nyc.res.rr.com 04.11.11, 21:15 Ciekawe co w tej chwili czuje Krzysztof Zanussi ? Odpowiedz Link Zgłoś
franek31 Polska kusi chińskiego smoka 04.11.11, 21:17 Niech mi ktoś przypomni, skąd się wzięło takie określenie "osioł trojański"? Odpowiedz Link Zgłoś
adamowski1 Polska kusi chińskiego smoka 04.11.11, 22:16 Zapoznajcie ich z naszymi durnymi przepisami,urzędasami mającymi barrrdzo głębokie kieszenie no i terminami w jakich w w naszym kraju czeka się na podjęcie decyzji,czy wydaniu opinii. Każdy Urząd Skarbowy przepisy interpretuje po swojemu,większość urzędasów pracuje przeciwko petentowi,bo w ich mniemaniu po to są urzędy aby obywatel z nimi walczył,o licencjach i pozwoleniach na prowadzenie działalności nie wspomnę,łatwiej się dostać do Policji niż otrzymać licencję taksówkarza.Lista zawodów objętych licencjami,pozwoleniami jest chyba najdłuższa w Europie. Powodzenia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
bzbz666 Polska kusi chińskiego smoka 05.11.11, 00:25 Chiny to kraj totalitarny. Kraj tajnej policji, obozów koncentracyjnych, publicznych egzekucji... Tak śpieszno naszemu działactwu, żeby je żółci czerwoni wzięli za jaja? Poczytajcie sobie, posłuchajcie: www.polskieradio.pl/9/396/Artykul/463218,Proroctwo-Napoleona-sie-sprawdza www.polskieradio.pl/42/273/Artykul/462506,Chiny-sa-odpowiedzialne-za-kryzys-w-Europie-i-USA- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBS Re: Polska kusi chińskiego smoka IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.11.11, 02:10 Ty bzbz czy jak Ci tam, chyba w rodzinie miales jakiegos NRD-owca albo osla, bo nie rozumiesz roznicy miedzy totalitarnym a autorytarnym. Chiny sa krajem autorytarnym co na razie oznacza niezwykle skuteczna kontrole nad biznesem wszelkiej masci, eliminowanie dzialalnosci opozycjnych- ale co ja bede to tlumaczyl Polakom, ktorzy sa specjalistami w robieniu burd i burdelu, ktory nazwali ruchami wolnosciowymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert Re: Polska kusi chińskiego smoka IP: *.bchsia.telus.net 05.11.11, 03:22 Amerykanie wywiezli 40000 fabryk do Chin a teraz placza. Amerykanie planuja na 6 miesiecy do przodu a Chiny na 200 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
franek31 Re: Polska kusi chińskiego smoka 05.11.11, 06:35 Gość portalu: OBS napisał(a): > Ty bzbz czy jak Ci tam, chyba w rodzinie miales jakiegos NRD-owca albo osla, bo > nie rozumiesz roznicy miedzy totalitarnym a autorytarnym. Chiński więzień polityczny, gwałcony elektryczną pałką, chyba też nie bardzo rozumie taką różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klakier Re: Polska kusi chińskiego smoka IP: *.nyc.res.rr.com 05.11.11, 06:09 Gdy urodzony w 992 roku Mieszko I syn Siemomysła jako dorosły już człowiek pierwszy raz w życiu zobaczył alfabet, w tym samym czasie w Chinach istniały już szkoły dla przyszłych mandarynów którzy po ukończeniu wieloletniej szkoły po to by objąć państwową posadę musieli zdać egzamin z wymowy i kaligrafii, buchalterii, etykiety, poezji, prawa i historii. Chiny są ostatnią starożytną cywilizacją która rządzi się własnymi prawami a zbiorowa świadomość chińczyków oscyluje w poszukiwania Wielkiego Nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
city-zen Re: Polska kusi chińskiego smoka 05.11.11, 09:21 Chiny w swojej długiej historii raczej nie prowadziły wojen zaborczych. - w przeciwieństwie do Stanów Zjednoczonych. Kolonizacja i niewolnictwo również nie były tam znane. Chińczycy wychodzili z zasady, że wszystko mają u siebie i nie muszą zagrabiać cudzych surowców. Sąsiadujące kraje były ich krajami klienckimi i rzadko były wcielane przemocą. Nie uznają również "dogmatu niedostatku (surowców, dóbr)" propagowanego w krajach chrześcijańskich i mającego swoje korzenie w biblijnym micie wygnania z raju. Wśród "kadry" panuje przekonanie, że wszystkie istoty powinny cieszyć się obfitością. Dzięki temu, że nasze kraje oddziela ( albo, w kontekście nowego strategicznego partnerstwa Rosji z Chinami, łączy! ) Rosja możemy stać z nimi "na jednej wysokości oczu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karramba Polska kusi chińskiego smoka IP: 178.73.49.* 05.11.11, 08:26 Z pewnością są wspaniałe perspektywy owocnej współpracy gospodarczej - jej przedsmak to była przygoda z konorcjum COVEC przy budowaniu autostrady. Życzymy dalszych wspólnych sukcesów. Odpowiedz Link Zgłoś
menuet1 Slyszę fałsz ! 05.11.11, 10:39 Czy na spotkaniu był też 'Covec' ??? Polska miała taką szanse ale dała się zbałamucic UE ...jak to ? wolicie dać pracę Chinczykom a nie nam ???' Postawa Polski względem propozycji podwyższenia kosztu budowy autostrady o 300mln to jak dzisiaj wygląda? ...zaplacimy więcej ale wam nie damy !!!. Rzeczywiście pewien Anglik miał rację - 'w Polsce jest za dużo bohaterow a za mało buchalterów ! ' Odpowiedz Link Zgłoś
he1ku Re: Polska kusi chińskiego smoka 05.11.11, 10:58 Gość portalu: Ahk4iePaiv8u napisał(a): > Ja bym raczej powiedział że polskie cielę desperacko próbuje ssać cycka chiński > ej krowy. Ale ja jestem dziwny. :) Bezdenni ci ludzie ,którzy są w tej instytucji. Czyżby oni nie znali realii, choć sami podkreslaja ,że dysproporcja wymiany towarów pomiędzy Polską a Chinami jest olbrzymia, to jeszcze chca tego smoka wpuścić do Polski by zdławił gospodarke całej Europy. Ta dyproporcja wynika z cen wyrobów , a te z kolei są uzaleznione od kosztów produkcji i kosztów ubocznych , towarzyszących produkcji.Tym ludziom z instytutu nalezy sie lekcja etyki, gospodarki,ekonomii i patriotyzmu, by mogli zabierać głos w temacie polityki gospodarczej Chin na terenie Polski. W Chinach dominuje niewolnictwo, brak poszanowania praw człowieka, nepotyzm i korupcja, czy można takiego partnera wpuścić na teren własnego kraju ?Czy własne wady Polakom nie wystarczają,że trzeba zaporzyczyć i chińskie ? Panowie zauroczeni faktem,że chińskie wyroby są tanie i w ten sposób podbijają rynki świata, ale to jeszcze nie świadczy ,że są dobre, bo z jakością wykonanie tych wyrobów i z uzytych surowców do ich produkcji mamy wiele do zyczenia. Za komuny badano jakość produktów na półkach sklepowych , obecnie odeszli od tego choć wiele instytucji jest powołanych do ochrony rodzimego rynku i ochrony klijenta,oraz badanie towarów pod względem użyteczności .Gdzie zatem podziała się ochrona rodzimego rynku i przemysłu. Proszę zajrzeć do pierwszego z rzędu marketu, na półkach dominują zagroniczne towary, dystrybuowane przez polskie firmy krzaki , oraz przez nie uzupełniane z domieszkami o charakterze wypełniacza a nie poprawiającego jakość.Inaczej pieni sie proszek do prania zakupiony w Niemczech a inaczej zakupiony w polskim markecie. Przykłady można mnozyć. Zatem ,kto bedzie dbał o konsumenta , choć w gęstwinie instytucji o podobnej nazwie mozna się zagubić.A jeszcze jedna zajmuje sie wpuszczeniem złodzieja do domu. już wpuszczono jedną firmę cjhińska do budowy autostrady, a efekt. Szkoda gadać ! Odpowiedz Link Zgłoś