Gość: mbishop IP: *.attu.pl 13.05.05, 03:59 Pociągi na tory, maszyniści do lokomotyw, Kogut do kurnika! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: firaneczka Transport: Czy PKP stanie przed wakacjami IP: *.icpnet.pl 13.05.05, 05:03 Jestem za strajkiem (byle by nikt z wami nie dyskutował). Chcecie pieniędzy?? Proszę bardzo: -zredukujcie zatrudnienie -zróbcie porządek ze wszystkimi spółkami -przestańcie być monopolistą -nauczcie się że to WY jesteście dla NAS a nie odwotnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Transport: Czy PKP stanie przed wakacjami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 05:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cościpowiemnaucho: Re: Transport: Czy PKP stanie przed wakacjami IP: *.magma-net.pl 13.05.05, 09:56 gdyby czasami powiedziano coś na temat pkp ale nie tylko w obliczu jakiegoś stajku itp. to byście wiedzieli np:że obecne protesty nie mają nic wspólnego z żądaniami płacowymi,reforma kolei to czysta fikcja na której kożystają jedynie ludzie na najwyższych szczeblach pkp i nikt więcej. administracja jest rozbudowana dużo bardziej niż była za komuny...druga sprawa że jakoś nikomu nie przeszkadza dotowanie mpk, a gdy już chodzi o przewozy regionalne pkp to wszyscy nagle się obruszają ,że kolej znów doi podatnika...trochę rozwagi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NoName Re: Transport: Czy PKP stanie przed wakacjami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 13:42 1. Z MPK korzystamy ok 100 razy częściej niż PKP. 2. W Poznańskim MPK widać że coś się dzieje, zadbane autobusy, kilka nowych tramwai. Co nam oferuje PKP. Nie mówię o InterCity bo tam jest jak na mój gust OK, ale cena trochę za wysoka. Reszta pociągów to syf. W większej mierze to raczej wina podróżnych, ale na kolei pracuje tyle ludzi że mogli by to upilnować, nie byłyby oszczane kible itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 735 Re: Transport: Czy PKP stanie przed wakacjami IP: *.pmrcorporate.com 13.05.05, 13:49 A ja widze znaczace zmiany, np. w IC - czysto, schludnie, nawet dość szybko i na czas + trafione promocje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kogut do Constaru! o naiwości IP: *.jjs.pl 13.05.05, 14:16 to tylko pozory, niestety. IC zabrało PR najlepsze składy, zabrało pośpieszne (TLK - co za idiotyczna nazwa, nawiasem mówiąc), a i tak rozsądnej oferty nie ma. Na przykład pociąg do Siedlec - UE dała kasę na remont linii, oczywiście w rozkłądzie nic się nie zmieniło. Aby temu zaradzić, powołano 1 (JEDEN) pociąg dziennie Siedlce-W-wa i 0 (ZERO) W-wa-Siedlce TLK, bez taktu, bez biletów miesięcznych... Absurdu i głupoty ciąg dalszy. Brak wspólnego biletu z PR - a przecież poc.regionalne dostarczają pasażerów ekspresom. Teraz nawet W-wa Krak to jeden bilet, a Krak-Zakopane pospiesznym to drugi. W połączeniach zagranicznych regres się nasila, ceny biletów idiotycznie wysokie, nie tędy droga!!! "Szybko i na czas" - to nie zależy od IC, lecz od PLK i Cargo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: czy ktoś wreszcie postawi w upadłość PKP IP: *.cable.satra.pl 13.05.05, 07:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iro Re: czy ktoś wreszcie postawi w upadłość PKP IP: *.os2.kappa.pl 13.05.05, 08:47 Z tego co ja sie orietuje to PKP jest spolka dobra publicznego i jako taka nie moze oglosic upadlosci.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek tradycyjny, wakacyjny i przedświąteczny strajk... IP: *.crowley.pl 13.05.05, 08:36 j/w to już polska tradycja że panowie z kolei przed świętami i na wakacje strajkują - strzelają sami sobie w stopy.Tylko czy mają tego świadomość? Odpowiedz Link Zgłoś
amhu Re: tradycyjny, wakacyjny i przedświąteczny straj 13.05.05, 08:56 Zapewne nie. Mam samochod, ogrzewanie na gaz ziemny w domu, rower....i PKP tam gdzie plecy traca swa szlachetna nazwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kogut do Constaru! oby, oby!!! IP: *.jjs.pl 13.05.05, 09:03 Błagam rządzących socjalistów, pozwólcie zdechnąć pkp. Rokita obiecał, że prywatyzacja na kolei będzie traktowana priorytetowo, przy czym infrastruktura (Polskie Linie Kolejowe) pozostanie państwowa. To dobry model - oby tak było! Odpowiedz Link Zgłoś
grandfunk1 Re: oby, oby!!! 13.05.05, 09:38 z tym zdechnięcim jest róznie.. są kraje gdzie kolej jest dotowana, są kraje gdzie się musi utrzymać. kryterium wyboru drogi postępowania nie jest takie proste, bo zależy od paru czynnikiów: tradycji, infrastruktury drogowej,zamożności, etc... jak jest u nas? za prywatyzacją przemawia tak naprawdę jeden argument: posady w spółkach pkp obsadzane są w/g klucza partyjno- kolesiowskiego.. i choćby się wpompowało w pkp cały dochód narodowy arabii saudyjskiej to pieniądze te zostaną zmarnwane przez niudolnych zarządzających do spółki ze związkami zawodowymi.. taka jest smutna prawda.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kogut do Constaru! "kolej dotowana" to można różnie rozumieć... IP: *.jjs.pl 13.05.05, 10:05 Wiadomo, że kolej pasażerska bez dotacji się nie utrzyma (wyjątek: Japonia). Wiadomo, że w Europie, w przeciwieństwie do USA, słusznie się uważa, że to istotny element komfortu życia i ważna część infrastruktury. Ale wg. komunistycznego betonu PKP dotacje oznaczają brak konkurencji, kontroli, postawę skrajnie roszczeniową i TOTALNIE beznadziejną jakość usług, obecnie eq aequo z Albanią, gdy chodzi o Europę (Rumunia, Węgry, Chorwacja, Czechy, Białoruś - nieporównywalnie lepiej!!!) Dlatego wymyślono model konkurencji: państwowe tory, prywatni przewoźnicy. Samorząd lub państwo rozpisuje przetarg na obsługę trasy. Wszędzie to się świetnie sprawdza, z wyjątkiem tej krainy niemożności. ŚMIERĆ PKP!!!!!! Skala dewastacji jest trudna do wyobrażenia. Jeszcze 10 lat temu czytałem w przewodniku po Polsce "If you're a railway fan, there is no place to beat Poland". Obecnie - szkoda gadać. Linie jeszcze niedawno tętniące życiem zaorane i rozkradzione, stacje zdewastowane. Nie musiało tak być, ale do tego prowadzi dyktatura związków zawodowych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 735 Re: "kolej dotowana" to można różnie rozumieć... IP: *.pmrcorporate.com 13.05.05, 13:51 Pewnie że się nie utrzyma jeżeli przejechanie 100 km między dwoma dużymi miastami trwa 3h. Przykład: Kraków - Bielsko Kto ma z tego korzystać jeżeli autobus jest tańszy i jedzie 2:20? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CYKLISTA Re: Transport: Czy PKP stanie przed wakacjami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:51 I BARDZO DOBRZE. NIECH STANIE. WTEDY WPUŚCI SIĘ NA TORY PRYWATNE FIRMY I BĘDĄ: TAŃSZE BILETY MIŁA OBSŁUGA ILOŚĆ WAGONÓW ODPOWIEDNIA DO ILOŚCI PASAŻERÓW WAGONY BAGAŻOWE - NA ROWERY NP. I ZACZNIE TO PRZYNOSIĆ ZYSKI BO PRZECIEŻ MOŻE - PATRZ. CZECHY Odpowiedz Link Zgłoś
rootka Re: Transport: Czy PKP stanie przed wakacjami 13.05.05, 10:18 ja sie tylko zastanawiam, dlaczego to referendum ma byc wsrod pracownikow kolei, a nie wsrod podatnikow ktorzy na kolej placa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp Re: Transport: Czy PKP stanie przed wakacjami IP: 212.244.195.* 13.05.05, 10:29 Domagam się, aby z moich podatków modernizowano kolej zamiast ładować kasę w drogi, z których nie korzystam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ThanatoS Re: Transport: Czy PKP stanie przed wakacjami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 10:47 A chlebus to czym ci przywoza do sklepu? Pociagiem? Ja jestem bardziej za tym aby to drogi dotowali niz koleje ktore sa nie rentowne, posiadaja zbyt duzo Zwiazkow Zawodowych (miesiecznie idzie na nich raptem 2 mln zl.). Prywatyzacja jest nieodzowna. Ja akurat mieszkam w miescie gdzie juz nie jezdza pociagi poza jednym pospiechem na dobe. Wszyscy przerzucili sie na autobusy ktore jezdza czesciej i sa o wiele tansze, oraz jeszcze jeden plus jest wiecej przystankow. Zreszta w obecnym stanie kolej sama sobie zrobila to co zrobila. Posiada dosyc wysokie tzw. osiowe za ktore sie placi bez wzgledu czy podstawi wagon na rampe czy nie. Przeciez to monopolista wiec nie musi dbac o klienta. Duze firmy transportowe po prostu wybraly przewozy samochodowe, ktore sa relatywnie tansze, gdyz latwo sie domyslic podjada i wyladuja towar tam gdzie chcesz. Przy modelu kolej - samochod juz nie jest tak oplacalne. Do czasu az zwiazki zawodowe kolei nie zrozumieja ze czas na zmiany (ale oni ich nie chca bo trzeba by bylo pracowac). Zazwyczaj jak cos jest chore to sie to leczy a tu jak widac pacjent boi sie ze moga go wyleczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mayster Re: Transport: Czy PKP stanie przed wakacjami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 12:09 Największym problemem PKP jest Kogut, który gdeka jak kura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grag Re: Transport: Czy PKP stanie przed wakacjami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 12:34 Do roboty sie weźta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komar Re: Transport: Czy PKP stanie przed wakacjami IP: *.31.99-84.rev.gaoland.net 13.05.05, 12:39 To jest po prostu paranoja!!!! Firma ktora ciagnie finanse panstwa i podatnikow w dol ma czelnosc sie postawic i jeszcze ZADAC kase. Zwiazki zawodowe na kolei to jest jedno wielkie nieporozumienie uniemozliwiajace uzdrowienie sytuacji. Paranoja w Polsce polega tez na tym, ze tam gdzie zwiazkow zawodowych brakuje (Biedronka, hipermarkety) , w miejscch gdzie ich byc nie powinno, jest ich az nadto (PKP). Potrzebujemy w Polsce drugiej Margaret Tacher, by rozprawic sie z koleja jak trzeba..., dosyc juz tej sciemy na kolei.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x na pohybel PKP IP: *.p.lodz.pl 13.05.05, 13:01 trzymam kciuki ze to dziadostwo upadnie. Im szybciej sie ten chlam zlikwiduje tym lepiej dla polakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Zlikwidowac PKP IP: *.udn.pl 13.05.05, 13:23 Zlikwidowac PKP, za taka jakosc uslug to powinni jeszcze doplacac podrozujacym, a zamiast wydawac zbedne pieniadze na PKP obnizyc ceny paliw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 735 A może by się pasażerów zapytali? IP: *.pmrcorporate.com 13.05.05, 13:47 A może by się pasażerów zapytali co sądzą na ich temat. Bo jak dla mnie to poziom usługi jest żaden, pociągi opóźnione, obsługa nieuprzejma, na dworcu brud. I niech mi nikt nie mówi że nie ma pieniędzy na sprzątanie bo to bzdura. Pewnym światełkiem w tunelu jest IC które się wyraźnie poprawiło po przekształceniu w z.o.o. Przewozy regionalne nadal straszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotlownia Re: A może by się pasażerów zapytali? IP: 80.50.191.* 13.05.05, 14:22 Likwiduja a mi wyngiel wozta samochodami! niech wam jeszcze drogi rozjezdza! pielegniarki protestowali to przyklasneli wszyscy niemalze! Jak ktos szczegos zado to jest bee i fee ale jak my czegos zadamy to jestesmy cacy! PKP Cargo jako spolka do przewozow regionalych zyski jakie takie ma (czasami) w tym kraju za za duzo kasy przelewa sie na boki! To se jeden skubnie kielbache w markecie (sniadanie) to drugi ukradnie 2miliony. A jak kazda reforma w polce tak sie udaje ze jej skutki sa bardziej ragiczne niz sytuacja przed reforma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotlownia Re: A może by się pasażerów zapytali? IP: 80.50.191.* 13.05.05, 14:24 bład pomylilem sie pkp cargo to przewozy towarowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ks Re: Transport: Czy PKP stanie przed wakacjami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:46 Jak tym PKP'em nik nie chce jeździć to to zlikwidować, po co to trzymać tylko straty generuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graf Re: Transport: Czy PKP stanie przed wakacjami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:06 Ale przewozy regionalne, kolejarstwo to takie hobby, jeżdżą sobie maszyniści pustymi EZT z jednej stacji na drugą, lepiej byłoby kupić im Nysy i przerobić na tory - już kiedyś był toki pojazd. a w PKP najlepsze są nieruchomości, które mozna kupić www.pkp-nieruchomosci.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Transport: Czy PKP stanie przed wakacjami IP: 213.77.95.* 13.05.05, 15:30 najwyższy czas sprywatyzować to coś. zdzierają kase, likwidują pociągi, bilety bardzo drogie i karmią miliony zatrudninych nie wiadomo po co. relikt komuny! Odpowiedz Link Zgłoś
coitusik zlikwidowac PKP, wpuscic DB 13.05.05, 15:49 dosyc lekcewazenia klienta, Odpowiedz Link Zgłoś
anna.konda Zlikwidować ten syf 13.05.05, 16:06 I to jak najszybciej. Skoro żadna reforma nic nie dała to po co to utrzymywać i opłacać ten szmelc? Tam gdzie pociągi już nie jeżdżą nikt z głodu nie umarł, bo nie mógł dotrzeć do roboty. Pojawili się prywatni przewoźnicy mikrobusowi, którym opłaca się jakoś jeździć z pięcioma pasażerami. Tory trzeba rozebrać, sprzedać na złom, torowiska zamienić na autostrady. Są tunele, estakady - wszystko gotowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: StreQ Re: Transport: Czy PKP stanie przed wakacjami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:09 PKP leży i się raczejnie podniesie.IC jest fajne? Spoko tylko że jak mam zapłacić za pociąg więcej niż mnie wyjdzie benzyna to rezygnuje z pociągu, a tak to niestety wygląda u nas w kraju.Z drugiej strony nie wyobrażam sobie żeby w Polsce padła kolej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papamobil JEZU!!!!! marze żeby nastał globalny kryzys..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:41 paliwowy !!!!!! jak ja o tym marze!!!! ku.. !!!!! wtedy ćwoki i jełopy co se poprzywozili złom z Raichu dowiedzieliby sie ile w cywilizowanym kraju znaczy transport kolejowy!!!!! 1 LITR ON ok. 8 zł i wasze pełne bzdetnych argumentów gęby zamknęłyby się raz na zawsze!!!!( wasze podatki,związkowcy , horda nierobów, itp itd!!) troche klawiatury dostał jeden z drugim i wielce się na wszystkim zna!!! gó.. prawda!!! nie wiecie nawet jak odczytać książkowy rozkład jazdy a za uzdrawianie i reformowanie kolei się bierzecie!!nawiasem mówiąc to tylko Polska jako jedyny członek UE zliberalizowała w takim stopniu jak to ma mijsce transport kolejowy!!! inne kraje wystrzegają się tego jka ognia!!!! i skończcie pie..ć o prywtyzacji !!!! kolej to nie fabryka cukierków!!!!! to system naczyń połączonych które musi czy to się komuś podoba czy nie nadzorować Państwo w którym w/w podmiot występuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
geostachu Re: JEZU!!!!! marze żeby nastał globalny kryzys.. 13.05.05, 17:58 może miałbyś racje gdyby: samochody nie były na gaz jako nieliczne w Europie kolej używa lokomotyw spalinowych, Znam się na tym co widze : smród, brud i ubóstwo w PR Ceny jak z kosmosu, prędkość jak w XIX wieku i do tego kilkadziesiąt miliardów władowanych nie wiadomo po co w te pogorzelisko PRL. zgadzam się że to system naczyń połączonych tylko czas ostro przykrecić zawór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ThanatoS Re: JEZU!!!!! marze żeby nastał globalny kryzys.. IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.05.05, 00:21 Powiadasz ze globalny problem paliwowy, a lokomotywy nie jezdza tylko na prad, ale rowniez na paliwo plynne, i one tez musialyby zdrozec (ceny biletow). Wiec i tak to by nie zmienilo podejscia do kolei. Moze kolej to nie fabryka cukierkow, ale kto powiedzial ze musi byc panstwowa? Po co tyle zwiazkowcow? Wiem wiem, ze sa po to aby sobie dobrze zrobic, a nie faktycznie pracujacym. Prawo rynku wymusi to aby kolej stala sie prywatnym przedsiebiorstwem, ktore zobaczy ze nalezy dbac o klienta i ze jest wolny rynek. Na razie PKP o tym nie wie, mysli ze my glupi podatnicy zawsze bedziemy ich dotowac, czas z tym skonczyc. Odpowiedz Link Zgłoś