Gość: alex IP: *.uni-greifswald.de 04.08.05, 16:27 A ja wlasnie przerabiam mojego Saaba na pelne Turbo, coby wiecej palil...bedzie wesolo... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bruxx Jak ja się cieszę, że nie mam samochodu!!! 04.08.05, 16:41 bo by mnie chyba szlag trafił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: Jak ja się cieszę, że nie mam samochodu!!! IP: 217.153.131.* 04.08.05, 16:44 jak kogoś stac na samochód to stać go także na paliwo. Płacę średnio 800 zł miesięcznie na paliwo. I już, jak nie będzie mnie stać, to sprzedam samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
protz Re: Jak ja się cieszę, że nie mam samochodu!!! 04.08.05, 16:49 To Ty, ale problem jest taki, ze coraz mniej firm bedzie stac na paliwo, beda coraz wyzsze koszta prowadzenia dzialalnosci gospodarczej i w koncu nam sie gospodarka rozkraczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LaurenO Re: Jak ja się cieszę, że nie mam samochodu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:21 To proste: benzyna nie będzie się opłacała, to zaczną przerabiać na gaz, albo jeździć na jeszcze innym paliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
protz Re: Jak ja się cieszę, że nie mam samochodu!!! 04.08.05, 18:36 > jeździć na jeszcze innym paliwie. Jakim paliwie? Jesli wszyscy przejda na gaz tak samo szybko wzrosnie jego cena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Jak ja się cieszę, że nie mam samochodu!!! IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 05.08.05, 07:53 Gość portalu: ttt napisał(a): > jak kogoś stac na samochód to stać go także na paliwo. Płacę średnio 800 zł > miesięcznie na paliwo. I już, jak nie będzie mnie stać, to sprzedam samochód. Tylko nie pomyslales, kto go wtedy od ciebie kupi i za ile. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
linke1 Re: ttt 21.08.05, 08:24 Gość portalu: ttt napisał(a): > jak kogoś stac na samochód to stać go także na paliwo. Płacę średnio 800 zł > miesięcznie na paliwo. I już, jak nie będzie mnie stać, to sprzedam samochód. ==== Pytanie: KOMU? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brum Re: Jak ja się cieszę, że nie mam samochodu!!! IP: *.n4u.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 04.08.05, 23:31 i tak będziesz za to płacił - jak rosną ceny benzyny, to rosną też ceny żywności i wszystkiego innego, nie ciesz się więc ;-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judasz Re: Jak ja się cieszę, że nie mam samochodu!!! IP: 212.11.57.* 04.08.05, 23:48 nie bój, nie bój i tak Cie to dotknie Odpowiedz Link Zgłoś
screwball Re: Wzrosną ceny paliwa 04.08.05, 16:42 czegoz innego mozna bylo sie spodziewac po rzadach socjalistycznych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m2 Re: Wzrosną ceny paliwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 22:32 i nie tylko SLD. Jest jedno wyjście zabrać posłom i senatorom darmowe przejazdy i rozliczanie paliwa w koszty działalności wtedy zrobia wszystko zeby paliwo było tańsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Win Re: Wzrosną ceny paliwa IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.05, 08:28 Tak bo inni nie mogą tego odliczać np. taxi małe firmy [bez vat] itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldeczek Re: Wzrosną ceny paliwa IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 16:43 Niech rząd od razu ustali cenę na 5.50 zł :D...Wtedy przez jakiś czas nie będzie podwyżek :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Wzrosną ceny paliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 16:56 Ja proponujw 2 dolary za litr, to bedziemy mieli spokoj na jakies 0,5 roku. Odpadaja zmiany kuru walut....heheheheh Czarno widze przyszlosc cen ropy ale moze w koncu rozwina sie alternatywne zrodla a Arabowie niech sobie trzymaja te swoje pola naftowe zobaczymy jak dlugo wytrzymaja bez petrodolarow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LaurenO Re: Wzrosną ceny paliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:23 Rząd nie ustala cen paliw... chyba zaspałeś jakieś 16 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Wzrosną ceny paliwa 04.08.05, 17:39 Ale ma duży wpływ, poprzez obłożenie 40% podatkiem paliwa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endriu Raczej 80% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 18:53 Tyle w cenie benzyny jest podatków. Pozostałe 20% to koszt ropy, transportu do Polski, rafinowania, transportu do stacji i marża stacji. Za to niby miały być budowane i remontowane drogi a są gorsze niż na Ukrainie. Jeb...ni złodzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tankerstation Re: Wzrosną ceny paliwa IP: *.chello.pl 04.08.05, 18:48 Obawiam sie ze to by nic nie dalo. Po prostu podwyzki by dalej hulaly, tlumaczone "niekorzystnymi zjawiskami na swiecie". A ze z wyzszego pulapu? A kogo to obchodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka Re: Wzrosną ceny paliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 16:56 No i co się dziwicie ? Bush odbija sobie koszty wojny !!! nie pierwszy raz zresztą... Odpowiedz Link Zgłoś
at_work Re: Wzrosną ceny paliwa 04.08.05, 17:10 A Putin Ukrainy. Jednak lepszy na wolności kąsek byle jaki... Cieszę się, że nie mieszkam na Białorusi, mimo że ropę dostają za friko. www.atwork.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umghhh Re: Wzrosną ceny paliwa IP: *.eed.ericsson.se / 212.117.81.* 04.08.05, 17:20 no ciekawe glupstwa poki co - albo rzad nasz albop rzad USA albo arabowie winnie. Petrodolarow im zabraknie itp itd. A prawda jesttaka ze historia uzytkowania ropy naftowej jest krotka (relatywnie) i szanse na to ze bedzie nieco dluzsza sa niewielkie. Na ile ropy starczy nie wiadomo dokladnie ale ceny jesli spadna to nie wiele i nie na dlugo. Z akcjami polskiego rzadu czy tez amerykanskiego nie ma to nic wspolnego. Ma natomiast z tym ze wydobycie nie moze ulec zwiekszeniu, zpozycie w swiecie tzw rozwinietym nie chce spasc a spozycie w swiece rozwijajacym sie np: w chinach czy indiach rosnie i to szybko. Achi jeszcze jedno - wbrew pozorom nie tylko wlasciciele pojazdow beda mieli problemy. Ceny ropy odbijaja sie na cenach praktycznie wszystkiego co trzeba transportowac. Ma to o tyle dobra (?) strone ze globalizacja produkcji staje sie mniej oplacalna. Tyle ze piwo bedzie drozsze :( Polityka panstwa a raczej panstw ma tu zreszta tez znaczenie ale nie bezposrednie. Ceny paliw sa zalezne nie tylko od podazy ropy ale i tez od tego ile roznego rodzaju rafinowanych produktow jest potrzebne - duzo roznych rodzajow benzyn powoduje ze wiecej surowego produktu potrzeba. Oczywiscie polityka podatkowa tez ma znaczenie - tyle ze w stanach tez bluznia na rosnace ceny. Naprawde istotne sa dwa pytania: 1. kiedy i jak rosnace lub utrzymujace sie na wysokim poziomie ceny paliw spodowuja kryzys gospodarczy i na jaka skale. 2. jakie sa alternatywy - w to ze wystarczy pol pod rzepak raczej watpie - co zrobic jak ropy faktycznie zacznie brakowac. Oczywiscie pytanie pierwsze odnosi sie do bliskiej a drugie do dalszej (50 lat?) przyszlosci. // Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zip Z turbo saab powinien Ci palic mniej... IP: 213.17.228.* 04.08.05, 17:08 Przeciez. Zawsze tak jest :) zip Odpowiedz Link Zgłoś
pyosalpinx Akcyza na paliwa jest indykatorem udolnosci... 04.08.05, 17:18 ...polityki finansowej rzadu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LaurenO Re: Akcyza na paliwa jest indykatorem udolnosci.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:27 A w ilu krajach Europy nie ma akcyzy na benzynę? Odpowiedz Link Zgłoś
pyosalpinx Re: Akcyza na paliwa jest indykatorem udolnosci.. 19.08.05, 12:45 jest...ale zalezy jak wysoka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Wzrosną ceny paliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:56 tak,tak.W niemczech średni zarobek to 1500 Euro /plus-minus/ i benzyna kosztuje 1 Euro. W Polsce średni zarobek 1500 złotych to benzyna powinna kosztować odpowiednio 1 złoty. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Wzrosną ceny paliwa 04.08.05, 17:59 W USA cena jest podobna do polskiej za baryłkę:))) Ale to prawie trzy litry, a tam płaczą, że ceny rosną! To gdyby oni mieli tyle płacić za paliwo co my, to chyba, by przestali jeździć, a do tego dorzucić o wiele mniejsze zarobki, to rewolucja by była, albo masowe pozwy w sądach, kongres by był ciągany:) Odpowiedz Link Zgłoś
linke1 Re: Wzrosną ceny paliwa 21.08.05, 08:35 koczisss napisał: > W USA cena jest podobna do polskiej za baryłkę:))) > Ale to prawie trzy litry, a tam płaczą, że ceny rosną! =========== O czym to bredzisz??? Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Aktualna cena bezyny w USA 23.08.05, 13:44 Srednio (w szczycie turystycznym) $2.45 za galon, czyli ok. 2.25 PLN za litr. P.S. A czemu nie LPG? I duzo tanszy i wody dolac nie mozna... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m2 Re: Wzrosną ceny paliwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 22:37 mam tylko pytanie gdzie są takie zarobki?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ee ciekawe dlasczego?????????? IP: 213.199.195.* 04.08.05, 17:58 rozwijajaca sie nauka nie udoskonala alternatywnych zrodel napedow samochodow i nie mowcie ze gaz ze biopaliwa ze wodor poza gazem reszta jest marginesem a gaz rowniez moze podrozec wiec co wolimy latac w kosmos niz udoskonalac transport na ziemi a moze monopol ropy jest jedynie slusznym wyjsciem z sytuacja a ze droga coz maluczcy zaplaca i zaplacza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYLER DURDEN WSTYD BYC POLAKIEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 20:10 Co to za kraj ! To ministerstwo jak widac jest panstwem w panstwie i nie sluzy obywatelom (tak jak fiskus). Gronicki niech cie szlag trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
krid Re: WSTYD BYC POLAKIEM 21.08.05, 01:03 chodzi ci o akcyze? a mozesz podac w jakich innych krajach obnizono akcyze w ostatnim czasie? bo jak nie potrafisz to licz sie z tym co mowisz. obnizenie akcyzy w sytuacji gdy inne panstwa tego nie robia byloby glupota. spowodowaloby to tylko obnizke dochodow panstwa a ceny paliw na stacjach niewiele by sie zmienily bo obywatele innych krajow zaczeliby masowo u nas kupowac benzyne. trzeba sie pogodzic ze wzrostem ceny i zmianami ktore to ze soba niesie. ludzie zaczna podwozic sie do pracy, jezdzic na rowerach, korzystac z kolei. producenci zaczna wdrazac bardziej energooszczedne technologie. w pewnym momencie zaczna sie oplacac inne technologie jak energia wiatrowa, sloneczna czy wodorowa. wtedy ceny powinny sie ustabilizowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowski centus I DOBRZE!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 20:39 niech podskocza jeszcze wiecej, moje autko sobie spokojnie rdzewieje na parkingu. Gdzie sie da jade rowerem albo ide piechota. Spadnie im popyt to sie obudza z reka w nocniku i wtedy zacznie sie wojna cenowa zarowno na poziomie producentow jak i stacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pnd Re: I DOBRZE!!! IP: *.chello.pl 05.08.05, 00:06 > obudza z reka w nocniku i wtedy zacznie sie wojna cenowa zarowno na poziomie > producentow jak i stacji. Jakich producentów? Jakich stacji? Wszystkie sieci stacji paliw w Polsce kupują benzyne w Orlenie lub Rafinerii Gdańskiej (Lotosie). O jakiej konkurencji w takiej sytuacji mozna mowic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: centus Re: I DOBRZE!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 08:33 nie chodzilo mi o producentow typu polskie rafinerie, mowilem w wiekszej skali ;p Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Wzrosną ceny paliwa 04.08.05, 20:54 Zasadniczo nie klnę i na forum staram się pisać po ludzku,ale tym razem nie wyrobiłem.KU.. ŻESZ WASZA W MORDĘ WYJE..A MAĆ!JAK DŁUGO PIE..NE SKU..SYNY BĘDZIECIE OKRADAĆ I DOIĆ TEN BIEDNY NARÓD?CZY JUŻ WAM SIĘ ZUPEŁNIE W TYCH POPIE..NYCH ŁBACH POJEBAŁO?CZY WY SKU..SYNY MYŚLICIE,ŻE ZAWSZE BĘDZIEMY TO WYTRZYMYWAĆ I UTRZYMYWAĆ WAS-BANDĘ NIEROBÓW I ZŁODZIEJI? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robrob Re: Wzrosną ceny paliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 22:10 pierd... Ministerstwo Finansów!!!!! sami mają służbowe wozy i paliwko też dostają gratis więc mają w dupie zwykłego człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALF Re: Wzrosną ceny paliwa IP: *.ztpnet.pl 04.08.05, 23:36 drogie polglowki-nie podobal sie wam socjalizm,nie podoba sie kapitalizm.Wymyslcie jakis nowy ustroj z ktorego kazdy debil bedzie zadowolony A zwolennicy tzw.prawicy niech beda troche cierpliwi-za kilka miesiecy prawica bedzie rzadzic i ceny paliw spadna do kilku groszy za litr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malkontent Saab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 23:47 moja 900 z 2 litrów i 175KM pali 10.4 w mieście, ok. 8 na trasie. Da się przeżyć, a ile radości z jazdy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Wzrosną ceny paliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 01:52 Jestem z Płocka i może to głupie , ale to właśnie tu znajduje się PKN ORLEN i na jego stacjach jest najwyższa cena PB-95 ( 4,36 zł.) za litr . Czy to nie paranoja na stacji zaledwie 2 - 6 km od koncernu są najwyższe ceny benzyny w Polsce .Byłem niedawno nad morzem , myślałem że tam będze drożej , a tam najdroższe paliwo PB-95 ( 4,26 zł).Proponuję ,aby nie kupować na stacjach ORLENU w PŁOCKU . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarenka Re: Wzrosną ceny paliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 08:18 jak tak dalej pójdzie to przesiąde sie na rolki!albo wiem zaczne wolniej jezdzic wtedy mnie pali!ha ha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikor Re: Wzrosną ceny paliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 08:34 Jak zwykle rząd ma nas wszystkich w d...użym poważaniu. Sami jeżdzą za nasze podatki w luksusowych samochodach, a ty człowieku zasuwaj na piechotę. Chociaż dróg nie będziesz niszczył!!! Chyba trzeba spiepszać z tego porąbanego kraju... Tutaj nie ma żadnych możliwości, tylko co i raz przykręcają śrubę: ZUS, podatki, czynsze, paliwo... A pensje stoją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AR Re: Wzrosną ceny paliwa IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.08.05, 10:39 Akcyza jest wartością procentową od ceny importu paliw, tak więc im wyższa cena tym wyższe wpływy do budżetu. Kto wyjaśni społeczeństwu co dzieje się z tą nadwyżką i jak jest rozliczona oraz na jakie cele przeznaczona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GREG Re: Wzrosną ceny paliwa IP: *.com 05.08.05, 10:55 jaki ten rząd jest upośledzony, brak słów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faken Belka zna sie tylko na podwyzszaniu podatkow IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 21.08.05, 01:19 Obnizaniem sie brzydzi, a mozna zjechac jakies 30 gr. na litrze etyliny co w polaczeniu z mniejszym VAT spowoduje spadek ceny litra wyraznie ponizej 4 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
chrobot Re: Wzrosną ceny paliwa 24.08.05, 23:59 Panowie i Panie dzisiaj paliwo znowu do gory bo podobno boja sie jakiegos tornada kolo Meksyku??!! Ciekaw jestem do ilu dojdzie???? Odpowiedz Link Zgłoś