Dodaj do ulubionych

Związkowcy chcą anulowania długów kopalń

25.01.06, 20:58
Nic nie rozumiem. Ci sami związkowcy wołali nie tak dawno, że polskie
kopalnie przynoszą krociowe zyski, a wobec tego górnikom należy się
wcześniejsza emerytura. Teraz okazuje się, że kopalnie toną w długach, będą
musiały ograniczać wydobycie, a ich "priorytetem" jest spłacenie długów wobec
ZUS...

Czy ci związkowcy mają jeszcze choć odrobinę kontaktu z rzeczywistością?
Obserwuj wątek
    • mcov emeryci, studenci, samotne matki sie zrzuca! :D 25.01.06, 21:02

• Gość: ... przyszła pora na kaczora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 00:41
        może chociaż górnicy sie z nimi rozprawią
        • kochanka.dorna a ja chcę anulowania moich długów i kredytu na m3! 26.01.06, 09:35
          ANULOWAC MI DŁUGI!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: Hanys II Lepiej zacznij rzucać cegłami w Al. Ujazdowskich! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.01.06, 09:49
            TO zawsze dobrze robi żądającym.
            • Gość: manhu Re: Lepiej zacznij rzucać cegłami w Al. Ujazdowsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 13:18
              Był już taki podobny przypadek. Gdy Samoobrona blokowała drogi to nic, a jak zablokował sobie drogę jej właściciel to od razu do pierdla.

A co do górników, to jest 1 sposób: jawne płacenie podatków, nie jakieś tam przez pracodawcę, ale osobiście i z rozpiską ile komu.
              Ponadto dać każdemu możliwość obcięcia podatku o np.50 zł i zobaczymy komu ludzie zabiorą: emerytom, nauczycielom czy górnikom. A gdy już ludzie im zabiorą to wtedy do akcji wprowadzić czołgi przy pełnym przyzwoleniu społecznym (bo górnicy i tak przyjadą do Wawy zamiast stłuc społeczeństwo).
              • Gość: obywatel wczoraj se szłem IP: *.pl / *.dot-com.net.pl 26.01.06, 14:59
                wczoraj se szedłem, leżal kamień, więc go podniosłem i pierdo.....m nim w szybę
                przystanku autobusowego, potem poszedłem dalej i napisałem na murze Balcerowicz
                do izraela.
                No i patrze dzisiaj na konto bankowe i g.... nadal mam długi i mało kasy! Jak
                oni to robią, źle rzucałem kamieniami? Może trzeba jakiś większy. Albo
                rozpi......ć szybę na alejach ujazdowskich?
                • Gość: rafvonthorn Re: wczoraj se szłem IP: *.petrus.com.pl 26.01.06, 15:07
                  Za mało Ciebie tam było, jakby Was było z tysiąc obywateli, nooo, to może...
                  Zależy od zniszczeń. Za przystanek mogą Tobie co najwyżej jakieś kary anulować,
                  mandat, albo dwa, na koncie tego nie widać, sprawdź w skarbówce :P.
        • fan.darwin Re: przyszła pora na kaczora 28.01.06, 16:40
          może chociaż górnicy sie z nimi rozprawią

naszym kosztem niestety
      • Gość: ryt Re: emeryci, studenci, samotne matki sie zrzuca! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 10:16
        Jak chcą anulowania zadłużenia to niech zrezygnują z wcześniejszych
        emerytur!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Krzysiek Buahahaha IP: *.ucsd.edu 25.01.06, 21:13
      I co jeszcze? Moze wyplate bez pracy pod ziemia? Do roboty i splacac dlugi.
      Dosyc solidarnosci spolecznej z gornikami
      • fritz.fritz Referendum w sprawie dalszych oplat albo lista 25.01.06, 21:31
        zgadzajacych sie dobrowolnie na obciazenie pensji jakims tam % na skladke na
        kopalnie.

Przeciez to jest nieudolnosc do kwadratu. I temu nie sa winni gornicy pracujacy
        pod ziemia.
        Kiedys byly opublikowane analizy kosztow pokazujace, ze "cwany" sposob
        sprzedazy wegla przez lokalnych posrednikow bardziej nie podwaja koszta wegla
        na rynku. Nie ma co sie dziwic, ze wegiel nie jest konkurencyjny.

Wylaczenie posredniczacych zlodzieji zmieniloby sytuacje natychmiast.
        • jimmyjazz Winny jest rząd i związkowcy 26.01.06, 08:22
          fritz.fritz napisał:

> Wylaczenie posredniczacych zlodzieji zmieniloby sytuacje natychmiast.

Głupoty wypisujesz. Winny jest rząd który jest zbyt uległy wobec związkowców
          oraz związkowcy - no ale i tak nic się nie zmieni bo cały PIS siedzi w kieszeni
          Solidarności i nic nie zrobi żeby uzdrowić sytuację. Przecież idą wybory na
          wiosnę i nie będą podskakiwać.
          • Gość: michał Re: Winny jest rząd i związkowcy IP: 194.204.148.* 26.01.06, 09:45
            tak się składa, że często za firmami handlującymi węglem stały (poprzez różne
            powiązania) związki zawodowe...
        • Gość: darek Re: Referendum w sprawie dalszych oplat albo list IP: *.lublin.mm.pl 26.01.06, 15:32
          chłopie ,ale nas to znaczy całe społeczeństwo,gó.. obchodzi.
    • Gość: agnostyk Re: Związkowcy chcą anulowania długów kopalń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 21:55
      mobisek napisał:

> Nic nie rozumiem. Ci sami związkowcy wołali nie tak dawno, że polskie
      > kopalnie przynoszą krociowe zyski, a wobec tego górnikom należy się
      > wcześniejsza emerytura. Teraz okazuje się, że kopalnie toną w długach, będą
      > musiały ograniczać wydobycie, a ich "priorytetem" jest spłacenie długów wobec
      > ZUS...
      >
      > Czy ci związkowcy mają jeszcze choć odrobinę kontaktu z rzeczywistością?
      -----------
      Już dawno minął czas, aby z tymi kopalnianymi oszustami, krętaczami, często
      złodziejami zrobić porządek (nie dotyczy to śleprów, hajerów i innych
      robotników), czli oznacza to że już dawno wszystkie kopalnie powinno się
      sprywatyzować.
      Jeżeli tego rządzący nie potrafią zrobić to sprawa dopłacania do kopalń będzie
      powracała jak bumerang.
    • sebastiannos Górnicza Bando!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 25.01.06, 21:58
      Mam cholernie dość waszego dobijania reszty Narodu.
      Wynocha do kopalni w Afryce.
      Nawet rolicy mnie tak bardzo nie wkurzaja jak wasza złodziejka mafia.
      Na pohybel wam.
      • palestrina2005 Re: Górnicza Bando!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.01.06, 07:50
        Zgadzam się.
        Czy wreszcie jakiś polityk będzie miał jaja i powie: DOŚĆ !!!!!!!!!!!
        Niestety wśród naszych obecnych nie widzę takiego.
        Może Korwin-Mikke - ale on nawet nie dostał się do Sejmu...
    • Gość: quba Re: Związkowcy szalency IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 22:02
      Oni nie maja kontaktu z rzeczywistoscia tylko wizje niczym nie zagrozonej kasy.
      Emeryturki to i owszem ale placic na nie skladki to juz nie. Mam ich gdzies.
      Dlugi trzeba splacac tak jak wszyscy i nikogo nie obchodzi, ze, na przyklad
      ktos kupuje mniej nawozow czy chleba czy czego innego. Wlazi komornik i juz...
      A gornicy to nie swiete krowy mimo, ze im sie tak wydaje.
    • Gość: m_oto_r mam kredyt hipoteczny... IP: *.gprspla.plusgsm.pl 25.01.06, 22:04
      ...i oczekuje, ze mi rzad go umorzy, gdyz chcialem sobie zamienic samochod na
      nowszy i nie wiem czy sobie poradze finansowo. Rzad taki dobry, ludzki, to
      chyba pomorze prawda?
      • Gość: dijkstria Re: mam kredyt hipoteczny... IP: *.ssmb.com 26.01.06, 10:39
        ja też mam, w PKO BP, więc trudno nie będzie. Nie są to miliardy złotych, więc
        powinno gładko pójść...
    • antykagan Re: Związkowcy chcą anulowania długów kopalń 25.01.06, 22:08
      Jedynym radykalnym rozwiązaniem byłaby fizyczna likwidacja tej bandyckiej
      swołoczy, nazywanej eufemistycznie "związkowcami", która to nieliczna banda
      pbuntuje od kilkunastu lat biednych góników, terroryzujących resztę kraju.
      Ponieważ, obawiam się, że niestety, jest to niemozliwe, proponuję oddać
      górnikom kopalnie ZA DARMO. Wtedy po kilku dniach jedną z ich pierwszych
      decyzji będzie pogonienie tego tabuna związkowej swołoczy, pasożytów i złodziei
      za bramę, lub do uczciwej pracy na dół. I nagle okaże sie, że kopalnie są
      dochodowe i raz na zawsze problem zostanie rozwiązany. Ale złodzieje z PiSu,
      Samoobrony i LPR oczywiście się zgodzą na tzw. oddłużenie, kradnąć moje ciężko
      zapracowane pieniądze.
    • Gość: Tibnor Hmm, jak to było pod koniec 2005 ?? IP: *.plusgsm.pl 25.01.06, 22:23
      O ile pamiętam, to wypłaty premii, dodatkowych pensji i podwyżki w górnictwie
      wpłynęły na statystyczne dane w wymiarze całego kraju - wszystkim nam podniosły
      się płace...
      No to koledzy górnicy - oddawać !
      Zawsze powtarzam, że nie na darmo mówi się : "Górnicza Brać" a nie "Górnicza
      Dawać"..
    • a_man_of_the_world WIERZYCIELE INTELIGENTNI oraz GŁUPCY 25.01.06, 22:31
      W ub. roku bogaci wierzyciele z bogatych państw umorzyli bodaj 3/4 zadłużenia
      zagranicznego Argentynie. W ciągu ostatnich 100 lat podobną operację (tylko w
      stosunku do Argentyny) przeprowadzono 4-krotnie. Wierzyciele chcą oczywiście
      odzyskać swoje pożyczone pieniądze, ale oceniają realnie zdolność dłużnika do
      spłaty. O ile mają rozum we łbie. W rękach polskich polityków jest zasadnicza
      decyzja:
      -czy zarżnąć kopalnie i (jakby nie było rodaków) górników,
      -czy też może (po chrześcijańsku) DAROWAĆ IM WINY (długi) i ściągać w
      następnych latach część wypracowanych dochodów (równocześnie pozwalając im ŻYĆ).

Tak to widzę.
      • Gość: NieFreud A co na to TWÓJ PSYCHIATRA??? IP: *.acn.waw.pl 25.01.06, 22:44
      • jolunia01 Re: WIERZYCIELE INTELIGENTNI oraz GŁUPCY 25.01.06, 22:53
        _man_of_the_world napisała:

>(...) W rękach polskich polityków jest zasadnicza decyzja:
        > -czy zarżnąć kopalnie i (jakby nie było rodaków) górników,
        > -czy też może (po chrześcijańsku) DAROWAĆ IM WINY (długi) i ściągać w
        > następnych latach część wypracowanych dochodów (równocześnie pozwalając im
        ŻYĆ).
        > Tak to widzę.

ZARŻNĄĆ!!! Już tyle razy mieli darowane, że wpadli w nawyk żądania pieniędzy za
        sam fakt bycia górnikami. Nie widzę szans, żeby coś się dało z nich ściągnąć -
        poza portkami, być może. To banda darmozjadów, którzy od dziesiątków lat mają
        same przywileje, a nie chcą wziąć na siebie żadnych obowiązków i żadnej
        odpowiedzialności. Ciągle tylko chcą, żeby im dawać - trzynastkę, czternastke,
        nagrody, deputaty, specjalna opiekę medyczna, znacznie wczesniejsze WYSOKIE
        emerytury, itd. WYSTARCZY!!!
        • piekielnica1 Re: to mafia 25.01.06, 22:58
          Związkowcy to banda nierobów. Do przodka, niech fedrują.
      • Gość: pablo 75zł / statystycznego obywatela IP: *.dsl.renocs.pacbell.net 26.01.06, 04:49
        Kilka tygodni temu pojawiła się informacja, że górrnikom nie podoba się plan
        prywatyzacji Kompanii Węglowej. A nie podoba sie BO NIE (najlepszy argument!)
        Więc PiS bojąc się fermentów i "marszów na Warszawę" mówi: OK, prywatyzacji nie
        będzie.
        A teraz związkowcy wymyślili, że jednak spółkę trzeba dokapitalizować. Ale nie
        przez GPW - tylko przez ogólnonarodową zrzutkę. Biorąc pod uwagę że długi
        wynoszą 3 mld zł, a Polaków jest zaokrąglając 40 mln - daje to kwotę 75 zł na
        osobę.
        Jeśli masz zdędne 75 zł to pewnie możesz je ofiarowac górnikom. Ja swoje 75 zł
        wolę choćby przepić, niż dać je górnikom żeby oni je przejedli!

A związkowcom życzę rozjaśnienia umysłów zaczernionych pyłem węglowym!

pawel
      • jimmyjazz O czymś zapamniałeś 26.01.06, 08:37
        a_man_of_the_world napisała:

> Wierzyciele chcą oczywiście odzyskać swoje pożyczone pieniądze, ale oceniają
        > realnie zdolność dłużnika do spłaty. O ile mają rozum we łbie.

Oddłużenia takie jak w Argentynie połączone są z głęboką reformą finansów
        państwa. A oddłużenie KW nie jest połąćzone z niczym - ot poprostu związkowcy
        sobie życzą - ale daj im jakieś warunki - zaraz masz, petrady, kije itp.
        Dlatego kolejne oddłużenie jest bezcelowe (bez głebokiej reformy).
    • Gość: starszy Re: Związkowcy chcą anulowania długów kopalń IP: *.lubin.dialog.net.pl 25.01.06, 22:45
      niedawno czytałem że jest cholerna hossa na węgiel!to co nagle się skończyła?
      • mindhardcore Re: Związkowcy chcą anulowania długów kopalń 26.01.06, 11:46
        Zwiążki jak zwykle chcą więcej kasy dla siebie. Obecnie węgiel idzie, ale oni
        chcą aby kopalnie miały więcej pieniędzy na socjal i premie dla górników -
        jeśli nie ma zadłużenia, więcej z zysku da się załodze.
        Że my nie mamy drugiej Margaret Thatcher.... ech....
        Jestem przeciwny zamykaniu kopalń - bo to się wiąże z bezpieczeństwem państwa,
        niemniej jednak trzeba urynkowić sposób ich działania.
    • Gość: Rafał Re: Związkowcy chcą anulowania długów kopalń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 23:06
      Może niech od razu PIS pospołu z moherkami wpiszą do Konstytucji kilka zdań o
      przewodniej roli braci górniczej i ustawowym obowiązku narodowej zrzuty na
      górników?. Każdy kolejny dzień przynosi dowody na nieskończonośc ludzkiej
      głupoty, chciwości i....szkoda słów. "W Polsce dopiero wtedy coś się zmieni gdy
      z Młodych Gniewnych wyrosną Starzy Wk.....ni". Nie wiem czemu ale mam wrażenie
      iż liczba SW osiąga masę krytyczną.
    • Gość: lekarz z P Zielon Do roboty nieroby cholerne - górniki pałowniki IP: *.promax.media.pl 25.01.06, 23:24
    • Gość: h... ze Slunska w dupie mam górniczy stan IP: *.promax.media.pl 25.01.06, 23:26
    • Gość: :) Re: Związkowcy chcą anulowania długów kopalń IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 23:29
      Anulować długi,albo rozdzilić je w formie premi po 100 tys dla każdego górnika
      na święta :)...Co za kraj:)
    • Gość: Ola Re: Związkowcy chcą anulowania długów kopalń IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.01.06, 23:38
      Jak dlugo jeszcze ta gromada bezczelnych darmozjadow bedzie zerowala na
      pozostalym spoleczenstwie.Od lat kolejne rzady ich
      holubily ,nagradzaly,wyroznialy,,umarzaly dlugi,- chuchaly i dmuchaly.Dla nich
      talony na deficytowe produkty,wczesniejsze i duzo wyzej naliczane emerytury od
      bardzo wysokich zarobkow /mimo nieplacenia zusu /,doskonale zaopatrzone
      sklepy,bardzo dlugie -100% platne urlopy,bardzo wysokie liczace od
      kilkudziesieciu do kilkuset tysiecy odprawy,itd.. ., moznaby jeszcze dlugo
      wyliczac. A co z reszta spoleczenstwa ? - dlatego ze nie zachowuje sie po
      chamsku,nie robi najazdow na Warszawe,nie niszczy i nie demoluje wszystkiego
      wokol siebie,-to mozna je okradac do entego pokolenia.Ludzie otrzasnijcie
      sie ,nie pozwolcie sie okradac przez bande darmozjadow i nierobow.Dlaczego oni
      maja sie plawic w luksusie naszym kosztem-wszystko co dostali ,roztrwonili. Czy
      kolejny rzad w imie PRAWA i SPRAWIEDLIWOSCI tez ulegnie tym "swietym krowom " ?
    • Gość: gosc Co za brednie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 23:47
      Dzis mozna kupic sobie wegiel na swiecie ktory przywioza z pocalowaniem reki TANIEJ do polski niz wydobyty w polsce i LEPSZEJ jakosci hehehe a oni ciagle czegos CHCA. i Ciagle chca wiecej. i zapominaja ze ich i ich kopalnie sie trzyma TYLKO po to zeby nie zwiekszac bezrobocia i zeby dac im prace. normlnie ludzie BEZ HONORU>
      • Gość: gościu portalu Re: Co za brednie.. IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 00:08
        Całe to bractwo trzeba zostawić w takim stanie jak jest !!! koniecznie
        z "dochodowymi" kopalniami.
        Długów anulować nie wolno. Mają je spłacić do samiutkiego końca.
        A jak już spłacą, to dopiero mogą przejść na emerytury.

Sprawiedliwość musi być...taka zwykła...ludzka...
        • Gość: cesar_cesar Re: Co za brednie.. IP: 5.6.1D* / 136.2.1.* 26.01.06, 15:42
          Dzieki Balcerowiczowi???!!!!

Gdyby Balcerowicz odziedziczyl bogaty kraj po komunistach, to dzisiaj wszyscy
          bysmy zyli z odsetek. PRL (czyt. Gierek, Jaruzelski i Kwasniewskopodobni)
          zrujnowali kraj, wprowadzili przywileje dla kast, wyprowadzili ostatnia kase
          przez inne FOZZ-y, a wreszcie sie uwlaszczyli, a ty opowiadasz brednie o
          Balcerowiczu!!! I Ty znowu na nich zaglosujesz!!!Litosci i rozsadku.
      • Gość: jkk Re: Co za brednie.. IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 03:35
        bez przesady nigdzie nie kupisz taniej węgle, długi kopalń powstały przede
        wszystkim dzięki balcerowiczowi i hamowanu inflacji kosztem górnictwa, o tym
        się nie mówi, ale warto by było...zamiast gadać takie głupoty, że ci ktoś tanio
        wegiel przywiezie - poszukaj, zamów, zobaczymy...
        • Gość: ron Re: Co za brednie.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 06:33
          brednią jest to co piszesz - UMORZONO IM PONAD 18 PLD ZŁ. właśnie tych długów z
          tej słynnej kotwicy Balcerowicza, DOFINANSOWANO ICH PONAD 4 MLD ZŁ. W AKCJACH I
          GOTÓWCE, w zamian za co Kompania miała spłacać te ponad 4 mld wobez ZUS, US i
          gmin i co???? ZŁODZIEJE ZNOWU CHCĄ WIĘCEJ!!! JAK DŁUGO????
        • jimmyjazz Re: Co za brednie.. 26.01.06, 08:28
          Gość portalu: jkk napisał(a):

> bez przesady nigdzie nie kupisz taniej węgle,

Ukraina, RPA - taniej.

> długi kopalń powstały przede wszystkim dzięki balcerowiczowi i hamowanu
          > inflacji kosztem górnictwa,

Jak zwykle wszystkiemu winnien Balcerek. A może powstały bo 10% zatrudnienia na
          kopalniach to związkowcy, blokujący wszelkie zmiany bo mają pensje po kilka tys
          a nic nie robią.

Kochany - refoermy Balcerowicza były 15 lat temu! Od tego czasu kopalnie
          parokrotnie zmianiały forme prawną a długi wciąż są. Kompania Węglowa jest
          teraz w miarę oszczędnie zarządzana (w administracji są ciągle cięcia etatów) a
          związkowcy dalej żyją w przekonaniu że wszystko załatwia marsz na Warszawe -
          niestety ciągle mają rację. Potrzeba nam kogoś kto się odważy na rozwiązanie
          sprawy jak w Wielkiej Brytanii.
          • Gość: gosc Re: Co za brednie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 16:45
            dokladnie te kraje mialem na mysli :)
    • Gość: Tomek To chyba dobrze?? IP: *.resnet.purdue.edu 25.01.06, 23:55
      > *Alarmują*, że przy *słabnącej koniunkturze* na węgiel [...] będzie musiała
      *ograniczyć wydobycie i likwidować kopalnie*.

No logiczne, że jak ludzie nie chcą tyle węgla, to trzeba ograniczyć
      wydobycie... Tylko co w tym fakcie *alarmującego*??
      • jimmyjazz pozornie 26.01.06, 08:30
        Gość portalu: Tomek napisał(a):

> *Alarmują*, że przy *słabnącej koniunkturze* na węgiel [...] będzie musiała
        > *ograniczyć wydobycie i likwidować kopalnie*.
        >
        > No logiczne, że jak ludzie nie chcą tyle węgla, to trzeba ograniczyć
        > wydobycie... Tylko co w tym fakcie *alarmującego*??

To że związkowcy nie pozwolą na organiczenie etatów - czyli - mniejsze
        wydobycie i sprzedaż ale poziom zatrudnienia (głownie związkowców) bez zmian =
        staty, które trzeba będzie pokryci. Jak myslisz z czyjej kieszeni?
    • fema11 Po co??? 26.01.06, 00:09
      Po co Wy wszyscy krzyczycie??? Górnicy pójdą pod Sejm, porzucają kamieniami i
      długi (dla dobra wszystkich obywateli) zostaną anulowane. Tak wygląda PRAWO i
      SPRAWIEDLIWOŚĆ społeczna!!!
      • palestrina2005 Re: Po co??? 26.01.06, 07:55
        Nie tylko Prawo i Sprawiedliwość...

Ale także PZPR, SLD i inne rządy...
        Wszyscy ulegali terrorowi górników - i dopieszczali ich - oczywiście kosztem
        szarego podatnika.
        Jak następnym razem górnicy będą krzyczeć Korwin Mikke powinien zorganizować
        kontrmanifestację. Zyskałby dzięki takim działaniom popularność i niezły PR.
        Pokazałby się jako polityk z jajami i może wszedłby na przyszłą kadencję do
        Sejmu.
    • Gość: miler z gtw pogięło was górnicze chamy kompletnie .... IP: *.promax.media.pl 26.01.06, 00:18
      na Syberie wysłac bractwo pałowe albo do Konga , tam sa tez kopalnie
    • mein_schlesien Re: Związkowcy chcą anulowania długów kopalń 26.01.06, 00:28
      Czy nie byloby najprosciej pozwolic Slaskowi nie zapisywac sie do IV RP ?
      Korzysc bylaby obopolna.
      Gruß
      • Gość: rydzyk zgoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 00:52
        pod warunkiem,że nie będziecie przyjeżdżać na żebry do RP,
        suchy chleb wystawimy wam na granicy...
    • Gość: Olo Re: Związkowcy chcą anulowania długów kopalń IP: 62.233.185.* 26.01.06, 01:44
      jak z górnictwa nie zdejmie się tej całej sitwy, to nigdy nie będzie rentowne.
      U nas na powierzchni pracuje o wiele więcej ludzi w stosunku do pracowników na
      dole niż np. w Czechach. I dlatego u nich opłaca się wydobywać węgiel i
      kopalnie są rentowne i w dodatku chcieli wchodzić na polski rynek, a u nas taki
      górnik musiałby wydobyć 2x więcej węgla, żeby ten przerost zatrudnienia na
      górze utrzymać.
      Dlatego nie plujcie na górników pracujacych pod ziemią, a na ludzi
      odpowiedzialnych za utrzymywanie takiego stanu rzeczy i żyjących z tego i nie
      kiwających ani palcem aby zmienić struktury w górnictwie. Niestety na tym
      korzystają zbyt wpływowi ludzie, żeby to się zmieniło ot tak.
      • linke1 Re: Związkowcy chcą anulowania długów kopalń 26.01.06, 09:55
        Gość portalu: Olo napisał(a):

> jak z górnictwa nie zdejmie się tej całej sitwy, to nigdy nie będzie
        rentowne.
        > U nas na powierzchni pracuje o wiele więcej ludzi w stosunku do pracowników
        na
        > dole niż np. w Czechach. I dlatego u nich opłaca się wydobywać węgiel i
        > kopalnie są rentowne i w dodatku chcieli wchodzić na polski rynek, a u nas
        taki
        >
        > górnik musiałby wydobyć 2x więcej węgla, żeby ten przerost zatrudnienia na
        > górze utrzymać.
        > Dlatego nie plujcie na górników pracujacych pod ziemią, a na ludzi
        > odpowiedzialnych za utrzymywanie takiego stanu rzeczy i żyjących z tego i nie
        > kiwających ani palcem aby zmienić struktury w górnictwie. Niestety na tym
        > korzystają zbyt wpływowi ludzie, żeby to się zmieniło ot tak.
        ===========
        Wszystko to co powyżej napisałeś jest PRAWDĄ;
        ale dlaczego nic nie wspomniałeś że w Czechach kopalnie od dawna
        są w rękach prywatnych.
        • Gość: rafvonthorn Re: Związkowcy chcą anulowania długów kopalń IP: *.petrus.com.pl 26.01.06, 15:18
          To co, pod sejmem burdy czynili TYLKO I WYŁĄCZNIE związkowcy? Daj spokój, wbiło
          im się do głowy, że są święte krowy i wszyscy politycy się ich boją. Też bym
          sobie tak żądał, jak bym zobaczył, że sejm uchwala co sobie zażyczę, poteflony.

NAJWIĘKSZYM PROBLEMEM POLSKIEJ POLITYKI JEST TCHÓRZOSTWO TYCH LUDZI, TO SAME
          ZERA, OD PRAWEJ DO LEWEJ!!!!
    • Gość: FreakyMisfit Re: Związkowcy chcą anulowania długów kopalń IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 26.01.06, 01:59
      Jasna cholera... ile forsy jeszcze należy wpompować w górników? ILE?!
    • Gość: pello Handlowcy ze stadionu 10lecia IP: *.orange.pl 26.01.06, 02:47
      Handlowcy ze stadionu 10lecia domagaja sie po Realu lub Media Markt dla kazdego
      i tez chca na to pieniedzy od rzadu. No emerytury od 40 roku zycia.
    • neiden Re: Związkowcy chcą anulowania długów kopalń 26.01.06, 02:53
      rzad polski powinnien zainteresowac sie ta sytuacja w obecnej sytuacji
      paliwowej wypowiedzi zeby zamykac kopalnie jest glopie wyglada nato ze nie
      umiemy sie gospodarowac albo jest to celowy sabotarz gospodarczy morzliwe ze
      pochodzi z innych europejskich zrodel. nie wolno pozwolic na zamkniecie jednej
      kopalni w polsce.
      • soulworm wracaj go garów, popychlu 26.01.06, 14:41

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka