19.09.05, 23:53
W jaki sposób załatwia się kartę ID w Luxie? Co trzeba przedstawić i załączyć?
Czy żona musi osobiście, czy mogę też złożyć wniosek bez niej?
Obserwuj wątek
    • xtheo7 Re: karta ID 20.09.05, 09:28
      Karta ID ? Czy chodzi ci o karte rezydenta (carte de sejour) ?
      • minka22 Re: karta ID 20.09.05, 09:48
        to dosc proste, potrzebujesz tylko 3 zdjecia swoje i swojej zony, i jak
        bedziesz 1-szy dzien w adminie to dostaniesz specjalny formularz zgloszeniowy.
        Tam wpiszesz siebie, zone i dzieci. I sam admin wysle to do gminy i po okolo 3
        miesiacach dostaniesz info z admina, ze masz do odbioru "titre de legitimation"
        dla siebie i dla swojej zony. Mozesz zlozyc to podanie za zone oczywiscie. Bo
        to Ty ja zglaszasz.
        • szymbi Re: karta ID 20.09.05, 09:54
          dzięki serdeczne!
      • ma_wi99 Re: karta ID 20.09.05, 10:08
        Nie, niestety nie. Luxemburczycy nie sa tak chojni, zeby dawac carte de sejour
        pracownikom unijnym ;-) I w ogole niekiedy w sprawach urzedowych traktuja nas
        jak Marsjan. Ale z tym mozna zyc, wiec nie ma co biadolic.

Chodzi o "epsowska" Titre de Legitimation, majaca poza strukturami unijnymi
        znaczenie raczej kolekcjonerskie. Ale zawsze to jakis miejscowy dokument, nie? ;-)

Co do meritum, to widze, ze minka odpowiedziala juz doglebnie.
        • asiunia.lux Re: karta ID 20.09.05, 11:16
          A moze wiesz ma_wi jaka jest roznica miedzy
          carte de sejour, a Titre de Legitimation bo pojecia nie mam. Mam obydwa
          swistki, a zaden mi do szczescia jeszcze potrzeny nie byl.
          Jak pokazywac w razie czego to co: jedno czy drugie, czy obydwa naraz??
          • tomi_22 Re: karta ID 20.09.05, 11:33
            Ano, po rozmowie z Luksemburczykiem, oraz kims kto zarazem jest
            Europracownikiem, powiem, ze oba maja taka sama wartosc. Tyle, ze zielony daje
            mozliwosci takie jak Badge, a to wiadomo o co "biega", a ten drugi nie :)
            • ma_wi99 Re: karta ID 20.09.05, 17:39
              Jest mniej wiecej tak, jak pisze tomi. Kiedys to one mialy przynajmniej jakies
              znaczenie, bo bez carte de sejour Polak mogl tu wylacznie przyjechac z
              wycieczka, albo do rodziny albo w innej rownie tymczasowej sprawie. Teraz skoro
              my juz Europejczycy pelna geba, to nasz paszport jest tu bardzo waznym
              dokumentem i zadne tam sezury nam na nic.

Tak naprawde, majac zielona (czyli Titre) masz wieksza szanse, ze cie wpuszcza
              do JMO bez badge'a, chociaz, przynajmniej od kiedy securicor nie jest juz
              securicorem (czyli odkad panowie na bramce zmienili barwy klubowe z zoltych na
              niebieskie), to mysle, ze nawet i to nie pomoze. Badge to badge. Jest swietoscia
              i basta.

Czy biala ksiazeczka (c.d.sejour) jest lepsza od zielonej (t.d.leg) ... nie mam
              pojecia. I jedna i druga nie gwarantuje ci tutaj prawa do pracy, a prawo do
              pobytu daje dowolna. Moze na biala lepiej reaguja Luksemburczycy (np.
              policjanci?)? Nie mam pojecia, bo nie mialem okazji wyprobowac.
              • asiunia.lux Re: karta ID 20.09.05, 18:42
                aaacha, to w razie czego bede wiec pokazywac to gdzie zdjecie jest ladniejsze;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka