Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Polonia - dzika karta

17.09.07, 16:33
    Jak w tytule powyżej:
    1.jestem przeciw dzikiej karcie
    2.p.Tyllinger,Polkowski i Rutecki - tym panom dziekujemy
    3.szybko nowy zarząd - pytanie jaki skład rady nadzorczej ? wie ktoś?
    4.nowy zarząd - stan kasy ( sprawdzić), i szybko rozmowy kontraktowe
    5.przwdziwi kibice będą chodzic na 1 ligę
    6.sprawny nowy zarząd + odpowiedni zawodnicy + kibice = powrót
    Polonii do ekstraligi w 2009 roku.
    Dzikiej karcie mówię - NIE !!!
    pozdr prawdziwych kibiców
    Obserwuj wątek
      • Gość: kibic Re: Polonia - dzika karta IP: 77.252.40.* 17.09.07, 21:07
        w 2009 bedzie powrót bo liga będzie miała 10 zespołów!
      • arius5 A w czym problem ? 18.09.07, 08:17
        Przeciez zuzel opiera sie tylko i wylacznie na forsie.
        Kto ma, ten kupi sobie zawodnikow ile mu sie podoba i jedzie.
        Wlasciwie to dzisiejsza liga rozgrywa sie przy stoliku w oknie transferowym, a
        sam sezon to juz tylko przedstawienie dla gawiedzi.
        Rownie dobrze mozna kupic sobie dzika karta, co za roznica.
        • muvon200 Re: A w czym problem ? 18.09.07, 08:48
          wiesz co? Byłem przeciwny karcie ale przekonałeś mnie. Tak jest jak
          piszesz. Smutne to ale zawsze to lepsze od reżyserowanych
          amerykańskich zapsów :))
          • Gość: Szrek Re: A w czym problem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 09:24
            Najbardziej lubię oglądać żużel z trybun stadionów, spotykać się i
            pogadać z kibicami innych drużyn. Dlatego jestem zdecydowanym
            przeciwnikiem kupowania dzikiej karty! Nie przestanę kibicować
            drużynie tylko dlatego, że spadła z ligi. Ale chcę spotykanym na
            stadionach ludziom z dumą pokazywać szacunek dla sportowej
            rywalizacji niż wstydzić się tego, że kibicuję sitwie kombinatorów,
            których pozycja zależy wyłącznie od zasobności portfela. Szef klubu
            zapowiada dziś w prasie, że klub już ma kasę na kupno dzikiej karty.
            Nie wiem czy to prawda bo zapowiadał też spokojne pozostanie w
            Elidze... Ale jeśli to prawda proponuję się zastanowić, czy nie
            racjonalniej przeznaczyć już dziś te pieniądze dla T.Golloba, oprzeć
            na nim plan powrotu do Eligi w sposób sportowy. Oczywiście ten
            pogląd nie musi się podobać zwłaszcza działaczom, dla których liczy
            się tylko kasa
        • Gość: Jazon Re: A w czym problem ? IP: *.tvk.torun.pl 18.09.07, 14:43
          Bzdura Arius
          Wielokrotnie okazywało sie juz ze nazwiska nie jeżdża a sukcesy w okresie
          transferowym nie musza przełozyc sie na wynik sportowy. Ciekaw jestem czy byłbyś
          taki cyniczny gdyby chodzilo o inny klub niz Twój własny. W ogole w mysl Twojej
          teorii to nie mam pojęcia jakim cudem nadal jesteś kibicem, a większośc sportów
          nalezałoby zredukowac jedynie do okresu trasferowego;-)
          • Gość: baca Re: A w czym problem ? IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.07, 16:38
            Wicie Śreku a wiela by mosieli tych dutków dla Tomusia przeznacyć co
            by łon w piersy lidze jeżdżoł hej. Chyba że tero weźnim Jocka za
            erzac i jak z nim wygromy z grudziondzakami to tedy weźnim nazod
            Tomusia. Hej.
          • arius5 Dlaczego bzdura ? 18.09.07, 19:32
            W wielu ligach na swiecie jest stosowana dzika karta, u nas bodajze w
            koszykowce, moze i w innych sportach, i jakos nikt nie zarzuca koszykarzom
            niesportowej walki.
            Chyba nie ma we mnie tyle nienawisci, co w niektorych "kibicach", zeby
            krytykowac inny klub za wykorzystanie dzikiej karty albo innej mozliwosci awansu
            ( jak chociazby Rybnik 2 lata temu ).

A co do kibicowania, to mam, szczeze mowiac, powazne watpliwosci komu ja w koncu
            kibicuje. Za dawnych czasow utozsamialem druzyne z zawodnikami, Polonia to byl
            Gluecklich, pozniej Proch, no i wreszcie Golloby. A teraz ? Gollob to Tarnow,
            Protas - Zielonka, kazdy dzisiejszy Polonista bedzie za rok w innej druzynie, a
            w Polonii bedzie jezdzic przypadkowa zbieranina patalachow.
            Komu kibicowac ?
            Bo samo pojecie "Polonia" to takie bezosobowe, jakos zuzel przestaje wywolywac
            we mnie emocje.
      • Gość: TomaszOlkiewicz Re: Polonia - dzika karta IP: *.mddp.pl 18.09.07, 16:41
        Jestem zwolennikiem wykupienia dzikiej karty. Nie niweczy to
        oczywiście oceny, że w sportowej walce, Polonia - mój ukochany klub -
        była najgorszym zespołem ligi. Sport jest jednak, czy nam się to
        podoba, czy nie, skomercjalizowany i służy jako kanał komunikacji -
        nośnik reklamy, co z resztą najczęściej ma pozytywny wpływ na poziom
        samej rywalizacji. W tym kontekście, jeżeli w Bydgosczy jest
        potencjał na stworzenie silnej drużyny na sezon 2008 z Tomaszem
        Golobem, to jazda w 1. lidze byłaby kompletnie bez sensu tzn.
        służyłaby jedynie zaspokojeniu społecznego poczucia sprawiedliwości,
        że za słabe wyniki należy się degradacja. To jest jednak
        anachroniczne myślenie. Jazda w 1. lidze osłabia
        potencjał 'komercyjny' bydgoskiego klubu i - śmiem twierdzić - także
        klubów Ekstraligi i całego żużla (choć oczywiście w mniejszym
        wymiarze). Rywalizacja z Polonią Bygdoszcz z Tomaszem Golobem w
        składzie przez lata jak magnes przyciągała ludzi na stadiony całej
        Polski i potencjalnie będzie przyciągać w 2008 roku. Jeśli zatem
        byłaby regulaminowa szansa na wykupienie miejsca w Ekstraklasie to
        należy to zrobić. Nie zmienia to jednak oceny porażki w sezonie 2007
        (pełna frustracja).
        • Gość: Biim Re: Polonia - dzika karta IP: *.as.kn.pl 18.09.07, 21:15
          A ja mam pytanko, jak sie ma limit wydatków na drużynę w określonym
          sezonie do zakupu dzikiej karty??? Ciekawostka jaki do tego tematu
          dopisac scenariusz...
          • Gość: Szrek Re: Polonia - dzika karta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 08:10
            Nawet jeśli nie mógłbym odmówić całkowitej racji wypowiedzi TomaszO
            na tym forum, to chyba obaj nie mamy pewności, czy wizja wykupienia
            dzikiej karty nie ma w mniemaniu p.Tylingiera kształtu: "my wykupimy
            kartę bo na tyle mamy a potem będziemy cisnąć prezydenta miasta żeby
            dał na zbudowanie drużyny". Tylko co, jak prezydent nie da? Od
            jakiegoś czasu widać, że włodarze tutejszego klubu po "mistrzowsku"
            dzielą kasę dawaną przez Miasto, gdy jednak idzie o samodzielne
            wypracowywanie środków, tj. pozyskiwanie dużych sponsorów, już robi
            się krucho. No ale zawsze łatwo było żyć na krechę
        • wchodzi Re: Polonia - dzika karta Popieram 22.09.07, 12:45
          Mam podobne zdanie bo,żużel w obecnej postaci to komercja,gdzie kupuje się
          zawodników i kluby. Przykładów daleko nie trzeba szukać,bo chociażby w ubiegłym
          sezonie Apator - został kupiony przez p.Karkosika.Facet dał kasę i klub jeździł
          w tym sezonie w ekstralidze.W tym sezonie na podobnego kupca czeka Unia Tarnów
          KASA KASA KASA. Natomiast w obecnej sytuacji, to klub sam chce kupić możliwość
          występu w ekstraklasie. Niby nie to samo,a jednak bardzo podobnie bo to tylko
          KASA KASA i nie ma w tym nic dziwnego,jak można to czemu nie.
          -Tych wszystkich co są przeciwni dzikiej karcie proszę o wytłumaczenie mi, w
          jaki sposób ma na tym ucierpieć walka sportowa na torze?.
          -Czy Tomek i Andreas i inni po wykupieniu karty będą mieli na czole wypalone
          znamię z napisem,"jeżdżę za pieniądze".
          -Czy cała reszta żużlowców z innych klubów ich za to potępi?.
          Pozdrawiam !!!
          • Gość: Szrek Re: Polonia - dzika karta Popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.07, 07:46
            Zastanawiam sie jak najprościej wyjaśnić ci ten problem... Czy jak
            będziesz jeździł samochodem, który kupiłeś za pieniądze zarabiane
            codziennie w twoim zakładzie pracy albo gdy będziesz jeździł autem
            kupionym za kasę pochodzącą z kradzieży - to nie będzie to miało dla
            ciebie żadnej różnicy? Tylko z pozoru to ten sam wóż i taka sama
            jazda, tyle że nie dla wszystkich
            • Gość: wchodzi Re: Polonia - dzika karta Popieram IP: *.tvgawex.pl 24.09.07, 13:44
              Właściwie to nie chciałem już nic pisać,bo to nie dyskusja tylko rwetes i wrzawa
              na temat tego czy wolno czy też nie wolno kupić DK.
              To życie właśnie sprawia że każdy człowiek zmuszany jest czasem do działań
              wcześniej niezaplanowanych, tak to już jest. Tak właśnie robią teraz działacze
              Polonii. Moim życzenie jest to by każdy klub żużlowy w Polsce miał kasę na
              zawodników i na DK jeżeli się nie uda utrzymać w lidze a pomimo to będzie dalej
              chciał w niej uczestniczyć. Jak czytam te zajadłe wpisy na temat mojego klubu i
              działaczy to mnie jasna krew zalewa. Przecież każdy wie że nie udało nam sie
              utrzymać EŻ i to już historia. Możliwe że będzie okazja skorzystać z dzikiej
              karty i nie wykorzystanie takiej sytuacji moim zdaniem będzie dopiero gwoździem
              do trumny. Ta zajadłość i chęć chorej zemsty jak pojawia sie przy tym przykrym
              zdarzeniu , jakim jest spadek mojego klubu z EŻ skłania mnie do przekonania, że
              anegdota o piekle i tym że tylko z kotła w którym byli Polacy nikt nie uciekał,
              nie straciła na ważności. Pieniądze tylko wtedy czynią zło w sporcie, gdy przy
              ich pomocy zmieniane są wyniki rozegranych meczy. W innych przypadkach pomagają
              w osiągnięci jak najlepszych wyników. W tej sytuacji DK w niczym nie przeszkadza
              by na torze podczas meczu ligowego odbyła sie sportowa rywalizacja. Jeżeli w
              twych wyjaśnieniach sugerujesz że klub ma kasę pochodzącą z kradzieży ,to
              rzeczywiście mamy problem. Radzę zgłosić to dalej, bo taka sytuacja nie może
              mieć miejsca w sporcie.
              • psyhol2 Wymiana ramoli w Polonii konieczna ! 24.09.07, 13:59
              • psyhol2 Wymiana ramoli w Polonii konieczna ! 24.09.07, 14:29
                "Polonia nigdy nie spadnie, nigdy !"

To tylko slogan z jakiego nabijaja się postronni.
                Teraz pozostaje wyciągnąć wnioski i nie te, ktore serwuje nam
                etatowy pracownik Polonii, ale te prawdziwe.
                Zespół spadł i niema żadnego ale.
                Powstaje pytanie : Czy faktycznie był to zespół najsłabszy w lidze,
                czy zadziałały inne czynniki. Bo kiedy z perspektywy czasu patrzy
                sie na indywidualne osiągnięcia poszczegolnych zawodników Polonii
                widać,że wiekszość z nich prezentuje wysoki poziom. Co wiec
                spowodowało, że w najważniejszym momencie zawiedli ? Brak motywacji,
                siły woli a może po prostu braku jakiejkolwiek woli ?
                Jeżeli tak to należało by przeanalizować to, co zostało zrobione
                przed ta imprezą, a dokładnie to co nie zostało zrobione ! Bowiem
                jest nie zrozumiałe aby wszyscy zawodnicy zespołu nagle przestali
                jechać.
                To tak niezrozumiałe jak powód utonięcia pływaka tłumaczyć tym,że
                zapomniał pływać !.
                Upłunęło już sporo czasu a w tym zakresie jest cisza, tak jakby
                temat był mało istotny.
                Wyglada na to,że najważniejsza są stołki tych co najbardziej
                zawinili.
                Nie jestem znawca tej materii, ale podejrzane jest,że zawodnicy w
                najbardziej istotnym momencie przestali jechać.

• Gość: Szrek Re: Wymiana ramoli w Polonii konieczna ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.07, 15:51
                  Wiesz co Psyholu, ty sie chyba wieców przedwyborczych w telewizorni
                  za wiele naoglądałeś, albo i do miłościwie nam /niestety/ panujących
                  przystąpiłeś, bo tylko byś wszystkich i za wszystko rozliczał. Ktoś
                  z działaczy Polonii obiecał "Eligę na pewno" - rozliczyć! To może
                  jeszcze zaproponujesz rozliczenie ze złożonych deklaracji "W Polonii
                  do końca kariery!" niektórych zawodników? Kilku ich było, nie? Jak
                  każdego to każdego.
                  Najwyższa już pora przestać pieprzyć duby smalone o spadku, tylko
                  zdecydować w jaki sposób budować ekipę na sportowy powrót. Zdarzenia
                  takie jak spadek bywają okazją do oczyszczenia się klubów z mętów,
                  tak w składzie zespołu jak w ekipach rządzących. Bo o powodzeniu
                  klubów nie decydują sami zawodnicy. I dlatego właśnie
                  kolego "Wchodzi" proponuję powrót do Eligi bez pomocy DZ. I choć
                  chwyciłeś mnie za słowo, nikomu nie sugeruję żadnej kradzieży
                  zwłaszcza mojemu ulubionemu Klubowi "Polonii". Choć gdy weźmie w
                  2008 udział w rozgrywkach ELigi będę uważał, że korzysta z czegoś,
                  co jej się nie należy.
                  • Gość: wchodzi Re: Wymiana ramoli w Polonii konieczna ! IP: *.tvgawex.pl 24.09.07, 22:39
                    Nie było moim zamiarem chwytać Cię za słowo Szreku.Po prostu trochę sobie
                    pozwoliłem na złośliwość, po przeczytaniu Twoich prostych wyjaśnień sprawy,
                    której Twoim zdaniem nie rozumiem.OK. pisałem to już wcześniej w sportowych
                    faktach i chciałbym to również przytoczyć tutaj.Jedziemy w I-lidze z Tomkiem i
                    resztą zawodników pozostaje, może jeszcze kogoś kto chce jeździć na bydgoskim
                    torze ze względu na GP też można załatwić. Spartolili sprawę, to niech teraz
                    pokażą nam że to można naprawić.Same plusy z takiej drużyny i korzyść kibiców i
                    klubów 1 -wszo ligowych, bo przyjazd Polonii z takim składem to na pewno wielki
                    magnes na przyciągnięcie kibiców miejscowej drużyny.Sponsorzy też nie powinni
                    uciekać bo to będą nowe tereny do zagospodarowania w końcu pojadę na mecz do
                    Lublina.Mamy też cały czas GP.Bydgoszcz i tu można też spróbować dać dziką kartę
                    komuś kto z nami jeździ w I-lidze, jest kilku dobrych żużlowców którym można dać
                    szansę.Chyba nikt z EŻ nie będzie miał pretensji,przecież nie będą mieli
                    kontaktu z naszym torem. A tor w tym roku dostał nową nawierzchnie i dla naszych
                    zawodników z EŻ może być tajemnicą,szkoda więc ryzykować. Tak wiec szykujmy
                    skład i jazda.Mówią ze Tomek i Andreas nie pojadą w I-lidze,ale moim wszystko
                    jest możliwe.
                    • Gość: Szrek Re: Wymiana ramoli w Polonii konieczna ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 07:05
                      Na AJ nie liczę: wziął dużo za dużo nic w zamian nie dając więc
                      teraz niech bierze nogi za pas. Wysiłki skierowałbym na przekonanie
                      TG do przejścia do nas i na nim oparłbym budowę zespołu na miarę
                      awansu.
                      Reszta twojego wpisu ciekawa tylko czy zrozumiała dla naszych
                      klubowych bosów? Odkrywasz korzyści, jakie mogą wyniknąć dla klubów
                      Iligowych z jazdy Polonii w Ilidze. Ale czy ktoś kto całe życie żył
                      wg teorii pas ogrodnika pójdzie na taki układ? Myślę że wątpię
                      • Gość: max Re: Wymiana ramoli w Polonii konieczna ! IP: *.telmax.com.pl 27.09.07, 12:56
                        Dzikich kart nie będzie. Bedzie powiekszona liga do 10 drużyn.
                        Sponsor Ekstraligi sobie tego zażyczył. Prawdopodobnie (Dominet Bank)
                        • Gość: Szrek Re: Wymiana ramoli w Polonii konieczna ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 16:56
                          No to superancko! Teraz już tylko czekać dnia kiedy szef bydgoskiego
                          klubu ogłosi, że sponsor Eligi zażyczył sobie Polonii w Elidze. To
                          przecież takie oczywiste
                          • Gość: ona Re: Wymiana ramoli w Polonii konieczna ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 19:13
                            Jak ja kocham te wszystkie teorie spiskowe, które serwują niektórzy z Was, brak
                            słów po prostu :/ Jak dzieci, które nie mogą pogodzić się ze spadkiem... Przez
                            te kilkanaście dni chyba można było juz ochłonąć, jak to zrobiła już większość,
                            no co jesteśmy w I lidze na dzień dzisiejszy i się świat nie skończył, taki jest
                            sport... Jak w średniowieczu najlepiej L.T. spalić na stosie..., eehh polska
                            mentalność zemścić się za wszelką cenę:/... Zapewne podpadnę teraz wszystkim,
                            ale powiem tak, Leszek jest doświadczonym działaczem, według nie takim złym jak
                            to niektórzy przedstawiają i powinien zostać, a i jeszcze jedno nie jest jedynym
                            winnym spadku tak jak trąbią wszem i wobec niektórzy, bo winni są wszyscy i na
                            tym skończę nie będę tu rozpamiętywać tego co było! No to teraz się zapewne nie
                            mam co pokazywać się na forum hehe, ale co mi tam, jestem szczera i powiedziałam
                            co myślę, swojego zdania się nie wstydzę i nie będę go ukrywała, poza tym
                            przecież nie muszę mieć takich poglądów jak inni!... Jak na razie myślę już
                            mniej o żużlu, potrzebuje od niego odrobiny odpoczynku, pożyjemy zobaczymy co
                            będzie dalej z naszym bydgoskim speedway'em, do meblowania składu jeszcze trochę
                            czasu zostało... W każdym bądź razie nie chcę już widzieć w nim AJ!!! A co do
                            ligii w jakiej wystartujemy to powiem tak: byłam przeciw dzikiej karcie, a teraz
                            powiem, niech się dzieje co chce, obojętnie ,w której lidze będziemy, będę
                            zawsze z POLONIĄ moim ukochanym klubem!!!- tak powinni myśleć wszyscy prawdziwi
                            kibice ,a nie obrażać się na wszystkich i na wszystko ,oraz grymasić, bo I liga,
                            bo coś tam itd., taki jest sport najważniejsze by być zawsze z drużyną , a w
                            trudnych chwilach jeszcze bardziej ją wspierać, bo wtedy ta pomoc jest
                            najważniejsza, a jak ktoś uważa i postępuje inaczej, to wniosek jest prosty nie
                            jest on prawdziwym kibicem, a tak po prawdzie to w ogóle kibicem nie jest, tyle!!!
                            • pizdonia Blondynka !!! 28.09.07, 11:50
                              "ona"to blondynka jakoś, cy ki diobeł ? :)
                              • Gość: ona Re: Blondynka !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.07, 13:56
                                Żadną blondynką nie byłam, nie jestem i nie będę!!! Z resztą to i tak nie Twoja
                                sprawa!! Grunt to się popisać i zabłysnąć, co nie ?..., ale Ci niestety chłopcze
                                to nie wyszło! Z braku argumentów najlepiej się uczepić... To forum służy
                                kulturalnej dyskusji na temat żużla, a nie atakowania ludzi o innych
                                poglądach!!! Każdy ma prawo mieć swoje zdanie i nie ulegnę żadnym naciskom, bo
                                komuś się coś nie podoba w moich poglądach. Nie wtydzę się tego ,że szanuję pana
                                Leszka T., a Ty chłopcze zapewne go nie znasz nawet, a oczywiście nie
                                lubisz(!), bo tak robi obecnie większość i co myślisz, że przez to jesteś fajny,
                                no to sobie dalej tak uważaj, masz pełne prawo do tego, bo to Twoje życie, Twoja
                                sprawa, ja w przeciwieństwie do Ciebie nie "nawracam" innych!!! Jako wierna
                                fanka od lat nie odwrócę się też od mojego ukochanego klubu z powodu chwilowych
                                problemów!!! I na tym kończę, bo szkoda mi czasu na takie bezsensowne dyskusje z
                                takimi ludżmi, co nie mają nic mądrego do powiedzenia!
                                • pizdonia Blondynki super ! 28.09.07, 16:07
                                  Dziewczyno, blondynki są super :)
      • arrow-black Re: Polonia - dzika karta 10.10.07, 22:11
        Jest decyzja - Polonia nie ma dzikiej karty.
        Zgadzam się z tym ( tak jak pisałem powyżej). Fakt, że niektórzy
        prezesi liczyli na rozkupienie drużyny - ale to unas "normalne" -
        hieny się zleciały.
        A teraz do rzeczy :
        1.zostaje Adrenalina, Siopek i Emil. Buczek się zastanawia - ja bym
        go zostawił.
        2.Klecha,Szczepan, Okoń - nie wiem, może Klechę zostawić(?!).
        Okoniowi sie chyba w głowie poprzewracało ( wracaj do
        zielonejdziury). Szcepan - nie wiem.
        3.Tomek - nie chce jeździć w 1 lidze. ( trudno, ale żal).
        4.Łopaczewski - powrót.
        5.Davidsson - niech idzie.
        6.Kontrakt 1 "normalny" obcokrajowiec,2 Polaków(seniorzy).
        7.Nowy Zarząd, nowy trener.
        8.Kibice - na Sportową, pikniki na trybunę główną( niekoniecznie).
        Zapraszam do dyskusji.
        pozdr

p.s.
        myślę,że Mala Tylinger jeszcze coś "kombinuje" w sprawie ekstraligi
        (?!)
        • Gość: speed Re: Polonia - dzika karta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 22:35
          Czarna Strzało : jesli chodzi o zawodników , to podpisuję się pod tym co napisałeś.
          Zasadniczy problem to taki : co zrobić z nieudolnym Ruteckim ?! Polonii
          potrzebny jest manager prowadzący drużynę z wyczuciem taktycznym !!! są już
          takie głosy, żeby to prowadził Andrzej Koselski, ale czy ja wiem ?
          Pan Andrzej ma już swoje latka, bardzo go cenię i lubię, na pewno jest lepszym
          taktykiem niż Rutecki, ale to już pan na emeryturze. Więc kto ?
          ktoś z byłych żużlowców ? a może Rysiu Dołomisiewicz powróci do światka
          żużlowego jako trener ? ktoś inny z Naszych wychowanków ?
          Tyllinger został niedawno wybrany przez zarząd na prezesa, pewnie zabierze głos
          w tej sprawie. Teraz, gdy jest jasna sytuacja z Polonią musi podjąc odpowiednie
          kroki. Z przerażeniem czekam na jego kolejne transfery i inne pomysły...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka