Dodaj do ulubionych

Wrocław - Paryż

20.06.12, 22:35
witam serdecznie!

w sierpniu wybieram się z rodziną do Francji i zaczynam planować trasę. Myślę , ze będziemy jechać prościutko przez Niemcy i przekraczać granicę z Francją za Saarbrucken i teraz mam pytanie, czy znajdę gdzieś ile będzie mnie kosztować autostrada? A może pojechać drogą krajową? Kiedyś jeżdżąc zawsze omijaliśmy autostrady we Francji - ze względów oszczędnościowych, a teraz jedziemy z przyczepą i trochę boję się niespodzianek w postaci drogi o kiepskiej przejezdności... niby na tej trasie nie ma gór, ale na mapie też wszystkiego nie widać... Jeśli ktoś jeździł tą trasą , to będę wdzięczna za radę
Obserwuj wątek
    • Gość: e-tam Warszawa-Paryż, auto+przyczepa. IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.12, 09:09
      slimakpokazrogi napisała:
      ...w sierpniu wybieram się z rodziną do Francji i zaczynam planować trasę.
      ...a teraz jedziemy z przyczepą i trochę boję się niespodzianek w postaci drogi o kiepskiej przejezdności... niby na tej trasie nie ma gór, ale na mapie też wszystkiego nie widać...
      Jeśli ktoś jeździł tą trasą , to będę wdzięczna za radę

Majówka 2008 < info > Majówka 2012

Opłaty za autostrady < zerknij

Pozdrawiam,
      • slimakpokazrogi Re: Warszawa-Paryż, auto+przyczepa. 22.06.12, 09:09
        dzięki za podpowiedź. A jechałeś gdzieś z przyczepą nie po autostradzie? bo się zastanawiam, czy da się coś zaoszczędzić (po Paryżu będę jechać na Lazurowe, więc trochę kilometrów po Francji mnie czeka)
        • Gość: e-tam Re: Warszawa-Paryż, auto+przyczepa. IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.12, 11:33
          slimakpokazrogi napisała:
          ...A jechałeś gdzieś z przyczepą nie po autostradzie? < tak,
          ... moje info < poklikaj na Majówka 2010

bo się zastanawiam, czy da się coś zaoszczędzić < na pewno tak...
          ...jeżeli w nawigacji GPS ustawisz opcje: unikaj autostrad i tras płatnych

Przed wyjazdem w domu "poćwicz" w Google Maps skorzystaj z tej opcji,
          to ułatwia poruszanie się po autostradach/drogach szybkiego ruchu.

(po Paryżu będę jechać na Lazurowe, więc trochę kilometrów po Francji mnie czeka)...
          Paryż - Montpellier < przykład, kliknij na napis (Pokaż opcje)

Zerknij po lewej stronie, trasy:
          A6 i A7 < wyświetlana, autostrady (jechałem i płaciłem) < zerknij
          A1 i A75 < najedż kursorem myszki, (jechałem Majówka 2010 bez opłat i polecam)
          A75 < tej trasy nie znam

Podstawowa zasada, ustalić/wybrać trasę przed wyjazdem.
          Nawigacja GPS jest TYLKO pomocniczym narzędziem do realizacji wytyczonej wcześniej trasy.
          Każdą trasę w czasie jazdy możesz modyfikować/zmieniać w zależności od zaistniałych warunków/sytuacji na drodze.
          Nawigacja GPS to "dar niebios" przy umiejętnym korzystaniu.

Pozdrawiam,
        • ruedeparis Re: Warszawa-Paryż, auto+przyczepa. 28.07.12, 01:22
          ruedeparis1.blogspot.com/
      • ruedeparis Re: Warszawa-Paryż, auto+przyczepa. 28.07.12, 01:21
        Ciekawe informacje o Francji i nietylko!
    • irku71 Re: Wrocław - Paryż 14.07.12, 21:45
      Witam, ja również wybieram się z rodzinką (2+2) do Paryża w sierpniu. z Rzeszowa. Na dodatek z przyczepą. Mamy identyczny dylemat - autostrady we Francji. Chętnie skorzystam z porady, jesli już masz skonkretyzowane plany. I jeszcze pytanie. Na ile dni rozłożyliście przejazd? Gdzie zamierzacie nocować? Będę wdzięczna za informacje. Pozdrawiam.
      • ela.tu-i-tam Re: Wrocław - Paryż: vialichelin.com 14.07.12, 23:06
        Strona www.viamichelin.com pomoze solidnie: da cala trase ze wszystkimi zmianami drog, oplatami za autostrady, i sugestiami na hotele i posilki. To jest nasz stary francuski przewodnik Michelin, po prostu doskonaly.
      • Gość: e-tam Rzeszów - Paryż IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.12, 12:40
        irku71 napisała:
        Witam, ja również wybieram się z rodzinką (2+2) do Paryża w sierpniu. z Rzeszowa. Na dodatek z przyczepą.
        Mamy identyczny dylemat - autostrady we Francji.
        < jaki dylemat ?

Google Map sugerują trzy trasy < kliknij=zerknij
        Cała trasa to ponad 1700km, na jeden raz auto+przyczepa zdecydowanie za dużo.
        My na autostradach auto+przyczepa przejeżdżamy min 700km lub max 900km i tylko w dzień.
        Zjazd na nocleg zawsze ~godz.19:00.

Najedż kursorem poniżej napisu Sugerowane trasy
        przesuwaj kursor z góry na dół i odwrotnie, oglądaj zmiany tras na mapie.

Jeżeli chcecie jak najmniej zapłacić za autostrady we Francji,
        to trasa przez Belgię jest najlepszym rozwiązaniem.

Chętnie skorzystam z porady, jesli już masz skonkretyzowane plany.
        I jeszcze pytanie.
        Na ile dni rozłożyliście przejazd?
        < w Waszym przypadku 2dni wystarczy

Gdzie zamierzacie nocować? < na trasie nocujemy na wybranych parkingach...
        ... gdzie jest, dostęp do toalet + woda

Wam na nocleg polecamy nasz ulubiony parking < kliknij=zerknij i czekaj...
        Na zdjęciu wszystko widać, WC i nasz stolik.

Dzień 1
        Rzeszów - Parking < kliknij=zerknij (878 km, 8 godzin 59 min)
        Dzień 2
        ...dojazd do wybranego celu.
        Sprawdż gdzie my nocowaliśmy.

Pozdrawiam,
        • irku71 Re: Rzeszów - Paryż 17.07.12, 23:54
          Witam ,wielkie dzięki za wyczerpujące informacje. Obawiam się, że tyle kilometrów ile Wy, nie damy rady zrobić w ciągu jednego dnia. Planujemy przejechać dziennie około 600 km, stąd droga zajmie nam 3 dni. Nie mamy w planie robienia dłuższych postojów w ciągu dnia (typu zwiedzanie) i nocować też będzeimy na stacjach. Ta wskazana przez Was jest super, niestety będziemy mijać ją w ciągu dnia, co nie znaczy, że nie zrobimy tam postoju np. na obiad. Nigdy jeszcze nie byliśmy przyczepą tak daleko, stąd pytanie. Czy jest coś, o czym powinniśmy wiedzieć wybierając na nocleg parking przy autostradzie? Będę wdzieczna za info. Wyjeżdżamy w dniu rozpoczęcia olimpiady :( Pozdrawiam
      • slimakpokazrogi Re: Wrocław - Paryż 15.07.12, 18:53
        cały czas pracuję nad tematem:)
        jechać będziemy dwa dni z noclegiem gdzieś na parkingu przy autostradzie. Przyczepa ma to do siebie, że nie trzeba precyzyjnie planować noclegu:).
        • slimakpokazrogi Re: Wrocław - Paryż 17.07.12, 22:36
          no to wstępnie zadecydowane - do Paryża jedziemy przez Belgię. Następny przystanek - Avignon i pojedziemy chyba narodową siódemką. Samochodem bez przyczepy jeździliśmy właśnie N7, teraz prześledziłam sobie co trudniej wyglądające fragmenty na google street (czy jak to się tam nazywa:) i nie powinno byc problemów z jazdą. Nad morzem będziemy pewnie jeździć autostradami, bo pamiętam koszmarne korki na urokliwych drogach na Lazurowym....
          Jeśli macie jakieś uwagi, to dajcie znać:)
          • irku71 Re: Wrocław - Paryż 17.07.12, 23:38
            Witam, my jesteśmy zmuszeni trasę do Paryża rozlożyć na trzy dni ze względu na dzieci i małe doświadczenie w prowadzeniu przyczepy. Myślelismy o najprostszej trasie przez Niemcy, ale dałeś do myślenia. Będę dociekliwa, dlaczego Belgia? Macie już bilety do Disneylandu? Pytam, bo byłeś aktywny na innym wątku. My jedziemy później zwiedzić Normandię, Wy na południe. Na portalu karawaning.pl ktoś bardzo fajnie opisał swoją podróż na Lazurowe, dużo informacji i ciekawostek, warto zajrzeć. Pozdrawiam
            • slimakpokazrogi Re: Wrocław - Paryż 23.07.12, 21:57
              no tak, Wy macie o 450 km dalej niż my... To rozumiem 3 dni. Ja tez jadę z dzieckiem (4 lata), ale on podróżnik jest - do babci mamy 8 - 9 godzin drogi i jeździmy często, a on to wytrzymuje z jednym czy dwoma postojami na siusiu i tyle. Dlatego drogi się nie boję - pojechalibyśmy na raz, gdyby nie to, ze przyczepą to trzeba sto na godzinę jechać (albo prawie...)
              Jedziemy przez Belgię, bo droga raptem 30 km dłuższa, a opłaty autostradowej mniej o 30 euro. Więc się opłaca.
              Bilety do Disneylandu muszę kupić właśnie - pewnie jutro albo pojutrze, ale najpierw przygotowuję sobie jeszcze pytanka na forum:)
              Dzięki za namiar na forum , idę sobie poczytać.
      • ruedeparis Re: Wrocław - Paryż 28.07.12, 01:23
        • Gość: ptysia Re: Wrocław - Paryż IP: 175.114.18.* 28.07.12, 16:23
          coś mi się obiło o uszy, że od lipca każdy kierowca we Francji powinien wozić ze sobą alkomat.
          Może na wszelki wypadek to sprawdźcie..
          • Gość: Maniek Re: Wrocław - Paryż IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 28.07.12, 16:25
            Tak to prawda.
    • Gość: gosc Re: Wrocław - Paryż IP: *.97.99.84.rev.sfr.net 25.07.12, 21:08
      witam
      posiadam mieszkanie do wynajecia w Paryżu

oto link do ogłoszenia
      allegro.pl/mieszkanie-w-paryzu-urlop-wakacje-we-francji-paryz-i2492458006.html
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka