pl71 11.03.10, 22:51 Będę jechał z grupą w lipcu. Czy ktoś może coś polecić ciekawego: zabytki, ciekawostki przyrodnicze na trasie: Helsinki-Oulu-Kemi- Rowaniemi i powrót. Z góry dziękuję za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smerv Re: Włochy 12.03.10, 23:13 Ech, koleżanki i koledzy... Gość puścił ten samo wątek na dwóch forach. Podłączyli się mniej więcej ci sami ludzie i na DT piszą względnie rzeczowo choć nie do końca na temat. A tu same mądrale. Nie wiem, czy Finlandia jest tak popularna turystycznie, że każdy się za to weźmie, może warto popytać? Wśród turystów to raczej finlandia cieszy się popularnością. Literatury też skąpo... To nie jest objazdówka na Włochy, którą się trzepie na okrągła. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Włochy 13.03.10, 10:22 smerv napisał: ...>rzeczowo choć nie do końca na temat>... Akurat na temat "naszych" w Skandynawii miałabym coś do powiedzenia ale ...mam "pisaninę terminową" :( - a poza tym pytanie dotyczyło konkretnej trasy,tyle,że...na tej trasie to prawdę mówiąc po minięciu Lahti są jedynie ...trolle (ale sympatyczniejsze od tych forumowych) Tam dobrze czułyby się smervy-jak okiem siegnąć : las,mchy i porosty.To co najciekawsze to jest w górę po mapie od Rowaniemi ale o to nie pytają-to chyba tam nie jadą-sporo kasy trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek999.pl Re: Finlandia 14.03.10, 14:07 Suomenlinna. Bezwzględnie. A prawdziwa Finlandia jest tylko biała. Odpowiedz Link Zgłoś
antoniraf Re: Finlandia 16.03.10, 09:40 Wybierajac sie do Finlandii nalezy dostosowac program do pory roku. A ci, ktorzy byli w Helsinkach, powinni wiedziec, ze Suomenlinna to najwieksza na Baltyku forteca obronna i na jej zwiedzenie nalezaloby poswiecic min.caly dzien.Jesli jednak przyjezdza sie tutaj tylko po to, by znajomym powiedziec, ze sie "zaliczylo" Finlandie, to mozna przesiedziec w pubie przy piwku! Ja tu mieszkam 19 lat i oprowadzam turystow! Moi! Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Finlandia 16.03.10, 10:10 antoniraf napisał: >Ja tu mieszkam 19 lat i oprowadzam turystow! Moi! > to podaj nam jakieś namiary na siebie-chyba,że masz full i nie jesteś zainteresowany. ps. przeciętne grupy nie są zbyt zainteresowane szczegółowym zwiedzaniem fortyfikacji-na to trzeba konesera. Odpowiedz Link Zgłoś
antoniraf Re: Finlandia 16.03.10, 10:24 Chyba nie masz racji, poniewaz fortyfikacja jest tak rozlokowana, ze wcale nie trzeba wdawac sie w techniczne zawilosci obronne, by zainteresowac przecietnego turyste. Wszystko zalezy od tego w jakiej formie przekazesz historie miejsca i jej role w obronie Hk i Finlandii. Nadto mozna jeszcze zajrzec do lodzi podwodnej. A prawdziwy turysta jedzie po to, by dowiedziec sie czegos nowego. Ci zas, ktorzy tylko "zaliczaja", nie sa zainteresowani niczym. Jesli chcesz sie ze mna skontaktowac, no problem, podaj email, napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Finlandia 16.03.10, 10:35 Prawdziwych turystów już prawie nie ma-są w większości właśnie "zaliczacze".Ja tą twierdzę znam i dla przeciętnego turysty wystarczy rejsik + 1,5 do 2 godz zwiedzania + przerwa (na piwko właśnie) i powrót.-Ten wątek IMO nie dotyczył samych Helsinek (są przewodniki)-a tego co robić z grupą w czasie przejazdu z Helsinek na północ. Z kontaktu chętnie skorzystam -a mailem prawie każdego z nas jest: "nick forumowy"@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
antoniraf Re: Finlandia 16.03.10, 10:58 Zanim wybiore sie z turystami, zazwyczaj sam przejezdzam wybrana trase i sprawdzam, co moge im pokazac.Jesli pracujesz dla biura podrozy, to osoba, ktora wymyslila trase na polnoc powinna wiedziec, jakie atrakcje znajduja sie po drodze i co pilot moze pokazac.Sztuka jest zrobic cos z niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Finlandia 16.03.10, 11:17 Mail otrzymałam i dziękuję-ponieważ jednak nie zawierał ani nr tel,ani innych danych - a jedynie pytanie o biura z którymi współpracuję -to mam prawo sądzić,że intencje nie są czyste i że jesteś pilotem stąd a nie przewodnikiem po Helsinkach. A moze jestes jedynie "przodownikiem turystyki"? Odpowiedz Link Zgłoś
antoniraf Re: Finlandia 16.03.10, 11:29 Nie jestem "przodownikiem turystyki" a licencjonowanym przewodnikiem po Helsinkach. Poniewaz zwracaja sie rozne osoby do mnie, czesto z nieczystymi intencjami, tzn. chcac za drobna kwote skorzystac z moich uslug, wiec lepiej byc ostroznym. Napisze pozniej i konkretniej maila. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes-05 Re: Finlandia 16.03.10, 11:35 antoniraf napisał: > Chyba nie masz racji, poniewaz fortyfikacja jest tak rozlokowana, ze wcale nie > trzeba wdawac sie w techniczne zawilosci obronne, by zainteresowac przecietnego > turyste. Wszystko zalezy od tego w jakiej formie przekazesz historie miejsca i > jej role w obronie Hk i Finlandii. Nadto mozna jeszcze zajrzec do lodzi > podwodnej. A prawdziwy turysta jedzie po to, by dowiedziec sie czegos nowego. > Ci zas, ktorzy tylko "zaliczaja", nie sa zainteresowani niczym. Jesli chcesz si > e > ze mna skontaktowac, no problem, podaj email, napisze. Myślę, że "prawdziwy turysta" to coś równie abstrakcyjnego i nieuchwytnego jak "prawdziwy pilot". Nie wiem, ile czasu w twierdzy w Finlandii ma spędzić prawdziwy turysta, ale na przykład taki Malbork to też niczego sobie zamek, a jednak po 2 godzinach grupy wychodzą z niego z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku turysty. Bluemar ma rację, że cały dzień to mogą spędzić tam grupy tematyczne, a nie turystyczne. A " zaliczanie" to norma przy obecnym tempie życia, nie tylko zresztą w turystyce... Jeżeli jednak jesteś w stanie zainteresować przeciętnego turystę sprawami obronności Finlandii przez cały dzień, to chapeau bas!!! I tez poproszę o namiary..)) Odpowiedz Link Zgłoś
ojadam Re: Finlandia 14.03.10, 18:24 pl71 napisał: > Będę jechał z grupą w lipcu. Czy ktoś może coś polecić ciekawego: > zabytki, ciekawostki przyrodnicze na trasie: Helsinki-Oulu-Kemi- > Rowaniemi i powrót. Z góry dziękuję za pomoc Witam, z Kemi to rzut beretem do Rovaniemi, czyli siedziba świętego Mikołaja obowiązkowy punkt programu dla grup. Za drobną opłatą można otrzymać certyfikat przekroczenia koła pod biegunowego które to właśnie zaczyna się w Rovaniemi. W samym Kemi to na pewno port zatoki Botnickiej. W Kemi są tez 2 ogromne fabryki celulozy które tez można zwiedzić, robią imponujące wrażenie. Mam nadzieje ze choć trochę pomogłem www.nankiewicz.info Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Finlandia 14.03.10, 19:08 No- najlepsze co się może w życiu przytrafić to zwiedzanie fabryki celulozy w lipcu.:)Rzeczywiście może zrobić wrażenie. Termin mają niefortunny ponieważ okolice Kemi to "rozrywki zimowe" - przejażdżki skuterami śnieżnymi,psie zaprzęgi,rejs prawdziwym lodołamaczem,ten Zamek Lodowy,wyprawy do Parku Urho Kekkonena-no i obserwacja zorzy polarnej,której w lipcu nie ma-dopiero od końca sierpnia.Tam jest taka architektoniczna ciekawostka-6 igloo ze szkła,które można wynająć na noc i spędzić noc obserwując z łóżka zorzę (niedaleko tego Zamku Lodowego). Odpowiedz Link Zgłoś
free-znowak Re: Finlandia 14.03.10, 19:41 jacek999 napisał: "Suomenlinna. Bezwzględnie. A prawdziwa Finlandia jest tylko biała". Nie zgodzę się z tym ostatnim! - Niby dlatego, że: "dużo śniegu" (?!), "krajobraz z brzozami i pobłyskującymi taflami jezior"(?!), "produkują dużo papieru"(?!) finlandia vodka - prawdziwą (autentyczną) jest także ta kolorowa! - oprócz alkoholu zawiera sok z najprawdziwszych jagód skandynawskich (ta czerwona) ... i ja tam byłem i z autochtonami piłem! A bardziej niż Suomenlinna podabała mi się "Olavinlinna" w Savonlinnie www.wirtual.com.pl/podroze/finlandia_olavinlinna.html A poza tym ten cenny, największy drewniany kościół na świecie: www.wirtual.com.pl/podroze/finlandia_kerimaki.html Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Finlandia 14.03.10, 20:05 Masz rację ze wszystkim tylko do tego kościoła to z Lahti jest ponad 200 km -to nie na trasie. Architekturę drewnianą typową to mają na trasie w Kuopio ale "naszych" to raczej nie zainteresuje-brzydkie to to jest - raczej dla koneserów bo może usłyszeć jak mój kolega ,że...w takich barakach to u nas też Cyganie mieszkają a wy wzięliście tyle kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Finlandia 14.03.10, 20:08 No to udało się dyskusję sprowadzić z wzajemnych złośliwości na poziom merytoryczny, a sporo informacji się przy okazji pojawiło... Dalej jednak podtrzymuję tezę, że finlandia jest wśród turystów mocno popularna. Może biała trochę bardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Finlandia 14.03.10, 20:14 Nie pochlebiaj sobie -to jest złośliwe-czytaj ze zrozumieniem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Finlandia 14.03.10, 20:16 Ale z tą białą to masz rację tylko po co tak daleko jechać? Odpowiedz Link Zgłoś
free-znowak Re: Finlandia 14.03.10, 21:40 - smerv ma rację, bo on z premedytacją pisze "finlandia" - bluemar ma rację, bo wspomniane przezemnie zabytki nie leżą przy wskazanej trasie - ale OCZYWISTĄ OCZYWISTOŚCIĄ jest, że polemizując z "jacek999.pl" wskazywałem tylko - co MNIE się podobało najbardziej! Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Finlandia 14.03.10, 22:04 :)))))) czyli wszyscy mają rację -łącznie z kolegą,który jadąc w lipcu zorzy polarnej nie zobaczy ale za to ile jagód nazbiera po drodze do Mikołaja - i drugie tyle w powrotnej.Mogę podjechać po nie na ferry-biorę wszystko,jak firma nie wypłaci to przynajmniej będzie do przodu. A MNIE najbardziej podobało się tu (na trasie!!!) www.kappeli.fi/bar_kappeli.html Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Finlandia 15.03.10, 09:39 Jak w lipcu to chyba lepiej tu (zamiast do fortecy) : z Helsinek tylko 15 min : www.saunasaari.fi/ A poważnie : jeżeli chcą skorzystać z sauny to jest sporo możliwości-należy tylko sprawdzić dokładnie czy wybrany dzień nie jest dla...( i tu problem :) chciałam podać określenie angielskie "for... only" a okazuje się,że na FP jest chyba włączony program ochrony rodzicielskiej bo post nie ukazał się :)- pozostawiam więc mały test do wypełnienia :). Odpowiedz Link Zgłoś
antoniraf Re: Finlandia 16.03.10, 10:40 Kiedys dojechala do H-k grupa wracajaca z Rowaniemi i okazalo sie, ze nie zrobili zdjec z Mikolajem... bo bylo zbyt drogie. Pomysl zatem, czy warto tluc sie taki kawal drogi, moze warto zobaczyc kilka ciekawych miejsc na poludniu Finlandii? Wierz mi, ze jest co ogladac.Pozdrawiam z bialej (jest totalnie jeszcze zasypana sniegiem, a nie vodka) Suomi. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Finlandia 16.03.10, 10:52 antoniraf napisał: > Kiedys dojechala do H-k grupa wracajaca z Rowaniemi i okazalo sie, ze nie> zrobili zdjec z Mikolajem... bo bylo zbyt drogie.> :))) to jest typowe zachowanie i nie tylko w Finlandii. >Pomysl zatem, czy warto tluc> sie taki kawal drogi, moze warto zobaczyc kilka ciekawych miejsc na poludniu>> Finlandii? > Zgadzam się z tą opinią tylko u nas jest tak,że trasę wybiera klient-my wykonujemy. To jak będzie-otrzymam te namiary na mail? Odpowiedz Link Zgłoś
antoniraf Re: Finlandia 16.03.10, 11:00 Juz wyslalem maila, sprawdz swoja poczte. Odpowiedz Link Zgłoś
antoniraf Re: Finlandia 16.03.10, 11:10 Niestety, znajomosc Finlandii dla Polakow to: Mikolaj i Nokia.Dlatego najczesciej klienci wymyslaja daleka podroz do Rowaniemi, nie wiedzac o tym, ze mozna fantastycznie spedzic czas tu poludniu i pokazac ludziom piekne miejsca.Czesto sie zdarza, ze klient nie wynajmuje miejscowych przewodnikow (oczywiscie za drogo) i pilot musi zdrowo improwizowac. W koncu ci ludzie tez nie sa alfami i omegami i nie znaja od podszewki polowy swiata (to problem o zasiegu wiekszym niz Fin) A glowny budynek Nokii znajduje sie w Espoo, a wiec ok. 12km od centrum Hk. Odpowiedz Link Zgłoś