Dodaj do ulubionych

Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves

• herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 23:01
      @flaters @nathandrake @fuudimitzu
      ten link pokazujący crysisa w beznadziejnej rozdzailce i bez polowy efektow tylko pogłębił moje wrazenia ze rozmawiam z fanboyami smile eeech
      U2 nie moze stawac w szranki z crysis a wy sie dalej oszukujecie smile ale to fajnie patrzec na taki zapał naprawde. szkoda tylko ze ten zapal nie przeklada sie na jakiekolwiek sensowne argumenty smile po prostu Crysis ma najlepsza grafike smile i musiscie sie z tym pogodzic smile

BTW to jest wlasnie 500 komentarz smile

@flaters czekaj.. gdzies widzialem w komentarzach tego linka o gran turismo... daj mi chwile smile
    • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 23:07
      Dowód na to że PCty generuja słabszą grafę? Gran Turismo 5. PC nie stać na taka oprawę A/V.

mam znalazlem smile
      www.youtube.com/watch?v=PvAb2Vg949k
      rzeczywiscie rewelacja. az chyba kupie ps3 dla gran turismo5smile te emocje.. ta radosc z jazdy.. ta predkosc.. te zniszczenia...
    • fuudimitzu Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 23:14
      Pewnie grałeś w Crysisa na najwyższych detalach, widziałeś screeny które rzuciłem, widziałeś pewnie masę innych realnych screenów z tek gry a mimo to nazywałeś te fejki z GC "dowodami", hehe. Naprawdę twoja wiarygodność spadła do 0, mistrz hipokryzji.
      • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 23:17
        bo twoje sa fejkami... i to w dodatku w żenująco niskiej rozdzielczosci smile bez jaj - kto gra dzisiaj w tak niskich rozdzialkach?
        a przepraszam juz wiem smile konsolowcy smile
    • jarek_ka5 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 23:19
      herr_cules ten link to GT5 Prologue, nie GT5. Rozumiem, że nie wiedziałeś bo inaczej czemu podawałbyś ten link.
    • fuudimitzu Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 23:20
      "Bez połowy efektów"... hehe. Od kiedy to większa rozdziałka dodaje ci efektów? Widzę że twoja wiedz na temat pecetowych gier jest na tyle niska że zaczynam wątpić czy rzeczywiście twój pc ma "taką moc" jaką opisywałeś, może jesteś zakamuflowanym fanbojem xboxa? smile
    • fuudimitzu Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 23:23
      herr_cules: Moje są fejkami? Każdy kto posiada PC, vistę, demo lub pełną wersjię Crysisa i kartę z dx10 może ci zrobić takie screeny, i zapewniam cię że grafika będzie identyczna niezależnie od rozdzielczości. Gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie o Crysisie wiedziałbyś że dowód znajduje się w prawym górnym rogu, "r_displainfo 1".
    • trejser Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 04.10.09, 23:46
      "r_displayinfo 1" oczywiście.

Specjalnie dla ciebie, Crysis w FHD: rapidshare.com/files/288730215/krajzis_FHD.rar.html

Screeny różnią się od poprzednich tym że są... większe smile
    • flaters Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 09:14
      herr_cules twoja niewiedza w temacie PC i ogólnie gier, pozwala mi podejrzewać że pojęcia nie masz o czym piszesz. Ja piszę o grafice GT5 a Ty wrzucasz filmik z GT5tongue_out który porównuje fizykę a nie grafikę. Widzę że bardzo cię boli to że PS3 generuje lepszą grafę niż PC. Uncharted2, Killzone 2 i GT5 dobitnie pokazują, który sprzęt potrafi wygenerować wiecej. Tyle w temacie a ty idź się dokształć bo nie wiesz o czym piszesz.
      • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 10:48
        ja nie będę długo dyskutował, po prostu pokażę screeny

i pokażcie mi screenshoty z u2 z lepszą grafiką....
        img27.imageshack.us/i/92727030.jpg/
        img3.imageshack.us/i/38693503.jpg/
        img14.imageshack.us/i/82155994.jpg/
        img44.imageshack.us/i/57651429.jpg/
        prawda jest taka że ps3 nie pociągnie takiej grafiki, ale rozumiem że ciężko jest się wam z tym pogodzić...
    • fatality002 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 10:50
      hehe, a Wy dalej swoje, herr_cules Ty też nie możesz się pogodzić.
      • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 11:52
        ja jestem bardzo spokojny i opanowany smile
        bawi mnie mowienie ze np. cos takiego

Uncharted2
        images.eurogamer.net/assets/articles//a/7/1/8/3/8/2/ss_preview_UC2AT_Train_shootout.jpg.jpg?slideshow=true
        moze sie rownac z tym: (crysis)
    • fatality002 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 12:01

to raczej nie może się równac z tym smile :

www.miastogier.pl/baza/Encyklopedia/gry/Uncharted2AmongThieves_PS3/Galeria/0907101338441.jpg
      • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 12:06
        patrze na lewa strone obrazka z u2... przy 3domku (czyli baaaaaaaaardzo blisko) juz nie ma ostrosci... do tego slabe bitmapowe tlo...
        kompletnie nie ma szans z crysisem...
    • suijin Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 12:10
      A to www.1up.com/media/03/7/2/1/lg/026.jpg?

Dla mnie wygląda jak concept art.
    • suijin Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 12:16
      Z prawej strony też masz słabą rozmazaną ziemię (nie mówiąc o armii sklonowanych drzewek).
      img3.imageshack.us/img3/6412/38693503.jpg

A czy ten obrazek też jest tak bardzo rozmazany, bo dla mnie wygląda wręcz jak concept art?
      www.1up.com/media/03/7/2/1/lg/026.jpg

• fatality002 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 12:24
      herr_cules hehe po tym domu główny bohater się wspmina na jednym z gameplayów więc to nie może być tło bitmapowe smile
      • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 13:02
        tylko ze w crysis to rozmazanie jest hen hen daleeeko. a przed nami swietna jakosc grafiki smile
        a w u2, tuz za rogiem.
        pewnie osoby z krotkowzrocznoscia, majace takie rozmazanie w rzeczywistosci moga to uznac za lepsza grafike... ale nie ci bez wad wzroku...
        i nawet jesli ten budynek daleko jest w 3d, to jest tak rozmazany zeby konsola mogla to policzyc.Wiec pewnie w tej scenie jest zbudowany z paru trojkatow a na niego dooowalony blur smile
        ale nie ma co sie dziwic, konsola ma przeciez niewielka ilosc ramiku i slabiutka kosc obliczajaca grafike wiec po prostu nie moze sie rownac z high end pc
    • suijin Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 13:09
      No to ja już nie wiem, co ma lepszą grafikę. Crysis, czy High End PC. Równie dobrze możemy powiedzieć, że U2 na High End PC (na którym zapewne gra była robiona) wygląda obłędnie (zmiana filtrowania tekstur to żadna sztuka).
      • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 13:12
        oczywiscie ze najlepsza grafike ma Crysis na Highend pc smile
        i nie lap za slowka wink tongue_out
    • fuudimitzu Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 13:24
      "patrze na lewa strone obrazka z u2... przy 3domku (czyli baaaaaaaaardzo blisko) juz nie ma ostrosci... do tego slabe bitmapowe tlo...
      kompletnie nie ma szans z crysisem..."

Miałem rację, kompletnie nie znasz się na grafice, to "tło 2d" to po prostu efekt zwany "depth of field", Crysis też go ma.
      • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 13:29
        jak zwał tak zwał wink who cares? big_grin
        ważne że w ps3 rozmycie jest prawie przy nosie, pewnie dlatego że z większym zasięgiem dokładniejszej grafiki by sobie (przy tym stopniu skomplikowania grafiki) nie poradziła....
        ale spoko - krotkowidzowie beda sie czuli w tej grze wysmienicie smile

w sumie ciekawesmile jak sie skonczyly argumenty w postaci screenow(i tu dobitnie zostala pokazana wyzszosc crysisa) to zaczelo sie lapanie za slowka, czepianie sie nazewnictwa.. eeech.. smile
    • suijin Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 13:26
      Może napiszę dokładnie do czego zmierzam. Wskazałeś na słabą filtracje tekstur. Tyle, że jeżeli to jest wielkie osiągnięcie Crysisa, to dla mnie żaden wyczyn. Po prostu kwestia wyboru filtrowania tekstur, co robi się w 1 sekundę. Dla mnie liczy się oświetlenie, efekty, animacja, design postaci/levelu oraz te małe/duże szczegóły (mokre ubrania, marszczenie się materiału, ślady w śniegu / na postaci, fluidowy ogień oraz każde nowe rozwiązanie, które wcześniej nikt nie pokazał). To rzeczy, które nie robi się w jedną sekundę. Technicznie Crysis robi spore wrażenie, ale artystycznie zupełnie do mnie nie przemawia.
    • fatality002 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 13:28
      herr_cules mylisz się smile. Nic tam nie jest rozmazane co widać dokładniej na gameplayu. ba - w jednym momencie jest scena, podczas której bohater jest na dachu jakiegoś wiezowca i widać dokładnie całe miasto, nic nie jest wtedy uproszczone. PS3 ma 256MB a zeby PC to uciągnał musiałby mieć z 3GB smile

"pewnie na tej scenie" Widze, że tylko gdybasz smile Zagraj sam, to się dowiesz.

No i powiedz mi jak to: o.aolcdn.com/gd-media/games/crysis/pc/33.jpg

może być ładniejsze od tego: www.miastogier.pl/baza/Encyklopedia/gry/Uncharted2AmongThieves_PS3/Galeria/0907101336391.jpg ?smile Korzyść Uncharted 2 pod względem stylistyki widać gołym okiem.
    • suijin Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 13:56
      Powyższe zdjęcie o.aolcdn.com/gd-media/games/crysis/pc/33.jpg dokładnie pokazuje, dlaczego Crysis nie robi na mnie dużego wrażenia.

1. Trawa po prawej to zwykłe dwa trójkąty z nałożoną teksturą trawy. W Uncharted1 każde źdźbło jest trójwymiarowe. Do tego trawa nie wygląda na cieniowaną. I z tego co pamiętam nie ugina się pod bohaterem.

2. Zupełnie nie widać po postaci (chodzi mi ogólnie o grę), ze wyszła z wody, oprócz efektu strużek wody na ekranie (co było już w MGS3).

3. Sklonowane drzewa. Wszystkie wyglądają identycznie. Różnią się głównie rozmiarem i innym kątem ustawienia.

4. Krzaki w tle to zwykłe billboardy, udające trójwymiarowe obiekty. Z tego co pamiętam to widać zmianę LOD w Crysis. W Uncharted praktycznie tego nie widać, poza tym nowe obiekty pokazywane są na alphie.

• herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 14:31
      @sujin te twoje wyliczanki sa bardzo fajne, ale ja amator gier jestem. i na szczescie z tego co pamietam to do grania dyplomy w tworzeniu grafiki nie sa potrzebne. dla gracza najwazniejsze jest jak to wszystko razem wyglada. a wyglada lepiej niz w u2.
      odniose sie tylko do klonowanych drzewek - jasne ze sa klonowane, tylko zycze szczescia w modelowaniu dzungli drzewko po drzewku... wink
      @fatality002 a to ze u2 moze sie podobac. oczywiscie ze moze sie podobac. tak samo moze sie podobac killzone 2, machinarium czy odst. kwestia gustu czy komus podpasuja zachaczajace o kreskowkowosc klimaty u2 czy nie. niemniej jednak na screenach wyraznie widac ze crysis wyglada bardziej realnie - grafike ma po prostu lepsza smile wychodzi to bardzo dobitnie na tym porownaniu na gamecornerze bi.gazeta.pl/im/5/7093/z7093975X.jpg ale nawet i na fotkach promomujących u2 - www.ps3site.pl/files/2009/02/u3.jpg przeciez na tej jego koszulki tekstura jest zalooosnie rozmyta. i czy taki rozmyty natan (czy jak mu tam) moze sie bardziej podobac niz to? img27.imageshack.us/i/92727030.jpg/
    • j_uk_dev Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 15:00
      "widac ze crysis wyglada bardziej realnie - grafike ma po prostu lepsza smile" - kto powiedział, że realnie to lepiej? Realnie to realnie, a lepiej to lepiej. Napisałem wyżej, że U2 nie miał w zamierzeniu naśladować realistycznej grafiki, więc o co to porównanie się w końcu rozchodzi, bo nie o grafikę, ale o realizm - kompletnie pozbawione to jest sensu, skoro jedna gra pnie się w tym kierunku, a druga idzie w kerunku przeciwnym.
      • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 15:39
        no tak. tylko rodzi sie pytanie. czy ucieczka w strone tej bajkowosci nie jest podyktowana ukrywaniem drobnych niedoskonalosci graficznych? przeciez taka troche bajkowa grafika wtedy nie musi miec super doskonalej wody, super szczegolowych drzew itd. cos co mialo miejsce np. w grze XIII wink
    • j_uk_dev Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 16:16
      @herr_cules, a kto powiedział, że nie może mieć doskonałej wody czy szczegółowych drzew, różnica polega na tym, że szczegółowość nie musi iść w parze z realizmem. Zresztą, do tego Crysisowi też daleko ( wystarczy spojrzeć za okno ), Napisałem wcześniej, że KZ2 starał się bardziej gonić realizm niż robi to Uncharted 2 i na tym polu KZ2 wypada z pewnością lepiej. Natomiast realistyczna grafika nie do każdej gry będzie pasować ( w U2 by to kompletnie zmieniło atmosferę i klimat ). Realizm to jedno, natomiast na grafikę składa się o wiele więcej elementów niż rozdzielczość i duże tekstury stworzone ze zdjęć. Ocenianie czy coś jest lepiej/gorzej wyglądające, gdy gry ( bo nie silniki ) to inna półka pod względem stylizacji mija się z celem. Znów się powtórzę, ale z mojego punktu widzenia lepiej niż Crysis wygląda seria Gobliiins 3 i to nie ma nic wspólnego z realizmem grafiki, bo po prostu jest przyjemniejsza w odbiorze, wprowadza gracza w odpowiedni nastrój i ma wiele drobnych ukrytych smaczków i nie ma znaczenia, że na starej Amidze działało to zaledwie w 320x256 w 32 kolorach.
    • suijin Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 16:17
      W tej bajkowej grze trawa ugina się pod bohaterem, ubranie ulega zamoczeniu, bohater zostawia ślady na śniegu, jak również śnieg osiada na ubraniu. Czy super realistyczny Crysis też to ma?

My chyba nie do końca się nie rozumiemy. Ja oceniam grafikę na podstawie wrażenia jakie na mnie wywiera. Wyznacznikiem "ładniejszej grafiki" nie jest dla mnie ani rozdzielczość tekstur, ani rozdzielczość ekranu. I na tej podstawie mogę powiedzieć, że obrazek z płonącym budynkiem który podesłałeś jest bardzo ładny. Reszta zdjęć nie robi na mnie "artystycznego" wrażenia.
    • flaters Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 16:41
      No i panowie pięknie udowodnili screenami że Uncharted 2 miecie Crysisa pod względem grafy. Każdy kto grał w obie te gry wie doskonale że tak jest. Jedynie herr_cules ma jakies zwidy. Ale niech sobie żyje w swoim wyimaginowanym świecie, gdzie PC'ty mają lepszą grafę od wszystkiego.
      • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 17:10
        No i panowie pięknie udowodnili screenami że Uncharted 2 miecie Crysisa pod względem grafy
        ---
        po pierwsze nic nie udowodnili... pokazali tylko ze u2 idzie w kierunku bajkowosci...

ale porównajmy możliwości obu gier jeszcze raz
        Uncharted2
        images.eurogamer.net/assets/articles//a/7/1/8/3/8/2/ss_preview_UC2AT_Train_shootout.jpg.jpg?slideshow=trueCrysis...
        ale oczywiscie konsolowcow na poly bardzo boli ze graficznie u2 jest slabszy. na szczecie nie wszyscy maja takie klapki na oczach czego przykladem sa wypowiedzi pod tym artykułem.
        gamecorner.pl/gamecorner/1,86580,7093970,Uncharted_2_vs_Crysis.html
        jakos konsolowcy czytający gc mają bardziej trzeźwe spojrzenie na świat...
        cytaty:
        (...)Oczywiście nie łudzę się, że ps3 może wygenerować lepszą grafikę niż dobre kompy(...)
        (...) ale PODŁY zart z konsolowców (zwłaszcza 2ga fotka) (...)
        (...)Różnica w jakości obrazu jest widoczna na pierwszy rzut oka. Crysis, mimo iż gra "stara", nadal miażdży graficznie wszystko. Poza tym, Crysis ma olbrzymie mapy. To otwarta gra, w odróżeniu do wszystkich konsolowych, gdzie mapy są małe i zamknięte. (...)
        (...)bo grafikę tu porównujemy - jeśli chodzi o grywalność, to nie tylko Uncharted ale i 500 innych gier jest lepszych od Crysisa. Ale żadna nie jest ładniejsza. (...)
        (...)eh, no mnie też sie wydaje, że Uncharted 2 wygląda ładnie, ale do Crysisa to mu jeszcze bardzo, bardzo daleko(...)
        ale oczywiscie na Poly konsolowcow boli strasznie to ze ktos im pokazal ze crysis ma lepsza grafike i beda sie zapierac rekoma i nogami zeby udowodnic ze biale jest czarne a czarne jest biale..
        smutne to. koncze wiec ten temat bo z takim betonem sie po prostu nie da rozmawiac
        zegnam
        • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 17:12
          EDIT:

ale porównajmy możliwości obu gier jeszcze raz

Uncharted2
          images.eurogamer.net/assets/articles//a/7/1/8/3/8/2/ss_preview_UC2AT_Train_shootout.jpg.jpg?slideshow=true
          Crysis
          • herr_cules Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 17:24
            dobra. sory za ten beton.
            niepotrzebnie troche sie unioslem
    • j_uk_dev Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 17:23
      @herr_cules, zdefiniuj, co rozumiesz jako "lepsza", bo może według twojej definicji rzeczywiści jest tak jak mówisz. "Lepszy" to bardzo abstrakcyjne określenie. Nie staram się tutaj bronić Uncharted, ale po prostu widzę, jak wielu graczy rozumie "lepszy" w zupełnie inny sposób ( również ja, co już napisałem ). Może jak zdefiniujesz, co rozumiesz przez "lepszy" to znajdzie się jakiś wspólny mianownik.
    • suijin Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 05.10.09, 17:24
      Zdjęcie z pociągu, które tutaj dajesz nie jest słabe. Scena ze zdjęcia jest analogiczna do sceny ucieczki samochodem w Uncharted 1. Pozornie na stop klatce scena tez mogła wyglądać ubogo, ale w ruchu powalała rozmachem i ilością obiektów na ekranie. Po prostu w tej lokacji podczas szybkiego ruchu nie potrzebna jest duża ilość obiektów.

Nie mam pojęcia czy podobna sekwencja (ucieczki pociągiem) jest w Crysis, ale może porównajmy to co jest podobne w obu grach.
      img3.imageshack.us/i/38693503.jpg
      www.1up.com/media/03/7/2/1/lg/026.jpg
      Czy aż tak brzydki jest Uncharted 2?

Może też zdefiniujmy pojęcie "ładniejsza", bo ciągle słyszę lepsze tekstury, lepsza rozdzielczość (pewnie też lepsze AA, filtrowanie, ... ). Powiedz mi co jest ładnego w zdjęciu, które nam prezentujesz (img3.imageshack.us/i/38693503.jpg)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka