Dodaj do ulubionych

Robin Williams i gry

• don_wroc_love Re: Robin Williams i gry 29.11.09, 19:50
      @truten_org
      to może być trochę też wina pada od ps3, który jest ultraniewygodny, ale mała rada - zacznij opanowywać pada on niższych czułości, a potem systematycznie podnoś czułość. miesiąc i będziesz wymiatać :]
    • don_wroc_love Re: Robin Williams i gry 29.11.09, 20:18
      ale też fakt jest faktem, że ja nigdy na pc nie grałem na takich czułościach żeby średnio/szybkie ustawienia pada nie nadążały big_grin
      ale np. mam kolegę, który gra/pracuje na takiej czułości myszy, że po przesunięciu ~3cm przelatuje myszą przez cały ekran w 1600x1200 big_grin
    • slawomir.serafin Re: Robin Williams i gry 29.11.09, 20:45
      ale np. mam kolegę, który gra/pracuje na takiej czułości myszy, że po przesunięciu ~3cm przelatuje myszą przez cały ekran w 1600x1200 big_grin

-----

to jest błąd. Co lepsi zawodowi gracze bardziej stawiają na precyzję - dają mniejszą czułość, ale za to bardziej ruszają ręką. Przy takiej czułości jak twój kolega, za cholerę nie trafisz w nic poruszającego się na dalszym dystansie, bo celownik ci będzie skakał.

Co do grania w FPS na padzie. Da się, można, kwestia wprawy - ale ja nie gram, bo zawsze i wszędzie w shooterach myszka+klawa > pad, więc nawet jak sobie radzę, to czuję jakbym dobrowolnie jeździł na wózku inwalidzkim, zamiast normalnie biegać. Niby można, ale po co?
    • d_pawel Re: Robin Williams i gry 29.11.09, 20:48
      slawomir.serafin -> "to czuję jakbym dobrowolnie jeździł na wózku inwalidzkim, zamiast normalnie biegać. Niby można, ale po co?"

Bo jeżdżenie jest mniej męczące.
    • truten_org Re: Robin Williams i gry 29.11.09, 20:53
      "np. mam kolegę, który gra/pracuje na takiej czułości myszy, że po przesunięciu ~3cm przelatuje myszą przez cały ekran w 1600x1200 big_grin"

No u mnie mniej więcej 4cm z lewego do prawego na 24" w 1920x1080. Gram na takich samych ustawieniach czułości big_grin
      Na padzie jakoś tam daję radę, ale w porównaniu do myszy czuję się kaleki w FPS na konsolach. Przypuszczam, że kwestia treningu, no ale to musiało by być naprawdę ostre i długie ćwiczenie.
      Z drugiej strony od lat gram na padach we wszelkie gry sportowe i już nie wyobrażam sobie katorgi grania na klawce.
    • don_wroc_love Re: Robin Williams i gry 29.11.09, 21:01
      to jest błąd. Co lepsi zawodowi gracze bardziej stawiają na precyzję - dają mniejszą czułość, ale za to bardziej ruszają ręką. Przy takiej czułości jak twój kolega, za cholerę nie trafisz w nic poruszającego się na dalszym dystansie, bo celownik ci będzie skakał
      ---
      oj święta prawda. z tym, że nie dziwię się że on tak gra, bo nie tylko gra typowo "na dziewicę", ale to jakaś odmiana na "wyposzczoną dziewicę" bo porusza się metodą, od ściany do ściany wychylając czubek nosa ze snajperką i to baaaaardzo powoli. Więc taka czułość nie przeszkadza. Niestety nigdy nie podjął wyzwania 1:1 na jakiejś mapce w multi, ale coś czuję że mój ulubiony styl "na uzbrojonego królika ze sraczką" wziąłby górę big_grin (przynajmniej w MW2)

co do pada. Zastanawiam się szczerze powiedziawszy, nad spróbowaniem podpięcia pada iksowego do peceta, ewentualnie jakiegoś logitecha, bo czuję, że dało by radę niejednego pecetowca na tandemie klawa+mysz położyć na łopatki big_grin
    • truten_org Re: Robin Williams i gry 29.11.09, 21:01
      "to jest błąd. Co lepsi zawodowi gracze bardziej stawiają na precyzję - dają mniejszą czułość, ale za to bardziej ruszają ręką. Przy takiej czułości jak twój kolega, za cholerę nie trafisz w nic poruszającego się na dalszym dystansie, bo celownik ci będzie skakał."

Powiem Ci, że to jest różnie. Żeby precyzyjnie mierzyć przy dużym dpi trzeba dużo łez wylać, ale jak się opanuje to nie ma przebacz dla wroga, szczególnie na ciasnych mapach, gdzie nie trzeba walić w pixel. Wiele zależy też od preferowanego stylu grania i samej gry. Np. w Q2 pamiętam, że grałem na dosyć wolnych ustawieniach, ale np w ET już na wyższych, w MW1 również. Poza tym sporo ludzi stosuje myszkę z przłącznikiem dpi i zależnie od potrzeb zmieniają.
    • don_wroc_love Re: Robin Williams i gry 29.11.09, 21:02
      No u mnie mniej więcej 4cm z lewego do prawego na 24" w 1920x1080. Gram na takich samych ustawieniach czułości big_grin
      ---
      WOW .
      i da się tak grać? ja bym się z pięć razy dookoła własnej osi obrócił przy próbie popatrzenia w bok big_grin
    • d_pawel Re: Robin Williams i gry 29.11.09, 21:04
      truten_org -> "Przypuszczam, że kwestia treningu, no ale to musiało by być naprawdę ostre i długie ćwiczenie."

Nic podobnego. Pograsz jeszcze z miesiąc, dwa i będzie dobrze. Najgorsze co można zrobić, to patrzyć na pada jak na ułomną wersję myszki i klawy właśnie - to dwa różne kontrolery z różnymi filozofiami sterowania.
    • truten_org Re: Robin Williams i gry 29.11.09, 21:15
      @don

Da się smile Mam takie ustawienia, że ruch dłoni z pozycji osi ramienia w prawo lub lewo właśnie ok 4 cm daje obrót o 180 st., dzięki czemu grając nie muszę odgrywać/przesuwać nadgarstka. Celowanie to takie mikroruchy. To jest dosyć ciężkie do nauczenia i precyzyjnego celowania, ale da się. Oczywiście zależnie od gry i broni to się czasem zmienia. Np ciężko walić do gościa, którego łepek wystaje zza murka i ma 1 czy 2 pixele, ale nie jest źle. Inne ustawienia będzie stosował rusher, który musi się błyskawicznie obracać, ale cele są dosyć duże, a inaczej ktoś kto lubi sciągać pixele na drugim końcu mapy.
    • truten_org Re: Robin Williams i gry 29.11.09, 21:18
      @don

Co do tego Twojego kumpla to mu się dziwię, bo do snajpowania lepsze jest właśnie mniejsze sensi.
    • don_wroc_love Re: Robin Williams i gry 29.11.09, 21:20
      no fakt.
      mój styl grania polega na ciągłym ruchu, strzelaniu w biegu+(na pc) skakanie(czyli chyba tak jak nazywasz to jestem "rusherem") . Więc z tak dokładną myszą ostrzelałbym wszystko dookoła poza wrogiem big_grin
    • don_wroc_love Re: Robin Williams i gry 29.11.09, 21:26
      @truten_org
      ten facet w ogóle ma jakieś dziwne nawyki sterowania bo np. nie gra na WSAD(czy tam jak kto woli strzałki) ale ma ustawione wszystkie komendy w klawiszach w jednym rzędzie. Przyznaję, że nie wierzyłem mu na początku w to, ale face tak gra... jest jedyną osobą która używa takiego sterowania jaką znam, ale może jest ich więcej.. tego nie wiem
    • truten_org Re: Robin Williams i gry 29.11.09, 21:27
      @don

No właśnie rusher ma przeważnie duże dpi, żeby szybko ogarniać, a cele są stosunkowo duże, więc nie trzeba precyzji "w pixel". Ale to naprawdę w dużym stopniu zależy od indywidualnych preferencji i konkretnej gry.
    • Gość: M-penza Re: Robin Williams i gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 21:41
      Kozak-Dajesz nowego bc2 jak wyjdzie i odpal i graj na myszce i klawie ja zagram na padzie i masz baty..Zaproponowal bym ci bc1 ale tu w ogole nie mial bys szans.To samo tyczy sie SS!
      Pieprzycie glupoty.jak ktos gra lata na padzie to ma to tak opanowane jak wy ta myszke.I jeszcze jedno w fps nie to jest najwazniejsze kto szybszy ale kto kogo pierwszy zobaczy.Potem liczy sie reakcja.Wiec mozesz byc najszybszy a ktos ci taktycznie rozpracuje i masz klocki..
    • Gość: wojtas022 Re: Robin Williams i gry IP: *.olsztyn.mm.pl 29.11.09, 22:15
      Boryca Szyca ? LOL big_grin
    • the_mister_a Re: Robin Williams i gry 29.11.09, 23:07
      Oj granie na padzie na pececie w fpp to faktycznie jest poroniony pomysł. Ale na konsolach da się z tym żyć. Też myślałem, że myszka jest najlepsza. I poszedlem pograć do kumpla na ps2 lata temu (timesplitters któreś) i tylko się w tym utwierdziłem smile. Ale dotarło do mnie to też, że tak źle sie nie grało. Potem kumpel kupił xboxa i nawet raz na jakiś czas wpadając to ogarnąłem ten pad.
      Pad nie jest aż tak zły. Poza tym równa w dół grających po necie. Dzieciaki w wieku gimnazjum mają taki refleks, że nie pograsz. Na padzie więcej liczy się pomysł na grę bo tak szybko i dynamicznie się nie będize manewrować gałkami.

A Robin na 100% gra na konsoli. Czemu? Bo z jego punktu widzenia granie na PC nic więcej nie daję. Standardowy pececiarz powie, że grafika gorsza. Mnie osobiście obecny poziom grafiki styka i wydaje mi się, że to z wiekiem przychodzi. Robin na pewno nie leci na kolejne piksele.
      Gry na konsole durniejsze?? Takie same gramy na PC jak nam wydzadzą smile.
      A i najlepszy argument, konsole powodują, że gry mają niższy poziom. W erze PS2 na tą konsole wychodziły świetne tytuły poziomem przekraczające te na PC (chociażby te timesplitters, czy Second Sight z systemem zasłon dawno przed Gears of war).
      Specyfika rynku się zmienila i wymusiły to kwestie ekonomiczne, a nie konsole tej generacji. Ale co ja będę mówić, wy i tak będziecie toczyć te bezsensowne wojenki.
    • truten_org Re: Robin Williams i gry 29.11.09, 23:40
      @don

Odnośnie klawiszy, to ja długo grałem z bieganiem do przodu pod lewym ALTem, który wciskałem kciukiem. Pod "s" miałem wsteczny, qwerfxz bronie itd. Dzięki temu nie musiałem odrywać palca przy ruchu przód-tył. Pokazał mi to kiedyś taki czołowy wymiatacz w Q2. Właściwie bardzo długo tak grałem, dopiero kilka lat w WoW na standardowym WSADzie to zmieniło.
      Z takim sterowaniem klawiszami w jednym rzędzie się nie spotkałem smile
    • Gość: Gold Re: Robin Williams i gry IP: *.adsl.inetia.pl 30.11.09, 00:05
      @uuugh

no dokładnie jak się nie rozumie to jest nudne ... big_grin
      A film poprostu magnifique
    • Gość: q Re: Robin Williams i gry IP: 85.232.253.* 30.11.09, 09:26
      super że gra - wolałbym aby jednak aby robił to w filmach
    • Gość: zxc Re: Robin Williams i gry IP: *.dfqs.pl 30.11.09, 09:27
      A mi po przesunięciu myszy 4cm przelatuje 2 monitory 1280x1024 (czyli 2560 piksli) na standardowych ustawieniach windowsa xp, więc nie wiem o co ten szum?
    • Gość: q Re: Robin Williams i gry IP: 85.232.253.* 30.11.09, 09:30
      Znowu debile kontra kretyni. Oczywiście najlepszy jest Iphone wink
    • Gość: zigmunt Re: Robin Williams i gry IP: *.chello.pl 30.11.09, 09:46
      zxc - a nie myślałeś żeby sobie jeszcze bardziej podkręcić czułości myszy? przecież w tym momencie wciaż musisz poruszać mięśniami dłoni. A tak poruszałbyś tylko częścią mięśni palców wink
    • Gość: b5r Re: Robin Williams i gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.09, 10:32
      gracze +25 zapewne pamiętają Kazimierza Kaczora i jego opowieści o grach strategicznych w jakimś programie o komputerach na TVP1 dawno temu
    • Gość: Gość Re: Robin Williams i gry IP: 194.146.120.* 30.11.09, 10:40
      Kolejny sep sie podpina pod biznes warty 550 mlny $....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka