Dodaj do ulubionych

VGA - Podsumowanie

12.12.10, 16:12
VGA juz za nami. Można powiedzieć, że prognozowana duża chmura jaka miała wisieć nad tą imprezą przyniosła mały deszcz. Na szczęście z paroma wyjątkami. Na pewno za najjaśniejszą stronę tego eventu można uznać pierwszy trailer, urywki gameplay`u oraz oficjalną date wydania Uncharted 3. Krótki filmik trwający nieco poand 2 minuty powalił wszystkich na kolana. Skok jakościowy najnowszego dzieła Naughty Dog jest jeszcze większy niż między dwoma pierwszymi grami z udziałem Nathana. Okazało się, ze nie tylko bedziemy podziwiać najpiękniejszy piasek w grach video, ale również przyjdzie nam przemierzać inne, zróżnicowane zakątki świata. Widać, ze pokłady mocy playstation 3 nie są jeszcze do końca odkryte. Coś wspaniałego. Brawo Sony!
Kolejnym pokazem, po którym zgromadzeni na pokazie musieli zbierać szczęki z podłogi był fragment rozgrywki Resistance 3. Poprzednie dzieła Insomniac nigdy nie powalały grafiką, dostarczając w zamian niesłychanie wprost genialny klimat oraz design lokacji. W trójce dostaniemy w koncu grafikę, na którą kazdy posiadacz playstation 3 zasługuje.
Na uwagę również zasługuje God of war 3, które zgarnęło nagrodę za najlepszą grafikę 2010. Poza tym dowiedzielismy się, ze Kratos bedzie grywalną postacią w najnowszej odsłonie smoczego turnieju Mortal Kombat. Brawissimo!
Największym przegranym imprezy z całą pewnością jest Halo:Reach, który nie zdobył zadnej nagrody. Pamiętam jak fanboje jeszcze przed jej premierą okrzykneli mianem goty 2010. Tymczasem reach, nie wygrał nawet w "swojej" kategorii na najlepszego fps-a, ustepując pola słabiutkiemu Black Ops. Zresztą sam Microsoft też nie wiele pokazał. Jedyna gra jaką zaprezentował była Forza Motorsport 4, o której moglismy juz usłyszeć pol roku temu na targach E3. O dziesiątkach tytułów jakie miał zapowiedzieć na Kinecta tez jest jakoś cicho. Wystąpienie Microsoftu można zatem kolejny raz podsumować dwoma słowami: duże rozczarowanie. A szkoda, bo za Ms trzymałem chyba mocniej kciuki niz za Sony. Moze za rok? A Wy co sądziecie o tegorocznej odsłonie VGA? Coś Was zaskoczyło? Zapraszam do merytorycznej dyskusji.

Pozdrawiam

dosc_glupot
Obserwuj wątek
    • marcin_12 Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 16:21
      Musze cie zmartwić ale Halo Reach zdobyło nagrodę za najlepszy MP.
    • yasiekk Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 16:29
      Ja myślę, że generalnie ktoś cię powinien zbanować za tak ewidentne dzielenie w społeczności w twoich postach i fanbojskie burzenie spokoju.

A jeśli chodzi o samo VGA: komercyjność tej imprezy powodowała u mnie odruchy wymiotne. Reklamy przerywane trailerami. I wcale nie zdziwiłbym się, gdyby to Sony miało więcej czasu antenowego bo więcej za niego zapłaciło. Taka ewentualność zawsze istnieje. No cóż, większość prezentowanych tytułów w obecnym roku to tytuły multiplatformowe. Oprócz tego, że chyba zepsuli mojego ulubionego SSX'a, to jedynym interesującym mnie tytułem będzie Mass Effect 3. Faktycznie, Microsoft zawalił sprawę, ale nie wiem, czy faktycznie celowo nie olali tej imprezy. Czemu?

Bo w porównaniu do takiego E3 wczorajsze VGA to dno + metr mułu. Wyniki wzięte z tyłka (Woods bohaterem roku...), nie poparte absolutnie żadnymi statystykami, pozwalają mi wątpić w ich autentyczność. Bo kto ma pewność, że Heniek nie zadzwonił do Ryśka, że mu da 10 milionów jak jego postać wygra w jakiejś kategorii? Tą teorię popiera wspomniany brak nagród dla Halo: Reach, który był przecież grą bardzo dobrą - na pewno lepsza od Black Ops, przynajmniej w moim mniemaniu.

Mnie z kolei zwiastun Resistance się nie podobał - był dziwnie pusty i sztywny, ale przypomnę, że oglądałem go na murzyńskim streamie, więc moja wypowiedź może mieć niewiele wspólnego ze stanem faktycznym.
      Z fanami Uncharted 3 zgodzę się poniekąd, ale wątpię, że wyciśnie dużo więcej z PS3. Potencjał konsol obecnej generacji chyba już został całkowicie wykorzystany, a jedyne na co stać twórców, to tylko drobne poprawki. Choć piasek świetnie wyglądał już w Fable 3, a tam nie był głównym tłem dla wydarzeń, więc w tej materii panowie z Naughty Dog faktycznie mogą nas zaskoczyć.

Ubolewam jedynie nad tym, że zamiast Johna Cleese'a, który w genialny i niezwykle śmieszny sposób zagrał lokaja Jaspera w Fable 3 wygrał prowadzący galę, który podkładał głos pod rzucającego suchymi żarcikami Spider-Mana w grze, która była co najwyżej średnia.
      • yasiekk Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 16:30
        Mi też umknęła nagroda za najlepszy MP dla Halo: Reach, więc proszę o nie linczowanie mnie ze względu na ten błąd w wypowiedzi. smile
        • pawepek Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 16:59
          Jak tylko zobaczyłem nazwę tematu to od razu wiedziałem kto go napisał. Tekst napisany wyrazniep o fanboysku. Jakbym chciał pisac po fanboysku to teżmógłbym powiedziec że to była impreza MS. żal mi cie człowieku: nie masz co robic tylko ośmeszać si e winternecie? Masz jakies życie osobiste? Wątpie.
        • sora_no_iro. Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 19:09
          Tylko jedna uwaga, skoro potencjał konsoli został wykorzystany, weź mi wytłumacz jedną rzecz.
          Dlaczego powstaje kz3, który nie dość że jest ładniejszy (modele postaci dzieli pół generacji, efekty też) to jeszcze plansze po których biegamy są kilka razy większe? O obsłudze 3D nie wspominając. Obserwując poprzednie generacje jestem pewien jednego. Gdy cały potencjał konsoli zostanie wykorzystany, wychodzi jej następca. Dlatego najładniejsze i najbardziej zaawansowane technicznie gry powstają pod koniec życia konsoli. Idąc dalej ilość i jakość zapowiedzi potwierdza tylko tezę, że do przyszłej generacji jeszcze daleko, przynajmniej gdy mowa o ps3big_grin W końcu drobne poprawki nie wywołują zachwytu, a jednak ludzie sie zachwycająsmile
          • yasiekk Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 19:23
            Okej, to już tłumaczę.

To, że potencjał sprzętowy konsoli został wykorzystany, nie oznacza, że nie można udoskonalać dalej grafiki. Kłania się jedno słowo - optymalizacja. Powstają nowe algorytmy, stare są optymalizowane na tyle, żeby zwalniać zasoby dla innych efektów graficznych. Zmieniają się sposoby obliczania, ale sprzęt cały czas jest wykorzystywany na 100% - czy to w grze z 2008 roku, czy z 2010. Tu chodzi tylko i wyłącznie o umiejętności programistów.
            • sora_no_iro. Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 23:00
              No tak, tylko wg tego potencjał został wykorzystany już w pierwszej grze^^ Właśnie to o optymalizacje chodzi. Gdy już się nie da nic lepiej zrobić, wtedy pojawia się koniec możliwości sprzętu...
              • yasiekk Re: VGA - Podsumowanie 13.12.10, 17:41
                Ale właśnie niemal zawsze da się coś lepiej zrobić. Algorytmika jest na tyle uniwersalną dziedziną, że niemal wszystko da się jeśli nie uprościć, to zapisać inaczej, zwalniając zasoby. Prosty przykład - gdyby jakąś grę na PS2 napisać w języku niskiego poziomu, możliwy byłby olbrzymi zysk wydajności. Oczywiście trzeba by w to włożyć równomiernie więcej czasu. A nikt nie chce czekać na grę 8 lat. smile
                • yasiekk Re: VGA - Podsumowanie 13.12.10, 17:43
                  Zresztą dobrym przykładem jest Amigowa demoscena, gdzie czasami powstają skomplikowane trójwymiarowe rendery. Na komputerze z chipsetem graficznym AGA, procesorem 33 Mhz i 1 MB pamięci RAM.
    • gulip Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 17:01
      Jestem niewymownie i bezbrzeżnie zadziwiony, że post dc_gt nie ukazał się na miesiąc przed VGA.

pozdrawiam
    • pawepek Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 19:41
      dc_gt widziałes alana Wake'a? Ta gra ma grafikę porównywalną do U2. W tamtym roku wyszły 3 bardzo dobre exy na Xboxa jak Halo:Reach alan Wake i FableIII a były też takie jak Ninety Nine Nights. Do tego dochadzą lepsze wersje multiplatformowe we WSZYSTKICH multiplatformach. i co na to powiesz? Jakie znajiesz wytłumaczenie co? Pozatym większość posiadaczy Plyki nie rozumie jednej rzeczy. Że exy to "Dodatek" do multiplatform które stanowią 99% gier wydawanych w roku na danąplatformę. A te lepiej wyglądają na klocku.
      • legileg Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 22:56
        @pawepek - Ja przeszedłem Alana Wake (do sprawdzenia w moim Gametagu), i chociaż jest to moim zdaniem najładniej wyglądająca gra na Xboxa to nawet nie stała obok Uncharted, czy Killzone. O zwycięscy nagrody bieżącego roku (czyli God of War) nawet nie wspominając, którego jedynym sensownym konkurentem był... Inny exclusive PS3.

Lepiej wyglądające gry na PS3? Żaden problem - Final Fantasy 13, Castlevania, Split/Second, Fallout: NV? Zresztą grafika, grafiką... Co powiesz na dodatkowy component w Assasins Creed czy Medal of Honor? A całkowicie darmowy online? Moim zdaniem to dużo mocniejsze argumenty niż różnice w grafice niezauważalne bez specjalistycznej ekspertyzy. Ale zaślepiony posiadacz pojedynczej konsoli skazany na daną wersję nie zrozumie takich rzeczy.

Że exy są tylko dodatkiem też może stwierdzić wyłącznie posiadacz xboxa. Jeżeli rocznie wychodzi około 10-15 dobrych gier multiplatformowych (zakładamy że dobra to tak >75% na metacritic, aby nie bawić się w dyskusje o gustach) to faktycznie te 3 exclusive jakie wychodzą rocznie na Xboxa od ostatnich 2 lat gubią się w tłumie. Jeśli doliczymy porty z PC to sprawa wygląda nieco lepiej (średnio 5-6 tytułów), ale to wciąż dużo słabiej od oferty Sony. Na PS3 od kilku lat pojawia się przynajmniej 9 exclusive ze średnią >75% nie dostępnych nigdzie indziej. I nagle okazuje się, że exy nie są już marginesem, ale stanowią niemal połowę gier w jakie zagramy.

Zresztą jako posiadacz obu konsol, jestem przekonany że lepiej jest zagrać w RDR z gorszą grafiką niż NIE zagrać w takiego God of War czy Heavy Rain. Ale co o tym może wiedzieć posiadacz x-a, który grzecznie opłaca golda i cieszy się, że na Lents of Truth napisali mu, że ma ładniejsza grafikę...

I nim zwyzywasz mnie od bezczelnych fanboyów to naprawdę przejrzyj sobie ten mój gametag, psnid i wypowiedzi na forum. I zastanów się czy posiadasz chociaż połowę mojego doświadczenia, aby wydawać takie osądy. Przynajmniej nie gadam o czym, z czym nie miałem żadnego kontaktu.

• koszerny Re: VGA - Podsumowanie 13.12.10, 01:48
          Niestety nie zgodzę się z tobą że jak to określiłeś Alan Wake "nawet nie stał obok Uncharted"o ile jak najbardziej zgadzam sie z tym że Uncharted jest graficznie grą ładniejszą i bardziej dopracowaną to umieszczanie Alana ligę niżej jest co najmniej krzywdzące.Mysle ze oba tytuly mozna "postawić" koło siebie i oba godnie reprezentują nasze growe hobbysmile

Parę foteksmile

img-fotki.yandex.ru/get/4214/siridon.54/0_2deae_22a6080f_orig.jpg
          img-fotki.yandex.ru/get/2914/siridon.54/0_2deb2_4fb25051_orig.jpg
          img-fotki.yandex.ru/get/4309/siridon.54/0_2deb4_9ed095ea_orig.jpg
          img-fotki.yandex.ru/get/2914/siridon.55/0_2dec1_942ed5b0_orig.jpg
          img-fotki.yandex.ru/get/55/siridon.55/0_2dec3_dc345e46_orig.jpg
          img-fotki.yandex.ru/get/4211/siridon.55/0_2dec9_1aa0f5b2_orig.jpg
          img-fotki.yandex.ru/get/4310/siridon.56/0_2defe_5a4fa2b6_orig.jpg
          img-fotki.yandex.ru/get/4308/siridon.56/0_2df08_768798d9_orig.jpg
          oi55.tinypic.com/2nqtx6u.jpg
          oi53.tinypic.com/zsrb4k.jpg
          oi56.tinypic.com/2mpzomu.jpg
          oi51.tinypic.com/2e5ozsl.jpg
          oi53.tinypic.com/20av1jl.jpg
    • tieu Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 19:56
      Halo zjadło nawet Starcrafta pod względem Multiplayera.

Forza 4 to nic? Przecież Kazek z GT5 może zacząć robić nową grę.

Hmm. Jeśli dobrze pamiętam, to Trailer U3 nie był pierwszym jaki pokazano.
      Ktoś chyba nie oglądał :]!

brak GOTY dla God Of War 3. Przecież to miał być killer ehh...
      • pawepek Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 21:57
        dc_gt o ile większośćć twoich z dupy argumentów można było jakoś podciągnac pod prawdę( i wierz mi że chcialem) to teraz żeś strelił ! Podałes dwie gry w których PRZEPASC Dzieli je oczywiscie zkorzscia dla xboxa jako lepsze d sony udowadniając swoje czyste fanboystwo.
        • pawepek Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 22:00
          jakby komuś się chciało słuchać słow trolla.
          Wersja PS3: i33.tinypic.com/nzm5gx.png
          Wersja X360: i38.tinypic.com/2na5v0p.png
          @dc_gt wersja Play Station wymiata prawda?big_grin
    • tieu Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 19:58
      Ja pierd..... hahahhahahahaha

PS3 ma lepszą wersję Coda i RDR hahahahahahahhahahahahhahahaha

Podnieście mnie z podłogi!

Specu! Na grafikę nie składają się tylko tekstury.

btw. Fable 3 nie ma na PC, więc jest exem ;]
    • freeman Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 21:39
      dc_gt napisał(a):

> Fable 3 nie jest eksem. Bardzo dobra grafika w Alan Wake to mit wymyslony przez
      > fanbojów xboxa. Przeciez ta gra nawet nie byla nominowana do kategorii za najl
      > epsza grafike. 99% czasu w alan wake biegamy w nocy, ktora doskonale maskowała
      > brzydkie tekstury. Jesli chcesz zobaczyc dobrą grafike to zagraj w god of war,
      > uncharted, heavy rain, gran turismo 5 itp. co do multiplatform to jest remis z
      > lekkim wskazaniem jednak na Sony (np. lepsza wersja na ps3 black ops, red dead
      > redemption itd).

muahahahahhah o ja pierd... co za dekiel big_grin big_grin big_grin big_grin

aha zapomniałeś, że Mafia 2 też wygląda lepiej na PS3 i że Bayonetta ma większy framerate na PS3 brawobrawobrawobrawo
    • pawepek Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 22:12
      hha to żeś wyjechał skoro ci zabrakło argumentów to zmieniłes tematwinkciekawe co to za dodatek co? Wspomniałes o Bayoneccie że w grafika jest lepsza w wersji Play Station. Oto linki:
      images.eurogamer.net/assets/articles//a/8/0/2/7/8/8/ss_preview_PS3_000.jpg.jpg
      images.eurogamer.net/assets/articles//a/8/0/2/7/8/8/ss_preview_360_000.jpg.jpg
      jakbys nie przeczytał podpisu w rogu to to romazane coś to wersja Playabig_grin
      • dc_gt Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 22:18
        uk.ps3.ign.com/articles/108/1089983p1.html
      • pawepek Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 22:26
        dc_gt ośmieszasz się i to bardzo. Czy jest jeszcze ktoś kto sądzi że Bayonetta lepiej wygląda na Playu? Polecam zwłaszcza otwarcie w dwóch kartach i kliknięcie najpierw wersje PS a ponej Klocka OLBRZYMIA RÓŻNICA. dc_gt powiedz prawdę jaja sobie robisz?
    • dobrehehe Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 22:21
      www.lensoftruth.com/?p=19855
      www.lensoftruth.com/?p=17470

skoncz sie osmieszac. 640p w rdr i 544p w black opsie o ile nie wiesz, a w bayo~ jeszcze mniej. jak to wyglada to mozezs sobie zobaczyc w linkach.
    • marko1005 Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 22:28
      VGA na pewno można uznać za udane dla Sony, zaskoczyło, ucieszyło, jednym słowem miła końcówka roku smile
      MS pokazał Forze 4 i było to najciekawsze co mógł pokazać, szkoda, chciałem zobaczyć jak będą prezentować się nowe Gearsy uncertain
      santa
      • pawepek Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 22:28
        dc_gt ośmieszasz się i to bardzo. Czy jest jeszcze ktoś kto sądzi że Bayonetta lepiej wygląda na Playu? Polecam zwłaszcza otwarcie w dwóch kartach i kliknięcie najpierw wersje PS a ponej Klocka OLBRZYMIA RÓŻNICA. dc_gt powiedz prawdę jaja sobie robisz?
        • pawepek Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 22:39
          BrawowinkJak widac skończyły się argumenty, zmiiana tematu. Jak widac nie masz ochoty do "merytorycznej dyskusji" kiedy to twoje Play Station dostaje po tyłku
    • pawepek Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 22:39
      BrawowinkJak widac skończyły się argumenty, zmiiana tematu. Jak widac nie masz ochoty do "merytorycznej dyskusji" kiedy to twoje Play Station dostaje po tyłku
      • legileg Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 22:57
        @pawepek - Zerknij sobie na mój poprzedni post adresowany do Ciebie. Nie chciałbym, abyś przypadkiem go przeoczył.
    • Gość: 5mieszek VGA - smutny wniosek IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.10, 22:56
      Niestety, ale jeden z najwiekszych rynkow zmienil definicje RPG. Od dzis sa ta "gry z mozliwoscia wyboru linii dialogowych, zas takie czynniki jak rozwoj postaci jest niepotrzebny". I co tu sie dziwic Bioware, ze zaczyna robic "gry dla idiotow", skoro to wlasnie takie gry "przecietni gracze" kupuja, a potem ich nawet nie wygrywaja (ale 50$ od kazdego przybywa do kasy).
      • pawepek Re: VGA - smutny wniosek 12.12.10, 23:06
        @legileg przeoczyłem twój post i ogólnie się z tobą zgadzam. MAm jednak pare "ale". Po pierwsze co do " grzecznego opłacania golda" to sorry ale za różnice ceny Playki i xboxa mam kilka lat grania na mimo wszystko lepszej usłudze. Co do mnie to duże znaczenie miał pad. Bo jako posiadacz dwóch konsol chyba przyznasz że Xboksowy jest lezy prawda? jakos ten z Playki totalnie moim zdaniem nie pasuje. Co do grafiki. Mi to aż tak dużej różnicy by nie robiło jakbym miał" gorszą" z playki ale chcialem zagiąć dc gt i chyba mi się udałowink
        • legileg Re: VGA - smutny wniosek 13.12.10, 00:13
          Różnica w cenie? Przecież różnica w cenie to około 100 zł, więc nie starczy nawet na roczny abonament... A w cenie PS3 dostaniesz jeszcze wysokiej jakości odtwarzasz Bluray. Co do tej wyższości XBL nad PSN to też nie byłbym taki pewien. Cross game chat po jednej stronie, wideokonferencja po drugiej. Jakoś połączenia w multiplatformerach identyczna, bo w obu przypadkach zapewniana przez wydawcę gry, a nie producenta konsoli. W exclusive wyraźna przewaga Sony (brak najmniejszych lagów w 256 osobowym magu przeciw lubiącym przycinać 16 osobowym Halo - ale może to tylko mój internet). Może ta wyższość wynika z dodatkowej funkcjonalności (od której i tak się odciąłem migrując na polski live), ale zawsze miałem ją tak samo gdzieś jak Home, AXN i Life with PS.

Co do pada to nie robi mi on różnicy, oba są wyłącznie kwestią przyzwyczajenia. Xboxowego lubię, bo działa zdecydowanie dłużej bez ładowania, DS3 natomiast cenie za zdecydowanie subtelniejszą wibracje. Xowego nie lubię za asynchroniczne gałki i totalnie dupiaty krzyżak, plejowego za spusty i brak oparcia dla małych palców. Moja narzeczona natomiast zdecydowanie woli DS3 ze względu na mniejszą masę.

Tak na marginesie... Do PS3 da się dokupić pady łudząco podobne do tych xboxowych, można też zakupić specjalną przejściówkę i grać na oryginalnych.
          • koszerny Re: VGA - smutny wniosek 13.12.10, 01:06
            @legileg
            Jeśli chodzi o Halo to swojego czasu ograłem je do bólu na łączu o prędkości 1 Mbit i nigdy nie miałem problemu z lagami
            • legileg Re: VGA - smutny wniosek 13.12.10, 02:54
              @koszerny - A przy Gears of War 2? U mnie czasem, aż nie dało się grać.
          • simplex Re: VGA - smutny wniosek 13.12.10, 11:09
            CytatTak na marginesie... Do PS3 da się dokupić pady łudząco podobne do tych xboxowych, można też zakupić specjalną przejściówkę i grać na oryginalnych.
            Prosze o jakies dokladniejsze info.
        • angh Re: VGA - smutny wniosek 13.12.10, 00:17
          heh...
          primo, za roznice w cenie masz rok grania - chyba, ze porownujesz ps3 do xbox arcade. Ps3 - 300 euro, xbox - 250 euro.
          Gram na obydwu konsolach, chociaz istotnie na iksa sporadycznie... i nie trawie pada od iksa. Nie jest lepszy, przynajmniej dla mnie. Ale coz, masz opcje: www.game.co.uk/Accessories/PlayStation-3/Controllers-and-Accessories/Gioteck-PlayStation-3-HF1-Controller/~r351477/?d=1z13fvhZ1z13mmtZ1z13fr4
          Grafika... zalezy, w co grasz, ale podobnie jak legileg, wole miec nieco slabsza na kiepskich portach na multiplatformach, ale jednoczesnie miec sporo dopracowanych eksow. Tym bardziej, ze tych multiplatform to duzo nie jest, a jak juz sa, to i tak zwykle wezme wersje na pc. Ostatnia multi na konsile, w jaka gralem, byl chyba fallout. No, i bc2 chyba. Reszta czasu - kz3, yakuza, rorona, trinity universe, HR, z tych, co mialem w czytniku ostatnio. Ale to moje wlasne preferencje, jezeli ktos gra tylko w multiplatformy, istotnie warto wybrac iksa.
          A zagiac dc_gt? sorry, dla mnie to zadne zaginanie, i Ty jestes w zasadzie lustrzanym odbiciem dc gt, ale po innej stronie barykady.
          • arczisan Re: VGA - smutny wniosek 13.12.10, 01:39
            Kwestia pada, to oczywiście kwestia gustu. Moim zdaniem Xboxowy pad bije o głowę bardzo przestarzały już design pada Sony. Gałki w Xboxie nie zjeżdżają i nie ma z nimi problemu. Na ps3 niby jest podobnie, ale różnica zaczyna się np. w Fifie, Pesie, Fight Night Round 4. Sporadyczne tytuły, ale mimo wszystko. Wypukłe analogi zjeżdżają Ci z palca (szczególnie u lewej ręki) w momencie, jak spoci Ci sie ręka, a podczas grania zdarza się to dość często. Poza tym świetny patent z triggerami w Xboxowym padzie daje nowe możliwości głównie w wyścigach. Forza 3 z najlepszą klasą samochodów R1 byłaby niemożliwa bez trigerów, gdzie zbyt duży nacisk powoduje od razu kręcenie kółek, lub blokadę kół. W PS3 dodano niby podobny patent, ale na chwilę obecną na PS3 grałem w Pacific Rifta (jedna z pierwszych gier, które kupiłem na PS3) i demo NFS Hot Pursuit. Podobnie, jak z analogami, palec o wiele bardziej się męczy, i jednocześnie zjeżdża z L2, R2.
            Jestem ciekaw, jak będzie się to sprawdzało przy GT5 (gdy już go kupię), które to skoro ma tak świetną fizykę jazdy, podobnie jak w rzeczywistości powinien mieć bardzo czułe te dwa klawisze.
            Ale mimo to, kwestia gustów, a o tych się nie powinno podobno rozmawiać.
            • yupikpl Re: VGA - smutny wniosek 13.12.10, 14:11
              arczisan,

Mam DFGT, ale w ten weekend grałem w GT5 tylko na padzie. Domyślnie gaz jest na X a hamulce na kwadracie i kółku, trzeba w opcjach przestawić sobie na trigery.
              Pad do PS3 radzi sobie całkiem nieźle póki co (mam 13 level, bawiłem się też trochę b-spec - 7 level wink).
              Jeżeli kupisz kolekcjonerkę to na starcie będziesz miał m.in. lamborghini murcielago. Da się na padzie je opanować, ale jeżeli podczas tuningu zdejmiesz mu parę kg, zwiększysz moc i nie zmienisz opon, to niestety pad nie daje rady - zbyt mały skok na triggerach. Przy mocno technicznych trasach, gdzie są szykany, zakręty w kształcie U, bardzo dużo następujących po sobie zakrętów trigger jest zbyt "krótki" i ciężko dostosować przyspieszenie lub siłę hamowania.

FM3 całkiem nieźle sobie radzi na padzie i rzeczywiście można sobie spokojnie grać na padzie wink

Co do VGA, to rozczarował mnie tylko brak Gearsów, ale ucieszyły terminy wydania Resistance 3 i ME3, no i zapowiedź FM4 wink
              • arczisan Re: VGA - smutny wniosek 13.12.10, 18:31
                Dziięki za info. Tak czy siak na pewno kupię GT5, choć brzmi to wszystko dość słabo. Epoka gazu na X i hamowania na kwadracie jest o generację do tyłu. No i ten brak deski rozdzielczej w większej części samochodów...
    • tytacz Re: VGA - Podsumowanie 12.12.10, 23:37
      Bezczelny kłamca. Manipulujesz faktami, że głowa mała. Identyczne to one chyba są ale w menu. Taką ciemnotę to sobie wciskaj swoim wielbicielom, którzy wysyłają ci (tak z małej bo szacunku do twojej zakłamanej osoby mieć nie można) maile z podziękowaniami.
    • simplex Re: VGA - Podsumowanie 13.12.10, 11:10
      dc_gt napisał(a):

> Cieszę się, ze większość z Was podziela moja opinie odnosnie tegorocznej
      > imprezy
      > dc_gt

Ciesze sie, ze zyjesz w swoim oderwanym od rzeczywistości swiecie. Bywaj zdrow!
      • pawepek Re: VGA - Podsumowanie 13.12.10, 14:28
        Cóż ja myślę że Pad od X'a jest przyjemnie ciężki i leży w każdej dłoni. Porównanie padów:
        Co do ceny to przesadzacie ja dałem za swoj ix 650zł a za Playa musiałbym dac 1200zł. Daje mi to 4 lata darmowej gry przy zdrapce za 140zł
        • legileg Re: VGA - Podsumowanie 13.12.10, 17:02
          No chyba, że tak... Ale to chyba troszkę nie fair porównywać wykasowanego arcade do pełnoprawnego produktu, prawda? Zwyczajna manipulacja. Na tej samej zasadzie mogę porównać Xa 250 gb w zestawie z Kinectem do Ps3 z Move i cieszyć się, że ten drugi jest 200 zł tańszy. Uczciwe? Nie sadzę, choć i tak bliższe prawdy niż Twoje zestawienie.

Swoją drogą wirowanie płyt w napędzie nie wpędzą Cię jeszcze w chorobę psychiczną? Ja każdą nową grę odrazu instaluję i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie, żeby grać inaczej. Warkot płyty jest dla mnie nie do zniesienia.
          • pawepek Re: VGA - Podsumowanie 13.12.10, 17:48
            @legileg przyznaje dokupiłem poznej dysk na allegrowink
            • simplex Re: VGA - Podsumowanie 13.12.10, 17:54
              PS3 z dyskiem 160gb, Wifi, Bluetooth, blurayem to ok 1000-1100zl.
              X360 slim 250GB z wifi to wydatek ok 900zl... +150 za roczny live.
            • legileg Re: VGA - Podsumowanie 13.12.10, 18:30
              Więc po ściemy? Sam wiesz jak jest wink
              • pimpnino Re: VGA - Podsumowanie 13.12.10, 18:47
                Wniosek? Kupować PS3 smile
    • don_wroc_love Re: VGA - Podsumowanie 13.12.10, 20:24
      @dc_gt
      specyficzny jesteś, ale przynajmniej zabawny smile
      Dajesz bracie dalej smile
      • tytacz Re: VGA - Podsumowanie 13.12.10, 20:47
        Dokładnie. Jakby nie było to trzeba podziwiać zapał z jakim dc_gt pisze kolejne teksty. Gdyby jeszcze pisał prawdę i robił to w miarę obiektywnie to mógłby się udzielać gdzieś dalej, a nie na forum Poly smile.
    • koszerny Re: VGA - Podsumowanie 13.12.10, 20:55
      Kiedy opiszesz tę szokującą wiadomość? smile
      www.sonydefenseforce.com/2010/11/08/the-playstation-3-has-outsold-the-xbox-360/
    • arczisan Re: VGA - Podsumowanie 13.12.10, 21:07
      Cóż, dc_gt, fanboyów ciągnie do fanboyów.
    • tesquare Re: VGA - Podsumowanie 13.12.10, 21:30
      Misiu liczenie sobie poćwicz
    • coletrain Re: VGA - Podsumowanie 14.12.10, 10:51
      Dla mnie najjaśniejszy punkt VGA to była zapowiedź TES V, bo do tej gry nie miał nikt pewności, o Uncharted każdy już wiedział.

TES V ponadto ma być na nowym silniku i mam najlepsze przeczucia smile
    • marko1005 Re: VGA - Podsumowanie 14.12.10, 11:09
      dc_gt więc pozostaje nam jedynie czekać na weekend i Twój nowy felieton big_grin trzymam kciuki big_grin
      santa
      • dc_gt Re: VGA - Podsumowanie 14.12.10, 11:54
        Bellisimo! Dziękuję za ciepłe słowa! Dla takich czytelników jak Ty chce mi się dalej pisać!
        • coletrain Re: VGA - Podsumowanie 14.12.10, 12:01
          cholera ja też Ciebie lubie czytać, napisz o mnie coś miłego smile
        • oceanic815 Re: VGA - Podsumowanie 14.12.10, 17:19
          Papa dc_gt! piwo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka