Dodaj do ulubionych

Killzone 3 SP demo - wrażenia

11.02.11, 12:44
Witam wszystkich serdecznie,

Wczoraj zassałem demko, które pojawiło się na PS+ i powiem Wam, że jestem naprawde oczarowany.

Dla KZ2 kupiłem konsolę i mogę teraz szczerze powiedzieć, że gra mnie lekko zawiodła (co nie znaczy, ze nie bawilem sie przy niej przednio). Wczoraj odpaliłem demko 3 części i wygląda na to, że zostało w nim wszystko dopracowane na tyle, by szczerze polecić tytuł każdemu.

Przede wszystkim urzekło mnie sterowanie na PS Move. Po kilku kalibracjach w ustawieniach bawiłem się grą jak małe dziecko! Heady wypłacałem bezproblemowo, problem jest jedynie przy szybkim obracaniu się i ogarnianiu sytuacji wokół siebie na bliskim dystansie. No, ale moze to przez dlugie ślęczenie w multi Black Ops na PC. Niemniej jednak PS Move sprawuje się wyśmienicie i nie sądziłem, że można na tym zrobić dobrego FPS, w którym komfort jest jeszcze wiekszy niz na padzie.

Mam wrazenie, ze sama gra i opowiesc zyska dzieki ciekawszemu przedstawieniu postaci. W poprzedniej czesci wszystko to bylo jakies nijakie, a tutaj w samym demie widac iż autorzy postanowili rozwinac dialogi, one-linery i ogolnie kontakt z bohaterami jest wiekszy niz poprzednio.

Ciesza takie typowe poprawki jak lepsze sterowanie, wieksze zróżnicowanie a także więcej cut-scenek (kto tego nie lubi?). Tak więc ja czekam i juz teraz moge powiedziec, ze zdecydowana wiekszosc bedzie zadowolona.

Multi ogralem wczesniej jak zapewne kazdy, jest tak samo dobre ale to temat na inna chwile.

A wy jakie macie wrazenia?
Obserwuj wątek
    • sora_no_iro. Re: Killzone 3 SP demo - wrażenia 12.02.11, 14:43
      Cóż można rzec. Gra ogólnie jest niesamowita. Na ps2 najlepszym fpsem był dla mnie Black. Na ps3 jest to seria killzone i nic tego nie jest w stanie przebić, więc moje wrażenia są oczywistetongue_out Mimo wszystko garść spostrzeżeń w formie zalet i wad:

Plusy:
      - grafika - co prawda trzeba się przyzwyczaić po tych wszystkich surowych graficznie fpsach jak cod moh bc2, gdyż panowie z GG nie oszczędzali na filtrach/efektach, ale gdy oko ogarnie cały ten przepych, jest super. W samym demku uwagę najbardziej przykuwa woda. Pewnie, można narzekać, że tak naprawdę jest to "pływająca tekstura", ale za to jak zajebiście wyglądająca. Jej naturalność i poczucie ogromu na dużym tv powala.
      - rozgrywka - zróżnicowany gameplay, feeling i satysfakcja płynąca z samego strzelania. To jak przeciwnicy reagują na strzały, jak uciekają przed granatem, jak używają osłon. Metody wykańczania higów, brutal melee, ścinanie z nóg wślizgiem, wykorzystywanie otoczenia. Pierwsza klasa, niektórych akcji mógłby pozazdrościć bulletstorm. Happy accidents też dalej dają radę - przykład spotkanie z jetpack troopers. Po uszkodzeniu jednego z plecaków, przeciwnik wypalił w powietrze, bezwładnie lecąc w kierunku swojego kolegi, szybującego parę metrów wyżej. Tym samym bezpośrednio przyczyniając się do jego śmierci, oczywiściesmile Epickość. Zabrakło mi chyba tylko "tańczących" butli z gazem, ale liczę że w pełnej wersji i nimi będzie można się pobawić.
      -Helghaści - co tu dużo mówić, ta gra jest o nich, nie o isa. Najbardziej kozaccy przeciwnicy w grach tej generacji. "Spotkania" z nimi po prostu cieszą. Demo to mała próbka tego co nas czeka, ale widać że wraca specyficzny humor higów. Kolo o złowrogim czerwonym spojrzeniu i głosie dalekim od słowiczego, rzucający "bye bye" potrafi wywołać uśmiech. Oczywiście 2 słowa to nie szczyt możliwości kosmicznych nazistów, dlatego dane mi było usłyszeć od chłopka rzucającego granatem "gift from visari*" Kolejne małe mistrzostwosmile
      * - nie jestem pewien czy visari ale tak o dziwo mi się wydaje.

Wady:
      -co-op - w zasadzie ta opcja mnie nie interesuje, o ile nie pojawi się w wersji online (a sądzę że ją z czasem dodadzą, bo niby czemu nie). Ale mam jedną podstawową uwagę. Skoro w demie biega z nami rico, dlaczego drugi gracz dostaje do kontroli niemego natko. Niby w pewnym momencie dema, rico się od nas oddziela, więc ciężko byłoby to rozwiązać Mimo wszystko pasowałoby dać wieśniakowi z wielkim kinolem jakąkolwiek kwestię, czy stworzyć osobne przerywniki dla coopa, w których bierze udział. To zwiększyłoby nieco immersję drugiego gracza.
      -dźwięk - jedna malutka wada, basy. Niedawno grałem w moha, a wiadomo kto tam za dźwięk odpowiada. Jak to się mówi, w k3 nie ma pier******cia. No nic, będzie trzeba podkręcić suba dla tej gry o ile nie będzie zmian w tej kwestii.

Koooniec brawo
      • piszczalkafan Re: Killzone 3 SP demo - wrażenia 12.02.11, 15:00
        "Niby w pewnym momencie dema, rico się od nas oddziela, więc ciężko byłoby to rozwiązać"
        Ależ nie ponieważ w gyrosach 2 jak nie wcześniej podczas zabawy co-op online nie jednokrotnie pokazuje się możliwość skręcenia w prawo lub lewo i wtedy wystarczyło dogadanie który z nas idzie w lewo a który w prawo.Dodam że świetnie się to sprawdzało widzisz gdzieś w oddali że kumpel ma duże kłopoty a nie możesz mu pomóc.
        • sora_no_iro. Re: Killzone 3 SP demo - wrażenia 12.02.11, 15:23
          To jeszcze zagraj w demo K3, żeby wiedzieć w jakim kontekście jest ta cała sytuacja. Sev ubiera plecak i leci rozpieprzyć obronę lotniczą higów, a rico wraz z resztą oddziału po prostu krąży gdzieś na intruderach, czekając na wykonanie zadania przez seva. Poczym znowu się łączą. Więc co ten drugi gracz miałby robić czekając? przerwa na fajke i podziwianie widoków?tongue_out W coopie też gracze mogą się rozdzielić, bo lokacje są olbrzymie, można podejść z każdej strony (jetpack daje olbrzymie możliwości) i też świetnie to się sprawdzatongue_out Ale jak widzisz nie o to mi chodziłotongue_out
          • piszczalkafan Re: Killzone 3 SP demo - wrażenia 12.02.11, 16:06
            A kiedy będzie demko do ściągnięcia dla "tych gorszych" graczy ?
            • sora_no_iro. Re: Killzone 3 SP demo - wrażenia 12.02.11, 16:16
              dla tych najgorszych graczy, było do pobrania wtedy co dla plusowiczów. Bo na hong kongu było dla wszystkich (chyba już usunęli). Dla zwykłych śmiertelników będzie w tą środę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka