Dodaj do ulubionych

X360 - różowy ekran

22.02.11, 19:07
Hej,
mieliście kiedyś taki problem z pudłem? Dzisiaj jak gdyby nigdy nic, po włączeniu konsoli na ekranie zapanowała różowa/czerwona poświata. Zarówno w menu, jak i w grach jest bardzo widoczna. TV jest raczej w porządku - te dodatkowe efekty specjalne występują tylko na Xboksie. Spotkał się ktoś z takim cudem i może ktoś wie, czy można to naprawić?

pozdr.
LJ
Obserwuj wątek
    • tieu Re: X360 - różowy ekran 22.02.11, 19:14
      E74 się zbliża
      • jasniepan Re: X360 - różowy ekran 22.02.11, 19:32
        Serio? No to nieśmiesznie, nie miałem w planach zakupów sad
        • pawepek Re: X360 - różowy ekran 22.02.11, 19:48
          nie strasz go tak. zaróżowiony obraz często jest efektem kiepskiej jakości kabla ,jakim kablem łączysz jakiś tani czy oryginalny ?
          miałem coś takiego na monitorze sony lcd, po rozkręceniu i rozłożeniu zauważyłem luzy na stykach.. podociskałem wszystke wtyczki i problem znikł... jednak 3 miesiące puźniej siadł cały panel
          • rivriet Re: X360 - różowy ekran 22.02.11, 20:02
            @pawepek - Błagam, kabel kiepskiej jakości? To dlaczego dopiero teraz ma z tym problem? Ja na kablu HDMI za 10zł nie mam problemów już od trzech lat. Wina może leżeć po stronie gniazda, ew. USZKODZONEGO kabla (a nie jego kiepskiej jakości). Sprawdź na innym przewodzie.
        • tieu Re: X360 - różowy ekran 22.02.11, 21:09
          U niektórych są inne przekłamania graficzne. Ja dokładnie tak samo jak Ty miałem na kompie, też różowy ekran i karta graficzna leżała.

GPU już pada, jeśli masz gwarancję, ślij.
    • solidsiems Re: X360 - różowy ekran 22.02.11, 20:42
      Nie posiadam X'a więc osobiście się z problemem nie spotkałem, ale czytałem o podobnych sytuacjach z wyświetlaniem obrazu. Najprawdopodobniej świadczy to o problemie z układem graficznym konsoli... niestety bez wysyłki do serwisu się nie obędzie. Powodzenia
    • pimpnino Re: X360 - różowy ekran 22.02.11, 21:32
      Nie mam wiedzy, aby Ci pomóc, ale mógłbyś napisać jaka masz wersje konsoli? Jeżeli nie ma roku, ślij na serwis, ale domyślam się, że jest starsza. Może poczekaj na rroda, na to gwarancja 3 lata jest.
      • anonim1979 Re: X360 - różowy ekran 22.02.11, 22:29
        2 lata a nie rok gwarancji jest na wszystko.
        • anonim1979 Re: X360 - różowy ekran 22.02.11, 22:30
          3 rok dodatkowo oczywiście jest na RRODa / E74
    • jasniepan Re: X360 - różowy ekran 22.02.11, 22:58
      Serdeczne dzięki wszystkim za odzew.

Problem może leżeć jednak po stronie TV. Jest to Samsung 32LEB530. Wygląda to tak, jakby różowy kolor zastępował pewne szare/czarne odcienie na ekranie. Żeby było śmieszniej, to występuje to tylko podczas oglądania programów, a np. w menu telewizora już nie. Po podłączeniu komputera do TV - też nie. Tylko programy TV i konsola. WTF? TV od chwili feralnego uruchomienia konsoli pracuje już kilka godzin i wygląda na to, że jest coraz bardziej różowo (czyli coraz gorzej smile

Gwarancja na TV skończyła się 2 miesiące temu, na Xboxa (Falcon) w listopadzie sad Z dwojga złego wolałbym, żeby to X padł.
      • arczisan Re: X360 - różowy ekran 23.02.11, 00:36
        Problem na 90% tkwi w tv. Kiedyś interesowałem się tym tematem i wiele osób miało z tym problem. Rozwiązania jednak nie znalazłem.
        Osobiście, gdy miałem do mojego Samsunga Syncmastera 2693HM podłączonego Xboxa przez HDMI, za każdym razem po obejrzeniu materiału video na xboxie miałem właśnie menu w kolorach różu. Co ciekawe, przy różowym menu odpalenie innych materiałów video wyłączało róż, ale tylko na okres oglądania materiału. By odzyskać kolory musiałem albo zrestartować konsolę, albo wyłączyć monitor i włączyć ponownie.
        Problem rozwiązałem, a dokładnie ominąłem (mimo że bardzo nie lubię omijać problemów) poprzez podłączenie pod HDMI PS3, a Xboxa przełączenie na VGA.
      • pimpnino Re: X360 - różowy ekran 23.02.11, 10:07
        Do gwarancji na telewizor obowiązuje jeszcze 3 miesięczna rękojmia sprzedawcy. Próbuj. A jeżeli coś się zmieniło, to możesz zagadać. Jak mi padł monitor, to sprzedawca załatwił fakturkę na której była wiążąca data i wszystko przeszło.
        • rivriet Re: X360 - różowy ekran 23.02.11, 10:14
          @pimpnino - Rękojma obejmuje okres 24 miesięcy od daty zakupu towaru.
    • khad Re: X360 - różowy ekran 23.02.11, 12:47
      Skoro nie masz już gwarancji radzę rozkręcić i sprawdzić kondensatory. Niestety wszystko co się teraz kupuje w sklepach jest robione tak by wytrzymalo do konca gwarancji i potem juz tylko jak najkrocej. Zywotnosc kondensatorow spada niestety drastycznie w wysokich temperaturach, a telewizor grajacy godzinami niestety sie grzeje. Dla ulatwienia zobacz sobie chocby ten link: realitynet.pl/e107_plugins/content/content.php?content.237 Masz tu instrukcje jak rozpoznac zrypany kondensator i jak go wymienic. Wystarsczy lutownica, troche cyny i kalafonii i pompka do odciagniecia cyny.
      • khad Re: X360 - różowy ekran 23.02.11, 12:55
        Jeszcze jedno, jesli znajdziesz (o ile znajdziesz) juz taki kondensator to najlepiej wymienic wszystkie na mocniejsze, wtedy szansa ze twoj telepator pogra jeszcze dlugie lata mocno wzrosnie smile
    • jasniepan Re: X360 - różowy ekran 23.02.11, 13:00
      Dzięki za rady panowie.

Dzisiaj zaraz po pracy ruszam do sprzedawcy (niestety Saturn - nie wiem jak moloch do tego podejdzie, ale będę próbował coś zdziałać), a jak nie - zaczynam zabawę w elektryka. Chociaż ten skill mam raczej słabo rozwinięty uncertain

Szczęście w nieszczęściu jest takie, że jakiś czas temu myślałem o sprzedaży tego TV i uzbieraniu złota na większy. Musiałbym się teraz gęsto tłumaczyć potencjalnemu nabywcy.
      • khad Re: X360 - różowy ekran 24.02.11, 12:03
        jeśli rozkrecisz i kondensatory będą OK to pewnie jest świetlówka do wymiany. Myslę, że w jakimś serwisie można to dość tanio zrobić smile
    • jasniepan Re: X360 - różowy ekran 24.02.11, 12:11
      Kryzys (podobno) zażegnany. W Saturnie ku mojemu zaskoczeniu poszli mi na rękę, podali nr telefonu do serwisu itp. Wczoraj do nich zadzwoniłem, dzisiaj po 10:00 wpadł serwisant, coś pokombinował w trzewiach TV, chyba wgrał nowe oprogramowanie, i wg relacji świadków, jest OK. Wszystko bezpłatnie ofkors. Jeżeli kogoś to interesuje, to dam znać w czym był problem, jak dotrę do domu i zobaczę na własne oczy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka