Dodaj do ulubionych

Wipeout HD

15.06.11, 23:20
Jako że był cały program Welcome Back i tak dalej, ściągnąłem sobie Wipeouta. I mam problem z braniem ostrych zakrętów - jak jest ostrzejszy zakręt, to nie ma opcji, żeby szybszymi pojazdami się w nich wyrobić. Strasznie denerwujące, bo spowalnia nasz "statek". A może to ja coś źle robię?
Obserwuj wątek
    • oceanic815 Re: Wipeout HD 15.06.11, 23:43
      Hm.. a używasz może L2 i R2? Całkiem przydatne przyciski smile
    • oceanic815 Re: Wipeout HD 15.06.11, 23:45
      Z WB też sobie wybrałem Wipouta (i DeadNation) i muszę przyznac, że całkiem wciągająca i wymagająca gra. Aż dziw, że dopiero teraz się z nią zapoznałem.
    • soultimer Re: Wipeout HD 16.06.11, 00:24
      Jak mniemam wiesz, że hamulce to R2 i L2. R to prawy, L - lewy. Jeśli chcesz wykonać zakręt w lewo, musisz przyhamować lewym i analogicznie w prawo. Najlepiej - przynajmniej wg mnie, a jeżdżę tak od dość dawna - w ogóle ich nie używać w sensie wciskania obu naraz. Najskuteczniejsza metoda pokonywania ostrych zakrętów to zarzucenie tyłem statku w lewo lub w prawo. Żeby zrobić takie ostre wejście w zakręt trzeba dwa razy walnąć w R2 lub L2. Statek charakterystycznie ''podskoczy'' i dasz radę bez problemu pokonać zakręt.
    • soultimer Re: Wipeout HD 16.06.11, 00:33
      Zwróć uwagę na np. pierwszy z zakrętów w tym filmiku, gdzie mniej więcej widać jak to działa.

www.youtube.com/watch?v=WxVB5wIqms4
      • reven Re: Wipeout HD 16.06.11, 10:13
        A to od ściany nie odbił go ten specjalny autopilot, który pomaga w nie nie uderzać??
    • sora_no_iro. Re: Wipeout HD 16.06.11, 09:01
      By bezbłędnie pokonywać ostre zakręty, tak naprawdę nie jest potrzebne ani hamowanie, ani szybka zmiana pasa ruchu (podwójny hamulec). Mimo że z gry wylewa się arcadowość, więcej wspólnego ma z takim gran turismo, niż z nfs. Podstawa to trasy na pamięć, plus timing dorównujący temu z hardcorowych bijatyktongue_out Mając dobrze ustawionego crafta na torze i reagując w odpowiednim momencie, zakręty to nie problemtongue_out Żeby zrozumieć jak jest to ważne, polecam przyjrzeć się osiągnięciu "Beat Zico". Pobić czas 30,82 sek na AP venom, Piranhą. Bez opanowania trasy i wiedzy jak ją najefektywniej wykorzystać, limit czasowy wydaje się być niedorzecznytongue_out Przed zakrętami warto też puszczać gaz i wciskać go już na samym zakręcie w odpowiednim momencie, dla dodatkowego zarzucenia.
      Praktyka praktyka praktykatongue_out
      • kmh Re: Wipeout HD 16.06.11, 10:59
        A nie macie problemów z dołączaniem do gier po sieci? Ostatnio próbowałem i wszystkie wyścigi twierdzą, że są pełne
    • soultimer Wipeout HD 16.06.11, 14:39
      A to od ściany nie odbił go ten specjalny autopilot, który pomaga w nie nie uderzać?? <- Nie wydaje mi się, ale...

Wyłącz koniecznie tego autopilota! IMO tylko przeszkadza, bo jeśli chcesz ''zebrać'' zakręt np. tuż przy krawędzi - z jakiś powodów - on ''odbija'' Cię i ciężko to później opanować.

Plus - przynajmniej takie są moje doświadczenia po godzince grania, potem go wyłączyłem - pokonując z dużą prędkością jeden zakręt i wpadając w drugi masz mocno utrudnione opanowanie statku. Czasami przypomina on wręcz bille miotając się po torze.

Być może można to jakoś opanować, ale wg mnie granie na wyższych poziomach - i szybszych - ma sens tylko bez tej ''innowacji'' (o ile mnie pamięć nie myli to chyba pierwszy raz w serii, jak dotąd ominął mnie tylko Wipeout Fusion na PS2).

Poza tym tak jak mówi sora_no_iro - choć jak dla mnie bez hamulca to lekka przesada wink - trasy trzeba wkuć na pamięć.
      • reven Re: Wipeout HD 16.06.11, 17:42
        Ok, jak dotąd używałem hamulców tylko do skręcania, nie wciskałem ich na raz smile Teraz trzeba to opanować. I rzeczywiście ten autopilot wkurza, najbardziej na wąskich torach, kiedy odbija Cię od ściany do ściany.
    • sora_no_iro. Re: Wipeout HD 16.06.11, 18:15
      soultimer - oczywiście bez hamulców miałem na myśli bez l2+r2. Jeśli wytracasz prędkość w taki sposób, na poziomie elite w późniejszych wyścigach wdychasz spaliny przeciwnikówtongue_out Zamiast tego po prostu puszczanie x-a, żeby mieć większą sterowność i ponowne odpalanie go na zakręcie. Natomiast samo używanie hamulców bocznych l2 lub r2 do skręcania, jest jak najbardziej koniecznetongue_out
      Autopilot jest potrzebny tylko do jednej rzeczy, pucharka, potem należy wyłączyć i zapomniećtongue_out
      Ja miałem wersje europejską gry, teraz pobrałem z welcome back amerykańską i mam brak kompatybilności z saveamitongue_out Ehhh czeka mnie zabawa od początku, choć elitę sobie już odpuszczę, szkoda że trofeów od nowa nie liczy cry
      • soultimer Re: Wipeout HD 16.06.11, 18:29
        Reven, no właśnie masz nie wciskać naraz, tylko pacnąć dwa razy L2 lub R2 - zależnie od zakrętu wink. Wtedy pojazd charakterystycznie zarzuci na którąś ze stron.

sora_no_iro - no właśnie ja cały czas piszę, zobacz wyżej: "Najlepiej - przynajmniej wg mnie, a jeżdżę tak od dość dawna - w ogóle ich nie używać w sensie wciskania obu naraz.". Po prostu trafiam 2x L2 lub R2 przed ostrym zakrętem.
        • reven Re: Wipeout HD 17.06.11, 18:59
          Aaaa, że tę... smile Ok, próbowałem, i to jakoś mało intuicyjne jest, ale walczę dalej. Kiedyś dojdę do perfekcji wink
          • reven Re: Wipeout HD 18.06.11, 21:50
            Nadal wydaje mi się, że niektórych zakrętów nie da się pokonać bez przytarcia. Spamowanie L2/R2 nie pomaga sad
            • sora_no_iro. Re: Wipeout HD 19.06.11, 00:00
              pamiętaj też o doborze crafta. statystyki to ważna rzecz, bo taki icarus nie ma szans zmieścić się w zakręcie np. na CP phantom bez wytracania prędkości.
              No chyba że jeździ się tak, wtedy takie "otarcia" nie mają znaczeniatongue_out
              • reven Re: Wipeout HD 19.06.11, 01:48
                Ja jeżdżę tym, który wyświetla się jako pierwszy suspicious
    • reven Re: Wipeout HD 22.06.11, 18:08
      No i tak, gram statkiem, który teoretycznie jest najzwrotniejszy, ale i tak się nie wyrabiam w niektórych zakrętach... Toż to niemożliwe jest :o
      • oceanic815 Re: Wipeout HD 22.06.11, 21:23
        No ale jaka w tym filozofia? Jak grałeś w GT5 no to powinienneś miec nawyk zwalniania przed zakrętem i wchodzeniem w niego maksymalnie po wewnętrznej.
        Przy okazji, pokonując naprawdę ostre zakręty naciskasz ten L2/R2 i wychodzisz z tego cało. Kwestia wprawy.
    • soultimer Wipeout HD 22.06.11, 23:09
      Jak dla mnie Wipeout to taka futurystyczna formuła 1. Jasne, są bronie i inne popierdółki, ale z drugiej strony nie da się nic zdziałać bez odpowiedniego dobrania pojazdu, znajomości trasy etc. Wg mnie jest możliwie przejechanie każdego toru bez błędów - zobacz jak radzi sobie z tym np. autopilot.
      • reven Re: Wipeout HD 23.06.11, 01:03
        Autopilot oszukuje sad A w WipEoucie nie ma hamowania jako takiego - albo to ja coś źle robię. To co wiem, to to, że muszę wejść w zakręt sporo wcześniej, niż bym to zrobił chociażby w F1. Statek nie reaguje od razu, ma taki lekki poślizg... trudne to strasznie.
        • sora_no_iro. Re: Wipeout HD 23.06.11, 12:53
          tak autopilot oszukuje, ale też po coś jesttongue_out Na początku zostawiałem go właśnie na ciężkie zakręty, teraz od razu zamieniam na energiętongue_out Nie ma w grze jako takiego hamowania. Do dyspozycji mamy hamulce boczne, gaz i dziób góra/dół. Jak już mówiłem przed skrętem warto puścić x-a. To jest poduszkowiec, więc ciąg do przodu tylko wydłuża "poślizg. A tak można obrócić crafta na krótkim dystansie i jeszcze wykorzystać ciąg do ucieczki przed zbliżającą się bandą. Ja używam assegaia. Zakręty mają różny poziom trudności, trzeba wiedzieć kiedy skręcać, czy od razu brać zakręt po wewnętrznej, czy jechać po zewnętrznej i dopiero przy wykonywaniu skrętu celować w wewnętrzną krawędź toru. A może da się wykorzystać kształt trasy i np. sprytnie robiąc wcześniej beczkę, przelecieć nad zakrętem i wylądować na prostym odcinku? Dużo zależy od precyzji, ale i od szczęścia. Chyba nie ma osoby która bezbłędnie robi każde okrążenie, szczególnie gdy przeszkadzają inni. Ale nie ma toru na którym nie zaliczyłbym perfect lap. Wszystko jest do zrobieniasmile
          • reven Re: Wipeout HD 23.06.11, 13:54
            No tak, ale nic mnie tak nie irytuje jak to, gdy biorę zakręt po wewnętrznej i niechcący "zaczepię" przodem o krawędź . Wtedy praktycznie staje się w miejscu...
            • kadinnui Wipeout HD 23.06.11, 20:13
              Spróbuj sobie każdą trasę przejechać na speed lapach. Na każdej prędkości, jak już dobrze opanujesz, to zmień prędkość na wyższą. Jeśli koniecznie chcesz zwrotny statek, to mogę polecić Ci Harimau, które jest też dość szybkim statkiem oraz AG-systems, który dzięki swojemu przyspieszeniu szybko powróci do wyścigu po zderzeniu lub trafieniu przez jakieś bronie. Najlepiej jest poćwiczyć w kampanii na skilled, bo elite może okazać się za trudny.
    • chorypastor Re: Wipeout HD 23.06.11, 21:40
      L2 i R2 to tak zwane hamulce powietrzne (domyślnie - wszystko jest do ustawienia w opcjach). Dobrze jest je tam trzymać ze względu na różny stopień nacisku na te przyciski.
    • devoted4god Re: Wipeout HD 05.07.11, 20:43
      Zakręty dobrze brać najostrzejszym kontem. Na "sebenco climb" to się dobrze
      sprawdza, a na naprawdę trudnych zakrętach po prostu puścić gaz przed wejściem w łuk. Zwłaszcza gdy nie masz pewności czy czysto pokonasz odcinek. No i oczywiście trzeba sobie sprawnie pomagać lotkami łapiącymi powietrze. suspicious

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka