Dodaj do ulubionych

Co wybrać? 3DS czy PSV?

26.07.12, 21:43
Mam "problem". Chcę sobie kupić jakąś konsolę przenośną, ale nie wiem którą. Chciałbym żeby osoby które mają którąś z nich powiedziały o plusach i minusach.
Z góry dzięki za info!
Obserwuj wątek
    • d4ru73k Re: Co wybrać? 3DS czy PSV? 26.07.12, 22:36
      Zależy jakie gry Cię interesują, bo obie konsole mają inną bibliotekę gier. Jeśli jesteś fanem Nintendo, Mariana, jRPG i casualowego gamingu to 3DS jest lepszym rozwiązaniem. Jeśli chcesz innych, bardziej poważniejszych tytułów, podobnych do tych z dużych konsol wtedy PSV. Jeśli interesuje Cię granie na konsoli Sony i chciałbyś grać na co dzień to możesz sobie spokojnie odpuścić kupno konsoli w ciągu najbliższych, długich miesięcy. PSV ma póki co 5 na krzyż wartych uwagi tytułów, reszta to nędza. Tuż po premierze PSV marketing Sony zapewniał iż w ciągu kilku miesięcy konsola dostanie ponad 200 dużych tytułów, a targi E3 pokazały zupełnie co innego i przyszłość tej konsoli stoi pod dużym znakiem zapytania... Musisz również pamiętać, że ceny memorek oraz gier do PSV są oderwane od rzeczywistości i konsola z punktu ekonomicznego jest kompletnie nieopłacalna...
      • angh Re: Co wybrać? 3DS czy PSV? 27.07.12, 00:56
        Mozesz kupowac z psn gry na psp - sa kompatybilne. I jest tam calkiem sporo ciekawych tytulow. Jest w co grac.
        Ale najlepiej po prostu przejrzec sobie dostepne tytuly pod wzgledem zainteresowan. I wtedy wybrac jedna z konsol. Teoretycznie vita jest leprzym technicznie sprzetem, jadnoczesnie trzeba wziac pod uwage ze DS ma solidne wsparcie w grach. Osobiscie wybralbym vite, poniewaz nie gram duzo na systemach przenoscnych, a jest kilka gier, ktore akurat na vita i psp mnie interesuja. Na ds nie ma tych tytulow, ktore mogly by mnie na dluzej przyciagnac, poza tym, vita bedzie dobrze usupaleniac moja ps3.
        A kwestie ekonomiczne... jezeli myslisz o nich, bierz ds'a, jezeli zarabiasz normalnie, nie ma co sie przejmowacwink
        • majsterb3 Re: Co wybrać? 3DS czy PSV? 27.07.12, 01:12
          A jeśli chodzi o wydajność. Jak to wygląda w tych kieszonsolkach?
          • singularity Re: Co wybrać? 3DS czy PSV? 27.07.12, 11:09
            zależy jak na to patrzeć.
            Vita z tego co pamiętam ma mocniejszy sprzęt ale w obu konsolach liczą się gry, a te są tworzone z myślą o danej platformie więc działają bardzo dobrze czy to na mocniejszej vicie czy na teoretycznie słabszym 3DS.

Jeśli bym kupował to bym wybrał vitę bo jednak nowszy sprzęt i normalne gry a nie dziecinny badziew jaki serwuje N big_grin
            • pimpnino Re: Co wybrać? 3DS czy PSV? 27.07.12, 12:17
              Tak jak powyżej jeżeli kogoś interesują gry z niby szeroko rozbudowaną fabułą (bardzo dyskusyjne) i lepszą grafiką (bezdyskusyjne) powinien wybrać PS Vita. Wielbiciel czystej rozgrywki będzie bardziej zadowolony z 3DS (też dyskusyjne, bo to przecież zależy od gier, ale takie jest postrzeganie). W moim mniemaniu to zarówno jakość, jak i ilość gier jest zdecydowanie na korzyść 3DSa (Por. Baza 3DS vs Baza PSV. W dodatku 3DS posiada normalną kompatybilność wsteczną z DSem, co jeszcze bardziej te bazę rozbudowuje, dodając mnóstwo znakomitych tytułów (zob. tu). Natomiast wykorzystanie kompatybilności PSV wiąże się z zakupem gier on-line oraz inwestycją w drogie karty Sony do ich pomieszczenia. Długość pracy na baterii także jest na korzyść 3DSsa (zob. tu oraz tu). W sprzęcie przenośnym nie można nie brać tego pod uwagę. Długość ta może zostać zdecydowanie przedłużona poprzez zakup przystawki z drugim analogiem (nieco wątpliwej urody) i baterią. Podsumowując, ja bym wybrał sprzęt od Nintendo, nie będzie lepszych platformówek od serii Mario, wzbogaconych ciekawymi wariacjami na temat tej postaci, typu Kart; znakomitych przenośnych RPG takich jak seria Zelda; fajnych łamigłówek serii Profesora Laytona; do tego te wszystkie Castlevanie, wciągające na godziny Pokemony (naprawdę wciągają bez względu na wiek!); miodny Kirby i cała reszta znakomitych tytułów. Dzięki czemu DS był najpopularniejszą przenośną konsolą w historii (zob. tu) i dzięki czemu developerzy nie zapomną o produkcji gier na sprzęt od Nintendo, licząc na dobrą sprzedaż (18,5 milionów sprzedanych 3DSów vs 2,5 Vita). Uncharted i Mortal Kombat to zdecydowanie za mało, żeby mnie przekonać, do tego wielka cisza w mediach na temat przyszłych gier na tę platformę (szum był jedynie na premierze). Poczekaj ewentualnie do GamesComu, może Sony zaatakuje, ale coś czuje, że jeżeli już, to może dwoma grami, nie więcej.
    • sroq Re: Co wybrać? 3DS czy PSV? 27.07.12, 14:01
      Ciężka sprawa, bo obie konsole pomimo kilku (PSV) i kilkunastu (3DS) miesięcy na rynku wciąz wydają się być bardzo w powijakach.

Ponadto obydwie cierpią na syndrom odgrzewanych kotletów (tutaj, o dziwo, Vita wypada nieco lepiej z takimi nowinkami jak Gravity Rush, Escape Plan czy nadchodzące Soul Sacrifice).

Jeśli interesują cię także gry multiplatformowe, to nie ma się co czarować - Vita jest jedynym słusznym wyborem, bo jakoś będzie zbliżona do konsol stacjonarnych, podczas gdy 3DS będzie cierpiał na syndrom okrojonych wersji.

Jesli chodzi o technikalia i pracę baterii - znowu przoduje Vita. Ku mojemu zdziwieniu moja konsolka na średnich ustawieniach wytrzymuje znacznie dłużej niż wskazywane przez wszystkich 4 godziny. Nie skłamię mówiąc że w takiego Raymana urządzałem sobie 6-godzinne sesje bez problemu. Ponadto w standardzie od razu masz drugi analog, podczas gdy Nintendo nawet w nowym modelu cudaczy z przystawkami.
      Chyba że bardzo zależy ci na efekcie 3D - wtedy 3DS zyskuje sporo w ogólnej punktacji.

Najlepszym wyjściem jest posiadanie obydwu sprzetów - miałem 3DS-a, sprzedąłem na rzecz Vity i jestem zadowolony, ale przed świętami mam zamiar zakupić go ponownie. Jesli jednak masz kase tylko na jeden sprzęt, bierz Vite. Zwłaszcza że ceny gier na Nintendo w naszym kraju są brane z kosmosu, a w przypadku Vity używki nie dość że szybko tanieją, to obstawiam nowa stuzłotówkę przeciw złamanemu groszowi, że w 2013 pojawi się tania seria wzorowana na peestrójkowym "Platinum".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka