Dodaj do ulubionych

Microsoft jest bezczelny

08.06.13, 10:21
Dzisiaj dostałem takim mailing:

Jeśli uwielbiasz gry, ta konsola jest dla Ciebie

bi.gazeta.pl/im/fotomon/polygamia/f640x640/06/98/03/01472ca680.jpg
Albo w MS Polska myślą, że tutaj nikt nie oglądał konferencji ''tivi tivi tivi tivi'', albo kolejna wpadka po tym jak pokazali nowego killzone na swoim fejse, lol
Obserwuj wątek
    • fynal Re: Microsoft jest bezczelny 08.06.13, 10:53
      Nie widzę tu żadnej wpadki zwykły tekst marketingowy. Będą gry na konsole? Będą więc jest ona kierowana do graczy, Ja rozumiem że niektórzy mają straszny ból dupy po konferencji ale ludzie wyluzujcie trochę...
      • dead.space Re: Microsoft jest bezczelny 08.06.13, 11:28
        Jesli tak maja wygladac nastepne generacjie to takie zlo trzeba zabijac w zarodku. W Diablo 3 to przeszlo, granie offline zawsze online, to pojawil sie SimCity, mimo negatywnych glosow, ludzie kupowali i grali a EA liczylo zyski. Potrzeba zaglosowac portfelem, co z tego ze lubisz COD/Halo/Gears/Forze, sa dziesiatki innych gier na PS3/360 czy PS4 i dla tych nie musisz kupowac tego urzadzenia bo konsola on nie jest.
        • konsolomaniak Re: Microsoft jest bezczelny 08.06.13, 12:20
          @dead.space
          To zło o którym piszesz zaczęło się na PC.
          To na PC od kilku lat nie pożyczysz od kumpla żadnej gry. Jeszcze 10 lat temu nie do pomyślenia. To samo chcą zrobić z konsolami. Przykładowo ograniczą pożyczanie gier do 10 znajomych, później do 2-3, aż w końcu zostanie to nam zabrane. Mam tylko nadzieję, że obniżki cen gier będą wyglądały tak jak na PC. Na Steamie jest teorytycznie lepiej, bo nie wymaga stałego połączenia z siecią. Pytanie tylko jak długo tak będzie?
          • finear Re: Microsoft jest bezczelny 08.06.13, 15:23
            tylko ile kosztują gry na pc nawet na premierze ale ile na konsoli...?
            jak płace za np. deus exa 2-4euro to mam gdzieś że nie mogę go sprzedać czy komuś pożyczyć
            albo half life 2 za 8pln?
            • konsolomaniak Re: Microsoft jest bezczelny 08.06.13, 17:21
              Tylko, że nie wiemy ile będą kosztować gry nowej generacji. Skoro ograniczenia będą podobne do PC to liczę na to, że i cena będzie bardzo podobna.. choć szczerze wątpię dlaczego mieliby ją obniżyć...
              • s.p. Re: Microsoft jest bezczelny 08.06.13, 23:06
                spekuluje się że będą o 10 dolarów droższe. Bo podobno robienie coraz lepszych gier(w sensie gameplay do dupy ale za to grafika z poprzedniej generacji + pies) kosztuje więcej. No bo powazie myślisz że psy do mocapu pracują za free??

A tak na poważnie Xbox one jeszcze nie miał pełnej prezentacji ( sprzęt już byl a na E3 będą gry) problem w tym że raczej nie zaczynali by prezentowania konsoli od jej wad ... więc na te czekam bo jej zalety to o kant dupy rozbić
                • kubekjakubek Re: Microsoft jest bezczelny 08.06.13, 23:42
                  Prezentacja konsoli juz sie odbyla. I powinna pokazac to, czego oczekuje sie od prezentacji konsoli, czyli wyspecjalizowanego komputera do grania - gier! Co to znaczy 'niepelna prezentacja'? Zaprezentowali ja tak troche? Ok, mozemy sobie mowic, ze na e3 beda gry, ze wszystko fajnie itd. Ale to co na razie zrobil ms to postrzal w stope i kolano. Sranie w banie z jakimis niepelnymi prezentacjami - to po co w ogole wyskakiwali z nowa konsola? Jakos sony moze nie zrobilo tego w ekstra sposob, ale nie bylo tego co tutaj - czyli tiwi i psa.
              • mcklop Re: Microsoft jest bezczelny 08.06.13, 23:07
                Jeślisz liczysz, że ceny gier sie obniżą, to jesteś bardzo naiwny. Tyle się słyszy o podnoszeniu się kosztów tworzenia gier - jestem przekonany, że odbije się to na ich cenach.
                • rodrigeekx Re: Microsoft jest bezczelny 08.06.13, 23:40
                  ta... E3...
                  w kontekście tego co zapowiada sie w tej generacji...
                  https://c.wrzuta.pl/wi16503/42bf21a6002d698050e1afa5/dzika-imprezaxx-jpg

coś czuję, że moje migrowanie w tej generacji do x360 było przejściowe i teraz już only pc
                • dead.space Re: Microsoft jest bezczelny 09.06.13, 13:44
                  Ale co podnosi produkcje gier? Przeciez poprzednia generacje wyszlo bardzo malo gier pchnacych jakis element gier do przodu. Destrukcja lezy i pewnie bedzie dalej lezala mimo AZ 12 lat od pierwszego Red Faction i nic sie nie zmienilo, jedynie BC/BF3 czy Red Faction Guerilla (bo ta nastepna to bardziej zamknieta juz byla...) oferowaly cos. Fizyka gier, jak gram w Just Cause 2 czy Saints Row 3 (polecam mody FPP do tych gier, odrazu fajniej sie gra, takie FC2/3 tyle ze wieksze wink) to zabici przeciwnicy smiesznie odskakuja dzieki fizyke Havoc w smieszny sposob, niby ta z GTA4 (2008) korzystala z Euphorii jaki SW Force Unleashed, i na tym ucichlo (RDR, pewnie jeszcze GTA5 bedzie z niej korzystac). Gry to glownie liniowe gierki, malo ktora gra jest otwarta jak DI czy FC3 tylko idziemy prosto, rob co ci kazemy i na nic sobie nie pozwalaj za duzo. Jak cos innego sie pojawilo to sie to nie sprzedalo dla przykladu Blur (Mario Kart z BMW, Hummer, Viperem) czy S/S gdzie ciekawym elementem bylo wysadzanie otoczenia gdzie ono sluzylo za bron badz zmienialo trase - obie gry zostaly pogrzebane, zas kiepski NFS wychodzi i bedzie wychodzil bo na popularna nazwe. Jeszcze te zlodziejskie COD ktore wychodzi co roku, wykorzystuje znane od Q3 narzedzia (czyli stare gdzie dzis wiedza na ich temat jest b. duza w porowaniu do np. CryEnine ktory jest nowszym silnikiem), karze sobie placic za nazwe 49-69e za swoja skopiowana gre z kilkoma nowosciami, gdyby sprzedawali to jak zrobil MS ze swoim dodakiem do Halo 3 pt ODST za 29$ to hejtu by nie bylo a tak, 7 czesci (mowie z pamieci), silnik ten sam, multi takie same jak COD2/MW1 tyle ze wiecej broni, perkow, dodatkow, gadzetow, killstreakow, dodatki za 5 mapek za 15$ (2 paczki to 30$, prawie polowa GRY a tylko 10 mapek....) i wchodza w nowa generacje tak samo jak ja zakonczyli... Co sie stalo z tymi pieniedzmi? Takie dzialania pokazuja ze gry umarly a zaczely sie czasy dojenia bo kto bedzie chcial zagrac to ten jest skazany by kupic ich gre na ich zasadach vide Diablo 3 czy SimCity, a to wszystko polac premiera XBONE. Coz, wiecej takich dzialan a dam sobie spokoj bo jesli mam grac w liniowe klony gdzie liczy sie ilosc killow na minute to ja dziekuje, wole sobie pograc w kulki czy klocki na telefonie
      • kubekjakubek Re: Microsoft jest bezczelny 08.06.13, 23:00
        Zastanow sie kolo - co jest jedna z najwazniejszych rzeczy przy prezentacji nowej konsoli? Wlasnie prezentacja! A skoro ta byla do dupy, to nic dziwnego, ze sa takie reakcje, wiec sam sie wyluzuj luzaku w pupe pchany
        • angh Re: Microsoft jest bezczelny 09.06.13, 12:57
          Generalnie zgadzam sie z tym, co tutaj piszesz, ale prosze, bez 'analnych' dowcipow czy atakow, ok? wink
          • kubekjakubek Re: Microsoft jest bezczelny 09.06.13, 17:26
            Angh, racja, racja wink.
        • fynal Re: Microsoft jest bezczelny 09.06.13, 16:31
          Nie jestem żadnym "kolo" dla Ciebie tak to sobie możesz wołać do kolegów spod bramy, to po pierwsze po drugie naucz czytać się ze zrozumieniem (to nie takie ciężkie, uwierz), czy ja coś napisałem o prezentacji? Nie, napisałem że to co dostałeś w mailu to zwykły marketingowy bełkot, co jedynie potwierdza że masz ból dupy bo robisz aferę z pierdoły.
          • kubekjakubek Re: Microsoft jest bezczelny 09.06.13, 17:32
            Fynal, nie mam kolegow spod bramy, rozumiem, ze ty ich tam szukasz. Mniejsza z tym. Gracze ogolnie dziela sie na dwie katagorie - sa typy, ktore narzekaja na wszystko i chocby sony dalo im zlote gory w plusie - bedzie zle. Sa tez typy, ktore uwazaj, ze wszystko co zrobi dany developer wydawca wytworca jest ok, bo przeciez moglo byc gorzej.

Ty jak widze nalezy do tej drugiej grupy - ok, prezentacja to byla kiszka, ale moze bedzie lepiej.

Teraz to jednak ty powienienes nauczyc sie czytac ze zrozumieniem, czy tez raczej miedzy wierszami. Wiesz czemu dalem ten temat? Bo odnosil sie BEZPOSREDNIO do prezentacji. Najpierw posrali tam nie wiadomo czym, a potem genialny polski ms wyskakuje z tym, ze jak chce gier, to tylko ich konsola. No normalnie az sie noz w kieszeni otwiera na takich patafianow!

Bool doopy to chyba ty masz, otoz branza growa jest tez od tego aby se o niej pogadac, jak nie chcesz, to po kiego wchodzisz? Ok, twoim zdaniem co napisalem nie ma sensu, skarciles to i luzuj poslady. Po kiego dalej sie wypowiadasz? A no tak, bo odpisalem i poczules sie urazony wink.

Podsumowujac -

- to co napisalem dotyczylo bezposrednio prezentacji
            - nie przyjmujmy bezkrytycznie wszystkiego co wielkie firmy nam prezentuja, jestesmy malutkim rynkiem, ale tez mozemy miec swoje zdanie i np. nie kupic nowej konsoli ms jak dalej beda nam tak w kulki leciec
            - mam wrazenie, ze masz problemy z odbytem, robisz ciagle te sama analogie
            • fynal Re: Microsoft jest bezczelny 09.06.13, 18:23
              Widzę że nie rozumiesz przenośni, to też zbyt ciężkie dla Ciebie. Dobrze napiszę prościej by osoba o Twym poziomie inteligencji... albo nie wiesz mnie mam na to siły i czasu, nie ma sensu kłócić się z idiotą który bierze dosłownie przenośnie i do tego obraża swego rozmówcę. W końcu jak to się mówi "Nie kłóć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!" a widzę że Ty musisz mieć spore doświadczenie wink
              • kubekjakubek Re: Microsoft jest bezczelny 09.06.13, 20:34
                Oho ho, riposta tak ''cienta'', jak malo co. Jestes jak widze jednym z tych typow ''guru'' - troszke haselek w stylu ''nie kloc sie z idiota...'', troszke wykazania, ze moga cie zrozumiec tylko osoby o wysokiej inteligencji, troszke wycieczek osobistych...

Ale to nic nie pomaga, bo jedyne co bije z twojego przekazu, to fragment o bolu dupy, ktory wykorzystujesz nagminnie - teraz przypomnij sobie to co napisalem o haselkach - oraz to, ze lubisz byc dymany przez takich jak ms. W sensie - oni nic zlego nie zrobili, ale bezczelnosc trzeba tepic, ot po prostu. Nie ma gier na prezentacji KONSOLI, a potem reklamach o, ze gry jednak sa.

Niestety, ''guru haselkowy z boolem doopy'' - inaczej tego wytlumaczyc nie potrafie wink.

A najlepiej to nie pisz w moim temacie jak ci nie lezy wink, nie mozesz sie zalozyc swojego kurna? Czy to tez bedzie ''bol dupy''? A dupa to cie aby nie boli? LOL
    • adolfino Re: Microsoft jest bezczelny 08.06.13, 10:59
      A nie chwalą się, że trzeba płacić za granie online. Ciekawe dlaczego?
      • konsolomaniak Re: Microsoft jest bezczelny 08.06.13, 12:00
        Nie chwalą się, bo to nic nowego ich konsolach?
        • shokako Re: Microsoft jest bezczelny 09.06.13, 14:50
          konsolomaniak napisał(a):

> @dead.space
          > To zło o którym piszesz zaczęło się na PC.
          > To na PC od kilku lat nie pożyczysz od kumpla żadnej gry. Jeszcze 10 lat temu n
          > ie do pomyślenia. To samo chcą zrobić z konsolami. Przykładowo ograniczą pożycz
          > anie gier do 10 znajomych, później do 2-3, aż w końcu zostanie to nam zabrane.
          > Mam tylko nadzieję, że obniżki cen gier będą wyglądały tak jak na PC. Na Steami
          > e jest teorytycznie lepiej, bo nie wymaga stałego połączenia z siecią. Pytanie
          > tylko jak długo tak będzie?

Cyfrowa dystrybucja to była kwestia czasu na konsolach, bo jako użytkownik konsoli nie masz żadnych alternatyw, nie możesz kupić gry u innego źródła czy innego dystrybutora - tylko u tego wskazanego przez producenta konsoli. To, że na PC przyjął się Steam nie świadczy o tym, że przez to na konsolach zaczęła pojawiać się cyf. dystrbucja. Tak czy inaczej - rynek PC jest niszowym rynkiem i mało się na nim zarabia, teraz producenci gier mają gdzieś rynek PC i 'portują' wszystko co się da z ich głównego rynku czyli konsol.. wraz z setkami DLC (day one -_-), spłyceniem rozgrywki pod totalnie casualowy rynek itd. więc jeśli ktoś coś ma do zarzucenia, to gracze PC mogą mieć pretensje do rynku konsol a nie na odwrót.
          • konsolomaniak Re: Microsoft jest bezczelny 09.06.13, 19:54
            1. Zgoda, gry są coraz prostsze, ale to nie wina konsol, a wydawców gier, którym ciągle mało, którym tylko kasa w głowie. To wydawcy naciskają, żeby gra była jak najłatwiejsza i najprzystępniejsza, żeby tylko każdy mógł spróbować i powiedzieć "Wow, I'm really good at this" To już nie jest hobby tylko dla zapaleńców to jest wielki biznes. Dlatego też na PC jest tyle indyków, tylu niezależnych twórców, to coś czego na konsolach tak naprawdę nie będzie nigdy.
            2. Zauważ, że na PC tych alternatyw jest coraz mniej. Nowych gier AAA nie wymagających Steama, Origina czy innego kagańca jest coraz mniej (nie ma?). Oczywiście są indyki i starsze gry które nie mają żadnych DRMów (i chwała im za to).
            3.Spójrz na jakim sprzęcie wzorowane są nowe konsole. To będą pecety tylko dla niepoznaki wyglądające jak odtwarzacz VHS czy jakiś dekoder. Obowiązkowa instalacja gier, podobne funkcje, podobny poziom multimedialności (trochę gorszy) i podobny sposób wyeliminowania/utrudnienia drugiego obiegu. Znając życie uda im się to wprowadzić tak jak na PC, ale powinni liczyć się z tym, że piractwo wzrośnie. I chyba właśnie tego chcą, bo według nich istnieją 2 typy graczy - ci dobrzy kupujący nówki i ci źli piracący i kupujący gry używane. Do tej pory tych kupujących "używki" nie mogli karać i ścigać, bo wszystko było legalne. Teraz będzie tak, że jeśli już chcesz pograć to albo jesteś uczciwy, albo łamiesz prawo. Żadnych odcieni szarości. Te zmiany pokazują, że dla producentów konsol PC był takim polem eksperymentalnym w skali mikro, teraz czas na skale makro..
            • konsolomaniak Re: Microsoft jest bezczelny 09.06.13, 21:04
              Mam nadzieję, że życie zweryfikuje pazerność wydawców i ten numer nie przejdzie, bo życie nie jest czarno-białe.
              • shokako Re: Microsoft jest bezczelny 10.06.13, 11:21
                Masz sporo racji. Ale przy następnej generacji będzie jeszcze gorzej - to co nam przedstawia MS i Sony to kpina z rynku, konsumentów i całej branży. Tylko hajp jest tak dużo, że większość idzie za tym jak lemingi. Nie chodzi nawet o te zabezpieczenia, brak kompatybilności wstecznej, czy łączenia się z netem raz na 24h - chodzi o to, że ten sprzęt w dniu premiery jest już przestarzały a pomimo to, jakiś jeden z szefów EA wmawia mi, tobie i innym, że nowa generacja konsol jest dużo lepsza niż aktualne high endowe PC (WTF?!). Rynek aktualnie robi sobie co chce z konsumentów... bo ludzie kupują cokolwiek się odpala i można postrzelać/pochodzić gałką/WSAD i to jest smutne, bo doprowadzi to gry do totalnej ruiny zapakowanej w ładny marketingowy bullshit.

Co do next genów - poważnym problemem dla konsumentów jest brak konkurencji w produkcji bebechów do XO/PS4 - AMD produkuje wszystko. Brak konkurencji w jakiejkolwiek dziedzinie jest bardzo niedobry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka