Dodaj do ulubionych

Empire: Total War - kampania

24.10.08, 11:21
Wiem, wyjdę na czepialskiegosmile. Ale zdanie "Także to przejście z mapy strategicznej prosto do bitwy morskiej - o wiele bardziej płynne niż w Medieval II" wzbudziło moje zainteresowanie. Wszak w Medievalu II ekranu bitew morskich nie było, więc przechodzenia na nie teżsmile
Obserwuj wątek
    • Gość: y Re: Empire: Total War - kampania IP: *.k2.pl 24.10.08, 11:36
      na 100% nie będzie złe, seria total war wymiata.
    • slawomir.serafin Re: Empire: Total War - kampania 24.10.08, 11:56
      @bosman_plama - chodzi ogólnie o przejście z mapy strategicznej do taktycznej - w Medievalu II nie było płynne, był ekran loading, może tutaj nie będzie
    • Gość: maciek Re: Empire: Total War - kampania IP: *.chello.pl 24.10.08, 12:08
      oczywiście, że będzie.
      ale to i tak bez znaczenia. A imho total war skończył się na Rome
    • Gość: Quii Re: Empire: Total War - kampania IP: 217.153.39.* 24.10.08, 13:24
      Fakt, seria Total War skończyła się na Shogunie - nie bardzo rozumiem jak mam to rozumieć, inne części autorowi nie poszły na sprzęcie? Bez żartów, oczywiście seria Total War ma wiele elementów wspólnych zresztą w końcu to seria smile, ale jeżeli ktoś grał większość części to chyba jednak widzi różnice między Shogunem a Medieval II Total War.
    • Gość: y Re: Empire: Total War - kampania IP: *.k2.pl 24.10.08, 13:28
      Rome był rewelacyjny to fakt. Ale z zapowiedzi wygląda na to, że Empire ma sporo do zaoferowania.
    • Gość: m Re: Empire: Total War - kampania IP: 80.51.232.* 24.10.08, 13:32
      jak czytam teksty w rodzaju "seria total war" skonczyla sie na shognie, to naprawde nie wiem co powiedziec. i tae rzeczy wypisuje redtor ktoremu placa za pisanie o grach. zenada
    • slawomir.serafin Re: Empire: Total War - kampania 24.10.08, 13:36
      jeżeli ktoś grał większość części to chyba jednak widzi różnice między Shogunem a Medieval II Total War.

---

owszem, widzi różnice. Na niekorzyść.
    • Gość: Quii Re: Empire: Total War - kampania IP: 217.153.39.* 24.10.08, 14:10
      w shogunie to może muzyka była lepsza a sam fakt że w Medieval dostaje do ręki Polskę jest dla mnie dużym plusem, nie mówiąc o tym ze wprowadzenie większego zróżnicowania w oddziałach zmienia strategie walki

• Gość: F Re: Empire: Total War - kampania IP: *.eranet.pl 24.10.08, 15:58
      "seria Total War skończyła się na Shogunie"
      No to jest takie wyrażenie retoryczne, ale trudno się nie zgodzić z ogólną tezą, że w kolejnych Total Warach wprowadzane są coraz gorsze pomysły, psujące całą rozgrywkę.

Chociaż szarża słoniami na legiony rzymskie w Rome miała swój smaczek...

Najsmutniejsze jest to, że AI w całej serii stoi niezmiennie na tym samym, kiepskim poziomie (bądź się pogarsza z powodu dodania nie wiedzieć czemu trudnego dla AI oblężania/obrony miast). Doprawdy zamiast robić coraz dokładniejsze animacje poszczególnych jednostek, co powoduje tylko, że gry nie działają na starszym sprzęcie, wzięli by się za poważną robotę i postarali, żeby gra z AI przy stosunku sił 1:1 była chociaż minimalnie wymagająca.
    • Gość: Quii Re: Empire: Total War - kampania IP: 217.153.39.* 24.10.08, 19:30
      "No to jest takie wyrażenie retoryczne, ale trudno się nie zgodzić z ogólną tezą, że w kolejnych Total Warach wprowadzane są coraz gorsze pomysły, psujące całą rozgrywkę"- a jakie jeśli można spytać?
    • Gość: Quii Re: Empire: Total War - kampania IP: 217.153.39.* 24.10.08, 19:42
      ah bym zapomniał tak naprawdę seria Total War skończyła się na Kill 'Em All
    • Gość: F Re: Empire: Total War - kampania IP: *.eranet.pl 24.10.08, 20:44
      Jakie? Dla mnie przede wszystkim rezygnacja z podziału mapy strategicznej na niepodzielne prowincje. Tzn. teraz można latać sobie i się ganiać w ramach danej prowincji. W dodatku mapa jest mniej czytelna, słabiej chodzi na gorszych komputerach itp. Ale najgorszym efektem jest zwielokrotniona liczba nieciekawych bitew - te setki szturmów na mało istotne miasteczka, setki ataków na jakieś małe armie wroga. Z drugiej strony automatyczne bitwy to porażka, nie chcę tak grać, bo albo mi komputer traci pół armii w bitwie, którą bym wygrał bez strat, albo odwrotnie.

W Shogunie tego nie było, bitew było dużo mniej, ale za to więcej z nich miało faktyczne znaczenie.
    • Gość: SMG Re: Empire: Total War - kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 21:55
      Total War wymiata....tongue_out
    • Gość: nrop Re: Empire: Total War - kampania IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 25.10.08, 08:29
      mnie oobisie najbardziej martwi, ze AI zbliza sie powoli do poziomu frytki. Niby potezniejsze procki i Ram, ale niesmak pozostaje. Ok, zagrywalem jak dziki w shoguna, medieval i rzyme plus inwazje, ale kazdym kolejnym odcinkiem czulem niedosyt. Szczerze, czuje niedosyt i boje sie kolejnej czesci..
    • Gość: Gość Re: Empire: Total War - kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 17:49
      "Także to przejście z mapy strategicznej prosto do bitwy morskiej - o wiele bardziej płynne niż w Medieval II"

To w Medieval II były jakiekolwiek przejścia z mapy strategicznej do bitwy morskiej? Gram już jakiś czas w MII:TW ale jak do tej pory nie zauważyłem tam żadnych przejść do bitew morskich - bo ich tam po prostu nie ma (z wyjątkiem tych dennie rozliczanych przez komputer). Widać, gamecorner trzyma swój poziom.

Tak czy inaczej - czekam na Empire. ;]
    • tu-166 Re: Empire: Total War - kampania 25.10.08, 18:24
      Co z tego, że animacje są ładne? Jeżeli sztuczna inteligencja będzie równie głupia jak w Medival II to gry nie kupie. AI przeciwnika w serii Total War potrafi popsuć całą zabawę, np przeciwnicy siedzą jak ostatnie sieroty pod ostrzałem twoich jednostek i czekają na niewiadomo co, aż wystrzelasz 60%-80% ich żołnierzy... nie mówiąc o bardziej skomplikowanych manewrach
    • errabundi Re: Empire: Total War - kampania 25.10.08, 19:50
      Dla mnie seria wciąż trwa dzięki Rome Total Realism. Shogun był doskonały, bo zrewolucjonizował gatunek. MTW wszystko utrudniło, a reszta dojrzewała... Dla mnie najsłabszy był MTW2, choć i tak lubię czasem pograć w jakieś mody.

Czekam na Empire z niecierpliwością. Jak zobaczyłem polską flagę, to aż dostałem wypieków na policzkach.
    • Gość: kildaril Re: Empire: Total War - kampania IP: *.chello.pl 25.10.08, 20:10
      No gdybyscie byli moze w lipsku to byscie wiedzieli ze bedzie afryka i indie i ameryki, taka nie bardzo nowosc panowie. sprzedawanie starych newsow - genialne!
    • Gość: Gość Re: Empire: Total War - kampania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.08, 21:44
      Na shogunie się skończył TW? Brednia. Najlepszy był Medieval. Rome też niezły ale pomysł z ruchami armii nienajlepszy(niestety tak samo bedzie w Empireuncertain ). To przestawianie pionków na mapie miało swój niepowtarzalny klimat
    • bosman_plama Re: Empire: Total War - kampania 25.10.08, 22:57
      Fakt, MTW2 jest niestety najsłabszy z serii, to fakt. Jak dla mnie głównie z powodu fatalnej AI. Mniejsza ilość bitew w polu w stosunku do ciągłych oblężeń też mnie irytowała, chociaż bitwy miejskie potrafiły być niezłe. Ponieważ Shogun wydawał mi się zbyt prosty (tzn. najmniej skomplikowany z serii) numerem jeden pozostaje dla mnie Medieval 1.
    • Gość: A Re: Empire: Total War - kampania IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.08, 23:31
      JAsne ze Medieval bo byl jak shogun tylko wiekszy i bardziej dopracowany. ROme zaskoczyl mnie i byl swietny i klimatyczny. Styl nowej mapy pasowal do czasów. Medieval 2 to chyba ucieszyl tylko dzieciaki z gimnazjum. Dla mnie to bylo malo grywalne i o ile do Medievala wracalem wielokrotnie a potem takze Rome to Medieval2 startowal u mnie dwukrotnie i dwukrtonie szybko sie zegnal.
    • Gość: flamer Re: Empire: Total War - kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 01:26
      TW ssie
      Europa Universalis rządzi
    • zynder Re: Empire: Total War - kampania 26.10.08, 01:42
      podzielam głosy części przedmówców: seria total war idiocieje z edycji na edycję (począwszy od rome) przebierając się za to w piękne fatałaszki. o ile szogun przypominał mądrością i przejrzystością rozgrywki szachy, w rome istniały jeszcze resztki taktyki, o tyle m2tw przypomina już tylko rts-owe "kupą mości panowie".

żal mi bardzo stargetowania serii na masowego zjadacza gier. żal mi bardzo wiernego i kreatywnego community modderów (w szczególności kolektywu Europa Barbarorum), które musi zmagać się z debilnym AI stworzonym przez zadowolone z siebie Creative Assembly
    • Gość: mys Re: Empire: Total War - kampania IP: *.prudnik.net.pl 26.10.08, 02:35
      Nieczytelna mapa strategiczna i niemożliwie skomplikowany system przemieszczania na niej armii były głównymi mankamentami MTW2 i widzę, że twórcy Empire dołożyli wszelkich starań, żeby te mankamenty... zachować. A nawet wzmocnić, bo mapa została powiększona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka