Gość: gość IP: *.kol.tke.pl 30.12.08, 15:27 Mam nadzieje, że ta wydajność to nie efekt "gołego" systemu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 IP: *.kol.tke.pl 30.12.08, 15:31 www.fmix.pl/rozmiary/2/344177/kde3-x-w7.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasa Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.08, 15:46 "www.fmix.pl/rozmiary/2/344177/kde3-x-w7.html" o raaaaaaaany, zaraz się zaczną wojny, normalni ludzie którzy mają takie rzeczy gdzieś do schronu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winboy Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.08, 16:22 jakie wojny? wiadomo ze windows jest lepszy od wszystkich kde Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Underek Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.08, 16:33 Taj tez jest z XP ze jak mamy tylko 2-3 aplikacje to system działa super. Dodajcie parę giga danych na dysku masę aplikacji i wtedy pogadamy. Mam nadzieję ze zostanę miło zaskoczony tym systemem i ze się mylę co do " efektu gołego/czystego systemu" Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 30.12.08, 16:47 Co do "golego systemu" (a informatycy oczywiscie tylko o jednym i to nieumiejetnie ) - rzecz w tym, ze "gola Vista" sama z siebie potrafi sie mulic, nawet na dwurdzeniowym procesorze z 2GB RAM i szybkimi dyskami w RAID 0. Na moim, pozal sie Boze, laptopie indeks wydajnosci to 4,5 ale praca samego systemu jest mocno ponizej komfortu - dysk twardy przestaje "mielic" dopiero po jakichs 5-10 minutach od pojawienia sie pulpitu. Ok, niby mozna cos w tym czasie robic, ale wszelkie operacje sa mocno spowolnione. Jesli chociaz to poprawia w Windows 7, to ja juz jestem zadowolony - bo tak naprawde najwiekszym problemem z Vista jest jej zasobozernosc, albo raczej zasobomarnotrawstwo - wszelkie pozostale aspekty (bezpieczenstwo, stabilnosc) nie ustepuja XP, a bywa ze wygladaja lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
goku94 Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 30.12.08, 17:01 Miałem niedługo przerzucić się na Vistę, ale chyba jednak zostanę przy XP(ze skórką Windows Seven Theme, której obecności wcale nie odczuwam jeśli chodzi o szybkość PC) do premiery Windows 7. Zapowiada się bardzo dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 30.12.08, 17:15 @goku94: Komentarz mojego kolegi z pracy: eee, niemozliwe, Microsoft na pewno jeszcze cos w 7 popsuje, maja mnostwo czasu. I pewnie tak zrobia, zeby ludzie tak nie czekali z przesiadka z XP na Viste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 IP: *.kol.tke.pl 30.12.08, 17:28 wiadomo ze windows jest lepszy od wszystkich kde ---- A Linux jest lepszy od wszystkich Explorerów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonimek Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 IP: *.cable.smsnet.pl 30.12.08, 17:51 eh co chwile narzekaja wszyscy... jak zrobia na zwyklym pececie to zle ze pewnie nic na dysku nie ma itd. innym razem ze za mocny sprzet kto taki ma... dajcie spobie już spokój i kupcie coś nowszego albo po prostu nie instalujcie i zostancie wiecznie na xp.. xp ma juz tyle lat ze szok a siwat w miejscu nie stoi.. ja testowalem na podobnej konfiguracji tylko ze slabsza grafika i w7 dziala jak blyskawica... ramu zjada tyle co xp z aero pelnym i przegladarka i komunikatorem... i wogole jest ok... zoptymalizowali viste i prosze juz narzekac nikt nie bedzie jakie to w7 zle.. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 30.12.08, 18:26 @anonimek: "zoptymalizowali viste i prosze juz narzekac nikt nie bedzie jakie to w7 zle.." Oj, mylisz sie okrutnie. Narzekac beda, jako wzor dobrego systemu stawiajac Viste, ci, ktorzy po premierze Visty twierdzili ze nic lepszego od XP nie powstanie. Taka glupia ludzka natura... A co do przesiadki na XP, to nie kazdy ma ten komfort - moj, pozal sie Boze, laptop sie z XP gryzie niemilosiernie, bo sterowniki do sprzetu dostarczone przez producenta sa niedopracowane... Walczylem z tym bohatersko przez kilka miesiecy az sie poddalem i zainstalowalem znowu Viste. Jedyny minus - pale jednego papierosa wiecej rano czekajac az mi sie system odpali Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 30.12.08, 18:42 @underek --> no to w tym jest głowa użytkownika, żeby nie pozwolić do zatkania się systemu. Jak sobie kupisz super-zlew, ale nie będziesz czyścił odpływu, to też ci się zatka. XP całkiem nieźle chodzi nawet wiele lat po instalacji, pod warunkiem przyłożenia odrobiny uwagi podczas instalowania nowych aplikacji (wszelkie agenty, taskbary, szybkie uruchamiacze, ułatwiacze i inne cuda precz i won) oraz pozostawienia dość wolnego miejsca na dysku na plik wymiany. Dyski tanie... Dużym błędem XP jest to, że pozwala aplikacjom wchodzić sobie na głowę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j_uk_dev Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 IP: *.olsztyn.mm.pl 30.12.08, 18:47 @kretynofil, coś w tym jest. Pamiętam czasy, gdy XP pojawił się i wtedy wielu zarzekało się, że nie porzucą ukochanego Windows98 dla takiego syfu jak XP Historia lubi się powtarzać, tylko systemy się zmieniają Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 30.12.08, 19:01 @j_uk_dev ale zobacz, że przecież zaraz po premierze XP wybitny nie był... dopiero SP1 doprowadził go do stanu względnej używalności, a SP2 zrobił z niego fajną zabawkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 IP: *.kol.tke.pl 30.12.08, 19:03 I właśnie dlatego ludzie tak plują na nowe systemy M$ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rid Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 IP: *.hardcom.3s.pl 30.12.08, 19:24 No ale suma sumarrum,systemy takie jak XP sp3,czy Vista z sp1 są już dobrymi systemami. Fakt,odpierdzielili kaszanę bo system nie powinien być betą do pojawienia się pierwszego,bądź kolejnych sp. Ale na dzień dzisiejszy i jeden i drugi są już w pożądku. I dziwią mnie wypowiedzi ludzi co narzekają na pamięciożerność Visty. Przecież ludzie giga ramu kosztuje 30zł. Ja wiem że chodzi o to że nie powina aż tyle potrzebować bo tego nie wykorzystuje,ale nie jest to jakiś koszmarny problem. Ja sam mam "tylko" 2 giga ddr2 667 i mi to wystarcza. Nawet do grania,bo taki FC2 śmiga mi komfortowo na "prawie" full z wyłączonym jedynie AA.I to w DX10.Który to niby zamula kompa. Pewnie się nie znam.Ale takie moje zdanie. PEACE 4 ALL Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 30.12.08, 19:24 @don_wroc_love: Jakby SP1 i SP2 wyszly w miesiac po premierze, to ludzie by gadali ze dopiero SP89 zrobil z XP porzadny system. Bo to nie kwestia Service Packow, tylko czasu - a SP byl wygodnym uzasadnieniem przesiadki z zachowaniem twarzy dla malkontentow Zobaczysz - SP2 do Visty tez "naprawi" ten system, nic w zasadzie w nim nie zmieniajac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noone Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 IP: 82.139.41.* 30.12.08, 20:49 @Rid: giga RAMu kosztuje 30zł, powiadasz? A co ma zrobić użytkownik laptopa, który nie obsłuży więcej niż 2GB pamięci? Żeby nie było, że sprzęt z zeszłej epoki - dwurdzeniowy Athlon X2 zakupiony w marcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rid Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 IP: *.hardcom.3s.pl 30.12.08, 21:05 No a po co Ci więcej?? Sam mam 2 giga w piecu i wszystko działa. System stoi już z pół roku i uruchamia się ok 40-50 sek.A syfu mam na nim że "uo matko bosko". Zabieram się do czyszczenia,ale jak działa to niech działa Nie chce mi się wszystkiego segregować,defragmentować itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukcinek Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 IP: *.as.kn.pl 30.12.08, 23:53 Witam Wszystkich...po Świętach Mogę się wypowiedzieć na temat Windows 7 bo od jakiegoś czasu go używam i muszę przyznać, że to co o nim piszą to prawda. Używam go na 2 letnim (mimo wszysto dość dobrym lapku z 2 rdzeniowym prockiem i 2gb ramu) laptopie i w porównaniu do Visty ( choć i z tym systemem nie miałem większych kłopotów - wersja x64) już na pierwszy rzut oka widać zkiększoną wydajność. System ładuje się dużo szybciej, okienka włączają się błyskawicznie, jest minimalnie ładniejszy graficznie (drobne usprawnienia), co ważne...ma mniejszy pobór mocy i bateria w lapku trzyma mi o jakieś 25% dłużej. Po 2 tygodniach użytkowania bety zużycie pamięci jest na poziomie 30% a nie jak w przypadku Visty 50%. Sterowniki od Visty, także nie ma problemu (nie musiałem nic w laptopie instalować...7 zrobił to za mnie). I choć nie jestem jakimś fanem Microsoftu (choć twierdze, że wkład tej firmy w rozwój rynku komputerowego jest ogromny) przyznaje, że jeśli niczego nie spartolą po drodze, może to być ich najlepszy system operacyjny od kilku lat. Pozdrawiam i życze udanej imprezy Sylwestrowej Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 31.12.08, 08:03 @kretynofil być może masz i rację. ja jednak odczułem wyraźną różnicę w stabilności i komforcie pracy po zainstalowaniu sp1 a sp2 sprawił że praca w xp stała się taką przyjemnością, że nie miałem kompletnie ochoty na przesiadkę na wiśta wio. oczywiście były to wrażenia subiektywne, być może na zasadzie działania efektu placebo ale różnicę czułem. Chociażby taką, że wyuczony przez lata nawyk "ctrl+s" powoli zaczął zanikać przy pracy z indykiem Odpowiedz Link Zgłoś
rafmazz Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 31.12.08, 09:59 img443.imageshack.us/img443/1766/kompve9.png Na takim low end laptopie zainstalowalem Win7 Powiem tak : co to za beta, ktora dziala tak stabilnie, instaluje sie na niej oprogramowanie i sterowniki bez zadnych problemow Jak narazie korzystam z niej jeden dzien i chodzi bez jakniecia. Nie korzystalem nigdy z Visty na swoim kompie, uzywalem jej tylko u znajomych. Widze ze nowy windows chodzi bez niepotrzebnych zastanowien, pozerania zasobow systemowych ( porownywalem z kompem stacjonarnym i przy uruchamianych aplikacjach uzywa okolo 560MB pamieci ). Najwazniejszego , czyli gier, nie mam okazji przetestowac - specyfikacja laptopa zdecydowanie nie do gier. Jedyne co odpalilem to Starcraft Brood War i Half Life 2. Podsumowujac , jesli to Beta ktora jeszcze dopracuja, to nowy system napawa mnie nadzieja zeby zastapic starego wysluzonego WinXP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hajuej Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.08, 12:54 ech, czy wszyscy maja przedpotopwe kompy? vist be i juz? ja nie bede bronil zawziecie, w sumie nikt nie lubi jak nowy system wymusza zakup nowego sprzetu, ale jak kupowalem nowy notebook (lg r700) to vista nawet mi podpasowala. co prawda moj lg zjada mojego peceta bez watpienia, ale na dobrym sprzecie i vista dobra . Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 31.12.08, 15:45 @kretynofil --> ale to właśnie przy okazji SP1 i SP2 do Windows XP ludzie stali się nieufni i nabrali przekonania, że lepiej nie ładować się od razu w nowy system - warto poczekać. Nie każdy przecież ma komputer tylko do grania. Jeśli oprogramowanie, na którym musisz pracować, wiesza ci się raz dziennie, to już jest dramat. Jeśli gra się wiesza nawet 2 razy dziennie, to jeszcze można wytrzymać. Dlatego właśnie ludzie czekają na kolejny system korzystający z tej samej architektury i zbliżonego rdzenia, co Vista: żeby się nie władować w jakieś zasadzki No i żeby dać producentom softu szansę nauczenia się i napisania nowych wersji specjalnie pod ten system. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Pierwsza polska recenzja Windows 7 IP: *.colc.cable.ntl.com 31.12.08, 19:42 MACOSX Odpowiedz Link Zgłoś