Dodaj do ulubionych

Przełomowe gry

• okoolarnik Re: Przełomowe gry 01.03.09, 17:12
      nie chce mi sieczytać tych wszystkich komentarzy, ale za pierwsza grę która w spektakularny sposób wykorzystywała havoka uznał bym max payne 2, o trespasser też warto pamiętać, choć dla wielu ta gra to był ślepy zaułek w rozwoju gier, choć jak dla mnie ta gra wyprzedzała swoją epokę.
      A pierwszą grą z przeciwnikami w 3D była chyba jakaś gra w świecie terminatora wydana jakoś w 96 ale to słaba gra była więc nikt o niej nie pamięta.
    • Gość: lord_metalboxes Re: Przełomowe gry IP: *.sds.uw.edu.pl 01.03.09, 17:18
      Homeworld.
    • goku94 Re: Przełomowe gry 01.03.09, 17:55
      Co jest wg. was przełomowego w Crysisie? surprised Jak dla mnie ta gra jest zwyczajnie przeciętna. Gdyby nie grafika to mało kto by w nią grał(zresztą to samo o obu FarCry'ach sądzę, które jak dla mnie były słabe). Taki WoW też wcale przełomowy nie był, bo tylko przeniósł to co gracze znali już z innych MMO do świata Warcrafta(i wcisnął przy tym kretyńską, plastikową grafikę na którą się patrzeć nie da). NFS to po prostu bardzo dobra ścigałka, ale też nic przełomowego w żadnej z części nie zauważyłem. To już więcej racji ma ten co napisał, że "Kocham Konie" to przełom xDD.
    • Gość: Babka z Marsa Re: Przełomowe gry IP: *.chello.pl 01.03.09, 18:27
      @okoolarnik - nie chodzi czasem o Terminator: Future Shock z 1995? Chociaż przed nią był chociażby Descent, Bioforge czy Alone in the Dark...
    • Gość: brokilon Re: Przełomowe gry IP: *.cust.tele2.pl 01.03.09, 18:56
      O ja, ale dużo komentarzy. Pewnie znów uznacie (wy, ludzie z Gamecornera), że skoro czytelnicy o czymś dyskutują to dobrze, to o to chodzi. To dosyć przykre. Znacznie lepiej by było, gdybyście próbowali trochę porządkować ten serwis, przynajmniej starali się być profesjonalistami.

Ostatni akapit tego przeciętnego tekstu powinien znaleźć się na samym początku. Skoro autor nie chciał/nie umiał/nie miał czasu zająć się tematem jak należy, to niech łaskawie uprzedzi, może ktoś zaoszczędzi czasu. Tytuł tekstu też jest nieadekwatny do treści, ale to niestety praktyka większości serwisów Agory, więc nawet nie będę się nad tematem rozwodził.
    • Gość: whateva Re: Przełomowe gry IP: *.lewandow.net.pl 01.03.09, 20:10
      Cytaty najlepiej obrazujące styl "dziennikarstwa" reprezentowany przez pożal się boże dziennikarza:

"Z góry uprzedzam, że głowy nie dam, czy aby na pewno właśnie w tej grze zostało to zastosowane pierwszy raz." - to po jakiego wała siadasz w ogóle do pisania?

"Nie mam pewności, czy były to pierwsze gry pokazujące możliwości tego silnika, ponieważ jego pierwsza wersja powstała już w ubiegłym wieku." - a autor dopiero w tym wieku urodzony, co ostatecznie tłumaczy poziom "dziennikarstwa".

• Gość: Gość Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 20:31
      lolwut? GTFO noob!!1 pacan gral w Q2 na klawie? to jest jakis popie...ny 'tard i on mi bedzie pisal artykuly o przelomowych grach?!?!. no ja pie..., smierdzi trollem na kilometr.

• Gość: Indor Re: Przełomowe gry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.09, 20:46
      DX2 to gra przełomowa? Gdzie? Jedynki pewnie autor tego 'artykułu' nie sprawdził. Gdzie System Shock albo chociażby pierwszy Mario (pierwsza gra ze scrollowanym tłem) czy Mario 64 (pierwsza gra w której głównym kontrolerem był analog). Autor tej notki wie tyle o grach co ja o lataniu myśliwcem.
    • Gość: Gość [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 20:59
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: corvus Re: Przełomowe gry IP: *.toya.net.pl 01.03.09, 21:19
      nie znam tresci bloga kominka ale po kilku "recenzjach" gier tego autora widzianych na youtube dochodze do wniosku ...że nie zna się poprostu...
    • Gość: set Re: Przełomowe gry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.09, 21:40
      @brokilon
      flejmy w komentarzach to świetna zabawa o ile ludzie umieją się bawić. no i porządkowanie serwisu kojarzy się z cenzurą
      @topic
      dla mnie taką przełomową grą był Splinter Cell
    • Gość: vann Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 22:16
      @sad
      Przełomwość alone in the dark polega na tym,że atari jako pierwsze wpadło na pomysł, aby zrobić grę horror. Przełomowość RE polega na tym, że wprowadził on taki model gameplayu, który jest wykorzystywany po dzisiejsze czasy (z różnymi modyfikacjami i udoskonaleniami). Poza tym to RE zawdzięczamy filmowy sposób prowadzenia ackji w grach horrorach. Nie wiem czy pamiętasz ale RE1 wywołało burzę w growym środowisku, bo był jak na tamte czasy tytułem rewolucjnym.Zresztą popatrz co bardziej przypomina Dead Space, SH, Cold Fear, Suffering. Alone'a czy Residenta? . Mi się wydaje, że to wszystko są dzieci RE. Kropka.
    • nessie-jp Re: Przełomowe gry 01.03.09, 22:40
      Czy Blood to była ta doomowata gra, w której się walczyło Calebem Zmartwychwstańcem? Super klimat smile

Dla mnie przełomem było... przejście z grafiki CGA na VGA, a potem na full color. Kto to przeżył, ten nigdy nie zapomni.

Przełomowe były na swój sposób przygodówki z serii Monkey Island
    • dr_dred Re: Przełomowe gry 01.03.09, 22:45
      Jeżeli chodzi o świat gier to ja bym nazywał tego typu gry grami innowacyjnymi(słowo przełom ma znacznie mocniejszy wydźwięk),klasykami tudzież prekursorami danego gatunku lub nawet w całej historii gier. Samym przełomem było narodzenie się gier komputerowych jako coś zupełnie nowego dotąd nie spotykanego i przy tym zostańmy.
      No ale skoro jesteśmy przy tej "przełomowości"(niech wam będzie) wśród gier to jest to bardzo niewielka liczba. Max Payne i przełomowość ?? Hehe bullet time to za mało żeby nazywać tą grę przełomową,co najwyżej jest prekursorem tego typu innowacji w grach akcji i tyle.
      @kominek
      HALF LIFE
      ...skończyły się irytujące bieganiny po setkach pomieszczeń, w których trzeba było odnaleźć trzy klucze różnych kolorów, po czym umieścić je w drzwiach, za którymi czekało nas zwiedzanie jeszcze większego labiryntu.

-----

Chyba sobie żarty robisz i to ma być uzasadnienie na przełomowość tej gry ;D.
      Natomiast zgadzam się raczej w 100% z jednym a mianowicie Quakem ja tez nie pamiętam wcześniejszej gry w takim 3d jak został przedstawiony w tym dziele. Przejście w pełny i prawdziwy trójwymiar to rzeczywiście można uznać za przełom.
      I tyle ode mnie zresztą dla mnie i nie wiem czy ktoś wspomniał wcześniej-grą którą można spokojnie uznać niech będzie za przełomową a przynajmniej będącą blisko tego był-Homeworld coś niesamowitego pełna wolność/dowolność ruchu nie trzy a cztery wymiary i ta grafika nawet teraz jest to jedna z nielicznych gier sprzed 2000 w (jeżeli nie jedyna) na którą można spojrzeć bez większej odrazy. Czy coś takiego nie jest czymś przełomowym drogi Kominku ??
    • Gość: Gość Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 22:48
      KOMINEK WON TROLLU!!!
    • dr_dred Re: Przełomowe gry 01.03.09, 22:59
      Hehe dobre. Kominek przemyśl następnym razem poważniej to co piszesz i potem publikujesz.
      I jeszcze jedna rzecz po przeczytaniu której opadły mi wręcz ręce
      ----
      @Kominek
      Powyższa lista "przełomowych gier", takich, które wprowadziły rozwiązania powielane później przez innych, jest tylko wierzchołkiem góry lodowej, bo z pewnością znalazłoby się na niej kilkaset innych tytułów. Nie sposób ich tu wszystkich wymienić, ale śmiało zgłaszajcie swoje propozycje.

-----

No jasne kilkaset przełomowych tytułów w historii gier. Ja się nawet tak zwanych przez ciebie "przełomowych gier" do mniej niż 100 nie mogę doliczyć ,może najwyżej z kilkanaście będzie. I to że gra wprowadza jakiś nowy patent,element to nie znaczy że jest przełomowa to musi być coś więcej i nie koniecznie być powielane taśmowo w kolejnych tytułach. To się nazywa bardziej innowacyjność Kominku a nie jakaś tam przełomowość. Więc myśl,myślenie przecież nie boli.

• don_wroc_love Re: Przełomowe gry 01.03.09, 23:05
      a czy przełomem nie było też wprowadzenie takiej interakcji w grach jak drżenie pada? a może stoimy na progu kolejnych skoków w interakcji z grami?
      - na fotoforum troszeczkę o interakcji już rozmawialiśmy -> "drżyj maleńki, drżyj! czyli interakcja z grami" fotoforum.gazeta.pl/72,2,1222,90591156,90591156.html

no i tak patrząc na wysyp fpp - to może kolejny przełom jest przed nami - czy nie mamy przecież do czynienia ze "Złotą era gier fpp/tpp"?
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,1222,92061515.html
    • Gość: andyy Re: Przełomowe gry IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.03.09, 23:23
      jak was czytam barany to nie moge ze smiechu... qrwa ludzie powiini miec tu dostep od 120 puntow IQ w gore bo wiekszoc to 13 latki z przezartym mozgiem
    • Gość: Psycho Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 23:34
      Ja bym do gier przelomowych dodal jeszcze Urban Terror. Mimo ze powstala dosc dawno, na dlugo przed GTA3 to byla od niego bardziej dopracowana. Liscie poruszaly sie gdy kolo nich przebieglismy, w kaluzach odbijaly sie odbicia miasta. No i mozna bylo wysiadac i wsiadac do samochodow i jezdzic po calym miescie. Do tego te zroznicowane misje, np. pomoc czlowiekowi, ktory chcial skoczyc z budynku (chcial popelnic samobojstwo). Zdecydowanie jedna z lepszych gier.
    • Gość: me Re: Przełomowe gry IP: *.acn.waw.pl 01.03.09, 23:39
      @Kominek
      Brakuje mi w twoich tekstach tutaj na GC humoru. Tego twojego zlosliwego dogryzajacego humoru smile Tekstow o bylej i wytykania grom ich miernoty. Sledzilem wczesniej twoje recenzje i bardzo je lubiem, wiec ucieszylo mnie twoje pojawienie sie na GC. Ale tutaj jakby straciles pazur, piszesz teksty szare, poprawne i... nudne. Ok, jakos tam opracowujesz temat ale czyta sie to bez emocji, bez usmiechu. Tak ci kaza szefowie z GC? "Dawny Kominek" im nie pasuje? Dziwne, przeciez na pewno wlasnie znajomosc tamtych twoich tekstow zachecila ich do wspolpracy z toba. Moze jednak wroc choc troche do dawnego stylu? W koncu "umiarkowanych" recenzentow i autorow tekstow GC juz ma. Tak czy siak pozdrawiam.
    • Gość: :( Re: Przełomowe gry IP: *.gprs.plus.pl 02.03.09, 00:21
      "Dead Space, SH, Cold Fear, Suffering."
      nie znam ani jednej z tych gier więc się na ich temat nie wypowiem.

"Przełomwość alone in the dark polega na tym,że atari jako pierwsze wpadło na pomysł, aby zrobić grę horror"
      były wcześniej gry horrory smile

"Mi się wydaje, że to wszystko są dzieci RE."
      natomiast wszelkie residenty i silent hille to dzieci alone in the dark
    • mr.lipton Re: Przełomowe gry 02.03.09, 00:23
      @ me
      masz małą pomyłkę w tekście.
      Jest:
      "teksty szare, poprawne i... nudne."
      A powinno być:
      "teksty szare, nieprzemyślane i... nudne."
      Jeżeli ten ci nie pasuje to mam jeszcze inne propozycje, np nieprofesjonalne, niedopracowane itp...
    • Gość: Taucer Re: Przełomowe gry IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.09, 00:27
      Najlepsze, że Pan Kominek z tego co tu pisze i tak nie wyciągnie wniosków z tej całej pisaniny w komentarzach. Myśłi, że się na niego czytelnicy uwzięli... Jedno jest pozytywne - nie kasują tych mega-negatywnych komentarzy - wolność słowa istnieje smile
    • simplex Re: Przełomowe gry 02.03.09, 00:29
      Kominek: "a kiedy ma być tylko przyczyną do dyskusji"

Zapewne chodziło ci o (trudne słowo) PRZYCZYNEK do dyskusji.
    • Gość: brokilon Re: Przełomowe gry IP: *.cust.tele2.pl 02.03.09, 01:09
      @set
      Trochę niejasno się wyraziłem. Nie mam nic przeciwko komentarzom. Chciałem tylko zaznaczyć, że ich duża ilość nie musi wskazywać na atrakcyjność artykułu. W tym przypadku wskazuje raczej na niezadowolenie z kompetencji autora.
      Co do porządkowania, to miałem na myśli tylko i wyłącznie sprawy wewnętrzne serwisu. Czyli żeby ktoś inteligentny jednak czuwał nad tym co się tu publikuje, bo kompromitacje zdarzają się w Gamecornerze nader często.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka