beniamin.durski Re: Recenzja: Resident Evil 5 23.03.09, 11:11 @hiki1337: Ty przeczytałeś recenzję? Czy tylko w kółko powtarzasz zdanie, że taka jest konwencja... Bo jak już 3 razy powtarzałem napisałem, że jest to takie podziękowanie dla fanów, ze wszystkimi naleciałościami serii. Co oczywiście nie przeszkadza mi tego nazwać archaizmem i szczerze mówiąc ja już nie chcę tego w szóstej części. Ta seria potrzebuje resetu i tyle. Co do noża to dalej będę się trzymał swojego, bo ileż razy śmieszyło mnie jak z jednym zombiakiem staliśmy o milimetr za daleko i oboje jak debile machali bronią i nie trafiali się nawzajem. Bardzo komicznie to wyglądało :] @cremek: Dead Space nie ma kooperacji i dlatego nie wciąga RE5 nosem. A Co-op nie jest płatny, tylko Versus. @argeth: Dzięki za zwrócenie uwagi . Odpowiedz Link Zgłoś
barracudo Re: Recenzja: Resident Evil 5 23.03.09, 12:18 Recenzja zachecila mnie do zakupu RE5. Przyznam racje Beniaminowi , Resident Evil potrzebuje resetu. Brakuje mi tez tego klimatu z RE i RE2, prawdziwych zombie, powlekajacymi nogami i jeczacymi w nieboglosy. Odpowiedz Link Zgłoś
some_1 Re: Recenzja: Resident Evil 5 23.03.09, 12:36 Dla jednych to klimat RE, dla innych archaizmy... Natomiast osobiście wiem, że w tych czasach, po Dead Space i paru innych: 1. od RE oczekuję straszenia i zombiaków 2. śmieszy mnie gdy nie mogę podnieść amunicji i załadować pustego guna, bo nie mam slotu "w kieszeni" 3. na 1 piętro w korytarzu pełnym kratownic, metalowych półek i rusztowań muszę wjechać windą 4. po wejściu do pomieszczenia widzę 3 identyczne wybite okna, ale wyjde tylko dwoma bo tak założyli twórcy... i wiele innych "kfiatków". RESET proszę, bo powoli z kultowej serii robi się farsa. Takie czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
raffyxxx Re: Recenzja: Resident Evil 5 23.03.09, 13:23 heh czy moja żona jest idealna ? czy moje auto jest idealne ? czy ja jestem idealny ? trzeba mieć... i tyle. Chociaż sterowanie koszmarne, bo jak to mawiali" "..nie kocha się ZA, kocha się POMIMO" Odpowiedz Link Zgłoś
powercontrols Re: Recenzja: Resident Evil 5 23.03.09, 16:54 RE 5 bardzo mi sie podoba i dostarczyla/dostarcza naprawde niezlej zabawy. Co do "archaizmow" i miejscami "braku logiki" to nie zapominajmy, ze swiat gry to swiat umowny ze swoimi wlasnymi zasadami i regulami. Niemoznosc strzelania w ruchu wydaje sie byc glupia, ale bardzo dobrze robi rozgrywce. Wprowadza pewna goraczkowosc i nerwowosc palcow. Tak samo ograniczony inventarz itd. Nie smieszy ani nie irytuje mnie fakt, ze "nie mogę podnieść amunicji i załadować pustego guna, bo nie mam slotu w kieszeni". Takie sa zasady i to troche tak jakby narzekac, ze szachowy goniec nie moze przeskakiwac innych figur (jak to? dlaczego?) Kazda gra roi sie od tego jakis tam "nielogicznosci", i kazda zawiera jakies tam "kompromisowe" rozwiazania. Tak dlugo jak sluza one dobrej zabawie nie ma problemu. W RE5 moim zdaniem sluza. Odpowiedz Link Zgłoś
maxiu666 Re: Recenzja: Resident Evil 5 23.03.09, 16:55 Hehehehe znowu minus rodzynek przejdzie do histori :o) "chwilami czuc klimat RE4" jest jako minus? rece mi opadly i nie mam wiecej pytan.. Odpowiedz Link Zgłoś
beniamin.durski Re: Recenzja: Resident Evil 5 23.03.09, 17:07 @maxiu666: Jesteś kompletnym ignorantem, który jak zwykle nie czyta recenzji, a komentuje. Twoje przytyki nie są na miejscu, bo jakbyś poświęcił 5 minut na przeczytanie tekstu to byś wiedział, że chodzi m. in. o TE SAME animacje jak w czwórce. Skoczyliśmy o generację w tym czasie. Ty niestety nie zauważyłeś, że tam nie ma słówka "klimat", ale czytasz co chcesz ;///. Odpowiedz Link Zgłoś
theigor777 Re: Recenzja: Resident Evil 5 23.03.09, 18:08 Zeby nie bylo: gralem w RE1,RE2(wypas giery)RE3(mi nie podszedl zabardzo)RE:CV(dla mnie wypas)RE4 (na poczatku mi sie nie spodobal , ale jak dluzej pogralem to sie przekonalem, i to bardzo) a RE5 to dla mnie jakas komedia , i nikt mnie nie przekona ze jest lepszy od DEAD SPACEa bo ma CO-OPa. DS ma KLIMAT!!! ktorego RE5 moze pozazdroscic,na Ishimurze czulem sie jak na Nostromo(tylko ze alienow bylo wiecej )Prawda jest taka ze serie ktore kiedys byly wypas dzis juz takie nie musza byc(np PES) konkurencja nie spi a DS jest o niebo lepszy niz RE5 Odpowiedz Link Zgłoś
buster.dogg Re: Recenzja: Resident Evil 5 23.03.09, 18:42 RE5 jest trochę jak stara ciotka. Trzeba ją lubić bo to rodzina, ale w gruncie rzeczy wszyscy zdają sobie sprawę, że jest stara, pomarszczona i głupia. A tak na serio to uważam, że jako horror ta gra się nie broni. Co-op w horrorze? Przecież to zabija cały klimat osaczenia, który taka gra powinna posiadać. Pewnie w końcu kupię RE5 w jakiejś "dobrej cenie", ale póki co zostanę przy Dead Space. Odpowiedz Link Zgłoś
beniamin.durski Re: Recenzja: Resident Evil 5 23.03.09, 19:26 Obok horroru to ta gra nawet nie stała . Odpowiedz Link Zgłoś
maxiu666 Re: Recenzja: Resident Evil 5 23.03.09, 19:59 Pelna zgoda ze obok horroru ta gra nawet nie stala chyba ze graja w nia nieletni. Ale na wyzszych poziomach trudnosci uczucie osaczenia jest poprostu zabojcze np na Profesional jedno uderzenie przeciwnika i juz jest status dying do tego mamy jakies 2-3 sec na odratowanie. Ale najtrudniejsze sa chyba QTE do odpalenia wlasnie na Profesional doslownie trzeba byc robocopem zeby wcisnac klawisz wciagu 1 sec po pojawieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
beniamin.durski Re: Recenzja: Resident Evil 5 23.03.09, 20:29 No ja się zgadzam, że jest dużo trudniej, ale to nie wynika z inteligencji przeciwników, a tego, że zadają zdecydowanie większe obrażenia. Trzeba jednak pamiętać, że zanim będziesz miał Professional to musisz przejść weterana, a i pewnie BSAA pozbierasz, więc przy okazji wymaksujesz niektóre zabawki i będziesz mieć do nich infinite ammo, a to wiele ułatwia i gra wcale nie jest już taka trudna. Zgadzam się, że fanom polecam grę od razu na weteranie, bo przynajmniej będzie dłużej, ale to nie ma kompletnie wpływu na ocenę. Odpowiedz Link Zgłoś
luk4sz-pl Re: Recenzja: Resident Evil 5 23.03.09, 21:41 Nie wiedzialem ze RE wyszedl w 2007 roku Kurcze jak ten czas szybko leci Odpowiedz Link Zgłoś
maxiu666 Re: Recenzja: Resident Evil 5 23.03.09, 21:51 Oczywiscie ze np inteligencja naszej pomagierki sie nie zmienia i zassysa po calosci ale tak juz jest i tego sie nie zmieni. Ale zmieniajac poziom trudnosci zmienia sie cala rozgrywka w grze. Pal licho ze wtedy bossa ciezko zabic ale kazdy wiesniak jest niebezpieczny cholernie niebezpieczny! sa szybsi, czesciej biegaja, ich czas reakcji jest blyskawiczny, trudniej ich ominac, czesciej strzelaja, szybciej sie podnosza po stunie, jedyna rzecz ktora pozostaje bez zmian to ich stan energi maja ciagle taki sam. Jest tego cala masa ramie w ramie z zywym przeciwnikiem to w tej grzej jest niesamowite wrog atakuje z kazdej strony ganiaja po dachach, drabinach jest ciagle uczucie osaczenia jak dla mnie ta gra zamiata jest poprostu rewelacyjna mozna normalnie zesrac sie z napiecia w gacie! :o) Dla mnie powazym minusem ktory bym dal to jest za krotka 8h to stanowczo za krotko a ostatni moj speed run 2h49min.. Obecnie jestem w trakcie robienia PRO ale oczywiscie z kolega zabawki mam praktycznie wszystkie kupione i wymasterowane poza snajperka i ak47. A co do minusa o ktorym pisalem wczesniej to nie moge sie zgodzic poniewaz animacja ktora byla w 4 czesci caly czas sie sprawdza idealnie dlatego burzy mnie ten minus i glos zabralem. Gdyby animacje zmienili i by sie nie sprawdzilo tez by byl minus i tona mialczenia prawda? To nie jest tak ze ja sie z wszystkim co piszesz nie zgadzam poprostu raz na jakis czas trafia sie takie cos co mnie rozklada na lopatki a nie caloksztalt zrozum. No nic wracam do RE. Odpowiedz Link Zgłoś
hiki1337 Re: Recenzja: Resident Evil 5 23.03.09, 22:29 @beniamin.durski: Naturalnie, przeczytałem recenzje. I choćbym ją przeczytał jeszcze dwa razy, to wyraz "archaiczne" w zestawieniu ze "sterowanie" mi nie pasuje. Seria dostała reset w 4 części, która wyszła 4 lata temu, więc wcale nie tak dawno. Archaizm po 4 latach? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
crinos_pl Re: Recenzja: Resident Evil 5 23.03.09, 23:31 "Chłopaki nie są również najbystrzejsi" Powinno być: "najbystrzejsze". Odpowiedz Link Zgłoś
screwbalski Re: Recenzja: Resident Evil 5 24.03.09, 09:05 Muszę przyznać, że się nawet przyzwyczaiłem do sterowania i innych archaizmów, ale za to sklepik to jest po prostu sen pijanego idioty. Gdzie jest ammo? Dlaczego nie moge dać guna partnerowi? Po co kupować tego samego guna? Jeszcze parę pytań się nasunie, generalnie sklepik i samo inventory (zapomnij, że wezmiesz naboje do pustego guna jak nie ma miejsca, eh) uważam za największą porażkę tej gry, niemniej gra jest naprawdę zajebista, w koopie po prostu rządzi. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
reflect Re: Recenzja: Resident Evil 5 24.03.09, 09:53 @Durski - dla ciebie specjalnie konto zalozylem, zeby skomentowac to co czytam od kilku dni. Napisze tylko krotko - na grach to sie kompletnie nie znasz a recenzja to jakas kpina. Proponowal bym zmiane zainteresowan bo ten paszkwil choc podpisany, jest z wszech miar nie obiektywny, przesiakniety ignorancja i tendencja. I mam nadzieje, ze mam prawo do swojego zdania tak jak ty pisania swoich recenzji. Odpowiedz Link Zgłoś
beniamin.durski Re: Recenzja: Resident Evil 5 24.03.09, 10:20 Oczywiście, że masz. Mało tego powiem Ci, że zgadzam się z Tobą, w części, że jest "nie obiektywny", bo żadna recenzja nie jest obiektywna. Jest to subiektywne zdanie recenzenta. Dalej nie wiem już gdzie widzisz ignorancję i tendencję. Poczytaj sobie inne recenzje, bo wydaje mi się, że zapomniałeś, że nie wszyscy muszą mieć takie zdanie jak Ty. Czy na grach się kompletnie nie znam... wydaje mi się, że to już podchodzi pod obrażanie innych, więc powiem Ci, że śmiem twierdzić, że znam się ze trzykrotnie bardziej niż Ty . Odpowiedz Link Zgłoś
big-daddy Re: Recenzja: Resident Evil 5 24.03.09, 10:53 Ja mogę się przyczepić tylko do tego jak zjechałeś to że nie można strzelać i chodzić przecież to jest właśnie RE w jakiej części można było chodzić i strzelać?? jakby to zmienili to by zepsuli tą grę do końca takie jest moje zdanie. I jeszcze te twoje archaizmy to również jest esencja RE bez tego to nie byłby RE, że niby beczki są tu gdzie nie powinny a czy zombie powinny być (ta polszczyzna )?? "znam się ze trzykrotnie bardziej niż Ty ." Z tego co wiem a trochę wiem to nie można znać się bardziej tylko lepiej ale to tak na marginesie To tyle na ten temat tak poza tym to ja i tak kupię tą grę (i pada ) bo razem z bratem chcemy to przejść :F Odpowiedz Link Zgłoś
beniamin.durski Re: Recenzja: Resident Evil 5 24.03.09, 11:05 @big-daddy: Ale wystawiłem grze 4+? Napisałem ewidentnie, że to są naleciałości serii i jednym to będzie odpowiadać innym nie. Wybór należy do graczy, więc nie wiem w czym jest problem za bardzo . Mi to jakoś konkretnie nie przeszkadzało, bo jak się człowiek wciągnął w grę to nie zwracał na to uwagi, ale prawda jest taka, że trzeba patrzeć przez pryzmat tego co jest obecnie również na rynku. Jakoś możliwość chodzenia nie zabiła w ogóle klimatu w Dead Space, więc nie wiem dlaczego miałaby to zrobić w RE. Tylko dlatego, że deweloper jest leniwy i przez 4 lata nie zmienił nic w rozgrywce? No wybaczcie, ale nie będę tego tłumaczyć sobie tym, że taka jest seria. Wystarczyło troszkę, choć troszkę wykazać się i wprowadzić zmiany. Co do "bardziej niż Ty " napisałem to specjalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
big-daddy Re: Recenzja: Resident Evil 5 24.03.09, 11:16 Nie no spox ja nic nie mam do ciebie ani do nikogo tylko mówię że to by zabiło RE jakby można było biegać i strzelać (takie jest tylko i wyłącznie moje zdanie) a co do zmian to przecież są np. zmiana broni w biegu co-op i mniejsze inwentory co mi najbardziej przeszkadza. (w demie xD) Odpowiedz Link Zgłoś
powercontrols Re: Recenzja: Resident Evil 5 24.03.09, 11:26 screwbalski: Naprawde nie mozesz dac guna partnerowi? Ja moge Odpowiedz Link Zgłoś
czaju Re: Recenzja: Resident Evil 5 24.03.09, 12:13 Dziwnie prezentuje się tekst recenzji w zestawieniu z oceną końcową. Beniamin Durski jest najwyraźniej graficzną dziwką (sami ukuliście ten termin skoro grze, której jedyną zaletą jest grafika i co-op daje 4+. Odpowiedz Link Zgłoś
czaju Re: Recenzja: Resident Evil 5 24.03.09, 12:29 A, oglądałem krótką recenzję RE5 na X-Play. Generalnie Beniaminie padły w niej takie same zarzuty jak w Twojej recenzji. Różnica polega na tym, że Sessler ma jaja i nie bał się wystawić Residentowi 3/5. Odpowiedz Link Zgłoś