Dodaj do ulubionych

Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód

• galekanalek Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 18:07
      Widać, że przeciętny czytelnik GC to nieletni zwyrodnialec smile
      Zanim będziecie się rozpisywać jakie to z was "kozaki", bo mimo 15latek kupujecie gry "dla dorosłych" chciałbym, żebyście zrozumieli, że jesteście ostatnią osobą, która powinna decydować, czy możecie, czy też nie powinniście grać w gry, które zdecydowanie nie celują w wasze predyspozycje. To kwestia opiekuna, czy on pozwoli ci obejrzeć horror późnym wieczorem itp. Oni generalnie wiedzą lepiej na co wy możecie sobie pozwolić, a co przerasta wasze możliwości. Widziałem nie jedną osobę, w której kształceniu psychiki ogromną rolę odegrały brutalne gry i nie był to pozytywny wpływ. Po jednych spływa to po kaczce, inni miewają koszmary, jeszcze inni są nerwowi, albo źle oceniają sytuację, a znam nawet jeden skrajny przypadek, że chłopak był zmuszony chodzić do psychiatry! Szkoda tylko, że w znakomitej większości przypadków, gdy dziecko potrzebuje pomocy specjalisty, to rodzice nawet nie dopuszczają do siebie świadomości, że może taka potrzeba istnieć. Nie mówię, że takie gry zamieniają ich w przestępców, ale pojawiają się problemy z charakterem i ciężko im znaleźć akceptacje społeczną. Bynajmniej nie chodzi tu o nerdowatość/geekowatość, a zwykłe chamstwo.
    • Gość: szakal140 Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.elk.mm.pl 07.06.09, 18:07
      a ja mam takie pytanie, czy oznaczenia PEGI nie powinny być tylko wskazówką, a nie jakimś wyznacznikiem prawnym?
    • krzysiek155-15 Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 18:13
      Problem polega na tym że nie każdy tak samo reaguje brutalne gry. Każdy powinien wypełniać jakiś test psychologiczny zanim kupi jakąś grę.
    • Gość: LokuS Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 18:14
      W CDA Smuggler pisał, że PEGI jest jedynie wskazówką, a sprzedawca nie ma prawa odmówić sprzedaży gry, nawet jeśli jest się na nią za młodym.

@Oldskull
      Ale w Hirołsach nie ma takich odrażających istot jak Zergowie tongue_out

• Gość: zezz Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.chello.pl 07.06.09, 18:15
      bardzo fajna akcja o ile sprzedawcy beda sie tego trzymac
    • dj_sasek Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 18:18
      @galekanalek
      Bardzo rozsądna wypowiedź. Ale też sporo zależy od osoby. Bo skoro wiemy, że osoba grająca w takie gry i nie spełniająca wymogów wiekowych (np. mój brat) nie powtórzyła by tego w świecie rzeczywistym i gra nie ma wpływu na jego zachowanie oraz psychikę wtedy chyba może sobie pograć.
      Znam swojego brata ma 12 lat gra w GTA IV a do tego (mogę powiedzieć) jest spokojny i ułożony. Nie przenosi gry na innych, nie ulega.
      Gry na dowód w Empiku dobra sprawa, a jak dzieciak nie może kupić gry jaką chce to wtedy rodzic mu kupuje, proste...
    • Gość: schulz Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.chello.pl 07.06.09, 18:18
      Ciekawe jak ta akcja wpłynie na wyniki sprzedaży w tej sieci. Wbrew pozorom może nawet wzrosnąć. O empiku napiszą na wszystkich serwisach (darmowa reklama). Rodzice, osoby w średnim wieku w większośi ocenią ten gest pozytywnie. Będą pozytywniej myśleli o firmie i (nieświadomie) mogą kierować tam swoje kroki w celu dokonania zakupów. Wątpię, żeby Empik decydował się na taką akcję tylko dla dobra dzieci i młodzieży.
    • galekanalek Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 18:19
      LokuS - sprzedawca ma prawo odmówić ci sprzedaży nawet gdy nie podoba mu się Twoja twarz. Ty masz prawo natomiast nie kupić u niego produktu.
    • deamon-pl Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 18:20
      Na szczęście na nas planecie 1% lub 2% mało wariatów którzy zabić dla gry lub dla kobiety he .
    • nerull7 Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 18:23
      Kiedyś toczyła się dyskusja o to czy sprzedający alkohol ma prawo ciebie wylegitymować w celu sprawdzenia czy posiadasz 18 lat. Okazało się, że nie ale jednoczenie NIE MA OBOWIĄZKU sprzedać ci alkoholu, na takiej samej zasadzie nie sprzedają alkoholu ludziom nie trzeźwym.
    • Gość: @galekanalek Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 18:25
      Vide gamezilla:
      Art 135 Kodeksu Wykroczeń

"Kto(...) ukrywa przed nabywcą towar przeznaczony do sprzedaży lub umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia sprzedaży takiego towaru, podlega karze grzywny"

Na wiek też trzeba patrzeć, ale w przypadkach małej rozbieżności między sugerowanym a prawdziwym wiekiem powinni raczej sprzedawać gry na podstawie wyników badań psychiatrycznych, sprawdzających czy mają one niepozytywny wpływ na psychikę danej osoby. Tylko szkoda, że takie badania nie są przeprowadzane tongue_out
    • Gość: abażur Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: 62.233.181.* 07.06.09, 18:30
      Oznaczenia PEGI są TYLKO INFORMACJĄ zawierającą wskazanie dla jakiej grupy wiekowej produkt jest przeznaczony. Nie są one żadnym prawnym zobowiązaniem, ustawą itp....
    • nessie-jp Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 18:31
      Dobra akcja uświadamiająca
    • Gość: aminio0 Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: 82.160.49.* 07.06.09, 18:40
      KONIEC ŚWIATA!!! nic nie będę mógł sobie kupić! mam 15 lat i gram w gry dla 18-latków i jakoś nawet moim rodzicom to nie przeszkadzało. PEGI przecież ŹLE ocenia gry, np: w Fable(16+) jest element zabiania lecz przedstawiony w niezwykle łagodny sposób i w dodatku nie ma rozlewu krwi, natomiast The Sims 2(12+, a podstawka 7+) zawiera elementy erotyczne i jakoś jest dla dzieci od 12 roku życia!
      mam nadzieję, że zrezygnują z tego gdy drastycznie opadnie im sprzedaż! niech mają za swoje!
    • Gość: dziad Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.ksknet.pl 07.06.09, 19:02
      Problem w tym, że PEGI nie jest żadnym prawnym ograniczeniem, a jedynie zaleceniem. W związku z tym działania EMPIK-u są delikatnie mówiąc bezprawne.

alkoholu nie sprzedaje się dzieciom bo takie jest prawo. Gier nie sprzedaje się bo ...?
    • Gość: alexkaktus Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 19:11
      Czyli wg. rozumowania Empiku:
      Mając 14 lat nie mam szans na kupienie Empire:Total War ale już np. Rome mogę kupić. Pójdę dalej. 10 dziwczynka (chłopiec) chce kupić The Sims 3 i nic. Zresztą... Co zrobią z tymi co zamawiają przez neta?
      PS.Strasznie zdegenerowało mnie granie w Empire: TW i CoD4 i czuje w sobie wewnętrzne ZUO!
    • Gość: xqwzts Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 19:14
      @aminio0
      w Fable też są elementy erotyczne
    • Gość: lol Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.kol.tke.pl 07.06.09, 19:19
      Pytanie czy przy takiej skali piractwa taka akcja ma w ogóle sens? smile
    • Gość: Rakshia Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.aster.pl 07.06.09, 19:20
      Ja mam 14 lat i bym nie kupił żadnej fajnej gry gdyby coś takiego było ciągle. Gry, które teraz wychodzą są przeważnie oceniane na 16+ i 18+. Jeśli empik coś takiego wprowadzi zawsze pozostanie kupowanie gier tam po przez rodziców lub pójście do Saturna albo Carrefoura tongue_out
    • Gość: Rakshia Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.aster.pl 07.06.09, 19:21
      Znaczy się 15... ahhh te urodziny już nawet ich nie pamiętam xD
    • Gość: zelsin Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: 78.16.121.* 07.06.09, 19:22
      Wg mnie sam system jest z lekza smieszny biorac pod uwage przedzialy wiekowe ktore uzywa. Np. PEGI ma dosc spora przerwe pomiedzy 7 a 12 rokiem zycia, gdzie mloda osoba naprawde szybko sie rozwija. To samo jesli chodzi o lata 12-16. Po prostu czuje ze powinny byc uwzglednione opcje dla 10, 14 i 17 latkow oprocz tego co juz mamy (no, moze opcaja dla 17-latkow nie jest az tak potrzebna). Mysle ze rozwiazaloby to problemy niektorych gier ktore nie powinny miec az tak wysokich oznaczen pegi.

Jesli chodzi o sam pomysl, jest on smieszny i typowo zaadresowany do ludzi ktorych niewiele obchodzi w co graja ich pociechy. Kazdy rodzic powinien sam sprawdzac gry w ktore gra ich dziecko i sam decydowac czy gra jest odpowiednia. Wg. mnie caly ten system odzwierciedla popularna teraz teze ze to szkola, kosciol i sasiad sa od wychowywania dzieci, byle nie rodzic.
    • Gość: xd Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: 95.160.134.* 07.06.09, 19:23
      to nie jest w temacie ale tu jest trailer z assassin creed 2 www.youtube.com/watch?v=WDHOn6a6ODQ&feature=related
    • Gość: xqwzts Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 19:23
      @Rakshia
      Też mam 14 lat, aż dziw pomyśleć,że skończyłem wieśka, wszystkie calle of druty i bioshocka nie?
    • sad-hu Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 19:23
      Szczerze powiedziawszy, to nie uważam, że jeśli ktoś ma 15 lat, to nie może grać w gry sklasyfikowane przez PEGI dla 16 latków. Tu już ocieramy się o absurd. Mi chodzi o to, że nie powinny w nie grać małe dzieci. Osobiście znam nastolatków, którzy są bardziej dojrzali niż wielu ludzi dorosłych. Ja też taki byłem i miałem świadomość wielu procesów psychologicznych, które zachodzą w człowieku podczas czytania książek, oglądania filmów czy grania w gry. Potrafiłem na trzeźwo i przytomnie przyjmować treści, które niosły te środki przekazu i wybiórczo je akceptować lub odrzucać. Dorosłość nie ma tu nic do rzeczy.
      Podkreślam: Małe dzieci nie powinny grać w brutalne gry. Nastoletnia młodzież i tak ma już ugruntowaną osobowość i wzorce zachowań, więc nie ma co przesadzać z zakazami.
    • Gość: zelsin Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: 78.16.121.* 07.06.09, 19:24
      *z leksza
      PS. Czy jak sie zaloguje bedzie dostepna opcja EDIT?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka