galekanalek Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 18:07 Widać, że przeciętny czytelnik GC to nieletni zwyrodnialec Zanim będziecie się rozpisywać jakie to z was "kozaki", bo mimo 15latek kupujecie gry "dla dorosłych" chciałbym, żebyście zrozumieli, że jesteście ostatnią osobą, która powinna decydować, czy możecie, czy też nie powinniście grać w gry, które zdecydowanie nie celują w wasze predyspozycje. To kwestia opiekuna, czy on pozwoli ci obejrzeć horror późnym wieczorem itp. Oni generalnie wiedzą lepiej na co wy możecie sobie pozwolić, a co przerasta wasze możliwości. Widziałem nie jedną osobę, w której kształceniu psychiki ogromną rolę odegrały brutalne gry i nie był to pozytywny wpływ. Po jednych spływa to po kaczce, inni miewają koszmary, jeszcze inni są nerwowi, albo źle oceniają sytuację, a znam nawet jeden skrajny przypadek, że chłopak był zmuszony chodzić do psychiatry! Szkoda tylko, że w znakomitej większości przypadków, gdy dziecko potrzebuje pomocy specjalisty, to rodzice nawet nie dopuszczają do siebie świadomości, że może taka potrzeba istnieć. Nie mówię, że takie gry zamieniają ich w przestępców, ale pojawiają się problemy z charakterem i ciężko im znaleźć akceptacje społeczną. Bynajmniej nie chodzi tu o nerdowatość/geekowatość, a zwykłe chamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szakal140 Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.elk.mm.pl 07.06.09, 18:07 a ja mam takie pytanie, czy oznaczenia PEGI nie powinny być tylko wskazówką, a nie jakimś wyznacznikiem prawnym? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek155-15 Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 18:13 Problem polega na tym że nie każdy tak samo reaguje brutalne gry. Każdy powinien wypełniać jakiś test psychologiczny zanim kupi jakąś grę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LokuS Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 18:14 W CDA Smuggler pisał, że PEGI jest jedynie wskazówką, a sprzedawca nie ma prawa odmówić sprzedaży gry, nawet jeśli jest się na nią za młodym. @Oldskull Ale w Hirołsach nie ma takich odrażających istot jak Zergowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zezz Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.chello.pl 07.06.09, 18:15 bardzo fajna akcja o ile sprzedawcy beda sie tego trzymac Odpowiedz Link Zgłoś
dj_sasek Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 18:18 @galekanalek Bardzo rozsądna wypowiedź. Ale też sporo zależy od osoby. Bo skoro wiemy, że osoba grająca w takie gry i nie spełniająca wymogów wiekowych (np. mój brat) nie powtórzyła by tego w świecie rzeczywistym i gra nie ma wpływu na jego zachowanie oraz psychikę wtedy chyba może sobie pograć. Znam swojego brata ma 12 lat gra w GTA IV a do tego (mogę powiedzieć) jest spokojny i ułożony. Nie przenosi gry na innych, nie ulega. Gry na dowód w Empiku dobra sprawa, a jak dzieciak nie może kupić gry jaką chce to wtedy rodzic mu kupuje, proste... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schulz Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.chello.pl 07.06.09, 18:18 Ciekawe jak ta akcja wpłynie na wyniki sprzedaży w tej sieci. Wbrew pozorom może nawet wzrosnąć. O empiku napiszą na wszystkich serwisach (darmowa reklama). Rodzice, osoby w średnim wieku w większośi ocenią ten gest pozytywnie. Będą pozytywniej myśleli o firmie i (nieświadomie) mogą kierować tam swoje kroki w celu dokonania zakupów. Wątpię, żeby Empik decydował się na taką akcję tylko dla dobra dzieci i młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
galekanalek Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 18:19 LokuS - sprzedawca ma prawo odmówić ci sprzedaży nawet gdy nie podoba mu się Twoja twarz. Ty masz prawo natomiast nie kupić u niego produktu. Odpowiedz Link Zgłoś
deamon-pl Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 18:20 Na szczęście na nas planecie 1% lub 2% mało wariatów którzy zabić dla gry lub dla kobiety he . Odpowiedz Link Zgłoś
nerull7 Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 18:23 Kiedyś toczyła się dyskusja o to czy sprzedający alkohol ma prawo ciebie wylegitymować w celu sprawdzenia czy posiadasz 18 lat. Okazało się, że nie ale jednoczenie NIE MA OBOWIĄZKU sprzedać ci alkoholu, na takiej samej zasadzie nie sprzedają alkoholu ludziom nie trzeźwym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @galekanalek Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 18:25 Vide gamezilla: Art 135 Kodeksu Wykroczeń "Kto(...) ukrywa przed nabywcą towar przeznaczony do sprzedaży lub umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia sprzedaży takiego towaru, podlega karze grzywny" Na wiek też trzeba patrzeć, ale w przypadkach małej rozbieżności między sugerowanym a prawdziwym wiekiem powinni raczej sprzedawać gry na podstawie wyników badań psychiatrycznych, sprawdzających czy mają one niepozytywny wpływ na psychikę danej osoby. Tylko szkoda, że takie badania nie są przeprowadzane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abażur Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: 62.233.181.* 07.06.09, 18:30 Oznaczenia PEGI są TYLKO INFORMACJĄ zawierającą wskazanie dla jakiej grupy wiekowej produkt jest przeznaczony. Nie są one żadnym prawnym zobowiązaniem, ustawą itp.... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 18:31 Dobra akcja uświadamiająca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aminio0 Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: 82.160.49.* 07.06.09, 18:40 KONIEC ŚWIATA!!! nic nie będę mógł sobie kupić! mam 15 lat i gram w gry dla 18-latków i jakoś nawet moim rodzicom to nie przeszkadzało. PEGI przecież ŹLE ocenia gry, np: w Fable(16+) jest element zabiania lecz przedstawiony w niezwykle łagodny sposób i w dodatku nie ma rozlewu krwi, natomiast The Sims 2(12+, a podstawka 7+) zawiera elementy erotyczne i jakoś jest dla dzieci od 12 roku życia! mam nadzieję, że zrezygnują z tego gdy drastycznie opadnie im sprzedaż! niech mają za swoje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.ksknet.pl 07.06.09, 19:02 Problem w tym, że PEGI nie jest żadnym prawnym ograniczeniem, a jedynie zaleceniem. W związku z tym działania EMPIK-u są delikatnie mówiąc bezprawne. alkoholu nie sprzedaje się dzieciom bo takie jest prawo. Gier nie sprzedaje się bo ...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alexkaktus Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 19:11 Czyli wg. rozumowania Empiku: Mając 14 lat nie mam szans na kupienie Empire:Total War ale już np. Rome mogę kupić. Pójdę dalej. 10 dziwczynka (chłopiec) chce kupić The Sims 3 i nic. Zresztą... Co zrobią z tymi co zamawiają przez neta? PS.Strasznie zdegenerowało mnie granie w Empire: TW i CoD4 i czuje w sobie wewnętrzne ZUO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xqwzts Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 19:14 @aminio0 w Fable też są elementy erotyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.kol.tke.pl 07.06.09, 19:19 Pytanie czy przy takiej skali piractwa taka akcja ma w ogóle sens? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rakshia Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.aster.pl 07.06.09, 19:20 Ja mam 14 lat i bym nie kupił żadnej fajnej gry gdyby coś takiego było ciągle. Gry, które teraz wychodzą są przeważnie oceniane na 16+ i 18+. Jeśli empik coś takiego wprowadzi zawsze pozostanie kupowanie gier tam po przez rodziców lub pójście do Saturna albo Carrefoura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rakshia Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.aster.pl 07.06.09, 19:21 Znaczy się 15... ahhh te urodziny już nawet ich nie pamiętam xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zelsin Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: 78.16.121.* 07.06.09, 19:22 Wg mnie sam system jest z lekza smieszny biorac pod uwage przedzialy wiekowe ktore uzywa. Np. PEGI ma dosc spora przerwe pomiedzy 7 a 12 rokiem zycia, gdzie mloda osoba naprawde szybko sie rozwija. To samo jesli chodzi o lata 12-16. Po prostu czuje ze powinny byc uwzglednione opcje dla 10, 14 i 17 latkow oprocz tego co juz mamy (no, moze opcaja dla 17-latkow nie jest az tak potrzebna). Mysle ze rozwiazaloby to problemy niektorych gier ktore nie powinny miec az tak wysokich oznaczen pegi. Jesli chodzi o sam pomysl, jest on smieszny i typowo zaadresowany do ludzi ktorych niewiele obchodzi w co graja ich pociechy. Kazdy rodzic powinien sam sprawdzac gry w ktore gra ich dziecko i sam decydowac czy gra jest odpowiednia. Wg. mnie caly ten system odzwierciedla popularna teraz teze ze to szkola, kosciol i sasiad sa od wychowywania dzieci, byle nie rodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xd Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: 95.160.134.* 07.06.09, 19:23 to nie jest w temacie ale tu jest trailer z assassin creed 2 www.youtube.com/watch?v=WDHOn6a6ODQ&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xqwzts Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 19:23 @Rakshia Też mam 14 lat, aż dziw pomyśleć,że skończyłem wieśka, wszystkie calle of druty i bioshocka nie? Odpowiedz Link Zgłoś
sad-hu Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 19:23 Szczerze powiedziawszy, to nie uważam, że jeśli ktoś ma 15 lat, to nie może grać w gry sklasyfikowane przez PEGI dla 16 latków. Tu już ocieramy się o absurd. Mi chodzi o to, że nie powinny w nie grać małe dzieci. Osobiście znam nastolatków, którzy są bardziej dojrzali niż wielu ludzi dorosłych. Ja też taki byłem i miałem świadomość wielu procesów psychologicznych, które zachodzą w człowieku podczas czytania książek, oglądania filmów czy grania w gry. Potrafiłem na trzeźwo i przytomnie przyjmować treści, które niosły te środki przekazu i wybiórczo je akceptować lub odrzucać. Dorosłość nie ma tu nic do rzeczy. Podkreślam: Małe dzieci nie powinny grać w brutalne gry. Nastoletnia młodzież i tak ma już ugruntowaną osobowość i wzorce zachowań, więc nie ma co przesadzać z zakazami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zelsin Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: 78.16.121.* 07.06.09, 19:24 *z leksza PS. Czy jak sie zaloguje bedzie dostepna opcja EDIT? Odpowiedz Link Zgłoś