janci0 Re: Microsoft o ekskluzywności 16.06.09, 23:31 Idźcie spać Wy wogóle gracie w te wszystkie gry, o których piszecie? Bo czasami wymieniacie tak różne tytuły że zaczynam się zastanawiać. Ja uwielbiam Kameo, zagrywałem się w ME, lubiłem Gearsy, PGR-y, ale do Halo mi się nigdy nie podobało (próbowałem wszystkich części), podobnie jak Forza mi nie podeszła - z drugiej strony LBP, MGS i K2 to dla mnie jakieś nieporozumienia, w odróżnieniu do Uncharted czy GoW (1 i 2, 3 jeszcze nie ma więc nie wiem). Do tego dochodzi trochę gier multi (np. Bioshock). Ja wiem że są wyjątki, ale tak strzelacie różnymi tytułami na jedną konsolę i naprawdę we wszystkie gracie bez pamięci? A te inne gry na drugą konsolę to już są BE? Przecież to jakaś paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
qsay Re: Microsoft o ekskluzywności 16.06.09, 23:45 janci0 ma racje pomimo barier (ktora notabene sami tworzymy) pozostajemy graczami, a co gracze powinni najbardziej lubiec? GRY! a nie obrzucanie sie blotem ze jeden ma xkloca a drugi chlebaka... sam preferuje PS3 (sentyment po przedniczkac i dosc trafiajaca w moj gust biblioteka gier) ale nabylbym sprzet M$ juz np dla wspanialego Fable 2 (jedynka na kompie zaliczona poki co jednak mnie nie stac(dopiero co TV splacam ^^) inna sprawa jest to ze M$ nie lubie jako firmy (bill czemus z windowsa zrobil prawie monopol i w dodatku taki badziew wypuszczasz ) ale juz gierki od MSG sa calekiem calkiem ehhh moglbym tak pisac i pisac... no ale coz zadajcie sobie pytanie czy jestescie graczami czy babami, ktore sie kloca ktora sukienka ladniejsza... Odpowiedz Link Zgłoś
dante71 Re: Microsoft o ekskluzywności 16.06.09, 23:50 Ja gram we wszystkie na PS3 oczywiscie nie w te których jeszcze nie ma )) Jestem konsolowym maniakiem )) Mam w domu starą amige, pegasusa, Sege Supersaturn, Sege Megadrive, N64, PSX, PSOne, PS2, PSTwo, PSP, Dreamcasta, GameCuba, PS3! Miałem też starego X-klocka ale ta konsola to totalny niewypał! Co z tego że miała świetne Halo które poprostu niszczy Halo 3 skoro Halo ukazało się też na blaszaka. Po co mam kupować X360 skoro gry które wychodzą na 360tke wychodzą też na blaszaka Forza może i ciekawe wyścigi ale wole stare poczciwe GranTurismo! Może jestem sentymentalny ale jak co jakiś czas odpala pierwsze GT to łezka kręci się w oczku Pierwszy kontakt z MetalGearSolid! Coś NIEZAPOMNIANEGO! Mario 64! Golden Eye! Gdyby wtedy Nintendo posłuchało Sony to dzisiaj na rynku była by tylko jedna konsola Nintendo razem z Sony! Niestety Nintendo wyśmiało pomysł na konsolke na którą gry są na płkach CD i wolało stare poczciwe kardridze. Co z tego że N64 miało ładniejszą grafe itp skoro Sony miało mega HITY! Tekken, GT, MediEvil, FinalFantasy 7,8,9, Resident Evil który pokazał się na N64 jednak już takim hitem nie był! Pamiętam czasy spędzone przed Pegazusem i takimi gierkami jak np Contra, Dizzy, Goal 3 )) to były czsy! Dzisiaj takich gier już nie ma! Jestem GRACZEM w 100% i jeśli zaczynam jakąś gre to musze ją skończyć na 100% wyssać z niej wsystkie soki całą esencje! Microsoft miał zawsze swoją wizje konsolki i gier i nadal dąży tą drogą czasem skręca na dobrą droge jednak po czasie wraca do swojej koncepcji świata Konsole to nie PC na które wciskają Windowsa! Świat konsol to coś innego! Odpowiedz Link Zgłoś
qsay Re: Microsoft o ekskluzywności 16.06.09, 23:50 edit: ofkors codzi mi sam o ten widok nie ujmujac szanownym paniom, ktore tez sa graczami ^^" Odpowiedz Link Zgłoś
hannibal.u.bram Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 00:03 Najwieksza premiera PS3 tego roku to bez watpienia Killzone 2. Gra sprzedala sie gorzej niz glupawy xboxowy dodatek(!) do GTA4. W tym swietle trudno traktowac exclusivy na PS3 powaznie. Zachowujecie sie jak dzieci przerzucajac sie tytulami gier. Inteligentni ludzie dyskutuja o tym, ile te gry na siebie zarobia. Odpowiedz Link Zgłoś
ddareq Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 00:08 A gracze nawet ci inteligentni, dyskutuja o tym jak w te gry sie gra Odpowiedz Link Zgłoś
mikas2 Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 00:22 Nie ma zadnego znaczenia czy coś wychodzi na PC-ta czy nie.Gramy na konsolach i jest to ekskluziw jeżeli nie ma go na innej konsoli Nie po to kupiłem maszynke do grania aby grać na komputerze.Microsoft to komputery i konsola itd.. więc chyba logiczne ze wychodza na obie platformy. Myslicie że "Sony" gdyby było na miejscu Microsoftu robiłoby inaczej ? "Killzone 2" też byłoby na pieca A tak w ogóle to jak mozna grac na komputerze jak ma sie konsole Odpowiedz Link Zgłoś
dante71 Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 00:25 Dla mnie premierą nr 1 był jest i będzie GOW3! Killzone 2 to świetna gra ale to tylko strzelanka jak Halo! Nie można porównywać strzelanek takich jak Killzone2 i GTA4 to są zupełnie różne gry! Wiadomo że GTA będzie lepiej się sprzeda ta gra to legęda! Strzelanki to strzelanki gierki żeby się wyszaleć. To tak jakby porównać MGS4 i PronceOfPersia (totalny niewypał!!!) MGS to gra klasyk! Masz PSX musisz mieć Metal Gear Solid! Masz PS2 musisz mieć MGS2 i MGS3! Masz PS3 musisz mieć MGS4! To są gry must have! Masz PS3 lub X360 musisz mieć GTA4! Masz PS3 lub X360 będziesz musiał mieć Tekkena6! GTA, MGS, Tekken, FF, Hallo, GOW, Gearsy... To są gry które trzeba mieć! I nie ważne czy dana część udała się twórcą czy też nie! MGS2 gierka fajna i przyjemna ale najgorsza ze wszystkich części. Halo 3 to samo! Są gry i GRY. Dobrym przykłądem jest np Need For Speed co część to gorsza! Dlaczego sprzedaje się lepiej niż np TD GRID? Dlatego że NFS ma wyrobioną marke! Tak jak GTA! Koniec tematu! Odpowiedz Link Zgłoś
dante71 Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 00:33 Miałem starego XBOXA i przyznam że lepiej gra mi się np w Halo na blaszaku niż na Xklocku! Grając w RedAllert 3 na 360 czy PS3 wybiore wersje PC! Mam na PC Metal Gear Solid 1 i 2 jednak wole te gry włączyć na PSX lub PS2 ponieważ te gry lepiej wyglądają i lepiej się gra na konsoli a nie na PC! Sony mogło by wypuścić np Killzona na PC jednak optymalizacja gry byla by stratą dle Killzona! Żeby pograć w niego musialbyś mieć karte graficzną i procka za kilka tysiaków! Taki Crisis żeby wyciągnąć z niego ostatnie soki trzeba mieć naprawde kozak kompa! Nowy Crisis2 to samo będzie na PS3, X360 i PC co z tego że na PC będzie ładniejszy skoro żeby pograć na full detalach bede potrzebowal PCta za kilka tysięcy! Na PC będzie kosztowal ok 130zł na konsole ok 250zł jednak wole wydać tą 100 więcej na gre niż 1000 więcej na karte graficzną dla jednej gry! Odpowiedz Link Zgłoś
bigdaddyy Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 01:41 @mikas2 - dokładnie o to mi chodzi choć jeden mądry gra na x360 i pc to jest ex, nie zagrasz w niego na sprzęcie sony czy nintendo, tak samo gry na ps3/ps2/psp czy wii/nds to są exy @migo - dalej nie ogarniasz, exów jest więcej na x360, a jak się czepiasz to najwięcej jest na wii. Ogólnoświatowa opinia? wooow rodzyn miesiąca hehe, każda gra na psn jest dobra? to chyba nie grałeś w każdą grę na psn Co do lepszego lineup obu konsol to zależy co komu pasuje, osobiście z tego co mnie interesuje to: x360 - alan wake, mass effect2, forza3, crackdown2, splinter cell i może nowe halo reach ps3 - god of war 3, uncharted 2, nowy pixel junk, no i może heavy rain + trico Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 06:29 "Nie ma zadnego znaczenia czy coś wychodzi na PC-ta czy nie.Gramy na konsolach i jest to ekskluziw jeżeli nie ma go na innej konsoli" Bezedura. Gramy też na pc, czy się to komuś podoba, czy nie. Każdy większy portal o grach uwzględnia tę platformę, więc nie ma się co obrażać na rzeczywistość. A tytuł ekskluzywny to tytuł *na wyłączność*, więc - jak już ktoś słusznie zauważył - jaka to wyłączność, skoro w grę "ekskluzywną" dla x360 można zagrać nie posiadając owego x360? Odpowiedz Link Zgłoś
mikas2 Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 08:16 @marcin-ka To powiedz mi czemu posiadacze PS3 kupują np: COD4,Far Cry 2,BioShock,i wiele innych gier skoro mogą grać na PC-cie w te same gry i do tego są dużo tańsze Bo chcą grać na konsoli a nie na komputerze Ekskluziwy Microsoftu to PC\360 Nie ważne na która z tych platform kupisz grę to i tak kasa idzie dla Microsoftu Gadanie że coś wychodzi na pieca to po co mi konsola(x360)jest tak samo zasadne jak po co mi PS3 skoro w wiekszość dobrych gier mogę grać na kopie Jesteśmy tak myślę graczami konsolowymi i interesuje nas to co wychodzi na konsole a nie na komputer z klawiaturą ,myszką i garbem na plecach Odpowiedz Link Zgłoś
mikas2 Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 08:30 Jeszcze jedno gdyby posiadacze PS3 nie kupowaliby gier miltiplatformowych tylko grali tak jak ty na kopie to "Sony" by już dawno poszło z torbami Krótko, interesiją nas gry na konsole i takie kupujemy i to są dla nas ekskluziwy jeżeli nie ma ich na innej konsoli Odpowiedz Link Zgłoś
solokazama Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 08:41 mikas2 - idac Twoim tokiem rozumowania Alan Wake "wyjdzie" na "ps3",bo mam w domu ps3 (i 4 inne konsole) i mocnego peceta i w to zagram. Zajrzyj do slownika co znaczy slowo "exlusive", bo na sile probujesz udowodnic, ze czarne jest biale. bigdaddy - mowisz o tych "community super games"? Wskaz mi gre z PSN,ktora jest slaba. Akurat mam xboxa i ps3 i zal jak sie czyta Twoje posty. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 09:04 "To powiedz mi czemu posiadacze PS3 kupują np: COD4,Far Cry 2,BioShock,i wiele innych gier skoro mogą grać na PC-cie w te same gry i do tego są dużo tańsze" Każdy robi to, co lubi. Nie zmienia to jednak faktu, że tytuł, który ukazuje się w tej samej formie na dwie różne platformy (a pc *jest* platformą do gier), nie może być w żaden sposób nazwany ekskluzywnym (czyli dostępnym wyłącznie na jednej platformie). Logika sie kłania. "Ekskluziwy Microsoftu to PC\360 Nie ważne na która z tych platform kupisz grę to i tak kasa idzie dla Microsoft" Malutki test twojego rozumowania: jak zaklasyfikujesz grę wyprodukowaną przez Sony, wydaną na PS3 *oraz* pc, ale nie wydaną na x360? Rozumiem, że wg Ciebie to też eksclusive, tak? Mieszasz różne pojęcia i wychodzi z tego to, co wychodzi. Tytuł ekskluzywny to tytuł dostępny *wyłącznie* na jednym konkretnym hardware, a to, że część gier jest niedostępna na PS3, x360 czy pc, to zupełnie inna bajka. A jeszcze inną jest to, do kogo trafiają pieniądze ze sprzedaży konkretnej gry... Odpowiedz Link Zgłoś
cypisek.com Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 09:25 cóż... niektórzy wydawcy mówią wprost "WYDAWANIE GIER NA PS3 jest RYZYKOWNE" i może doprowadzić do BANKRUCTWA firmy kotaku.com/5293153/grasshopper-manufactures-ps3-title-is-risky Odpowiedz Link Zgłoś
franekk7 Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 09:47 Skoro gra wychodzi na xboxa i pc... i osoba posiadająca ps3 może pograć w "exa" na pc - to co to za ex? Ale z drugiej strony, nie każdemu na to pozwala komputer... albo chęci. Mi też zbrzydło granie na pc już... a tyle lat za "małego" w MMO pykałem, a teraz? właczam kompa, winampa i czytam fora, blogi o konsolach i pc off. Zresztą... teraz wyjdzie L4D 2, i co z tego... skoro ta gra mnie nie robi... ale w ME2 chętnie pogram... Wiadomo, że ten kto ma xboxa - woli exy na xboxa A ten co ma PS3 - woli "swoje" exy Przecież z tego powodu wybieraliśmy konsole... dla gier, tak? Pewnie dużo osób wybierając xboxa, kierowało się że jest tańszy - pod względem gier, i ogolnie, jako konsola. Ja tam, wybierając konsole - patrzałem na exy... własnie MGS4 wychodził, że GoW3 wyjdzie to wiedziałem, kiedy ukończyłem drugą częśc... i jakoś Lineup sony mnie bardziej przekonuje (Demons Souls, White Knight Chronicles - dopisałem tylko te 2 gry, bo nikt o nich nie napisał wyżej ;]) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 09:52 cypisek: przytoczyłeś niesamowity materiał na poparcie swojej tezy - całe dwa akapity i pewnie z pięć zdań... Ryzykowne to jest wydawanie szmelcu, a to się niestety niektórym developerom w przeszłości zdarzało, bo konwertując swój tytuł na PS3 szli po linii najmniejszego oporu. Odpowiedz Link Zgłoś
blacq Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 10:18 franekk7@ "Wiadomo, że ten kto ma xboxa - woli exy na xboxa, ten co ma PS3 - woli "swoje" exy" Tu się mylisz.Ja sprzedałem PS3 i kupiłem X360 dla gier multiplatformowych.Exclusive'y bardzo mi się podobały,czego nie mogę powiedzieć o tych z Xa. Nie liczy się ilość,ale jakość.Ta przemawia na korzysć konsoli SONY. PS3:Uncharted 1/2,God of War 3,Heavy Rain,GT5(P),MGS4,Last Guardian,LittleBigPlanet,Resistance 1/2,Motorstorm 1/2,SOCOM,Lair,Ratchet & Clank,Haze(...),Warhawk,Siren. X360GR 3/4, Crackdown 1/2, Forza 2/3, Gears of War 1/2, Fable2, Dead or Alive 4, Ace Combat 6, Dead Rising 1/2, Halo3, Halo ODST i Halo Reach, Banjo-Kazooie, Kameo, Perfect Dark, Lost Odyssey, Star Ocean 4. Odpowiedz Link Zgłoś
cypisek.com Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 10:37 @marcin-ka Ryzykowne to jest wydawanie szmelcu, a to się niestety niektórym developerom w przeszłości zdarzało, bo konwertując swój tytuł na PS3 szli po linii najmniejszego oporu. --------- no tak... czy Little big planet albo Killzone 2 to słabe gry? przytaczano gdzieś sprzedaż tych gier... i jakos nie zrobily oszalamiajacej furrory Odpowiedz Link Zgłoś
dragonow20 Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 10:59 To ze gra sie nie sprzedała tak dobrze jak powinna to nie znaczy ze jest z pupy. Średnie ocen mówią ze K2 jest bardzo dobrą grą Odpowiedz Link Zgłoś
tracer87 Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 11:00 tak, tak fanboye sony znowu płaczą ;d rozumiem że was boli że nie zagracie w te gry na ps3 ale posiadacze x-a też nie zagrają w te ,,kilka'' exów ps3 na x360. Ta lista gier co podał @daddy na x360 i ps3 jest porównywalna a nie wymienił jeszcze kilku gier na obu konsolach, jak doliczy się do x360 exy x/pc to jest ich znacznie więcej niż ma ps3. Jak ich nie doliczycie to lista jest porównywalna. Racja jest w tym że jak nie uważacie gier x360/pc za exy to gry ps3/psp też nie są exami bo skoro można zagrać w lbp, resistance czy inne gry na psp to nie są one exami dla ps3 Chyba logiczne co nie? i nie piszcie o słabszej grafice psp bo tak samo mało kto ma dzisiaj hiper peceta do gier, większość ludzi zatrzymała się na pecetach wystarczających do oglądania filmów, odpalania starszych gier, internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
luk4sho-pl Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 11:02 Ja jak kupowalem Xa to napewno nie dla exow Ale dlatego ze wtedy nie bylo zadnego wyboru, Xbox byl jedyny z NextGenów. A zaraz pozniej jak juz wyszlo PS3 zrozumialem ze jesli chce sie zagrac we wszystkie najwazniejsze hiciory to trzeba miec przynajmniej dwie konsole i dokupilem plejke. Niestety ale ograniczajac sie do jednej konsoli w domu bardzo duza czesc niesamowitych gier przechodzi nam kolo nosa i trzeba sie zadowalac materialami z internetu. Taka jest prawda Odpowiedz Link Zgłoś
rirek1236 Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 11:06 podaj mi tracer87 takie gry ktore wyszly na ps3 i psp, maja to byc te same czesci a nie resistance: retribution i fall of man Odpowiedz Link Zgłoś
cypisek.com Re: Microsoft o ekskluzywności 17.06.09, 11:21 chodziło mi o to , że na ps3 nie ma nawet gwarancji że DOBRA gra się sprzeda..... Odpowiedz Link Zgłoś