Dodaj do ulubionych

Zwiastun DLC Zeno Clash

28.06.09, 12:32
The Pitt? Już to gdzieś słyszałem, jakiś kryzys kreatywności nazw twórców czy cuś?
Ja akurat rozumie fenomen ZC, porwała mnie ta stylistyka i fabuła no i walka też (kolejność wymieniania nieprzypadkowa smile
Obserwuj wątek
    • furio123 Zwiastun DLC Zeno Clash 28.06.09, 12:33
      Taka o ta gra
      Nie bedzie to hicior ale cos moze wyjsc
    • Gość: Nerevar Re: Zwiastun DLC Zeno Clash IP: *.4.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 28.06.09, 15:27
      A samo The Pit bardzo fajne - o ile strasznie nudzil mnie tryb Challenge w wiezy, to w Pit gra sie swietnie. Zrzucanie wrogow z duzej wysokosci to jednak spora frajda.
    • han_solo_79 Re: Zwiastun DLC Zeno Clash 28.06.09, 15:35
      @P.P.

Ciul tam z Zeno Clash, Ty mi lepiej powiedź czemu ostatnio Twój szef ma takie ściśnięte poślady. Leci z drabiny i szaleje, czy co?
    • yaster Re: Zwiastun DLC Zeno Clash 28.06.09, 16:58
      @pp
      Ciekawe, szczególnie, że przejawiasz niezdrowe zainteresowanie Bioshockiem - myślałem że dokładnie to samo można o nim powiedzieć. I - co gorsze - Bio jest shooterem, przedstawicielem chyba najbardziej oklepanego typu rozgrywki - doprawdy jest ktoś kto po 1h nie umiera z nudów przy kolejnym fps-ie?suspicious
    • d_pawel Re: Zwiastun DLC Zeno Clash 28.06.09, 18:48
      yaster -> Akurat Bioshock był marnym FPSem, ale miał świetną fabułę zahaczającą Andrew Ryanem o wątki wartości politycznych. I to mnie urzekło.

han_solo_79 -> Tzn.?
    • yaster Re: Zwiastun DLC Zeno Clash 28.06.09, 21:15
      @pp
      No widzisz, tu właśnie leży pies pogrzebany. Dziwisz się, że ludzie uwielbiają grę tylko za pewne jej elementy, choć sam robisz to samo z inną grą. Może by tak trochę konsekwencji.

Osobiście uważam że nazbyt często w świetle reflektorów stawia się niedociągnięcia mało istotnych aspektów konkretnych gier. Tak jakby każda gra miała mięć jakiś zestaw który musi spełnić żeby być grą, żeby być dokładnie taka sama jak każda inna - żegnajcie innowację, chcemy odgrzewane kotlety koniecznie podawane na plastikowych talerzykami z estetycznie dobranymi biało-szarawymi jednorazowymi widelczykami, tylko spróbuj podać na drewnianej misce to nawet szczerozłote sztuce mnie nie powstrzymają przed rzuceniem cała tą śmieszna kompozycją ci w twarz. Czy nie lepiej skupić się na tym w czym dany tytuł wybija się ponad przeciętność? Czy nie lepiej eksponować coś co jest tego wartę? Czy nie lepiej wytężyć wzrok i spróbować dostrzec jasne strony? Czy naprawdę warto przekonywać kogoś żeby czegoś nie kupił, czegoś nie spróbował, czegoś nie doświadczył. Dzizas, po co coś takiego robić?

Poza tym, moim zdaniem, schematyczność Zeno Clash jest grubymi nićmi szyta. FPS-y generalnie są strasznie schematyczne, wytykanie tego tylko Zeno jest ciosem poniżej pasa. Szczególnie że ten tytuł przynajmniej się stara robić coś inaczej.
    • d_pawel Re: Zwiastun DLC Zeno Clash 28.06.09, 22:08
      yaster -> "Może by tak trochę konsekwencji."

Konsekwencji w czym? Nie dziwię się temu, że uwielbiają Zeno Clash za jeden element. Dziwię się, że uwielbiają go aż tak bardzo, bo wg mnie świetna oprawa nie tłumaczy traktowania dzieła ACE Team, jak wręcz dzieła sztuki.* W tym roku były po prostu lepsze gry niezależne (jak Braid). I tańsze, jakby nie patrzeć.

"żegnajcie innowację"

Wybacz, ale teraz zaczynam uprawiać typową tyradę w stylu "pozwólcie, że wygłoszę swoją rację, która nie ma kompletnie związku z tematem". Gdzie ja napisałem coś przeciw innowacji?

" Czy naprawdę warto przekonywać kogoś żeby czegoś nie kupił, czegoś nie spróbował, czegoś nie doświadczył"

Pozwól, że zacytuję swoje słowa:
      "Niemniej za 36 zł raczej warto zapoznać się z tą grą."

Gdzie tutaj odradzam kupienie tej gry?

"schematyczność Zeno Clash jest grubymi nićmi szyta."

Nie przeszedłem całego tytułu, więc fakt, moja opinia mogła być niesatysfakcjonująca (dlatego podałem linka do recenzji i zaznaczyłem, że to moja opinia). Niemniej przerwałem granie z powodu... schematyczności.

"wytykanie tego tylko Zeno jest ciosem poniżej pasa."

Wszystko sprowadza się do oczekiwań. Idąc na Transformersy nie oczekuję głębokiego filmu, oczekuję dobrej zabawy. I analogicznie, kiedy zasiadam do innych FPSów, to nie oczekuję niczego ponad tą schematyczność urozmaiconą epickimi pojedynkami. Tymczasem podchodząc do Zeno Clash miałem wrażenie, że zasiadam przed dziełem sztuki, czymś głębszym, bo tak gra była prezentowana - jako niezależne dzieło. I fakt, co napisałem, oprawę ma świetną, ale rozgrywkę już nie. Rozgrywka nie jest innowacyjna, jest wręcz zadziwiająco schematyczna w stosunku do nieschematycznej oprawy. To samo wrażenie miałem w Bioshocku, ale tam swoje znudzenie strzelaniem nadrabiałem głosem Andrew Ryana. W Zeno Clash nie było takiego zamiennika, który przykułby mnie do monitora. Nawet świetna grafika nie pomogła, bo... jak to lubią mówić fani niezależnych gier, grafika to nie wszystko smile.

*A moje dziwienie jest moim naturalnym prawem, jako istoty ludzkiej smile. Tak jak ty się dziwisz czemu uwielbiam tak Bioshocka smile.
    • d_pawel Re: Zwiastun DLC Zeno Clash 28.06.09, 22:10
      "Wybacz, ale teraz zaczynam" - oczywiście chodziło o zaczynasz smile.
    • Gość: sex Re: Zwiastun DLC Zeno Clash IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 22:25
      sex
    • Gość: sex Re: Zwiastun DLC Zeno Clash IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 22:25
      sex
    • e-e Re: Zwiastun DLC Zeno Clash 29.06.09, 00:08
      Kupiłem, przeszedłem. Za 36 złotych warto było. Za 70 - nigdy w życiu. Rozgrywka faktycznie schematyczna - kilku kolejnych godzin okładania pięściami i kijami bym nie wytrzymał. Na szczęście było to zrobione odrobinę lepiej niż w Condemned, które było jedną z gorszych gier w jakie grałem.
      Tu w sumie było tego w sam raz, ale niektóre walki były nadmiernie frustrujące. Okładanie pierwsza klasa, ale dodana na siłę broń, która w rękach przeciwników jest zadziwiająco skuteczna, a w naszych bezużyteczna - minus.

Sandbox odzwyczaił mnie od sztucznych ograniczeń i niewidzialnych ścian, liczyłem na bardziej rozbudowane dialogi i więcej epickości, ale jak na pierwszą produkcję niezależnego studia - jestem pod wrażeniem. Zobaczymy co będzie w DLC.
    • Gość: ku...n Re: Zwiastun DLC Zeno Clash IP: 80.52.242.* 29.06.09, 10:42
      ku...n
    • simplex Re: Zwiastun DLC Zeno Clash 29.06.09, 11:30
      Ja też kupilem zachecony obnizka. Gra sie fajnie. Ciekawe co palił kierownik artystyczny wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka