mi-go Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 16:32 Gdyby przewaga była tak duża jak piszesz to ps3 która jest o rok krócej byłaby o wiele dalej w tyle. Ile poszło x'a uśredniając przez ten rok gdy nie było ps3? Sporo prawda? To teraz jak jest możliwe, że Sony przegrywa w USA i Europie (wg. Ciebie bo mi się wydaje, że w Europie ps3 wygrywa znacząco) skoro różnica w ilości konsol na rynku to niecałe 7 mln? To mniej-więcej tyle ile poszło tego x'a gdy nie było ps3. MIkas, kurcze, a ile czekamy na Alana Wake'a? To się dopiero można wrukwić... Odpowiedz Link Zgłoś
donsterydo Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 16:43 mi-go: Na początku roku 2010 podadzą wszyscy pełne wyniki to zobaczysz jak jest Co do EU, podam dwie statystyki, w UK w pierwszej połowie 2009 sprzedało się 600tys. X360 i 300tys. PS3, z ostatnich dostępnych danych tygodniowych z okresu 27czerwiec-4lipiec mamy dane następujące, w całej Europie sprzedało się w omawianym tygodniu 59 tys. X360 i 44 ty. PS3. Widzisz tu gdzieś przewagę PS3 ? Nadmienię tylko, że na koniec 2008 roku X360 w EU było więcej o 1 mln, z powyższych danych widać, że w EU ta przewaga jeszcze się zwiększa. Odpowiedz Link Zgłoś
donsterydo Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 16:50 A tak na marginesie, to różnica globalna nie wynosi tak jak piszesz "niecałe 7mln" tylko trochę ponad 8 mln. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 16:51 "z powyższych danych widać, że w EU ta przewaga jeszcze się zwiększa." Tak, najwyraźniej PS3 musi być eksportowana w znacznych ilościach na zamieszkałe planety gwiazdy Barnarda i w okolice Proximy Centauri, skoro rzekomo ciągle traci na rynku amerykańskim i europejskim, rynek japoński się w ogóle nie liczy, a jednak przez ostatnie 1,5 roku jej udział to niezmiennie ponad 40% ogólnego wolumenu sprzedaży (X360 + PS3). Nie ma to jak kreować rzeczywistość na podstawie własnych uprzedzeń... Odpowiedz Link Zgłoś
mi-go Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 16:55 Skąd Ty bierzesz te dane? Chyba coś sobie wymyśliłeś kolego. Równo 300k, równo 600 k. Naprawdę się opierasz na VG? Jakoś wszyscy pragną tych danych ale nikt do nich nie może dotrzeć, a Ty suniesz nimi z rękawa. Z tego ca jak wiem to x'ów jest 30 mln, a ps3 23 mln. jak się w takim razie ponownie pytam skąd taka mała różnica w sprzedaży konsol skoro ps3 jest ok rok krócej na rynku i wg. Twoich danych cały czas i na wszystkich frontach dostaje wciry od X'a? Wg. Twoich danych to jest niemożliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
kauczuchowski Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 16:58 Chyba się zgodzicie ze najgorszym fanboyem na tej stronie jest bigdaddy - takich powinno się banowac - średni killzonek? Mało premier - jezu niech te dziecko odejdzie od komputera i wyjdzie na powietrze bo mu w głowie tętni - i to niby posiadacz PS3 i xO eh dowartościowywanie sie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
donsterydo Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 16:59 Tutaj macie niedowiarki, google.com nie boli: vgchartz.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
powercontrols Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 17:01 donsterydo: Jesli juz posilkujesz sie danymi z VGcharts to rob to rzetelnie. Ten wykres pokazuje, ze w okolicach premiery MGS4 PS3 sprzedawalo sie ponad 3 razy wiecej niz Xboksow360, vgchartz.com/hwcomps.php?cons1=Wii®1=All&cons2=PS3®2=All&cons3=X360®3=All&start=39600&end=39656 I gdyby Xbox360 sprzedawal sie w tym okresie podobnie to teraz w porownaniach rok do roku stracilby okolo 30% Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 17:07 donsterydo: źródło danych wszyscy znamy, problem w tym, że Ty chyba nie bardzo wiesz, jak zabrać się za ich interpretację. Skoro (w uproszczeniu) rynek jest podzielony między Microsoft i Sony w stosunku 60:40, a ogólna sprzedaż wciąż rośnie (bo rynek nie został jeszcze wysycony), to oczywiście patrząc na *liczbę* sprzedanych konsol w danym okresie będzie się miało wrażenie, że Sony traci w stosunku do MS. Ale co z tego, że przewaga *liczbowa* X360 się zwiększa, skoro jego procentowy udział w rynku stoi w miejscu (a w zasadzie zmniejsza się, jeśli wziąć pod uwagę Wii)? Odpowiedz Link Zgłoś
mi-go Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 17:10 A widzisz pada w logo vgchartz.com ? Niby skąd oni mają te dane skoro nikt inny ich nie ma? Z resztą kurcze w sumie to dla mnie mało istotne. Ważne, ze na obie konsolę wychodzą gry. Mi się bardziej podobają te na ps3 ale to oczywiście rzecz gustu. pozdrawiam i może skończmy już się przerzucać cyferkami co których nia mamy pewności czy są prawdziwe Odpowiedz Link Zgłoś
donsterydo Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 17:11 powercontrols: Ojojoj, widać ktoś tu się na angielskim nie zna i czytać nie potrafi, ani wykresów ani newsów po polsku Na tym wykresie co pokazałeś są wyniki GLOBALNE z JEDNEGO TYGODNIA, a ja cały czas piszę o danych NPD MIESIĘCZNYCH tak jak w tym newsie i TYLKO z rynku w USA... Odpowiedz Link Zgłoś
donsterydo Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 17:16 Poprawka, co prawda jest tam wynik miesięczny, ale globalny, a ja cały czas piszę o wynikach NPD z USA. Odpowiedz Link Zgłoś
mi-go Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 17:20 Ciekawe, bo przed chwilą pisałem o Europie... Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 17:22 "Poprawka (...)" Więc wypadałoby chyba kogoś przeprosić? Bo nie bardzo rozumiem, dlaczego wyniki z rynku lokalnego mają być bardziej miarodajne, niż z globalnego? Odpowiedz Link Zgłoś
donsterydo Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 17:27 marcin-ka: Wiesz dlaczego udział procentowy się nie zmienia, bo dynamika wzrostu jest stała, w tym samym tempie zwiększa się liczba X360 i PS3 i w tym samym tempie zwiększa się różnica między nimi, ale liczbowo ilość konsol różnicy będzie coraz większa. Prosty przykład, masz dwa X360 i jedno PS3, po roku masz 4 X360 i 2 PS3 - Procentowy udział ten sam, ale X360 masz już 2 więcej niż PS3 a nie jedno więcej Odpowiedz Link Zgłoś
powercontrols Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 17:27 donsterydo: To nie sa wyniki z jednego tygodnia tylko z jednego miesiaca. I tak, sa globalne, a to dlatego, ze wszyscy tutaj mowia raz o Stanach, raz o Europie innym razem o Japonii (zreszta ta sie nie liczy. Na wykresie widac globalna sprzedaz miedzy koncem maja a poczatkiem lipca zeszlego roku. Sprzedaz rosnie miesiac do miesiaca (mimo plotek o rychlej obnizce ceny), a duzy spadek w porownaniu do czerwca zeszlego roku jest zrozumialy i przydarzylby sie i Xboksowi360 gdyby ten mial omawianym okresie tygodniowa sprzedaz na poziomie 300 tysiecy (zamiast 100) Odpowiedz Link Zgłoś
donsterydo Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 17:33 mi-go; marcin-ka nie mieszajcie moich odpowiedzi do WAS z odpowiedziami do użytkownika "powercontrols" bo wtedy nic się kupy trzymać nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
mulin303 Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 17:34 Czy to możliwe,żeby skończyły się te wojenki? Poza kilkunastoma ostatnimi postami,które dotyczą sensownej dyskusji,ciężko się to czyta(wiem,wiem nikt mi nie każe).Zaciętość z jaką ślepo zapatrzeni w jedną platformę ludki próbują udowodnić swoją(swojej konsoli)wyższość jest niebywała!Klapki na oczy i jazda!Ehh...Graj i daj grać innym! Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 17:35 "Procentowy udział ten sam, ale X360 masz już 2 więcej niż PS3 a nie jedno więcej " A teraz pytanie za 10 punktów: co jest ważniejsze z ekonomicznego punktu widzenia, różnica w liczbie sprzedanych konsol czy w procentowym udziale w rynku? Czym byłaby różnica *miliarda* egzemplarzy, gdyby którąś z konsol posiadał każdy mieszkaniec Ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
kemiru Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 17:38 @mulin303: Oczywiście, gdy zostanie wyłoniony zwycięzca. Co do vg chartz to nie jest wiarygodne źródło. Odpowiedz Link Zgłoś
donsterydo Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 17:38 powercontrols: Wszystko przez ten dziwny system dodawania komentarzy z opóźnieniem, zanim coś się napisze to ktoś wcześniej zdąży napisać i każdy czyta co innego Dlatego chyba na tym poprzestanę bo kocioł się zrobił i właściwie nie wiadomo z kim i o czym się już pisze Odpowiedz Link Zgłoś
tracer87 Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 17:43 mi-go Pieprzysz głupoty, że gry mają być idealnie dopasowane do obu platform? więc oceniajmy po exach? Za czasów ps2 i xboxa wszystkie gry multi lepiej wyglądały na x, teraz jest tak samo. Exy? kz2 robiony był 5lat z mega zapleczem finansowym i armia programistów od sony, więc nie może wyglądać źle. Uncharted jest od jednego z najlepszych dev. czyli ND. I tyle 2 exy co wybijają się grafiką, reszta nic specjalnego. kauczuchowski Spotkaj z bigdaddym i rozwiążcie swoje problemu bo co twój post to jedziesz po nim (normalne zachowanie fanboya ps3) Może to ty podszywasz się pod niego w tym inteligentnym nicku z ciota w nazwie ? Odpowiedz Link Zgłoś
donsterydo Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 17:44 marcin-ka: Odpowiem tylko na pytanie za 10 pkt Masz milion różnicy przy stosunku procentowym 60 do 40, z każdej jednostki którą masz więcej (ten rzeczony milion) masz zysk 1$, czyli masz 1mln$ więcej niż konkurent, później masz 100mln różnicy i cały stosunek 60 do 40 i dalej masz zysk z jednej jednostki 1$, czyli masz zysk już o 100mln$ większy mimo tego samego stosunku procentowego 60 do 40 Jak dla mnie to zamyka temat, która "cyferka" jest ważniejsza. Siemka. Odpowiedz Link Zgłoś
mi-go Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 17:51 Tracer, tylko weź pod uwagę, że są gry multiplatformowe, które wyglądaja lepiej na ps3,żeby niedalego szukać choćby Prototype. Oczywiście więcej gier multiplatformowych lepiej wygląda na x'ie ale moc konsoli poznaje się po exach, a nie grach, które robione są tak, żeby wyglądały identycznie. Tylko z różnic w architekturze obu konsol wynikają bardzo drobne różnice w grafice. Ja chcesz więcej przykłądów to zobacz jeszcze Wipeout Hd, MGS4, Motorstorm 2, Ratcheta... Odpowiedz Link Zgłoś