Dodaj do ulubionych

Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.09, 14:22
Wielkie skorpiony i Filistyni plujący ogniem akurat całkiem wpasowowują się w klimat Biblii i jej realistyczność.
Grając w tę grę dzieci przynajmniej zobaczą, że ta książka należy do tego samego gatunku co Wojna o Pierścień i Harry Potter.
Obserwuj wątek
    • Gość: zezz Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji IP: *.chello.pl 22.07.09, 14:29
      imo slaba ksiazka, kiedys dawno temu probowalem czytac - ale nedznie napisane
    • william_dr Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji 22.07.09, 14:38
      @AI
      Czy dobrze rozumiem, że odmawiasz ludziom prawa do wierzenia w co im się podoba? Bo jeśli nie to nie powinieneś się wypowiadać, że to w co wierzą to bzdury.
      Widać musisz złożyć nowelizację konstytucji gdzie zabronisz obywatelom prawa do wiary w co im się podoba, np. w los, przypadek, szczęście, w to że wygrają w totolotka.
      Podejrzewam, że Ci się to w Polsce nie uda, ale pewnie jest wiele miejsc na świecie gdzie Ci się to uda, także nie ma na co czekać tylko wyjeżdżać!

Ps. jestem niepraktykującym katolikiem. Nie ma dla mnie znaczenia czy ktoś jest wierzący czy nie, ma prawo wierzyć lub nie wierzyć w co chce. Mimo oskarżeń o fikcyjność nauka nie potrafi udowodnić, że nie ma Boga, tak jak i wiara udowodnić nauce, że jest. Na tym właśnie wiara polega. Prawie się kiedyś ożeniłem z ateistką, wiec nikt mi nie może zarzuć nietolerancji. Każdy ma prawo robić co chce, o ile nie narusza tym prawa innego człowieka, ale nie wszyscy umieją to czynić. Ale w sumie to dobrze, że są ludzie pokroju AI, bo w końcu zrobią rewolucję: wpadną do Rzymu i powiedzą papieżowi, że durny jest, wpadną do Moskwy, powiedzą to samo patriarchom, wpadną do Jerozolimy i pouczą rabinów, wpadną do Mekki i pouczą muzułmanów, rozgonią obrzędy okultystyczne, bo szatana też nie ma itp. No i świat będzie wtedy taki piękny... =)
    • Gość: Gość Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 14:39
      Do starego testamentu bardziej pasowałaby jakaś klimatyczna przygodówka point'n'click ... i tak by musiał być to jakiś aniołek (bo ramy czasowe za szerokie dla jednego bohatera zmiennocieplnego), ale może by się dało z tego coś ciekawego dowiedzieć smile
    • Gość: piec Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji IP: 80.51.136.* 22.07.09, 14:41
      od nie odmawia ludziom prawa do wierzenia, on wyraził swoje zdanie na ten temat, to tak jak ja bym cie oskarżył o to ze narzucasz mi swoja wiarę mówiąc że jesteś katolikiem, bez sensu. Co lepiej zgadzam się z owym pierwszym komentarzem
    • Gość: najaremo Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji IP: 195.42.249.* 22.07.09, 14:44
      a ja tam wole starego poczciwego gladiatusa
    • Gość: michał Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.09, 14:48
      @Al
      Haha, aleś ty mądry... Nikt wierzący nie traktuje legend z Biblii dosłownie... W wielu przypadkach to fantastyczne opowieści przekazujace prostym ludziom ważne wartości...
    • Gość: radosuaf Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji IP: 195.216.109.* 22.07.09, 14:49
      Al, jeśli chciałbyś, żeby księga opowiadająca o Bogu (obojętnie jakim) była "realistyczna" to masz słabe pojęcie o boskości wink.
    • Gość: . Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.09, 14:50
      "Ale czy to w porządku, że będziemy grać aniołem, który dokonuje w niezłej rzezi w stylu Diablo?"
      Stary Testament to w ogóle niezła rzeź... Nie zapominajmy, że był pisany w czaach barbarzyńskich, gdy było inne podejście do religii i moralności...
    • xxyy50 Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji 22.07.09, 14:56
      A dlaczego Anioł ma skrzydełka u głowy jak Kapitan Ameryka?
    • Gość: nic Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 14:58
      Ludzie tamtych czasów naprawde wierzyli, że nieznaną dalszą okolice, ciemne jaskinie , nieosiągalne góry zamieszkuja potwory, poczwary i bogowie. Dlatego misja obrony wedrowcow przed ogromnymi skorpionami ma wielki aspekt edukacyjny.

Wedrowcy po powrocie ze szlaku sami opowiadali przy piwku w karczmie o niebezpieczenstwach spotkanych podczas drogi: o bandytach, dzikich zwierzetach, potworach, wielkich skorpionach. Tak własnie narodziły sie legendy i mity.
    • Gość: Alpheusz Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji IP: *.tvkstella.pl 22.07.09, 14:58
      Ja tam w Boga nie wierzę, ale Biblię czytam, jestem prawie w połowie, a czytam od kilku lat ;P, kwestia priorytetow mam wazniejsze rzeczy do czytania.
      Ale te polskie tłumaczenia są zafałszowane przez kościół i pozmieniane. Oryginalna Tore moze kiedys kupie, może.

Koran miałem kiedyś z neta. Podobne do Biblii, również przyjemnie sie czyta wink

Pieprzenie że to są kiepsko napisane książki, lepsze od wielu dzisiejszych ;D. Trzeba tylko miec otwarty umysl, lyknąc troche historii i lubic taki styl tongue_outtongue_out

Co do gry to wygląda kiepsko, nawet bardzo, a pomysł? Zalezy jak co komu leży wink Ale fakt: nie wiem jak to ma kogoś zachęcić do religii, chyba że fanatyków.
    • Gość: CFaust Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji IP: 193.0.236.* 22.07.09, 15:02
      W grach wykorzystywana była już mitologia różnego rodzaju (grecka, celtycka i takie tam), więc czemu nie wykorzystywać mitologii chrześcijańskiej? Nie jest to złe smile Mitologia dobra jak koażda inna. Choc gierka wygląda na nędzną smile Co do gier opartych na mitologii chrześcijańskiej moją ulubioną jest Gabriel Knight 3, kto skończył to wie o co mi chodzi smile
    • Gość: wtf Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 15:03
      Nie chcę tutaj spoilować fabuły, ale Jezus umrze tongue_out
    • Gość: shalick Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.09, 15:04
      Jakiś czas po tym, jak pojawiła się komunijna promocja w empiku (bodaj Biblia + PS3) jeden z moich znajomych stwierdził, że na podstawie Starego testamentu była by dobra gra. Co prawda miał na myśli raczej jakiegoś RTSa, ale... cóż. Fakt powstania gry na podstawie ST jest interesujący. Sama gra - nie bardzo smile
    • Gość: gość Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 15:04
      Chrześcijaństwo to nie mitologia ,widać jaką kto ma wiedze na tematy Biblijne
    • wypisany Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji 22.07.09, 15:04
      A co to są czasy barbarzyńskie? Bo mnie się kojarzy, że KK urządził całkiem niemałą ilość rzezi podczas przeróżnych spontanicznych akcji w Jerozolimie, w Hiszpanii, w Czechach, w Ameryce Południowej... Patrząc pod tym kątem nagle okazuje się, że te "czasy barbarzyńskie" wcale się nie skończyły. Nadal jesteśmy bandą niemal-zwierząt, które uwielbiają wyrzynać się nawzajem, a najchętniej o jakieś totalnie nieistotne szczegóły - kolor skóry, przynależność do określonej grupy społecznej, itd. I nagle Biblia robi się taka... normalna.
    • Gość: CFaust Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji IP: 193.0.236.* 22.07.09, 15:08
      @gość
      A czemuż to nie można pisać o mitologii chrześcijańskiej? Chrzescijaństwo posiada mitologie jak każda religia, czy to w starożytnej grecji, Babilonu, czyt też religia żydowska i muzułmańska. Religia opiera się na mitologii. Widać, jaką kto ma wiedze na temat antropologii kultury tongue_out
    • Gość: ada Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji IP: *.ipartners.pl 22.07.09, 15:09
      @william_dr
      Czy dobrze rozumiem, że odmawiasz ludziom prawa do wierzenia w co im się podoba?

Nikt nikomu niczego nie odmawia.. Ludzie mogą wierzyć w różne bzdury... I faktycznie wierzą - w zielone gobliny, w thetany, czy jak sie zwa te pozakosmiczne istoty z scjentologii, bogów, itp..

@william_dr

Bo jeśli nie to nie powinieneś się wypowiadać, że to w co wierzą to bzdury.

A dlaczego nie? Moim zdaniem, również, są to bzdury..
      Udowodnij mi, że tak nie jest, a jesli nie potrafisz, to "nie powinienes sie wypowiadac".

@william_dr
      Widać musisz złożyć nowelizację konstytucji gdzie zabronisz obywatelom prawa do wiary w co im się podoba, np. w los, przypadek, szczęście, w to że wygrają w totolotka.

Przestan dramatyzować i pitolic, jak baba podczas rui.
      Nikt tu nikomu niczego nie zabrania.. Z wyjatkiem Ciebie.. no tak, Ty wiesz najlepiej kto powinien sie wypowiadac, a kto nie.. smile

@will
      Podejrzewam, że Ci się to w Polsce nie uda, ale pewnie jest wiele miejsc na świecie gdzie Ci się to uda, także nie ma na co czekać tylko wyjeżdżać!

Smiesznosc uber alles.. Alleluja i do przodu! smile

@dr william
      Ps. jestem niepraktykującym katolikiem. Nie ma dla mnie znaczenia czy ktoś jest wierzący czy nie, ma prawo wierzyć lub nie wierzyć w co chce. Mimo oskarżeń o fikcyjność nauka nie potrafi udowodnić, że nie ma Boga, tak jak i wiara udowodnić nauce, że jest.

Jesli nauka miala by udowodnic fakt nie-istnienia Boga, wpierw nalezaloby udowodnic ze ow Bog istnieje..

Tak to jest z nauką, ze zwykle zajmuje sie tematami powaznymi, a nie dysputami na temat pierdół..

Zreszta, zaraz nalezaloby rowniez uwodownic fakt nie-istnienia rozowych jednorozcow, dzikich krasnoludow, zombie, goblinow, i kazdego glupiego nie-istniejacego stworzenia.. ktorre wymyslil czlowiek.

Imho, szkoda czasu i zycia na takie pierdoly, ale jesli chcesz sie tym zajac - droga wolna smile
    • uookie Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji 22.07.09, 15:11
      tak, biblia to świetny materiał na h&s:
      media.fukung.net/images/14231/x_3131c119.jpg
    • Gość: Zły Miś Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji IP: *.171.92.6.static.crowley.pl 22.07.09, 15:17
      No i Biblia do tej gry nawawałaby się bardziej niż do Playstation jako dodatek komunijny...
    • deamon-pl Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji 22.07.09, 15:21
      Biblia zakłamana ale co dziwnie w połowie oparta na faktach jak tego nie lubię mówić.
      p.s:1 fakt to ze Dawid X istniał i został królem żydów przez mordowanie + trochę zdradę inne króla żydów reszta to bajka marketingowa o dawidzie .
    • Gość: AI Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.09, 15:22
      Wojujący katolicy od razu napadli na mnie, że niby próbuję udowadniać, że Boga nie ma.

Ależ nic takiego nie próbuję robić! Czy wy próbujecie UDOWADNIAĆ że Wojna o Pierścień albo Harry Potter to fikcja? Czy próbujecie zabraniać ludziom wierzyć, że to są prawdziwe historie?

Wierzcie sobie w czarodziejów, nazgule czy zmartwychwstających synów bożych. Naprawdę nie mam nic przeciwko temu.
    • Gość: gilthanas Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji IP: *.synerway.pl 22.07.09, 15:24
      "Chrześcijaństwo to nie mitologia ,widać jaką kto ma wiedze na tematy Biblijne "

---

Przeciez tu jest mowa o starym testamencie, a to judaizm wiec po kiego grzyba pisac o chrzescijanstwie.

Swoja droga o ile w starym testamencie sa z fantazja opisane jakies wydarzenia historyczne o tyle w nowym i innych dzielach chrzescijanskich jak np. apokalipsa sa opisane totalne fantazje, z historia nic wspolnego nie majace, wiec ja bym tego inaczej niz mitologia nie nazwal.
      Mitologia jest to zbior podan i legend, przeciez tym wlasnie sa wszystkie ewangelie.

"Mimo oskarżeń o fikcyjność nauka nie potrafi udowodnić, że nie ma Boga"

---

Rwelacyjny tekst, chyba go sobie na scianie powiesze wink W sumie nieistnienia Latajacego Potwora Spaghetti tez nie udowodnila.
    • Gość: Ralph Re: Testament - czyli gra w Biblię. Ze Szwecji IP: *.xdsl.centertel.pl 22.07.09, 15:34
      A ja myślę, że nauka udowodni, że Bóg istnieje.
      I niech ktoś mi tu powie, że nie ma dowodów.
      Opisy osób po śmierci klinicznej, cuda (tzn. głównie uzdrowienia), objawienia, a nawet sama biblia.

PS
      Pan SS wie, jak wywołać wojnę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka