Dodaj do ulubionych

Rozgrywka: Final Fantasy XIV

20.08.09, 12:57
Te filmiki mało pokazują, ale grafika i animacje są świetne.
Obserwuj wątek
    • saqurado Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 20.08.09, 13:16
      Giera wpożo, abonament trochę mniej. Więc zamiast interesować się samą rozgrywką, z niecierpliwością wypatruje informacji na temat tej jakże przykrej i nie pożądanej formy płatności, za możliwość gry w coś co już się kupiłosad
    • vaderous2 Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 20.08.09, 13:16
      czekam na tą gre ale jak na razie to nie wprowadzili nic czego inne mmo nie mają big_grin Chciuałbym by Capcom sie zdecydował na zrobienie Monster Hunter Online na ps3 smile bo wersja PC Monster Hunter Frontier jest lecz big_grin tylko po jpn a łączenie zz pomocą takiego programika jest żałosne
    • argeth Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 20.08.09, 13:33
      Póki co wygląda jak standardowe MMO czyli nie dla mnie, ot taka rozgrywka odcedzona z funu.
    • dyrektor90 Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 20.08.09, 14:11
      A co na to instytut ochrony zwierząt?
    • vaderous2 Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 20.08.09, 15:59
      trzeba dać jej szanse ,choć dla mnie Seria FF to przede wszystkim Dobry SP, martwi tylko abonament XIV...czy będzie mozliwość grania będąc kimś z europy big_grin mogli by to przez PSN kase zrobić ale znając życie trzeba będzie być obywatelem US lub JAP uncertain
    • szemrany_typek Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 20.08.09, 16:47
      Ludzie co wy narzekacie tak na ten abonament, graliście kiedyś w porządne mmo? Myślicie , że za utrzymanie serwerów to się samo płaci? World eventy, dodatkowy content, moderacja, niski ping - tym też ktoś charytatywnie ma się zajmować? Płacicie m.in. za to, że ta gra będzie się cały czas rozwijać, a nie stać w miejscu. Nie mówiąc już, że opcja pay2play, to świetny filtr na gó...arzerie, która tylko trzodę robi w takich grach.
    • szemrany_typek Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 20.08.09, 16:50
      Wracając do FFXIV - ładna grafika, jak na mmo. Jednak jeżeli gra będzie tak czasochłonna, jak FFXI, to ja na starcie odpadam. Już wolę casualowego WoWa.
    • saqurado Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 20.08.09, 17:31
      @szemrany_typek - grałem w wieeeele bardzo dobrych darmowych mmo bijących na łeb takiego WoWa, jadącego na sławie uniwersum i dobrej reklamie. Część z nich nie miała nawet mikro opłat. A ty grałeś w jakieś porządne mmo, czy ograniczasz się do rozreklamowanych bubli i wyciągaczy kasy? Skoro istnieją firmy o zdecydowanie mniejszym budżecie niż SE i są w stanie jakoś utrzymać servery to weź mnie nie rozśmieszaj tekstami o opłacalności. Część kasy za samą sprzedaż płyt, wystarczyłoby na baaardzo długo. Filtr na gó...arzy? Raczej pułapka dla naiwnych. Właśnie przez takie osoby, czyste wyzyskiwanie jest usprawiedliwiane. Bo się przecież nie da za darmo, prawda?
    • szemrany_typek Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 20.08.09, 18:23
      WOW jedzie na sławie uniwersum i reklamie? My chyba o innych grach mówimy... Sorry, ale 12 milionów kont i ponad 60% rynku mmorpg to nie jest zasługa reklamy, a stworzenia gry online przystępnej dla zwykłego szarego, gracza. To brak konieczności sterczenia przed komputerem całymi dniami, żeby być 'kimś', to w reszcie tętniący życiem i ROZWIJAJĄCY się świat, gdzie wątek fabularny nie został dodany na chama i przez wiele osób uważany jest za ciekawy. Dodajmy do tego najlepszy system pvp, z jakim miałem do czynienia, świetny system instancji, multum klas, specjalizacji i profesji (wciąż dochodzą nowe), przyjemny system questowania, możliwość przejścia gry solo ? a co za tym idzie nie trzeba tracić czasu na szukanie drużyny ? odpalam sobie WOWa na pół godziny i przez te pół godziny gram, a nie szukam grupy 10-20-30 minut. Oczywiście, jeżeli chcę zaliczyć jakąś instancję, to nic prostszego ? wypełniam specjalny formularzyk i gra sama szuka mi odpowiednich kandydatów do drużyny. Nie wiem jak u ciebie, ale ja już wiem, na co daję te 40 zł miesięcznie. Możesz mnie nazwać casualem - nie obchodzi mnie to, bo ja dawno przestałem brać gry 'na poważnie', ale jeżeli miałbym płacić za granie online, to będzie to właśnie WOW. Ta gra wytycza nowe szlaki, kiedy inne tego typu produkcje próbują ją nieudolnie kopiować.

Płatne mmo w które grałem - Age of Conan, Lineage 2, Aion beta, Eve Online, FFXI. Bezpłatne - Guild Wars (ale to z typowymi mmorpg ma mało wspólnego), Tibia, Mu Online, Silkroad.
    • kessarath Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 20.08.09, 19:45
      Jedyne MMO przyszłości to TERA The Exiled Realm of Arborea... Google?

Tyle w temacie.
    • marrond Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 20.08.09, 19:58
      To mało grałeś :] Bo z darmowych są naprawdę wypasione MMO. Problem jest w tym, że Ty nie szukasz MMO, tylko drugiego WoW'a - z tymi grami jest naprawdę wszystko OK, problem leży po Twojej stronie :]

Nie wiem też, co jako gracz jedynie WoW'a, możesz wiedzieć o tętniącym życiem i rozwijającym się świecie?

Na szczęście istnieją inne gry niż WoW i można wydać pieniążki na jakąś bardziej rozwiniętą grę, która za te same pieniądze oferuje więcej, w której wybór nie ogranicza się do wyboru klasy, rasy i płci :]

I ten najlepszy system PVP w WoW'ie...nie wiem, chyba graliśmy w różne gry, albo Ty nie grałeś w żadną z tych, które wymieniłeś :] Nie wiem dlaczego się też uczepiłeś przechodzenia gry solo - jak by inne gry wymagały w jakikolwiek sposób grania z kimś o.0

I też nie wiem skąd żeś wytrzasnął to ślęczenie dniami i nocami, żeby być kimś - to brzmi, jak byś grał wcześniej tylko w: Tibię/Mu Online. Dla Twojej informacji, jeżeli nie będziesz chodził na rajdy w WoW'ie, to też nic nie osiągniesz... a rajdów trzeba w cholerę zrobić, żeby wydropić to co się chce i jeszcze to dostać (bo łup się dzieli...). 80 LVL (który nolife osiąga w miesiąc-półtora) to nie wszystko mój drogi smile

Właśnie paradoksalnie nikt nie próbuje naśladować WoW'a, nie wiem jak to sobie ubzdurałeś? smile Przed WoW'em istniały też inne, dobre MMO i Ci powiem, że gatunek nie rozpoczął się właśnie na Twojej ulubionej produkcji :]

Z ciekawych, innowacyjnych i darmowych (tak, za darmo też się da i dobrze i innowacyjnie) gier, jeżeli nie masz WoW'owych klapek na oczach, ani nie szukasz drugiego WoW'a to możesz sprawdzić chociażby Atlanticę Online.
    • marrond Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 20.08.09, 20:04
      @kessarath

Czy ja wiem? Niczego innowacyjnego nie zapowiada, wszystkie rozwiązania już były. Chociażby sterowanie bez klikania bez sensu na potworka, f1, f2, neeeext - to już było w takim Requiem: Bloodymare.
    • szemrany_typek Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 20.08.09, 21:49
      Widocznie mało grałem, nie uważam się w tej dziedzinie za wyrocznię, jednakże żadna z wymienionych przeze mnie gier nie wciągnęła mnie tak bardzo, jak WOW. Zaś mówienie, że na jego fenomen składa się jedynie sława uniwersum i dobra reklama, jest po prostu krzywdzące. Bo nie wiem, jaka to by musiała być reklama, by te miliony graczy nieustannie odnawiały swój abonament? Przecież jakby produkt był niesatysfakcjonujący, to po miesięcznym okresie próbnym ludzie daliby sobie z tym spokój. I proszę cię, oszczędź sobie te pseudo cyniczne komentarzyki i kreowanie się na alfę i omegę gier mmo, bo jak już wcześniej wspomniałem, nie jestem żadnym hardcorowcem i od tego typu produkcji oczekuję przyjemnej, odprężającej rozrywki, jaką bez wątpienia zapewnia mi WOW.

Kwestia grania solo i ślęczenia przed monitorem. Oczywiście, że można sobie grać samemu w np. takiego L2 (Chaotic Chronicles), ale jaki to ma sens, kiedy po kilku godzinach grindu dostaję ledwo 1% doświadczenia. Nie daj boże jeszcze mnie coś w trakcie gry zabije, to w nagrodę gra zabiera mi 8% XP, a czasem i jakiś przedmiot. No ku...cy można dostać. Jedyne, co mnie przy tej grze trzymało, to zgrana ekipa, bez której chyba bym nigdy mojego Bladedancera nie ubrał, ani nie wylevelował. No i siege były świetne, hehehe. Jako, że wspomniałem kwestię ekwipunku, to napiszę, jak to fajnie zostało pomyślane do gry solo. Otóż, żeby mieć jakiś dobry set trzeba go wcześniej stworzyć. Na wydropienie materiałów do niego potrzebnych trzeba spędzić nieraz więcej czasu, niż na levelowanie. Mało tego, owy set jest 'fajny' tylko wtedy, kiedy skompletujesz go w całości (dostajemy za to bonusy). W grze Blizzarda wystarczyło mi raz na jakiś czas odwiedzić instancję, żeby ubrać się do bezstresowego questowania. Podsumowując kwestię solowania, po trzech miesiącach spokojnego grania (głównie questy, czasem jakieś instancje żeby się dozbroić), bez większych stresów wbiłem z 55 na 80 lvl (DK). Do 55 poziomu nie pamiętam już ile grałem, ale pomijając to, że był to mój 'pierwszy raz' z tą grą, nie miałem większych problemów (klasa - Paladyn). Oczywiście nie dorobiłem się jakiś super przedmiotów, ale też nie latałem w zielonych. Nie miałem również problemów ze znalezieniem party na łatwiejsze heroici (5 os.). W L2 może i wbiłbym w tym czasie na max lvl, ale chyba na rate'ach x30.

Co do systemu pvp, bardzo podoba mi się to, że każdy może wygrać z każdym, zaś postacie walczące w zwarciu są równie skuteczne, co spell casterzy i łucznicy (tak, wiem, że zaraz wyskoczysz mi z retkami, czy innymi DK, ale ja grając frost magiem/rogalem bynajmniej nie czułem się, jak chłopiec do bicia). W L2 pamiętam, że taki Necromancer, czy Spelsinger byli nie do ruszenia, zaś prócz nożowników nie było dobrych melee dps'ów. Do tego poszczególne klasy mogą pełnić rożne role ? robię sobie Paladyna ? który może być zarówno tankiem, dps'em, jak i healerem. No i doszła ostatnio opcja swapowania talentów ? mam problemy ze znalezieniem party jako dps? Nic straconego, zmieniam build na tanka i po paru minutach jestem w instancji. Następną rzeczą, jaka przypadła mi do gustu, jest podział na dwie, wrogie frakcje. Nie ma to jak questowanie, na wrogich terenach, z myślą, że za chwilę może cię dopaść banda gankerów. Z drugiej strony ? polowanie na kolesia, który właśnie ubił twoją słabsza postać także ma swój urok (co nieraz zmuszało do wybicia całej wioski ze strażnikami i npc, bo koleś nie chciał wyjść ;>wink. O raidach na wrogie miasta i wyżynaniu po drodze wszystkie co się rusza już nie wspominam, bo to jest po prostu epickie, hehehehe.

W kwestii naśladowania WOWa chodziło mi o to, że twórcy zaczęli zmieniać/robić mmo pod kątem casuali ? czyli targetu WOWa. Co do Atlantici, pierwsze co zwróciło moją uwagę po wejściu na stronę główną, to Item Mall, czyli jak rozumiem kupowanie przedmiotów/złota w grze za kasę? Nie dzięki. Aha, nie twierdzę, że ten gatunek rozpoczął się na 'mojej ulubionej pozycji' (niestety Eve nie była pierwsza, ale rozumiem że chodziło ci o WOWa), tylko, że to właśnie gra Blizza sprawiła, że zwykły człowiek, który nie kończy lekcji po 14 może sobie na taką rozrywkę pozwolić i przy pykaniu 1-2 godzinki dziennie robić zauważalny progres. No i do cholery, ale te 11.5 miliona aktywnych kont robi zajebiste wrażenie. wink
    • szemrany_typek Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 20.08.09, 22:24
      Co do raidów i dozbrajania jeszcze. Jak chodzisz z jakimiś randomami, czy innymi ninja looterami, to wiadomo, że będzie trwało to wieki. W normalnym gronie jest to kwestia kilku podejść - dodając do tego, że tanków/healerów (gorzej z dps'ami) jest w drużynie 2-3, to można się przed grą kulturalnie umówić kto daje need, a kto greed. Jeżeli jednak nadal boisz się, że jakiś frajer da need (bolączka pugów), to zawsze można zrobić tak, że to party leader rozdaje przedmioty (roll) i wtedy jest sprawiedliwie.

Kwestia ubrania się full epic pod 25 os., to jest coś ponad miesiąc (patrzę po znajomych, bo sam aktualnie nie gram). Do tego mam wrażenie, że Blizzard w przeciwieństwie do innych developerów stara się jak najbardziej ułatwić levelowanie i dobicie do momentu, kiedy można robić heroici. W innych tytułąch widzę za to sztuczne przedłużanie czasu gry przez zmuszanie do żmudnego grindowania, a co za tym idzie płacenia większej kasy za abonament.
    • szemrany_typek Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 20.08.09, 22:35
      Kolejny edit (ostatni) ;P

Plus abonamentu? Zero lagów i downtime'ów. Nie wiem, jak w twoich bezpłatnych grach ale ja w Mu, czy Silkroada po prostu nie mogłem grać, kiedy w WOWie ping miałem w okolicach 60.

Kolejny plus abonamenty - World Eventy, czyli świętowanie wszystkiego, co jest możliwe (dodatkowe questy i przedmioty included) - Boże Narodzenie, Nowy Rok, Wielkanoc, Walentynki, Dzień Dziecka, Dzień Kobiet, Helloween etc. Do tego jakieś fikcyjne festiwale... Nawet Dzień dumy gejów (ale to raczej na minus hehehe).
    • marrond Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 20.08.09, 22:41
      Nie chodzi o kreowanie się na alfę i omegę - po prostu bardzo lubiłem MMO, kiedy jeszcze miałem na nie czas i grałem chyba we wszystko co nie było zarośnięte krzaczkami (chociaż Souls of the Ultimate Nations też zły nie był - trochę inne spojrzenie na gatunek MMO, aczkolwiek całe w krzakach...) - poza betą Aion'a, który zapowiada się średnio, ale wszystko wyjdzie w praniu.

Taką, a nie inną wypowiedź wykreowałem na podstawie Twojej - mało widziałeś to i uznajesz WoW'a za jedyny produkt wart Twojego portfela. I nigdzie nie wspomniałem o reklamie i uniwersum, chociaż trochę prawdy w tym jest. Ile razy słyszałem od WoW-maniaka jakie to Azeroth nie jest wyje***** x) (chociaż Blizz totalnie zerżnął koncepcję z Warhammera tworząc Azeroth, ale ok smile ), więc ktoś musiał i uniwersum przyciągnąć na kontrargument (mi osobiście nie odpowiada, ale mniejsza z tym)

Co do Atlantici, to Item Mall jest fajnie rozwiązany, bo nie daje innym przewagi, jak to było w niektórych tytułach, więc nie wyrządza zwykłym, niepłacącym graczom krzywdy. A serwery z czegoś utrzymywać trzeba. A samą grą jest się warto zainteresować choćby dlatego, żeby spróbować czegoś zupełnie nowego w gatunku MMO, a także to, że prasa nie jeździ po tym jak po 3/4 gier, które nie mają WoW w tytule :] (w kategorii MMO oczywiście xD)

Nie wiem, tylko które MMO zaczęło się zmieniać pod kątem casuali, ani skąd wyciągasz takie wnioski. Jedynym klonem WoW'a, zresztą moim zdaniem nieudany (ale co śmieszniejsze kilku graczy, którzy się z WoW'a przerzucili są zadowoleni, więc tymbardziej tego nie rozumiem) jest Runes of Magic.

Kilka poważnych MMO jest i są to tytuły raczej niszowe (Eve - kochasz, albo nienawidzisz, ja kocham, bo lubię mieć realny wybór). Kolejny tytuł, ale to już totalny hardkor - Entropia Universe, kolos i pozornie darmowy (można się bujać za pierwszymi funduszami, żeby zacząć cokolwiek, ale można sobie tego oszczędzić i po prostu raz wpłacić te parę $ i sobie już dalej swoje powolutku skrobać).

WoW nie jest tragiczny, ale nie jest też genialny. Choć za ten abonament, który sobie życzą twórcy i za każdy kolejny dodatek to jednak odrobinkę za dużo, tymbardziej, że są lepsze tytuły.
    • marrond Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 20.08.09, 22:54
      Ah, z tym, że widzisz w grupie swoich nawet durne Mu Online robi się fajną grą (chociaż w nic nudniejszego nie grałem jak żyję, ale też w to grałem najdłużej - właśnie dlatego, bo byli naprawdę fajni ludzie smile ).

I z tymi lagami, znowu wymieniłeś królewny w tej kategorii - Silk, Mu czy Knight Online przodują w lagach smile Przy czym w Knight Online bez 'premium' ciężko w ogóle wbić na jakikolwiek serwer. A gra jest gniotem strasznym i jak widać nawet za nią ktoś płaci, więc nie sugerowałbym się cyferkami smile

Co do World Eventów to musiałeś bardzo dawno grać, bo nawet w głupim Mu Online są, a w Silkroadzie można sobie nawet renifera było wydropić jako mounta z tego co pamiętam (no i zmiana scenerii, choinki i takie tam). Nie widziałem jeszcze tylko dnia homoseksualistów w MMO żadnym, ale widzę, że impossible is nothing :o
    • szemrany_typek Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 20.08.09, 23:51
      Mi również to uniwersum nie odpowiada, mało tego - sporo osób właśnie wytyka je, jako największą wadę WOWa, dlatego nie rozumiem, jak można mówić że tytuł ten 'jedzie na sławie uniwersum' (cytat saqurado). Zresztą nigdy nie byłem fanem Warcrafta i wolałbym grać w takie World of Diablo. wink Design postaci też mocno średni, na tej płaszczyźnie bardziej odpowiada mi AoC i mangowy L2/Aion.

Hmm co do zgapiania od WOWa i nastawiania rozgrywki na casuali, to przychodzi mi do głowy Age of Conan ? brak kar za śmierć, safe zone'y, Aion ? brak dropowania itemów, podział na frakcje (możliwe, że takie rozwiązania były już przed WOWem, tylko dlaczego w L2, który był poprzednikiem Aiona tego nie było?). Ale jak już zwróciłeś wcześniej uwagę, nie grałem w zbyt wiele mmo, więc w tych kwestiach (upraszczania rozgrywki) mogę się mylić.

>WoW nie jest tragiczny, ale nie jest też genialny. Choć za ten abonament, który sobie życzą twórcy i za każdy kolejny dodatek to jednak odrobinkę za dużo, tymbardziej, że są lepsze tytuły.

No widzisz, ja się tu nie zgodzę, bo dla mnie 80-90 zł za WOWa, raz na 2 miesiące, w porównaniu z tym, co oferuje mi AoC, czy L2 to nie jest jakoś dużo. Aiona, o ile nie będzie to kolejny Grindage na pewno sprawdzę (bety nie liczę).

>Ah, z tym, że widzisz w grupie swoich nawet durne Mu Online robi się fajną grą (chociaż w nic nudniejszego nie grałem jak żyję, ale też w to grałem najdłużej - właśnie dlatego, bo byli naprawdę fajni ludzie smile ).

I chyba o to się rozchodzi, każdemu dobrze tam, gdzie znajome mordy widzi. wink
    • szemrany_typek Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 21.08.09, 00:09
      Nie pamiętam już dokładnie, kiedy ostatni raz grałem w Silka i Mu, ale to będzie odpowiednio 3 i 4-5 lat temu ('na oko'). W Tibie przestałem grać ze względu na polsko-bazylijską koalicję 'speców' od angielskiego i przez to uraz mam do dziś. Co prawda brazylijczyków ('u gib mi maniz plox jajaja') już nie spotykam, za to przed obcymi instynktownie nie przyznaję się do swojej narodowości, do tego strasznie drażnią mnie nicki zakończone na 'pl' (ach te polskie pogadanki na global chacie, robienie wiochy online to chyba nasza specjalność ;/).
    • szemrany_typek Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 21.08.09, 01:09
      >bardzo lubiłem MMO, kiedy jeszcze miałem na nie czas

I to jest właśnie najpiękniejsze w WOWie - nie trzeba ogromnej ilości czasu żeby robić postęp, można grać kilka godzin w tygodniu i dalej iść do przodu. Wielu hordcorowych graczy to przeklina, dla mnie jest to największa zaleta. World of Warcraft, jako Wii wśród mmo? Bardzo możliwe.

• suomasuoma Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 21.08.09, 07:42
      MMO to syf straszny. Granie w takie gry jest jak robienie minety 90-letniej staruszce. Straszny syf !
    • vaderous2 Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 21.08.09, 23:03
      amen!
    • vaderous2 Re: Rozgrywka: Final Fantasy XIV 21.08.09, 23:04
      sporo ludzi gra w WoW bo kumpel mu powiedział bo przeczytał w gazecie i tyle. grałem dość długo w WOW po tem w Lineage 2 strata czasu i tyle!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka