Dodaj do ulubionych

Heavy Rain, a sprawa polska

24.08.09, 13:19
No, dubbing jako opcja to jedyne słuszne rozwiązanie. Brawo.
Obserwuj wątek
    • hansatan Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:26
      dla niedzielnego gracza w sam raz (ale czy tacy grają w takie gry?)... jeśli ci z guerilli zaakceptowali polskich aktorów to chyba nie mają słuchu ;]
    • radek.zaleski Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:27
      kewl
    • doomny Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:27
      SCEP +1 sprzedana kopia smile
      Nie ma to jak blu-ray i jego pojemność suspicious
    • shadowriver Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:27
      Punkt 2 pokazuje siłę Blu-ray ;]
    • chips_bekonowy Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:28
      Brawo oby tak częściej smile
      @hansatan może nie było z czego wybierać wink
    • dzierzba-pustynna Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:30
      Oby tak było przy każdej grze jaką będzie wydawać Sony
    • doomny Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:31
      @hansatan
      Ciekawe jaki % polskich graczy wybrał PL dubbing w K2 tongue_out
    • xbox-maniak Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:32
      Świetnie że będzie dubbing i opcja wyboru napisów. Wiem że polskie wersje mają wielu przeciwników ale mnie bardzo cieszy że Sony i Microsoft tłumaczą na polski swoje największe hity. Inni wydawcy niestety olewają Xboxa (LEM). Ciekawi mnie czy w Gran Turismo 5 będą polskie napisy.
    • cilgan Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:32
      Yay, nie bede musial kupowac zagranicznej wersji. Brawo Sony :]
    • roozx Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:40
      Napewno głosy podłożą Pazura i Zakościelny big_grin
    • olas_trzymiasto Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:40
      to kiedy w koncu ta cholerna premiera? bo juz mnie telepie na dziwiek wiadomosci o tej grze a nie majac mozliwosci w nia zagrac.

@ doomny: jako ze mieszkam za granica, wybralem polski dubbing i powiem szczerze ze mi sie podoba: moze nie jest tak kozacki jak w STALKER, gdzie slychac ruskie glosy w tle, ale jest przynajmniej poprawny
    • shastorm Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:45
      dommy domyślam się, że nie jesteś najlepszego zdania o tych co wybrali polski dubbing w KZ2 tongue_out
      Ale pomimo tego, przepełniony odwagą cywilną przyznam się, że należę do tych co tak uczynili tongue_out

Nie mogłem sobie darować możliwości nieusłyszenia "finezja, szrezja" i o dziwo teksty z megafonów w multi są przyjemnie przyzwoite smile

A HR? Być może doczekamy się modelowego przynajmniej w technicznej kwestii sposobu lokalizacji gry na PL
    • franekk7 Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:47
      +1 dla SCEP ;]
    • oduck Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:48
      co innego akceptacja glosu (timbre, intonacja), a co innego akceptacja interpretacji jako calosci - a tego juz raczej tworcy nie sa w stanie wykonac, z racji nieznajomosci jezyka. a dopoki dubbingiem gier dla doroslych beda sie zajmowac aktorzy, dla ktorych dubbing jest synonimem bajki dla dzieci (bo taki u nas zwyczaj, ze tylko produkcje dla dzieci sie dubbinguje), ew. tzw "slawy", a nie profesjonalni voice-aktorzy specjalizujacy sie tylko i wylacznie w tym, to bedzie, jak bedzie.
      inna sprawa - niskie budzety. siedze w branzy dzwiekowej od dawna i wiem, ze kasa za lokalizacje gier jest na tyle mala, ze nikomu sie nie oplaca (to nie caritas w koncu) siedziec nie wiadomo ile nad czyms, za co ma placone jak 30% filmu disneya na przyklad. a pracy przy grze jest 4x wiecej. ponadto jakosc materialow przysylanych do produkcji przez producenta [brak dokladnego opisu skryptow, kontekstu, czesto nawet obrazu pod ktory jest mowiona kwestia!] pozostawia WIELE do zyczenia. stad takie dramaty lokalizacyjne jak killzone2 czy stary far cry chociazby.
    • dyrektor90 Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:49
      Jest jest jest!! Po prostu popuściłem - wreszcie polskie napisy i angielskie głosy! Brawo SCEP! Oby tak dalej!
      PS.HR to gra tej generacji.
    • ber18 Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:51
      Brawo SCEP tak powinno było być już wcześniej mam nadzieje że teraz wszystkie kolejne duże tytuły będą miały takie same rozwiązania językowe. Myślę że nie pojawi się żaden negatywny komentarz w tym temacie.
    • dzierzba-pustynna Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:52
      Ja również wybrałem polski dubbing w Killzone 2 i zgadzam się z shastorm, że w multi są głosy bardzo fajnie podłożone. Naprawdę zachęcają do walki.

Oby ten sposób wyboru wersji językowej był również w Uncharted 2.
    • lethaldoze Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:55
      No i cool, teraz trzeba bić pianę w sprawie Uncharted 2 smile Ale to tak charakterystyczna gra że tylko-dubbing chyba odpada.
    • ico72 Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 14:04
      bardzo dobre posunięcie z tą możliwością włączenia samych napisów
    • vir-evil Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 14:04
      No, w koncu normalne podejscie. Tak trzymac smile
    • goofy_jcb Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 14:20
      Mnie bardzo cieszy że Sony pamięta o naszym pięknym kraju na Wisłą i wypuszcza PEŁNE lokalizacje swoich gier. Oczywiście wybiorę pełny dubbing. Żeby nie było, angielski znam w stopniu co najmniej dobrym. W killzona 2 również grałem z Dubbingiem, czego się nie wstydzę, grało się fajnie, tylko głos Visariego mógłby być lepszy. Gra zostanie przetłumaczona na 10 języków w tym POLSKI, to jest ważne.Polska jest jednym z ważniejszych rynków dla Sony.

Popatrzcie na politykę MS, LIVE jest chyba w 35 krajach i widać Polska nie jest dla nich ważnym rynkiem growym.

Pitty uncertain
    • shastorm Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 14:26
      ach, mam do dodania jedno małe ALE smile

Wszyscy zaczynamy chwalić Sony/SCEP za już chyba na trwałe zmianę sposobu traktowania naszego rodzimego rynku.

I tutaj jest moje "ale". LBP
      kurcze, jak na grę, ktora może ybć traktowana jako "rodzinna" to wielkim błędem był brak lokalizacji, szczególnie, że to jednak był hit, reklamowany w Polsce... I gucio uncertain

Zaś takie LBP na PSP będzie już zlokalizowane... nic tylko płakać nad wadami okresu przejściowego tongue_out
    • kamsonowicz Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 14:35
      brawo SCEP, oby tak dalej!
    • tifferet_online Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 14:48
      Teraz tylko się modlić by taka sama opcja była w Uncharted 2 !!
      Tam głosy są dobrane rewelacyjnie,szczególnie głos Nathana,więc jakby dali sam dubbing to klęska...

Ps: A mnie zastanawia jedna sprawa,bo skoro sony ogłosiło niedawno że będą lokalizować wszystkie swoje exy,to czy znaczy to że FF versus XIII jeśli pozostanie exclusivem dla PS3 tez będzie w PL ?
      Oznaczało by to pierwszy pełno prawny Final Fantasy po POLSKU! Masakra.. Nie potrafię sobie nawet tego wyobrazić xP Ale pewno prace nad lokalizacją opóźniły by u nas premierę o co najmniej rok ;/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka