Gość: ibn Re: Strategie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 16:39 To ja, poza wsparciem kolegów, ktorzy polecali +JaggedAlliance2 +CloseCombat (choć ja akurat wielbię ponad wszystkie część trzecią) od siebie zaś polecę: + Myth 1 i 2 (trójeczka jest fe) Bo to gry wybitne. Może trochę archaiczne graficznie, co może odrzucać, ale klimat i setting (połączenie celtyckiej mitologii z mrocznym fantasy) zachwycają. Gra może nie pasuje do specyfikacji, bo to jest czysty real time tactics, bez budowy bazy, bez rozwijania jednostek ani nic z tych rzeczy. Nie jest też turowa, i czasami na ekranie dziać się może dużo rzeczy na raz, a taktyka polega głównie na micromanagemencie, ale czas można spowalniać a poziom trudności (w dwójce poziom trudności można dowolnie regulować, w jedynce nawet najprostszy jest bardzo trudny) daje mnóstwo satysfakcji z kończenia misji Wygląda to mniej więcej tak: www.youtube.com/watch?v=Eg1I-E72pjw&feature=related (to raczej aby załapać jak wygląda gra a nie rozgrywka, bo facet, który gra jest kosmicznie sprawny, płynnie reguluje szybkości i przechodzi każdą misję bezbłędnie) A to co nadaje tej grze niesamowitego klimatu to fenomenalne briefingi: www.youtube.com/watch?v=gzuTEyUa42o&feature=channel_page (niestety na jutubie są tylko początkowe, cała epika akcji musi się jeszcze rozkręcić) Cóż, może znajdzie ktoś z Was chwilkę aby popykać w Mytha. A jeśli chwilka ta będzie na tyle długa, żeby załapać klimat, na pewno nie będzie stracona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtf Re: Strategie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 16:48 Civ4 z modem Fall from Heaven. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ploud Re: Strategie IP: *.acn.waw.pl 02.09.09, 17:00 Age of empire 2, 3. LOTR botwa o śródźiemie 1, 2. desert rats vs afrika korps - stare. Odpowiedz Link Zgłoś
wasil91 Re: Strategie 02.09.09, 17:03 Mało wymagająca ( na niskim poziomie), ale baaardzo wciągająca strategia z elementami RPG - Warlords: Battlecry (I, II, lub III - osobiście uważam dwójkę za najlepszą, w dodatku bardzo ładnie spolszczoną) Problem z tym, że to raczej stara gra, ale czasem ją można na allegro znaleźć, Tu masz opis i galerię Powiem jeszcze, że seria strasznie mnie wciągnęła, a w 'dwójkę' grałem najdłużej, także przez neta z kumplami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Re: Strategie IP: *.legnica.vectranet.pl 02.09.09, 20:36 CIVILIZATION Najlepiej po kolei zaczynając od najstarszej i najlepszej jedynki! najlepsza strategia w jaką grałem no i do tego turowa - tak jak chciałeś Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Strategie 03.09.09, 04:56 Ze swej strony polecam Master of Orion i Master of Orion 2. Wprawdzie to gry bardziej ekonomiczne niż strategiczne, ale satysfakcja gwarantowana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B1 Re: Strategie IP: *.ingram.com.pl 03.09.09, 14:04 oj tak! zapomnialem o twierdzy!!! ale jak dla mnie wersja podstawowa - z rozbudowanym single. no i zapomnialem tez o dawn of war :\ Odpowiedz Link Zgłoś
cotth Age of Wonders 03.09.09, 18:15 Podpisuje sie pod w/w ! Strasznie duzo czasu mi przy tym zeszlo, polecam zwlaszcza AoWhadow Magic (Magia Cienia?) ktory jest jak dla mnie po prostu rewelacyjna hybryda HoMM z uproszczonym modelem "ekonomii" ale za to genialnymi bitwami "taktycznymi". Szkoda tylko, ze ostatnia misja jest taka frustrujaca ... No i szkoda tez ze trzeciej czesci cos nie widac na horyzoncie Odpowiedz Link Zgłoś
mr.lipton Re: Strategie 04.09.09, 20:58 Filmiki fajne. Koleżanka powinna obejrzeć będzie wiedzieć jak to wygląda. A widział kolega to: www.youtube.com/watch?v=osQkMLquCoM dobry kot co do modów chyba grałem w tego www.ja-galaxy-forum.com/board/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=224060&page=1#Post224060 a teraz zamierzam zabrać się za któryś z tych tutaj: www.ja-galaxy-forum.com/board/ubbthreads.php?ubb=postlist&Board=20&page=1 ogólnie mody są dość rozbudowane i żeby z każdym się porządnie zapoznać z tych głównych trzeba poświęcić niewiele mniej "przejść" niż na podstawkę. jeżeli w nie nie grałeś to koniecznie przetestuj ja w przyszłym tygodniu (albo jak dam radę to już w ten weekend się za coś zabiorę) to będzie można później naskrobać parę linijek na forum co i jak Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Strategie 04.09.09, 21:15 Spoko, koleżanka to musi zacząć od podstawki, zanim się pogubi w broniach z dodatku i modach Odpowiedz Link Zgłoś
trivet Re: Strategie 04.09.09, 21:30 Gdy tylko zatęsknię za Arulco - sprawdzę. . Speedruna widziałem kiedyś, nadal jednak napawa zdumieniem. Powodzenia z modami, a koleżance powodzenia z grą. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.lipton Re: Strategie 04.09.09, 21:43 tak z ciekawości jak przetestujecie odpowiednio podstawkę/moda dajcie jakiegoś znaka na forum bo w przypadku JA samo czytanie o grze jest ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tn Re: Strategie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.09, 17:59 > - jeżeli to możliwe, klimaty nierealistyczne preferuję nad lekcję historii, > czyli wszelkiego rodzaju fikcja. > - rozbudowanie byłoby miłe, wielość jednostek, jakieś badania naukowe tego > typu sprawy Supreme Commander: Forged Alliance (W obliczu wroga) - bardzo nieśpieszny RTS,gra się godzinami, setki... tysiące jednostek, 4 poziomy technologiczne, 4 różne frakcje, sci-fi. Bardzo polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tn Re: Strategie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.09, 18:03 Aha, zapomniałem. Świetna obsługa ogromnych ilości dodatków i modyfikacji. W każdej chwili możesz dodać lub wyłączyć jednostki ściągnięte z internetu. Super kampania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petrus Re: Strategie IP: *.rz.izeto.pl 07.09.09, 19:33 To moich 12 apostołów, których polecam do nawracania na strategie 1) coś z serii Zeus & Faraon & Cesarz & Cezar III - potrafi wciągnąć, można dowoli zmieniać tempo gry (nie pamiętam czy była aktywna pauza bo dawno w to grałem), z każdą mapą jest coraz więcej budynków, coraz większy poziom trudności, zatem rozgrywka jest dobrze wyważona, gry z tej rodziny należą do city builderów, jest w nich co prawda aspekt militarny, lecz nie odgrywa on pierwszoplanowej roli 2) z turówek fantasy oczywiście Disciples jeśli jeszcze nie znasz, ale o ile pamiętam Etherlords II, który miał spory dodatek karcianki, dawał trochę frajdy, myślę, że wspomniane wyżej Fantasy Wars może być niezłe, choć prawdę mówiąc nie grałem w to, ale skoro ma on być wzorowany na Fantasy General, czyli Panzer Generalu w świecie fantasy, to musi być dobry 3) rts-y to nie moja działka, ale ww. Homeworld był niezły i chyba była w nim aktywna pauza, podobnie jak w jego udanym klonie Hegemonii, natomiast z takich gier toczonych na lądzie nasuwa się Rise of Nations (mający aktywną pauzę), który potrafił mooooocno wciągnąć, większość tytułów z tego gatunku to jednak trochę zręcznościówki i niekoniecznie bym je polecał (a sporo z nich ich było wymienionych w tym wątku) 4) Jagged Alliance 2 - napisano wyżej o tym tak dużo, że nie ma się co powtarzać, po prostu świetny miks gry taktycznej, strategii i rpg-a 5) strategie "4X", w zasadzie oddzielny gatunek dość rozbudowanych strategii turowych, ale wbrew pozorom nie takich trudnych, a dających dużo frajdy (i przy tym strasznych złodziei czasu), czym jest 4X odsyłam do wikipedii -> pl.wikipedia.org/wiki/4X a co polecić na początek? wspomniane było Galactic Civilization czy Master of Orion 2, ja bym do tych kosmicznych dorzucił trochę niedocenione, a bardzo wciągające Space Empires IV (część czwarta ma być zdecydowanie najlepsza, a innych nie znam), natomiast z gier Sida Meiera nie wiem która byłaby dobra na początek, może Civilization IV, ale ja nigdy się za nią poważnie nie zabrałem, stąd trudno mi ją z ręku na sercu rekomendować, ja największy sentyment mam do Civilization II 6) seria Total War - warto zacząć od pierwszych dwóch części (Shogun i Medieval), zwłaszcza Shogun ma proste reguły, które szybko i łatwo można załapać, tyle, że na kartach graf. Geforce 8xxx i 9xxx nie da się grać na mapie taktycznej czyli bitewnej, a to z kolei oznacza, że ktoś mając kartę z tych serii może co najwyżej ograniczyć się do rozgrywki na mapie strategicznej, co odbiera sporo frajdy z tej gry, jak pewnie wiesz gra dzieli się na część strategiczną (tury) i taktyczną (bitwy w czasie rzeczywistym, ale z aktywną pauzą), chyba każdy z kolejnych Total War-ów był dość łatwy (nie wszystkie dobrze poznałem), ze względu na bardzo przeciętną SI komputerowych przeciwników (dopiero mody to poprawiały), zatem nie powinieneś mieć żadnych kłopotów, dodam, że jest jedną z najbardziej wciągających serii i nie przejmuj się, że wykorzystuje wydarzenia historyczne do rozgrywki, nie trzeba znać i lubić historię, żeby mieć przyjemność z grania, to nie jest tytuł z ambicjami bycia symulatorem historii jak choćby niektóre z części Europy Universalis 7) Port Royale - troszkę ekonomii i rzadko spotykanej w grach walki na morzach, nie trzeba mieć upodobań marynistycznych żeby się w to wciągnąć, warto dać szansę 8) nie jestem znawcą strategii stricte ekonomicznych, ale kiedyś jedna z nich przykleiła mnie do monitora na wiele godzin - Railroad Tycoon 3, polecam, nie jest trudna, ma aktywną pauzę 9) Settlers II - raczej remake czyli „10-lecie” (bo jest możliwość przyspieszania czasu czego mi w oryginale strasznie brakowało), co o tym tytule powiedzieć? świetna, jeśli nie genialna krzyżówka gry ekonomicznej (z elementem logistyki) i rts-a, jeden z klasyków nie tylko wśród strategii, ale w ogóle gier na pecety, trzeba poznać 10) Original War - rts, ale jak nazwa wskazuje bardzo oryginalny, w przeciwności do innych tego typu gier jednostki, którymi gracz kieruje nie są bezosobowe, mają swoje imiona i nazwiska, zbierają doświadczenie, które przekłada się w kolejnych misjach na ich efektywniejsze działanie, stąd trzeba dbać o ich przetrwanie, to nie mięso armatnie jak w innych rts-ach, ponadto tworzone pojazdy mają parametry uzależnione od podzespołów, które zostaną wykorzystane w ich budowie (fajny patent, który chyba rzadko kiedy jest wykorzystywany w rts-ach) czyli np. pojazd na kołach będzie szybszy od identycznego pojazdu na gąsienicach na normalnym obszarze, ale za to trudniej mu będzie poruszać się w ciężkim terenie, ponadto gra ma pewną fabułę dającą możliwość wyborów wpływających na przebieg rozgrywki, to po prostu znakomity rts z dużą domieszką rpg-a, notabene jedna z bardziej niedocenionych gier na pecety, aha, dodam, że ma aktywną pauzę i chyba jeszcze regulowane tempo gry, więc można spokojnie zapanować nad akcją 11) Panzer General - jest to co prawda tylko gra taktyczna (w turach rzecz jasna), ale zbyt znakomita, żeby próbować ją pominąć, nawet jeśli nie jesteś fanem gier w realiach historycznych, zresztą wychodziło mnóstwo jej klonów w tym m.in. Star General (realia s-f - nie znam) czy Fantasy General (jak nazwa wskazuje realia fantasy - znam i polecam) 12) na koniec tytuł, który, jak sądzę na podstawie swojego doświadczenia, okazał się najbardziej skuteczny w popularyzowaniu strategii TWIERDZA (z angielska STRONGHOLD) pożyczałem ją paru osobom i niemal WSZYSTKIE dały się wciągnąć, jest w niej trochę prostej gry ekonomicznej zbliżonej do Settlersów, trochę rts-owej walki, i do tego city buildera, mnóstwo frajdy z gry, jest bardzo dobrze wyważona (byłaby idealnie, gdyby nie w końcowym etapie kilka przesadnie uciążliwych szturmów na zamki) - nie jest ani za prosta, ani za trudna, taka w sam raz, ma świetnie dobraną muzykę, trochę humoru, co do tempa gry, to co prawda nie ma pełnej aktywnej pauzy, ale za to tempo gry można zmieniać w ogromnej rozpiętości, przy wolnej rozgrywce nie sposób mieć problemy z kierowaniem jednostkami na polu walki, w moim prywatnym rankingu strategii numer jeden, zawsze z przyjemnością do niej wracam, w sklepach razem z dodatkiem Krzyżowiec jest bodajże za jedyne 20~25zł, grzech nie mieć tego w oryginale -------------------------------------------------------------------------- Nie wiem dlaczego tak dużo ludzi wymienia Close Combat - to na pewno nie jest gra dla początkujących, w zasadzie to hardcore wśród gier z walką w czasie rzeczywistym (i do tego bez sejwów w dowolnym momencie), dla mnie wyjątkowo ciężki do strawienia Odpowiedz Link Zgłoś