Dodaj do ulubionych

Wolfenstein - poradnik

07.09.09, 15:03
Spisałem 5 krótkich i podstawowych porad do
Wolfenstein,
gry jednoosobowej:

1) Badaj każdy zakamarek - nie jestem zwolennikiem szukania sekretów w
grach, ale w Wolfensteinie to się po prostu opłaca - za znalezione złoto
możemy zakupić parę dodatków do broni, materiały wywiadowcze dają nowe
ulepszenia, a księgi rozwinięcia mocy Woalu.

2) Używaj Woalu - tarcza, spowolnienie czasu - wszystkie te
paranormalne moce ułatwiają znacząco grę w trudnych momentach.

3) Korzystaj z widoku Woalu - porada na pierwszy rzut oka taka sama, co
poprzednia, ale jednak chodzi o coś innego. Woal pozwala dostrzec rzeczy,
których inaczej byśmy nie zauważyli (np. skrytki ksiąg), a także przechodzić
przez specjalnie oznakowane drzwi, które w świecie "realnym" są nie do
przejścia. Dzięki temu często uda nam się zajść przeciwników od najmniej
oczekiwanej strony.

4) Ulepszaj bronie - ale z głową. Zdecyduj, których broni będziesz
używał najczęściej i w jakiej roli. Karabin Kar 98 sprawdzi się świetnie w
roli snajperki, warto więc jej dokupić lunetę oraz "cieńszy magazynek", a
tłumik można sobie darować (szczególnie, że nie usłyszymy wtedy potężnego i
głośnego strzału). Natomiast MP40 z tłumikiem oraz magazynkiem bębenkowym
sprawdza się świetnie.

5) Wypatruj beczek - i strzelaj w nie. Wybuchowe beczki, znak
rozpoznawczy gier, w Wolfenstein okazują się szczególnie przydatne, bo
pozwalają zlikwidować jednym strzałem kilku wrogów.

A jakie są Wasze porady, szczególnie do gry wieloosobowej?
Obserwuj wątek
    • radek.zaleski Re: Wolfenstein - poradnik 07.09.09, 15:17
      ja bym się chciał poradzić czy warto kupić tę grę??smile
      • Gość: Kumczak Re: Wolfenstein - poradnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 15:29
        opłaca sięwink)
        • j_uk_dev Re: Wolfenstein - poradnik 07.09.09, 15:55
          Dobre, poradnik do gry, którą przechodzi się nawet na najtrudniejszym poziomie
          bez większych problemów big_grin Fakt, jak ktoś chce znaleźć wszystkie ukryte
          elementy, to poradnik jako taki może się przydać ( a właściwie mapo-poradnik ),
          ale tak to cóż - strzelać, strzelać, strzelać i jeszcze raz strzelać, no i
          używać mocy, gdy robi się gorąco wink
    • Gość: DMG Re: Wolfenstein - poradnik IP: 212.180.146.* 07.09.09, 16:01
      Juz punkt nr 1 jest w istocie zabijaniem gry! Dlaczego? Otóż gra jest bardzo przeciętna,
      zarówno pod względem technicznym (grafika, fizyka) jak i na tle konkurencji (praktycznie
      żadnych nowych rozwiązań - kwintesencja skotniałości gatunku). Właściwie mogłaby
      robić za budżetówkę na wzór produkcji City Interactive, ale twórcy postarali się o fabułę,
      ciekawe lokacje, budowanie napięcia. To czy ktoś odczuje satysfakcję z gry zależy
      właściwie tylko od tego czy da się wciągnąć w opowiadaną historię czy nie. Wszystko
      oparte jest na prostych skryptach - przekroczysz jakąś linie to uruchamiasz 'event', czyli
      atak wroga, wybuch, zawalanie się fabryki itd. Sztucznie budowane jest napięcie, musisz
      uciec przed naizstami podążając za sprzymierzeńcami, opuscic waląca się fabrykę
      która 'za chwile' wybuchnie itd. itp. Co w tym momencie robi gracz? Taki Paweł Płaza w
      tym momencie.. wraca się i zagląda w każdy kąt, przeczesuje ściany używając woalu
      żeby znaleźć tajne skrytki, czyta sobie znalezione materiały wywiadowcze.. Przeciez
      wiadomo, że fabryka wcale sie nie zawali aż do momentu kiedy przekroczymy kolejny
      punkt który uruchomi to wydarzenie, a człowiek z ruchu oporu będzie i 2 dni stał na rogu
      i krzyczał, że Niemcy są tuz tuz i trzeba uciekać itd. itp. Kto posłucha tej 'podstawowej
      porady' ten sam sobie strzeli w stope odbierajac sobie szanse na jakąkolwiek większą
      frajde z gry.
    • mathiuss Re: Wolfenstein - poradnik 07.09.09, 18:04
      Ja bym w mp40 nie ladowal kasy, bo jest zbyt slabe (gram 2gi raz, na Uber).
      Lepiej ulepszac inne silniejsze bronie (jak swietne mp43, dzialko czasteczkowe,
      medalion woalu- to w zasadzie 3 najlepsze "bronie" w grze).
      Do kara98 jako snajperki jedyne sluszne dodatki to celownik optyczny, lepszy
      magazynek i ewentualnie wiekszy kaliber. Reszte mozna olac.
      Z innych broni to mozna cos pomyslec nad Tesla (fajnie sie sprawdza przeciwko
      mechanicznym przeciwnikom, znaczy unieruchamia ich) oraz L44 (dobre na bossow
      jak ostatni typ czy ta wielka robaczywa krolowa). Aczkolwiek jak mamy ksiegi to
      chyba lepiej pakowac w medalion. A ktore konkretnie moce? Moim faworytem jest
      empower (czerwona), ale i pozostale sie niekiedy przydaja, zeby zwiac czy
      przezyc ciezki ostrzal.
      W reszte (granaty, panzerfaust, miotacz) bym nie ladowal nic, szkoda kasy.
      A tak w ogole to jak pisze j_uk_dev- gierka jest tak prosta, ze jedyny poradnik
      jaki ma sens to chyba porobione zdjecia i opisy ukrytych ksiag i zlota.

@DMG- jak sie gre przejdzie 2 razy, to raz mozna przejsc dla akcji i ogolnej
      rozwalki, a drugi raz poszukujac ukrytych przedmiotow. Gra jest krotka wiec jak
      najbardziej jest to mozliwe, co samemu wlasnie probuje.
    • simplex Re: Wolfenstein - poradnik 07.09.09, 18:12
      A co z tymi screenami demonstrującymi FSAA w wolfensteinie?
      • simplex Re: Wolfenstein - poradnik 07.09.09, 18:13
        Errata - wlasnie przeczytalem posta, ze ci sie ubzdurało wink

W takim razie ponawiam pytanie - jakim prawem gra na engine z 2003 roku śmie nie
        obsługiwać FSAA??? sciana
        • Gość: marcin Re: Wolfenstein - poradnik IP: *.wmdata.fi 08.09.09, 10:07
          FSAA - to zło smile
    • Gość: lobo Re: Wolfenstein - poradnik IP: 217.76.120.* 26.09.09, 17:52
      mam do was pytanie...jak rozwalic maszyne do wskrzeszania zmarłych? Chodzi mi o
      ta do ktorej dochodzimy na lotnisku, a w srodku siedzi taka kobieta. wiem ze
      trzeba rozwalic takie trzy małe generatoty ale co dalej? mam poprostu w nia
      strzelac? bo cały czas zabijaja mnie te dwa- zielony i czerwony
      truposzek...prosze o podpowiedz, z gory thx
      • ziom55 Re: Wolfenstein - poradnik 04.05.10, 15:08
        no niemoge pokanac tych kosciotrópuw plis pomurzcie oglondalem filmy i niemogescianasadcry
    • Gość: lobo Re: Wolfenstein - poradnik IP: 217.76.120.* 27.09.09, 12:49
      moje pytanie juz nie aktualne, poradziłem sobie...
      • Gość: xP Re: Wolfenstein - poradnik IP: *.ver.abpl.pl 11.11.09, 13:45
        A jak rozwalić tego grubego gościa w fabryce konserw? Czym do niego nie strzelam, i tak nic nie daje... x[ Pomóżcie...
        • Gość: ser nick Re: Wolfenstein - poradnik IP: 81.219.114.* 27.11.09, 16:53
          wiesz już jak załatwić tego grubego?
      • Gość: RM Re: Wolfenstein - poradnik IP: 77.236.0.* 23.11.09, 19:25
        A jak ?
    • Gość: KamJ Re: Wolfenstein - poradnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.09, 11:56
      Witam, musisz wlaczyc woal i ladowac w niego wtedy, pozniej jak sie laduje musisz
      zniszczyc to czerwone nad nim
      • Gość: Olik5 Re: Wolfenstein - poradnik IP: 109.243.186.* 10.01.10, 22:31
        Witam!

Pomóżcie proszę. Jestem na levelu Black Sun i nie mam niestety wzmocnienia
        strzałów. Jest jakaś możliwość rozwalenia tego gościa w środku?
        • mathiuss Re: Wolfenstein - poradnik 11.01.10, 00:35
          Jak to nie masz wzmocnienia strzalow? Musisz miec, wszystkie moce medalionu
          zdobywa sie w czasie gry.
          Walka z ostatnim bossem ma 3 etapy, po kazdym tracisz po 1 mocy. Z tego co
          pamietam Empower (czerwone wzmocnienie) zostaje do samego konca.
          • ziom55 Re: Wolfenstein - poradnik 04.05.10, 15:15
            nie woal zostaje ta 1 moc a nie wzmocnienie strzałówsmirk
    • Gość: robert Re: Wolfenstein - poradnik IP: *.net.stream.pl 07.03.10, 16:50
      jak rozwalic maszyne do wskrzeszania zmarłych? Chodzi mi o
      ta do ktorej dochodzimy na lotnisku, a w srodku siedzi taka kobieta. wiem ze
      trzeba rozwalic takie trzy małe generatoty ale co dalej? mam poprostu w nia
      strzelac? bo cały czas zabijaja mnie te dwa- zielony i czerwony
      truposzek...prosze o podpowiedz, z gory thx
      • mathiuss Re: Wolfenstein - poradnik 07.03.10, 18:04
        Szybko rozwalasz wszystkie generatory i wszystkich ktorzy sie w miedzyczasie
        pojawia (na zielonego i czerwonego truposza dobrze uzyc czerwonej mocy (wiekszy
        dmg), staraj sie zalatwic ich pojedynczo. Jak juz nie bedzie generatorow ani
        truposzy laska wyjdzie z kuli- musisz ja zalatwic. Tu proponuje najmocniejsza
        bron, plus znow czerwona moc (ew. spowalnianie czasu). Uwazaj- jest szybka- nie
        dopusc zeby sie zblizyla do ciebie, bo szybko zginiesz.

tu masz filmik (walka zaczyna sie tak od polowy)
        www.youtube.com/watch?v=FcLhMWrgsZk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka