mopka78 14.09.09, 18:38 Witam, mam pytanie. Jak nazywają się fachowo takie zielone plastikowe "złączki" które używa się do łączenia gałązek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dar61 Re: jak 14.09.09, 23:23 Pewnikiem nazwą to z angielska lub z niemiecka nasi handlowcy, miłośnicy anglosasizmów. Nazwałbym je z polska: - obejmą, - opaską, - mocowaniem, - zatrzaskiem lub jakimś wihajstrem... Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: jak 15.09.09, 08:28 Co Ty wymyślasz,jak można złączkę nazywać zatrzaskiem?Wiadomo,że złączka do gałązek,nazywa się:Złączka do zielonych gałązek. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociaklementyna Re: jak 16.09.09, 00:14 mirzan napisał: > Złączka do zielonych gałązek. Eeeee, tak zwyczajnie? Ja myślę, że lepiej brzmi "złączka zwykła elastyczna do zielonych gałązek rozłączonych". Odpowiedz Link Zgłoś
mopka78 Re: Pytanie o fachową nazwę "złączek" 15.09.09, 09:02 Po prostu chcę znaleźć to na allegro i nie mogę Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Pytanie o fachową nazwę "złączek" 15.09.09, 12:59 Jakie ma zastosowanie to urządzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
mopka78 Re: Pytanie o fachową nazwę "złączek" 15.09.09, 14:30 Jest to w kształcie literki C. Te złączki przytrzymują gałązki aby nie rozpierzchły się one jak gazele po sawannie tylko aby rosły do góry. Łapie się tym dwie gałązki razem Odpowiedz Link Zgłoś
surmia Re: Pytanie o fachową nazwę "złączek" 15.09.09, 15:28 www.allegro.pl/item734231925_spinki_do_mocowania_pedow_kwiatowych_storczyk.html takie coś znalazłam. Ale tobie chyba chodzi o coś innego. Ja też używam takich spinek w kształcie lit "C", ale ja je sobie sama robię z zielonego drutka. ------------ W moim ogródku znalazłam kawałek drutku Drutek był nieduży lecz dobrze mi służył :) Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Rzep? 16.09.09, 12:09 Nie dalej jak na wiosnę tę wypatrzyłem w minimarkecie zwanym z polska "L*dl" takie komplety taśm, z kolorowych rzepów pasmanteryjnych. Takie rzepy też znalazłem w stoiskachdla majsterkowiczów, dla łączenia w pęki rozpirerzchniętych, rozgazelnionych kłębów kabli komputerowo-tv-antenowych. Wystarczyłoby nimi pęciny pędów opasać, ścisnąć, ujarzmić i ... zachwycać się unieruchomionymi gazelami w ogródźcu plastikowego uchwytu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: Pytanie o fachową nazwę "złączek" 16.09.09, 11:23 A to? www.e-rosa.pl/images/GR4304.jpg Nie ma co prawda kształtu litery "C", ino "O" i to z nóżkami, ale celem takiej PODPORY DO ROŚLIN jest je podpierać, coby, jak napisałaś, "nie rozpierzchły się niczym gazele po sawannie" :D Odpowiedz Link Zgłoś