kasiak37 12.10.09, 13:25 kupilam,mam go w domu jeszcze ale docelowo chce go dosadzic do reszty ziol.Jak sie z tym obchodzic?Co to lubi a czego nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lellapolella Re: ziele-majeranek 12.10.09, 15:23 traktuję majeranek jako roślinę w naszym klimacie jednoroczną. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i nie wytrzymuje naszych zim:( Z tego, co pamiętam, pod Stuttgartem jest duuuuużo cieplej i krócej zimno, ale czy na tyle? Majeranek jest wrażliwy na brak wapnia, co może być ważne, jeśli uda ci się go uprawiać w charakterze byliny:) Odpowiedz Link Zgłoś
andziaos Re: ziele-majeranek 12.10.09, 19:47 U mnie majeranek i lebiodka nigdy nie wytrzymują zimy. Za to znakomicie znosił je tymianek. Zimą zamwsze moge odgrzebać śnieg i urwać kilka gałązek - chociaż tylko taki wygrzany na słońcu ma mocny zapach. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: ziele-majeranek 13.10.09, 15:36 andziaos, czy pisząc "lebiodka' masz na myśli oregano? U mnie(Pomorze)zimuje bez problemu, nawet nie okrywam. Za to tymianek szlag trafia, z reguły na wiosnę dopiero, sądzę, że wilgoć ma tu sporo na sumieniu.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: ziele-majeranek 13.10.09, 23:57 Mój tymianek zaczął przeżywać zimy,jak posadziłam go przy południowej ,zacisznej ścianie domu,drugi rosnie przy bambusach,od południowej strony.Przemarza wiosną ,bo sadzisz na niewłaściwym miejscu.Musi mieć ciepełko i nie lubi przewiewu/ćwiczyłam to kilka lat/ Odpowiedz Link Zgłoś
andziaos Re: ziele-majeranek 14.10.09, 11:57 lellapolella napisała: > andziaos, czy pisząc "lebiodka' masz na myśli oregano? Lellapolella, tak właśnie oregano mam na myśli - nigdy nie udało się przezimować. Może to kwestia odmiany ? Tymianek z kolei pieknie się trzyma. W zeszłym roku kupiłam 1 malutki krzaczek tymianku cytrynowego (o ile pamiętam) ten to już w ogóle nie patrzy na zimę tylko próbuje zaanektować pół grządki. Ma większe i twardze liście i wygląda na bardziej wytrwały od tradycyjnego (który po zimie jednak zawsze jest marniejszy). Może spobuj tej odmiany ? Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: ziele-majeranek 14.10.09, 15:02 w tym roku dałam za wygraną i trzymałam tymianek w dużej donicy, która na zimę zamierzam zadołować w foliaku, ale za cytrynowym się rozejrzę, dzięki za radę. U mnie tego typu rośliny nie są zbyt na miejscu, bo mieszkam nad samą rzeką i woda jest płytko- trzeba trochę kombinować:) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 i po majeranku... 20.10.09, 19:16 ledwie go nabylam a juz sie pozbylam...Menda splesniala... Odpowiedz Link Zgłoś