Dodaj do ulubionych

Gorąca prośba o radę (tarasową)

19.01.04, 10:02
Drodzy forumowiecze i forumowiczki,

Właśnie kupiłam mieszkania z ogromnym tarasem i cały czas sobie myślę jak to
będzie pięknie gdy już w nim zamieszkam, jak będzie wyglądało i jak miło
będzie do niego wracać. Mam tylko mały problem z tarasem, który chciałabym
przerobić na mały ogródek (może nie w dosłownym sensie), ale pomyślałam
sobie, że miło będzie choćby zmywać naczynia (zlew przy oknie) i patrzeć na
kwitnące kwiatki na balkonie. Stąd moja gorąca prośba (oczywiście aranżację
zaczną na wiosnę) co można posadzić, zasiać na takim dłuuuugim acz średnio
szerokim balkonie. Chciałabym mieć w dużych donicach kilka drzewek (tuje???
nie znam się specjalnie na gatunkach takich roślin), które mogłyby na nim
zimować, a poza tym zero pomysłów. Bardzo proszę o pomoc jakie gatunki
drzewek, kwiatów mogłyby się tam znaleźć. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam
w ten mroźny poranek.

ps. Wiem, że było wiele wątków o roślinach balkonowych, ale nie mogłam
znaleźć takich, które dotyczyłyby urządzania tarasu "od zera".

--Jest to moje zdanie i ja je całkowicie podzielam ;-)
Obserwuj wątek
    • delie ponawiam prośbę 20.01.04, 12:52
      Ponawiam prośbę, może ktoś mi podrzuci choćby nazwy kilku roślin (iglaków),
      które się sprawdzają w tarasowych warunkach.
      Dziękuję z góry.
      • amadyn Re: ponawiam prośbę 20.01.04, 20:56
        Witam.
        Rośliny na taras w cieniu.
        Iglaste: cis(Taxus),odmiany jałowca płożącego(Juniperus horizontalis)i
        rozesłanego (Juniperus procumbens),cyprysiki(Chamaecyparis),odmiany żywotnika
        zachodniego(Thuja occidentalis),sosna górska(Piinus mugo).
        Liściaste:
        bukszpan(Buxus),hortensja(Hydrangea),mahonia(Mahonia),ostrokrzew(Ilex),karłowy
        różanecznik(Rhododendron),bergenia(Bergenia),barwinek pospolity(Vinica minor),
        miodunka(Pulmonaria),funkia(Hosta),klon palmowy(Acer palmatum).
        Rośliny na taras w słońcu.
        Iglaste: odm.jałowca płożącego(Juniperus horizontalis)i rozesłanego(Juniperus
        procumbens),żywotnik zachodni(Thuja occidentalis),cyprysik(Chamaecyparis),
        jałowiec chiński(Juniperus chinensis),sosna(Pinus).
        Liściaste:

berberys(Berberis),irga(Cotoneaster),tawuła(Spirea),pęcherznica(Physocarpus),
        pięciornik(Potentilla),pigwowiec(Chaenomeles),trawy ozdobne,rośliny ogrodów
        skalnych
        Oczywiście wymieniłem tu tylko niewielką część roślin ,które nadają się do
        posadzenia na tarasie.Kompozycję można uzupełnić o rośliny sezonowe:pelargonia,
        petunia,begonia,,itp.
        Pojemniki dla roślin wieloletnich,należy zabezpieczyć przed nadmiernym
        przegrzewaniem się w lecie i przemarzaniem zimą.Dobrym zabezpieczeniem jest
        wyłożenie pojemnika styropianem.Zimą najlepiej jest umieścić pojemniki blisko
        siebie i założyć kołnierz z grubej tektury falistej.Wolne przestrzenie można
        wypełnić suchymi liścmi,wiórami itp.Przed nastaniem zimy,rośliny obficie
        podlewamy,czynimy tak też w zimie ,w czasie dłuższej odwilży.Należy też chronić
        je przed nadmiernym słońcem.Latem, podczas upalnej pogody,rośliny muszą być
        prawie codziennie podlewane.Rośliny uprawiane w pojemnikach,bardzo szybko
        wyczerpują zapasy pokarmowe,dlatego trzeba systematycznie je nawozić.Bardzo
        praktyczny i wygodny jest w użyciu, wolno działający nawóz granulowany np.
        Osmocote. Co dwa,trzy lata ,wskazane jest przesadzanie roślin do świeżej ziemi.
        Pozdrawiam
        amadyn
        • delie Re: ponawiam prośbę 21.01.04, 11:34
          Bardzo, bardzo dziekuje i pozdrawiam.
    • magdabi Re: Gorąca prośba o radę (tarasową) 22.01.04, 16:19
      Zazdroszczę tarasu :))
      Na tarasie zawsze warto położyć płytki. I ładne, i praktyczniejsze niż
      cokolwiek innego typu beton, drewno. Jasne np. optycznie powiększą (nigdy za
      dużo przestrzeni) i nadadzą całości południowego charakteru.
      Do większych okazów będziesz potrzebowała odpowiednio większych pojemników.
      Może warto zamówić do nich duże skrzynie.
      Kup jakiś album o roślinach tarasowych czy balkonowych, będziesz miała już
      wyobrażenie czym można obsadzać takie miejsca.
      Roślin jest całe mnóstwo. Wybierz się wiosną do dużego i drogiego centrum
      ogrodniczego. Niekoniecznie wszystko warto tu kupować, zwłaszcza, że ceny są
      często wyższe niż na giełdach kwiatowych, w szkółkach czy marketach. Ale warto
      do nich zaglądać od czasu do czasu żeby podpatrzeć jak można zaaranżować
      zielony kącik, jak połączyć ciekawie rośliny, jakie są nowości czy jakieś
      oryginalene okazy.
      Kupując, nigdy nie lekceważ miejsca, w którym roślina będzie rosła. Jak coś
      lubi słońce to nie będzie się trzymało w cieniu mimo kochania i troskliwej
      opieki.
      Krzewy, drzewka to jedno, pomyśl jeszce o pnączach. One dodadzą całości
      charakteru, romantyzmu, naturalności. Może winobluszcz, wiciokrzew, hortensja,
      powojniki bądź jednoroczne kobea, mina lobata. Groszek, fasola, tunbergia nie
      rośnie za dobrze na moim słonecznym balkonie więc nie polecam. Posadź byliny,
      są wieloletnie i mało z nimi kłopotu, duże - przypominające prwdziwe ogrody i
      małe - poduszkowe tworzące kolorowe kępki; jakieś trawy; zrób kącik (wystarczy
      większa misa) sukulentowy z rojnikami, rozchodnikami; może jakaś drewniany czy
      kamienny kubeł z wodą i wodnymi roślinami. Poza tym jest całe mnóstwo
      kwitnących i pachnących kwiatów balkonowych. Może uda mi się w tym roku zrobić
      cały balkon biały, a przynajmniej w odcieniach jednego-dwóch kolorów fioletu
      bądź niebieskiego czy różowego. Ale zwylke nie mogę się oprzeć i kupuję co mi
      się podoba, choć i tak dobrze, że przestałam mieszać z czerwonym. Jakoś się
      przejadłam w swoim czasie i teraz widzę jak się kłóci z różowym czy liliowym.
      Niektórzy obsadzają tarasy i balkony dosyć jednorodnie tujami i pelargoniami,
      i jest to praktyczne, i dosyć eleganckie. Ja wolę jednak większą różnorodność,
      niekoniecznie działkową naturalność, ale miejsca, w których dużo się dzieje.
      Widziałam maleńki ogródek, który był podzielony przez podniesienie bądź
      obniżenie terenu (niewielkie różnice dwóch-czterech schodków) na parę
      zakątków: z oczkiem wodnym, studnią, murkiem z kaktusami, donicami z
      oleandrami i rozmarynem, z trawnikiem i krzesełkami. Robił wrażenie!
      Ciepło pozdrawiam i życzę dużo przyjemności przy zazielenianiu tarasu.
      • delie Re: Gorąca prośba o radę (tarasową) 22.01.04, 19:15
        Bardzo, bardzo dziekuje za wyczerpujace informacje. Ja tez sie ciesze z mojego
        tarasu, tym bardziej, ze na moim obecnym balkonie miesci sie tylko
        male pranie;-)
        Pozdrawiam serdecznie.
    • malgoska1976 Re: Gorąca prośba o radę (tarasową) 26.01.04, 22:40
      Na taras polecam dature,ktora przepieknie pachnie perfurmami i wyglada bardzo
      efektownie.Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka