monika.glogowska 08.02.02, 11:56 Czy jest szansa, by w naszych ogrodach (oczywiście nie tych miejskich) zamieszkały zaskrońce, czy też bliska obecność człowieka jest dla nich nie do zniesienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wari Re: WĘŻE 11.02.02, 13:07 maciekwiercinski napisał(a): > I pdalce i jaszczurki..? Padalce to również jaszczurki. Jeżeli ogród jest duży i nasłoneczniony, a w pobliżu ogrodu są jaszczurki zwinki można zbudować kamieniste pagórki, pokryte roślinnością zielną (takie "zapuszczone" skalniaki), które są ulubionym środowiskiem tego gatunku. Niestety nie wystarczy mały skalniaczek, musi być duży i mieć sporo kamieni, aby zapewnić zwierzętom kryjówki. Jest wtedy nadzieja, że jaszczurki przeniosą się na działkę. Warunkiem jest to aby naturalne siedlisko zwinek było niedaleko. Padalców i jaszczurek żyworodnych nie da się zwabić. Niestety im bardziej zadbana działka tym mniejsza szansa na gady. Dużo zależy od tego co jest wokół działek. Np. w Kątach Wrocławskich są ogródki działkowe położone przy lesie, gdzie nikt nie buduje dla nich skalniaków, a mimo to jest mnóstwo także na działkach. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasiara_katula Re: WĘŻE - do Moniki 08.02.02, 23:31 Witam Cię Moniko nie wiem niestety jak przyciągnąc do naszych ogrodów zaskrońce, wiem natomiast, że jednego lata miałam to szczęscie i w moim ogrodzie gościł tajemniczy zaskroniec. Leżal pod beczką na wodę. Zobaczyłam go w momencie odchylenia beczki, ale zaraz też postawiłam ją delikatnie namiejsce, żeby go nie przestraszyć, a tym bardziej nie zrobić krzywdy. Na tej podstawie możemy chyba stwierdzić, że szansa Jest zawsze. Nadmienię tylko, że beczka w tym miejscu stała na grubej gumie pod czarnym bzem. Z tego co wiem to większe szanse można mieć wtedy, gdy w ogrodzie jest oczko wodne lub staw prowadzone w miare naturalny sposób, ze względu na skład diety zaskrońców. Myślę, że nasz ekspert to uzupełni i podpoiwie Ci jakieś konkrety bardzo gorąco pozdrawiam Katula Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: WĘŻE 11.02.02, 12:49 Zaskrońce są bardzo płochliwe, trudno więc liczyć, że będzie można zamieszka na stałe na małej działce. Ale w dużym ogrodzie ze stawem pełnym żab i innych płazów będących pokarmem tego węża jest to już możliwe. Na ogródkach działkowych położonych w pobliżu stawów czasami można zobaczyć zaskrońca. Jeżeli w pobliżu jest sporo zaskrońców można przywabić ciężarne samice. Składają one jaja w miejscach gdzie procesy fermentacji podwyższają temperaturę podłoża. Najczęściej wybierają sterty trocin, w drugiej kolejności nawozu, kompost. Niestety taka sterta musiałaby zająć sporo miejsca. Powinna być w miejscu nasłonecznionym, mieć ok. 1,5 metra wysokości i najlepiej kilka metrów średnicy. Samice wciskają się do takiego kopca i składają tam jaja. Jeżeli miejsce jest wyjątkowo korzystne jaja składa wiele samic. W Polsce znajdowano miejsca (właśnie w trocinach, zwykle w tartakach) gdzie było ponad 1 000 jaj ! Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: WĘŻE 12.02.02, 20:10 Zaskrońce są bardziej rozpowszechnione niż się to nam wydaje. Jednak ze względu na skryty tryb życia rzadko się je spotyka. Zresztą takie spotkania dla zaskrońca kończą się pójściem do zaskrońcowego raju. Głupia publicystyka przyczyniła się do tego, że strach przed żmiją (jeszcze trudniej ja spotkać) powoduje tępienie wszystkich węzy, a także jaszczurek takich jak padalec. Życie zaskrońca zwykle wiążemy z wodą, ale nie jest to do końca prawdą. Węże te żyją wszędzie tam gdzie występuje ich ulubiony pokarm płazy. Były znajdowane nawet wiele kilometrów od najbliższych zbiorników wodnych. Polują tam na żabę trawną która tak jak moczarowa jest związana z woda tylko w okresie rozrodczym. Poza nimi węże te jędza również dżdżownice, jaszczurki, oraz owady, ale jest to pokarm albo przypadkowy (jaszczurki), albo jedzą go głownie młode osobniki. Ze względu na wielka żarłoczność i sprawność łowiecką, zaskrońce są niepożądanymi gośćmi w ogrodzie gdyż zmniejszają populacje płazów tępiących szkodniki roślin. Zadomowienie się zaskrońca w ogrodzie należy do rzadkości gdyż węże te są aktywne podczas dnia i przeszkadzamy im w polowaniach na zdobycz. O wiele pożyteczniejszym stworzeniem jest żmija zygzakowata, która tępi ogromne ilości gryzoni, a ponieważ poluje wyłącznie w nocy (wyjątkiem jest wczesna wiosna) nie stanowi żadnego zagrożenia. Poza tym zwierze to kąsa bardzo niechętnie i zawczasu ucieka gdy się zbliżamy. We wczesnych latach siedemdziesiątych pobierałem próbki jadu żmij żyjących w okolicach Warszawy i musze stwierdzić, że tak leniwego i płochliwego węża rzadko się spotyka. Niestety publikatory są pełne doniesień jak jest to jadowite bydle, tymczasem jego jad jest naprawdę niebezpieczny co najwyżej dla dziecka. Wracając do zaskrońców to największe gniazdo opisane naukowo zawierało 1670 jaj i był to niewielki kopczyk zbutwiałych liści, trocin i kory o objętości metra sześciennego! Zaskrońce bardzo łatwo się oswajają i są przyjemnymi zwierzątkami do trzymania w terrarium. Problem stanowi pożywienie gdyż nie jędzą one martwego pokarmu. W terrarium jedzą także rybki, gdyż niezwykle sprawnie pływają i nurkują. Woda to ich drugi dom. Chociaż na wolności nie stwierdzono że polują na kijanki lub ryby. Pozdrowienia dla miłośników tych pięknych gadów! Jerzy Woźniak P.S. Złapany zaskroniec przeraźliwie syczy, ale nigdy nie kąsa! Natomiast natychmiast opróżnia swe gruczoły piżmowe i czeka nas wtedy smrodliwy powrót do domu. Odpowiedz Link Zgłoś