fajnyja 24.07.09, 16:19 Niedawno dowiedziałam się ,że kolega ( mąż mojej przyjaciółki ) ma CHAD. Proszę powiedzcie jak postępować , co robić aby pomóc lub przynajmniej nie zaszkodzić Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skwr2 Re: kolega z CHAD 24.07.09, 21:14 Najbardziej mu pomożesz, gdy będziesz się zachowywać naturalnie. Odpowiedz Link
madena5 Re: kolega z CHAD 25.07.09, 16:51 Jak mu pomoc? Jak postepowac? Zadalas wazne pytanie. Ja rowniez na wiadomosc, ze ktos ma chorobe psychiczna, czy to schizofrenie, czy dwubiegunowke lekko wpadam w panike i jestem ostrozna w stosunku do takich osob. No, bo nigdy nie wiadomo, co taka osoba moze zrobic, co jej sie uroi w mozgu na wskutek zlego dzialania neuroprzekaznikow, na jaki wstyd moze nas narazic, jakie zamieszanie i zagrozenie moze wywolac. Na szczescie dla Ciebie jest on Twoim kolega, nie mezem i nie jestes z nim na co dzien. Jak mu pomoc? Jezeli on i Twoja przyjaciolka wiedza niedawno o chorobie, powiedz im o naszym forum. Bardzo tez lubie forum www.bipolardisorder.fora.pl Dowiecie sie duzo o chorobie, jak sobie z nia radzic, gdzie znalezc dobrego lekarza, psychoterapeute. Pozdrawiam Madena Odpowiedz Link
shades.of.blue Re: kolega z CHAD 25.07.09, 23:44 Popieram przedmówczynie Wnioskuję, że choroba została świeżo zdiagnozowana i znajomy jeszcze nie jest wyleczony, tak aby móc normalnie funkcjonować (serio, z CHAD można normalnie żyć - warunkiem jest podjęcie leczenia). nie wiesz, jak postąpić, bo nie przypomina osoby sprzed ujawnienia się CHAD (zapewne był/jest w manii). Jeśli nadal jest w manii, zachowaj dystans do tego co mówi/jak się zachowuje. Nic nie wskórasz. Polecam przyjaciółce dołączyć do forum rodzin osób chorych - link podany pod nagłówkiem niniejszego forum. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
36.a Re: kolega z CHAD 26.07.09, 13:40 Pozornie głupia rada, ale sprawdza się w życiu. Patrzeć, obserwować, wyciągać wnioski, a potem (ewentualnie) coś robić. Praktycznie: pozwolić komuś zacząć rozmowę. Odpowiedz Link