Dodaj do ulubionych

prośba do Dorkasz

05.12.09, 14:39
moja droga, czy mogłabyś w wolnej chwili polecić mi jakieś fajne książki o
różach? Nie chodzi o albumy z fotografiami, raczej o dane techniczne,
szczegóły uprawy, a jeśli jeszcze byłyby w niej jakieś historie o pochodzeniu,
byłabym wdzięczna ogromnie.Pzdr.
PS. Rzecz jasna, jeśli ktoś ma jakieś sugestie, to chętnie poczytam, post jest
skierowany do Dorkasz, bo ujawniła się jako różomaniaczka:)
Obserwuj wątek
    • dorkasz1 Re: prośba do Dorkasz 15.12.09, 09:48
      Strasznie dawno mnie tu nie było. Trochę się zakopałam w projektach, a w
      ostatnich dniach opatulałam, przysypywałam, owijałam itp.
      Ale już nadrabiam i przedstawiam całkowicie subiektywną :) ocenę książek:
      - Katalog róż - wydany przez Związek Szkółkarzy Polskich.
      Naprawdę świetna pozycja. Najlepsza dla początkujących różomaniaków :) Osadzona
      w polskich realiach, odmiany często spotykane w sprzedaży. Różnego rodzaju
      zestawienia: kolorystyczne, pachnące, z konkretnym przeznaczeniem - na
      żywopłoty, solitery, do pojemników itp. Propozycje łączenia z bylinami,
      krzewami, drzewami, pnączami itp.
      - Róże - Leksykon Daumonta
      Też fajna pozycja. Skrótowe informacje na temat pielęgnacji, trochę historii.
      Dobra do wrzucenia do torebki, bo niewielka i poręczna. Można czytać w środkach
      komunikacji miejskiej lub w jakichś poczekalniach itp. Niedroga, cena ok. 20 pln
      -Encyklopedia róż - Nico Vermeulen - podstawa jeśli chodzi o identyfikację róż.
      A z tym, jak wiadomo, często jest ogromny problem. Bo od odmiany zależy sposób
      pielęgnacji - głównie cięcia. Nie wiem ile odmian jest tu opisanych, ale zdjęć
      jest ponad tysiąc, więc odmian będzie niewiele mniej. Zdjęcia są małe, ale
      przedstawiające cechy charakterystyczne róż.
      - Róże. Najlepsze odmiany europejskich hodowców. Wydawnictwo Muza. Moja
      najnowsza zdobycz (urodzinowa :)) Doskonała jeśli chodzi o opisy pielęgnacji,
      uprawy, planowanie rabat, towarzystwo dla róż, zdjęcia szkodników, szczegółowe
      rysunki objaśniające sposób cięcia itp. To zajmuje 80 stron formatu A4. Odmiany
      róż głównie spotykanych na rynku brytyjskim, francuskim, z wielką przewagą rynku
      niemieckiego.
      Wiem, że Wam namieszałam, bo właściwie to warto mieć wszystkie te 4 książki. Ale
      jeśli nie ma się nic, nie ma się za dużo kasy, a chce się od czegoś zacząć, to
      polecam polski "Katalog róż". Podkreślam, że to moja bardzo, bardzo subiektywna
      ocena :)
      • lellapolella Re: prośba do Dorkasz 15.12.09, 14:57
        dzięki, Dorkasz, odezwałaś się z niezwykłym wyczuciem czasu, bo właśnie głowiłam
        się nad tym katalogiem wydanym przez ZSP. Teraz wiem, że warto:)Leksykon
        Daumonta mam- M. się nabija, że to moja książeczka do nabożeństwa.
        Do Nico Vermeulena się przymierzę, gdy minie czarna seria:D Wczoraj złapaliśmy
        gumę, dziś zaczęła się lać woda z pieca centralnego, a szefowa pracowa oddaliła
        się w nieznanym kierunku:O
        • dorkasz1 Re: prośba do Dorkasz 15.12.09, 16:15
          Jakaś epidemia z tą wodą? Nam strzeliła wężownica w zasobniku do ciepłej wody.
          Woda wydobyła się przez piec CO. Teraz trzeba wykonać szereg różnych czynności,
          aby nagrzać wodę, a nie wpuścić jej do pieca :( No i oczywiście czeka nas
          wymiana zasobnika.
          • lellapolella Re: prośba do Dorkasz 16.12.09, 21:49
            przyjmij wyrazy współczucia. Po dzisiejszym rekonesansie w sklepach żelaznych i
            pertraktacjach z panami hydraulikami wychodzi na to, że równowartość 256 róż z
            Rosarium A.Ch. zostanie wpakowana w piec:O Ech....i tak by mi się tyle nie
            zmieściło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka