forumer 28.01.04, 13:11 Witam Panie Jerzy ! O czym nie można zapomnieć zakładając i otwierając centrum ogrodnicze? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: Centrum ogrodnicze 28.01.04, 22:30 Oj, to temat na wypracowanie! Ale z głównych uwag mam kilka najważniejszych. Pierwsza to odpowiednie położenie. Ludzie kupują zwykle materiał ogrodniczy w drodze na działkę! Czyli położenie po prawej stronie drogi wylotowej z miasta. Po drugie super przeszkolony personel. Jeśli klient dowie się za darmo o tym co go trapi będzie przyjeżdżał nawet gdy mu to nie po drodze. materiał szkółkarski w jak największym wyborze, ale głownie ten kupowany w najbliższej okolicy. Możliwość zamówień materiału wg potrzeb klienta. Dowóz na miejsce. Oferowanie prostych usług ogrodniczych takich jak sadzenie dużych drzew, zakladanie trawnika itp. Współpraca z dobrym architektem krajobrazu! Ale tu uwag nie idiotą biorącym za projekt kilka tysięcy lecz takim co zrobi tanio pod warunkiem, ze rośliny klient kupi u Was. No i na koniec ceny – jeśli chcecie zarobić 100% ba każdym towarze to lepiej zrezygnujcie z takiego pomysłu. Dziś większość klientów liczy skwapliwie każdy grosz. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
forumer Re: Centrum ogrodnicze 29.01.04, 10:37 Dziękuję za tych kilka cennych uwag Panie Jerzy. Dodam jeszcze, że prawdopodobnie centrum powstanie na terenie właściwie należącym jeszcze do centrum miasta i bardzo blisko węzła komunikacyjnego. Prostokąt (mniej więcej), około 2,500 m kw. Założeniem jest połączenie sprzedaży roślin "wewnętrznych" (w sporym pawilonie handlowym) ze sprzedażą roślin ogrodowych. Plus uslugi projektowo - ogrodnicze oczywiście. Pozsdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
turbi Re: Centrum ogrodnicze 29.01.04, 20:34 Nie mozna zapomniec o dziale roslin wodnych i rybach, jak rowniez o sprzecie pomocnym przy pielegnacji oczek wodnych.Musi byc dzial sezonowy np. wiosna- rozsady wszelkich warzyw,pozniej rosliny rabatowe i balkonowe,latem- wszystko co zwiazane z grillowaniem,jesien- cebulki kwiatowe jak najwiekszym wyborze,zima-choinki w pojemnikach i ciete oraz pokarm dla ptakow i zwierzat- duzy wybor.A tak naprawde ,jak nie ma duuuzego parkingu to nie ma co marzyc, ze centrum sie utrzyma.Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jack9 Re: Centrum ogrodnicze 30.01.04, 09:54 Nie zapomnij o ważnym szczególe - kranie zewnętrznym dla klientów - brakuje go w niektórych centrach ...Po wybieraniu roślin mam zwykle rece ubrudzone ziemią...;) Dobrze gdy jest stoisko ze środkami chemicznymi - ale ono wymaga chyba specjalnego pozwolenia i zamykanej na klucz gabloty i znowu konieczny jest personel który zna się na tych środkach. Odpowiedz Link Zgłoś
natka00 Centrum ogrodnicze marzeń :) 30.01.04, 10:43 Ja mam to szczęscie i znalazłam takie... idealne dla mnie. Pomine ile gatunkow roslin tam mozna znalesc i jak przemila jest obsulga. Srodkow chemicznych nie ma, co mnie cieszy bo ja nie uzywam zadnych:) Ale najbardziej radosnym jest fakt iz wierza klientowi na slowo. Czesto tam wpadamy z tata na roslinne zakupy. I jesli tylko poskarzymy sie ze jakas roslinka sie nie przyjela mimo dokonanych zalecen to dostajemy druga w ramach reklamacji :) Co wiecej zbieramy pojemniki w ktorych byly sadzonki i raz na jakis czas zawozimy je do zwrotu - w zamian dostajemy upust badz jakas ladna roslinke gratis. Po za tym przy pierwszych zakupach obsluga sklepu odwiedzila nasz ogrodek(a to okolo 20 km) aby sie zorientowac w sytuacji. Darza nas dobrymi radami i to chyba jest najwazniejsze. Zachwycona ze swojego centrumm ogrodniczego :) Odpowiedz Link Zgłoś
joasia72 Re: Centrum ogrodnicze marzeń :) 31.01.04, 13:35 W Polsce jest takie centrum ? Gdzie? Może być bez nazwy, żeby nie było reklamy, proszę - chociaż miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
natka00 Re: Centrum ogrodnicze marzeń :) 31.01.04, 17:22 Oj zeby nie bylo ze kryptoreklama... miedzy Tarnowem a Pilznem (na granicy wojewodztw malopolskiego i podkarpackiego:) Odpowiedz Link Zgłoś