Dodaj do ulubionych

Centrum ogrodnicze

28.01.04, 13:11
Witam Panie Jerzy !
O czym nie można zapomnieć zakładając i otwierając centrum ogrodnicze?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Centrum ogrodnicze 28.01.04, 22:30
      Oj, to temat na wypracowanie! Ale z głównych uwag mam kilka najważniejszych.
      Pierwsza to odpowiednie położenie. Ludzie kupują zwykle materiał ogrodniczy w
      drodze na działkę! Czyli położenie po prawej stronie drogi wylotowej z miasta.
      Po drugie super przeszkolony personel. Jeśli klient dowie się za darmo o tym
      co go trapi będzie przyjeżdżał nawet gdy mu to nie po drodze.
      materiał szkółkarski w jak największym wyborze, ale głownie ten kupowany w
      najbliższej okolicy.
      Możliwość zamówień materiału wg potrzeb klienta.
      Dowóz na miejsce.
      Oferowanie prostych usług ogrodniczych takich jak sadzenie dużych drzew,
      zakladanie trawnika itp.
      Współpraca z dobrym architektem krajobrazu! Ale tu uwag nie idiotą biorącym za
      projekt kilka tysięcy lecz takim co zrobi tanio pod warunkiem, ze rośliny
      klient kupi u Was.
      No i na koniec ceny – jeśli chcecie zarobić 100% ba każdym towarze to lepiej
      zrezygnujcie z takiego pomysłu. Dziś większość klientów liczy skwapliwie każdy
      grosz.
      Jurek
      • forumer Re: Centrum ogrodnicze 29.01.04, 10:37
        Dziękuję za tych kilka cennych uwag Panie Jerzy.
        Dodam jeszcze, że prawdopodobnie centrum powstanie na terenie właściwie
        należącym jeszcze do centrum miasta i bardzo blisko węzła komunikacyjnego.
        Prostokąt (mniej więcej), około 2,500 m kw. Założeniem jest połączenie
        sprzedaży roślin "wewnętrznych" (w sporym pawilonie handlowym) ze sprzedażą
        roślin ogrodowych. Plus uslugi projektowo - ogrodnicze oczywiście.
        Pozsdrawiam.
    • turbi Re: Centrum ogrodnicze 29.01.04, 20:34
      Nie mozna zapomniec o dziale roslin wodnych i rybach, jak rowniez o sprzecie
      pomocnym przy pielegnacji oczek wodnych.Musi byc dzial sezonowy np. wiosna-
      rozsady wszelkich warzyw,pozniej rosliny rabatowe i balkonowe,latem- wszystko
      co zwiazane z grillowaniem,jesien- cebulki kwiatowe jak najwiekszym
      wyborze,zima-choinki w pojemnikach i ciete oraz pokarm dla ptakow i zwierzat-
      duzy wybor.A tak naprawde ,jak nie ma duuuzego parkingu to nie ma co marzyc, ze
      centrum sie utrzyma.Powodzenia.
      • jack9 Re: Centrum ogrodnicze 30.01.04, 09:54
        Nie zapomnij o ważnym szczególe - kranie zewnętrznym dla klientów - brakuje go
        w niektórych centrach ...Po wybieraniu roślin mam zwykle rece ubrudzone
        ziemią...;)
        Dobrze gdy jest stoisko ze środkami chemicznymi - ale ono wymaga chyba
        specjalnego pozwolenia i zamykanej na klucz gabloty i znowu konieczny jest
        personel który zna się na tych środkach.
      • natka00 Centrum ogrodnicze marzeń :) 30.01.04, 10:43
        Ja mam to szczęscie i znalazłam takie... idealne dla mnie. Pomine ile gatunkow
        roslin tam mozna znalesc i jak przemila jest obsulga. Srodkow chemicznych nie
        ma, co mnie cieszy bo ja nie uzywam zadnych:)
        Ale najbardziej radosnym jest fakt iz wierza klientowi na slowo. Czesto tam
        wpadamy z tata na roslinne zakupy. I jesli tylko poskarzymy sie ze jakas
        roslinka sie nie przyjela mimo dokonanych zalecen to dostajemy druga w ramach
        reklamacji :)
        Co wiecej zbieramy pojemniki w ktorych byly sadzonki i raz na jakis czas
        zawozimy je do zwrotu - w zamian dostajemy upust badz jakas ladna roslinke
        gratis.
        Po za tym przy pierwszych zakupach obsluga sklepu odwiedzila nasz ogrodek(a to
        okolo 20 km) aby sie zorientowac w sytuacji. Darza nas dobrymi radami i to
        chyba jest najwazniejsze.

Zachwycona ze swojego centrumm ogrodniczego :)
        • joasia72 Re: Centrum ogrodnicze marzeń :) 31.01.04, 13:35
          W Polsce jest takie centrum ? Gdzie?
          Może być bez nazwy, żeby nie było reklamy, proszę - chociaż miasto.
          • natka00 Re: Centrum ogrodnicze marzeń :) 31.01.04, 17:22
            Oj zeby nie bylo ze kryptoreklama... miedzy Tarnowem a Pilznem (na granicy
            wojewodztw malopolskiego i podkarpackiego:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka