12.02.04, 16:08
Pięknie rośnie w moim mieszkaniu, więc nie chciałabym tego zmarnować i stąd pytanie: czego jej trzeba, jakiej doniczki, jak pielęgnować itd.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: zamia 13.02.04, 08:09
      Znów odwieczne tu pytanie skąd wiesz ze to zamia a nie zamiokulkas!!!
      Zwykle nazwy te są mylone i nawet u Tomaszewskiego w zamiokulkasie znalazłem
      kartkę zamia!
      Jurek
      • literki Re: zamia 13.02.04, 11:19
        Cóż, pośpiesznie wyjaśniam: nie wiem :) Odpowiem tak: na etykiecie faktycznie widniała ta druga nazwa, czyli zamiokulkas, ale w internecie znalazłam ja kiedys od hasłem "zamia". Przyznam, że nie wiedziałam, że to co innego... Powiem jeszcze, że gdybym wiedziała wystarczająco dużo nt. tej rośliny, nie pytałabym eksperta :)
        • izalil Re: zamia 13.02.04, 22:48
          Podciągam wątek, bo sama wczoraj kupiłam u Tomaszewskiego małą zamię i nie wiem
          jak ją pielęgnować. Wiem tylko od sprzedawcy że może stać w półcieniu. Czy to
          prawda?
          • literki Re: zamia 14.02.04, 11:22
            a któż to ów Tomaszewski? bo mnie to zaintrygowało...
            Oprócz tego: serwisy.gazeta.pl/czasopisma/1,42454,1719840.html
            Pozdrawiam!
            • izalil Re: zamia 14.02.04, 21:11
              Tomaszewski to hurtownia kwiatów doniczkowych:

www.kwiat.pl/indexpl/indexpl.htm
              • izalil Re: zamia 14.02.04, 21:20
                Zajrzałam na podany link i wynika z niego że moja zamia to zamiokulkas :-)
                A w Tomaszewskim była etykieta zamia i sprzedawca też tak na tę roślinę mówił.
                Ale to mi wcale nie przeszkadza, bo roślinka jest piękna i bardzo wytrwała, co
                w moich warunkach mieszkaniowych jest niezbędne dla przeżycia roślin ;-)
    • forumer Re: zamia 15.02.04, 10:43
      Zamiokulkas to roślina niezbyt wymagająca. Wszystko o tej roślinie:
      serwisy.gazeta.pl/czasopisma/1,42454,1719840.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka