Dodaj do ulubionych

pomysły na ogród

23.03.10, 10:15
Proszę serdecznie o pomoc w zagospodarowaniu małego skrawka ziemii.
Mam mały plac bezpośrednio przed domem mniej więcej 15m długi i 7m
szeroki, po środku będzie ścieżka wiodąca do głównego wejścia. Z
jednaj strony z boku rosną choinki. Proszę podrzućcie mi jakies w
miarą tanie pomysły na zagopodarowanie tej przestrzeni. Dodam,że nie
bardzo znam się na wszelkich pracach ogrodniczych ale jestem
przygotowana na ciężką pracę i naukę. Wszelkie portlae ogrodnicze
nie podają od podstaw jak założyć ogród. Gleba małourodzajna (ale
nawiozę innej choć wierzchnią warstwę) w pobliżu znajduje się las.No
i oczywiście mnostwo chwastów. Ratujcie bo to już ostatni dzwonek na
takie prace a ja nawet nie wiem od czego zacząć ani jaki rośliny tam
sadzić. pozdrawiam wszystkich.
Obserwuj wątek
    • leloop Re: pomysły na ogród 23.03.10, 13:22
      musisz dorzucić więcej szczegółów, jaka jest ekspozycja tzn. gdzie północ gdzie
      południe, która cześć nasłoneczniona, która nie, jaki rodzaj gleby: piach czy
      glina. jakie są twoje preferencje czyli jaki typ ogrodu lubisz, ile jesteś w
      stanie poświecić ogrodowi bo to całoroczna nieomalże praca jest.
      a na początek zacznij odchwaszczanie i wyznacz ścieżkę, która tez trzeba będzie
      odpowiednio przygotować, żeby nie zarastała.
      spróbujemy wspólnie pomoc :)
      • ivo-nne Re: pomysły na ogród 23.03.10, 13:43
        Już piszę mało się znam więc proszę o pyt. dodatkowe. Gleba to
        małouraodzajna raczej piach, ale zdaje sobie sprawę ,że konieczne
        będzie nawiezienie innej przynajmniej jakiejs warstwy. ogród jest od
        str wschodniej ale w bliskim sąsiedztwie lasu, więc kiedy słońce
        nisko zasłania on większość promieni, ale potem nie jest źle. Zaraz
        za tym ogrdem stoi dom. Ogólnie nie mam preferencji co do typu
        ogrodu, powinien spełniać tylko kilka warunków: w miarę kosztować bo
        na bardzo drogie rośliny mnie nie stać, mogę pracowaćw nim ale nie
        całymi dniami! taak średnio rozumiem że trzeba podlać, odchwaścić,
        opryskać ale potrzebuje też tam bywać a nie tylko pracować. Dodam,
        że mam małe dzieci i psa!!!Jak odp. przygotować ścieżkę, żeby nie
        zarastała?super dzięki za propozycje pomocy czekam z
        niecierpliwością!pozdrawaiam.
        • doroteja_z_brzozy Re: pomysły na ogród 23.03.10, 17:07
          ivo-nne: "...mam małe dzieci i psa..."

jest jasność. kamień ino, kamień! ;-)
        • leloop Re: pomysły na ogród 23.03.10, 20:18
          jeżeli masz małe dzieci i psa to na początek najlepszy byłby zwykły trawnik,
          czyli odchwaścić, nawieźć dobrej ziemi, posiać trawę i kosić regularnie. taki
          stan możesz utrzymywać kilka lat sukcesywnie sadząc krzewy i inne rośliny.
          ogródek jest niewielki wiec nie wiem czy będziesz chciała sadzić jeszcze jakieś
          drzewo, jeżeli jednak tak to trzeba zrobić to jak najwcześniej, drzewa szybko
          nie rosną ;. wzdłuż ogrodzenia możesz posadzić żywopłot (najlepiej taki, który
          owocuje, będziesz miała duzo ptaków w ogrodzie) albo puścić jakieś pnącze, np.
          winobluszcz
          piszesz, ze masz obok las posadź takie drzewo jakie tam rośnie, będzie pewność,
          ze ma idealne dla siebie warunki (a najlepiej nic nikomu nie mówiąc wykop jakąś
          niewielką samosiejkę).
          załóż sobie kolo domu kompostownik, będziesz miała za jakiś czas własny, zdrowy
          i tani nawóz, przyda się gdy zaczniesz sadzić kwiaty.
          ja wlasnie tak bym na Twoim miejscu zrobiła, unikniesz jednorazowych dużych
          kosztów, będziesz mogla sukcesywnie dokupywać rośliny. pamiętaj tez, ze wiele z
          nich łatwo się rozmnaża, wystarczy kupić jeden egzemplarz.
          co do ścieżki to najpierw musisz się zdecydować jaka ma być, czy ubita ziemia,
          czy żwirek czy wykładana jakimiś płytkami.
          najpierw trzeba "narysować" te ścieżkę na ziemi w ostatecznym kształcie
          (najlepiej wziąć jasny piasek czy wapno i wysypać linie, można tez ułożyć
          sznurek lub waz ogrodowy).
          następnie wzdłuż linii "wyciąć" szpadlem linię na głębokość ok 10 cm, z każdego
          brzegu ścieżki. na takiej głębokości usunąć ziemie z całej powierzchni ścieżki,
          wyrównać i ubić podłoże, boki ścieżki można wzmocnić deskami (lekko wystającymi
          nad podłoże) albo ułożyć cegły.
          wyłożyć ścieżkę agrowłóknina (taki czarny materiał przepuszczalny), wyrównać i
          wysypać ładnym żwirem np.
          teraz wystarczy regularnie przycinać trawę wzdłuż ścieżki a tkanina zapobiegnie
          wyrastaniu chwastów spod żwirku.
          jeżeli czegoś nie zrozumiesz to postaram się to narysować :)
          to by bylo tak na tyle
          • ivo-nne Re: pomysły na ogród 24.03.10, 07:47
            Dzięki za podpowiedź, jeśli chodzi o ścieżkę nigdy bym tego nie
            wymyśliła!Drzew dużych raczej sadzić nie będę, zresztą tutaj w lesie
            rosną prawie same sosny, a one zbyt piękne nie są(przynajmniej dla
            mnie, może mi się opatrzyły). Ale jakieś krzewy napewno znajdę!
            Zależało by mi tak jak pisałam z boku przy ogrpdzeniu jest kilka
            małych świerków więc chciałabym je jakoś 'odgrodzić'. Nie mam
            pojęcia jak to wykonać. Ta działka była zaniedbana więc ziemia wokół
            nich jest w całości porośnięta chwastami. Czy muszę to pojedynczo
            wyskubywać, czy są jkieś preparaty, ale jeśli nawet jest coś na
            odchwaszczanie czy nie zniszczy istniejących drezwek?czym odgradzać?
            kamień?myślałam raczej o płotku przynajmniej 20 cm czy można kamień
            skleić cementem, żeby stworzył jakiś ozdobny 'płotek'?co wyłożyć w
            środku między tymi drzewkami?Winobluszczu bardzo sięboję, miała go
            moja sąsiadka i jest bardzo ekspansywny!Jednak mimo wszystko uparłam
            się ,żeby było coś kolorowego przed domem (kwiaty), choćby na jednej
            części.Zeby z okien było widać, niedługo będziemy tamtą str
            zamieszkiwać, choćby niewielki ogródeczek. tylko jak???i znów czym
            odgradzac?dzięki za podpowiedzi może jakoś tam będzie wyglądac za
            jakiś czas. ps. mam coś takiego w 'ogrodzie' co nie wiem czy taką
            nazwę ma ale moja mama mówiła że to trzmielinka, po zimie wwyglądą
            bardzo żle, liście brązowe, nieładne, obciąć ja?da się jeszcze coś z
            tego zrobić? jak?
            • leloop Re: pomysły na ogród 24.03.10, 09:40
              na naszym forum nie propagujemy chemii bo niszczy nie tylko to co chcemy
              zniszczyć ale również cale życie, które toczy się w tych chwastach, wszystkie
              robaczki, biedronki, dżdżownice i inne podziemne i naziemne, dobroczynne
              stworzenia.
              na dzień dobry powinnaś wyrwać ręcznie te chwasty okopać świerczki, podrzucić
              nawozu a potem obłożyć czarna agrowłókniną, którą potem możesz "zamaskować"
              kora. jeżeli chcesz odgrodzić drzewka (dlaczego ? czy za świerczkami nie ma
              ogrodzenia ?) to plotek moim zdaniem byłby bardziej estetyczny niż murek
              "sklejany" cementem ale to już kwestia gustu.
              winobluszcz się przycina tak jak każdą inna roślinę wiec nie widzę problemu.
              jeżeli chcesz już mieć widok na kwiaty to kup sobie kilka rodzajów pelargonii i
              postaw w donicach przed domem, ponadto posiej sobie kilka łatwych kwiatków, co
              same prawie rosną, np. nagietki, maciejkę, aksamitki, nasturcje. zanim nie
              przygotujesz sobie miejsca to cale towarzystwo może rosnąć w doniczkach. na
              pewno masz rodzinę i znajomych z ogródkami, z pewnością obdarza Cie roślinami,
              których maja w nadmiarze.
              pamiętaj, jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy, najpierw wyczyść cały
              ogród, posiej trawę a jak już zamieszkacie to wtedy po jakimś czasie zaplanuj
              sobie gdzie chcesz mieć kwiaty, gdzie mały warzywnik, gdzie miejsce do zabaw dla
              dzieci etc. ogrodu nie da się "zrobić" za jednym zamachem. inaczej widzi się
              miejsce gdy zagląda się od czasu do czasu, inaczej gdy ogląda się go codzien w
              rożnych porach dnia i roku.
              poszukaj tez fachowej literatury, wuguglaj sobie "jak zalozyc ogrod" i
              znajdziesz od razu kilka podpowiedzi ksiazek czy stron, np.
              www.lideria.pl/Jak-zalozyc-ogrod-Ewa-i-Mariusz-Chojnowscy/sklep/opis?nr=160227
              poradnikogrodniczy.pl/projektowanie.phpetc.
              • leloop Re: pomysły na ogród 24.03.10, 09:41
                mialo byc:
                poradnikogrodniczy.pl/projektowanie.php
                • yoma Re: pomysły na ogród 24.03.10, 10:30
                  Ja skomentuję tak

jak piach, to trawnika nie radzę

co do trzmielinki, jeśli to trzmielina Fortune'a, to mogła zmarznąć, jeśli
                  europejska, to nic jej nie będzie - mogłabyś fotkę?
              • ivo-nne Re: pomysły na ogród 24.03.10, 11:23
                dobrze rozumiem kwestie odchwaszczenia, a jakim nawozem można to
                podsypać, takim zwykłym do iglaków? chciałam to odgrodzić tak
                poprostu, żeby nie wchodziły chwasty i trawa i żeby kory dzieciaki
                albo pies mi nie roznopsily po całym podwórku. Ogrodzenie za nimi
                jest jak najbardziej. A jak chce przygotować dany kawałek po trawnik
                to w jaki sposób?Jeśli chodzi o rozplanowanie co ma być gdzie to już
                mam to w głowie, ja mieszkam na danej działce tylko sprawa jest
                trochę skomplikowana, wejście mam z innej str starej, dobudowana
                jest nowa i teraz kończymy ją i wejście się zupełnie przeniesie!I to
                jest tylko mały fragment mojego ogrodu, który chciałabym właśnie
                wykorzystac by spełniał funkcję raczej estetyczną. Czy czeka mnie
                ręczne odchwazczanie całego kawałka?czy są inne sposoby?płotek-
                myślisz o takich palikach, które można kupić w supermarketach?czy
                inne pomysł na własne wykonanie/?
                • leloop Re: pomysły na ogród 24.03.10, 13:49
                  Ivo-nne, ja bym się tymi iglakami tak nie przejmowała, urosną - same załatwią
                  sprawę chwastów, nie będą pod nimi rosły, zainwestuj (a może już masz) w sprawna
                  kosiareczkę i w sezonie ze dwa razy w miesiącu wykoś pod i wkolo iglakow, plotek
                  bedzie Ci tylko utrudnial sprawe, zrezygnowalabym z niego. chwasty i tak beda
                  przelazily a i dzieciak moze sie przewrocic.
                  jeżeli masz patelnie to może być kłopot z trawa bo trzeba będzie podlewać,
                  chyba, ze posadzisz trawy ozdobne. podziel sobie wiec ogródek na strefy np.
                  warzywnik i kwiaty pod oknem, żeby mieć widok (ładnie wygląda melanż kwiatów i
                  warzyw) a na reszcie krzewy, byliny i kawałek trawnika dla dzieci (pomyśl o
                  piaskownicy i małym baseniku dmuchanym dla nich - latem, w skwar jak znalazł). i
                  do warzywnika i do kącika wypoczynkowego trzeba będzie nawieźć dobrej ziemi.
                  co do odchwaszczania, posłuż się znów czarna agrowłókniną, rozłóż na kawałku do
                  odchwaszczenia, przyciśnij kamieniami i poczekaj kilka miesięcy. słońce i czarny
                  kolor załatwią sprawę i nikt oprócz niechcianych roślin nie ucierpi :)
                  to wszystko trwa i ja rozumiem, ze Ty chciałabyś "już", to jest możliwe tylko
                  kosztuje kupę kasy :/
                  i naprawdę poczytaj sobie trochę na ten temat bo my tak na odległość i w ciemno
                  Ci tego ogrodu nie urządzimy ;)
            • yoma Re: pomysły na ogród 24.03.10, 10:33
              Sosny i piach, jesteśmy w domu, witaj w klubie :) Nie zrozumiałam dobrze, jak
              tam u ciebie ze słońcem? Powiedzmy tak: w jakich godzinach świeci na ten ogród?

I czy to jest pełne słońce marki patelnia, czy przefiltrowane przez drzewa?
              • ivo-nne Re: pomysły na ogród 24.03.10, 11:14
                W środku lata słońce świeci niemal od rana do godziny 16tej żywe,
                skwar niesamowity. O tej porze jest troche później koło 10tej
                powiedzmy do 15tej, częściowo przefiltrowane przez drezwa.
                • horpyna4 Re: pomysły na ogród 24.03.10, 11:41

Jak masz piach, to odchwaszczenie jest stosunkowo łatwe. Spraw sobie
                  duże pazurki na dość długim kiju, żeby wypruwać wszystko, co się da,
                  ale nie a klęcząco. To idzie dość szybko.

Można do tego użyć również małych, lekkich grabi; najwyżej
                  ośmiozębowych. Robiłam coś takiego u znajomych i porozdziawiali
                  gęby, bo nie wyobrażali sobie, że to takie skuteczne.
                • yoma Re: pomysły na ogród 24.03.10, 12:21
                  > W środku lata słońce świeci niemal od rana do godziny 16tej żywe,
                  > skwar niesamowity.

Piaskownicę dzieciakom... :)

Krzaków niedużych i bylin nasadziłabym. Tawułki, forsycje, pięciorniki,
                  pigwowiec, bez bym koniecznie choć jeden, wiesiołki, łubin, pysznogłówka,
                  floksy, lilie, liliowce, róże "dzikie", zamiast trawnika rozchodniki różnego
                  rodzaju, dziki mech też jest piękny. A ta ścieżka musi być na samym środku?
                  • yoma Re: pomysły na ogród 24.03.10, 13:53
                    Słoneczniczki, nawłocie
                    • horpyna4 Re: pomysły na ogród 24.03.10, 14:14

Brzoza brodawkowata (nie omszona!), rokitnik zwyczajny, róża
                      japońska, jałowce - najrozmaitsze gatunki, tamaryszek...
                      • yoma Re: pomysły na ogród 24.03.10, 14:36
                        Moszenki, karagana...
                      • lellapolella Re: pomysły na ogród 24.03.10, 14:55
                        przed ustaleniem ścieżki warto wpuścić ferajnę do ogrodu i zobaczyć, którędy
                        biega-takie ustalone przyzwyczajenia trudno jest wykorzenić, a po co masz się
                        wkurzać? jeśli to ma być taki niezobowiązujący kącik, skupiłabym się na krzewach
                        i bardzo wytrzymałych bylinach, delikatniejsze kwiaty stawiałabym w
                        donicach(psy).Chwastami pod iglakami nie warto zawracać sobie głowy, one i tak
                        długo nie pociągną, podkaszarka powinna wystarczyć.
                        • mmm0000 Re: pomysły na ogród 26.03.10, 13:35
                          dużo jest książek, gazet na temat zakładania ogrodu. ja jak zakładałam ogród to korzystałam z różnych artykułów na necie np. urządzanie ogrodu
                          pozdrawiam i życzę powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka