lellapolella 06.06.10, 14:35 mam pytanie: czy ta trawa rozłazi się przez rozłogi równie agresywnie jak taka np. mozga? Można ją opanować, czy lepiej od razu posadzić w pojemniku i dopiero zakopać? Piszą, że nie przemarza, prawda to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leloop Re: trawa Red Baron 06.06.10, 20:23 we chrancuskim katalogu napisali, ze rośnie w kępach. piszą tez, ze znosi temperatury do -15. gleba piaszczysta zasobna w humus. może posadź ewentualnie na jakimś podwyższeniu, żeby nie miała za duzo wilgoci zima zwłaszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: trawa Red Baron 07.06.10, 10:47 U mnie niestety chyba przemarzła, rok temu pięknie rosła, a po zimie już nie wyszła :( grzebałam w ziemi, nic nie zapowiada żeby miała zamiar odbić. Posadziłam w jej miejsce jeżówkę, jesli zdecyduje się jednak wyjść, będzie musiała sobie jakoś poradzić :) Lubi ciepło, jest bardzo efektowna, ale z mojego doświadczenia raczej nie rośnie w kępach, ale pojawia się pojedynczymi źdźbłami. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: trawa Red Baron 07.06.10, 16:34 ha! Myślałam i myślałam, jak to w takich razach bywa i w końcu zdecydowałam się na nową hortensję zamiast czerwonego barona:)A ponieważ u mnie podobne klimaty jak u Bakali, widzę, że słusznie uczyniłam:D tym bardziej, że lepiej mi rosną hortensje niż trawy, wilgoć jednak wszędzie... jak mówi stare przysłowie: wyżej d. nie podskoczysz(ale potrenować można:P) Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: trawa Red Baron 07.06.10, 22:06 kupiłam zeszłego sezonu 5 sadzonek- cena wysoka, sadzonki wprost przeciwnie niziutkie, malenskie po jednym ździebełku miały, a kurier tez z wysokiej połki:) Posadzona w smacznej ziemi, pilnowana- by nie przelac, by nie podsuszyc. Z 5 3 od razu padły:( Liche, rachityczne, urosły tylko deczko, nie wypusciły nic nowego. Po zimie tylko juz jedna wystawiła jeden kikutek i tak on sobie tkwi od maja i nic nie rosnie. EKSPANSYWNA INACZEJ:) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: trawa Red Baron 08.06.10, 09:46 U mnie wytrzymuje do -30 pod śniegiem, ale się nie rozłazi. Ale ja nie idę w trawy, może ona to wie :) Odpowiedz Link Zgłoś